Programok

2015.12.27. 18:59

Programok, rendezvények Vas megyében december 28-tól

Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények december 28-tól. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

JANUÁR 9.

Impro Fesztivál, farsang, emlékezet

Vasvár - A Nagy Gáspár Kulturális Központ a jövő év elején is megrendezi Impro Fesztiválját, amelyre négyfős csapatok jelentkezését várják. A feladatokat szokás szerint a helyszínen kapják meg a vállalkozó szellemű, rögtönzésben jártas játékosok. Ez már a farsang ideje: Impro Fesztivál a vasvári kulturális központban január 9-én. Az eseményt a hagyományokhoz híven Lengyel Pál színházi rendező emlékének ajánlják.

JANUÁR 6.

Újév köszöntő Őriszigeten

Siget in der Wart (Őrisziget) - A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület az idén is operettgálával köszönti az újesztendőt. A koncert ezúttal január 6-án 18 órakor kezdődik az őriszigeti (Siget in der Wart) községteremben. Az esten az operettirodalom legszebb, legismertebb dallamai csendülnek fel.

JANUÁR 5.

A Kelemen Kvartett a Jurisics-várban

Kőszeg - A Kelemen Kvartett ad újévi koncertet január 5-én 17.30-kor a Jurisics-vár lovagtermében. Világszínvonalú élmény várható. Kelemen Barnabás, Kokas Katalin (hegedű), Homoki Gábor (brácsa), Fenyő László (cselló) - ez a Kelemen Kvartett, amely 2010-ben alakult Budapesten, és hamar hírnevet szerzett, rangos versenyeket nyert, több CD-je jelent meg. 2014-ben például a kvartett az első helyen végzett a Premio Borciani Vonósnégyes Versenyen.

DECEMBER 31.

Tűzijáték

Szombathely. Fő tér: december 31-én, (csütörtök) 22 órától Városi szilveszter. Zene: Dj Neczpál. Tűzijáték, polgármesteri köszöntő.

DECEMBER 30.

Itt adhat vért a megyében

Szombathely,Területi Vérellátó 8.00-15.00 óráig.

DECEMBER 29.

A Celldömölki Vér-transzfúziós Osztály vérvételei

Kedd: Duka 15.00-17.00 óráig; Karakó 17.30-19.00 óráig.

DECEMBER 28.

Itt adhat vért a megyében

Szombathely,Területi Vérellátó 8.00-15.00 óráig.

 

Kiállítás

Szombathely

Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Változó kultúrák a változó tájban című állandó kiállítás – mely Vas megye őskorát bemutató tárlat. Elsodort világ. Plakát–álmok 1910-1920. A Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása. „Tíz évig tartó álomra hívjuk Önöket. Nézőpontunk az első világháború lövészárkában merengő-vizionáló katonáé, aki előtt lepereg életének addigi és várható további történéseinek – plakátkörnyezete.” A Savaria Múzeum dísztermében és emeleti termeiben 2016. március 19-éig tekinthetők meg a megkapó, élvezhető és megjegyezhető plakátok, amelyek életmód- és művelődéstörténeti értékű kiegészítő információt hordoznak, gyakorta megragadó képi élménnyel párosulva.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–péntek 8.30–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552).

Weöres Sándor Színház, aula: Egy vöröstörpe bolygói, Egri Diána illusztráció sorozata. A tárlat megtekinthető január 30-áig.

Smidt Múzeum: szerda–péntek, 10–17 óráig. A hadisebesüléstől a gyógyulásig, időszaki kiállítás. A Smidt Múzeum kiállítása több ezer darabos háborús gyűjteményéből válogat. Az emléktárgyak a harcképtelenné válástól a hátországi, szombathelyi gyógyulásig kísérik végig az első világháborús sebesültek sorsát. A lövészárokban használt felszerelések, a sátorlap, a vállból kioperált srapnel golyó, repülő nyilak, a hordágy, a vonat, a vöröskeresztes és jótékonysági emlékek, orvosságok, röntgenképek, hálalevelek, naplók, allegorikus és karikatúra rajzok mind egykori túlélők kedves tárgyai, emlékei.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–19 óráig.

Szombathelyi Képtár: szerda, péntek, szombat 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Blau Punkt, Kékesi Gábor szobrászművész kiállítása nyílott. Kékesi Gábor 1982-ben született Körmenden. A Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában Veres Gábor szobrászművész irányításával érettségizett díszítő szobrász szakon. Ezután a Magyar Képzőművészeti Egyetemre, Kő Pál, Kossuth-díjas szobrászművész osztályába járt, ahol 2007-ben szobrászművész, rajztanár diplomát szerzett. Kedvelt anyagai az agyag, a viasz, a gipsz, a fa és a bronz. Főleg figurális kisplasztikát, emlékérmet készít. Köztéri alkotásai vannak megyeszerte, főleg emléktáblák: Körmenden, Szombathelyen, Kőszegen és Vasváron.

Iseum Savariense: szerda–szombat 10–17 óráig. Germánok, időszaki kiállítás. A kiállítás egy közelmúltban feltárt korai népvándorlás kori temető leletein keresztül nyújt bepillantást a római kor végeztével beköszöntő mozgalmas időszakba. Bemutatja a női ékszerek szemkápráztató szépségét, a férfiak sokszínű támadó- és védőfegyverzetét, az itt élő népesség viseletét és temetkezési szokásait, valamint mindazokat a tárgyakat, melyeket a túlvilági életre szánt útravalóként halottaik mellé helyeztek.

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár, Kutatószoba: kedd, szerda: 10–18 óráig látogatható.

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár (Szily J. u. 1.): csütörtökön és pénteken a következő tárlatvezetési időpontokban látogatható: 9.00, 11.00, 13.00 és 15.00 órakor.

Agora–Gyermekek Háza: Repüléstörténet maketteken, Nyilasi László hagyatéki anyagából várja kiállítás az érdeklődőket, mely hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig látogatható.

Berzsenyi Dániel Könyvtár, 2. emeleti olvasóterem: Szombathely eltűnt épületei címmel, fotókiállítás nyílt. A bemutatott fényképeken olyan épületek láthatóak, amelyek már megsemmisültek, lebontásra kerültek, vagy olyan módon alakították át őket, hogy eredeti formájuk már nem felismerhető. A tárlat  június 30-áig tekinthető meg.

Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola, Puskás Galéria: Szendi-Szűcs István keramikus-grafikus-fotós, „a SzendiSzűcs” kiállítása nyílott. A tárlat megtekinthető hétköznaponként, január 31-éig.

Acsád

Kastély: A gótikus festészet emlékeit, kevésbé ismert magyar festők, grafikusok, szobrászok, építészek műveit, a háború utáni művésznemzedékek alkotásait mutatják be képeslapokon Sárosi István gyűjtő anyagából. A kiállítás 2016. január 10-éig látogatható.

Csehimindszent

Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum "A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892–1975)" című állandó kiállítása látható.

Felsőcsatár

Vasfüggöny Múzeum: naponta 10–19 óráig várja az érdeklődőket. Csoportos igény esetén a tulajdonos (megépítő) vezetésével tekinthető meg, aki valós, megtörtént szökési kísérleteket mutat be a korhű, illetve eredeti eszközök segítségével a történelmi időszakok sorrendjében.

Hegyfalu

Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 8-18 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben a Magyar kultúra napja 3. rész - Hortobágy, Kalocsa és Kiskunhalas; Állatok világnapja - Tehenek; Vadászok és vadászat; Bor-utak; Lenin című tárlatok láthatók, a fogadóteremben március 15. és az azt követő másfél év, a belső teremben pedig a Pápák - II. János Pál pápa címmel összeállított tárlat tekinthető meg.

Körmend

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: „Körmend és a Batthyányak évszázadai”, Cipőtörténeti Gyűjtemény. Nyitva tartás: kedd–szombat 10–16 óráig.

Rendészeti Szakközépiskola (Alkotmány u. 5–7.): "A rendszerváltás utáni idegenrendészet története" című állandó kiállítás nyílott.

Kőszeg

Hotel Írottkő aula: a kőszegi Csók István Művészegyesület hagyományos adventi jótékonysági tárlata. A tárlat 2016. február 20-áig látogatható.

Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Babos Edit építész üveggyűjteményéből nyílt kiállítás, mely március végéig látogatható naponta 10–17 óráig.

Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja. Chernel István születésének 150. évfordulója tiszteletére rendezett „Ész és szív mindig együtt vezessen” című időszaki kiállítás a Várkiállításban. A tárlat megtekinthető  január 31-éig, keddtől vasárnapig 10–17 óráig.

Koronaőrző bunker (Kálvária I. stáció előtt): a magyar szent korona történetét bemutató kiállítás tekinthető meg szombatonként 13–17 óráig, csoportok előzetes bejelentkezés alapján látogathatják a tárlatot.

Répcelak

Répce Galéria: A magyar sokszorosított grafika 1960-1985 - válogatás a Pittmann-gyűjteményből - című kiállítás. Az ELŐTÉR-ben Tatai Zoltán 5. osztályos tanuló munkái láthatók. A kiállítás 2016. január 9-éig várja a látogatókat.

Sárvár

Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva. Mi vagyunk a huszárok! címmel állandó kiállítás nyílt. Magyarország egyetlen huszár kiállítása a leghosszabb ideig fennálló Nádasdy huszárezred emlékanyagára építve mutatja be a legmagyarabb fegyvernem évszázadait, egyenruháit, fegyvereit, hétköznapjait. A társezredek, mind a Hadik huszárok, Radetzky huszárok tárgyi emlékei is segítik elképzelni, milyen is volt egy huszár élete a békés vagy háborús hétköznapokon. Ezredtörténetek, személyes sorsok elevenednek meg a huszármúzeum állandó kiállításán.

Szentgotthárd

Színház aula: a Szentgotthárdi Fotóklub fotókiállítása megtekinthető 2016. január 8-áig.

Vasvár

Nagy Gáspár Kulturális Központ, Castrum Galéria: Káldy Lajos festőművész, Válogatás 7 évtized munkáiból című kiállítása január közepéig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében.

Helytörténeti Múzeum, állandó kiállítások: Domonkos rendház épülete, rendtörténeti kiállítás, Vas vármegye középkori története. Nyitva tartás: kedd–péntek 10–18 óráig, szombat–vasárnap 14–16 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!