Programok

2014.12.29. 07:20

Programok, rendezvények Vas megyében december 29-től

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények december 29-től. Böngésszen, és válogasson!

JANUÁR 23.

Gazdag Erzsi versei a középpontban

Szombathely – A Szombathelyen elhunyt Gazdag Erzsit, a neves nyelvész, költő, néprajztudós, Pável Ágoston karolta fel már az elemi iskolában. A Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola az idei tanévben is meghirdeti a Gazdag Erzsi vers- és mesemondó versenyét, amely a Magyar Kultúra Napjához, Himnuszunk születésnapjához kapcsolódik. Rendezvényükre szeretettel várják az intézmények házi versenyének győzteseit. A verseny kezdetének időpontja 2015. január 23-a délelőtt 9 óra lesz, helyszíne a Reményik iskola.

 

JANUÁR 19.

A konfliktust kezelni kell

Szombathely – A személyek között támadó konfliktusokat kezelni kell, sőt: lehet is. Ehhez nyújt segítséget a Szombathelyi Civil Kerekasztal által kínált előadás-sorozat is, amely dr. Mosonyi Tamás orvos, kommunikációs tréner vezetésével javít az érdeklődők kommunikációs készségén, bocsát rendelkezésre „konfliktusoldó trükköket". Ebben persze nincs szemfényvesztés. Az első előadás január 19-én 13 órakor kezdődik a Szombathelyi Civil Kerekasztal irodájában (Ady tér. 5., MMIK). A nyolc előadásból álló sorozat február 11-én ér véget.

 

JANUÁR 18.

Ökumenikus imahét kezdődik

A répcelaki Szent István király plébánia területén hat katolikus és három evangélikus templom van. Ennek keresztény közösségei évek óta aktív részvevői az ökumenikus imahétnek. Így lesz ez az idén is. A 2015-ös imahét témáját a brazíliai keresztények dolgozták ki, január 18-án kezdődik és 25-éig tart.

 

JANUÁR 17.

Óvodai bál

Répcelak – Répcelakon az óvoda báljára készülnek. Ezt – a tavalyi sikeren felbuzdulva – január 17-én második alkalommal rendezik meg. Jótékonysági jellegű a bál, az óvoda számára várnak adományokat.

 

JANUÁR 16.

Élménypedagógia a hitoktatásban

Szombathely - Képzési hétvégét szerveznek hitoktatóknak a Martineumban. A program január 16-án 18 órakor kezdődik és január 18-án 13 órakor fejeződik be.  A képzést Zöldy Pál kommunikációs szakértő, szociálpedagógus vezeti, a program lelki kísérője Gáspár Adalbert OSB lesz. A fő célkitűzés az, hogy a hitoktatásban alkalmazható élménypedagógiai eszközöket bemutassák és elsajátítsák a hallgatók, hogy a hittanóra „otthont” jelentsen a gyerekek számára,  ahol őróluk van szó,  ahol érzik, hogy "valaki" szereti őket. A képzésre január 7-éig lehet jelentkezni.

 

JANUÁR 14.

Vásáry Tamás a Bartók Teremben

Szombathely – A Savaria Szimfonikus Zenekar művészeivel koncertezik Vásáry Tamás januárban. Először láthatja a szombathelyi közönség Vásáry Tamást azóta, hogy tavaly novemberben megkapta a Nemzet Művésze címet, melyet az ország hatvankilenc kiemelkedő, aktívan alkotó személyiségének ítéltek oda. A Savaria Szimfonikus Zenekar tiszteletbeli elnök-karnagya akkor azt mondta, azért is jött jól neki az életjáradékkal járó elismerés, mert így csak azokat a koncerteket kell elvállalnia, melyeket valóban szeretne. Már akkor jelezte, Szombathelyre továbbra is örömmel jön. Ezúttal igazi különlegességre számíthatnak a zenekedvelők, Vásáry ugyanis a Savaria Szimfonikus Zenekar művészeivel játszik együtt. A koncert a kamarazene bérlet sorozat egyik fontos állomása. Az eredetileg nyolcvanfős közönségnek szánt bérlet hamar kinőtte a kistermet, így a hangversenyek átkerültek a Bartók Terembe. Január 14-én Schubert kerül terítékre, a B-dúr vonós trió mellett hallhatjuk majd az Esz-dúr, Gesz-dúr Impromtu-t, a Pisztráng ötöst is.

 

JANUÁR 10.

Torna profiknak és amatőröknek

Celldömölk – Ismét megrendezik Celldömölkön az újévi Magyar Műszaki Kft. Kupa kispályás teremlabdarúgó-tornát. A profik január 10-én, az amatőrök pedig január 11-én lépnek pályára a városi sportcsarnokban. A profiknál nincs megkötés, bárki játszhat. Az amatőrök mezőnyébe viszont csak megyei I. osztályig lehet futballistát nevezni. A szervezők mindkét kategóriában csak az első 16 csapat nevezését tudják elfogadni. Nevezési határidő: január 3. A szervezők (Kovács Péter, Velencei Tibor, Manganelli Zsolt) várják az érdekelődőket.

 

JANUÁR 7.

Dmitrij Karamazov a villamoson

Celldömölk – Január 7-én (szerdán) 19 órakor a Karamazov testvérek teszik tiszteletüket a Soltis Lajos Színház Koptik Odó utcai kamaraszínházában. A szövegkönyvet Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij regénye alapján írta: Faragó Zsuzsa dramaturg, Laboda Kornél rendező és az előadásban játszó színészek. Dmitrij Karamazov: Adorjáni Bálint, Ivan Karamazov: Orosz Ákos, Aljosa Karamazov: Lazók Mátyás, Fjodor Karamazov, Szmergyakov: Jankovics Péter. Az van, hogy „utazol egy körülbelül negyvenötezer pudos villamoson. Futnak alattad a verszták. Csak bámulsz ki bután a fejedből, nézed a nyírfák táncát a végtelen sztyeppén. A Blahán fölszáll az ördög. Olyan másfél rőf. Jön és néz. És tudod, hogy megfog. Mert nincs jegyed. Egy pópával is megtörtént ez. Aztán elment, és nem találták. De végül megtalálták. Így jár az, aki nem halt meg, de még él". A budapesti MU Színház és a FÜGE közös produkciója.

Izzasztókunyhó a Fészek Körben

Körmend – A Fészek Kör idei első foglalkozása január 7-én (szerdán) 16.30-kor kezdődik a művelődési házban. Mihályfi Márta néprajzkutató, dúla tart előadást, „A gyermekvárás, születés és gyermekágy szokásai – Hiedelmek, szertartások a szülés és születés körül Mexikóban" címmel. Az indián közösségekben például divat az izzasztókunyhó, amely a szülés után a test megerősítésére, megtisztítására szolgál.

Bábák, hiedelmek Mexikóban

Körmend - Újra el lehet menni a Fészek Körbe január 7-én, szerdán, 16 óra 30 percre. Helyszín továbbra is körmendi művelődési ház. A kör e havi előadója Mihályfi Márta néprajzkutató és dúla. Arról tart előadást, milyenek Mexikóban a gyermekvárás, születés és gyermekágy szokásai, hiedelmei, szertartásai a szülés és születés körül. A hagyományos gyógyítók és bábák tevékenysége létfontosságú az ország  indián közösségeiben, ahonnan az intézményes egészségügyi ellátás nehezen érhető el. A gyermekvárás, a szülés és a gyermekágy biztonságát a bábák számos, ma is gyakorolt mágikus eljárással kísérik. Ebben az előadásban ezeket mutatja be.

 

JANUÁR 4.

Nádasdy-szobrok és az ágyú átadása

Sárvár – A Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület és a Nádasdy Ferenc Bandérium január 4-én (vasárnap) 11 órakor szoboravatót tart a Nádasdy-vár dísztermében. Túri Török Tibor mintázta meg Nádasdy Tamást, Kanizsai Orsolyát és az „erős Fekete Béget", Nádasdy Ferencet, a szobrok ünnepélyes leleplezése alkalmából Máhr Tivadar, Sárvár alpolgármestere és Szabó Krisztián, a hagyományőrző egyesület elnöke készül köszöntővel. Ünnepi beszédet mond Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy múzeum igazgatója, zenés műsorral működik közre Fülöp Csilla, Kóta Pál és Juhász Balázs. A szoboravató után az egyesület „Prédikátor" nevű ágyúját odaajándékozza a városnak.

 

JANUÁR 3.

Végképp elfújják az óévet

Körmend – Szombaton 17 órakor kezdődik a körmendi fúvószenekar újévi koncertje a városi sportcsarnokban: végképp elfújják az óévet, és köszöntik az újat. A Városi Fúvószenekar Egyesület a kulturális központtal és az önkormányzattal karöltve invitálja a közönséget a szombati újévköszöntő koncertre: a városi sportcsarnokban Morvay András vezényletével a megújult repertoárból hangzik el válogatás. Ünnepi beszédet mond Bebes István polgármester, a műsorvezetői szerepet Pálóczi Zsuzsanna és Vörös Attila vállalta. A körmendi fúvószenekarnak a története is illik az évkezdéshez, hiszen tele van sikeres megújulásokkal, újrakezdésekkel. Az „ősforrás" 1892-hez kötődik, a múlt századforduló civil pezsgésében a helybeli tűzoltóparancsnok is megszervezte a település első tűzoltózenekarát, amely hosszú évtizedeken át eredeti formájában működött. Több fúvóskorszak után 2003-ban Pataki András karnagy halálával megtörni látszott a folyamatosság, de a fúvósok végül nem hagyták veszni a hagyományt: 2004 decemberében éppen a Pataki András emlékére adott rendkívül sikeres koncerttel indult el sokadik hódító útjára a zenekar. Jelenleg Morvay András áll a körmendi fúvósok élén: a fiatal karnagy új repertoárt, új szemléletet hozott az együttes életébe, elfogadták őt az ifjak és az örökifjak is. Ma 17 órakor is együtt köszöntik az új évet. Ott lesz a közönség is.

29. Alpokalja Kupa: felsőház és alsóház

Szentgotthárd - Már a hétvégén folytatódnak a küzdelmek a hagyományos kispályás labdarúgó terembajnokságon. Részletek itt!

Tíz kilométeres lesz az évadnyitó túra

Felsőszölnök – „Kezdjük együtt élménydús túrával az új esztendőt", – így szól az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának felhívása, amellyel évadnyitó túrára invitálja a kirándulni vágyókat. A nemzeti park a 2014-es esztendőben is sok sikeres túrát szervezett az Őrségben és a Rábavidéken. A 2015-ös szezonnyitó túrájukat január 3-án tartják, tíz órai indulással. A túrázók célja a hármashatár. Találkozási hely a felsőszölnöki Keresztelő Szent János templomnál lesz. A túra 10 kilométer hosszú lesz. A túrázókat egy ebédre is invitálják a szervezők Alsószölnökre. Az ebédre azonban előzetes bejelentkezés szükséges.

 

DECEMBER 31.

Tizenkét stáb, egy éjszaka a moziban

Szombathely – Az Agora-Savaria mozi december 31-én tűzi műsorára a BÚÉK című közösségi dokumentumfilmet, amely Magyarország egyetlen napját, 2013-14 szilveszterét dolgozza fel. Az év utolsó napja mindenkit megmozgató esemény, amely jól láthatóvá teszi a különböző társadalmi csoportok, korosztályok, szubkultúrák sajátosságait. Több mint 300 részvevő és 12 filmes stáb 100 órányi nyersanyagából készült el a 70 perces film. Kezdés: 31-én 18 órakor.

 

DECEMBER 30.

Érkezik az Ocho Macho

Szombathely – „Bob Marley és Manu Chao Vas megyei keresztgyerekei" az év utolsó előtti napján hazalátogatnak a városba. December 30-án, kedden este 21 órától az Agora Savaria Filmszínházban örvendeztetik meg szombathelyi rajongóikat egy fergetegesnek ígérkező koncerttel. „Huppogásnak" nevezett zenei stílusuk várhatóan sok nézőt vonz majd.

 

DECEMBER 29.

Három Kéknyúl a Krúdy Klubban

Szombathely – Ez nem valami különleges Krúdy-recept, hanem a Lamantin Klub következő koncertje a Weöres Sándor színház Krúdy Klubjában: a Kéknyúl Hammond Trió, vagyis Premecz Mátyás (Hammond-orgona), Badics Márk (dob) és Csókás Zsolt (gitár) december 29-én 21 órakor lép föl az Akacs Mihály utcában.Mert ha Premecz Mátyás, akkor egy, sőt több lendületes zenekar és mindenképpen egy óriási Hammond-orgona. Lendületben és orgonában december 29-én sem hiány. Most már csak az a kérdés, hogy mond erről a Krúdy-féle Álmoskönyv: „Kéknyulat láttam álmomban."

Szilveszter Kupa Ikerváron

Ikervár – Idén is megrendezik a Szilveszter Kupa teremlabdarúgó-tornát a település sportcsarnokában. A hagyományos erőpróba december 29-30-án (hétfő, kedd) lesz. A szervezők (Horváth János, Horváth Tünde) várják az érdeklődőket.

Est Mindszenty szülőfalujában

Csehimindszent – Minden hónap 29-én engesztelő imanapot tartanak Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülőfalujában. Az imanap célja, hogy a nap 24 órájában mindig legyen valaki, aki imádkozik a bíboros mielőbbi boldoggá és szentté avatásáért, valamint engesztelnek a hercegprímás szándéka szerint, amelyet 1946. január 25-én hagyott jóvá: „A Világ Királynője nagy engesztelő mozgalomra főpásztori áldásomat adom." A szentségimádás 18, a szentmise 19, a fáklyás körmenet a Mindszenty szoborhoz 20 órakor kezdődik. Minden Mindszenty tisztelőt és imádkozni, engesztelni vágyó embert nagy szeretettel várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!