Programok

2014.07.27. 11:25

Programok, rendezvények Vas megyében július 28-tól

Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények július 28-tól. Böngésszen, és válogasson!

AUGUSZTUS 16.

Nagy zarándoklat lesz a családokért

Vas megyét is érintő Mária Út teljes szakaszán lesz zarándoklat augusztus 16-án. Ezen várhatóan 10 ezer ember vesz majd részt. A Mária Út teljes szakaszán – ez Mariazelltől Csíksomlyóig tart, Kőszeget és Celldömölköt is érinti – egy közös célért, a családokért szerveznek zarándoklatot augusztus 16-án. A zarándoknap az 1Úton nevet viseli és több száz települést érint Ausztriában, Erdélyben és Magyarországon is. A számítások szerint közel tízezer ember számára nyújt majd élményt az, hogy az emberek egymáshoz, egymás mellett és egymásért, a családjaikért zarándokolnak. A mai széthúzó világban átélik az egységet, amely hatalmas lelki jelentőséggel bír. Az eseményre meghívást kap minden család és család nélküli ember hosszabb vagy rövidebb szakasz megtételére. Bekapcsolódhatnak civil szervezetek, egyházi szervezetek, iskolák, közösségek is a zarándoklatba.

Szerelmi varázslat

Orfalu – „Mézescsók" -Mézes szerelmi varázslat címmel vár mindenki Gyenes Csilla a Vadvirág méhes-és füveskert birtokra augusztus 16-án 14-től 22 óráig. Gyenes Csilla, a program megálmodója azt ígéri, hogy ezen az estén sok mindent megtudhatunk az „édes életről". A programok párokhoz és párt keresőkhöz egyaránt szólnak. Feltárják a szerelem, a párválasztás, a nőiség titkait. Mindenki kipróbálhatja a szerelmi varázslást, érezheti az ősi varázsreceptek alapján készült ételek, italok különleges hatását, a vadkörtefa lomja alatt szerelmes dalokat és verseket hallgathat, spirituális hatású hastáncot nézhet. Megismerheti bárki a méz felhasználási lehetőségeit a konyhában, a házipatikában és a kozmetikában. Este a tábortűz mellett pedig finom borokat is lehet kóstolni. A programok 14 órakor kezdődnek, köszöntőt mondanak a Vadvirág méhes-és füveskert házigazdái Galambos Gyula és Gyenes Csilla. Az előadások mellett folyamatosan gyógyító meditáció, termékenység varázslás, párválasztási tanácsadás, natúrkozmetikai szolgáltatások, mézkóstolás lesz. A büfében bűbájos, boszorkányos ételek és italok fogyaszthatók kézműves termékekből készült sütikkel. Kényelmes cipőt, zseblámpát mindenki vigyen magával, mert a programok csak eső esetén zajlanak fedett helyszínen.

 

AUGUSZTUS 11.

Utcák és terek focibajnoksága

Szombathely - A Szombathelyi Szabadidősport Szövetség (Markusovszky u. 8) labdarúgó szakága az idén is megrendezi az „utcák-terek" kispályás labdarúgó-bajnokságát. A hagyományos erőpróbának a Sportliget ad otthont augusztus 11–22-e között. Négy korcsoportban hirdetnek küzdelmet: 12 éves korig, 12–16 év között, 16–19 év között, 19 év felett. Nevezési határidő: augusztus 4., 12 óra. A szervezők (Szerdahelyi János, Gerencsér Tibor) várják a jelentkezőket.

 

AUGUSZTUS 10.

A női strandfoci VIII. fesztiválja

Celldömölk - A VulkánSport Egyesület nyolcadik alkalommal rendezi meg augusztus 10-én a női strandfoci fesztivált a Vulkán-fürdőn. A csapatok jelentkezését augusztus 5-éig várják.

Újra megérkezik a Csík zenekar

Bük - A népszerű Csík zenekar ad koncertet augusztus 10-én, vasárnap este nyolc órakor az átriumban. A műsort rossz idő esetén a Sportcsarnokban tartják meg.

AUGUSZTUS 9.

Megnyit Hétrétország

Őriszentpéter  – "Hétrétországot – a szerek és porták köztiválját" 13. alkalommal rendezik meg augusztus 9-e és 20-a között. A programban lesznek zenei, színházi, irodalmi és filmes események. Augusztus 9-én, a nulladik napon 16 órakor a Csödei Alkotótáborban Zillich Viktória fotóiból és rajzaiból nyílik kiállítás. Ugyanaznap este 22 óra 30 perctől pedig a Csillagrétre várják az érdeklődőket egy kis barangolásra a csillagos égbolton Uray Zsuzsánna kalauzolásával. Másnap az őriszentpéteri Malomudvaron családi programok lesznek. Műhelyfoglalkozásokat tartanak a Zala Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében: szalma-, gyékény-, csuhé-, vessző kötésével és fonásával, szövésével.

 

AUGUSZTUS 7.

Derkovitsra emlékeznek

Szombathely - A Szombathelyi Képtárban augusztus 7-én, csütörtökön 17 órakor nyílik a „Derkovits Kör – A szombathelyi Derkovits Gyula Képzőművészeti Szabadiskola története" című kiállítás. Az apropót az adja, hogy 2014-ben emlékezünk meg Derkovits Gyula születésének 120., halálának 80. évfordulójáról. A kiállítás a művész nevével fémjelzett szabadiskola történetét, alkotóinak munkásságát mutatja be egykorú tanulmányaik, műalkotásaik segítségével és az érintettek szabadiskola utáni tevékenységét is reprezentálja.

A Hegyhátra jönnek a békevárosok

Vasvár - Az Európai Békevárosok Találkozóját augusztus 7-étől 10-éig idén Vasvár rendezi meg, ide érkeznek más országok városok képviselői, követei is, ahol békét kötöttek a történelem során. E programsorozat keretében avatják fel Török Richárd „Táncosnő" című szobrát 8-án 15 órától a rendezvénytéren. 9-én, a vasvári békekötés napján a Békeház egész nap várja a látogatókat, ahol megtekinthetők a békekötés dokumentumai másolatban. Aznap lesz a híres-neves Rétes Fesztivál, melynek ideje alatt középkori török és magyar hagyományőrzők bemutatóját láthatja a közönség. A város történetét megjelenítő Királyok Kútjából ezen a napon bor folyik. 21 órától kulturális programok várják a vendégeket a Békeház kertjében: a Vasvári Régizene Együttes és középkori zenét játszó énekmondó közreműködésével, 21.30-tól láng-show-val kombinált vízjátékot csodálhatnak meg.

 

AUGUSZTUS 3.

Fiatalok mennek a Peruska Máriához

Horvátzsidány - A falu egyházközsége és a Katolikus Ifjúsági Vallási és Kulturális Egyesület augusztus 3-án zarándoklatot szervez Havasboldogasszony tiszteletére a Peruska Mária emlékhelyhez. Aznap a horvát és magyar nyelvű mise 10 órakor kezdődik, amit agapé követ. Szerdától vasárnapig tábort szerveznek az emlékhelyen fiataloknak.

 

AUGUSZTUS 2.

Ostromos hétvége

Kőszeg - Szombaton este fél 7-kor kezdődik a mindig nagyon sok nézőt vonzó várostrom a Jurisics várnál. Csütörtökön A török iparművészet remekei című kiállítással kezdődik az idei „Félhold és Telihold – Kőszegi Ostromnapok" rendezvénysorozata. Ez 17 órakor nyílik a Művészetek Házában. Pénteken délután felépítik a katonai táborokat, 15 órától kirakodó vásár nyílik a Fő és a Jurisics téren. Este 6 órakor összeül az Ostromtanács a Fő téren, 19 órától megrendezik a Végvárak kesztyűs vitézei című tornát, amelyen kőszegi és egri ökölvívó iskolák csapnak össze, díszvendég ifj. Balzsay Károly profi világbajnok ökölvívó. Éjszakai túra indul este fél 10-kor a Szulejmán szultán sátorhelyéhez.Szombaton 10 órakor müezzin éneke ébreszti a kőszegieket, akkor nyílik az egész napos íjászudvar és fegyverpróba a várnál, ahol fél 11-től délután 3 óráig apródpróbára várják a gyerekeket. Lesz vásárütés, őrjárat, 14 órakor a Fő téren Balog Péter kobozjátékát hallhatjuk, fél 3-tól a Kőszegi Darabontok és a Nádasdy Bandérium bemutatója következik, 16 órától pedig a Kőszegi Orientális Táncklub műsora, 16 órától jelmezes felvonulás kezdődik a város utcáin és a Fő téren. A várostrom este fél 7-kor indul a várfalnál, a Diáksétányon (rossz idő esetén vasárnap 11 órakor rendezik meg.) Este fél 9-től a Hollóének Hungarica Régizene Együttes koncertje kezdődik, 22 órától pedig az Esztenás Együttes moldvai csángó táncháza, de lesz éjszakai őrjárat is a Kőszegi Darabontokkal.

Rockmaraton a Rába partján

Körmend - Idén a negyedik Rába parti Rockmaraton ismét zúzós programmal várja a látogatókat a Rába Szabadidőcentrumba augusztus 2-án, szombaton 17 órától. A rock fenegyereke, a színpad show manje, Katona László, az Akela zenekar frontembere hosszú szünet után ismét a vasi kisvárosba látogat.  Vendégként fellépnek még az Átjáró tehetségkutató különdíjasai: az Újvilág Utca, a Vad Vágány, a Zero Day, a Pair O'Dice, a Red Rokets, valamint a My Silence Murder zenekarok, akik szintén tehetséges fiatalokból állnak.

Sörivó verseny is lesz a falunapon

Szeleste – Több éves hagyománya van a sörivó versenynek a községben. Csapra vernek egy hordó italt, és az lesz a győztes, aki a legrövidebb idő alatt lehörpint egy liternyit. Ez a program is része a szombati falunapnak, amelynek rendezvényeit a művelődési ház környékén tartják. Komoly- és könnyűzenei műsorok, bűvészmutatványok, táncos bemutatók és egészségügyi szűrővizsgálatok is szerepelnek a „menüben”.

A körülöttünk élő növények ismerete

Szatta – Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság túrát szervez szombaton a település környékére. Ehető és gyógynövényeink túra címmel várják az érdeklődőket 10 órára a szattai kápolnához. A túra hossza négy kilométer, az út során meg lehet ismerni a körülöttünk élő ehető, vagy valamilyen egyéb formában felhasználható növényeket. A túravezetés ingyenes.

AUGUSZTUS 1.

Felmérik a bajokat

Szombathely - Ingyenes szervi-energetikai felméréssel egybekötött előadást tart Szabó Jánosné Anikó diplomás természetgyógyász a Vas megyei TIT Egyesület székházának (Szombathely, Kőszegi utca 2. szám) nagyelőadójában augusztus 1-én, pénteken 18 órától „A holtfáradtságtól a daganatig" címmel. Az ismeretterjesztő előadáson szó lesz a különböző allergiákról, a rossz emésztésről, az izületi, a szív- és érrendszeri, a nőgyógyászati, a prosztata, a hormonális és az immunrendszeri problémákról is. A rendezvényre belépő nincs.

Ami ránk maradt, ami ránk vár

Kőszeg - A Kőszegi Polgári Kaszinó augusztus 1-én (pénteken) 19 órára a Brenner János Katolikus Közösségi Házba hívja az érdeklődőket, ahol dr. Bedécs Gyula tanár a fenti címmel tart előadást az első világháború 100 évvel ezelőtti kitöréséről.

A VIII. Magyarszecsődi Fesztivál

Nyolcadszor rendezik meg a Magyarszecsődi Fesztivált augusztus 1-3-án. Az első napon 20 órakor a Csillagösvény zenekar lép föl, 21.30-kor az Ismerős Arcok következik, 23 órától a West Alfáé a színpad. Augusztus 2-án 14 órakor Kovács Ferenc, a vasi közgyűlés elnöke hivatalosan is megnyitja a fesztivált, aztán kultúrprogram kezdődik, magyar nótával, filmslágerekkel, vasvári színjátszókkal, néptánccal, tombolával. Augusztus 3-án hasonló szellemben folytatódik a fesztivál, közben végig lehet lovagolni, légvárban és trambulinon ugrálni, vízi gömböt kipróbálni.

Dervistánc, fűszeres virágszőnyeg is a városban a hét végén

Kőszeg - Készülődnek a történelmi kisvárosban az Ostromhétvégére. A Bakos Virágudvarban augusztus 1-3-ig látható az Ostromnapok tiszteletére összeállított illatos, fűszeres virágszőnyeg. Csütörtökön 17 órakor Ali Can Güzel nyitja meg a Kőszegi Művészeti Egyesület A török iparművészet remekei címet viselő kiállítását a Művészetek Házában. Pénteken délután Kőszegre látogat Songül Camgöz Törökország bécsi kulturális attaséja, szombaton a várvédők és az ostromlók felvonulása után a Bianne Dance Show Ensamble mutat be török táncokat 17.30 órai kezdettel a Fő téri színpadon, műsorukat vasárnap 16.30 órakor megismétlik a Jurisics téren.

Vármeeting motorosokkal

Sárvár – A nyári szezonban szinte nincs olyan hétvége, hogy az ország valamely' pontján ne lenne motoros fesztivál vagy találkozó. Ezen a hét végén Sárvár lesz a helyszín, mától egy nemzetközi vármeetingre várják a kétkerekűek szerelmeseit. A programhoz természetesen rockzenei koncertek is társulnak, pénteken este hattól a Zorall, a Kowalsky meg a Vega, a P.Mobil és a Blues Company váltja egymást a színpadon, szombaton ugyancsak hattól pedig a Cool Head Clan, a Lord és a Kárpátia szórakoztatja a jelenlévőket.

Szomszédoló fiatal zenekarok

Szombathely – Két fiatal győri, valamint egy szintén feltörekvőben lévő kemenesmihályfai zenekar lép fel péntek este a Végállomás klubban. A program szerint fél tízkor kezd a gördeszkás punk-rockot játszó Zero Day (képünkön), egy órával később a metalcore mellett elkötelezett Flames To Burn következik, végül a My Silence Murder screamo és punk zenéje nyújt kikapcsolódást.

JÚLIUS 31.

Adria – A közelség tengere

Szombathely - A Savaria Múzeum folytatja az Adria - A közelség tengere című sorozatot. A legújabb Adria-élményt a Falu az Adrián -Isztria néprajza a valóság és a turisztikai kínálat tükrében című kiállításon gyűjtheti be a látogató. A tárlatot július 31-én (csütörtökön) 17 órakor Lidija Nikocevic, az Isztriai Néprajzi Múzeum igazgatója nyitja meg, köszöntőt mond Csapláros Andrea, a megyei hatókörű szombathelyi városi múzeum igazgatója. Az Isztriai Néprajzi Múzeum a 60-as évek elején Isztria központjában, Pazinban – a patinás pazini várban – kapott helyet. A mintegy ötezres kisváros zugai a Sándor Mátyás című Jules Verne-regényből készült, máig gyakran műsorra tűzött televíziós sorozatban (a titokzatos igazságkereső doktor szerepében Bujtor István) is föltűnnek.

KONCERT
Szombathely. Sörpatika (Thököly u.): szombaton 20 órától Cserga és Barátai BRB koncert.

RENDEZVÉNY
Bük. Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum: ma 10–15 óráig, Egészségmegőrző nyílt nap a MWC-ben; 14.20-kor Bingo. Pénteken 20–24 óráig, Strandok éjszakája – Varga Viktor. Szombaton 11–17 óráig, Algida ugrálóvár; 14.20-kor Bingo. Vasárnap 11–17 óráig, Családi nap, benne ugrálóvár, íjászkodás, buborék-party, zumba, akrobatikus rock & roll, hastánc, mazsorett, Oriflame. Hosszúpereszteg. Művelődési Ház előtt: szombaton Falunap.12.30-kor Térzene a Kanona Band zenekarral; 13 órakor Közös ima a faluért; 13.45-kor Hosszúperesztegért emlékplakett átadása; 14 órakor Márványtábla avatás Beer Ferenc emlékére; 14.10-kor Tűzoltószertár avató; 14.20-kor A Crossroads Egyesület táncosainak műsora; 14.45-kor Kerékpáros bemutató; 15 órakor Ogmánd Hagyományőrző Egyesület íjászbemutatója; 15.30-kor Tűzoltó bemutató; 16 órakor HOSE – Egyházashetye labdarúgó-mérkőzés; 16.30-kor Operett slágerek; 17.15-kor Zenél a Capito Gitárklub, közben sörcsapolás, gulyásparti); 18 órakor Re-Akció Zenekar koncertje; 19.30-kor Delta koncert; 20.30–03.00 óráig Utcabál az Extázis Együtessel. Légvár, arcfestés, kézműves sarok és egészségügyi szűrővizsgálatok várják a látogatókat.

KIÁLLÍTÁS
Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Víz alatt – múlt felett. Az Adria élővilága és az ókor emlékei a tengerben. Megtekinthető szeptember 30-áig. Ma 17 órakor Falu az Adrián – Isztria néprajza a valóság és a turisztikai kínálat tükrében. Kiállításmegnyitó. A pazini (Horvátország) néprajzi múzeum vendégkiállítása a kereskedelem, a gazdálkodás és az agroturizmus bemutatásával nyújt ízelítőt az Isztria borkultúrájából.
Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–szerda 9.00–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552). Járdányi Paulovics István Romkert: kedd–vasárnap 10–19 óráig. Smidt Múzeum: kedd–péntek, vasárnap 10–17 óráig.
Időszaki kiállítás: A Nagy–testvérpár emlékezete (A szombathelyi származású kétszeres Európa–bajnok és kétszeres olimpiai bronzérmes páros műkorcsolyázó Nagy Marianna és Nagy László nemzetközi pályafutásának személyes emlékei, külön kiemelten szombathelyi vonatkozásaik). Üdvözlet az Adriáról! kiállítás a Smidt Múzeum gyűjteményéből válogatva a „boldog békeidők”, illetve a második világháborút megelőző évtizedek utazási szokásaiból, fürdőkultúrájából ad ízelítőt. A kedvelt tengerparti fürdőhelyek, nyaralások hangulatát szombathelyi polgárok korabeli viseleteivel, tárgyaival, fényképeivel idézzük meg. A tárlat szeptember 30-áig látogatható. Augusztus 3-án, vasárnap, 14.30-kor Irány az Adria! Ingyenes tárlatvezetés az Üdvözlet az Adriáról! című kiállításban. Augusztus 6-án, szerdán, 10–17 óráig, Elmeséljük, megmutatjuk, elkészítjük! Generációs élménynap. 11 órakor és 15 órakor Tini-tárlat. 10 órakor és 14 órakor Papírszínházi előadás. 14–16 óráig Bütykölde – Készítsünk együtt a nagyszülőkkel! (gipszöntés, gyöngyhímzés, ujjbábkészítés, keresztszemes hímzés, pelenkaöltés, könyvjelzőkészítés, festés) a Smidt Múzeum műtárgyainak motívumkincsei alapján.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–19 óráig.

Szombathelyi Képtár: kedden, szerdán és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Műhelytitok – Sütő Éva iparművész kiállítása. Sütő Éva a Vas megyei művészeti élet évtizedek óta jelentős alkotó tagja, állandó kiállítója a szombathelyi Nemzetközi Textilbiennálénak és triennálénak. Textil- és bőrmunkái kísérletező kedvét, szín- és formagazdagságát bizonyítják. Foglalkozik történelmi témákkal, a nemzet jelleg vonatkozásaival, szombathelyi lokálpatriótaként a város múltjával és értékeivel. Munkái több műfajban készülnek: fal- és tértextil, zászló és minitextil, használati tárgyak vagy lírai szobrok. A tárlat augusztus 10-éig tekinthető meg. Tengerre magyar! – Fiume magyar emlékezete. Skultéty Csaba gyűjteménye. „Tengerre magyar!” – hangzott Kossuth Lajos felhívása, felidézve azt az időt, amikor még magyar hajók horgonyoztak az Adriai-tenger kikötőjében. Ahogy az ajánló mondja: „Fiume az Osztrák-Magyar Monarchia idején Magyarország legnagyobb kikötője, a Szent Korona legszebb gyöngyszeme volt.” A hajófedélzetet imitáló kiállítás a város egykori pezsgő életét mutatja be, Skultéty Csaba több évtizedes gyűjtőmunkájának köszönhetően korabeli dokumentumok, tárgyi emlékek, makettek és hajóberendezések segítségével. A tárlat szeptember 28-áig látogatható a képtárban.

JÚLIUS 29.

Tenisz és bowling nyugdíjasoknak

Szombathely - Az Aranykorúak Sport és Egészséges Életmód Egyesület július 29-én, kedden 13 órától tenisz sportág gyakorlására (oktatására) a Sportligetben, 16 órától pedig bowling sportág gyakorlására (oktatására) az Oladi Bowling Klubba hívja az egyesületbe újonnan belépni szándékozó nyugdíjasokat. A foglalkozás ingyenes, teniszütőket is biztosítanak. A tenisz- és bowling-foglalkozást augusztusban is megismétlik.

Kedden ruhaosztás a rászorulóknak

Körmend - A Vöröskereszt irodájában (Hunyadi u. 8.) ruhaosztást tartanak kedden délelőtt 9-től 11 órái

 

Kiállítások a héten

Szombathely - Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–szerda 9.00–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552).

Hegyfalu - Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 8–18 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben a „Vasút világa" és a „Palócföld" című tárlat látható, a fogadóteremben Batthyány Lajos és kora, a belső teremben pedig a „Gyermeknap" és az „Újszövetség" címmel összeállított tárlat tekinthető meg.

Csehimindszent - Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum "A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892–1975)" című állandó kiállítása látható.

Kőszeg - Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Nagy Lajos gyűjtő petróleumlámpáiból látható kiállítás naponta 10.00–17.30 óráig.

Kőszeg - Hotel Irottkő aula: Nádler László Béla oszkói festőművész, Mediterránium és zenei improvizációk című tárlata augusztus 9-éig megtekinthető.

Körmend - Batthyány kastély – Kápolna kiállítóhelyiség: ma 17 órakor A Nagy háború és Körmend című kiállítást megnyitja, Bebes István, Körmend város polgármestere. Közreműködik a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes, a Batthyány Bandérium, A KASZT és Rajner Tibor. A kiállítás megtekinthető október 15-éig a múzeum nyitvatartási idejében.

Rum - Rumi Rajki István ÁMK, Művelődési Ház (Béke u. 3.): a Kőszegi Csók István Művészkör tagjainak kiállítása a mai nap még megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!