Programok

2015.07.19. 12:34

Programok, rendezvények Vas megyében július 20-tól

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények július 20-tól. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

AUGUSZTUS 1.

Következik a 27. Rába Úszás

Körkép – Az Arrabo Szabadidősport Egyesület augusztus 1-én, szombaton rendezi meg a 27. Rába Úszás teljesítménypróbát. A mezőny a hagyományoknak megfelelően 11 órakor száll vízbe az Uraiújfalut Ostffyasszonyfával összekötő Ragyogó-hídnál. A cél a nicki műgát. A résztvevők 4,3 folyamkilométert teljesítenek, a szintidő 2 óra. Az úszópróba csak akkor marad el, ha különlegesen magas az árvízszint, vagy a Rába vízének a hőmérséklete nem éri el a 18 Celsius fokot. Neoprén úszódressz használható, az úszókat mentőcsónakok kísérik. Nevezni a rajt helyszínén is lehet, augusztus 1-én, szombaton, 9 órától.

 

JÚLIUS 31.

A csata és a béke emlékéről mesél

Szentgotthárd – Július 31-én, pénteken 15 órakor a Csákányi László Filmszínházban mutatják be „A szentgotthárdi csata és a vasvári béke 1664" című könyvet és animációs filmet Farkas Csaba, Hajnal Ödön rendező, dr. Négyesi Lajos, valamint dr. Zágorhidi Czigány Balázs történészek közreműködésével.

Folklórfesztivál a hétvégén Hegyfaluban

Hegyfalu - IX. alkalommal szervezi meg a HÁNCS Közhasznú Kulturális Egyesület Hegyfalun a HÁNCS-napokat: július 31-én és augusztus 1-jén várják a fesztiválozókat. Részletek itt

JÚLIUS 30.

Interaktív kalandra hívogat a múzeum

Szentgotthárd – Július 30-án, csütörtökön, 17 órakor a Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeumban lesz a szentgotthárdi csatához kapcsolódó „Hadiösvény" interaktív játék átadó ünnepsége. A kiállítást Labritz Béla alpolgármester nyitja meg, a játékot a fejlesztő, Pierrot mutatja majd be az érdeklődőknek.

JÚLIUS 25.

Zenés délután a Zenélő udvarban

Cák - A Zenés Nyári Délután szervezői szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt július 25-én 16 órára a Zenélő udvarba (Fő utca 7.). Ezúttal Kegye János pánsípművész koncertjét hallhatják. A belépés díjtalan, az adományokat a cáki gyermekek nyári táboroztatására fordítják.

Túra

Kőszeg. szombaton bariszőlő túra. Találkozó: 8 órakor a Jurisics várnál. Túravezető: Láng Zoltán

Szent Anna búcsú

Bozsok - Szent Anna templom: szombat–hétfő, Bozsoki napok, Szent Anna búcsú.

Veterán motorok, Potyautasok és citeraszó: falunap lesz Kemenesmagasiban

Kemenesmagasi - Július 25-én (szombat) reggeltől  késő estig folyamatosan  talál magának látnivalót, aki ellátogat a kemenesmagasi önkormányzat falunapjára, a település futballpályájára.

 

JÚLIUS 24.

Nyári operett gála lesz a főtéren

Répcelak – Július 24-én 19 órától Simon Andrea és Savanyu Gergely, a Soproni Petőfi Sándor Színház művészeinek előadásában Álom, álom édes álom című operettgálával várja az érdeklődőket a főtéren – újabb nevén a Radó Kálmán téren – a művelődési központ.A zenés nyári esték programsorozatát az új tér megszületése óta honosították meg Répcelakon. Az idei három estén elsőként a Lego zenekar adott koncertet.

Bozsoki napok

Bozsok - Szent Anna templom: július 25–27. (szombat–hétfő) Bozsoki napok, Szent Anna búcsú.

I. Kemenesaljai vadásznapok

Celldömölk. július 24-26. (péntek–vasárnap), I. Kemenesaljai vadásznapok. Pénteken 18 órakor vadászkürtösök bemutató. 18.15-kor I. Kemenesaljai Vadásznapok ünnepélyes megnyitója. 18.45-kor Kemenesaljai trófeakiállítás megnyitó – Őzhívásra várva. 20.30–01.00 óráig bál a Potyautasok zenekarral. Szombaton 9 órakor Káld – Hidegkút Lőtér – I. Kemenesaljai Vadásznapok Nagy Endre Koronglövészet Emlékverseny. 11–13 óráig szakmai kerekasztal–beszélgetés. 10–16 óráig kutyakiállítás. 16.30–19.00 óráig kutyabemutatók. 20.00–01.00 óráig bál a Partyzona Showband zenekarral. 21 órakor sztárvendég: Szűcs Judith. Vasárnap 10 órakor vadászmise. 12.30-kor ebéd, majd 13 órakor tombolasorsolás. 15–16 óráig szarvasbőgő verseny. 16–17 óráig solymászbemutató. 17–18 óráig favágó–bemutató. Rendezvényzárás élő cigányzenével. Kísérő rendezvények: gyermek–játszóház, 4 keréken avagy – terepjáró, traktorbemutató.

 

JÚLIUS 23.

A hatodik nap után a zöld asztalon

Kőszeg – Gergye Krisztián, a kortárstánc-élet nemzetközi kontextusban is jegyzett személyisége az idén „A zöld asztal-projekt” második felvonásával érkezik a Kőszegi Várszínházba. Ő a rendező, koreográfus, látványtervező, de táncosként is részt vesz az előadásban. A július 23-án (csütörtök) 20.30-kor kezdődő esten az Imágó Tánctársulás is fellép: Nemes Szilvia „A 6. nap után” című koreográfiáját láthatja a társulattól a közönség. Július 25-én a Spirit Színház a Cabaret című musical-klasszikust játssza a várudvaron, Torres Danival (Konferanszié), Dér Henivel (Sally Bowles), Jantyik Csaba rendezésében. Történet egy olyan korból, amikor „annyira nem lehet hinni semmiben, hogy az ember bármit elhisz, ami ad egy percnyi örömöt”.

Kékvérűek az olimpiákon

Szombathely – Csütörtökön 18 órakor az Őrvidékházban (11-es Huszár úti laktanya) folytatódik az Ötkarikás unikumok olimpiatörténeti sorozat. Horváth Vilmos olimpiatörténész ezúttal „Kékvérűek az olimpiákon" című előadásával várja az érdeklődőket. A vetítettképes bemutatón olyan olimpikonokról mesél, akik egy-egy királyi ház vagy ősi nemesi család tagjaiként szereztek a sportpályákon is dicsőséget családjuknak és nemzetüknek. A sport és történelem megelevenedő összefonódása nem csupán a sportbarátok számára ígér izgalmas témát. A belépés ingyenes!

 

JÚLIUS 22.

Öt nap bor, kultúra és gasztronómia

Bük - Még egy fontos jubileumot tartogat a nyár a bükiek számára. Július 22-étől 26-áig tizedik alkalommal rendezik meg a fürdőnél a Büki Gyógy-Bor Napokat, illetve Gasztrofesztivált. A programsorozat tavaly elnyerte a nyugat-dunántúli régió kiemelt kulturális- és örökségturisztikai rendezvénye címet. Az ötnapos fesztiválon a magyar zene, a tánc, a bor és a gasztronómiai kultúra mellett helyet kapnak a különböző zenei irányzatok, és gondoskodnak a legkisebbek szórakoztatásáról is. Itt lesz a Csík zenekar és a Quimby is.

 

JÚLIUS 21.

Rendezvény, Bük.
Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum parkolója: szerdától vasárnapig X. Gyógy-bor napok Büki Gasztrofesztivál. Programok: Csík zenekar, Quimby, Ocho Macho, Szabó Balázs Bandája, Palya Bea gyermek koncert, Karak, Ungaresca táncegyüttes, Gencsapáti Hagyományőrző néptáncegyüttes, Joós Tamás Pegazus Színház.

Kiállítás, Körmend.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: „Körmend és a Batthyányak évszázadai”, Cipőtörténeti Gyűjtemény. Időszaki kiállítás: "Érzékek érintése: Herend" – kiállítás a kastély dísztermében. "Hintómakettek a kocsiszínben"– Varga Ernő hintómakettjei a Városi Kiállítóteremben. Nyitva tartás: kedd–szombat 10–16 óráig. Batthyány kastély – Sala Terrena Galéria: 8. Szudáni tárlat – Dr. Abdel Hameed és a Körmendi Kulturális Központ rendezésében augusztus 2-áig, kedd–vasárnap 10–18 óráig várja a látogatókat. Az izgalmas kiállítás tárgyak, fotók, öltözékek és gyümölcsök segítségével mutatja be Afrika 3. legnagyobb országát.

Batthyány kastély – Városi Kiállítóterem: „Mesterség vagy művészet?” Fazekas Ferenc nádudvari fazekas – a Népművészet Mestere, a XIX. Országos Fazekas Pályázat és Kiállítás különdíjasa – fekete kerámiái – A Körmendi Kulturális Központ rendezésében. A tárlat megtekinthető: augusztus 2-áig, kedd–vasárnap 10–18 óráig.

 

Kiállítás

Szombathely - Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–péntek 8.30–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552).

Szombathely - Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Selyemszálak kiállítás, amely a természet- és a történettudomány aspektusából közelíti meg a selyemnek, mint a természet gazdag adottságaiból megszülető anyagnak, és mint a viselettörténet örök összetevőjének történetét.

Szombathelyi Képtár: szerda, péntek, szombat 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig várja a látogatókat. Schrammel Imre gyűjteményes kiállítása nyílott. Schrammel Imre, Kossuth-díjas keramikusművész, a Nemzet Művésze kiállítása, a művész alkotásainak Szombathelyre kerülése alkalmából. Schrammel Imre szombathelyi születésűként mindig erősen kötődött a városhoz. Régi elhatározása, hogy alkotásainak java Szombathelyen legyen folyamatosan megtekinthető. A leendő állandó kiállítás első lépéseként 100 alkotás kerül letétbe a Szombathelyi Képtárba. Ezek a művek Schrammel Imre fontos korszakait reprezentálják. A kiállításon belül kiemelt figyelemre számíthatnak a Herend számára készült porcelánszobrok, valamint a művész egyedi kísérletező kedvéről tanúskodó művek. A kiállítás december 17-éig tekinthető meg.

Iseum Savariense: szerda–szombat 10–17 óráig. Textilek a Holtak Birodalmában. A Selyem-sorozatban megnyílt kiállítás fő attrakciója az 1951-ig a Premontrei Gimnáziumban őrzött, az egyiptológus szakmában „Szombathelyi múmia" néven ismert lelet. Feliratos és istenábrázolásos múmialeplek, vászon amulettek mellett egykori viseleti tárgyak és kiegészítőik révén mutatjuk be a textilfelhasználás e különleges, a magyarországi régészeti emlékanyagban alig fellelhető módozatát. Az egyiptomi múmiákon kívül Kr. u. 4–9. századi kopt textilek és a híres alsó-heténypusztai és vimináciumi, arannyal hímzett selyemszövet maradványok láthatók a tárlaton. A kiállítás október 29-éig tekinthető meg.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–péntek 8.30–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552).

Járdányi Paulovics István Romkert: kedd–vasárnap 10–19 óráig.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–19 óráig.

Agora–Gyermekek Háza: Repüléstörténet maketteken, Nyilasi László hagyatéki anyagából várja kiállítás az érdeklődőket, mely hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig látogatható.

Berzsenyi Dániel Könyvtár, kiállítóterme: a képes-levelezőlapgyűjtők országos kiállítása nyílott. A tárlat megtekinthető július 31-éig, a könyvtár nyitvatartási ideje alatt.

Katonatörténeti kiállítás (Aréna u. 8.): Felszabadítás – Visszacsatolás címmel kiállítás látható, mely az intézmény nyitvatartási ideje alatt látogatható.

Acsád. Szociális otthon: a Képeslevelezőlapgyűjtők Egyesületének szervezésében, Tátra címmel nyílott képeslap-kiállítás. A kiállítási anyagot Sárosi István állította össze. A tárlat szeptember végéig várja a látogatókat.

Csehimindszent. Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum "A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892–1975)" című állandó kiállítása látható.

Felsőcsatár, Vashegy. Vasfüggöny Múzeum: naponta 10–19 óráig várja az érdeklődőket. Csoportos igény esetén a tulajdonos (megépítő) vezetésével tekinthető meg, aki valós, megtörtént szökési kísérleteket mutat be a korhű, illetve eredeti eszközök segítségével a történelmi időszakok sorrendjében.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: „Körmend és a Batthyányak évszázadai”, Cipőtörténeti Gyűjtemény. Időszaki kiállítás: "Érzékek érintése: Herend" – kiállítás a kastély dísztermében. "Hintómakettek a kocsiszínben"– Varga Ernő hintómakettjei a Városi Kiállítóteremben. Nyitva tartás: kedd–szombat 10–16 óráig.

Batthyány kastély – Sala Terrena Galéria: 8. Szudáni tárlat – Dr. Abdel Hameed és a Körmendi Kulturális Központ rendezésében augusztus 2-áig, hétfő kivételével naponta 10–18 óráig várja a látogatókat. Az izgalmas kiállítás tárgyak, fotók, öltözékek és gyümölcsök segítségével mutatja be Afrika 3. legnagyobb országát.

Batthyány kastély – Városi Kiállítóterem: „Mesterség vagy művészet?” Fazekas Ferenc nádudvari fazekas – a Népművészet Mestere, a XIX. Országos Fazekas Pályázat és Kiállítás különdíjasa – fekete kerámiái – A Körmendi Kulturális Központ rendezésében. A tárlat megtekinthető: augusztus 2-áig, kedd–vasárnap 10–18 óráig.

Rendészeti Szakközépiskola (Alkotmány u. 5–7.): "A rendszerváltás utáni idegenrendészet története" című állandó kiállítás nyílott.

Kőszeg. Hotel Irottkő aula: a Csók István Művészkör, Berényi Sándor 80. születésnapja alkalmából „A művészet és én” címmel kiállítást rendez. A kiállítás megtekinthető augusztus 1-jéig.

Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Nagy Lajos gyűjtő petróleumlámpáiból látható kiállítás naponta 10.00–17.30 óráig.

Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja. Rómer Flóris születésének 200. évfordulójára emlékezve időszaki kiállítás nyílt a Jurisics-vár déli szárnyában (Várkiállítás). A Régészek Kőszeghegyalján című időszaki tárlat a régészet másfél évszázados történetét, módszertani változását mutatja be Rómer Flóris, Miske Kálmán, Bándi Gábor és a mai régészek kőszeghegyaljai ásatásain, illetve Kern István tárgyain keresztül. A tárlat augusztus 30-áig látogatható.

Koronaőrző bunker (Kálvária I. stáció előtt): a magyar szent korona történetét bemutató kiállítás tekinthető meg szombatonként 13–17 óráig, csoportok előzetes bejelentkezés alapján látogathatják a tárlatot.

Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont: A lepkék varázslatos világa címmel fotókiállítás nyílt. A képek augusztus 23-áig tekinthetők meg.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–21 óráig nyitva.

Szentgotthárd. Színház aula: Molnár–C. Pál festőművész kiállítása megtekinthető július 28-áig, hétfő–péntek 8.00–16.30 óráig.

Vasvár. Nagy Gáspár Kulturális Központ, Castrum Galéria: a „Thália legrakoncátlanabb tündére” című, Kiss Manyiról szóló kiállítás július végéig látogatható.

Vasvár. Helytörténeti Múzeum, állandó kiállítások: Domonkos rendház épülete, rendtörténeti kiállítás, Vas vármegye középkori története. Nyitva tartás: kedd–péntek 10–18 óráig, szombat–vasárnap 14–16 óráig.

Vasvár - Nagy Gáspár Kulturális Központ, Castrum Galéria: a „Thália legrakoncátlanabb tündére” című, Kiss Manyiról szóló kiállítás július végéig látogatható.

Hegyfalu - Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 8–18 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben a Magyar kultúra napja 3. rész – Hortobágy, Kalocsa és Kiskunhalas; Állatok világnapja – Tehenek; Vadászok és vadászat; Bor–utak; Lenin című tárlatok láthatók, a fogadóteremben március 15. és azt követő másfél év, a belső teremben pedig a Pápák – II. János Pál pápa címmel összeállított tárlat tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!