Programok

2014.08.03. 10:34

Programok, rendezvények Vas megyében augusztus 4-től

Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények augusztus 4-től. Böngésszen, és válogasson!

AUGUSZTUS 30.

Vadászok a várban

Sárvár – Új helyszínen, a Nádasdy-várban rendezik meg az idei Vas megyei vadásznapot. Az augusztus 30-ai ünnepen tesznek fogadalmat az ifjú vadászok. A vasi vadászok 10 órakor kezdődő ünnepén Gagyi István, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Vas Megyei Területi Szervezetének és a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének elnöke köszönti a résztvevőket, akiknek a rendezvényt befogadó város polgármestere, Kondora István is tartalmas és kellemes időtöltést kíván. A megnyitón beszédet mond Ágh Péter országgyűlési képviselő és dr. Jámbor László, az OMVK elnöke. A hagyományokat követve ökumenikus Hubertus misével, majd az ifjú vadászok fogadalomtételével folytatódik a program. A megyei vadásznapon vehetik át elismerésüket és kitüntetésüket a legkiválóbb sport- és hivatásos vadászok, és a Vas Megyei Diana Vadászhölgy Klub által meghirdetett gyermekrajzpályázat eredményeit is kihirdetik. Szakmai és szórakoztató programokat is kínálnak a szervezők: lesz katasztrófavédelmi, vadászkutya-, munkakutya- és íjászbemutató, fellépnek a vasi és a soproni vadászkürtösök, a sárvári mazsorettek, a Kanona Band, a kemenesmagasi citerazenekar, a Regös együttes. 14 órakor sörivóversenyre várják a jelentkezőket, 17.30-kor kiderül, ki főzte a legfinomabb vadételt, kihirdetik a bor-, a pálinka- és a lövészverseny eredményeit, 18 órakor Varga Miklós ad koncertet. Trófea- és rajzkiállítás, vadászfestők tárlata, terepjáró-bemutató, virtuális lövészet, kézművesvásár is színesíti a programot.

 

AUGUSZTUS 29.

Natúrparki herba parti

Kőszeg – Gyógynövény nagyhatalom vagyunk, de ismerjük-e eléggé őket? Az Írottkő Natúrpark segít ebben. Ingyenes gyógynövény ismeretterjesztő előadássorozat indul augusztus végén, erre jelentkezni az Írottkő Natúrparkért Egyesületnél lehet. A résztvevők először augusztus 29-én találkoznak, egy terepgyakorlaton ismerhetik meg a legfontosabb herba drogot adó gyűjtött gyógynövényeket. Megismerhetik a virág és termésdrogot adó gyűjtött gyógynövényeket, gazdasági jelentőségüket, a gyógynövények szárítását, tárolását, a lepárlás jelentőségét és sok minden mást.

Ostromopera, ősbemutató

Kőszeg – Ritkán mutatnak be Magyarországon kortárs operát. Még ritkábban mutatnak be magyar kortárs történelmi operát, de még sosem mutattak be történelmi kortárs operát, amit fúvós zenekari kísérettel írtak. Ez történik Kőszegen augusztus végén, amikor Szilágyi Miklós és Horváth György Tibor „Ostrom Opera – Kőszeg 1532” című operáját viszi színre a Kőszegi Várszínház. Az opera az 1532-es várostrom utolsó két napját dolgozza fel, pont az évfordulón, augusztus 29-én és 30-án tartják a két előadást. Vezényel: Szilágyi Miklós, rendező: Znamenák István.

 

AUGUSZTUS 20.

A Honfoglalást is vetítik az ünnepen

Vasvár – Szentmisével kezdődik Szent István király ünnepe augusztus 20-án 19 órakor a Kolostor udvarán. 20 órakor lesz a kenyérszentelés, majd ünnepi beszédet mond Tóth Balázs alpolgármester. Utána a Honfoglalás című magyar történelmi filmdrámát vetítik Koltai Gábor rendezésében.

Kert mustra a Parkerdőben

Szombathely – A Parkerdei Kertbarát Egyesület kerttulajdonosai augusztus 20-án 14 órakor vidám, kötetlen kert mustrára várja az érdeklődőket. A „Nyitott Porta” mozgalom a Parkerdő, séi fekete-fenyves dűlőtől indul.

 

AUGUSZTUS 16.

Nagy zarándoklat lesz a családokért

Vas megyét is érintő Mária Út teljes szakaszán lesz zarándoklat augusztus 16-án. Ezen várhatóan 10 ezer ember vesz majd részt. A Mária Út teljes szakaszán – ez Mariazelltől Csíksomlyóig tart, Kőszeget és Celldömölköt is érinti – egy közös célért, a családokért szerveznek zarándoklatot augusztus 16-án. A zarándoknap az 1Úton nevet viseli és több száz települést érint Ausztriában, Erdélyben és Magyarországon is. A számítások szerint közel tízezer ember számára nyújt majd élményt az, hogy az emberek egymáshoz, egymás mellett és egymásért, a családjaikért zarándokolnak. A mai széthúzó világban átélik az egységet, amely hatalmas lelki jelentőséggel bír. Az eseményre meghívást kap minden család és család nélküli ember hosszabb vagy rövidebb szakasz megtételére. Bekapcsolódhatnak civil szervezetek, egyházi szervezetek, iskolák, közösségek is a zarándoklatba.

Muzsikus gyerekek Szentegyházáról

Szombathely - A Szentegyházi Gyermekfilharmónia augusztus 16-án 19 órakor ad ingyenes koncertet az evangélikus templomban. Szentegyháza a Székelyudvarhelyet Csíkszeredával összekötő út mentén található. A település Hargita megye legmagasabban fekvő magyar lakta városa. Hírnevét a Haáz Sándor által 25 éve megálmodott és létrehozott gyermekfilharmónia is tovább öregbíti. Az együttes a szentegyházasfalvi 1. sz Általános Iskola (ma Mártonffi János Iskola) tehetséges diákjaiból jött létre. Egy egyszeri alkalomra megszervezett iskolai évzáró hangverseny sikerén fölbuzdulva maradtak együtt a gyerekek. A 140 diákból álló együttes 1983-ban vette fel a Gyermekfilharmónia nevet, és azóta is létezik az eredeti létszámmal működő kórus és zenekar (100 plusz 40 fő), évente 20-30 alkalommal lépnek közönség elé, nyári turnéikat cserekapcsolataik révén szervezik. Szombathelyre az önkormányzat és Agora Kulturális Központ támogatásával érkeznek.

Szerelmi varázslat

Orfalu – „Mézescsók" -Mézes szerelmi varázslat címmel vár mindenki Gyenes Csilla a Vadvirág méhes-és füveskert birtokra augusztus 16-án 14-től 22 óráig. Gyenes Csilla, a program megálmodója azt ígéri, hogy ezen az estén sok mindent megtudhatunk az „édes életről". A programok párokhoz és párt keresőkhöz egyaránt szólnak. Feltárják a szerelem, a párválasztás, a nőiség titkait. Mindenki kipróbálhatja a szerelmi varázslást, érezheti az ősi varázsreceptek alapján készült ételek, italok különleges hatását, a vadkörtefa lomja alatt szerelmes dalokat és verseket hallgathat, spirituális hatású hastáncot nézhet. Megismerheti bárki a méz felhasználási lehetőségeit a konyhában, a házipatikában és a kozmetikában. Este a tábortűz mellett pedig finom borokat is lehet kóstolni. A programok 14 órakor kezdődnek, köszöntőt mondanak a Vadvirág méhes-és füveskert házigazdái Galambos Gyula és Gyenes Csilla. Az előadások mellett folyamatosan gyógyító meditáció, termékenység varázslás, párválasztási tanácsadás, natúrkozmetikai szolgáltatások, mézkóstolás lesz. A büfében bűbájos, boszorkányos ételek és italok fogyaszthatók kézműves termékekből készült sütikkel. Kényelmes cipőt, zseblámpát mindenki vigyen magával, mert a programok csak eső esetén zajlanak fedett helyszínen.

Szemléletformáló életmód-tippek

Szatta – Interaktív kiállítással és egészségnappal zárul a települési önkormányzat és a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért Egyesület közös, egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programsorozata. Egy év alatt számos előadáson vehettek részt és rengeteg gyakorlati tudnivalót ismerhettek meg az őrségiek a testi, lelki és szellemi egészséggel kapcsolatban. Szombaton a faluházban interaktív kiállítás nyílik az egészséges táplálkozás, a mozgás és a mentális jólét témakörében. Zárásként augusztus 16-án egészségnapot tartanak.

Várják a kosárlabdacsapatok nevezését

Kőszeg – Augusztus 16-án, szombaton rendezik az országos streetballbajnokság körmendi fordulóját. A szervezők várják a nevezéseket az országos streetballbajnokság hagyományos körmendi fordulójára (21. Streetball Challenge Körmend), amelynek augusztus 16-án (szombaton) ismét a Szabadság tér ad otthont – a Körmendi Napok keretein belül. A két helyi nevezési pont az Adidas márkabolt (Rákóczi út 36.) és a Lokálpatrióta Étterem (Bástya u. 8.), de a rendezvény honlapján az interneten is lehet nevezni: A határidő a nevezési pontokon augusztus 15. (péntek) 17 óra, online pedig augusztus 15. 24 óra. A kenguru korosztály (2003.01.01. után születettek) számára a nevezés díjtalan. Természetesen az idei évben is több dobóverseny, kulturális, zenés műsor színesíti az egész napos programot. Nem marad el egy sztárvendég csapat fellépése sem – de ez még szervezés alatt van. Tavaly közel 50 együttes nevezett, a szervezők reményei szerint legalább ennyi az idén is összejön. A tervek szerint nyolc pályán zajlanak majd a mérkőzések. Az érdeklődők a polgármesteri hivatalban minden kérdésükre választ kapnak. Buti Tibor és Stipkovics Imre várja az utcai kosárlabda kedvelőit, a nevezőket.

AUGUSZTUS. 15.

Önkéntes fiatalokat várnak

Szombathely – Hegypásztor Kör közösségi szolgálatot teljesítő diákokat vár II. Szombathelyi Sárkányhajó Fesztiválra. A feladat ellátásának időpontja: augusztus 15-17-ig, helyszíne a Csónakázó-tó lesz.

 

AUGUSZTUS 13.

Tárlat nyílik az Idősek Otthonában

Vasvár – Fennállásának 10. évfordulóját ünnepli a Vas Megyei idősek Otthona és Gondozóház, ahol „Múltbanéző” címmel kiállítás nyílik augusztus 13-án 13 órakor a lakók régi fotográfiáiból és dokumentumaiból. A tárlatot, amely szeptember 15-éig lesz látogatható naponta 8 és 16 óra között, megnyitja: Gergye Rezső, az NGKK igazgatója.

AUGUSZTUS 12.

Véradás négy napon át

Celldömölk – A Kemenesaljai Egyesített Kórház vérellátójában szervez véradást a Vöröskereszt. Augusztus 12-én 8-tól 14 óráig, augusztus 13-án 12-től 18 óráig, augusztus 14-én 8-tól 14 óráig, augusztus 15-én ismét 12-től 18 óráig fogadják a véradókat a KEK vérellátójában.

Tenisz és bowling nyugdíjasoknak

Szombathely – Július végén már tartott egy tenisz- és bowling-foglalkozást az Aranykorúak Sport és Egészséges Életmód Egyesülete azoknak a nyugdíjasoknak, akik csatlakozni kívánnak a klubhoz. Két-két sportoktató vezetésével gyakorolhattak a vállalkozó kedvűek. A vártnál nagyobb volt az érdeklődés. Augusztus 12-én, kedden lesz lehetőség az ismétlésre, illetve új érdeklődőket is várnak. A tenisz gyakorlás-oktatás a Sportligetben 13 órakor kezdődik, a bowlingozásra az Oladi Bowling Klubban pedig 16 órától kerül sor. A foglalkozások ingyenesek, teniszütőket biztosítanak.

 

AUGUSZTUS 11.

Utcák és terek focibajnoksága

Szombathely - A Szombathelyi Szabadidősport Szövetség (Markusovszky u. 8) labdarúgó szakága az idén is megrendezi az „utcák-terek" kispályás labdarúgó-bajnokságát. A hagyományos erőpróbának a Sportliget ad otthont augusztus 11–22-e között. Négy korcsoportban hirdetnek küzdelmet: 12 éves korig, 12–16 év között, 16–19 év között, 19 év felett. Nevezési határidő: augusztus 4., 12 óra. A szervezők (Szerdahelyi János, Gerencsér Tibor) várják a jelentkezőket.

 

AUGUSZTUS 10.

A női strandfoci VIII. fesztiválja

Celldömölk - A VulkánSport Egyesület nyolcadik alkalommal rendezi meg augusztus 10-én a női strandfoci fesztivált a Vulkán-fürdőn. A csapatok jelentkezését augusztus 5-éig várják.

Újra megérkezik a Csík zenekar

Bük - A népszerű Csík zenekar ad koncertet augusztus 10-én, vasárnap este nyolc órakor az átriumban. A műsort rossz idő esetén a Sportcsarnokban tartják meg.

Botanikai túra

Kissomlyó - Augusztus 10-én, vasárnap 15 órakor botanikai túrát vezet a Kissomlyó hegyen dr. Mesterházy Attila botanikus. Találkozó a faluban, a Hősi emlékműnél.

Szombathely: Smidt Múzeum

Vasárnap 15 órakor, Régi Zene Műhely koncert.

Vasárnap páros lábtenisztorna

Szombathely – A Vas Megyei Sportági Szakszövetségek Tanácsa rendezésében vasárnap 14 órától a Tó fürdő ad otthont a megyei páros lábteniszbajnokságnak. Nevezés a helyszínen.

 

AUGUSZTUS 9.

Megnyilt Hétrétország

Őriszentpéter  – "Hétrétországot – a szerek és porták köztiválját" 13. alkalommal rendezik meg augusztus 9-e és 20-a között. A programban lesznek zenei, színházi, irodalmi és filmes események. Augusztus 9-én, a nulladik napon 16 órakor a Csödei Alkotótáborban Zillich Viktória fotóiból és rajzaiból nyílik kiállítás. Ugyanaznap este 22 óra 30 perctől pedig a Csillagrétre várják az érdeklődőket egy kis barangolásra a csillagos égbolton Uray Zsuzsánna kalauzolásával. Másnap az őriszentpéteri Malomudvaron családi programok lesznek. Műhelyfoglalkozásokat tartanak a Zala Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében: szalma-, gyékény-, csuhé-, vessző kötésével és fonásával, szövésével.

A Vasi Skanzen sorozata szombaton folytatódik

Szombathely – Szombaton folytatódik a Csináld magad!-sorozat a Vasi Skanzenben. Ezúttal az agyag lesz a középpontban. Folytatódik a Vasi Skanzenben a Csináld magad!-sorozat. Augusztus 9-én (szombaton) 15 órától az agyag lesz a középpontban, többféle megközelítésben. Hiszen nemcsak a fazekasmesterségben, hanem az építészetben, a gasztronómiában és „szenvedélyeinkben” is jelen van az agyag – és a skanzen munkatársai ezt mind igyekeznek megmutatni. Csak néhány példa. Ma már ökoházak építéséhez is használják az égetetlen agyagból készült téglát – ennek előnyeit, felhasználásának feltételeit is megismerhetik az érdeklődők, akik a gyakorlatban is láthatják majd, hogyan kell dolgozni az agyaggal az építéskor. Vagy: Az agyagedényben sült csirke máshoz nem hasonlítható – erről maguk a látogatók is meggyőződhetnek, és tanácsokat is kapnak a hús elkészítéséhez. És főleg: nem maradhat el persze a korongozás sem – a mesterség fortélyaiból, az írókázásból, engóbozásból is ízelítőt kapnak gyerekek és felnőttek; a fazekasoktól természetesen vásárolni is lehet. Mindehhez izgalmas kultúrtörténeti kalandozást ígér Nagy Zoltán néprajzkutató, aki a Csináld magad!-délutánon régi körmendi cseréppipákról mesél a közönségnek. Ugye, hogy semmiképpen nem érdemes kihagyni? Irány a Vasi Skanzen!

Erősember ob szombat este

Szombathely – Szombaton este (21.00) a vasi megyeszékhely, a Fő tér ad otthont a könnyűsúlyú magyar erősember-bajnokságnak. A Magyar Erősember Szövetség – Szombathely város támogatásával – a vasi megyeszékhelyen rendezi meg az egyik legrangosabb hazai versenyét. A könnyűsúlyú ob-n maximum 105 kilós sportolók állhatnak rajthoz– tíz erős ember öt számban versenyez. A vasi, szombathelyi színeket a Galaxy Fitness-Concordia Trans sportolója, Gadó András képviseli. A nevezők listáját böngészve színvonalas versenyre van kilátás, de látványban sem lesz hiány. Az ob ugyanis 21 órakor kezdődik, show elemekkel, minőségi fény- és hangtechnikával, tűzijátékkal megspékelve. Ráadásul érdekes versenyszámokat sikerült összehozni, többek között lesz kamionhúzás is (a Király utca felől). Gadó András jó formában várja a számára hazai ob-t, minimum dobogóra szeretne állni.

Hajnalig is eltart a pörkölt-parti

Vönöck – Falunapot tart a községi önkormányzat augusztus 9-én (szombaton): a délelőtti kispályás focitól az éjszakai tűzijátékig. Szombaton délelőtt 9 órakor a környező falvak csapatai is részt vesznek a vönöcki kispályás labdarúgó tornán, ahol az öregfiúk a Kemenesalja csapatával küzdenek meg – egy barátságos mérkőzésen. Közben a gyerekeknek lesz légvár, állatsimogató, lovaglás és mentőautó-bemutató. Délután 3-kor erős emberek vetélkednek, indul a pörkölt-parti és a tombolajegy-vásár. Este Szabó Ádám, az X-Faktor énekese és a Csillag születik harmonikása ad koncertet, a „Két paraszt” rockosított mulatóst abszolvál a falunapi közönségnek. Az „Abba-sisters” a legnépszerűbb Abba-slágerekkel teremt nosztalgikus hangulatot. A tombolasorsolás után meg sem állhat a buli másnap hajnalig: zenél a Neo Party Band, az éjszaka sztárvendége: Solymos Tóni. Egy kicsit mégis szünetel majd a tánc: este 11-kor, amikor tűzijáték kápráztatja el a falunapozókat.

Mamma mia!, az árkádok alatt

Szombathely – Augusztus 9-én (szombaton) 21 órakor a Mamma mia! című musical-filmet kínálja az Agora – Savaria mozi a belvárosi árkádok alatt. Az a helyzet, hogy Donna független, egyedülálló anya, van egy kis szállodája egy idilli kis görög szigeten. Egyedül nevelte fel lányát, a tűzrőlpattant Sophie-t, aki házasodni készül. Lánya esküvőjére Donna meghívta két legjobb barátnőjét régi zenekarából, a Donna és a Dinamókból. Titokban Sophie is hívott három vendéget. És 24 kaotikus óra következik: új szerelmek bimbóznak, és régi románcok lobbannak fel újra a lehetőségek szigetén – és az Agora-kertmoziban.

Városházi Esték

Szentgotthárd - Széll Kálmán tér, szökőkút: Augusztus 9-én, szombaton 20 órakor a Városházi Esték sorozat keretében, Kovács Miklós és Kóbor Zsóka zenés műsora.

Cafe Frei

(Fő tér 24.): szombaton 19–22 óráig, Szabad a mikrofon.

Csepreg

9-én, szombaton, Találkozzunk Csepregen! Falunéző és határjárás! Találkozó: 10.15-kor a csepregi városközpontban lévő buszmegállónál.

Garázsvásár az állatokért

Szombathely – Ismét jótékonysági garázsvásárt tart szombaton 10 órától délután 14 óráig az Állatvédők Vasi Egyesülete, valamint a Kutyamenhely alapítván a Rákóczi utca 48. szám alatt. A befolyó összeget az egyesület gondozásában lévő állatokra, a szervezet működésére fordítják.

Közösségi ház avatás a falunapon

Megyehíd – Felújíttatta az önkormányzat a közösségi házat, szombaton a falunapon avatják. A programok fél tizenkettőkor misével kezdődnek, majd megkoszorúzzák a hősi emléktáblákat, végül felszentelik a megszépült épületet. Utána zenés és táncos műsorok lesznek.

Tekeredik a rétes

Vasvár – Vasvár. Nagy Gáspár Kulturális Központ, rendezvénytér: szombaton 11 órától kerül megrendezésre a XII. Vasvári Rétes Fesztivál. 12 órakor köszöntőt mond Majthényi László, majd 12.30-tól színpadi programokkal várják az érdeklődőket. Fellépnek: Bangó Margit nótaénekes, Szulák Andrea, Karak Zenekar, Csernik Szende lábbábos, Gölbasi Vitézei Egyesület, Szilágycsehi Berekenye Ifjúsági Tánccsoport, Zenés időutazás: Szabó Tibor és Peltzer Géza műsora, Operett: Debrői Zsuzsanna és Hertelendy Attila műsora, Tűzszínház.

A 15. Halmay úszókupa

Bükfürdő – A Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület augusztus 9-én, szombaton már 15. alkalommal rendezi meg névadójára emlékezve a Halmay Kupát. Az amatőr úszóverseny távja ezúttal is 50 yard (45,72 méter) – Halmay Zoltán egyik olimpiai aranyérmét ebben a számban szerezte az 1904-es St. Louis-i játékokon (a másikat ugyanekkor 100 yardon). A Bükfürdőn szombaton 13.30 órakor kezdődő viadalon bárki elindulhat – női, férfi, leány és fiú kategóriában. Nevezni a helyszínen, a nagymedencénél 11.30-tól lehet. Nevezési díj nincs, az összes résztvevő díszes oklevelet kap. Rossz idő esetén augusztus 10-én, vasárnap bonyolítják le a kupát. A rendezvény fővédnöke a Pösén született, az 1968-as mexikóvárosi olimpián aranyérmes kenus, Tatai Tibor lesz, akit születésnapja alkalmából is köszöntenek, hiszen hétfőn töltötte be a 70. évét.

Túrázók szombatja

15 kilométeres éjszakai túra és egy Csepreget megismerő túra vár az érdeklődőkre. Augusztus 9-én, szombaton Kecskefejő túrára, azaz egy közepesen nehéz éjszakai túrára várja az érdeklődőket az Írottkő Natúrpark. A Bogáti András vezette gyaloglás Kőszeget, Cákot, Lukácsházát érinti, indulás 21.45-kor Kőszeg vasútállomásáról. Aznap Csepreggel lehet megismerkedni. Találkozó 10.15-kor a csepregi városközpont buszmegállójánál. Határjárás is lesz Orbán Róbert vezetésével.

Ifjú polgárőrök versenghetnek

Szentgotthárd  – Regionális ifjúsági polgárőr napot és versenyt szerveznek szombaton a Széchenyi István Általános Iskolában. Kilenc órakor lesz az ünnepélyes megnyitó, melyen Huszár Gábor polgármester köszönti a megjelenteket, beszédet mond Molnár László, a helyi polgárőr egyesület elnöke, Krug Gusztáv, a Vas Megyei Polgárőr Szövetség elnöke és Kiss Viktória, a VMPSZ Ifjúsági Tagozatának elnöke. Ezt követően elkezdődnek a csapatversenyek, melyek egészen fél egyig tartanak majd. Ebéd után kispályás labdarúgó bajnokságot tartanak, fél kettőtől pedig elkezdődik a Vas Megyei Polgárőr Szövetség kihelyezett elnökségi ülése.

 

AUGUSZTUS 8.

Az ötödik pecsét a WSSz esti teraszán

Szombathely - Az ötödik pecsét vetítésével folytatódik augusztus 8-án 20.30-kor a WS Színház kertmozi-sorozata a Krúdy Klub teraszán. Fábri Zoltán 1976-os mozija sorsfordító időkben játszódik: 1944-ben, amikor a filmbeli kocsma békés törzsvendégei egyszer csak a nyilasok kínzókamráiban találják magukat. Szereplők: Őze Lajos (Gyuricza Miklós), Márkus László (Király László), Dégi István (Keszei Károly), Horváth Sándor (Kovács János), Bencze Ferenc (Béla), Pécsi Ildikó (Irén), Moór Marianna (Lucy), Latinovits Zoltán (Civilruhás), Bánffy György (Magas), Cserhalmi György, Vándor József (Macák), Békés Rita (Erzsi). Fontos téma, nagyszerű színészek.

Faiskolások börzéje

Szombathely – Ezen a hétvégén tartja a Nyugat-dunántúli Díszfaiskolások Egyesülete rangos szakkiállítását az Aréna Savaria Sportcsarnokában. A Nyugat-dunántúli Díszfaiskolások Egyesülete, Közép- és Kelet-Európa faiskoláinak szakkiállítását ezen a hétvégén pénteken és szombaton rendezi meg, immár 21. alkalommal Szombathelyen az Arena Savaria Sportcsarnokban. A hazai kiállítók mellett egyre több külföldi is képviselteti magát. A 2013. évi Faiskolai börzén 83 magyar és három külföldi kiállító vett részt közel 1300 négyzetméteren. A kiállításon bemutatták a faiskolai növényeket, évelőket, szaporítóanyagokat, műtrágyákat, növényvédő szereket, termesztőközegeket, kertészeti gépeket, öntözőberendezéseket, kertészeti kellékeket, park- és kertépítészeti anyagokat, faiskolai segéd- és csomagolóanyagokat. A börzét mintegy 600 szakmai látogató és 450 érdeklődő tekintette meg. Az idei 21. Faiskolai börzén is hasonló programban lehet része az érdeklődőknek, várnak minden faiskolást, kert- és parképítőt, valamint növénykedvelő érdeklődőt. A szakmai látogatók belépése regisztrációval ingyenes. A regisztráció történhet a helyszínen is.

Szombathely

CinemaCafe: pénteken 20 órakor, Blues Faces koncert

Elszármazottak találkozója lesz

Vámoscsalád - Első alkalommal rendezik meg a hét végén a településről elszármazottak találkozóját a falunap alkalmából. Pénteken este lángospartival, tábortűzzel, zenével indítanak a kultúrház udvarán, szombaton tíz órakor felavatják Szent Briccius emléktábláját a templomkertben. Délután kultúrműsor szórakoztatja az egybegyűlteket, a község életét feldolgozó kiállítás nyílik, és egy, a faluról szóló filmet is bemutatnak.

Bangó Margit a roma napokon

Celldömölk – A város roma nemzetiségi önkormányzata augusztus 8-9-én rendezi meg a VIII. Celldömölki Roma Napokat, ismét a horgásztó mellett fölállított rendezvénysátorban. Pénteken reggel indul a főzőverseny, 12-kor kezdődik a gulyásosztás, 14 órakor fölvonulnak a szépségverseny jelöltjei, 15 órakor a gyerekek veszik birtokba a színpadot. A Ki mit tud? 16 óráig tart, akkor a toronyi hagyományőrzők következnek. Ötkor kihirdetik a főzőverseny és a szépségverseny eredményét, a roma napokat köszönti Fehér László polgármester, 18 órától a Kossuth-díjas Bangó Margit énekel. Este 7-től hajnali 4-ig: mulatság a Bittó duó közreműködésével. A szombat esti mulatságban Baranyai Sándor és cigányzenekara muzsikál.

Táncosnő áll majd a város közepén

Vasvár – Török Richárd: Táncosnő című szobrát augusztus 8-án, pénteken 15 órakor avatják fel a Rendezvénytéren, a Nagy Gáspár Kulturális Központ mellett. A vendégeket köszönti Kovács Tilda polgármester, avató beszédet mond: Wehner Tibor művészettörténész. Közreműködnek: Mohai Gábor előadóművész és a Vasvári Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tanulói és tanárai.

Most minden út a Hegyhátra vezet

Vasvár – Sok újdonsággal szolgál az idei Hegyháti Napok programsorozata, amely szinte az egész augusztust felöleli. Az európai „béke követeinek” itt tartózkodása idején, 8-án lesz a „Béke hangja – egygitáros fesztivál, amelyet a Rockart Multikulturális Egyesület szervez délután 5 órától késő éjszakáig. 9-én a Királyok Kútjából egész nap bor folyik, a Békeházban egész nap megtekinthetők az 1664-es békekötés dokumentumai másolatban. 21 órától a Békeház kertjében koncertet ad a Vasvári Régizene Együttes és Sudár Balázs középkori magyar és török zeneművekből. – Több tábor is kapcsolódik idén a rendezvényekhez – tudtuk meg Gergye Rezsőtől, a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatójától. – A képzőművészek táborát Nádler László festőművész vezeti „Vasvár – Vas megye Szentendréje” címmel augusztus 11-16. között. 11-én 19.30-kor Lénárd Gábor tart előadást az El Caminóról, 13-án nyílt nap lesz Tóth Csaba festőművész kalauzolásával, aki „Nagybánya – Vasvár” címmel rendez beszélgetést. 15-én akciófestészetet tartanak, zenére, Nádler Lászlóval. Ő vezeti az augusztus 18-24. között rendezendő Oszkói Képzőművész Tábort is. A bérbaltavári születésű Kossuth-díjas költőről, Nagy Gáspárról elnevezett alapítvány honismereti tábort szervez a Hegyháti Napok idején a költő szülőházában augusztus 21-23. között. Szintén idekapcsolódik aztán a Ferrum Színházi Társulás tábora. A programsorozat kiemelkedő rendezvénye lesz augusztus 16-án az „1 úton” elnevezésű nemzetközi zarándoknap a Szentkúton, rossz idő esetén a Kolostorban. 16 órakor Mackó Mária, Magyar Örökség-díjas népdalénekes és Mohai Gábor Kazinczy-díjas előadóművész adnak műsort, 19 órakor szentmisével zárul a nap. Augusztus 17-én lesz a Vasvári búcsú, ahol este 8 órától Észak-Ciprus, Szerbia és Lengyelország folklórcsoportjai lépnek fel. Augusztus 20-án Petőmihályfa rendez „Hegyi vigalmat”, 24-én a vasvári Csónakázó tónál modellező verseny lesz.

Fúvósok fesztiválja belvárosi vonulással

Szombathely – A városi fúvószenekar a hétvégén rendezi meg XIV. Nemzetközi Fúvósfesztiválját. Augusztus 8-án (pénteken) 17 órakor a városi fúvószenekar életének fontos pillanatait megörökítő fotókból nyílik kiállítás a vasi levéltárban, dr.Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok ajánlásával. Fél 6-tól a kaufbeureni zenekar ad térzenét a levéltár előtt. Augusztus 9-én (szombaton) 10 órakor a fesztiválozó zenekarok a Március 15-e térről a Király utcán át a Fő térre vonulnak. Dr. Puskás Tivadar 11-kor kezdődő köszöntője után közös zenélés következik, aztán egyenként lépnek színre a zenekarok. Jönnek fúvósok Ajkáról, Körmendről, Szentgotthárdról, Oberwartból (Felsőőr), Nagykanizsáról, Csepregről. Itt lesz a Balatonparti Fúvószenekar, a Fő téren is zenél a kaubeureni „Musikkapelle Oberbeuren”. Szombaton 20 órától a házigazda, Szombathely Város Fúvószenekara zárja a sort.

 

AUGUSZTUS 7.

Derkovitsra emlékeznek

Szombathely – A Derkovits Kör történetének első szakaszát dolgozza föl az a kiállítás, amely augusztus 7-én (csütörtökön) 17 órakor nyílik meg a képtárban. Derkovits Gyula születésének 120., halálának 80. évfordulója alkalmából ajánlja a közönség figyelmébe a képtár a szombathelyi Derkovits Kör történetének első, 1948-tól 1953-ig tartó szakaszát áttekintő kiállítást. A második világháború utáni években azonnal megindult a képzőművészeti élet újjászervezése Szombathelyen. Radnóti Kovács Árpád (1902-1977) és Burány Nándor (1893-1965) vezetésével képzőművészeti szabadiskola indult 1948 februárjában. A féléves tanfolyamon alak-tárgyrajzot, anatómiát, rajzolás-festést, mintázást és elméleti tárgyakat is elsajátíthattak a növendékek. Sokan maradtak a művészpályán. Így indult a Derkovits Kör, amelynek hivatalos neve ekkor: Derkovits Gyula Képzőművészeti Szabadiskola. 1952 januárjától elmaradt a Derkovits név, maradt a Szombathelyi Képzőművészeti Kör: Derkovits modern stílusa nem felelt meg az akkori szocreál követelményeknek. A Derkovits Kör (mert mindig így emlegették) életéhez 1946-tól hozzátartozott a Zsennyei Művésztelep. Hétvégeken, nyáron a művészek itt tanulmányozták a plein air-festést. A kastélyt az állam 1953-ban elvette a helyiektől, és ezzel lényegében lezárult a Derkovits Kör történetének első szakasza. Ezt a hat évet mutatja be a kiállítás a képtárban. A megnyitó után, 18 órakor: találkozás a Derkovits Kör egykori tagjaival.

A Hegyhátra jönnek a békevárosok

Vasvár - Az Európai Békevárosok Találkozóját augusztus 7-étől 10-éig idén Vasvár rendezi meg, ide érkeznek más országok városok képviselői, követei is, ahol békét kötöttek a történelem során. E programsorozat keretében avatják fel Török Richárd „Táncosnő" című szobrát 8-án 15 órától a rendezvénytéren. 9-én, a vasvári békekötés napján a Békeház egész nap várja a látogatókat, ahol megtekinthetők a békekötés dokumentumai másolatban. Aznap lesz a híres-neves Rétes Fesztivál, melynek ideje alatt középkori török és magyar hagyományőrzők bemutatóját láthatja a közönség. A város történetét megjelenítő Királyok Kútjából ezen a napon bor folyik. 21 órától kulturális programok várják a vendégeket a Békeház kertjében: a Vasvári Régizene Együttes és középkori zenét játszó énekmondó közreműködésével, 21.30-tól láng-show-val kombinált vízjátékot csodálhatnak meg.

Sürgősségi előadás a Genius-kurzuson

Szombathely - A Genius Savariensis Szabaegyetem egészségügyi kurzusának következő előadása Vas Megye sürgősségi ellátásának múltját, jelenét és jövőjét tekinti át: augusztus 7-én (csütörtökön) 16.30-kor az MMIK-ban. Az előadók: dr. Puskás Tivadar igazgató főorvos, oxyológus szakorvos, polgármester, dr. Lórántfy Mária, az Országos Mentőszolgálat regionális orvosigazgatója. A belépés díjtalan.

Jogi segítséget nyújt a szolgálat

Celldömölk – A Vas Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata kihelyezett ügyfélfogadást tart csütörtökön 10–12 óráig a Dózsa György u. 18. szám alatt. Jogi segítséget nyújtanak a rászoruló érdeklődőknek.

 

AUGUSZTUS 5.

BL: visszavágót játszik kedden a DVSC

Boriszov  – A magyar bajnok Debrecen kedden, magyar idő szerint 19.30-kor lejátssza a labdarúgó Bajnokok Ligája 3. selejtezőkörének visszavágóját a fehérorosz BATE Boriszov vendégeként – a mérkőzést a Duna televízió közvetíti. Az első, debreceni meccsen „csak” 1-0-ra nyert a magyar együttes, vagyis éles visszavágó vár rá. Nagy a tét, hiszen a párharc győztese már biztosan feljut az Európa-liga főtáblájára. Két fontos játékosa nem léphet pályára a Lokinak: a vádli sérüléssel bajlódó Kulcsár Tamás és az első meccsen combizom szakadást szenvedett René Mihelic.

Indul a tizedik Régi Zene Műhely

Szombathely - A X. Savaria Régi Zene Műhely nyitókoncertje augusztus 5-én (kedden) 20 órakor kezdődik a Bartók Teremben. A kedd esti jubileumi nyitókoncerten a korhű hangszereken játszó Capella Savaria és a műhely professzorai kora egyik legnépszerűbb zeneszerzőjének, Telemannak műveiből adnak hangversenyt. Az eltelt évek munkájába ad bepillantást Garas Kálmán fotóművész kiállítása, amelyet Feiszt György levéltáros ajánl a közönség figyelmébe a koncert szünetében. Az augusztus 13-áig tartó jubileumi zeneműhely további koncerteket is kínál. Augusztus 7-én 20 órakor a Szent Erzsébet-templomban (ferences templom) francia barokk kamaramuzsika csendül fel: a 250 éve elhunyt két francia zeneszerző, Jean Marie Leclaire és Jean Philippe Rameau tiszteletére. Augusztus 8-án a Savaria Múzeumban, 11-én az evangélikus templomban lesz koncert, augusztus 13-án a Bartók zeneiskola Tibold Iván Terme ad helyet a növendékek kurzuszáró koncertjének. Az idén nyilvánosak a zeneműhely táncház-estéi is: 6-án 20 órakor magyar táncház kezdődik az Assisi Szent Ferenc Kollégiumban a Boglyával;.8-án 20 órától ugyanitt reneszánsz táncház várja az érdeklődőket.

Ez a felvétel a múlt évben készült: zeneműhely-próba, az előtérben Kalló Zsolt, a Capella Savaria művészeti vezetője. Fotó: Szendi Péter

 

AUGUSZTUS 4.

Átadják a városházi szoptatós szobát

Szombathely - Szoptatós szobát rendeztek be a városházán, amelyet az anyatejes táplálás világnapja alkalmából adnak át hétfő délelőtt. A programot Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szombathelyi Egészségügyi Alapellátó Intézet Védőnői Szolgálata közösen szervezi. A városháza előtti téren 10 órakor dr. Puskás Tivadar polgármester mond köszöntőt, majd verssel köszönti a kismamákat és a kisgyermekes szülőket Alberti Zsófia, a Weöres Sándor Színház színművésze. Milisitsné Tátrai Beatrix védőnő szakmai köszöntője után adja át a szoptatós szobát az épületben a polgármester és dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok. 10.45 órától Mozogj együtt a babáddal – jó hangulatban,jó zenére! címmel Szákovics-Varga Ildikó védőnő, aerobik edző tart foglalkozást. A program ideje alatt szoptatási tanácsadás lesz, az anyatej-gyűjtésről a védőnői standnál lehet tájékozódni.

Táborozók jönnek

Egyházashetye, Csönge, Nikla - Immár hatodik alkalommal szervez irodalmi tábort a kaposvári székhelyű Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság a Somogy megyei Niklán, a társaság névadója, „a niklai remeteként" is ismert költő egykori lakóhelyén. A hétfőn kezdődő egyhetes táborozásra az ország minden tájáról érkeznek irodalomkedvelő diákok. A tábor 13 középiskolás résztvevőjének változatos, élményekben gazdag elfoglaltságot kínálnak. A többi között múzeumi foglalkozás, interaktív előadások, rendhagyó irodalomóra, írókkal, költőkkel való találkozás, kirándulás, drámafoglalkozás, vetélkedők, tánc és kézműves fogalakozás szerepel a programban. A fiatalok továbbá ellátogatnak Egyházashetyére, Berzsenyi Dániel szülőházához, majd útba ejtik a Weöres Sándor- és Károlyi Amy-emlékházat Csöngén. A tábor célja a Berzsenyihez és az irodalmi társasághoz kötődő hagyományok ápolása és továbbörökítése.

Kiállítások a héten

Szombathely - Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–szerda 9.00–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552).

Szombathely - Agora–Gyermekek Háza: Repüléstörténet maketteken, Nyilasi László hagyatéki anyagából várja kiállítás az érdeklődőket, mely hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig látogatható. Falu az Adrián – Isztria néprajza a valóság és a turisztikai kínálat tükrében. A pazini (Horvátország) néprajzi múzeum vendégkiállítása a kereskedelem, a gazdálkodás és az agroturizmus bemutatásával nyújt ízelítőt az Isztria borkultúrájából.

Szombathely - Agora – Savaria Filmszínház: a „Beregi Képeskönyv" című fotókiállítás augusztus 7-éig tekinthető meg.

Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Víz alatt – múlt felett. Az Adria élővilága és az ókor emlékei a tengerben. Megtekinthető szeptember 30-áig. Falu az Adrián – Isztria néprajza a valóság és a turisztikai kínálat tükrében. A pazini (Horvátország) néprajzi múzeum vendégkiállítása a kereskedelem, a gazdálkodás és az agroturizmus bemutatásával nyújt ízelítőt az Isztria borkultúrájából.

Iseum Savariense: kedd–szerda és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Út az Adriához – a Mediterráneum vonzásában; Örökzöld szentély – az Adria növényvilága. A kiállítás ízelítőt ad az egykor Savariában élt rómaiak életmódjából és kapcsolataiból, a mediterrán világból, amelyből a Borostyánút mentén fekvő városok közül talán éppen Savaria kapta a legtöbbet. Az Iseumban az Adria partvidékének jellegzetes őshonos és mediterrán növényei is láthatóak lesznek. A kiállítás október 5-éig tekinthető meg.

Járdányi Paulovics István Romkert: kedd–vasárnap 10–19 óráig.

Szombathelyi Képtár: - kedden, szerdán és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Műhelytitok – Sütő Éva iparművész kiállítása. Sütő Éva a Vas megyei művészeti élet évtizedek óta jelentős alkotó tagja, állandó kiállítója a szombathelyi Nemzetközi Textilbiennálénak és triennálénak. Textil- és bőrmunkái kísérletező kedvét, szín- és formagazdagságát bizonyítják. Foglalkozik történelmi témákkal, a nemzet jelleg vonatkozásaival, szombathelyi lokálpatriótaként a város múltjával és értékeivel. Munkái több műfajban készülnek: fal- és tértextil, zászló és minitextil, használati tárgyak vagy lírai szobrok. A tárlat augusztus 10-éig tekinthető meg.

- Tengerre magyar! – Fiume magyar emlékezete. Skultéty Csaba gyűjteménye. „Tengerre magyar!” – hangzott Kossuth Lajos felhívása, felidézve azt az időt, amikor még magyar hajók horgonyoztak az Adriai-tenger kikötőjében. Fiume az Osztrák-Magyar Monarchia idején Magyarország legnagyobb kikötője, a Szent Korona legszebb gyöngyszeme volt. A hajófedélzetet imitáló kiállítás a város egykori pezsgő életét mutatja be, Skultéty Csaba több évtizedes gyűjtőmunkájának köszönhetően korabeli dokumentumok, tárgyi emlékek, makettek és hajóberendezések segítségével. A tárlat szeptember 28-áig látogatható.

- Múzsám, Adria – A Szombathelyi Képtár kortárs képzőművészeti kiállítása adriai inspirációkra készült alkotásokból válogat. A festményeken és installációkon felsejlik a tengerparti kis városok mediterrán hangulata, a tengerbe beékelődő Isztriai-félsziget kikötőinek és gondozott tengerpartjainak andalító légköre. A kiállítás augusztus 31-éig megtekinthető.

- Augusztus 7-én, csütörtökön 17 órakor Derkovits Gyula születésének 120., halálának 80. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő A Szombathelyi Derkovits Kör Története, Az 1948-1953 közötti időszak című kiállítás megnyitója. A vendégeket köszönti, Cebula Anna képtárigazgató. Köszöntőt mond, Csapláros Andrea igazgató, a kiállítást megnyitja, Torjay Valter festőművész, művészettörténész. A tárlat szeptember 28-áig tekinthető meg.

Szombathely, Smidt Múzeum: kedd–péntek, vasárnap 10–17 óráig. Időszaki kiállítás: A Nagy–testvérpár emlékezete (A szombathelyi származású kétszeres Európa–bajnok és kétszeres olimpiai bronzérmes páros műkorcsolyázó Nagy Marianna és Nagy László nemzetközi pályafutásának személyes emlékei, külön kiemelten szombathelyi vonatkozásaik). Üdvözlet az Adriáról! kiállítás a Smidt Múzeum gyűjteményéből válogatva a „boldog békeidők”, illetve a második világháborút megelőző évtizedek utazási szokásaiból, fürdőkultúrájából ad ízelítőt. A kedvelt tengerparti fürdőhelyek, nyaralások hangulatát szombathelyi polgárok korabeli viseleteivel, tárgyaival, fényképeivel idézzük meg. A tárlat szeptember 30-áig látogatható. Augusztus 6-án, szerdán, 10–17 óráig, Elmeséljük, megmutatjuk, elkészítjük! Generációs élménynap. 11 órakor és 15 órakor Tini-tárlat. 10 órakor és 14 órakor Papírszínházi előadás. 14–16 óráig Bütykölde – Készítsünk együtt a nagyszülőkkel! (gipszöntés, gyöngyhímzés, ujjbábkészítés, keresztszemes hímzés, pelenkaöltés, könyvjelzőkészítés, festés) a Smidt Múzeum műtárgyainak motívumkincsei alapján. Augusztus 10-én, vasárnap 15 órakor, Régi Zene Műhely koncert.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–szerda 9.00–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552).

Vasvár. Helytörténeti Múzeum, állandó kiállítások: Domonkos rendház épülete, rendtörténeti kiállítás, Vas vármegye középkori története. Nyitva tartás: kedd–péntek 10–18 óráig, szombat–vasárnap 14–16 óráig.

Járdányi Paulovics István Romkert: kedd–vasárnap 10–19 óráig.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–19 óráig. Augusztus 9-én, szombaton 15–19 óráig, Csináld magad! és termelői piac. Agyagból, sárból korongozás, falrakás, kemencejavítás, földpadló döngölése. Vásár házi, kézi, natúr és biotermékekből.

Egyházmegyei Kincstár: kedd–szombat 9–17 óráig.

Egyházmegyei Könyvtár: csütörtökön és pénteken a következő tárlatvezetési időpontokban látogatható: 9.00, 11.00, 13.00 és 15.00 órakor.

Acsád. Szociális otthon: szeptember 30-áig a Képeslevelezőlapgyűjtők Egyesületének bemutató tárlata tekinthető meg. A most bemutatásra kerülő kiállítás Óceánia címmel várja a látogatókat.

Csehimindszent. Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum "A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892–1975)" című állandó kiállítása látható.

Felsőcsatár, Vashegy. Vasfüggöny Múzeum: naponta 10–19 óráig várja az érdeklődőket. Csoportos igény esetén a tulajdonos (megépítő) vezetésével tekinthető meg, aki valós, megtörtént szökési kísérleteket mutat be a korhű, illetve eredeti eszközök segítségével a történelmi időszakok sorrendjében.

Hegyfalu - Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 8–18 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben a „Vasút világa" és a „Palócföld" című tárlat látható, a fogadóteremben Batthyány Lajos és kora, a belső teremben pedig a „Gyermeknap" és az „Újszövetség" címmel összeállított tárlat tekinthető meg.

Kőszeg. Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja.

Koronaőrző bunker (Kálvária I. stáció előtt): a magyar szent korona történetét bemutató kiállítás tekinthető meg szombatonként 13–17 óráig, csoportok előzetes bejelentkezés alapján látogathatják a tárlatot.

Kőszeg. Hotel Irottkő aula: Nádler László Béla oszkói festőművész, Mediterránium és zenei improvizációk című tárlata augusztus 9-éig tekinthető meg.

Kőszeg - Hotel Irottkő aula: Augusztus 9-én, szombaton 18 órakor, a Soproni Képzőművészeti Társaság bemutatkozó kiállításának megnyitó ünnepsége. A tárlatot Huber László, Kőszeg város polgármestere nyitja meg. Fellép a BE-JÓ Táncegyüttes. A kiállítás augusztus 30-áig tekinthető meg.

Kőszeg - Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Nagy Lajos gyűjtő petróleumlámpáiból látható kiállítás naponta 10.00–17.30 óráig.

Kőszeg – El Kazovszkij élete és életműve a jelenkor mindennapi identitáskeresését, az emberi személyiség titkait szimbolizálja. Kiállítása augusztus 20-áig tart nyitva a Jurisics-várban. A művész jellegzetes halálkutyái az életre irányítják a figyelmet. El Kazovszkij, eredeti nevén Jelena Kazovszkaja[1] (Leningrád, 1948. július 13-a – Budapest, 2008. július 21-e) orosz származású Kossuth-díjas magyar festőművész, grafikus, díszlet- és jelmeztervező. 1965-től élt Magyarországon. Gyerekkorában író akart lenni, amikor nyelvet cserélt, művészeti ágat is váltott. Festészettel, installációval, performance-szal, díszlettervezéssel foglalkozott, könyvekben, szaklapokban jelentek meg grafikái. Képein titokzatos, jellegzetesen önálló mitológiát teremtett. Állandó jelentéssel bíró motívumokkal dolgozott, motívumait a görög mitológiából, a Távol-Kelet világából és magából az emberi létből merítette. Transzszexualitását (biológiailag nő, nemi szerepe szerint homoszexuális férfi) a nyilvánosság előtt is vállalta. A legjelentősebb kortárs magyar képzőművészek közé tartozott; tartozik ma is. Ars poeticája szerint a művészeti alkotások befogadásához nem szükséges az alkotó életének ismerete: elutasította a referencialitást. El Kazovszkij stilizált világában maga az ember mutatkozik meg: kinek-kinek személyesen. A kőszegi lovagteremben augusztus 20-áig.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: Batthyányak nemzetsége – kiállítás a kastély dísztermében, tapintható műtárgyakkal kiegészítve; Cipőtörténeti gyűjtemény. Időszaki kiállítás: A Nagy háború és Körmend. Nyitva tartás: kedd–vasárnap 9–17 óráig.

Körmend. Batthyány kastély – Kápolna kiállító helyiség: A Nagy háború és Körmend című kiállítás megtekinthető október 15-éig a múzeum nyitvatartási idejében.

Magyarszombatfa. Őrségi Vadászati Kiállítás: keddtől vasárnapig 10–17 óráig várja az érdeklődőket.

Szentgotthárd – A Szentgotthárdi Történelmi Napok alkalmából a színház aulájában rendezték meg „A szentgotthárdi csata” című kiállítást, amely augusztus 23-áig tart nyitva: hétköznapokon 8-tól 16 óráig, szombatonként 8-tól 14 óráig várja a közönséget.

Sárvár - Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: csütörtökön 17 órakor Simon Miklós Fotós szemmel, kamerával, Az én Sárvárom című kiállításának megnyitója kezdődik. A tárlatot Máhr Tivadar alpolgármester nyitja meg. A tárlat augusztus 29-éig látogatható.

Sárvár - Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva.

Batthyány kastély – Kápolna kiállítóhelyiség: A Nagy háború és Körmend című kiállítás megtekinthető október 15-éig a múzeum nyitvatartási idejében.

Felsőcsatár, Vashegy. Vasfüggöny Múzeum: naponta 10–19 óráig várja az érdeklődőket. Augusztus hónapban minden szombaton és vasárnap 11.00, 14.00 és 16.00 órai kezdettel tárlatvezetést tart a múzeum alapító–tulajdonosa Goják Sándor, aki valós, megtörtént szökési kísérleteket mutat be a korhű, illetve eredeti eszközök segítségével a történelmi időszakok sorrendjében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!