Programok

2014.01.19. 18:37

Programok, rendezvények Vas megyében január 20-tól

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények január 20-tól. Böngésszen, és válogasson!

FEBRUÁR 9.

Hernádi Judit és Kern András

Szombathely - Richard Baer Hitted volna? című darabjából Verebes István rendezett előadást Hernádi Judittal és Kern Andrással a főszerepben. Herman és Christine több mint harminc éve barátok, amíg kinek-kinek élt a házastársa, rendszeresen összejártak. Aztán egyedül maradtak, és megszakadt a találkozások sora is. Mígnem.... Hogy mi történik, február 9-én megtudhatjuk a Weöres Sándor Színházban: az Orlai Produkciós Iroda vendégjátéka 15, aztán 19 órakor kezdődik a nagyszínpadon.

 

FEBRUÁR 6.

Dumaszínház Hadházival

Szombathely – Hadházi László önálló estjét rendezik meg február 6-án, a Szombathelyi Dumaszínház következő előadásaként Savaria Filmszínházban. A népszerű humorista vendéget is hoz magával, a stand up comedy hazai történetének egyik különlegesebb figuráját, Brutit.

 

FEBRUÁR 2.

Szombat helyett vasárnap játszanak

Szombathely, Szeged - Megváltozott a Falco-Trend Optika KC Szombathely következő bajnokijának időpontja. Az NB I. A-csoportos kosárbajnokság 19. fordulójában eredetileg február 1-jén, szombaton rendezték volna a Szeged–Falco mérkőzést, ám a hazaiak teremproblémái miatt a találkozó egy napot csúszik, február 2-án, vasárnap, 18 órás kezdéssel lépnek pályára a csapatok.

 

FEBRUÁR 1.

Erőszakmentes kommunikáció

Szentgotthárd - Rambala Éva tart előadást Erőszakmentes kommunikáció címmel a szentgotthárdi színház aulájában február 1-jén, szombaton 9-17 között.

Impro Feszko: farsangi rögtönzés

Vasvár – Farsangi rögtönzések címmel idén is megrendezik az Improvizációs Fesztivált (közkeletű nevén az Impro feszkót) Lengyel Pál emlékére. A 11. fesztivált a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ, a Vasvári Játékszín és a Magyar Szín-Játékos Szövetség közösen rendezi február 1-én, szombaton 10 órától. A rendezvényre középiskolások és felnőtt színjátszók 4-4 fős csapatainak jelentkezését várják határainkon innen és túlról is - tudjuk meg Gergye Rezsőtől, a kultúrház igazgatójától. – Az elmúlt évek gyakorlatához híven a csoportok 4-5 különböző improvizációs feladatot kapnak. Az egyes feladatokra való felkészülésre általában 10 perc áll rendelkezésre. A játékidő az esetek többségében 3-3 perc. A játékvezető Nagy András László lesz, aki a helyszínen teszi közzé a játékszabályokat és a feladatokat. Az egyes feladatokat szakemberekből álló zsűri pontozással értékeli, majd ennek alapján alakul ki a végső sorrend.

Tollfosztás és tökmagköpesztés

Magyarszombatfa - A helyi hagyományőrző egyesület február 1-én tollfosztó és tökmagköpesztő megmozdulására várja az érdeklődőket. Amíg a lányok és az asszonyok tollaznak, addig a férfiak és a fiúk a tökmaggal foglalatoskodnak, mégpedig nótaszóval, meséléssel. A rendezvényre várják az idősebbeket, akiktől hitelesen megtudható ezen régi hagyomány minden fortélya. Éheség ellen pogácsát kinálnak, hozzá pedig némi itókát a szórakoztató, közösség építő téli, falusi elfoglaltságon.

Makovecz emlékére

Győrvár - Makovecz Imre emlékére szerveznek konferenciát február 1-én a gyárvári faluházban. Az önkormányzat a Faluház Baráti Kör Közhasznú Egyesülettel összefogásban szervezi a konferenciát, ahol Turi Attila, a Magyar Építész Kamara alelnöke Makovecz Imre közösségépítő tevékenységéről beszél, Ekler Dezső építész, az „Ember és háza" című könyv írója a győrvári faluházról tart előadást. Meg lehet nézni a Makovecz Alapítvány kiállítási anyagát, szó lesz az organikus építészetről, a megújuló energiákról.


JANUÁR 31.

Keresztény batyus bál

Szombathely - Itt a farsang, a bálok ideje. Keresztény fiatalok bálját rendezik meg a hónap végén. Keresztény ifjúsági farsangi batyus bál lesz Szombathelyen, a Martineum Felnőttképző Akadémián január 31-én. A 19 órakor kezdődő bált az idén először a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség, a II. János Pál Katolikus Szakkollégium és a Szombathelyi Egyházmegye Ifjúsági Bizottsága közösen szervezi. Zenét az Intermezzo Latin Club szolgáltat, a részvétel alsó korhatára 17 év. Batyus bál lévén mindenkit arra kérnek a rendezők, hogy édes vagy sós süteményt, üdítőt vigyenek majd magukkal, italt a helyszínen is lehet vásárolni. A szomszédos egyházmegyék fiataljait is várják.

 

JANUÁR 30.

Az ezerarcú világ: Norvégiáról

Szentgotthárd - A Színház aulájában január 30-án 17 órától az Ezerarcú Világ – utazási élmények sorozatban Simon Attila fotográfus tart előadást Norvégiáról.

Szélesy József emlékére fociznak

Büki - A Magyar Labdarúgó Szövetség Vas Megyei igazgatósága, a Büki TK labdarúgó szakosztálya, valamint a büki Művelődési Ház és Sportközpont január 30-án (péntek) és február 1–2-án (szombat, vasárnap) rendezi meg a 14. Szélesy József teremlabdarúgó emléktornát a városi sportcsarnokban – csak akkor kezdődik pénteken a hagyományos év eleji erőpróba, ha 20 csapatnál több résztvevő lesz. A tornán (5+1 fő, 2x10 perc) NB I-es, illetve NB II-es igazolással rendelkező futballista nem vehet részt, a tiltás érvényes az NB I-es futsalosokra is. A szervezők – Savanyó Ernő, Horváth Márton – vasárnap 12 óráig várják a nevezéseket. A tornára már csak korlátozott létszámban fogadnak el jelentkezőket.

 

JANUÁR 29.

A hónap végén üléseznek

Szentgotthárd - Január 29-én 14 órától tartja soron következő ülését a város képviselő testülete a Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal Robert Leeb termében.

Kormányhivatal – fogadóóra

Vas megye - A Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége januárban kihelyezett ügyfélfogadásokat tart az alábbi járási hivatalban: január 29-én szerdán: Szentgotthárdi Járási Hivatal (Széll Kálmán tér 11.) 13 – 15 óráig.

Barangolások a könyvtárban

Szombathely - „Bájoló” címmel irodalmi barangolások kezdődnek Puskás Mátyással és Doma Bencével a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A találkozókon alkotásra és előadói közreműködésre vállalkozó fiatalok betekintést engednek kedvteléseikbe, továbbá irodalmi és zenei példaképeik világába, minden korosztály számára élményt kínálva. Január 29-én, szerdán 17 órától lesz az első barangolás, melynek címe: „Csönded vagyok” - Ahogy mi látjuk: irodalom a kortárs zenében: Lovasi András, 30Y, Szabó Balázs Bandája.

 

JANUÁR 28.

Dr. Gyürki László előadása

Körmend - A Milánói ediktum és Nagy Konstantin szentföldi építkezései címmel, dr. Gyürki László biblikus professzor előadására várják az érdeklődőket, 28-án, kedden 18 órakor a polgármesteri hivatal nagytermébe.

Szünetel az ügyfélfogadás

Celldömölk - A Rendőrkapitányságon január 28–án, áramszünet miatt az ügyfélfogadás szünetel.

Kedden tartja fogadóóráját

Sárvár - Máhr Tivadar, Sárvár város alpolgármestere, kedden 15–16.30 óráig a polgármesteri hivatal alpolgármesteri irodájában fogadóórát tart.

 

JANUÁR 27.

Rövidebb ideig tartanak nyitva

Szombathely - A Savaria Egyetemi Központ Könyvtára és Levéltára január 27-éig rövidebb nyitva tartási időben várja az olvasókat. A létesítmény egységei hétfőtől csütörtökig 16 óráig, pénteken 13 óráig látogathatók.

Hétfőn tartják fogadóóráikat

Szombathely - Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő és Horváth Csaba önkormányzati képviselő, hétfőn 17 órakor a Szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában fogadóórát tartanak.

Kőszeg - Dr. Mátrai István az 1. számú választókerület önkormányzati képviselője hétfőn 16 .30 -18 óra között a városházán tart fogadóórát.

Épül-e új szociális otthonuk

Bük - Hétfőn fél 2-kor a képviselők nyilvános ülését tartják a polgármesteri hivatalban. Az idei költségvetés tervezetéről tárgyalnak, meghatározzák főbb irányait. Például azt, hogy épüljön-e új szociális otthon a városban.

 

JANUÁR 26.

Mátyás király szárnyai

Szombathely - Változás a Mesebolt Bábszínház matiné-programjában: január 26-án (vasárnap) 10 órakor meghirdetett Fülemüle helyett – betegség miatt – a Mátyás király szárnyai című MárkusZínház-vendégjátékot láthatja a közönség az MMIK színháztermében. Az előadás megkapta a III. Országos Gyermekszínházi Szemle I. díját és az ASSITEJ Magyar Központ Üveghegy-díját.

Erdei tájfutás

Szombathely - A Göcsej Környezetvédő, Tájékozódási és Futó Klub (Göcsej KTFE) szombathelyi tájfutói vasárnap, január 26-án újra erdei futóversenyt rendeznek Oladon, az Illés Béla Futball Akadémiánál. A rajt 10 órakor lesz, a résztvevők 3 és 10 km-es távokon is próbára tehetik a tudásukat. Az erdőben kiszalagozott útvonalon vezetnek a pályák. A szervezők a kezdő futókat is várják.

Mesekedvelőknek

Szombathely - Agora–Savaria Filmszínház: vasárnap 10–13 óráig, ismét családi, zenés játszóházba várnak minden mesekedvelő családot. 11 órakor vetítésre kerül a Khumba animációs kalandfilm. A kamarateremben 10.30-tól nonstop láthatók a Magyar népmesék című rajzfilmsorozat epizódjai. Fellép a Boglya zenekar, táncos körjáték és ének, valamint kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket.

Játszóház lesz ismét a kávézóban

Szombathely - Ismét lesz játszóház a Café Freiben vasárnap. Délelőtt 10-12 óra között várják a kisebbeket és nagyobbakat a szüleikkel. A gyermekek fejlesztő játékokat próbálhatnak ki, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, önfeledten játszhatnak, mindezt felügyelet mellett.

Hétvégi sportprogramok Vas megyében

Vas megye - Változatos kikapcsolódást kínál a hétvégi sportprogram Vas megyében: kosárlabdától a tekén át a fociig lesz minden. Részletek itt >>>

 

JANUÁR 25.

Koncert

Szombathely - Végállomás Klub: szombaton 20 órakor Kardos Horváth Jánosnak, a Kaukázus zenekar frontemberének akusztikus szólóprojektje, a Kafkaz mutatkozik be.

Elektro

Szombathely - Szombathelyen, a Cuba Cafe-ban szombat este Birthday Session név alatt Magnus Jr., Raul és Large közreműködésével tartanak elektronikus zenei rendezvényt.

Zoknibábok készítése

Szombathely - Agora – Gyermekek Háza: szombaton 9–12 óráig Kézműves kuckó. Téma: Zoknibábok készítése.

Elmarad a női kézilabdatorna

Szombathely - Négy NB I/B-s női kézilabdacsapat részvételével rendeztek volna pénteken felkészülési tornát a Haladás VSE Rohonci úti munkacsarnokában. Ám a hóhelyzet, az útviszonyok miatt a Kozármisleny és a Nagyatád lemondta a részvételt. Így pedig a VKLSE Győr sem látta értelmét Szombathelyre utazni, a torna elmarad. Úgy tűnik, hogy az erőpróbát későbbi időpontban sem pótolják.

A Viktória első edzőmérkőzése

Szombathely - Szombat délelőtt fél kilenckor lejátssza első felkészülési mérkőzését a Viktória Trend-Optika FC női NB I-es labdarúgócsapata. Tóth Alexandráék a büki műfüves pályán a helyi U16-os együttesel játszanak.

Darts: diákolimpia, városi bajnokság

Szombathely - Szombaton 17 órától a Savaria Plázában a 4. fordulóval folytatódik a városi dartsbajnokság (steel szakág, acél hegyű nyíl, sizal tábla, 501 dupla kiszálló). Nevezni a helyszínen 16.45-ig lehet. Ám ezúttal a forduló egy nagyobb rendezvénnyé növi ki magát. A szervezők ugyanis 13 órától 17 óráig több érdekes programmal, például sportágismertető játékokkal várják a darts iránt érzőket, elsősorban az iskolásokat. Ekkor bonyolítják le a megyei darts diákolimpiát is három korcsoportban (I–II., III–IV., V–VI.).

Záró kiállítás a Médiumban

Szombathely - A KompArt Kompetenciafejlesztő foglakozásainak csoportos záró kiállítása nyílik január 25-én, szombaton 15 órakor a Médium Galériában. A válogatott kiállításon szerepel a Táj és Építészet, Hagyomány és Építészet, Savariart-Dokufotógráfia, és Analóg fotográfia mellett Film reál, Dokumentum film és az Animációs csoport munkái is. Aznap kezdődik az MMIK-ban a pályaválasztási pályaorientációs előadássorozat is, amelyet a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodája indít. A kreatív ipar minden területéről hívnak előadókat, akik pályájukról és a főbb művészeti karokról tartanak bemutatót. Aznap Bodóczky Antal, Szigeti Csongor és Balázs Péter lesznek a vendégek.

Ismét várják az olvasókat

Szombathely - A Berzsenyi Dániel Könyvtár Perinti fiókkönyvtára (Szombathely, Erkel Ferenc utca 5.) január 25-től ismét várja olvasóit, szombatonként 15-17 óra között.

Szalagavató a sportházban

Szombathely - A Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Gépipari Szakközépiskolája tartja a szalagavatóját január 25-én, szombaton az Agora – Művelődési és Sportházban.

Lakossági fórum lesz Zanaton is

Szombathely-Zanat - Mi lesz Szombathellyel? Mi lesz Zanattal? címmel tart lakossági fórumot Horváth Zoltán, az LMP szombathelyi országgyűlési képviselő-jelöltje január 25-én szombaton, 15 órától a Zanati Közösségi Házban (Külső Zanati út 119.).

Hétvégi teremfoci két helyszínen

Körmend, Celldömölk - Celldömölkön a 9. Farsang Rezgőnyárfa Kupán 18 csapat lép pályára szombaton. A kispályás focitorna 8 órakor kezdődik a városi sportcsarnokban. Körmenden a 4. Körmend és Kistérsége Farsang Kupának ad otthont a rendészeti tornacsarnoka – 16 csapat meccsel. Szombaton 8 órakor kezdődnek a csoportmérkőzések. Vasárnap 8-tól folytatja az alsóház, majd 13 órától a felsőház.

Közösségi kultúráért dolgozók díjazása

Kőszeg - Január 25-én, szombaton a Jurisics-vár lovagtermében rendezik az idei Közösségi Kultúráért Díj átadását. Éves beszámoló közgyűlését tartotta a dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület. Azon döntöttek a megye aktív és nyugdíjas népművelői a Közösségi Kultúráért Díj odaítéléséről. Az idén január 25-én 15 órától, a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva immár 21. alkalommal adják át a díjakat a kőszegi Jurisics-vár lovagtermében. Ünnepi beszédet mond: V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár.A Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület 1993 óta ad át Közösségi Kultúráért Díjat személyeknek és közösségeknek, akik önzetlen munkájukkal önkéntesen járulnak hozzá kisebb nagyobb civil szervezetek működéséhez.Az ünnepi műsorban fellép Kőszeg Város Fúvószenekara, a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes, a Be-Jó Történelmi Táncegyüttes, a Dance Jam, a Kisgöncöl.

Farsangi bál a Balogban

Kőszeg - A Béri Balog Ádám Általános Iskola tantestülete és szülői munkaközössége január 25-én 19 órakor rendezi hagyományos bálját az intézmény tornacsarnokában. Lesz nyitótánc, bólé- és sütikóstoló, zene, büfé, szülők és tanárok műsora, tombola. A jegyek megvásárlásával és a büfében történő fogyasztással az iskola alapítványát támogatják.

Country, rock és táncdalok

Sárvár - Meggie és Géza zenél a Tinódi vendéglőben szombaton este nyolctól. Az énekes-zenész páros ezúttal countryt, rockot és táncdalokat tűz műsorra. Vendéget is hoznak: Holdosi Attila játszik gitáron

Farsang Kupa petanque-verseny

Sitke - A hétvégén kilencedik alkalommal rendezi meg a Sárvári Sakk Club petanque szakosztálya a Farsang Kupa nemzetközi csapatversenyt. A sitkei Kastélyfogadó ban két napon át reggel 7-től kb. este 21 óráig zajlik a viadal. Szombaton triplettek, vasárnap duplettek csatáznak. Előbb csoportokban körmérkőzést rendeznek, majd a legjobb nyolc csapat egyenes kieséses rendszerben küzd meg a helyezésekért.

Jubileum

Velem - Szombaton összegyűlnek a Népművészeti Stúdió tagjai, s megbeszélik, mi mindennel készülnek majd a jövő évi jubileumukra. Akkor lesz, hogy 40 éve létrejött az összetartó csapat.

Imahét az Őrségben

Őriszentpéter, Bajánsenye - Az ökumenikus imahéten szombaton 17 órától Bajánsenyén a katolikus kápolnában Szakál Anikó református lelkésznő hirdet igét, 18 órától az őriszentpéteri református templomban Varga Ottó esperesplébános az igehirdető.

Lakossági fórumok a településeken

Csempeszkopács - Bana Tibor jobbikos országgyűlési képviselő, a kultúra házában szombaton 15.00–16.30 óráig lakossági fórumot tart.

Tanakajd - Bana Tibor jobbikos országgyűlési képviselő, a művelődési házban, szombaton 17.00–18.30 óráig tart lakossági fórumot.

Kemenessömjén - Rába Kálmán jobbikos országgyűlési képviselőjelölt, a művelődési házban szombaton 17.00–18.30 óráig lakossági fórumot tart.

Kenyeri - Rába Kálmán jobbikos országgyűlési képviselőjelölt, a művelődési házban szombaton 19.00–20.30 óráig tart lakossági fórumot.

Hétvégi sportprogramok Vas megyében

Vas megye - Változatos kikapcsolódást kínál a hétvégi sportprogram Vas megyében: kosárlabdától a tekén át a fociig lesz minden. Részletek itt >>>

 

JANUÁR 24.

Gazdag versek versenye lesz

Szombathely - A Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szép hagyományát őrizve pénteken rendezi meg a Gazdag Erzsi vers- és mesemondó versenyt. Az óvodásoknak és az általános iskolák alsó tagozatos tanulóinak vers- és mesemondását neves szakemberekből álló zsűri értékeli. A rendezvény szervezői színvonalas programokkal kedveskednek: Veres Gábor szobrász és Veres Éva ötvösművész kiállításának ünnepélyes megnyitóján a Reményik iskola hangszeres szólistái működnek közre. Kézműves foglalkozást tartanak az iskola pedagógusai. A program Molnár Péter néptáncos műsorával zárul.

Laikus önsegítés a civil házban

Szombathely - Laikus önsegítés - leszokni a dohányzásról címmel kezdődik TIT-program a Bem utcai Humán Civil Házban január 24-én 17 órakor. Lesz foglalkozás február 7-én és 21-én is, mindkét alkalommal 17 órától.

Tábortüzes hangulatban

Szombathely - A nyári tábortüzek hangulatát idézik meg pénteken este a Magház Kultúrkocsmában. Ugyan a szabadban gitározós estékre még várni kell, de a hangulatát igyekszenek elhozni. Ebben működik közre Varga Richárd, aki gitárja és saját szerzeményei mellett a nagy tábortüzes" klasszikus dalokat is elhozza majd január 24-én. Kezdés 21 óra 30 perckor.

Asztalitenisz és torna diákolimpia

Szombathely - A hétvégén két sportágban is rendeznek megyei diákolimpiai döntőt. Pénteken 12.30-tól a Váci iskola a házigazdája az I–II. és III–IV. korcsoportos asztalitenisz-versenynek, szombaton pedig az általános iskolás „B"-kategóriás lánytornászok is bemutathatják tudásukat a Haladás VSE munkacsarnokában. Az I. korcsoportosok versenye 9.30-kor, a II. korcsoportosoké 11 órakor kezdődik. A III–IV. korcsoportosok 13 órától lépnek a szerekhez.

A VSA vendége a Veszprém

Szombathely - Pénteken 19 órától a Sugár úti sportcsarnokban NB I-es női röplabda-mérkőzésen a Veszprémet fogadja a Vasi Sport Akadémia.A 2014-es év első hazai bajnokiját játssza ma a Vasi Sport Akadémia röplabdacsapata. Az NB I-ben újonc szombathelyi gárda még mindig az első győzelmére hajt. Ezúttal jó esélye lehet rá, hiszen vendége az a Veszprém, amely utolsó előtti, tehát közvetlenül előtte áll a tabellán. Amúgy Veszprémben csak hajszállal, 3:2-re maradtak alul Simon Juditék. – Az egyik legfontosabb meccsünk ez a bajnokságban – mondta Mucsi Péter vezetőedző. – A Veszprém négy ponttal van előrébb nálunk. Ez az a csapat, amellyel a bajnokság finisében feltehetően nagy harcban leszünk az osztályozós helyért. Az igaz, hogy a veszprémieknél sok a tapasztalt NB I-es játékos, de itt az ideje, hogy végre megszerezzük az első győzelmünket. Mohl-Benesóczky Annán kívül mindenki hadra fogható.

Elmarad az edzőmérkőzés

Szombathely - Elmarad a péntek délelőtt 11 órára kiírt Szombathelyi Haladás–Diósgyőr felkészülési labdarúgó-mérkőzés. A miskolciak ugyanis mégsem utaznak el a bükfürdői edzőtáborba. Így Halmosiék legközelebb már csak a törökországi edzőtáborban lépnek pályára.

Fotózkodj sztárokkal

Szombathely - Az ország legnépszerűbb rapper-párosa érkezik péntek este a szombathelyi a Clubba. Majka és Curtis közös fellépése a szórakozóhely legújabb, legnagyobb és egyben legpimaszabb diák-, illetve hallgatói buli-sorozatának nyitánya is lesz, így a szervezők valóban különleges lehetőséget kínálnak a vendégeik számára. Majka és Curtis párosa ugyanis nemcsupán a színpadon állva szórakoztatja a jelenlévőket, de szívesen dedikálnak is, no meg a közös fotózásra szóló invitálást sem utasítják vissza. A műsorukban pedig a legnagyobb dalaik kapnak helyet, így bizonyára a Belehalok is elhangzik majd, még akkor is, ha BLR ezúttal hiányozni fog a sikerkovács trióból.

A közízlést formálta dalaival

Szombathely - A Kaukázus egykori frontembere, Kardos-Horváth János lesz a Végállomás Klub szombat esti vendége, ahol Kafkaz nevű produkciójával lép majd színpadra. A fantázianév mögött valójában az énekes-gitáros egymaga húzódik meg, így mutatja be dalait. Kardos-Horváth Janó néhány éve még az egyik legmeghatározóbb személynek számított a hazai könnyűzenei palettán, dalaival a közízlést formálta, az ökotudatos szövegeivel pedig a közönsége szemléletmódján igyekezett változtatni. Azóta önként hátrébb lépett a fősodorból, ám szerzői estjei révén továbbra is tartja a kapcsolatot hallgatóságával. A szombathelyi koncerten az Újvilág Utca akusztikus programja is hallható lesz.

Gitár

Szombathely - Szombathelyen, a Magház KultúrKocsmában péntek este fél tíztől a fertőszentmiklósi Varga Richárd gitáros önálló estje keretében többek között Oasis, Nirvana, Bob Marley, valamint Kispál és a Borz dalokat és egyéb átiratokat hallhat a közönség.

Szingli party

Szombathely - Szombathelyen, a Sláger Mulatóban péntek este népszerű dallamokkal, szombaton hét órától pedig szingli party-val várják az érdeklődőket.

Jótékonysági est egy beteg kisfiú megsegítésére

Körmend - Nemes cél érdekében fogtak össze a vasi könnyűzenei színtér ismert és feltörekvő képviselői, ezúttal egy beteg kisfiú, Erdélyi Rolika gyógykezelésének a támogatására szerveznek jótékonysági eseményt. Szombat este öt órától a körmendi színház aulájában rock- és elektronikus zenei programokkal, továbbá akusztikus műsorokkal szórakoztatják a közönséget. A műsorban közreműködik D.J. Whitenegro, aki a Shake-in-Club nevű táncos formációjának egy részével érkezik, az akusztikus szólóprodukcióval színpadra lépő Fodor Máté (őt a Soulwave zenekar énekeseként ismerhetjük), illetve Buti Zsanett zongoraművész is. Szentgotthárdról jön a Zaporozsec, ami a környékbeli fesztiválok egyik legkedveltebb zenekara, de fellép a rockzenét játszó Övön Alul együttes is. A rendezvény társszervezője a Le Circus Team, így annak két oszlopos tagja, Buri valamint Bridgend is színpadra lép, míg az improvizatív jellegű zenéket bemutató Szabó Ferenc egy visszafogottabb szóló produkcióval lepi meg a közönségét.

15 éve volt a buszbaleset

Kőszeg, Deutschlandsberg - Pénteken Kőszegen, vasárnap a buszkatasztrófa helyszínén, Deutschlandsbegben emlékeznek az áldozatokra. A deutschlandsbergi buszbaleset 1999. január 24-én történt Ausztriában, a stájer-országi Deutschlandsberg mellett. A tragédia halálos áldozatainak száma 18 volt és 27-en szenvedtek valamilyen fokú sérülést, köztük többen maradandót. A magyar közlekedés történetének egyik súlyos buszkatasztrófájának áldozatai fiatalok voltak, Kőszegen és Szombathelyen tanuló diákok, akik síelni voltak Ausztriában. A katasztrófa 15. évfordulója alkalmából ma megemlékezések lesznek Kőszegen. Reggel az emlékezéssel kezdődik a nap a Jurisics Miklós Gimnáziumban. A díszteremben gyűlnek össze diákok és tanárok. Minden osztály virágot hoz, amit a gimnázium parkjában lévő emlékhelyen együtt helyeznek el. 16 órakor az emlékhelyen szülők, hozzátartozók emlékeznek az áldozatokra, majd 18 órakor szentmise kezdődik a Jézus Szíve Plébániatemplomban. Vasárnap a baleset helyszínén, Deutschlandsbergben is lesz megemlékezés.

A Nádasdyak és a mecenatúra

Sárvár - A mi gyönyörűséges kincseink A Nádasdy család mecénási tevékenysége címmel tart előadást Takács Zoltán Bálint történész, a Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatója a magyar kultúra napja alkalmából január 24-én (pénteken) 17 órakor a Nádasdy múzeum dísztermében. Ezután Reichardt Gabriella történész, a Nádasdy múzeum munkatársa az irodalmár Nádasdy Pálról (1597-1633) beszél.

Az egyenlő bánásmódért

Celldömölk - Az Egyenlő Bánásmód Hatóság ügyfélszolgálati irodájában (önkormányzati hivatal, Városháza tér 1.) dr. Jójárt Ágnes Szilvia február 24-én 10-14 óráig várja mindazokat, akik kérdéseket tennének föl, tájékozódni szeretnének a hatóság munkájáról, és főleg segítségre van szükségük, mert hátrányos megkülönböztetés érte neme, bőrszíne, nemzetisége, fogyatékossága, családi állapota , nemi identitása (stb.) okán.

Lakossági fórumot tartanak vidéken

Őrimagyarósd - Bana Tibor jobbikos országgyűlési képviselő, Vas megye 3-as számú választókörzetében, a kultúrotthonban (Rákóczi u. 4.) pénteken 17.00–18.30 óráig lakossági fórumot tart.

Pankasz - Bana Tibor jobbikos országgyűlési képviselő, Vas megye 3-as számú választókörzetében, a művelődési házban (Fő u. 77.) pénteken 19.00–20.30 óráig tart lakossági fórumot.

Vasszilvágy - Rába Kálmán jobbikos országgyűlési képviselőjelölt, Vas megye 2-es számú választókörzetében, a művelődési házban (Rákóczi u. 25.) pénteken 17.00–18.30 óráig lakossági fórumot tart.

Bő - Rába Kálmán jobbikos országgyűlési képviselőjelölt, Vas megye 2-es számú választókörzetében, a művelődési házban (Köztársaság tér 34.) pénteken 19.00–20.30 óráig tart lakossági fórumot.

Csempeszkopács - Bana Tibor jobbikos országgyűlési képviselő, Vas megye 3-as számú választókörzetében, a kultúra házában (Rákóczi u. 35.) pénteken 15.00–16.30 óráig lakossági fórumot tart.

Tanakajd - Bana Tibor jobbikos országgyűlési képviselő, Vas megye 3-as számú választókörzetében, a művelődési házban (Templom u. 2.) pénteken 17.00–18.30 óráig tart lakossági fórumot.

Kemenessömjén - Rába Kálmán jobbikos országgyűlési képviselőjelölt, Vas megye 2-es számú választókörzetében, a művelődési házban (Berzsenyi u. 19.) pénteken 17.00–18.30 óráig lakossági fórumot tart.

Kenyeri - Rába Kálmán jobbikos országgyűlési képviselőjelölt, Vas megye 2-es számú választókörzetében, a művelődési házban (Ady E. u. 72.) pénteken 19.00–20.30 óráig tart lakossági fórumot.

Hétvégi sportprogramok Vas megyében

Vas megye - Változatos kikapcsolódást kínál a hétvégi sportprogram Vas megyében: kosárlabdától a tekén át a fociig lesz minden. Részletek itt >>>

 

JANUÁR 23.

Újraélesztenek az uszodában

Szombathely - Csütörtök délután egy órakor kezdődik a dolgozók reanimációs oktatása a Fedett Uszodában. A Vasivíz Zrt. is részt vesz a „Szombathely, a segítés városa programban", így a társaságnál eddig mintegy 150 munkavállaló tanulta meg az újraélesztés technikáját. Rendkívül fontosnak érzik, hogy a Vasivíz Zrt. által üzemeltetett Fedett Uszoda és Termálfürdő dolgozói is elsajátítsák az újraélesztés lépéseit.

Az idén is a rock klasszikusai

Szombathely – A Rock-klasszikusok című sorozat az új évben új koncertfilmekkel jelentkezik az Agora – Savaria moziban. A tavaly útnak indított kezdeményezés sikere nyomán tágulnak az időhatárok: az idén az elmúlt négy évtized sikereiből válogat a mozi. Január 23-án mindjárt: Judas Priest, Londonból.

Északi csomó: a finn szőnyeg az Iseumból

Szombathely - A finn szőnyeg címmel kínál kiállítást az Iseum Savariense. Megnyitó: január 23-án 17 órakor, Polgár Csaba képzőművész ajánlásával. A Ryijn élő hagyománya – A finn szőnyeg 1798 és 2012 között címmel megnyíló különleges kiállítás Tuomas Sopanen gyűjteményéből válogat. Az ajánló szerint Tuomas Sopanen neves magángyűjtő, akinek a finn nagy múzeumok anyagával vetekedő szőnyeg-gyűjteménye van. Évtizedek óta gyűjti a finn „ryijy”-t az ország minden területéről és minden korszakból. A kiemelkedő esztétikai és történeti értékű gyűjtemény legfontosabb darabjait állítják ki az Iseumban. Az Iseum kiállítása március 23-áig várja az érdeklődőket.

Tarot, életünk segítője lehet

Szombathely - A tarot kártyát gyakran a kártyajóslással kötik össze. A tarot kártya azonban lehet életünk segítője, az önismeret, önfejlesztés eszköze is és mindez megtanulható. A világon egyedülálló, egyedi kirakási módszerről, amely minden tarot lapot használ, a jogtulajdonos Lekszikov Attila hozzájárulásával Pipicz Tamás tart előadást január 23-án, csütörtökön 17 óra 30 perctől a Promen házban: (Horváth Boldizsár körút 9.) Az előadás címe: Évkezdet a tarot aspektusaival a Szimbolikus Szellemi Piramis használatával.

Élménybeszámoló Amerikából

Szombathely - Nagy Tamás vasvári kerékpáros tart élménybeszámolót amerikai bringás túrájáról a TIT székházban. Az életvezetési klub vendégének képvetítéssel egybekötött élménybeszámolója hétezerkétszáz kilométerről és 65 napról szól majd, január 23-án, csütörtökön, délután 18 órai kezdettel.

Gyermek Kulturális Hét

Szombathely - Agora – Gyermekek Háza: Csütörtökön és pénteken még tart a Gyermek Kulturális Hét – a magyar nyelvről és irodalomról. Délelőtt és délután nyelvi torpedó játék, kézműves műhely.

Csütörtökön tartja fogadóóráját

Szombathely - Horváth Zoltán önkormányzati képviselő csütörtökön 16.15–17.15 óráig a Gothard Jenő Általános Iskolában (Benczúr Gyula utca 10.) fogadóórát tart.

Lakossági fórum több helyszínen

Sorkifalud - Bana Tibor jobbikos országgyűlési képviselő, Vas megye 3-as számú választókörzetében, a művelődési házban (Petőfi u. 19.) csütörtökön 17.00–18.30 óráig lakossági fórumot tart.

Püspökmolnári - Bana Tibor jobbikos országgyűlési képviselő, Vas megye 3-as számú választókörzetében, a művelődési házban (Béke u. 4.) csütörtökön 19.00–20.30 óráig tart lakossági fórumot.

Bozsok - Rába Kálmán jobbikos országgyűlési képviselőjelölt, Vas megye 2-es számú választókörzetében, a művelődési házban (Rákóczi u. 142.) csütörtökön 17.00–18.30 óráig lakossági fórumot tart.

Cák - Rába Kálmán jobbikos országgyűlési képviselőjelölt, Vas megye 2-es számú választókörzetében, a művelődési házban (Petőfi S. u. 30.) csütörtökön 19.00–20.30 óráig tart lakossági fórumot.

Harminc millióból jobb vízminőség

Farkasfa - Csütörtök délelőtt 10 órakor kerül sor a „Szentgotthárd-Farkasfa településrész ivóvízminőség javítása" című projekt záróünnepségére. Az esemény helyszíne a meteorológiai állomás melletti terület, beszédet mond V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, vidékfejlesztési államtitkár. Az elnyert támogatás több mint 27 millió forint, amely a Kohéziós Alapból és a Magyar Köztársaság költségvetése társfinanszírozásából tevődik össze. A projekt nettó összköltsége 30 millió 450 ezer forintot tesz ki.

Túrával emlékeznek a doni hősökre

Vas megye - Január 23-a és 26-a között rendezik meg a doni hősök emléktúráját. A menet Balogunyomból indul. A Magyar Tartalékosok Szövetségének Hagyományőrző Tagozata 14. alkalommal rendezi meg az 1943. évi doni áttörésben elesett, megsebesült és a harcokat túlélő hősök emlékezetére szervezett túrát, amelynek fővédnöke dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter. A túrán magyar, német, olasz tartalékos, aktív és nyugállományú katonák és civilek is részt vesznek. A gyalogmenet január 24-én 7 órakor indul a balogunyomi régi iskolától, majd Ják, Pornóapáti, Horvátlövő, Vaskeresztes, Felsőcsatár, Narda, Torony, Sé emlékműveinek és emléktábláinak érintésével másnap érkezik Szombathelyre. A túrázókat az Ady tértől a Magyar Honvédség Légierő Zenekara vezeti fel a székesegyházig, ahol dr. Töll László ezredes, a Honvédelmi Minisztérium főosztályvezetője mond beszédet, majd dr. Veres András megyés püspök celebrál szentmisét.

 

JANUÁR 22.

Szerdán tartják a fogadóóráikat

Szombathely - Dr. Takátsné dr. Tenki Mária, a 8. számú választókerület önkormányzati képviselője szerdán 15–17 óráig a Szivárvány Óvodában (Deák F. u. 39/A) fogadóórát tart. Lazáry Viktor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere és a 11. számú választókerület önkormányzati képviselője szerdán 16–18 óráig a Weöres Sándor Óvodában (Márton Áron u. 58.) várja a választóit.

Zoli & Sziszi, aktuálisan

Szombathely – A Café Frei és a Weöres Sándor Színház közös SzínházSzerda-sorozatában legközelebb Kálmánchelyi Zoltán és Vass Szilárd lép színre a szombathelyi aktuális – a´ la Carte Zoli & Sziszi-esttel. Kezdés január 22-én 17 órakor. Két héttel később már egy újabb készülő bérletes előadás kulisszatitkaiba pillanthat bele a közönség: február 12-én 17 órakor kezdődik az újabb WSSz-aktuális, Balikó Tamás rendezővel, aki Michel Frayn/Hamvai Kornél Szigliget című darabját viszi színre Szombathelyen.

Koncert

Szombathely. Bartók Terem: 22–én, szerdán 19 órakor a Magyar Kultúra Napja. Szombathely város kulturális kitüntetéseinek átadása. Közreműködik a Savaria Szimfonikus zenekar. Vezényel: Medveczky Ádám.

Vetélkedő, koszorúzás, kiállítás

Körmend - Mozgalmas lesz a Magyar Kultúra Napja ünnepségsorozat a városban. Január 22-én délelőtt műveltségi vetélkedőket, valamit előadóművészeti versenyt rendeznek a gimnáziumban, majd 12 órától a színházteremben mond köszöntőt Bebes István polgármester. Az ünnepi műsorban közreműködik Kelemen Zoltán színművész. Ezután megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc szobrát, majd Págyi Zsóka képzőművész tárlatát nyitja meg Elisabeth Ledesberger-Lehoczky szobrászművész.

Martin György emlékkiállítás

Vasvár - A magyar kultúra napja alkalmából fotó- és dokumentumkiállítás nyílik január 22-én 17 órakor Martin György (1932–1983) emlékére a Nagy Gáspár Kulturális Központban, a Castrum Galérián. A tárlatot bemutatja Pávai istván, a kiállítás rendezője.

Himnusz, egyszerre

Celldömölk - A magyar kultúra napja alkalmából a Celldömölki Városi Általános Iskola is benevezett a kormányzati kezdeményezésre elindított „Együtt szaval a nemzet"-programba, amelynek értelmében (magyar idő szerint) kedd délelőtt 10 órakor világszerte sok általános és középiskolában hangzik föl Kölcsey Himnusza. Jordán Tamás Budajenőn vezényel, mozdulatait a virtuális térben követhetik a résztvevők. Az akció a költészet napjáig folytatódik: április 11-éig további videók tölthetők föl a YouTube-csatornára, a legnagyobb tetszést kiváltó felvételek készítői jutalmat kapnak.

Kulturális hét az iskolában

Répcelak - A Móra iskola is részt vesz az „Együtt szaval a nemzet" kezdeményezésben. Emellett az igazgató javasolta, minden vasi iskolában mondjanak Weöres Sándor-verset szerdán. A répcelaki iskolások e héten a magyar kultúra hetét tartják. Szerdán nemcsak a Himnusz születésére, hanem Weöres Sándor halálára is emlékeznek. A Nyitott Tér Kulturális Egyesülettel és a művelődési házzal közös szervezésben a négy órakor kezdődő ünnepi műsorban Orbán Júlia versmondót hallgathatják meg. Csütörtökön Uraiújfaluban délután négy órakor a művészeti iskolások adnak koncertet Tanda Ibolya vezetésével. Másnap fél háromtól Gerölyné Kölkedi Éva és Bogáthné Erdődi Judit, a Pedagógiai Szolgáltató Központ szakértői tartanak előadást, majd megnyílik a Móra Ferenc Általános Iskola és Művészetiktatási Intézményben Bazsika József képzőművész kiállítása.

Weöres Sándorról emlékeznek meg

Bük - Weöres Sándorra emlékezve ünneplik a magyar kultúra napját január 22-én és 23-án a művelődési központban. Szerdán délután öt órakor a Berzsenyi Dániel Könyvtár kiállítása nyílik a könyvtárban A teljesség felé címmel. A programot Merklin Tímea újságíró nyitja meg A fekete és a fehér hattyú című előadásával, közreműködik ifj. Baranyai Lajos. Másnap, csütörtökön fél háromtól a Nádiverebek Együttes megzenésített verseket énekel a gyerekeknek, Csiribiri címmel. Hat órakor pedig Weöres kávéház nyílik Fűzfa Balázzsal és a Sok-Szín-Pad Társulattal, a program címe: a 12 legszebb Wers.

A magyar kultúra napján

Táplánszentkereszt – A Jókai művelődési ház egyrészt a jubiláló Vas-Film Fesztivál megrendezésére készül ezekben a hetekben, másrészt megünnepli a magyar kultúra napját. Január 22-én, a magyar kultúra napján – aztán másnap is könyvbemutatóra invitálja a közönséget a táplánszentkereszti Jókai Mór Művelődési Ház, Teleház és Könyvtár. Január 22-én 18 órakor Döme Zsuzsával találkozhatnak az érdeklődők, aki Verset ír a nagymamám című kötetét ajánlja az olvasók figyelmébe. Január 23-án 18 órától pedig Pék Tibor lesz a művelődési ház vendége, aki nemrég megjelent kötetével szinte naponta könyvbemutatóra, közönségtalálkozóra indul mostanában a megyében. A téma mindannyiunk számára jelentős: a klímaváltozás lehetséges okait, az ezzel kapcsolatos hiteket és tévhiteket veszi számba, A (mitől vagy kitől?) változó klíma címmel.

Mitől vagy kitől változik a klíma

Csörötnek, Táplánszentkereszt - Pék Tibor: A (mitől vagy kitől?) változó klíma című könyvének bemutatója ma 17 órakor kezdődik a csörötneki művelődési házban. A belépés ingyenes. Holnap a táplánszentkereszti művelődési ház közönsége ismerkedhet meg a kötettel és szombathelyi szerzőjével.

Felavatják az új rendőrőrs épületét

Jánosháza - Új rendőrőrsöt avatnak a nagyközségben. Az épület ünnepélyes átadását január 22-én délelőtt 11 órakor tartják.

Lakossági fórum lesz két faluban

Keléd - Bana Tibor országgyűlési képviselő, Vas megye 3-as számú választókörzetében, a művelődési házban (Hunyadi u. 27.) szerdán 17.00–18.30 óráig lakossági fórumot tart.

Nemeskeresztúr - Bana Tibor országgyűlési képviselő, Vas megye 3-as számú választókörzetében, a kultúrházban (Kossuth u. 71.) szerdán 19.00–20.30 óráig tart lakossági fórumot.

 

JANUÁR 21.

Kultúra kicsiknek

Szombathely – Gyermek Kulturális Hetet rendeznek az Agora Gyermekek Házában január 20-24. között. A magyar nyelvi és irodalmi programok sorában szerepel nyelvi torpedó játék, szólásokkal, közmondásokkal kapcsolatos foglalkozás, lesz kézműves műhely. Választható foglalkozások alsó és felső tagozatos csoportok számára: bőrborítású könyvecske kötése, papírmerítés hagyományos papírpréssel. Január 21-én a hangokkal, betűkkel játszanak – lesz eszperente, csacsipacsi és más nyelvi játékok 4-5. osztályosoknak. Január 22-én délelőtt drámajáték keretében dolgozzák fel A só mesét a foglalkozásra érkezők, délután játékos anyanyelvi vetélkedőt rendeznek háromfős 5. osztályos csapatoknak. Január 23-án zajlik a Kazinczyról elnevezett „Szép magyar beszéd” verseny Szombathely és környéke, Kőszeg és környéke, Vasvár és környéke felső tagozatosai részére. Január 24-én kommunikációs és szituációs játékok lesznek, önismeret és illemtan 3-5. osztályosoknak, délután Anyanyelvi „Fele sem igaz”: érdekes szavak, kifejezések megfejtése.

Vörös Ferenc aranyfedezete

Szombathely – Vörös Ferenc festőművész, rajztanár alkotásaiból nyílik kiállítás január 21-én 17 órakor az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola galériáján (Simon István utca 4.), Smidéliusz Kálmán tanár ajánlásával. Vörös Ferenc a pécsi tanárképző főiskolán végzett, aztán tanított Bajánsenyén, Sárváron, Szombathelyen. Közben képzőművészeti köröket vezetett – sikeres művésszé, építésszé, tanárrá, dekoratőrré vált tanítványokkal –, mindenütt iskolagalériát hozott létre. Közel száz könyvet illusztrált, számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt, több szakmai elismerésben részesült. Amint a hamarosan megnyíló oladi tárlathoz fűzött önvallomásában írja: „Munkám aranyfedezete a családi háttér.” Mottót pedig Salvador Dalítól választott: „Nem az a festő, akinek ihlete van, hanem aki másokat inspirálni tud.”

Találkozhatnak a képviselővel

Szombathely - Horváth Zoltán LMP-s önkormányzati képviselő kedden 16–17 óráig az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskolában (Simon István u. 2-6.) fogadóórát tart.

A kultúra napjára a Kresznerics könyvtárban

Celldömölk – „Mihelyt nem kell, mindenem a tiéd” címmel mutatja be Weöres-műsorát Sudár Annamária előadóművész a Kresznerics könyvtárban. Az előadás január 21-én (kedden) 18 órakor kezdődik a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics könyvtárában, ahol a közönség így ünnepelheti meg a magyar kultúra napját. A centenáriumi Weöres Sándor-emlékév ugyan véget ért, de Weöres – amint az épp az emlékévben megerősítést nyert – egyrészt ma is eleven, másrészt okunk van az újabb emlékezésre: a magyar kultúra napján, január 22-én lesz 25 éve, hogy a költő (testi valójában legalábbis) eltávozott a földi létből. Sudár Annamária verseket és prózai szövegeket szerkesztett egybe, az est elsőként 2005-ben hangzott el, a felújított változattal – mint rendhagyó irodalomórával – az előadóművész 2011-ben állt először közönség elé.

 

JANUÁR 20.

Koncert, Szentgotthárd.
Refektórium: kedden 18 órakor "Az ezerarcú blockflöte" Bali János furulyaművész estje.

Rendezvény, Szombathely. Agora – Gyermekek Háza: hétfőtől–péntekig Gyermek Kulturális Hét – a magyar nyelvről és irodalomról. Délelőtt és délután nyelvi torpedó játék, kézműves műhely.

Sárvár. Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: 17 órakor Jóga és relaxáció a mindennapokban, Lovász Adrienn jógaoktató előadására és bemutató foglalkozására várják az érdeklődőket.

Kiállítás, Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: hétfő–szombat 9–17 óráig. A kőtárban A HelyiÉrték – válogatás a Szombathelyen előkerült  őskori leletekből című tárlat január 31-éig látható.

Répcelak. Répce Galéria: a Pittmann gyűjteményből – ifj. Feszt László grafikusművész kiállítása nyílt. Az Előtér-ben Bognár Gábor 6. osztályos tanuló munkái láthatók. A tárlat február 8-áig várja az érdeklődőket. 

Nárai. Sárgaliliom Alkotó és Közösségi Ház: vándorkiállítás nyílt a Csíktusnádi Borvízmúzeum alkotásaiból. A kiállítás megtekinthető hétvégenként és előzetes egyeztetéssel bármikor.

Csehimindszent. Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum "A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892–1975)" című állandó kiállítása látható.

Kötelező szenvedély: Cserna-Szabó András és első regénye a WSSz-stúdióban

Szombathely - Január 20-án (hétfőn) Cserna-Szabó András a Kötelező olvasmány-sorozat vendége: első regénye ürügyén Lévai Balázs kérdezi.

Nyilván ott lesz Jordán Tamás, a WSSz igazgatója is, az állandó szolgálati közlemény – bérletet vegyenek! – mellett váratlanul érkező, mindig lényegretörő kérdésekkel. A hétfőre rendelt kötelező olvasmány pedig Cserna-Szabó András első regénye, a Szíved helyén épül már a Halálcsillag. Az eddig inkább novellái és „gasztroesszéi” révén közismert és közkedvelt szerző legelső regénye mindjárt minimum kettő – regény a regényben, az elbeszélő-főhős épp regényt ír, méghozzá westernt. A fülszöveg műfaji meghatározása szerint a Szíved helyén épül már a Halálcsillag „unortodox love story”, illetve „a vak szenvedélyek karneválja”. És mert Cserna-Szabó András kedvéért megkóstolnánk még a pacalt is (szarvasmarha csíkokra vágott gyomra, lehetőleg körömmel elkészítve), az a minimum, hogy beleharapunk a regénybe. Kötelező olvasmány: 20-án 18 órakor.

Színház

Weöres Sándor Színház, Krúdy Klub: 20–án, hétfőn 18 órakor (P)ART Klub: Farsang a (P)arton – vidám komolyzenei-irodalmi est.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!