Programok

2014.02.23. 10:35

Programok, rendezvények Vas megyében február 24-től

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények február 24-től. Böngésszen, és válogasson!

MÁRCIUS 22.

Jön Catherine Gallagher, az ír tánc hercegnője

Bük - Catherine Gallagher, Írország hercegnője mellett Barry John Gallagher, a Lord of the Dance és a Riverdance szólótáncosa is fellép Bükön március 22-én, szombaton 19 órától. Két világsztár a Büki Művelődési és Sportközpont színpadán táncol együtt a Queen of the Dance című szuperprodukcióban, amely kétszer ötven perces előadás. Catherine Gallagher, Írország Nemzeti Bajnoka, többszörös ír sztepptánc világbajnok egy fantasztikus új show-t hoz el a magyar közönségnek, melyet gyönyörű fellépőruhák, fergeteges ritmus új modern, koreográfiák, és élő zenekaros dallamok jellemeznek. A művésznő megismerve az országok lelkületét és kultúráját, megjeleníti, sőt feldolgozza a rá hatást gyakorolt életérzéseket és benyomásait koreográfiáiban. Rajong Magyarországért, ezért a magyar néptánc elemeit, a magyar zenei motívumokat is beleszövi ír sztepptánc show-jába.

 

MÁRCIUS 19.

Agora-fesztivál gyerekekkel

Szombathely - Az Agora Gyermek Művészeti Fesztivált az idén március 19-20-án rendezi meg a kulturális központ. A fesztivál nem más, mint (a régi Ki mit tud?-okhoz hasonlóan) az általános iskolás és középiskolás diákok amatőr művészeti bemutatója. A szervezők Szombathelyről és a városhoz tartozó kistérségből hét kategóriában (vers, mese- és prózamondás, népdaléneklés, népi hangszer, mai dal éneklés, modern és kortárs tánc, valamint egyéb kategória) várják a jelentkezőket. Vas megye minden más településéről három kategóriában (mai dal-éneklés, modern és kortárstánc, egyéb kategória) lehet nevezni a fesztiválra. A kisiskolások március 19-én, a felső tagozatosok és középiskolások március 20-án mutatkozhatnak be az Agora – Művelődési és Sportház színpadán a közönségnek, egymásnak és a zsűrinek.

 

MÁRCIUS 15.

Emléktúra a Rábán, kerékpártúra a Batthyány forráshoz

Az Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és az Arrabo Szabadidősport Egyesület rendhagyó ünnepi megemlékezést szervez március 15-én Ikerváron. Évtizedek óta hagyomány Ikerváron, hogy a március 15-i megemlékezés ünnepi köszöntőjében a település egy ifjú szónoka aktualizálja 1848 üzenetét korunk fiataljainak. Ebben az évben Varga Diána érettségi előtt álló diák mondja el a nemzeti ünnephez kapcsolódó gondolatait. Március 15-én délelőtt 10 órakor, a Batthyány emlékműnél kezdődő koszorúzási ünnepségen a Zichy Antónia Általános Iskola 5. osztályos tanulói P. né Berzlánovich Gabriella tanárnő által szerkesztett műsorral segítik az emlékezést. A koszorúzási ünnepséget követően, az ünnepi megemlékezéshez kapcsolódóan rendkívüli élményben lehet része az ünneplőknek, hiszen az Arrabo Szabadidősport Egyesület vízitúrára invitálja a bátor érdeklődőket. A Rába duzzasztógátjánál két lehetőség közül választhatnak az előre (március 5-ig) jelentkezettek - tájékoztatott Décsi Sándor az egyesület elnöke - egyrészt megismerhetik és gyakorolhatják a kenuzás alapvető elemeit, másrészt háromszemélyes kenuban evezhetnek a Rábán. A kenukat, a teljes túrafelszerelést, szakértelmet az Arrabo Szabadidősport Egyesület biztosítja a résztvevők számára. A teljes programról, a részvétel feltételeiről az egyesület, (www.arrabo.hu ill. a Batthyány Lajos Művelődési Ház honlapján – www.ikervarkultura.hu tájékozódhatnak az érdeklődők. Ezen a napon a művelődési ház és IKSZT Gyermek és Ifjúsági Önkormányzata kerékpártúrát is szervez a Batthyány - forráshoz. A bringások 14:00 órakor indulnak a Batthyány Lajos Művelődési Háztól. A gazdag szabadtéri programokhoz szép, tavaszi időjárást remélnek a szervezők.


MÁRCIUS 8.

A Neoton és az R-Go

Szombathely - Március 8-án a Neoton família és az R-Go zenekar köszönti a nőket – és persze nem csak őket – az Agora – Művelődési és Sportház színpadán. A nőnapi szuperkoncertnek aposztrofált föllépés jelmondata – ráadásul eredetileg angolul – úgy hangzik, hogy „szeretjük a 80-as éveket". Tombol a retro, kitör a diszkóláz és répanadrág-mizéria. És bár azóta eltelt uszkve harminc év, néha tényleg úgy tűnik, hogy semmi sem változott. Mert Szukora Róbert beülhet bármelyik tehetségkutató verseny zsűrijébe, azért ha színpadra lép, akkor mindent betölt a csikidam. A Gidák újak, Szikora a régi, nem fog rajta az idő – vagy inkább ő fog ki az időn. Ugyanúgy Csepregi Éva, aki echte háziasszonyként föltűnhet akármilyen főzőműsorban, a színpadon ugyanaz a szőke sörényű, csillogó hangú énekesnő, aki volt egykor. És holnap hajnalig az is marad. Mindig a következő holnap hajnalig. A március 8-án 19 órakor kezdődő MSH-koncertre a Vas Népe ügyfélszolgálati irodájában (Széchenyi utca 1., telefon: 94/528-288) kedvezménnyel válthatnak jegyet mindazok, akik Vas megye-kártyával rendelkeznek. Először az R-Go, aztán Csepregi Éva és a família.

Csákányi Eszter önálló zenés estje

Szentgotthárd - Csákányi Eszter zenés estet tart a Színházban, március 8-án 17 órától. „A téma örök: nők – végletes lelkiállapotban. Nők, akik alárendelik magukat a férfiaknak, akik hiába várakoznak a megbeszélt randevún, akik kiszellőztetik a lakásból a magányt, akik fiatal férfiba szeretnek bele."

 

MÁRCIUS 7.

Filmesek versenye

Szombathely - Március 7–8. között rendezik meg az I. Savaria Filmszemlét. A legjobb művek versenyének ígérkezik. Az eseménynek az Agora–Savaria filmszínház ad otthont. Március 7-én, 18 órakor nyitják meg ünnepélyesen a szemlét, de már délben elindulnak a vetítések. Lesznek szakmai konzultációk és forgatókönyvírói workshop is. Érkezik a honi médiavilág több országos szakembere, vezetője, így dr. Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, Köbli Norbert, a Forgatókönyvírók Országos Egyesülete elnöke, Cs. Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója és dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára. Március 8-án 17 órakor tartják a díjkiosztót.

 

MÁRCIUS 6.

A híres Semmi a színpadon

Csepreg - A csepregi általános iskola és alapfokú művészet-oktatási intézmény színházi programja a Janne Teller nevezetes, nagy visszhangot kiváltott Semmi című regényének különleges színpadi adaptációjával folytatódik. Az előadást – a drámapedagógia eszközeivel, drámapedagógiai foglalkozással – Németh Ervin hozta létre diákok, valamint egy professzionális színész közreműködésével. A Semmi március 6-án érkezik Csepregre.

 

MÁRCIUS 5.

Fergeteges ír tánc-show

Szombathely - Minden idők egyik legsikeresebb táncprodukciója, a Michael Flatley által alapítottt Lord Of The Dance lesz látható március 5-én, szerdán este hét órától a Savaria Arénában. A tradicionális ír és kelta táncokra épülő show két évtizede hódította meg a világot, azóta több, mint 120 millióan látták a klasszikus történetet, a Jó és a Gonosz harcát bemutató előadást. A 2014-es turnénak öt magyarországi állomása lesz, köztük Szombathely is. A produkciót maga az alapító is elkíséri, s amennyiben egészségi állapota engedi, a fináléban színpadra is lép.

Muravidék digitális dokumentumaiból

Szombathely - A Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltárában március 5-én 17 órakor filmvetítést és projektbemutatót tart Kovács Attila A muravidéki magyarság történetének digitális dokumentumai címmel.

MűTárgyEsetek, Iseum rendezvény

Szombathely - Folytatódik a MűTárgyEsetek sorozat az Iseumban. Március 1-én, szombaton 15-18 óra között egy ókori textilműhely elevenedik meg a kiállító térben. Előadások hangzanak el a textilművesség leletei az Iseum kutatásából, a karcolt betűkről, a rekonstruált római viseletekről. Séta indul a kiállítás textilábrázolásai között, majd tárgyalkotó kézműves foglalkozások indulnak felnőtteknek és gyerekeknek.

SEK: Név, földrajz, nyelv és kultúra

Szombathely - A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ könyvtárának Tudomány a határon című sorozatában dr. Vörös Ottó nyugalmazott főiskolai tanár és dr. Tóth Péter tanársegéd beszélget a Forrásközpont konferenciatermében, március 5-én 17 órától. A beszélgetés tematikája Vörös Ferenc köteteire épül: Nyelvek és kultúrák vonzásában I-II., A nyelvföldrajztól a névföldrajzig IV., A nyelvi kölcsönhatások és személynevek, illetve Mutatvány az 1720-as országos összeírás névföldrajzából.

 

MÁRCIUS 4.

A bombázásra emlékeznek

Szombathely - A város bombázásnak 69. évfordulója alkalmából tartanak megemlékezést március 4-én. Az ünnepség 17 óra 30 perckor kezdődik a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi téri épületének falán elhelyezett emléktáblánál.

A bombázás 69. évfordulóján

Szombathely - Kegyeleti megemlékezést tartanak március 4-én, kedden 18.15-től a Ferences templom – Assisi Szent Ferenc Kollégiumnál a Szombathely bombázásának 69. évfordulóján. „A bombatámadás áldozatainak" domborműnél adott műsor és ökumenikus szertartás után elhelyezik az emlékezés gyertyáit, majd a NYME Berzsenyi téri épületéhez vonulnak, ahol 19 órakor kezdődik az ünnep.

Véradás lesz a SEK-en

Szombathely - Véradás lesz a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központban. Az egyetemen immáron rendszeresen szerveznek véradást a következő alkalom március 4-én, kedden lesz. Azok, akik szívesen nyújtanák a karjukat és adnának vért megtehetik 12 óra 30 perctől egészen este 18 óráig, az egyetem B épületének tanácstermében.

Hagyományőrző batyusbál

Magyarszombatfa - Tökmagköpesztés, tollfosztás, kukoricamorzsolás, disznóperzselés, olajütés, rönkhúzás, maskarás télűzés: részben még létező, részben elfeledett falusi hagyományok. Szerencsére akadnak még olyan helyi hagyományőrzők, akik farsangkor rendszerint színre is lépnek egy-egy régi szokással. A Magyarszombatfai Hagyományőrző Egyesület is több sikeres rendezvényen van túl és úgy tűnik, ez kedvet adott a folytatáshoz. Ugyanis március 4-én, kedden 17 órakor a gödörházi kultúrotthonban ismét egy régebbi szokást elevenítenek fel, a húshagyó keddi batyusbálét. A tél lezárásaként maskarában várják a vendégeket.

Farsangi mulatság jelmezversennyel

Bajánsenye - Húshagyókeddi jelmezbálra várnak minden érdeklődőt március 4-én, kedden a művelődési házba. A program este fél hétkor kezdődik, a jelmezek díjazására fél kilenckor kerül sor, ezért arra kérnek minden maskarába bújó résztvevőt, hogy nyolc óráig érkezzen meg a megmérettetésre. Arról pedig, hogy mi vár az érdeklődőkre, már a plakát is sokat elárul: a tavalyi év legjobb jelmezeinek, legviccesebb jeleneteinek fotóival próbálják csábítani a jelentkezőket. A tavalyi farsang nagyon jól sikerült, 70–80 jelmezes nevezett be, érkeztek jelentkezők a szlovéniai Hodosról, valamint a szomszédos településekről is.

 

MÁRCIUS 3.

Kurucok Vasban

Szombathely - A Genius Savariensis Szabadegyetemen március 3-án (hétfőn) 16 órakor veheti át tanúsítványát prof. dr. Pusztay Jánostól – a szabadegyetem alapítójától – az a huszonhat hallgató, aki sikeresen tett vizsgát az első szabadegyetemi Savaria-kurzus első szemeszterének végén. Fél 5-kor folytatódik a tavaszi félév, a Savaria-kurzus második előadásával, Szombathely a 17. század második felében címmel. Az előadó: dr. Dominkovits Péter PhD levéltárigazagtó (Sopron). Ezután Polgár Marianna előadása következik, Vasvármegye és a kurucok címmel. A Genius Savariensis Szabadegyetem előadásainak helyszíne: Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ, D épület (Berzsenyi tér 2.). A belépés a szabadegyetemi előadásokra továbbra is díjtalan.

Hétfőn tartják fogadóóráikat

Szombathely - Rettegi Attila, a 3. számú választókerület önkormányzati képviselője, hétfőn 15–16 óráig, az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskolában fogadóórát tart. Gyebrovszki János, a 13. számú választókerület önkormányzati képviselője, hétfőn 16–18 óráig a Gyermekek Házában tart fogadóórát. Horváth Zoltán, önkormányzati képviselő hétfőn, 16.15–17.15 óráig, az LMP szombathelyi irodájában fogadóórát tart.

Emlékezés az iskola névadójára

Csepreg - Névadójára emlékezik a jövő héten a Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Az emlékhét hétfőn reggel nyolc órakor a névadó emléktáblájának megkoszorúzásával és a Suli-galéria megnyitásával indul. Még aznap délután helyismereti vetélkedőn vesznek részt a felső tagozatosok, este táncház. A kedd délután a hagyományos, felső tagozatos sudoku bajnokságé lesz. Szerdán délután Mókuskám, ki a házból! címmel játékos sportvetélkedőt szerveznek a térség nagycsoportos óvodásinak. Március 6-án, csütörtökön a soproni Petőfi Színház lesz az iskola vendége. A nap folyamán több előadásban mutatják be Janne Teller Semmi című tantermi drámáját, a rendező és foglalkozásvezető Németh Ervin. Pénteken 15 órától a Soltis Lajos Színház Üvegtemplom címmel zenés mesejátékot ad elő a művelődési házban, majd fél hattól a Nemzetiségi nap keretében az iskola német, horvát és roma tanulói mutatják be nemzetiségi kultúrájuk értékeit. Végül szombat délelőtt az intézmény művészeti csoportjai – színjátszói, néptáncosai, muzsikusai várják az érdeklődőket.

 

MÁRCIUS 2.

A Kabóca manóival

Szombathely - A Kabóca Színház Napra nap című pöttömszínházi, vagyis 4 éves korig ajánlott előadását hozza el a Meseboltba március 2-án (vasárnap). A játék 10 órakor kezdődik a Mesebolt kamaratermében (Ady tér 5., MMIK). Rendezte: Mátyás Zoltán | Zene: Gyulai Csaba | Szereplők: Mákszem Lenke, Lovászi Edina. Technika: Nagy Dávid. Az előzetes szerint a legkisebbeknek szóló mesében „két emberi alakot öltött házimanó évődik egymással. Ébredésük után mintha álmaik elevenednének meg: életre keltik a Házikót, benne Cicussal, Kutyussal és Egérkével. Megismerjük az Erdőben élő Kismadarat és a Kíváncsi Nyuszit, megtudjuk, hogyan barátkozik össze Felhővel Medve, és hogyan menekül meg Halacska attól, hogy Cicus vacsorája legyen.A mese végén a Házimanók segítségével minden kisgyermek kézbe veheti a báb-szereplőket és tovább játszhatja a történetet". A színpadi produkciót közös játék kíséri.

Százéves lett az egykori katona

Szombathely - Id. Gombas István március 2-án tölti be 100. születésnapját. A jó szellemi kondícióban levő férfi a rendszerváltás után a Vas megyei hadigondozottak szövetségében aktívan tevékenykedett.

Túra, meg „Nászéjszakák bora"

Szombathely, Somló-hegy - A Szombathelyi Múzeumbarát Egylet tagjai vasárnap a Somló-hegyre mennek vezetett gyalogtúrára. Ez 16 kilométeres lesz, útvonala: Devecser – Borszörcsök – Szent Márton kápolna – Somló-vár – Somlószőlős – Somlóvásárhely. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson a 6 óra 5 perckor Budapest Déli felé induló vonatnál Túravezető: Rábai Péter Hazaérkezés: várhatóan este 7 órakor. A Somló vár környéke természetvédelmi terület, ahol meg lehet csodálni a hóvirágokat, csillagvirágokat. Védett területen védett növényeket! Lehetőség lesz a túra végén a „Nászéjszakák bora" kóstolására is. Február közepén a Ság-hegy környékén túráztak. A 33 tagú társaság Sitke vendéglőjében megállt, majd Mesteri irányába indult. Ott megtekintették a Szent Mihály templomot, voltak aki fürödtek. A végcéljuk Celldömölk volt.

Csalóka látszat a Galeria Arcisban

Sárvár - A sárvári születésű Horváth M. Judit fotóművész képeiből nyílik kiállítás a Galeria Arcisban március 2-án 11 órakor. A tárlatot az alkotó férje, Stalter György fotóművész nyitja meg.

Nótadélután és megemlékezés

Csepreg - Március 2-án, vasárnap délután 16 órától rendezi meg immár sok éve hagyományos farsangi nótadélutánját a művelődési ház színháztermében a Farkas Sándor Egylet. A rendezvényen megemlékeznek a közelmúltben elhunyt tagtársukról, Dravarits Istvánról. A műsorban fellépnek a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör nótásai Szombathelyről, Kosári Judit és Kosári Szabolcs előadóművészek Szlovákiából, valamint természetesen a Farkas Sándor Egylet tagjai és meghívott művészei. Kísér Horváth Béla és népi zenekara.

 

MÁRCIUS 1.

Horvát nyugdíjasok találkozója lesz

Szombathely - A Szombathelyi Horvátok Egyesülete és a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat nyugdíjas találkozót szervez március 1-én, szombaton 15 órától a Kisfaludy Sándor utca 1. szám alatt. A programban a szórakoztatás mellett kulturális műsor is helyet kap.

Milyen a nyugati buddhizmus?

Szombathely - A buddhizmus Nyugaton címmel tart nyilvános előadást Major Péter magyarországi buddhista utazótanító 2014. március 1-jén, szombaton este hat órától az AGORA – Savaria Filmszínház kamaratermében. A program a vasi megyeszékhelyen is aktív Gyémánt Út Buddha Meditációs Központ rendezvénye.

Tőzikék között lehet majd sétát tenni az erdőben

Szombathely – Kerékpártúra indul március 1-jén a csáfordjánosfai tőzikés erdőbe. Reggel hat óra 45 perckor találkoznak az érdeklődők a szombathelyi vasútállomáson, itt a kerékpárokat vonatra pakolják, majd 7 óra 17 perckor indulnak Bükre vonattal. Bükről már kerékpárral mennek tovább Csáfordjánosfára a 21 kilométeres útvonalon. Kilenc órakor érkeznek meg a célállomásra, ahol fél 12-ig lehet sétálni a tőzikés erdőben. Ezt követően Vasegerszegre kerekeznek, egy birtokon lesz az ebéd. Negyed hat után érkeznek vissza Szombathelyre.

Szombaton zár a Keserü-kiállítás

Szombathely - A Párhuzamok és találkozások címmel Keserü Ilona képzőművész tiszteletére – a tanítványok közreműködésével – megrendezett kiállítás záróeseménye március elsején (szombaton) 14 órakor kezdődik a Szombathelyi Képtárban.

A fenntartható lótartásról lesz szó

Szombathely - Szombaton és vasárnap az Oladi Művelődési Központban számos érdekes előadást hallgathatnak meg az érdeklődők a fenntartható lótartással kapcsolatosan. Szombaton kilenc órától este hatig, vasárnap reggel nyolctól délig folyamatosan váltják egymást az előadók, Dénes Péter, dr. Hecker Valter és dr. Hevesi Ákos. Szó lesz a ló anatómiájáról, a fontosabb fajtákról, állategészségügyről, takarmányozásról, tartástechnológiáról, a lovas felszerelésekről, és persze balesetvédelemmel kapcsolatos tudnivalókról is.

Farsang farkának jeles napja Oladon

Szombathely - Oladi farsang farkának jeles napja március 1-én lesz az Oladi Iskola Rendezvényházában az Agora szervezésében. A vidám, játékos családi télbúcsúztató délután15 órakor kezdődik kézműves játszóházzal, ahol kiszebábot, vidám maszkokat, állarcokat lehet készíteni.16.30-tól zajos téltemetés lesz kiszebáb égetéssel, 17 órától farsangi fánk és tea várja a téltemetőket. A maskarások felvonulása és versenye 17.30-kor kezdődik. A zajkeltő eszközöket hozni kell. A belépés ingyenes.

A csábítás éjszakája

Szombathely - Az egykori playmate-ből lett nemzetközi hírű lemezlovas, a hazai és külföldi klubokban rendszeresen felbukkanó D.J. Flower, vagyis Voksán Virág lesz a vendég szombaton, a csábítás éjszakáján a Romkertben. A fülledt szórakozást ígérő program este 10 órakor kezdődik, az elsősorban a house műfaját kedvelő Virág mellett D.J. Roland és HPeet gondoskodik a hangulatról és kiváló zenei aláfestésről.

Metál a klubban

Szombathely - Ismét zúzós buli vár azokra, akik hétvégén ellátogatnak a Végállomás Klubba. Érkezik a ZPZ, a Verilun és a Csabigél. Március 1-jén, szombaton a jelentős szombathelyi gyökerekkel bíró ZPZ érkezik a Körmendi úti deszkákra. A zenekar így vall önmagáról: „A szeretteik és ellenségeik sugallatára alapított ZPZ (Zöld Pinkód Zöld) zenekar tagjai 2010-től nyálgombócoknak öltözve súlyos metálozásba kezdtek. Az eredmény: zúzás, nyál, dinamika, láblógatás, agresszió, romantika, citrom, tejszínhab, ugrálás, fetrengés, utálat, puszi, érvelés, bunkóság, szeretet, provokáció...!" Nemcsak a ZPZ áll színpadra, hanem más fellépők is érkeznek. Vendég lesz a vasvári illetőségű, black metalban nyomuló Verilun és a celldömölki Csabigél. A kapukat este nyolc órakor nyitják ki.

Blues

Szombathely - Szombathelyen, a Malom sörözőben szombaton este nyolc órától a műsorában finoman hangolt és igényesen meghangszerelt bluesfeldolgozásokat bemutató Blues Jam zenekar játszik.

Party

Szombathely - Szombathelyen, a Cuba Café-ban a szombat este tíz órakor kezdődő Be Massive party keretében Metha, Mira, Lucky 23 és Porky gondoskodik a zenéről.

Fúvós

Szombathely - Szombathelyen, a Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskola és Kollégium éttermében szombat este hat órai kezdettel rendezik meg a II. Fúvósbált, amelyen Szombathely Város Fúvószenekara működik közre.

Borkorcsolya verseny szombaton

Kőszeg - A Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete szombaton 15 órától rendezi meg borkorcsolya versenyét a Hotel Írottkőben. Erre negyed 3-tól fél kiló sós süteménnyel lehet nevezni a helyszínen.

Útjaim címmel festménykiállítás

Körmend - Útjaim címmel nyílik festménykiállítás Oxana Bódis festőművész képeiből március 1-én, szombaton 16 órakor a városi kiállítóteremben. Frimmel Gyula grafikus mond köszöntőt. A kiállítás március 20-ig tekinthető meg.

Mulatós

Körmend - Körmenden, a Korona étteremben szombaton este vacsorával egybekötött tavaszváró bulit tartanak a hazai mulatós zene egyik leghíresebb előadójával, Kadlott Karcsival.

Közeleg a Totál Plán Fesztivál

Celldömölk - Március elsején és másodikán ismét Totál Plán: független filmesek fesztiválja a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár artmozijában. Több mint huszonöt pályázótól mintegy negyven film érkezik az idei Totál Plán Független Filmfesztiválra, mondta a KMKK munkatársa, a fesztivál szervezője, Hömöstrei Pál. A nevezési határidő tegnap este járt le. A tavalyihoz hasonlóan az idén is jelentkeztek filmesek a határon túlról, Romániából: Erdélyből, illetve Szerbiából: Zentáról, Magyarkanizsáról. A legnépesebb a kisjátékfilmes és a dokumentumfilmes mezőny, de érkeztek pályaművek etűd-, animációs és kísérleti film kategóriában is.A szakmai zsűriben ott lesz Pacskovszky József filmrendező (a celli születésű alkotó szegte meg tavaly az artmozi első születésnapi tortáját), Boros Ferenc tanár, független filmes, Kupi Miklós tanár, költő és Rozmán László független filmes. A vetítések nyilvánosak.

Farsangi mulatság a gyermekeknek

Szentgotthárd - Március 1-én 15 órától Farsangi mulatságra várja a Pannon Kapu Kulturális Egyesület a gyerekeket és szüleiket a Színházba. A mulatság 15 órakor indul, lesz citera muzsika, felvonulás a Színház körül, kiszebáb égetés, jelmezverseny.

Jótékonysági iskolabál

Sárvár - Március 1-jén szombaton – a Nádasdy iskola sportcsarnokában 20. alkalommal rendezik meg a keresztény jótékonysági bált a Szent László katolikus iskola alapítványának szervezésében. A báli szezon legnagyobb városi összejövetelén többszáz vendég búcsúztatja majd a telet. A bált az iskola nyolcadikosainak tánca nyitja meg. A szervezők gondoskodnak a jó hangulatról: színes meglepetésekkel, táncos, zenés műsorokkal várják a bálozókat. A hagyományokhoz híven az este folyamán – valamennyi vendég részvételével – megválasztják a bál királyát és királynőjét, és lesz tombolasorsolás is. Az esemény karitatív jellegéből adódóan Sárvár vállalatai, vállalkozói, valamint magánszemélyek önzetlen munkájával és adományaiból készül az ízletes vacsora, talál gazdára a sok-sok tombolatárgy. Az est bevételét rászoruló betegek gyógyszertámogatására és a katolikus iskola fejlesztésére fordítják.

A tűzoltó bál március 1-jén lesz

Vasvár - A Vasvár Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület március 1-jén, szombaton este tartja hagyományos tűzoltó bálját.

Gasztronómiai fesztivál másodszor

Szarvaskend - A második vasi gasztronómiai fesztivált március 1-jén rendezik meg Szarvaskenden. Idén ismét a szarvaskendi Szabó-tanya lesz a rendezvény helyszíne, ahol egész napos kóstolót, étel- és italbemutatót tartanak. Sajnálatos, hogy osztrák kiállító, illetve csapat nem lesz ott Szarvaskenden, mivel odaát nincsenek hagyományai a falusi élelmiszer-feldolgozásnak, disznóölésnek. Magyar oldalról annál inkább: húsz csapat vesz majd részt a sertésfeldolgozó versenyben, ezek közül mindössze egy lesz, amely nem vasi. A program reggel hétkor kezdődik, az eredményhirdetést délután fél ötkor tartják: szakmai zsűri értékeli a sertések feldolgozásának szakszerűségét. A rendezvény nyitott és ingyenes, a gépkocsival nem rendelkezőket külön buszok szállítják majd a helyszínre a körmendi vasútállomásról. (Az indulási időpontok: 7.30 óra, 11.30 óra, 16.00 óra. A visszaindulás Szarvaskendről: 10.30 óra, 15.30 óra, 18.00 óra.) A hivatalos megnyitó déli tizenkét órakor lesz, köszöntőt mond V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke, valamint Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. Szinte egész nap szól majd a zene, lesz rönkhúzás, bolondesküvő is.

Rönköt húznak a településen

Táplánszentkereszt - Rönkhúzás lesz március 1-én 15 órától a faluban. A menet a művelődési háztól indul, a többi között érinti a templomot, a nagykocsmát és az önkormányzatot, majd Széchenyi utcáról visszatér a kiindulási helyre. Szervező a Jókai Mór Művelődési Ház és a Táplánszentkereszt Kultúrájáért Közhasznú Egyesület.

Tavaszváró egészségnap

Hosszúpereszteg - Óvodások és iskolások számára szerveznek tavaszváró egészségnapot. A művelődési házban március 1-jén, szombaton 9 órakor kezdődő rendezvényen interaktív játékos foglalkozásra, vetélkedőre várják a gyerekeket. Lúdtalptorna, íjászat is lesz, lehet hajfonatokat készíteni, a kamaszok bőr- és hajápolással, frizuradivattal kapcsolatos tanácsokat kapnak, a Taekwondo Sharks Sárvár Egyesület bemutatót tart, és egy tűzoltóautó felszerelését is megismerhetik a gyerekek.

Táncházba hív

Torony - Farsangi tánc-házba hívják az érdeklődőket március 1-jén, szombaton délután 4 órára a helyi művelődési házba. A táncházat Horváthné Kónya Zsófia és Csollány Csaba vezeti, a kicsiknek Dóczi Virág tart kézműves foglalkozást. Az esemény a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat része.

A nagy háború emlékhelyei

Bögöte - A nagy háború emlékhelyei címmel nyílik kiállítás Benkő Sándor fotóriporter képeiből a művelődési házban szombaton 17.30-kor.

Kétnyelvű lakodalom

Felsőszölnök - Az Országos Szlovén Önkormányzat és a Magyarországi Szlovének Szövetsége rábavidéki rönkhúzást szervez szombaton. Délelőtt 11-kor lesz a gyülekezés a falu elején, rönköt az ifjú párral húzzák az esketésre. Négykor kétnyelvű esküvőt tartanak, majd a rönköt elárverezik a templom melletti parknál. Ötkor a lakodalmas sátorban kezdődik a Rábavidéki szlovének találkozója, mely a rönk koronájának elégetésével zárul.

 

FEBRUÁR 28.

Megyei német verseny

Szombathely - 4. alkalommal rendezik meg a megyei német nyelvű versmondó versenyt alsó tagozatosoknak február 28-án, pénteken 14 órától.„Komm, wir hören dich!" címmel. A megyéből 13 általános iskola 38 versenyzője jelentkezett a megmérettetésre. Négy szombathelyi iskola és kilenc vidéki iskola (Csehimindszent, Kőszeg, Kőszegszerdahely, Ják, Gencsapáti, Őriszentpéter, Pankasz, Sárvár –két iskola) képviselteti magát a versenyen.A megérkezés után sorszámot húznak a gyerekek, majd két kategóriában (1.-2. osztály ill. 3.-4. osztály) adhatják elő versüket. Eredményhirdetéskor 1.-3. helyet oszt ki a zsűri, és különdíjakat.

Sztárvendégek hétről hétre

Szombathely - Apa és fia, vagyis Grofó és Kis Grofó mulattatja közönségét péntek este a megyeszékhely egyik kedvelt programhelyszínén, a Sláger Mulatóban, ahol hétvégente élőzenével, valamint sztárvendégek folyamatos fellépésével várják a kikapcsolódni vágyókat. Mindemellett karaoke, lézerfények és tombola, a sztárvendég nélküli esteken pedig ingyenes belépés várja még az odalátogatókat.

A szerelem borongós oldala

Szombathely - Az egykori krónikások és énekmondók utóda lehetne a fertőszentmiklósi Varga Richárd, aki kellemes hangulatú dalaival már évek óta szórakoztatja a közönségét. A fiatal gitáros-énekes – aki néhány éve a Magyar Író Akadémia országos diák-író versenyét is megnyerte – gyakori vendég megyénkben, most hét végén ugyancsak szűkebb pátriánkban köszönthetjük őt. Péntek este kilenc órától Szombathely közkedvelt kultúrkocsmájában, a Magházban AntiUtóValentin-napi programot hallhatunk tőle. A szerelem fizikai, illetve borongósabb oldalát bemutató, kissé pajzán hangulatú esten állandó fellépőtársa, a versmondó Rozmán Kristóf lesz a partnere.

Ausztriai adóügyekről

Kőszeg - Jövő a határtérségben – Zukumpft Im Grenz Raum című együttműködés eredményeként február 28-án 17 órától a Jurisics várban segítséget kaphatnak ausztriai munkavállalók ahhoz, hogyan kell a szomszédos ország 2013-as munkavállalói adóbevallását elkészíteniük. A rendezvényen az IGR-iroda jogászai előadás formájában tájékoztatják az érdeklődőket.

Jótékonysági koncert Rolikáért

Sárvár - Jótékonysági koncertet szerveznek Vas megyei rockzenekarok a beteg kisfiú, Erdélyi Rolika megsegítésére Sárváron február 28-án, péntek (kapunyitás: 21:00). Fellépnek: Lost Dreams zenekar (Répcelak), Atakám (Sárvár), Galeri (Hegyfalu).

Dosztojevszkij utazik

Celldömölk - A Bűn és bűnhődés című Dosztojevszkij-regényből Komáromi Sándor, a pápai Teleszterion vezetője rendezett előadást a Soltis színházban. Ő a szövegkönyv szerzője is. A produkció meghívást kapott a jelentős budapesti alternatív játszóhelyre, az Eötvös10-be, ahol február 28-án 19 órakor kísérheti figyelemmel, tapasztalhatja meg a közönség Raszkolnyikov – játssza Nagy Péter István – kálváriáját. Egy nappal korábban a celli kamaraszínházban tűzik műsorra a Bűn és bűnhődést.

Fórumot tart a polgármester

Celldömölk - Évértékelő fórumot tart Fehér László polgármester pénteken 17 órakor a KMKK színháztermében: a múlt év eredményeiről számol be a városban élőknek.

 

FEBRUÁR 27.

Biztonságban a lakótelepen

Szombathely - A nyílászárók mechanikai-, és elektronikai védelméről, a trükkös lopások és a gépjárműfeltörések megelőzéséről, az alapvető személy-, és vagyonvédelmi technikákról, lehetőségekről kérdezhetik a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szakemberét az érdeklődők ma 17 és 19 óra között Oladon, a Simon István utcai LISZI-irodában.

Statisztákat keresnek

Szombathely - Az Epo Filmproduktions március közepére tervezi Szombathelyen a Tat-ort osztrák tévéfilmsorozat egy epizódja magyarországi jeleneteinek forgatását. A jelenetek forgatásához körülbelül 70 fős statisztériára van szükségük: vegyes korosztályú, nemű gyalogosokra, autóvezetőkre saját autókkal, gyalogosokra parkoló autókkal, gyógyszertári vásárlókra (nők), üzleteket látogató emberekre. A válogatás a Savaria Moziban lesz február 27-én délután négytől.

A Magyar Földrajzi Társaság előadása

Szombathely - A Magyar Földrajzi Társaság Nyugat-magyarországi Osztálya előadást szervez csütörtökön 18 órától a Savaria Egyetemi Központ C épületében: Kinyó Zsolt (Kósza) mesél kalandjairól.

Félelmeink a tarot szerint

Szombathely - A Szimbolikus Szellemi Piramisról, az összes tarot lapot használó elemzési módszerről tart előadást Pipicz Tamás a jogtulajdonos Lekszikov Attila hozzájárulásával csütörtök délután 17 óra 30 perctől a Promen Házban (Szombathely, Horváth Boldizsár körút 9.). Az előadás címe: Félelmeink és feloldási lehetőségei a tarot kártyákkal.

Női szerepekről a klubban

Szombathely - Női minták a párkapcsolatban címmel tart előadást Mittli Éva pszichológus a nőklub következő összejövetelén. A találkozó csütörtök délután 18 órától lesz a Workpositive kft. irodájában (Szombathely, Fő tér 3–5.).

Szociális lakossági fórumot tartanak

Szombathely - Lakossági fórumot tart a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat csütörtök délután az Oladi Művelődési Központban. A fél 5-kor kezdődő fórum témája: Milyen konfliktusok vannak az oladi lakótelepen élők között?

Adókról döntenek

Kőszeg - Csütörtökön 9 órától februári nyilvános ülését tartja a városháza tanácskozó termében Kőszeg képviselő-testülete. A helyi adókról, a temetkezésről, a helyi sportélet támogatásáról és a szociális igazgatásról szóló önkormányzati rendeletet módosítják. Jóváhagyják a települési értéktár szabályzatát, munkatervét. Tájékoztató hangzik el a hulladékgazdálkodási tevékenység helyzetéről, meghatározzák az egyéb városüzemeltetési feladatok idei keretszámát, megtárgyalják a Jézus Szíve templom előtti lépcső felújítására többlettámogatás biztosítását. Módosítják az ISES Alapítvánnyal kötött megállapodást, tárgyalnak a levéltár ingyenes raktárhasználatáról. Jóváhagyják az idei év városbejárási tervét és vagyonkoncepcióját. Zárt ülésen döntenek szavazatszámlálókról, önkormányzati kitüntetettekről.

Csütörtökön lesz közmeghallgatás

Vasvár - Az önkormányzati képviselőtestület csütörtökön 16 órakor közmeghallgatást tart, a városháza nagytermében. Az ülés témája, a 2014. évi költségvetés megalkotása lesz.

Torkos csütörtöki disznó finomságok

Bük - Február 27-én, csütörtökön immár harmadik alkalommal rendezi meg a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár Torkoskodás a Torkos Soron címmel a hagyományőrző közösségi disznóölést. A program helyszíne ezúttal is a Kóczán-ház lesz. A szorgoskodás már reggel megkezdődik, a hivatalos megnyitó délután háromkor lesz, a disznótoros finomságokat pedig előreláthatólag fél öttől kóstolhatják meg az érdeklődők, vidám muzsikaszó mellett.

Elfogadják az idei költségvetést

Répcelak - A város idei költségvetésének elfogadása lesz a fő napirendi pont a képviselő-testület ülésén. Számos téma szerepel a városatyák jövő csütörtöki ülésének napirendjén, elsődlegesen az idei büdzsé elfogadása. A továbbiakban értékelik a képviselők a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátását, beszámolót hallgatnak meg a település legnagyobb nyári attrakciója, a Répcelaki Fesztivál előkészületeiről, megválasztják a szavazatszámláló bizottságok tagjait, beruházásokról határoznak, módosítanak néhány rendeletet, döntenek önkormányzati földek bérbeadásáról, valamint várhatóan elfogadják a Répcelaki Közös Önkormányzati Hivatal Etikai Kódexét.

Polgármesterek Vas megyéért

Vép - Közgyűlést tart a Polgármesterek Vas Megyéért Egyesület csütörtökön délután négy órakor a művelődési házban. Vargyai Vilmos egyesületi elnök, uraiújfalui polgármester beszámol a szervezet tavalyi tevékenységéről, majd megtárgyalják az idei esztendő munkatervét. Dr. Németh Kálmán répcelaki polgármester, a TÖOSZ Vas megyei tagozatvezetője aktuális kérdésekről tart tájékoztatót, s szó lesz az alternatív energiafelhasználás lehetőségeiről is.

Csütörtöki véradások

Szeleste - A Celldömölki Vértranszfúziós osztály 15.00–16.30 óráig tart vérvételt.

Ölbő - A Celldömölki Vértranszfúziós osztály 17.00–18.30 óráig tart vérvételt.

 

FEBRUÁR 26.

Sziszi, Zoli és az aktuális

Szombathely - Ha a hónap harmadik szerdája, akkor Sziszi és Zoli – a' la carte – a Cafe Frei pódiumán. Kálmánchelyi Zoltán és Vass Szilárd, a Weöres Sándor Színház két nagyszerű színésze az aktuális hírek nyomán szórakoztatják a nagyérdeműt. Kávé, tea, móka, kacagás. Kezdés: szerdán 17 órakor a Frei kávézóban, az Uránia-udvarban.

Az áldozatok emléknapján

Kőszeg - A város önkormányzata február 26-án, szerdán, az alábbi programokra hívja a lakosságot: 17 óra 30 perctől gyertyás felvonulás a Jurisics térről a temető falán elhelyezett emléktáblához, ahol beszédet mond Ágh Péter országgyűlési képviselő. A megemlékezés után a Jurisics vár lovagtermében a „Sortűz után" című filmet vetítik. A vetítés után beszélgetést rendeznek dr. Borbély József egyetemi oktatóval és Erdélyi János filmrendezővel. A beszélgetést követő büfé támogatója a Kőszegi Polgári Kaszinó.

Szerdán tartja fogadóóráját

Sárvár - Máhr Tivadar, Sárvár város alpolgármestere, szerdán 16-17 óráig a polgármesteri hivatal alpolgármesteri irodájában, majd 17–18 óráig a Bocskai úti óvodában tart fogadóórát.

Szabadegyetem a címerekről

Répcelak - A Répcelaki Szabadegyetem-sorozat február 26-án folytatódik. Feiszt György történész-levéltáros lesz a vendége a Nyitott Tér Kulturális Egyesületnek. A városi könyvtárban este hat órakor kezdődő program előadója Magyarország és Erdély címerének kialakulásával és szimbólumaival ismerteti meg a hallgatóságot.

Rendkívüli testületi tanácskozás

Vép - Rendkívüli testületi ülést tart a város önkormányzata február 26-án (szerdán) délután fél négykor a hivatalban. Az adósság-konszolidációban részt nem vett települési önkormányzatok fejlesztési támogatásáról Kovács Péter polgármester beszél. Megtárgyalják a képviselők azt a javaslatot, amely a Pannon Térségfejlesztő Egyesület 2014–2020. közötti programozási időszakra vonatkozó vidékfejlesztési feladataiban, illetve a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia elkészítésében való részvételt taglalja. Várhatóan együttműködési megállapodást is kötnek a városvezetők egyedi pályázatírásról.

 

FEBRUÁR 25.

Az áldozatokra emlékeznek

Szombathely – A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Honderű Asztaltársaság és más társszervek szervezésében megemlékezést tartanak a Savaria Nagyszálló előtti téren február 25-én, kedden 18 órakor. Beszédet mond Gereben Ágnes irodalomtörténész, műfordító, kritikus, egyetemi tanár. A gyülekezés a Savaria Nagyszálló előtti téren lesz 17 óra 45 perctől. Itt tartják a megemlékezést, majd innen égő mécsesekkel vonulnak át a Király utca 14. számú házon lévő emléktáblához, ahol koszorúzással zárul le az ünnepség. A megemlékezés után szeretettel várnak minden érdeklődőt a Fő téri Art Caféba, ahol a vendégükkel, Gereben Ágnessel beszélget dr. Szakály Attila történelemtanár, jogász.

A nyomsávon

Szombathely - Erdélyi János dokumentumfilmje, A nyomsávon a vasfüggöny menti települések lakóinak életét mutatja be. Hiteles szemtanúk vallanak a határsértésekről, megszólalnak egykori határőrök, felderítők, de kamera elé állnak azok is, akik egy sikeres szökés után átjutottak a szabad világba. A film kedd este fél 7-kor lesz látható a Savaria moziban, a vetítés után az alkotóval Kozma Gábor beszélget.

Kiállítás nyílik az iskolában

Szombathely - Vörös Ferenc festőművész, rajztanár alkotásaiból rendezett tárlat nyílik február 25-én, kedden délután 4 órakor Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Herman Galériájában. A kiállítást Smidéliusz Kálmán tanár nyitja meg.

Kedden tartja fogadóóráját

Szombathely - Lendvai Ferenc, a 9. számú választókerület önkormányzati képviselője kedden 15.30–16.30 óráig a városháza földszinti házasságkötő termében fogadóórát tart.

Közmeghallgatást tartanak kedden

Vasvár - A Vasvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat február 25-én, kedden 14 órai kezdettel tart közmeghallgatást a városháza nagytermében. Az ülés témája ez alkalommal a 2014. évi költségvetés lesz.

KMKK: farsangi koncert

Celldömölk - A Győri Filharmonikus Zenekar ad farsangi koncertet kedden 19 órakor a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében. Vezényel: Berkes Kálmán, közreműködik: Hajnóczy Soma bűvészvilágbajnok.

Fogadóóra

Vaskeresztes - Dr. Nemény András országgyűlési képviselő kedden 16 órától, a közösségi helyiségben (Fő utca 34.) tart fogadóórát.

Felsőcsatár - Dr. Nemény András országgyűlési képviselő kedden 17.30 órától, a kultúrotthonban fogadóórát tart.

 

FEBRUÁR 24.

Jordán Tamás a kávézóban

Celldömölk - Hétfőn 17 órakor Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója lesz a Közéleti kávézó vendége a KMKK-ban, a Cselekvő Összefogással Celldömölkért Egyesület sorozatában. Jordán Tamást a házigazda szerepében Fehér László polgármester kérdezi.

Messziről jön a fórumvendég

Répcelak - Ismert szociáldemokrata gondolkodókat invitál a 2006-ban magánemberként életre hívott rendezvényére dr. Németh Kálmán polgármester. Számos neves ember volt már vendég a fórumon. Ezúttal a mintegy százhatvanezer lakosú Szeged polgármesterét, Botka Lászlót hallgathatják meg az egybegyűltek a művelődési házban hétfőn délután fél öttől.

Hétfőn tartják fogadóórájukat

Kőszeg - Giczy József önkormányzati képviselő február 24-én, hétfőn 16–17 óra között tartja fogadóóráját a polgármesteri hivatal fogadóórás helyiségében.

Kőszeg - Dr. Mátrai István az 1. számú választókerület önkormányzati képviselője február 24-én, hétfőn 16 óra 30 perctől 18 óráig tartja fogadóóráját a polgármesteri hivatal tanácskozó termében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!