Programok

2014.01.27. 13:54

Programok, rendezvények Vas megyében január 27-től

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények január 27-től. Böngésszen, és válogasson!

MÁRCIUS 1.

Jótékonysági iskolabál

Sárvár - Március 1-jén szombaton – a Nádasdy iskola sportcsarnokában 20. alkalommal rendezik meg a keresztény jótékonysági bált a Szent László katolikus iskola alapítványának szervezésében. A báli szezon legnagyobb városi összejövetelén többszáz vendég búcsúztatja majd a telet. A bált az iskola nyolcadikosainak tánca nyitja meg. A szervezők gondoskodnak a jó hangulatról: színes meglepetésekkel, táncos, zenés műsorokkal várják a bálozókat. A hagyományokhoz híven az este folyamán – valamennyi vendég részvételével – megválasztják a bál királyát és királynőjét, és lesz tombolasorsolás is. Az esemény karitatív jellegéből adódóan Sárvár vállalatai, vállalkozói, valamint magánszemélyek önzetlen munkájával és adományaiból készül az ízletes vacsora, talál gazdára a sok-sok tombolatárgy. Az est bevételét rászoruló betegek gyógyszertámogatására és a katolikus iskola fejlesztésére fordítják.

 

FEBRUÁR 15.

Böllérversenyt rendeznek

Lukácsháza - Térségi Böllérversenyt rendeznek a Biotájháznál és a csömötei szőlőhegyen lévő pincés kemencésnél február 15-én. A rendezvénnyel a falusi disznóölést, a tradíciók megőrzését szeretnék népszerűsíteni a szervezők. Nevezési díj nincs, a feldolgozandó sertést és a feldolgozáshoz szükséges alapanyagot a szervezők biztosítják. Hétféle szempont alapján, hatféle ételt bírál el majd zsűri. Napközben a disznótoros termékekből ingyenes lesz a kóstolás.

Öregfiúk februári futballtornája

Vasvár - Február 15-én, szombaton a 3. Farsang Kupa öregfiúknak kiírt kispályás focitornának ad otthont a városi sportcsarnok Vasváron. Az erőpróbán (5+1 fő, 1x20 perc) 35 év feletti játékosok léphetnek pályára. Nevezni február 10-ig lehet a Capri Presszóban. A szervezők (Hubay Balázs, Palotai Zoltán) várják az érdeklődőket.

 

FEBRUÁR 9.

Hernádi Judit és Kern András

Szombathely - Richard Baer Hitted volna? című darabjából Verebes István rendezett előadást Hernádi Judittal és Kern Andrással a főszerepben. Herman és Christine több mint harminc éve barátok, amíg kinek-kinek élt a házastársa, rendszeresen összejártak. Aztán egyedül maradtak, és megszakadt a találkozások sora is. Mígnem.... Hogy mi történik, február 9-én megtudhatjuk a Weöres Sándor Színházban: az Orlai Produkciós Iroda vendégjátéka 15, aztán 19 órakor kezdődik a nagyszínpadon.

 

FEBRUÁR 8.

Németek, horvátok báloznak

Kőszeg - A város nemzetiségi önkormányzatai nagyon régóta minden évben hangulatos bált rendeznek. A német bál február 8-án lesz a Jurisics-várban, zenét a Franz Kapelle szolgáltat. A horvátok tizenöt év után új helyszínen, szintén a Jurisics-várban báloznak majd február 15-én. A szentpéterfai Pinka Band zenél nekik, az undi kultúrcsoport ad műsort. A horvátok azután húshagyó kedden is összegyűlnek majd.

 

FEBRUÁR 6.

Dumaszínház Hadházival

Szombathely – Hadházi László önálló estjét rendezik meg február 6-án, a Szombathelyi Dumaszínház következő előadásaként Savaria Filmszínházban. A népszerű humorista vendéget is hoz magával, a stand up comedy hazai történetének egyik különlegesebb figuráját, Brutit.

Ingyenes jogi tanácsadás

Szombathely - Nem vagy egyedül! Segítőközpont. A Magyar Szocialista Párt februártól megváltozott időpontban, minden héten csütörtökön délután 16 órától ingyenes jogi tanácsadást tart az MSZP szombathelyi irodájában.

 

FEBRUÁR 5.

Rendhagyó szülői a SEK-en

Szombathely - Immáron harmadik alkalommal szerveznek rendhagyó szülői értekezletet a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központban. Az interaktív tájékoztatón a felvételi döntések meghozatalát jelentősen befolyásoló tényezőkről lesz szó, főként a családokat, a kiadásokat érintő témákról, mint a költségek a felsőoktatásban, a diákhitel, az ösztöndíj-rendszer, lakhatási lehetőségek. A rendhagyó szülői értekezletre, amely február 5-én lesz a SEK dísztermében, szülőket és leendő hallgatókat egyaránt várnak. Kezdés 18 órakor.

Programok az idősek klubjainak

Szombathely - A Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ februári programjai között 5-én 10.30-kor felolvasás lesz a Gondozóházban az ellátásban részesülőknek. 6-án 13.30-kor memóriafejlesztő játékok lesznek III. számú Idősek Klubjában. 12-én 15 órától az Ezüstkor Filmklubban a Philomena-Határtalan szeretet című filmet vetítik (Agora – Savaria Mozi). 17-én 14 órától fonalgrafikát tanítanak klubvezetőknek, gondozónőknek az V. számú Idősek Klubjában. A foglalkozást vezeti: Lőrincz Attiláné vezető gondozónő.

Dúró Dóra és Bana Tibor közös fóruma

Szentgotthárd - Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője és Bana Tibor országgyűlési képviselőjelölt közös fórumát a szentgotthárdi Színház aulájában rendezik meg február 5-én, szerdán 17 órától.

Természetfotóból nyílik kiállítás

Kőszeg - Az év természetfotósa 2013. című kiállítás február 5-én, szerdán 17 órakor nyílik a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban. A tárlatot megnyitja: Németh Bálint a 2013-as kollekció ifjúsági kategóriás díjazottja, aki utána elő-adást tart „Így látok én..." címmel az érdeklődők számára. A tárlat április 10-éig lesz megtekinthető.

 

FEBRUÁR 4.

Véradást szervez az egyetem

Szombathely - Véradás lesz a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központban február 4-én. 12 óra 30 perctől egészen 18 óráig lesz lehetőség arra, hogy az önkéntesek nyújtsák a karjukat.

Csernus doktor helyben „rendel"

Szombathely - Párkapcsolat, önértékelés, boldogság címmel tart előadást Csernus Imre február 4-én az Agora Savaria Filmszínházban. Kapunyitás 18 óra 30 perckor, kezdés 19 órakor helyfoglalás érkezési sorrendben.

Szociális válság Orbán módra

Szombathely - Szociális válság Orbán módra címmel tart nyilvános vitafórumot Kórozs Lajos MSZP országos elnökségi tag és dr. Nemény András országgyűlési képviselő, az MSZP Vas megyei elnöke február 4-én, kedden délelőtt 10 órától a Vas Megyei Levéltár dísztermében.

 

FEBRUÁR 3.

Neumann hét az iskolában

Szombathely - A Neumann János Általános Iskolában február 3-ától február 10-éig rendezik meg az intézmény név-adója tiszteletére a „Neumann hetet". Az alsó tagozatos tanulók számára rajz-, alapműveleti matematika-, szövegértés, városi informatika versenyeket hirdettek. A felső tagozatosok is több kínálatból válogathatnak: van rajzpályázat paint program segítségével, Word szövegértési verseny, Power Point készítő verseny, alapműveleti matematikaverseny, kémia verseny, informatikaverseny. Kiemelt program a február 4-én, kedden 14 órakor kezdődő „CEO Megyei Informatikai Verseny", melyet 7–8. osztályosoknak írtak ki. A Neumann-hét zárása február 10-én, hétfőn 14 órakor kezdődik. Megkoszorúzzák az iskola előtt lévő Neumann János mellszobrát, majd a versenyeket lezáró ünnepélyes díjátadásra kerül sor.

Hétfőn tartják fogadóóráikat

Szombathely - Rettegi Attila, a 3. számú választókerület önkormányzati képviselője, hétfőn 15–16 óráig az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskolában fogadóórát tart.

Dr. Horváth Attila, önkormányzati képviselő hétfőn 16–17 óráig az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskolában fogadóórát tart.

Gyebrovszki János, a 13. számú választókerület önkormányzati képviselője, hétfőn 16–18 óráig a Gyermekek Házában tart fogadóórát.

Dr. Czeglédy Csaba, az 5. számú választókerület önkormányzati képviselője, hétfőn 17 órakor a városháza földszinti házasságkötő termében fogadóórát tart. Sorszám hétfőn 13 órától az ügyfélszolgálaton kérhető.

Horváth Zoltán, önkormányzati képviselő, hétfőn 16.15–17.15 óráig az LMP szombathelyi irodájában tart fogadóórát.

A múlt század elejére utaznak

Körmend - A Csaba József Honismereti Egyesület ismét újabb érdekes programmal várja az érdeklődőket. A Várostörténeti akadémia elnevezésű sorozatukban elő-adást tartanak február 3-án (hétfőn) 18 órától a polgármesteri hivatal nagytermében. Kondicsné dr. Kovács Éva történész várja az érdeklődőket, „Házak, tulajdonosaik és lakóik az 1920-as, 1930-as években Körmend belvárosi részén" címmel tart előadást. A Várostörténeti akadémia  előadásai díjtalanok.

Az évforduló megünneplése

Vép - Az idén öt éve, hogy városi rangot kapott a megyeszékhely melletti település. A képviselő-testület a júliusi Világ Közepe Fesztivált a várossá válás évfordulója jegyében szeretné megrendezni. A szervezők e tekintetben minden segítő kezdeményezést, elképzelést szívesen fogadnak. A széleskörű összefogást szem előtt tartva hívják ötletbörzére, fórumra az érdeklődőket február 3-án hétfőn este fél hétre a művelődési házba.

 

FEBRUÁR 2.

Szombat helyett vasárnap játszanak

Szombathely, Szeged - Megváltozott a Falco-Trend Optika KC Szombathely következő bajnokijának időpontja. Az NB I. A-csoportos kosárbajnokság 19. fordulójában eredetileg február 1-jén, szombaton rendezték volna a Szeged–Falco mérkőzést, ám a hazaiak teremproblémái miatt a találkozó egy napot csúszik, február 2-án, vasárnap, 18 órás kezdéssel lépnek pályára a csapatok.

Lakossági fórumok vidéken

Jánosháza - Bana Tibor jobbikos országgyűlési képviselő, a kultúrházban vasárnap 15.00–17.30 óráig lakossági fórumot tart.

Vasvár – Bana Tibor jobbikos országgyűlési képviselő, a Nagy Gáspár Művelődési Központban, vasárnap 18.00–20.30 óráig tart lakossági fórumot.

Hétvégi sportprogramok Vas megyében

Vas megye - Változatos kikapcsolódást kínál a hétvégi sportprogram Vas megyében: kosárlabdától a jégkorongon át a fociig lesz minden. Részletek itt!

 

FEBRUÁR 1.

A hónap műtárgya az Iseumban

Szombathely - Az Iseum Savariense is bemutatja a maga kuriózumát február elsején (szombaton), amit „A hónap műtárgyának" szánt: egy íbiszmadár alakú bronzmécsest. A családi délután – játékokkal, kézművesfoglalkozásokkal, vetélkedővel – 15 órától 18 óráig tart, a hónap műtárgyáról szóló rendhagyó előadás (nem csak családoknak, hanem minden érdeklődőnek) pedig 16-tól 17 óráig várja a kuriózumok iránt fogékony közönséget.

Újra Sörbuli a Végállomásban

Szombathely - A remek muzsikák és a sör mellett két tehetséges helyi banda, a Red Rockets és a Vadvágány szórakoztatja a nagyérdeműt február 1-jén, szombaton annak jegyében, hogy a régi idők hangulatát próbálja ismét felidézni, az ebben a hónapban 20 éves Végállomás. 1-én nyitás 8 órakor, a belépés ingyenes.

Kézműveskuckó hógömbbel

Szombathely - Az Agora–Gyermekek Házában február elsején (szombaton) reggel 9 órakor kinyit a kézműveskuckó, ahova az ügyes kezű óvodásokat és iskolásokat várják, ezúttal hógömbkészítésre. A foglalkozás 12 óráig tart.

Itthon a Pingvinek

Szombathely - Szombaton 20 órakor egy osztrák-magyar házibajnokság keretében hazai közönség előtt, a műjégpályán fogadja osztrák ellenfelét a Szombathelyi Pingvinek jégkorongcsapata. A Szombathelyi Pingvinek gárdája a 2013/2014-es szezonban nem szerepel a Magyar Amatőr Jégkorong Liga egyik osztályában sem. Ám nem maradnak meccs, játék nélkül a hoki vasi szerelmesei, ugyanis egy baráti, osztrák-magyar házibajnokságban lépnek jégre hétről hétre. A nyolc meccsből álló pontvadászat mindössze három csapatot vonultat fel, a szombathelyieken kívül két hartbergi gárda (Naughty Dogs Hartberg, Hartber Jugend) teszi teljessé a „mezőnyt". A szombathelyiek jól teljesítenek, vezetik a minibajnokság tabelláját. A Pingvineknek sikerült egy meccset elhozniuk hazai pályára: szombaton 20 órás kezdéssel a Naughty Dogs Hartberget fogadják a műjégpályán. A csapat tagjai, vezetői várják a sportág kedvelőit – több hokimeccs ugyanis ezen a télen már nem lesz Szombathelyen.

Megyei súlyemelő bajnokság

Szombathely - Szombaton rendezi meg a Vas Megyei Súlyemelő Szövetség idei első versenyét. Illetve egy napon kettőt is: a Haladás VSE Tóth Géza súlyemelőterme lesz a helyszíne a területi minősítő versenynek, illetve Vas megye 2014. évi bajnokágának. A a legfiatalabbak – fiú, lány, serdülő férfi – 10.30-kor kezdenek, a serdülő, ifjúsági, junior és felnőtt nők, valamint az ifi, junior és felnőtt férfiak versenye pedig 13.30-kor kezdődik.

Az olimpiai tízpróba kilencedik állomása

Szombathely - A Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft., a Szombathelyi Szabadidősport Szövetség, valamint a Puskás DSE szombaton rendezi a Téli olimpiai tízpróba sorozat utolsó előtti, kilencedik állomását, az egyórás korcsolyázást. A szervezők három futamot indítanak a műjégpályán: 10, 11 és 12 órakor állhatnak rajthoz a korcsolyasport kedvelői. A Téli olimpiai tízpróbát február 16-án, vasárnap a 27. Jégkarnevál, egyben a meztelen korcsolyázás zárja le.

Retro

Szombathely - Szombathelyen, a Magház KultúrKocsmában szombaton este kilenc órától Szunyog és Bluff közreműködésével retro party várja az érdeklődőket.

Karibi

Szombathely - Szombathelyen, a Cuba Café-ban szombat este hét órától Cuba Resident Night program lesz, ahol Köry, Raul és Carl Noetic gondoskodik a zenéről.

Helyi zenekarok a színpadon

Szombathely - Két helyi zenekar lép fel szombaton este a Végállomás Clubban, a 2012 decemberében alakult, többnyire dirty rockot, ezen belül is saját dalokat és feldolgozásokat is játszó Red Rockets, valamint a közelmúltban lezajlott Sop-Rock Amatőr Tehetségkutató Versenyen harmadik helyezést elért Vadvágány. Utóbbi zenekar mindössze néhány hónapja alakult meg.

Az egyesület 40. születésnapja

Kőszeg - Negyvenedik születésnapját ünnepli a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A vidéki jubileumi programok sorában az elsőt Kőszegen tartják, február elsején 15 órától, a Bechtold István Látogatóközpontban. Az egyesület vasi csoportja 1974-ben Kőszegen jött létre, első elnöke Bechtold István volt. A szombati emlékülésen bemutatják mindazon természetvédelmi, tudományos és társadalmi eredményeket, amelyeket a csoport munkája révén eddig elértek. Köszöntőt mond Gyurácz József, az MME Vas megyei csoportjának elnöke, valamint Básthy Béla, Kőszeg polgármestere. A egyesület negyven évének mérlegét Haraszthy László, az egyesület országos elnökségének tagja vonja meg a közönség előtt. Az emlékülés végén a vendégek megkoszorúzzák Bechtold István sírját.

Mozaik Múzeumtúra matricagyűjtéssel

Kőszeg - A Jurisics-vár is részt vesz Magyarország eddigi legnagyobb múzeumnépszerűsítő kampányában. Február 1-jén indul a Mozaik Múzeumtúra, Magyarország eddigi legnagyobb, 300 hazai múzeum és kiállítóhely részvételével megvalósuló múzeumnépszerűsítő kampánya. A projekt a kultúraközvetítés klasszikus és újabb trendeket követő eszköztárából egyaránt merítve, a marketing más területeken már bevált módszereit felhasználva élményekben gazdag játékra hívja az érdeklődőket.A programban a Jurisics vár is részt vesz. Az intézményekben a Mozaik Múzeumtúra arculati elemeivel ellátott megállító táblákat helyeznek ki. A múzeumtúra egyik leghangsúlyosabb eleme a keretében megvalósuló matricagyűjtő játék. Résztvevői a könyvesboltokban, múzeumokban juthatnak hozzá a múzeumokról készült fotókat ábrázoló matricákhoz, valamint a gyűjtőfüzetekhez.

Erőszakmentes kommunikáció

Szentgotthárd - Rambala Éva tart előadást Erőszakmentes kommunikáció címmel a szentgotthárdi színház aulájában február 1-jén, szombaton 9-17 között.

Farsangi rögtönzések

Vasvár - A XI. Improvizációs Fesztiválnak ad helyet február elsején a Nagy László Kulturális Központ, Farsangi rögtönzések címmel – in memoriam Lengyel Pál. A fesztiválra négyfős diák- és felnőttcsapatok jelentkezhettek, a játékvezető Nagy András László. A feladatokat a helyszínen kapják meg a játékosok (elvégre impro-fesztiválról van szó), a teljesítményüket szakmai zsűri értékeli. A fesztiválon három díjat adnak ki: az első helyezettnek Arlecchino-díj, a másodiknak Pulcinella-díj, a harmadiknak Brighella-díj jár, a commedia dell´ arte szellemében.

Impro Feszko: farsangi rögtönzés

Vasvár – Farsangi rögtönzések címmel idén is megrendezik az Improvizációs Fesztivált (közkeletű nevén az Impro feszkót) Lengyel Pál emlékére. A 11. fesztivált a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ, a Vasvári Játékszín és a Magyar Szín-Játékos Szövetség közösen rendezi február 1-én, szombaton 10 órától. A rendezvényre középiskolások és felnőtt színjátszók 4-4 fős csapatainak jelentkezését várják határainkon innen és túlról is - tudjuk meg Gergye Rezsőtől, a kultúrház igazgatójától. – Az elmúlt évek gyakorlatához híven a csoportok 4-5 különböző improvizációs feladatot kapnak. Az egyes feladatokra való felkészülésre általában 10 perc áll rendelkezésre. A játékidő az esetek többségében 3-3 perc. A játékvezető Nagy András László lesz, aki a helyszínen teszi közzé a játékszabályokat és a feladatokat. Az egyes feladatokat szakemberekből álló zsűri pontozással értékeli, majd ennek alapján alakul ki a végső sorrend.

Szikszai Dániel javára

Alibánfa - A faluban élő Szikszai Dániel (vagy ahogy helyben mindenki ismeri: Szütyő) még 18 éves sem volt, amikor kiderült, szervezetét rák támadta meg. Operáción és hosszú kezelésen van túl, s úgy tűnik, meggyógyult, ám segítségre szorul, és faluja kész is tenni érte. Február elsején, szombaton délután két órakor jótékonysági zenés irodalmi programot rendez javára az önkormányzat, az Alibánfa Fejlődéséért Közalapítvány és a zalaszentiváni plébánia. Fellép többek közt a Lila Akác Dalkör, a helyi citeraszakkör, a Virrasztó-Kondor család és több vendég. A belépés díjtalan, az adományokat Dániel kapja.

Tollfosztás és tökmagköpesztés

Magyarszombatfa - A helyi hagyományőrző egyesület február 1-én tollfosztó és tökmagköpesztő megmozdulására várja az érdeklődőket. Amíg a lányok és az asszonyok tollaznak, addig a férfiak és a fiúk a tökmaggal foglalatoskodnak, mégpedig nótaszóval, meséléssel. A rendezvényre várják az idősebbeket, akiktől hitelesen megtudható ezen régi hagyomány minden fortélya. Éheség ellen pogácsát kinálnak, hozzá pedig némi itókát a szórakoztató, közösség építő téli, falusi elfoglaltságon.

Tollfosztó délután

Őriszentpéter - Őriszentpéteren a művelődési házban szombaton délután öt órától tartanak hagyományőrző tollfosztást tökmagköpesztéssel. A szorgos munka mellett közös beszélgetés, nótázás teszi meghitté az estet. Zenél Pandur Tibor harmonikás.

Makovecz emlékére

Győrvár - Makovecz Imre emlékére szerveznek konferenciát február 1-én a gyárvári faluházban. Az önkormányzat a Faluház Baráti Kör Közhasznú Egyesülettel összefogásban szervezi a konferenciát, ahol Turi Attila, a Magyar Építész Kamara alelnöke Makovecz Imre közösségépítő tevékenységéről beszél, Ekler Dezső építész, az „Ember és háza" című könyv írója a győrvári faluházról tart előadást. Meg lehet nézni a Makovecz Alapítvány kiállítási anyagát, szó lesz az organikus építészetről, a megújuló energiákról.

Horváth Zoltán lakossági fórumai

Dozmat, Torony, Sé - Horváth Zoltán, LMP-s országgyűlési képviselő-jelöltje szombaton 15 órakor Dozmaton, a kultúrházban, 16.30-kor Toronyban, a művelődési házban, 18 órakor Sében, a faluházban lakossági fórumot tart Tiszta Magyarországot! címmel.

Hétvégi sportprogramok Vas megyében

Vas megye - Változatos kikapcsolódást kínál a hétvégi sportprogram Vas megyében: kosárlabdától a jégkorongon át a fociig lesz minden. Részletek itt!

 

JANUÁR 31.

Az ördög tragédiája a Waldorf iskolában

Szombathely - Molnár Ferenc: A vörös malom avagy az ördög tragédiája című darabot játsszák a Szombathelyi Waldorf iskola 12. osztályának diákjai január 31-én, pénteken 18 órától.

Keresztény batyus bál

Szombathely - Itt a farsang, a bálok ideje. Keresztény fiatalok bálját rendezik meg a hónap végén. Keresztény ifjúsági farsangi batyus bál lesz Szombathelyen, a Martineum Felnőttképző Akadémián január 31-én. A 19 órakor kezdődő bált az idén először a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség, a II. János Pál Katolikus Szakkollégium és a Szombathelyi Egyházmegye Ifjúsági Bizottsága közösen szervezi. Zenét az Intermezzo Latin Club szolgáltat, a részvétel alsó korhatára 17 év. Batyus bál lévén mindenkit arra kérnek a rendezők, hogy édes vagy sós süteményt, üdítőt vigyenek majd magukkal, italt a helyszínen is lehet vásárolni. A szomszédos egyházmegyék fiataljait is várják.

A háziorvosi rendelés szünetel

Szombathely - Pénteken 13 órától Szombathely város felnőtt háziorvosainak rendelése szünetel. A betegek ellátása a Központi Orvosi ügyeleten történik, Szombathely, Sugár út 1. szám alatt.

Lakossági fórum pénteken

Szombathely - Varjú László országgyűlési képviselő, a Kisfaludy S. u. 1. szám alatt, pénteken 18 órakor lakossági fórumot tart.

Szalagavató

Szombathely - Szombathelyen, az Agora Művelődési és Sportházban péntek este hét órától a helyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium tartja szalagavató bálját.

Az Orr szürrealisztikus kocsmabálja

Szombathely - A báli szezonban hol máshol is zenélhetnének egy alternatív rockzenei formáció tagjai, mint egy szürrealisztikus kocsmabálban. Így tesz az eklektikus stílusú Az Orr zenekar is, a hat szimpatikus fiatalember – dr. Németh András basszusgitáros-énekes, dr. Tulok Dávid és Kiss Dániel gitárosok, Madarász Péter Pál harsonás, Szabó Krisztián Béla szaxofonos-klarinétos, illetve Háklár Attila dobos – alkotta csapat péntek este a szombathelyi Magház KultúrKocsmába várja a közönségét. A valóban különlegesnek ígérkező rendezvényen kilenc órától Rédi alapozza meg a hangulatot, aztán a szintén az alternatív színtéren mozgó Karak frontembere, Németh Bence veszi át a porondmester szerepét. A fennállásának tíz éves jubileumát idén ünneplő Az Orr zenekar – amely a magyar alternatív zene legjobb hagyományait számos más stílussal, így az ezredforduló utáni modern angolszász rockzenével, valamint az elektronikus és népzenei irányzatokkal is ötvözi – tíz órakor kezd, zárásként pedig D.J. Ruisz vagány zenéire engedhetjük még ki a megmaradt gőzt.

Lakosági fórum a színházteremben

Körmend - Kónya Péter, az Együtt-PM társelnöke és Wrzava Pál, az Összefogás körmendi, egyéni országgyűlési képviselőjelöltje lakossági fórumot tart péntek délután 17 órakor a színházteremben.

Tinódi-emléknap koszorúzással

Sárvár - 1556. január 30-án temették el Sárváron Tinódi Lantos Sebestyént. A Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár, valamint a Tinódi gimnázium január 31-én, pénteken rendezi meg a Tinódi-emléknapot. Az ünnepség 10 órakor a gimnáziumban lévő Tinódi-szobornál koszorúzással kezdődik, majd Káliz Sajtos József tanár, nyelvjáráskutató Tinódi Lantos Sebestyénről szóló előadásával folytatódik.Délután (13 órakor) a várparkban lévő Tinódi-szobornál koszorúznak az emlékezők, ünnepi beszédet mond Szibler Gábor, a Nádasdy Ferenc Múzeum múzeumpedagógus tárlatvezetője.A program 18 órakor a múzeum dísztermében zárul, ahol Varga Richárd (ének, gitár) és Rozmán Kristóf (vers) Az égig érő ballonkabát című irodalmi estjét láthatja-hallhatja a közönség. A belépés díjtalan.

Születésnapot ünnepelnek

Répcelak - Megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli a Répcelak és Vidéke Takarékszövetkezet. A születésnapi ünnepséget január 31-én pénteken délután három órakor tartják a művelődési házban.

Antropológus az őstörténetről

Vasvár - A magyarság története az antropológus szemével címmel tart előadást dr. Fóthi Erzsébet, a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárának osztályvezetője pénteken 17 órakor a Domonkos Kolostor zarándokszállásán. A szervező a Vas_Vár örökség Népfőiskola.

Lakossági fórumok a településeken

Mikosszéplak - Bana Tibor jobbikos országgyűlési képviselő, a faluházban, pénteken 17.00–18.30 óráig lakossági fórumot tart.

Csipkerek - Bana Tibor jobbikos országgyűlési képviselő, a művelődési házban, pénteken 19.00–20.30 óráig tart lakossági fórumot.

Peresznye - Rába Kálmán jobbikos országgyűlési képviselőjelölt, a művelődési házban, pénteken 17.00–18.30 óráig lakossági fórumot tart.

Horvátzsidány - Rába Kálmán jobbikos országgyűlési képviselőjelölt, a művelődési házban, pénteken 19.00–20.30 óráig tart lakossági fórumot.

Hétvégi sportprogramok Vas megyében

Vas megye - Változatos kikapcsolódást kínál a hétvégi sportprogram Vas megyében: kosárlabdától a jégkorongon át a fociig lesz minden. Részletek itt!

 

JANUÁR 30.

Összeül a képviselő-testület

Szombathely - Csütörtök reggel kilenc órakor ismét összeülnek a képviselők, hogy megvitassanak jó pár fontos kérdést. A nyilvános ülésen 32 napirendi pont kerül a képviselők elé. Beszélnek majd az önkormányzat adósságkonszolidációjával kapcsolatos döntésekről, s a művelődési és sportház átalakításával kapcsolatos projektről is. Az oladi lőteret elköltöztethetik, s bár csak 2016-ban lesz a Szent Márton emlékév, de már az idén is lesznek programok, ezeket is érintik majd. Megválasztják Vas megye 1. választókerület választási bizottságát, ami az április 6-ai országgyűlési választásokat bonyolítja le és felügyeli Szombathelyen. Meghatározhatják az étkezési térítési díjakat, s az új buszmenetrendről is tárgyalnak. Megalkothatják az új reklámrendeletet, valamint a Parkerdő lakóparkban lévő járdák, utak, közvilágítás, s zöldterületek is önkormányzati tulajdonba és kezelésbe kerülhetnek majd. A zárt ülésen két napirendi pont lesz, az egyik a Szombathelyi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. által megkötött szerződések jóváhagyása.

Tudományos konferencia

Szombathely - A IX. regionális Természettudományi Konferenciát január 30-án rendezi a NYME Savaria Egyetemi Központ Természettudományi Kara, az MTA Vas Megyei Tudományos Testülete és a Szombathelyi Tudományos Társaság.

Változó klímáról a könyvtárban

Szombathely - Pék Tibor A /mitől vagy kitől?/ változó klíma című könyvének bemutatója január 30-án 17 órakor kezdődik a Berzsenyi Dániel Könyvtár előadótermében. A szerző arról beszél, hogy bolygónk, a Föld, mozgalmas élete során számtalan változatot kipróbálva, folyamatosan alakult. Volt a tűz, a víz, a jég világa, mígnem olyan átalakuláson ment át, ami lehetségessé tette az élővilág kialakulását mind a vízben, mind a levegőben, mind a szárazföldön.

Orvosok, új kisbusz

Kőszeg - Januári ülését tartja csütörtökön Kőszeg képviselő-testülete. Rendeleteket módosítanak, de döntenek az Utiro Leader Egyesülethez való csatlakozásról, megyei kitüntettekről is.Több rendelet módosításával kezdik januári ülésüket ma a kőszegi képviselők. Először a történelmi belváros gépjármű közlekedéséről szóló rendelet kerül terítékre, majd a közterült használatáról és a városkép védelméről, a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről, végül a szociális igazgatásról, az egyes szociális ellátási formák szabályairól és a gyermekek védelméről szóló rendeletet módosítják. Ugyancsak tárgyalnak a háziorvosokkal kötött szerződésekről is. Megállapodást kötnek a koronaőrző bunker emlékhely működtetéséről. Tárgyalnak vis maior pályázat benyújtásáról, az Utiro Leader Egyesülethez történő csatlakozásról, a képviselő-testület 2014. évi munkatervének jóváhagyásáról, az Ostromnapok Egyesület támogatási megállapodásának módosításáról, valamint pályázat benyújtásáról kisbusz vásárlására.Ülésük végén vagyonügyek kerülnek majd szóba. Legvégül zárt ülésen döntenek arról, milyen javaslatokat tegyen a város megyei önkormányzati kitüntetések adományozására.

Tanácskoznak a helyi képviselők

Körmend - Csütörtökön délután 14 órakor ül össze a város lépviselő-testülete a polgármesteri hivatalban. Nyilvános ülés keretében alkotják meg a költségvetési rendeletet, majd adósságkonszolidációs eljárásban való nyilatkozat tétel következik. Az intézményvezetői beszámoló után Sipos József megbízott erdész tájékoztat.

Az ezerarcú világ: Norvégiáról

Szentgotthárd - A Színház aulájában január 30-án 17 órától az Ezerarcú Világ – utazási élmények sorozatban Simon Attila fotográfus tart előadást Norvégiáról.

Egy héttel később tanácskoznak

Répcelak - Számos témát vesznek napirendre a kisvárosi képviselők a testületi ülésükön, amelyet a tervezettel ellentétben nem január 30-án, hanem február 5-én tartanak meg. A tanácskozás fél hatkor kezdődik a polgármesteri hivatalban. A városatyák első olvasatban tárgyalnak az idei költségvetésről, döntenek telekvásárlásról, kiemelkedő sportteljesítmények támogatásáról, több helyi rendeletet is módosítanak. Várhatóan határoznak arról is, hogy részt vegyen-e az önkormányzat a szennyvíz-elvezetési és -tisztítási pályázaton. Szó lesz a sportpálya felújításáról, valamint a partnerkapcsolatok szabályairól. Beszámoló hangzik el a képviselő-testület négy éves programjának végrehajtásáról, s javaslat a civil szervezetek, egyesületek idei támogatásáról.

Városi ügyekről a lakosságnak

Bük - Közmeghallgatást tart a város önkormányzata holnap, csütörtökön 17 órától a művelődési központ színháztermében. Németh Sándor polgármester tájékoztatja az érdeklődőket a város környezeti állapotáról, illetve a 2014-re tervezett fejlesztésekről. A közmeghallgatás keretében Major Ágota a Büki Városvédő és Szépítő Egyesület képviseletében átadja a Virágos Bükért elismeréseket.

Szélesy József emlékére fociznak

Büki - A Magyar Labdarúgó Szövetség Vas Megyei igazgatósága, a Büki TK labdarúgó szakosztálya, valamint a büki Művelődési Ház és Sportközpont január 30-án (péntek) és február 1–2-án (szombat, vasárnap) rendezi meg a 14. Szélesy József teremlabdarúgó emléktornát a városi sportcsarnokban – csak akkor kezdődik pénteken a hagyományos év eleji erőpróba, ha 20 csapatnál több résztvevő lesz. A tornán (5+1 fő, 2x10 perc) NB I-es, illetve NB II-es igazolással rendelkező futballista nem vehet részt, a tiltás érvényes az NB I-es futsalosokra is. A szervezők – Savanyó Ernő, Horváth Márton – vasárnap 12 óráig várják a nevezéseket. A tornára már csak korlátozott létszámban fogadnak el jelentkezőket.

Lakossági fórumok a településeken

Rátót - Bana Tibor jobbikos országgyűlési képviselő, a klubkönyvtárban, csütörtökön 17.00–18.30 óráig lakossági fórumot tart.

Csákánydoroszló - Bana Tibor jobbikos országgyűlési képviselő, a művelődési házban, csütörtökön 19.00–20.30 óráig tart lakossági fórumot.

Bögöt - Rába Kálmán jobbikos országgyűlési képviselőjelölt, a művelődési házban, csütörtökön 17.00–18.30 óráig lakossági fórumot tart.

Bozzai - Rába Kálmán jobbikos országgyűlési képviselőjelölt, a művelődési házban, csütörtökön 19.00–20.30 óráig tart lakossági fórumot.

 

JANUÁR 29.

Barangolások a könyvtárban

Szombathely - „Bájoló” címmel irodalmi barangolások kezdődnek Puskás Mátyással és Doma Bencével a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A találkozókon alkotásra és előadói közreműködésre vállalkozó fiatalok betekintést engednek kedvteléseikbe, továbbá irodalmi és zenei példaképeik világába, minden korosztály számára élményt kínálva. Január 29-én, szerdán 17 órától lesz az első barangolás, melynek címe: „Csönded vagyok” - Ahogy mi látjuk: irodalom a kortárs zenében: Lovasi András, 30Y, Szabó Balázs Bandája.

Az Óperencián innen és túl azon

Szombathely - Az Óperenciás című meseillusztrációs rajzpályázat kiállításának megnyitóját január 29-én 15 órakor rendezik az Agora Gyermekek Házában.

Szerdán tartják a fogadóóráikat

Szombathely - Horváth Zoltán önkormányzati képviselő szerdán 16.15–17.15 óráig a Maros Óvodában (Maros u. 17/B.) fogadóórát tart. Sági József, a 14. számú választókerület önkormányzati képviselője szerdán 16.30 órakor a szentkirályi tanoda épületében (Szent István király u. 119.) tart fogadóórát.

A hónap végén üléseznek

Szentgotthárd - Január 29-én 14 órától tartja soron következő ülését a város képviselő testülete a Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal Robert Leeb termében.

Kiépítették a csatornahálózatot

Vasvár - A Vasvár agglomeráció szennyvízelvezetés és tisztítás projekt ünnepélyes zárórendezvényét szerdán tartják a városházán.

Elvek, értékek és eszmények

Répcelak - Elvek, eszmények, értékek Márai Sándor életművében: erről tart előadást dr. Czetter Ibolya PhD főiskolai tanár, a NYME SEK intézetigazgatója a Répcelaki Szabadegyetemen. A Nyitott Tér Kulturális Egyesület programja szerdán este hat órakor kezdődik a városi könyvtárban.

Czetter Ibolya Márai Sándorról

Répcelak - Dr. Czetter Ibolya PhD főiskolai tanár, intézetigazgató (Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ) Elvek, eszmények, értékek Márai Sándor életművében címmel tart előadást szerdán 18 órakor a városi könyvtárban, a Répcelaki Szabadegyetem sorozatban, a Nyitott Tér Kulturális Egyesület és a könyvtár szervezésében.

Lakossági fórumok a településeken

Vashosszúfalu - Bana Tibor jobbikos országgyűlési képviselő a művelődési házban szerdán 17.00–18.30 óráig lakossági fórumot tart.

Alsóújlak - Bana Tibor jobbikos országgyűlési képviselő, a kultúrházban szerdán 19.00–20.30 óra között lakossági fórumra várja a választópolgárokat.

Kormányhivatal – fogadóóra

Vas megye - A Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége januárban kihelyezett ügyfélfogadásokat tart az alábbi járási hivatalban: január 29-én szerdán: Szentgotthárdi Járási Hivatal (Széll Kálmán tér 11.) 13 – 15 óráig.

 

JANUÁR 28.

Dr. Gyürki László előadása

Körmend - A Milánói ediktum és Nagy Konstantin szentföldi építkezései címmel, dr. Gyürki László biblikus professzor előadására várják az érdeklődőket, 28-án, kedden 18 órakor a polgármesteri hivatal nagytermébe.

Szünetel az ügyfélfogadás

Celldömölk - A Rendőrkapitányságon január 28–án, áramszünet miatt az ügyfélfogadás szünetel.

Kedden tartja fogadóóráját

Sárvár - Máhr Tivadar, Sárvár város alpolgármestere, kedden 15–16.30 óráig a polgármesteri hivatal alpolgármesteri irodájában fogadóórát tart.

 

JANUÁR 27.

Rövidebb ideig tartanak nyitva

Szombathely - A Savaria Egyetemi Központ Könyvtára és Levéltára január 27-éig rövidebb nyitva tartási időben várja az olvasókat. A létesítmény egységei hétfőtől csütörtökig 16 óráig, pénteken 13 óráig látogathatók.

Hétfőn tartják fogadóóráikat

Szombathely - Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő és Horváth Csaba önkormányzati képviselő, hétfőn 17 órakor a Szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában fogadóórát tartanak.

Kőszeg - Dr. Mátrai István az 1. számú választókerület önkormányzati képviselője hétfőn 16 .30 -18 óra között a városházán tart fogadóórát.

Épül-e új szociális otthonuk

Bük - Hétfőn fél 2-kor a képviselők nyilvános ülését tartják a polgármesteri hivatalban. Az idei költségvetés tervezetéről tárgyalnak, meghatározzák főbb irányait. Például azt, hogy épüljön-e új szociális otthon a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!