Programok

2014.12.21. 10:08

Programok, rendezvények Vas megyében december 22-től

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények december 22-től. Böngésszen, és válogasson!

JANUÁR 23.

Gazdag Erzsi versei a középpontban

Szombathely – A Szombathelyen elhunyt Gazdag Erzsit, a neves nyelvész, költő, néprajztudós, Pável Ágoston karolta fel már az elemi iskolában. A Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola az idei tanévben is meghirdeti a Gazdag Erzsi vers- és mesemondó versenyét, amely a Magyar Kultúra Napjához, Himnuszunk születésnapjához kapcsolódik. Rendezvényükre szeretettel várják az intézmények házi versenyének győzteseit. A verseny kezdetének időpontja 2015. január 23-a délelőtt 9 óra lesz, helyszíne a Reményik iskola.

 

JANUÁR 10.

Torna profiknak és amatőröknek

Celldömölk – Ismét megrendezik Celldömölkön az újévi Magyar Műszaki Kft. Kupa kispályás teremlabdarúgó-tornát. A profik január 10-én, az amatőrök pedig január 11-én lépnek pályára a városi sportcsarnokban. A profiknál nincs megkötés, bárki játszhat. Az amatőrök mezőnyébe viszont csak megyei I. osztályig lehet futballistát nevezni. A szervezők mindkét kategóriában csak az első 16 csapat nevezését tudják elfogadni. Nevezési határidő: január 3. A szervezők (Kovács Péter, Velencei Tibor, Manganelli Zsolt) várják az érdekelődőket.

 

JANUÁR 3.

Tíz kilométeres lesz az évadnyitó túra

Felsőszölnök – „Kezdjük együtt élménydús túrával az új esztendőt", – így szól az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának felhívása, amellyel évadnyitó túrára invitálja a kirándulni vágyókat. A nemzeti park a 2014-es esztendőben is sok sikeres túrát szervezett az Őrségben és a Rábavidéken. A 2015-ös szezonnyitó túrájukat január 3-án tartják, tíz órai indulással. A túrázók célja a hármashatár. Találkozási hely a felsőszölnöki Keresztelő Szent János templomnál lesz. A túra 10 kilométer hosszú lesz. A túrázókat egy ebédre is invitálják a szervezők Alsószölnökre. Az ebédre azonban előzetes bejelentkezés szükséges.

 

DECEMBER 31.

Tizenkét stáb, egy éjszaka a moziban

Szombathely – Az Agora-Savaria mozi december 31-én tűzi műsorára a BÚÉK című közösségi dokumentumfilmet, amely Magyarország egyetlen napját, 2013-14 szilveszterét dolgozza fel. Az év utolsó napja mindenkit megmozgató esemény, amely jól láthatóvá teszi a különböző társadalmi csoportok, korosztályok, szubkultúrák sajátosságait. Több mint 300 részvevő és 12 filmes stáb 100 órányi nyersanyagából készült el a 70 perces film. Kezdés: 31-én 18 órakor.

 

DECEMBER 30.

Érkezik az Ocho Macho

Szombathely – „Bob Marley és Manu Chao Vas megyei keresztgyerekei" az év utolsó előtti napján hazalátogatnak a városba. December 30-án, kedden este 21 órától az Agora Savaria Filmszínházban örvendeztetik meg szombathelyi rajongóikat egy fergetegesnek ígérkező koncerttel. „Huppogásnak" nevezett zenei stílusuk várhatóan sok nézőt vonz majd.

 

DECEMBER 29.

Szilveszter Kupa Ikerváron

Ikervár – Idén is megrendezik a Szilveszter Kupa teremlabdarúgó-tornát a település sportcsarnokában. A hagyományos erőpróba december 29-30-án (hétfő, kedd) lesz. A szervezők (Horváth János, Horváth Tünde) várják az érdeklődőket.

Három Kéknyúl a Krúdy Klubban

Szombathely – Ez nem valami különleges Krúdy-recept, hanem a Lamantin Klub következő koncertje a Weöres Sándor színház Krúdy Klubjában: a Kéknyúl Hammond Trió, vagyis Premecz Mátyás (Hammond-orgona), Badics Márk (dob) és Csókás Zsolt (gitár) december 29-én 21 órakor lép föl az Akacs Mihály utcában.Mert ha Premecz Mátyás, akkor egy, sőt több lendületes zenekar és mindenképpen egy óriási Hammond-orgona. Lendületben és orgonában december 29-én sem hiány. Most már csak az a kérdés, hogy mond erről a Krúdy-féle Álmoskönyv: „Kéknyulat láttam álmomban."

Est Mindszenty szülőfalujában

Csehimindszent – Minden hónap 29-én engesztelő imanapot tartanak Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülőfalujában. Az imanap célja, hogy a nap 24 órájában mindig legyen valaki, aki imádkozik a bíboros mielőbbi boldoggá és szentté avatásáért, valamint engesztelnek a hercegprímás szándéka szerint, amelyet 1946. január 25-én hagyott jóvá: „A Világ Királynője nagy engesztelő mozgalomra főpásztori áldásomat adom." A szentségimádás 18, a szentmise 19, a fáklyás körmenet a Mindszenty szoborhoz 20 órakor kezdődik. Minden Mindszenty tisztelőt és imádkozni, engesztelni vágyó embert nagy szeretettel várnak.

 

DECEMBER 28.

Mediterrán december

Celldömölk – A KMKK forró élményeket kínál a hidegben. December 28-án operettgálával köszöntheti az új évet a közönség a művelődési központ színháztermében, a mediterrán hangulatról a Maya Trió gondoskodik. Horváth Melinda, Kamenik Klaudia és Mohácsi Attila a legfülbemászóbb slágerekkel alapozzák meg a szilveszteri hangulatot. És hogy legyen miért várnunk 2015-öt: az új évet Hernádi Judittal és Kern Andrással kezdi a KMKK. Jön az Orlai Produkciótól a Hitted volna? című előadás.

 

DECEMBER 27.

Harmincnyolc kispályás gárda

Celldömölk – Szombattól hétfőig a 26. Szilveszter Kupa kispályás labdarúgó-tornának ad otthont a városi sportcsarnok. A Vulkánsport Egyesület által rendezett erőpróbára 38 csapat nevezett: az öregfiúknál nyolc, a férfi amatőröknél 22, míg a nőknél is nyolc együttes meccsel. A tornát szombaton (9.00) az öregfiúk nyitják, és egy csoport a férfiaktól (17.45) is pályára lép. Vasárnap egész nap a férfi amatőrök mérkőznek (8.00–22.00). A tornát hétfőn (9.00–16.00) a nők zárják.

Új dalait mutatja be

Szombathely – A kritikusok Joe Cockerhez és Tom Waits-hez szokták hasonlítani, míg ő maga zenéjének forrásaként mások mellett Robert Johnsont és Van Morrisont emlegeti szívesen. Az osztrák származású Ripoff Raskolnikov a legtöbbet koncertező külföldi zenész hazánkban, megyénkben is gyakran előfordul. December 27-én estre nyolctól egy akusztikus est keretében a Pistons Pubban mutatja be saját dalait tartalmazó új albumát.

 

DECEMBER 26.

Nincs karácsony zene nélkül

Szentpéterfa – A pop-rock stílust felvállaló Chungam ezúttal egy szentpéterfai karácsonyi bulin lesz látható. A 2005 óta működő zenekar mellett a dirty rock and roll műfajában alkotó, az idei Pulzus Tehetségkutatón különdíjat nyert Red Rockets lép még fel a december 26-án a község művelődési házában tartandó koncerten.

Mert reggae nélkül nincsen karácsony

Szombathely – Nincs karácsony reggae nélkül, legalábbis az Agora – Savaria moziban. Úgyhogy december 26-án este ismét szól a Ladánybene 27. Ez lesz a nyolcadik szombathelyi reggae-karácsony.  Jövőre 30 éves lesz a Ladánybene 27, úgyhogy ez már majdnem születésnapi koncert. Mert: „Kikkel kezdődött a magyar reggae? Hát a magyar dub? És a magyar riddim? A Ladánybene 27 1985 óta működik, tucatnyi slágerük Magyarország határain is túlvitte hírnevüket. És bár a rasztahaj időközben talán rövidebb lett, a rasztaszív ma is ugyanúgy dobog. December 26-án (pénteken) 21 órától pedig egy sajátos ünnepi turné keretében, hagyományosan Szombathelyen tölti a zenekar karácsony másnapját." Így vagy úgy, a Ladánybene 27 az első közismert reggae zenekar Magyarországon. A Ladánybene-történet 1988-ban fordult komolyra, mikor az angyalföldi haverokból álló zenekar megnyert egy országos tehetségkutató versenyt, melynek fődíja egy lemezszerződés volt. A siker pedig meglepő: a reggae-nek addig nem volt komoly hagyománya Magyarországon. A Ladánybene 27 tevékenysége tehát egy sajátos magyarországi „kultúrmisszió", koncertekkel, nyári táborokkal és természetesen szombathelyi karácsonyi koncertekkel. Elvégre a reggae lüktetése, békét-szeretetet hirdető eszmeisége akár a karácsonyhoz is könnyen hozzákapcsolható.  A vendégzenekar ezúttal a Tohu-Bohu, kapunyitás este 9-kor: december 26-án, mindenképpen az Agora – Savaria moziban.

 

DECEMBER 23.

Karácsonyi villámsakk

Szombathely – A Szombathelyi Szabadidősport Szövetség ez évben is megrendezi a karácsonyi Gold Kupát, Szombathely 2014. évi villámsakkbajnokságát (játékidő 5-5 perc) – december 23-án, kedden 17 órától a Haladás VSE sakktermében. Nevezni a helyszínen lehet, de a szervezők a résztvevők számát 36 főben maximálja.

Ünnepi koncert olasz módra

Celldömölk – A szaxofonos St. Martin „lélekérintést" ígér kedd estére a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében. A celli mentőállomás javára megszervezett jótékonysági koncerten olasz vendégművészek is szerepet kapnak, hiszen Celldömölk szoros testvérvárosi kapcsolatokat ápol Itáliában. A „Karácsonyi koncert olasz módra"-blokkban Domenico Menini operaénekes (tenor), Denis Biancucci (zongora), valamint Fabio Vagnarelli komikus-énekes lép föl. Kezdés: kedden 19 órakor.

 

DECEMBER 22.

Csillagot szórnak

Celldömölk – A Kemenesaljai Művelődési Központ és a városi tévé az idén is megrendezi az adventi versünnepet. Szokás szerint nem csak gyerekeket várnak. A versünnepet ezúttal december 22-én délután rendezik meg a KMKK-ban. Most is ünnepváró versekkel várják a jelentkezőket: „Lángocska" kategóriában a 6-10 éveseket, „Gyertyafény" kategóriában a 11-15 éveseket és „Csillagszóró" kategóriában a 16 év felettieket. (Felső korhatár tehát nincsen.) Ahogy minden évben, a versmondókat most is szakértő zsűri értékeli, a legjobbakat díjazzák. A versenyt a városi tévé nemcsak élőben közvetíti, hanem rögzíti is. A jelentkezőket december 20-áig várják a KMKK-ban. Össze lehet kötni a kellemest a hasznossal: aki ma 13 és 15 óra között ellátogat a művelődési központba, elintézheti a jelentkezést, egyúttal hozzájárulhat a Cselekvő Összefogással Celldömölkért Egyesület adománygyűjtő akciójának sikeréhez. Ebben a karácsonyi akcióban is részt vesz a városi televízió stábja. Az összegyűjtött adományokat (tartós élelmiszer, gyermekjáték, babafelszerelés stb.) a Máltai Szeretetszolgálat celli csoportjának közreműködésével juttatják célba az ünnepekre.

Változott a Vas Népe díjátadó időpontja

Szombathely – Vas megye 2014. évi legjobb sportolóinak díjátadása december 22-én hétfőn, nem 16, hanem 17 órakor kezdődik a Megyeházán. A hagyományoknak megfelelően elismerést kapnak a legjobb női, férfi sportolók, csapatok, edzők és a legjobb utánpótláskorú sportolók is. Gazdára talál a Németh Pál- és Tóth Géza-díj, és természetesen az abszolút legjobb átveheti a Vas Népe vándorserlegét.

Aktívan a natúrparkban

Az Írottkő  Natúrparkért Egyesület 2015-ben ismét vetélkedősorozatot hirdet elsősorban a natúrpark területén élőknek, az ott működő intézményeknek.

Nevezéseket várnak felső tagozatos általános iskolásoktól (külön csoportban értékelik az 5-6. és 7-8. osztályosokat), valamint középiskolásoktól, de várják családok, felnőtt csoportok benevezését. A csapatok minden esetben legfeljebb négyfősek lehetnek.A verseny háromfordulós, amit döntő követ. Az első feladatsor megoldásának beküldési határideje január 25-e, amit még két forduló követ majd. A "Natúrparki activity" döntője március 27-én és 28-án zajlik. A verseny nyertesei között értékes tárgynyereményeket sorsolnak ki.

 

Rendezvény

Kőszeg - Tóth Pincészet (Rákóczi u. 6.): szerdáig Advent Bazár, kézműves termékek, házi lekvár, kenyérlángos egyedi kerámiák, kézműves ékszekerek, ünnepi koszorúk vására.

Szentpéterfa - Kultúrház: pénteken 21 órakor, karácsonyi buli, melyen a szentpéterfai Chungam és a szombathelyi Red Rockets koncertezik.

Kőszeg - december 28-án, vasárnap, előszilveszteri „Malac" túra. Találkozó: 10 órakor, a Jurisics vár előtt. Túravezető: Bogáti András 0630-252-3488.

Kiállítás

Szombathely - Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Egy korszak történelmi traumák között. Kultúra és műpártolás 1920–1944. Az országos vándorkiállítás múzeumok, levéltárak és könyvtárak anyagából válogatva, kevéssé ismert műtárgyak segítségével fest új és egyedi képet a két világháború közötti negyedszázad kultúrájáról. A tárlatot az 1934-es szombathelyi műtörténeti kiállításon bemutatott páratlan Vas megyei műkincsvagyon – ma még fellelhető – darabjai egészítik ki. A tárlat december 31-éig látogatható.

Smidt Múzeum: kedd–péntek, vasárnap 10–17 óráig. Időszaki kiállítás: A Nagy–testvérpár emlékezete (A szombathelyi származású kétszeres Európa–bajnok és kétszeres olimpiai bronzérmes páros műkorcsolyázó Nagy Marianna és Nagy László nemzetközi pályafutásának személyes emlékei, külön kiemelten szombathelyi vonatkozásaik). A kiállítás december 31-éig látogatható.

Szombathely - Cafe Frei (Fő tér 24.): Az üveg varázsa, Keller Ági és Németh Mariann (Mary) kiállítása nyílott. A Cafe Frei falai ezúttal két székesfehérvári kiállító munkáinak adnak otthont. Bár mindketten üveggel dolgoznak, módszereik eltérnek egymástól. Ági a kristályüvegek textúráját válogatva, Tiffany–technikával készíti mozaikszerű képeit, míg Mary a kevésbé aprólékos, de annál nagyobb odafigyelést kívánó üvegfestés technikáját választotta. A kiállítás 2015. január 11-éig megtekinthető.

Répcelak - Répce Galéria: Kékesi Gábor szobrászművész kiállítása. Az előtérben Élő Karina Patrícia 2. osztályos tanuló munkái láthatók. A tárlat 2015. január 3-áig látogatható.

Koncert

Szombathely - Agora–Savaria Filmszínház: pénteken 21 órakor, Ladánybene 27 koncert; a buli vendége a Tohu-Bohu.

Végállomás Klub: szombaton 19 órakor, a hardcore zene rajongóit várják. Színpadra lép a Social Free Face, a Wroongg!, a Zsibbadás, az Önkiírtás és a Gross Out. Érkezik még Szlovákiából a The Citadel és Veszprémből a Makeshift Promise.

Csepreg - Szent Miklós templom: pénteken 18 órakor, Csepreg Város Fúvószenekara és a Nyugdíjas Énekkar karácsonyi koncertje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!