Programok

2014.02.08. 21:31

Programok, rendezvények Vas megyében február 10-től

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények február 10-től. Böngésszen, és válogasson!

MÁRCIUS 1.

Jótékonysági iskolabál

Sárvár - Március 1-jén szombaton – a Nádasdy iskola sportcsarnokában 20. alkalommal rendezik meg a keresztény jótékonysági bált a Szent László katolikus iskola alapítványának szervezésében. A báli szezon legnagyobb városi összejövetelén többszáz vendég búcsúztatja majd a telet. A bált az iskola nyolcadikosainak tánca nyitja meg. A szervezők gondoskodnak a jó hangulatról: színes meglepetésekkel, táncos, zenés műsorokkal várják a bálozókat. A hagyományokhoz híven az este folyamán – valamennyi vendég részvételével – megválasztják a bál királyát és királynőjét, és lesz tombolasorsolás is. Az esemény karitatív jellegéből adódóan Sárvár vállalatai, vállalkozói, valamint magánszemélyek önzetlen munkájával és adományaiból készül az ízletes vacsora, talál gazdára a sok-sok tombolatárgy. Az est bevételét rászoruló betegek gyógyszertámogatására és a katolikus iskola fejlesztésére fordítják.

 

FEBRUÁR 28.

Dosztojevszkij utazik

Celldömölk – A Bűn és bűnhődés című Dosztojevszkij-regényből Komáromi Sándor, a pápai Teleszterion vezetője rendezett előadást a Soltis színházban. Ő a szövegkönyv szerzője is. A produkció meghívást kapott a jelentős budapesti alternatív játszóhelyre, az Eötvös10-be, ahol február 28-án 19 órakor kísérheti figyelemmel, tapasztalhatja meg a közönség Raszkolnyikov – játssza Nagy Péter István – kálváriáját. Egy nappal korábban a celli kamaraszínházban tűzik műsorra a Bűn és bűnhődést.

FEBRUÁR 23.

Megacsillag döntő lesz a színházban

Szentgotthárd – A Megacsillag elnevezésű, óvodások, általános és középiskolások számára különböző kategóriákban kiírt tehetségkutató verseny döntőjét február 23-án 16 órától rendezik meg a színházban. A rendezvényen a részvétel ingyenes.

 

FEBRUÁR 22.

Szubkultúra a Végállomásban

Szombathely - A Végállomás Klub komoly koncertsorozatot tervezett februárra. Február 22-én 20 órakor Hip-Hop bulit rendeznek az 1. Vas megyei Hip-Hop közönségtalálkozóval. Fellépők: Akkezdet Phiai, Otello, DJ K, DJ Laki.

 

FEBRUÁR 21.

Muddy Shoes a klubban

Szombathely - A budapesti blues zenekar, a Muddy Shoes lesz a vendég a Lamantin Klubban február 21-én, pénteken 20 órától. Fekete Jenő és csapatának estjét az Improvizatív Zeneműhely Egyesület szervezi a Weöres Sándor Színház Krúdy Klubjában. A gitáros-énekes Fekete Jenő a Palermo Boogie Gang együttessel vált ismertté. 1997-ben hozta létre a Muddy Shoes nevű formációt Nagy Szabolcs zongoristával, aki most is zenésztársa. A zenekarban Pengő Csaba a nagybőgős, basszusgitáros és Mezőfi „Fifi" István dobol. Az első albumot The Real Shuffling Hungarians címmel 1998-ben jelentették meg. Azóta is sokat koncerteztek, de a következő lemezre (Cool) hat évet kellett várni. Olyan anyagot hoztak létre, amely különbözik a koncerteken hallható műsoroktól. Sokat kísérleteztek, gépi, groove-os megoldásokat is alkalmaztak – ízlésesen adagolva. A Muddy Shoes a bluest nem műfaji kötöttségeiben fogja fel, hanem nem a jazz, funky, ragtime, country, gospel és soul elemeivel együtt, esetenként populáris megoldásokkal. Saját számaik kifejezetten „sláger", a feldolgozásaik pedig kísérletező jellegűek.A zenekar koncertjein a tradicionális vonal elkötelezettjei is megtalálhatják a nekik tetsző dalokat. Talán nem is baj, ha kicsit tágítják az érdeklődési kört. Jellemző a sztori, amit Fekete Jenő mesél: az Old Man's Pubba lekeveredtektől hallotta vissza: „milyen jó kis zenekar ez a Muddy Shoes, pedig azt hittük, hogy bluesbanda..."

Szubkultúra a Végállomásban

Szombathely - A Végállomás Klub komoly koncertsorozatot tervezett februárra. Február 21-én, a hónap harmadik péntekjén 20 órától Zorall koncert lesz, amelynek vendége az A.V.D. Február 22-én 20 órakor Hip-Hop bulit rendeznek az 1. Vas megyei Hip-Hop közönségtalálkozóval. Fellépők: Akkezdet Phiai, Otello, DJ K, DJ Laki.További koncertek: március 8-án Junkies, 14-én Odett, 21-én Kowalsky meg a Vega, április 4-én Moby Dick, 18-án Anna and The Barbies, 26-án Leander Rising.

Asszonyfarsang batyus falatokkal

Bük - Február 21-én, pénteken nyolc órakor kezdődik a sportcsarnokban a hagyományos asszonyfarsang. A népszerű batyus bálról az idén sem hiányozhat a sztárvendég, a meglepetés bulizenekar, a tombola, és természetesen a remek hangulat is garantált.

Mokka-farsang

Szombathely – Csak egy sima emlékező bulinak indult 1994-ben és ma is tart: ez a Mokka bál, amely immáron huszadik alkalommal színesíti Szombathely farsangi rendezvényeit. Sajnos a régi zenekarból már nem sokan élnek, de a Skót Rock Band zenekar tagjai szívesen segítenek, hogy az ex-Mokka tovább folytathassa a hagyományos megmozdulását. Amelyre most február 21-én, a Május 1 Sörözőben kerül sor. Fellép a Skót Rock Band, az ex-Mokka és a Mokka Tribute Band. Szandi Péter tiszteletbeli Mokka tag is színesíti hangjával a műsort, amely a 70-es évek slágereire épül.

Cserga és barátai a sörözőben

Szombathely – A Cserga és Barátai Blues-Rock Band „Post Valentine Suit” címmel ad koncertet február 21-én 20.30-tól a Malom Sörözőben. A műsorban Joe Cocker, ZZ Top, Doors, Pink Floyd, Joe Satriani, Fleetwood Mac, Cream feldolgozások lesznek hallhatók.

 

FEBRUÁR 20.

A magtól a kenyérig

Szombathely – Az elvetett magtól a kenyérig címmel nyílik néprajzi kiállítás február 20-án 14.30-kor az Agora–Gyermekek Házában, ahol kézműves programsorozat is kapcsolódik hozzá.

A Savaria Múzeum és az Agora Szombathelyi Kulturális Központ közös szervezésében ez már a 15. tematikus időszaki néprajzi kiállítás lesz. Bepillantást ad a régi falusi, népi gabonatermelés és feldolgozás folyamatába. A kiállítást megnyitja dr. Horváth Sándor néprajzkutató. Hogyan került régen az életet adó kenyér a falusi ember asztalára? A nehéz paraszti munkafolyamatot követi a tárlat, ódon hangulatot idéző érdekes néprajzi tárgyak, fotók, a falusi házak életét megidéző berendezési tárgyak és eszközök bemutatásával.

 

FEBRUÁR 19.

Az aknamezők földje Irakban

Szombathely – Folytatódik az Ezerarcú világ – utazási élmények sorozat a szentgotthárdi Színházban. Február 19-én 17 órakor Mesterházy Attila észak-iraki úti beszámolóját hallgathatják meg az érdeklődők „Az aknamezők földjén” címmel.

Volt, van és még lesz is múzeum

Szombathely – Volt múzeum. Van múzeum. Lesz múzeum! címmel rendeznek kerekasztal beszélgetést február 19-én 17 órakor. Vendégek: Csapláros Andrea múzeumigazgató, Czenki Zsuzsanna és dr. Vig Károly igazgatóhelyettesek. Moderátor: dr. Gráfik Imre néprajzkutató.

FEBRUÁR 18.

Író-olvasó találkozó Mátyus Alizzal

Vasvár – Új sorozatot indít a Nagy Gáspár Kulturális Központ a Bendefy László Városi Könyvtárral közösen: író-olvasó találkozókon mutatnak be könyveket a szerző jelenlétében összekapcsolva a műhöz köthető gasztronómiai ismeretekkel. Várnak olyan partnereket, akik az étel elkészítésében közreműködnek. Első alkalommal, február 18-án Mátyus Aliz lesz a vendég.

Híres üstökösök a történelemben

Szombathely – A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában február 18-án 14 órakor Híres üstökösök a történelemben címmel tart előadást Mitre Zoltán.

A Nagy Háborúról

Szombathely – Az I. világháború emlékévéhez kapcsolódva sokféle vetélkedő, konferencia, kiállítás, honvédelmi erőpróba színhelye lesz Szombathely.

A nyitó rendezvény február 18-án a Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskolában lesz, ahol a Hadtörténeti Intézet és Múzeum I. világháborús kiállítását nyitják meg. A kiállítás címe: az Osztrák Magyar Monarchia szárazföldi hadereje és légjáró csapatai. A kiállítást megnyitja dr. Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténi Intézet és Múzeum parancsnoka, az emlékév védnöke.

 

FEBRUÁR 17.

Fórum a civil szervezetekkel

Szombathely – A Jóléti Alapítvány várja megbeszélésre a szociális szférában tevékenykedő egyesületeket.Fórum jellegű megbeszélésre hívja Szombathely város Jóléti Alapítványa a városban működő, az alapítvány támogatására számító civil szervezeteket. A február 17-én tartandó rendezvény célja – az önkormányzat honlapján olvasható tájékoztató szerint – hogy civil szervezetek képviselői „kissé jobban megismerjék az alapítvány célját, a kuratórium által kiemelten támogatandónak tartott működési területeket – ifjúság nevelése, idősekkel való törődés, fogyatékosok, sérültek segítése, szociálisan rászorulók támogatása – valamint a legfontosabbnak ítélt tevékenységeket, közösségi prog-ramokat.”

A fórum során a civilek is elmondhatják, hogy mely területeken érzik a legfontosabbnak az alapítvány támogatását, és megismerkedhetnek az új, elektronikus pályázási rendszer lényegével előnyeivel és használatával.

A veszélyes új kártevőkről

Szombathely – A Kámoni Arborétum Oktató Központjában február 17-én 17 órakor a Kertbarát körben dr. Maráczi László növényvédő szakmérnök tart előadást a veszélyes, új kártevők terjedéséről és az ellenük való védekezésről.

 

FEBRUÁR 16.

Műtárgyról – vasárnap

Szombathely – Ezen a hétvégén nem szombaton, hanem vasárnap (16-án) tartják a MűTárgyEset sorozat következő részét: a Smidt Múzeumban.

A hónap műtárgya: Herman Ottó fényképezőgépének állványa. 100 esztendeje, 1914-ben hunyt el Herman Ottó, akit az utolsó magyar polihisztorként emlegetnek. A természettudomány több ágával, régészettel, nyelvészettel, néprajzzal, politikával is foglalkozó Hermanról kevesen tudják, hogy az 1860-as évek elején két társával „fényírdai műtelepet” működtetett Kőszegen. Herman Ottó világlátásával és életművével dr. Vig Károly muzeológus ismerteti meg az érdeklődőket. Az első képrögzítési eljárás közkinccsé tételének 175. évfordulóján a fényképezés történetének emlékeit Varga Eleonóra történész mutatja be. A kísérletező kedvű gyerekek és felnőttek fénylenyomatot, árnyképet és háromdimenziós kézlenyomatot készíthetnek Sztranyák Zsófia grafikussal és Várnainé Balogh Beáta múzeumpedagógussal, valamint játékos fejtörőn vehetnek részt.

Törpés farsangi színdarab

Vasszécseny – A Pungor Ernő Művelődési Házban vasárnap 15 órakor a "Hó Ferike és a hét törpe igaz története"című farsangi darabot játssza a Szécsenyi Szivárvány Színkör.

Három nővér a színházban

Szombathely – A Kaposvári Egyetem harmadéves színművész osztálya Anton Pavlovics Csehov Három nővér című színművét mutatja be Kelemen József rendezésében február 16-án 19 órától és 17-én 15 órától a Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Párkereső túra vasárnap lesz

Kőszeg – A „Ha hétvége, akkor Natúrpark” e hétvégi programplakátján a Bálint napi párkereső túra időpontja helytelenül lett kiküldve: február 15-e szombat helyett február 16-án, vasárnap lesz a túra. Útvonala: ... arra, amerre a szívünk visz... A táv 9 kilométer, szintemelkedés 287 méter. A várhatóan négy órán át tartó gyaloglás résztvevői délelőtt 10 órakor találkoznak a Tourinform iroda előtt (Rajnis utca 7. szám.) A túravezető Bogáti András. A több éve tartó túra nagyon sikeres, középkorú párkeresők is részt szoktak venni rajta. Befejezésként a Láng pincészetben ismerkedő borozás lesz.

 

FEBRUÁR 15.

Farsangolnak az ifjú fúvósok

Szombathely - A Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar a Bartók Béla Zeneiskola egyik reprezentatív együtteseként minden évben a farsangi időszak alatt rendezi meg önálló hangversenyét a Bartók Teremben. Ezekre az alkalmakra az ifjú zenészek nem csupán muzsikával, hanem a koncertek második felére vidám jelmezekkel is készülnek. Idén az ifjú fúvósok február 15-én, szombaton 18 órától adják farsangi hangversenyüket. Közreműködik: Mihályfi Márk, Cser Fruzsina – fuvola, Halász Bence és Németh László. Vezényel: Mészáros Balázs.

Szubkultúra a Végállomásban

Szombathely - A Végállomás Klub komoly koncertsorozatot tervezett februárra. Február 15-én, szombaton 19 órától a Klasse Kriminale, a Derkovbois, a Fegyelmező Részleg és a K.B.T. koncertjét hallhatják a fiatalok. Február 21-én, a hónap harmadik péntekjén 20 órától Zorall koncert lesz, amelynek vendége az A.V.D. Február 22-én 20 órakor Hip-Hop bulit rendeznek az 1. Vas megyei Hip-Hop közönségtalálkozóval. Fellépők: Akkezdet Phiai, Otello, DJ K, DJ Laki.További koncertek: március 8-án Junkies, 14-én Odett, 21-én Kowalsky meg a Vega, április 4-én Moby Dick, 18-án Anna and The Barbies, 26-án Leander Rising.

Olasz hardcore-punk

Szombathely – Hat év után tér vissza a vasi megyeszékhelyre az olasz hardcore-punk stílusának egyik legismertebb képviselője, a már 1985 óta működő Klasse Kriminale, hogy elhozza új albuma dalait. A csapat tagjai ugyan kissé már megöregedtek, ám lendületük maradt a régi, így most egy újabb lehengerlő élményre kell számítaniuk azoknak, akik szombaton este betérnek a Végállomás Klubba. A nyolc órakor kezdődő rendezvényen még egy hiánypótló koncertre számíthatunk, a helyi Derkovbois öt éve nem lépett fel szülővárosában, most a régi dalok mellett néhány újabb szerzeményüket is bemutatják. A két legenda előtt a fiataloké lesz a terep, nyolc órakor egy lendületes street-punk formáció, a K.B.T. nyitja a koncertek sorát, majd egy székesfehérvári csapat, a hasonló stílusú Fegyelmező Részleg sújt le közönségére.

Böllérversenyt rendeznek

Lukácsháza - Térségi Böllérversenyt rendeznek a Biotájháznál és a csömötei szőlőhegyen lévő pincés kemencésnél február 15-én. A rendezvénnyel a falusi disznóölést, a tradíciók megőrzését szeretnék népszerűsíteni a szervezők. Nevezési díj nincs, a feldolgozandó sertést és a feldolgozáshoz szükséges alapanyagot a szervezők biztosítják. Hétféle szempont alapján, hatféle ételt bírál el majd zsűri. Napközben a disznótoros termékekből ingyenes lesz a kóstolás.

Öregfiúk februári futballtornája

Vasvár - Február 15-én, szombaton a 3. Farsang Kupa öregfiúknak kiírt kispályás focitornának ad otthont a városi sportcsarnok Vasváron. Az erőpróbán (5+1 fő, 1x20 perc) 35 év feletti játékosok léphetnek pályára. Nevezni február 10-ig lehet a Capri Presszóban. A szervezők (Hubay Balázs, Palotai Zoltán) várják az érdeklődőket.

Száll a kakukk fészkére, bérletben

Vasvár – A Lendváról érkező Egy és Más Vándorszínház mutatja be Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című tragikomédiáját a felnőtt színházbérletben február 15-én, szombaton 19 órától. A főhős egy kisstílű rabló, aki kissé őrültnek tetteti magát, hátha így elkerülheti az újabb börtönbüntetést. Egy elmegyógyintézetben köt ki, ahol azonban a főnővér zsarnokságával találja magát szemben. Egy igazi emberi történet, megrázó mese a szabadságról, fanyar humorral elbeszélve.

Szűcs Judith lesz a vadászbál sztárvendége

Bükfürdő – Február 15-én, szombaton este rendezik meg a Vas Megyei Vadászbált a Fürdő étteremben. Az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezetének és a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének közös rendezvényén V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára mond köszöntőt. Gagyi István kamarai és védegyleti elnök megnyitója után a Savaria Táncsport Egyesület tagjai melegítik be a táncparkettet. A több fogásból álló vacsora elfogyasztása után Szűcs Judith műsorát láthatják-hallhatják a bálozók. Akárcsak a korábbi években, a finom ételekről most is Pereznyák Zoltán és csapata, a talpalávalóról a Percsák zenekar, a tombolanyereményekről pedig Fortuna gondoskodik. Az idei bálnak új színfoltja is lesz: most először választják meg a vadászbál szépét.

A Szívcsücsök emlékére

Hegyfalu – Emlékkoncert lesz szombaton este hét órától a művelődési házban négy banda közreműködésével. Több mint harminc éve alakult meg a faluban az APEX (Szívcsücsök) nevű rockzenekar. Az első jelentős szabadtéri koncertjüket a Csernobilról nevezetes májusban adták az akkor még megközelíthető Répce-szigeten. A zenekar pár év múlva megszűnt, a munka és a család fontosabb volt a muzsikálásnál. Ám „a vér nem válik vízzé”: két alapító tag gyermekeinek közreműködésével új rockbanda alakult néhány éve Galeri néven. A szülők és az „utánpótlás” közös elhatározása volt, hogy a régi csapat fiatalon elhunyt tagjainak – Kondor Árpád billentyűs, Gerbert Ottó zenekarvezető, szólógitáros, Kondor Zoltán technikus – emlékére koncertet szerveznek. Az idei, negyedik koncerten fellép a répcelaki Lost Dreams, a Galeri, a Hargi és Ciri Akusztik, az APEX és a Fiatalok.

Délután a legjobb

Körmend – A fővárosi Fogi Színház/Budapesti Bulvárszínház előadásában február 15-én este a Batthyány kastély színháztermében láthatják az érdeklődők Ray Conney vígjátékát, Délután a legjobb címmel.

A szerző neve nem ismeretlen a színházba járók előtt. A Család ellen nincs orvosság, a Páratlan páros, a Minden lében három kanál darabok sok vidám percet szereztek már közönségnek. A Délután a legjobb című színdarab alapötletéből készült 1997-ben A miniszter félrelép című magyar vígjáték, mozifilm A mostani szereposztásban Straub Dezső, Harsányi Gábor, Nyertes Zsuzsa, Fodor Zsóka is látható a körmendi színpadon este héttől a kétrészes komédiában.

Horvátok bálja

Kőszeg – A kőszegi horvátok ezen a szombaton tartják immár hagyományos báljukat a Jurisics-várban.Nagyon tudnak mulatni, mert kitűnően összeszokott társaság a kőszegi horvátoké.

Szombati báljuk 19 órakor kezdődik a Jurisics-várban, a lovagteremben. A nyitó programban a közeli Undról érkező csoport, a Veseli Gradiscanci lép fel, szórakoztatja horvát művek horvát nyelvű előadásával a nagyérdemű közönséget, majd a szentpéterfai Pinka Band veszi át ezt a szerepkört.

Most a Szent Imre templomba harang vásárlása foglalkoztatja leginkább a horvátokat. A nemzetiségi önkormányzat elnöke, Petkovits Sándor elmondta: kértek árajánlatot, egy 162 kilós harang 1 millió 850 ezer forintba kerül. Közadakozásból próbálják rá előteremteni a pénzt.

Húshagyó kedden gyűlnek majd megint össze a horvátok elbúcsúztatni a telet, a farsangot.

Valentin Bál lesz szombaton

Szombathely – Az Agora – Művelődési és Sportházban szombaton 20 órakor kezdődik a Valentin Bál. Sztrávendég: Muri Enikő és Csenki Attila. Közreműködnek a Savaria TSE táncosai. A zenét a Cabo Wabo Party Band szolgáltatja.

A disznóölés is hagyományőrzés

Vasszécseny – A Hagyományőrző Klub szombaton reggel 8 órától hagyományőrző disznóvágásra hívja az érdeklődőket. A délelőtt programjában a helyi böllérek versengenek a legjobbnak járó címért, kolbászt és hurkát töltenek. A kész ételek kóstolására 13 órától várják az ínyenceket.

Írás-olvasás tanítás kicsit másképpen

Szombathely – Az újabb kutatások szerint a gyerekek 40 százalékánál nem alakul ki olyan olvasási- és szövegértési készség, amellyel 5. osztálytól boldogulhat. Az Apáczai Waldorf Iskolában a Mitől függ a sikeres iskolakezdés? című előadássorozatban foglalkoznak a problémával. Február 15-én, szombaton 15 órától „Írás-olvasás tanítás másképpen” címmel rendeznek beszélgetést Naszályi Nórával, a solymári Waldorf-iskola osztálytanítójával, euritmia tanárával. A szülői beszélgetések alatt játszóház működik a gyerekeknek.

Francia édességek a szerelmeseknek

Bükfürdő – Francia stílusban készült sütemény-különlegességekkel és cukorkákkal várja a szerelmeseket a Villa Rosato szombaton és vasárnap. Németh Ildikó kreatív cukrászmester Valentin napi kényeztető kollekciója mellé nyereményjátékot is kínál a Hotel Caramell cukrászdája.

 

FEBRUÁR 14.

Szubkultúra a Végállomásban

Szombathely - A Végállomás Klub komoly koncertsorozatot tervezett februárra. Február 14-én, pénteken 19 órakor kezdődik a Stagediving Fesztivál, amelynek fellépői: Watch My Dying, Cadaveres, Don Gatto, Samas, Visioned Frailty. Február 15-én, szombaton 19 órától a Klasse Kriminale, a Derkovbois, a Fegyelmező Részleg és a K.B.T. koncertjét hallhatják a fiatalok. Február 21-én, a hónap harmadik péntekjén 20 órától Zorall koncert lesz, amelynek vendége az A.V.D. Február 22-én 20 órakor Hip-Hop bulit rendeznek az 1. Vas megyei Hip-Hop közönségtalálkozóval. Fellépők: Akkezdet Phiai, Otello, DJ K, DJ Laki.További koncertek: március 8-án Junkies, 14-én Odett, 21-én Kowalsky meg a Vega, április 4-én Moby Dick, 18-án Anna and The Barbies, 26-án Leander Rising.

Életcseppek címmel nyílik kiállítás a színházban

Szentgotthárd - A Pannon Kapu Kulturális Egyesület szervezésében február 14-én, szerdán délután öt órakor Komlósi Ottília díszműüvegező iparművész kiállítása nyílik meg. A Színház aulájában az Életcseppek című tárlatot egy kedves barát, Varga Dániel nyitja meg.

Zeneovi, zenevár öt óvodának

Kőszeg – Pénteken újra várja a Zeneovi – Zenevár a legkisebbeket. Az óvodások újabb vonóshangszereket ismerhetnek, lesz közös éneklés is, kis vonósnégyes muzsikál a résztvevő öt óvodának. A foglalkozást Scheer Bernadett tartja a Kő-Köz-Mű program keretében.

Farsangi bál népzenével

Bük – Farsangi mulatság lesz a művelődési házban, amelyet hagyományteremtő szándékkal rendez a Büki Művelődési és Sportközpont. A február 14-én 19 órától rendezendő bálon egész este a magyar népzene legszebb muzsikái szólnak majd: Kunos Tamás (Csík zenekar) és barátai tolmácsolásában.

Harsonás Izraelből

Rábakeresztúr – Reut Regev szolgált a seregben és mestere a harsonának, de a koncerten ne számítsunk katonazenére. Az Izraelben született és ott felnőtt jazzmuzsikus és komponista hölgy, Reut Regev már ötéves korában zongorázott, és tizenhárom volt, amikor átnyergelt a harsonára. Karrierje azt követően indult be, hogy leszolgálta az idejét az izraeli hadseregben (minthogy ott a nőkre is vonatkozik a hadkötelezettség). New Yorkba ment és megalapította az R*TIME nevű formációt. Zenésztársaival, Mark Petersonnal (basszus) és Igal Fonival (ütősök) február 14-én este 7-kor ad koncertet Rábakeresztúron.

Farsangoló, vidám programözön

Őriszentpéter – Farsangoló vidám rendezvényeket szerveznek a helyi művelődési házban több alkalommal is az elkövetkező napokban. Ma 18 órától színházi előadásra várják az érdeklődőket, a Mennyasszony című darabot láthatja a közönség a Kerkabarka Színjátszó Csoport tolmácsolásában. Szombaton délután három órától kézműves foglalkozásokat tartanak gyermekeknek, itt lehetőség lesz a farsangi álarcok elkészítésére is. Természetesen segítő kezek irányításával készülnek majd a szebbnél szebb álarcok. Február 22-én, szombaton pedig városi farsangot tartanak. Este hat órától zenés, jelmezes mulatság lesz a művelődési házban a helyi civil egyesületekkel közös szervezésben. A városi farsangra természetesen minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Sziámiék az AZK-ban

Sárvár – Müller Péter Sziámi triója is zenél az Alternatív Zenei Klub farsangi rendezvényén pénteken.Pénteken este – Valentin-napon – tartja farsangi klub-estjét az Alternatív Zenei Klub (AZK). Méghozzá nem is akármilyen bandákkal: a Nádasdy-vár Pinceklubjába érkezik Müller Péter Sziámi, persze nem egyedül: Magyar Péterrel és Kirschner Péterrel lép majd színpadra. Fellép továbbá a körmendi Secret Valley és a szombathelyi Re-Akció. Kapunyitás (csak azért is) Bálint napján, 21 órakor.

Jubileumára készül az Ismerős Arcok

Répcelak – Az az korábban is megszokott volt, ez év elején újra ellátogat a répcelaki Korona klubba a legismertebb nemzeti rockzenekarok sorába tartozó Ismerős Arcok. Az idén 15 éves jubileumát ünneplő zenekar ma este kilenc órakor lép fel a vasi városban, ahol áttekintést adnak eddigi albumaikból, így többek közt felcsendülnek a 2012-ben megjelent legutóbbi nagylemez, a Kerítést bontok dalai is. Az énekes-gitáros Nyerges Attila vezette zenekar az évforduló kapcsán számos meglepetést tartogat rajongóinak, így már készülőben van egy jubileumi kiadványuk is.

 

FEBRUÁR 13.

Horváth Árpád lesz a KÉSZ vendége

Szombathely - A KÉSZ helyi csoportjának első rendezvénye a 2014-es évben Horváth Árpád jezsuita, A Szív folyóirat főszerkesztőjének előadása lesz „A jelenségek mögött..." (Isten kitartó feltárulkozása az imában, a vallási hagyományaink által, a személyes és a közösségi életünkben) címmel február 13-án, csütörtökön, 18.30-kor a Nyugat-magyarországi Egyetem, Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Karának épületében, a nagyteremben lesz.

Művésztanár tűzzománc képei

Csepreg - Iliás Márta művésztanár tűzzománc képeiből nyílik kiállítás február 13-án, csütörtökön 15 órakor a Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. Bevezető gondolatokat mond dr. Barityné Házi Otília intézményigazgató, majd a képeket Csonka Imréné nyugalmazott iskolaigazgató ajánlja a közönség figyelmébe.

Megtörik a 400 éves átok?

Szombathely – Megtörik a négyszáz éves átok? – Shakespeare a vásznon: VIII. Henriket láthatjuk az Agora Savaria Moziban. Egy „elátkozott darabbal”, a VIII. Henrikkel folytatódik a Savaria Filmszínház Shakespeare-sorozata. A darabot eredeti nyelven, műfordításon alapuló magyar felirattal vetítik a filmszínház nagytermében február 13-án, csütörtökön 18 órától.

Tanácsadás a kismamáknak

Hegyfalu – Folytatódik a községben a pályázati támogatással megvalósuló egészségnevelési program. A harmadik klubfoglalkozáson a kismamák számára adnak tanácsokat a gyermekneveléssel, a szülés utáni stressz oldásával kapcsolatban. A program ma délelőtt tíz órakor kezdődik a művelődési házban, a foglalkozást Gerbert Judit vezeti.

 

FEBRUÁR 12.

Múzeumi értesítő, beszélgetéssel

Szombathely – Savaria – A Vas Megyei Múzeumok Értesítője (2013) című kötet kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött bemutatóját az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárházban tartják február 12-én 17 órakor. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: dr. Illés Péter kulturális antropológus, a kötet szerkesztője, Kelbert Krisztina történész, prof. dr. Vig Károly tudományos igazgatóhelyettes, természettudós (a Savaria Múzeum munkatársai), Pallósiné dr. Toldi Márta, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója, Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója, Egri Balázs építészmérnök.

Bevallási nyílt nap szerdán

Szombathely - A NAV Vas Megyei Adóigazgatósága a 2013. évi egyszerűsített személyijövedelemadó-bevallás kitöltésének elősegítése érdekében, február 12-én, szerdán 8-12 óráig, a Petőfi Sándor u. 22. szám alatti központi ügyfélszolgálatán rendkívüli nyitva tartással fogadja ügyfeleit.

A kismamákat készítik fel a szülésre, a kisbabás létre

Körmend - Újra összegyűlnek az érdeklődők a Fészek Körben február 12-én, szerdán 10 órakor a Művelődési Házban. Az e havi téma a szülésfelkészítés lesz: a szülésre, a szoptatásra, a kisbabás létre, a szülőségre való felkészülés. Szoptatásra és pelenkázásra lehetőséget biztosítanak, a kicsiket pedig játszószőnyeg várja.

Családfakutató klubot indítanak

Celldömölk - A KMKK Kresznerics könyvtára családfakutató klubot indít. Az első – alakuló – összejövetel február 12-én 17 órakor kezdődik. A könyvtár találkozási lehetőséget, valamint a tapasztalatok átadásának fórumát szeretné megteremteni a klub életrehívásával, a későbbiekben pedig a műhelymunka feltételeit biztosítani a foglalkozásokon. Az első alkalom célja, ahogy Németh Tibor, a könyvtár vezetője fogalmaz, az egymással való megismerkedés mellett a rendszeres foglalkozások kereteinek és az első félév tematikájának kialakítása.

A lélek hangjai, könyvbe zárva

Sárvár - Tamás Anikó, A lélek hangjai című kötet szerzője lesz a vendég a Sylvester Könyvbarátok Klubja következő összejövetelén, amely február 12-én 17 órakor kezdődik a könyvtárban. Az ajánló szerint „a szerző megszenvedett útkeresés során jutott el testi-lelki- szellemi egyensúlyához. Elfordult az anyagi világtól, levette annak nyomasztó, örömtelen terhét, és lelki síkon találta meg földi élete értelmét. A könyv a szerző szándéka szerint segítséget nyújthat saját utunk megtalálásához is."

Ferkovics József tárlata

Répcelak - Ferkovics József festőművész kiállításának megnyitójára február 12-én, szerdán 18 órakor lesz a Répce Galériában. A kiállítást megnyitja: Boros Ferenc tanár, filmes. Közreműködnek: a Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói. Az Előtérben Mérges M. Dorottya 6. o. tanuló munkái láthatók, tanára Molnárné Szabó Ernesztina.

 

FEBRUÁR 11.

Magyar emlékek az Adriánál

Szombathely - Ókori és magyar emlékek nyomában az Adria mentén címmel dr. Vig Károly tart előadást az Agora – Gyermekek Háza Világjárók-sorozatában, amely személyes élménybeszámolók által szeretne közelebb hozni a gyerekekhez különleges, kulturális és természeti értékekben gazdag tájakat. Kezdés február 11-én (kedden) 14.30-kor.

Népdaléneklési verseny lesz

Szombathely - Negyedik alkalommal hirdette meg a szombathelyi Brenner János Általános Iskola és Gimnázium a Békefi Antalról elnevezett népdaléneklési versenyét, ami február 11-én lesz. Az eseményre az énekelni tudó és szerető nagycsoportos óvodások és alsó tagozatos kisdiákok jelentkezését várják.

Ingyenes szűrések az egészségért

Szombathely-Zanat - A Vas Megyei Szív Egyesület a környékbeliek egészségvédelme céljából ingyenes szűrést szervez február 11-én (kedden) l7 órától a Zanati Közösségi Házban. Lesz cukor-, koleszterin- és vérnyomásmérés, valamint cukorbetegeknek lábszűrés és tanácsadás, közölte Horváth Ferenc, az egyesület elnöke.

Kedden tartja fogadóóráját

Sárvár - Kondora István, Sárvár város polgármestere, kedden 10–12 óráig, az önkormányzat 202. számú irodájában tart fogadóórát.

Az Evangélium öröme

Körmend - Az Evangélium öröme címmel, tart előadást dr. Török Csaba biblikus professzor, február 11-én, kedden 18 órakor a polgármesteri hivatal nagytermében.

Beszámolnak a városvezetők

Répcelak - Közmeghallgatást tart a Vas megyei kisváros önkormányzata kedd délután fél hatkor. A meghallgatás helyszíne a művelődési otthon lesz. A település vezetői az idei költségvetési tervezetet ismertetik, beszámolnak a környezetvédelem helyzetéről, a négy éves program végrehajtásáról, valamint az ez évi fejlesztésekről.

Lakossági fórum

Magyarszombatfa - Bana Tibor jobbikos országgyűlési képviselő, a kultúrházban szerdán 18 órakor tart lakossági fórumot.

Bájoló lesz másodszor is

Szombathely – Bájoló címmel tart előadást két fiatal tehetség, Puskás Mátyás és Doma Bence ma délután 17 órakor a Berzsenyi Dániel Városi és Megyei Könyvtárban.

Rendezvények

Rendezvény, Szombathely. Agora – Gyermekek Háza: ma 14.30–kor Világjárók címmel, Ókori és magyar emlékek nyomában az Adria mentén. Előadó: dr. Vig Károly.

Kiállítás, Szombathely.

Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. A kőtárban a helyiÉrték – válogatás a Szombathelyen előkerült őskori leletekből című tárlat február 28-áig látható.

Weöres Sándor Színház, aula: az Irokéz Selection No.11. a színház kiállítás sorozata az ország egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti gyűjteményéből, a szombathelyi Irokéz Gyűjteményből válogat. A tárlat február 14–éig látogatható.

Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Galériája: Vörös Ferenc festőművész, rajztanár kiállítása február 16-áig látogatható.

Hegyfalu. Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 8–18 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben a „Vasút világa” és a „Palócföld” című tárlat látható, a fogadóteremben Batthyány Lajos és kora, a belső teremben pedig a „Gyermeknap” és az „Újszövetség” címmel összeállított tárlat tekinthető meg.

Kőszeg. Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont: a GDF SUEZ – Az év természetfotósa 2013. címmel kiállítás nyílott, Németh Bálint fotóiból. A tárlat április 10-éig látogatható.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva.

 

FEBRUÁR 10.

Bognár Fetyéék estje

Szombathely - Letizia Scherrer dalestje látható, hallható hétfő este a kamarazene-bérlet sorozatban fél nyolctól a Bartók Teremben. Letizia Scherrer a szombathelyi születésű és már évtizedek óta Ausztriában, Feldkirchben élő Bognár Ferenc (Fetye) felesége. A koncerten az énekesnőt férje kíséri zongorán. Bognár Ferenc 1949-ben született Szombathelyen, a zeneiskola elvégzése után került a Liszt Ferenc Zeneakadémiára, hol 1972-ben diplomázott. Ezután visszakerült Szombathelyre, ahol előbb a zeneiskolában, majd konzervatóriumban tanított zongorát. 1981-ben disszidált Ausztriába, azóta ott él. Néhány éve a Művészetek Házában lépett fel, és játszotta el egy sorozat keretében Mozart összes szonátáját. Koncertezett szinte mindenütt a világban, készített felvételeket a Sonynak, a Brillant Classicnak. A mai estén a német dal-irodalomból hangzanak el szerzemények – J.Brahms: Klage l op.69/1, J.Brahms: Klage ll op.69/2, J.Brahms: Von ewiger Liebe op.43/1, R.Schumann: Frauenliebe und Leben op.42.A szünet után a következő szerzemények hangzanak el: Alban Berg: Sieben frühe Lieder, R.Strauss: Zueignung op.10/1, R.Strauss: Die Nacht op.10/3, R.Strauss: Allerseelen op.10/8.

Horváth Zoltán fogadóórái

Szombathely - Horváth Zoltán, önkormányzati képviselő, hétfőn, szerdán és csütörtökön 16.15–17.15 óráig, az LMP szombathelyi irodájában, kedden 16.15–17.15 óráig, a Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskolában tart fogadóórát.

A házasság hete következik

Szombathely - Pár éve Magyarországon is megrendezik Valentin nap környékén a házasság hetét, egyházmegyénkben először lesz. A házasság hete olyan széleskörű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság értékét. A házasság hetében több program is lesz Szombathelyen. Február 10-én az esti szentmise után 18 óra 45 perctől szentségimádás lesz a Szent Márton templomban. Kedden 18 órától Soltész Miklós államtitkár és felesége Eszter tesz tanúságot a házasságról a Martineum Felnőttképző Akadémián, ahol pénteken 18 órától Te és Én... címmel dalok és versek hangzanak el a szerelemről Lévai Tímea és Poppre Ádám színész házaspár előadásában.

Csillagbölcső vendégségben

Csepreg - Legújabban a soproni Petőfi Színházzal alakított ki szakmai kapcsolatot a csepregi általános iskola drámatagozata (művészeti alapiskola). Február 10-én (hétfőn) a Csillagbölcső című előadás érkezik Csepregre, Németh Ervin rendezésében. Az előadáshoz drámapedagógiai foglalkozás is tartozik. A soproni színház „kihelyezett” bérletprogramot kínál Csepregen a fiataloknak.

Lakossági fórumok a településeken

Nádasd - Bana Tibor jobbikos országgyűlési képviselő, a művelődési házban kedden 17 órakor tart lakossági fórumot.

Döbörhegy - Bana Tibor jobbikos országgyűlési képviselő, a polgármesteri hivatalban kedden 19 órakor lakossági fórumot tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!