Programok

2015.07.05. 09:48

Programok, rendezvények Vas megyében július 6-tól

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények július 6-tól. Böngésszen, és válogasson!

Szülinapi megakoncerttel ünnepel Velencén az EFOTT!

Extrán tuningolt meglepetésekkel készülnek a szervezők. Velencén rendezik meg július 14-19. között hazánk legpatinásabb fesztiválját. Magyarország talán legszerethetőbb bulija jubilál, és a 40. évforduló alkalmából a szervezők nagyobb partit ígérnek, mint valaha: Punnany Massif, Quimby, Somló Tamás, Wellhello, Dub FX, Tankcsapda, Vad Fruttik, Halott Pénz, Ganxsta Zolee és a Kartel 20. szülinapi nyitókoncert és még sokan mások! (x)

 

JÚLIUS 24.

Nyári operett gála lesz a főtéren

Répcelak – Zenés nyári este lesz július 24-én. 19 órától Simon Andrea és Savanyu Gergely előadásában az Álom, álom édes álom című operett gálára várják az érdeklődőket a főtéren.

 

JÚLIUS 19.

Tóra tanulmányi napok Kőszegen

Kőszeg – Július 19-én, 16 órától július 22-én 18 óráig Kőszegen, a verbita lelkigyakorlatos házban rendezik meg a negyedik közép-európai keresztény-zsidó Tóra Tanulmányi Napokat, amelynek témája a Teremtés könyve – Brésit Ábrahám és Sára.

 

JÚLIUS 18.

Tűz, jácint, banán - Szerveződő élet a tündérkerti kemence körül

Viszák - A tündérkerti kemence körül szerveződik az élet , adja hírül Szarvas József színművész. Hamarosan fölavatják a Tenk-lépcsőt, a kemence-kápolnát és a Bereczki Máté Galériát is. Részletek itt

 

JÚLIUS 15.

Szeretik a banánt, elvtársak?

Szombathely – Székely Csaba Szeretik a banánt, elvtársak? című darabjából Sebestyén Aba – Székely Csaba világának avatott ismerője – készített előadást a marosvásárhelyi Yorick stúdió képviseletében. Ez az a produkció, amit nem érdemes kihagyni: Sebestyén Aba meghívást kapott a viszáki Pajtaszínházba, ott látható-hallható július 15-én 20 órától. Ez lesz a viszáki kemence-kápolna megépítésének és fölavatásának hete Szarvas József portáján és a porta körül, sok más kulturális csemegével.

 

JÚLIUS 11.

Vasi Vasember: 11 órakor rajt

Szombathely – Szombaton 31-edszer lesz házigazdája Szombathely a legelső – 1984-ben rajtoló – magyarországi triatlonversenynek, a Vasi Vasembernek. A szerdai és csütörtöki vihar, illetve eső szerencsére nem okozott túl sok pluszmunkát a szevezőknek. A Csónakázó-tó vize ugyan egy kicsit lehűlt, pénteken 23-24 fokos volt, a neoprén ruhákra valószínűleg nem lesz szükség. (A verseny előtt egy órával mondják ki erről a végső szót.) A Tófürdőnél elég sok tobozt vert le a szél, kisebb ágak, levelek is borítják az aszfaltot, de ezeket felsöprik. A kerékpárospályán – amely Nárai, Pornóapáti, Horvátlövő, Vaskeresztes, Felsőcsatár, Narda, Torony és Sé érintésével vezet vissza Szombathelyre – nem tapasztaltak versenyt zavaró körülményeket – tudtuk meg Jerse András versenyigazgatótól. Már csak a rajtra kell várni (férfiak 11.00, nők 11.30) – összesen 450-en csobbannak majd vízbe (15-en váltók tagjaiként). A résztvevők több mint fele amatőr, és nagyon sok a helyi versenyző. Lesz tehát kiknek szurkolni az 1500 méteres úszó-, 40 kilométeres kerékpáros- és 10 kilométeres futópróba alatt.

Kiállítás a Picture on képeiből

Szombathely – A Kult-Tour-Busz július 11-én, szombaton 17 órától a Fő téren látható, benne a 15 éves Picture on fesztivál képeiből rendezett kiállítással. Az elmúlt 15 év öt legjobb osztrák fotói mellett Büki László, Garai Antal, Nagy Gina, Rózsa Melinda és Puskás Markó alkotásai alapján kaphatunk képet Ausztria egyik legcsaládiasabb fesztiváljáról. A fesztiválon idén először fellépő, ugyancsak 15 éves 30Y zenekarról elnevezett busz abban is segíteni fog, hogy a szombathelyi pinkarockerek ingyenesen közlekedhessenek az augusztusi fesztivál napjaiban.

Etnofolk és aratás - Az idén a horvát és szerb zene az előtérben

Bük – Huszonötödik alkalommal rendezik meg jövő szombaton, 11-én a hagyományos aratóünnepet, melyet idén is Etno-folk forgatag vezet fel. A tizedikén, szombaton 18 órakor induló forgatag ezúttal is a népzene és az egyéb stílusok találkozására mutat példákat, most kiemelten a délszláv muzsikákra helyezve a hangsúlyt. Az est gerincét adó Vujicsics és a Koprive zenekar mellett a Zombori, a Makám és a Folk Error is közönség elé lép. Másnap bemutatják Bodorkós András és Büki László Arany kalászok, búzakeresztek című fotóalbumát, majd az ökumenikus istentisztelet és a felvonulás után megkezdődik a kézikaszás aratóbemutató, melyre ezúttal a német testvérváros, Illingen küldöttségét is várják. Az esti szórakoztató műsor díszvendégei Korda György és Balázs Klári.

Falunap és éjszakai focikupa

Vép – Szombaton tartja a vépi közigazgatáshoz tartozó kis település a falunapját. Sportversenyekkel, helyi és környékbeli vendég fellépőkkel a színpadon. A falunapon elismerő okleveleket is átadnak, a programokat pedig bál zárja. Ugyancsak ma lesz a vépi sportcentrumban az éjszakai foci kupa. A mérkőzések este nyolckor kezdődnek.

Futball és halászlé

Vaskeresztes – A tavalyi nagy sikerre való tekintettel a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetség idén is megrendezi a Pinka-völgyi Halas Napokat július 11-én, szombaton. A rendezvény központi helyszíne a szövetség vaskeresztesi horgászturisztikai központja lesz. Szombat délelőtt halételkészítő versenyen és kispályás labdarúgótornán mérhetik össze tudásukat a céges, baráti, családi csapatok. A nevezési díj nélküli halételkészítő versenyre a szövetség minden benevezett csapatnak díjmenetesen biztosít többek között két pontyot. Az ifjú horgászok a vaskeresztesi Alpesi-tavon, míg a felnőtt horgászok a Vaskeresztesi Pinka-holtágon és az önkormányzati tavon vehetnek részt barátságos horgászversenyen. Továbbá színes kiegészítő programok is várják az érdeklődőket. Nevezni előzetesen kell a horgász szövetség elérhetőségein.

Arany Oroszlán Labdarúgó Kupa és koncertek

Nárai - Millenniumi park: július 11-12. (szombat–vasárnap) falunap. Szombaton 8 órakor Arany Oroszlán Labdarúgó Kupa – Sportpálya. 13 órakor térzene, főzőverseny előkészülete. 15 órától óriáscsúszda, körhinta. 15 órakor Új Nemzedék együttes. 16 órakor Skót Rock Band együttes. 16 órakor Nárai a világháborúk árnyékában – frontvonalak és hátország – Alkotóház, kiállítás. 17–19 óráig légpuska lövészet, Néró Teke és Szabadidő Sportclub szervezésében. 17 órakor faluvacsora, Aranypatak Vadásztársaság segítségével. 17.30-kor polgármesteri köszöntő, Nárai gyermekek polgárrá fogadása. 17.45-kor Prohászka Fruzsina és Varga Márk társastánc bemutatója. 18 órakor Győri Nemzeti Színház művészei előadásában: A kismalac és a farkas meseelőadás. 19 órakor Nárai Rock and Roll tánccsoport. 19.15-kor Nárai Örökzöld Nyugdíjasklub énekkara. 19.45-kor Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Napsugár Kórusa. 20.15-kor Sárgaliliom Énekkar. 20.30-kor Dáridózzunk! – a szintetizátornál Németh József. 21.30-kor Bunyós Pityu – szárvendégünk, mulatós műsora. 22:30-kor a dáridó folytatódik kettőig! Vasárnap 8 órakor ünnepi szentmise. 9 órakor Megemlékezünk a világháborúban elesett Nárai hősökről, Hősi emlékmű megkoszorúzása. 9.15-kor Nárai a világháborúk árnyékában – frontvonalak és hátország – Alkotóház, kiállítás. 15 órakor a 70 éves Nárai Sportkör ünnepi megemlékezése – Sportpálya. 16 órakor Emléktábla avatás a sportpályán. 16.30-kor „Múlt–Jelen” labdarúgó mérkőzés. 18.30-kor közös vacsora.

Strandfocitorna a döröskei strandon

Döröske – Strandfocibajnoságnak ad otthont szombaton a Döröskei Halastó és Szabadidőközpont. Nevezni pénteken 17 óráig lehet a strand büféjében, vagy a szervezőknél (Horváth Gyula). Ötfős csapatok jelentkezhetnek, a pályán egyszerre három játékos tartózkodhat. A rendezvény este sportbállal zárul.

Falunap

Lukácsháza - Közösségi Ház: július 11-én, (szombat) falunap.

KIÁLLÍTÁS

Kőszegen, a Hotel Irottkő aulájában a kőszegi Csók István Művészkör vendégei a Balaton Art művészcsoport három tagja. Börner Csák Ildikó, Halász Piroska és Papp Márta Ilona festőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás Színek, Formák címmel. A kiállítás július 11-éig várja a látogatókat.

BULI

Szentgotthárd. Várkert: szombaton 17 órától Hopplá fesztivál – Mert a legenda él! Fellépő zenekarok: Junkies, AC/DP, Zapo, Save Ass, Room5-Akusztik, Övön Alul, Wellwet. Az estét a Hooligans és Pokolgép zenekar koncertje teszi felejthetetlenné.

Nárai. Millenniumi park: szombat–vasárnap falunap. Szombaton 8 órakor Arany Oroszlán Labdarúgó Kupa – Sportpálya. 13 órakor térzene, főzőverseny előkészülete. 15 órától óriáscsúszda, körhinta. 15 órakor Új Nemzedék együttes. 16 órakor Skót Rock Band együttes. 16 órakor Nárai a világháborúk árnyékában – frontvonalak és hátország – Alkotóház, kiállítás. 17–19 óráig légpuska lövészet, Néró Teke és Szabadidő Sportclub szervezésében. 17 órakor faluvacsora, Aranypatak Vadásztársaság segítségével. 17.30-kor polgármesteri köszöntő, Nárai gyermekek polgárrá fogadása. 17.45-kor Prohászka Fruzsina és Varga Márk társastánc bemutatója. 18 órakor Győri Nemzeti Színház művészei előadásában: A kismalac és a farkas meseelőadás. 19 órakor Nárai Rock and Roll tánccsoport. 19.15-kor Nárai Örökzöld Nyugdíjasklub énekkara. 19.45-kor Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Napsugár Kórusa. 20.15-kor Sárgaliliom Énekkar. 20.30-kor Dáridózzunk! – a szintetizátornál Németh József. 21.30-kor Bunyós Pityu – szárvendégünk, mulatós műsora. 22:30-kor a dáridó folytatódik kettőig! Vasárnap 8 órakor ünnepi szentmise. 9 órakor Megemlékezünk a világháborúban elesett Nárai hősökről, Hősi emlékmű megkoszorúzása. 9.15-kor Nárai a világháborúk árnyékában – frontvonalak és hátország – Alkotóház, kiállítás. 15 órakor a 70 éves Nárai Sportkör ünnepi megemlékezése – Sportpálya. 16 órakor Emléktábla avatás a sportpályán. 16.30-kor „Múlt–Jelen” labdarúgó mérkőzés. 18.30-kor közös vacsora.

 

JÚLIUS 10.

Jubileumi sorozat indul

Őriszentpéter – Szentpéteri Esték címmel indul új kulturális programsorozat Őriszentpéteren. A várossá válás tíz éves évfordulóját ünneplik a rendezvényekkel. Külsőségek helyett kulturális tartalmakkal jubilál a város. Július 10-én lesz az első este.

Bük. Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum parkolója: pénteken 17 órakor 4. Etno-Folk forgatag. Fellépők: Folk Error, Koprive tamburazenekar, Makám együttes, Vujicsics együttes, Zombori. Kísérő programok: Langaléta garabonciások – Vásári komédiák, huncut mesék felnőtteknek, kézműves és gyermekprogramok, helyi termelői vásár.

Kóczán-ház (Széchenyi u. 42.): pénteken 9 órakor Büki mesevonat a Szamóca Színházzal.

 

JÚLIUS 9.

KIÁLLÍTÁS

Szombathelyen, a Siker Könyvtárban Magamba zárt világ címmel a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász és a Szombathelyi Siker Könyvtár Alapítvány közösen mutatja be Darics Eszter amatőr autista képzőművész alkotásait. A tárlat július 9-éig, hétfőtől péntekig 9–17 óráig megtekinthető.

Schrammel Imre tárlata a képtárban

Szombathely - Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikus, a nemzet művésze munkáiból nyílik kiállítás a Szombathelyi Képtárban július 9-én (csütörtök) 17 órakor, dr. Puskás Tivadar polgármester és a Csapláros Andrea múzeumigazgató köszöntőjével, Fekete György MMA-elnök ajánlásával.

A falu rossza a várudvaron

Kőszeg – Tóth Ede A falu rossza című népszínművéből a Kőszegi Várszínház nyári társulata készít zenés-táncos-vidám-szerelmes előadást. A premier július 9-én (csütörtök) 20.30-kor kezdődik a várudvaron. a rendező Znamenűk István, a címszerepben Pál András, de ott lesz a Makkhetesben Hámori Gabriella, Pogány Judit, Gazsó György, Bánfalvi Eszter, Kovács Zsolt és Epres Attila is. És közben játszik a zenekar. Az öreg cimbalmos szerepében Némedi Árpád.

 

JÚLIUS 8.

Kiállítás, Szombathely.
Imago. 5. Textilművészeti Triennálé. A több mint négy évtizedes hagyománnyal bíró textilbiennálék és – triennálék sorában az idei seregszemlén kiemelt szerepet kap a selyem. A kiállítást öt kategóriában hirdettük meg: fal- és tértextil, textildesign, nemzetközi miniatűrtextil, nemzetközi zászló valamint nemzetközi szalag. A több mint 1500 négyzetméternyi területen zsűri döntése alapján 18 országból 168 alkotó 202 művel mutatkozhat be a Képtárban. A kiállítás megtekinthető október 29-éig.

JÚLIUS 6.

Minden napra egy túraút

Őrség – Hétfőtől vasárnapig, minden napra szervez túrákat az Őrségi Nemzeti Park a nyárra, augusztus 23-ig. Szombaton és vasárnap Szalafő járható be szerről-szerre, az Őrségi Népi Műemlékegyüttestől. A hétfő és a szerda Őriszentpéteré, a kedd és a péntek a szőcei láprété, ha csütörtök, akkor pedig Magyarszombatfa járható be.

KIÁLLÍTÁS

Szentgotthárdon, a Színház aulájában hétfőn 16.30-kor Molnár–C. Pál festőművész kiállításának megnyitója. Köszöntőt mond: Huszár Gábor polgármester. A kiállítást megnyitja: Csuk Ferenc. Közreműködnek: a Takács Jenő Zeneiskola növendékei. Tárlatvezetést tart: Csillag Péter, a festőművész unokája. A kiállítás megtekinthető július 28-áig, hétfő–péntek 8.00–16.30 óráig.

Zongora szól a templomban

Kőszeg - Aima Maria Labra Makk zongoraestjével folytatódik a Farkas Ferenc Takács Jenő Komolyzenei Fesztivál. A koncert helyszíne a fesztiválnak helyet adó kőszegi evangélikus templom, kezdés 19 órakor. Kedden két Fischer Annie-ösztöndíjas muzsikus, Nyakas Orsolya (szoprán) és Varga Gergő Zoltán (zongora) lép föl ugyanitt a fesztiválprogramban. Július 12-éig naponta kínál hangversenyt a fesztivál, amelynek záróeseményére a Jézus Szíve-templomban kerül sor.

Zörejek a hetyei Múzsa-napokon

Egyházashetye - A kórustalálkozó után  megkezdődnek a zenei és kézműves-foglalkozások az egyházashetyei művelődési házban, a XXIV. Hetyei Nemzetközi Művészeti Napok programjában, a Múzsa Egyesület szervezésében. A Zörej zenekar foglalkozásait az idén is Oláh Sándor és Sellyei Márta vezeti, a kézműves technikákkal Rostáné Gyenes Lívia ismerteti meg a gyerekeket.

Kiállítások, rendezvények egész héten

Szombathely

Kresz Park (Brenner Park): nyitva tartási idő – csak esőmentes, jó időben, keddtől vasárnapig 14.30–19.00 óráig.

Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Selyemszálak kiállításmegnyitó. A kiállítás a természet- és a történettudomány aspektusából közelíti meg a selyemnek, mint a természet gazdag adottságaiból megszülető anyagnak, és mint a viselettörténet örök összetevőjének történetét. A „selyemszálak fonalain” keresztül bemutatja a selyem alapanyagainak széles spektrumát, bepillantást nyújt a magyarországi selyemgyártás ipartörténeti kulisszáiba, felvonultatja késztermékeit, s divattörténeti palettáján a selyemtextíliákból készült történeti viseletekkel hálózza be, végül az intimitás szférájába, egy női budoárba csábítja látogatóit. A kiállítás a 2015-ös „Selyem”- sorozat nyitó rendezvénye. A tárlat október 29-éig tekinthető meg. Si si ru kou, avagy a titokzatos selyem kiállításmegnyitó. Kínában évezredek óta ismert, féltve őrzött titok, a Római Birodalomban költséges luxusáru: a selyem. A kiállítás a selyemszövés legendák homályába vesző történetét, a textíliák sivatagokat, tengereket és hegyvidékeket átszelő útját mutatja be, egészen a Római Birodalomban történő felhasználásáig. Pannoniai példák érzékeltetik téren és időn átívelő divatját, kulturális hatásait, a selyem őskori, középkori és kora újkori felhasználását. A tárlat megtekinthető október 29-éig.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–péntek 8.30–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552).

Járdányi Paulovics István Romkert: kedd–vasárnap 10–19 óráig.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–19 óráig.

Szombathelyi Képtár: szerda, péntek, szombat 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Szuppán Irén textilművész ikat kiállítása nyílik. Szuppán Irén Munkácsy Mihály-díjas, Érdemes és Kiváló művész élete és munkássága 1981 óta az ikat technika felfedezésére és érzékeny alkalmazására irányul. Figurális múltidéző kompozíciói mellett absztrakt és elvont fogalmakat megjelenítő faliképeket is készít. Csendes visszafogottságú munkái finomságukkal egyben nyugalmat is árasztanak. Az ikat távol-keleti ősi technika, melyben a szövés során a kézzel megfestett láncszálak foltszerű színhatása dominál. A pamutszálakat egyenként megfestik a szövés előtt, így ezekkel hozzák létre a kész szövetben a foltszerű hatásokat. A technika tehát a kézi festés és a szövés érdekes együttese. A kiállítás október 29-éig látogatható. Imago. 5. Textilművészeti Triennálé. A több mint négy évtizedes hagyománnyal bíró textilbiennálék és – triennálék sorában az idei seregszemlén kiemelt szerepet kap a selyem. A kiállítást öt kategóriában hirdettük meg: fal- és tértextil, textildesign, nemzetközi miniatűrtextil, nemzetközi zászló valamint nemzetközi szalag. A több mint 1500 négyzetméternyi területen zsűri döntése alapján 18 országból 168 alkotó 202 művel mutatkozhat be a Képtárban. A kiállítás megtekinthető október 29-éig. Július 9-én, (csütörtök) 17 órakor Schrammel Imre gyűjteményes kiállítása. Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész, a Nemzet Művésze kiállítása, a művész alkotásainak Szombathelyre kerülése alkalmából. Schrammel Imre szombathelyi születésűként mindig erősen kötődött a városhoz. Régi elhatározása, hogy alkotásainak java Szombathelyen legyen folyamatosan megtekinthető. A leendő állandó kiállítás első lépéseként 100 alkotás kerül letétbe a Szombathelyi Képtárba. Ezek a művek Schrammel Imre fontos korszakait reprezentálják. A kiállításon belül kiemelt figyelemre számíthatnak a Herend számára készült porcelánszobrok, valamint a művész egyedi kísérletező kedvéről tanúskodó művek. Köszöntőt mond dr. Puskás Tivadar polgármester és Csapláros Andrea igazgató. A kiállítást megnyitja: prof. emeritus Fekete György a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. A kiállítás december 17-éig tekinthető meg.

Iseum Savariense: szerda–szombat 10–17 óráig. Textilek a Holtak Birodalmában. Kiállításmegnyitó a Selyem-sorozatban. A kiállítás fő attrakciója az 1951-ig a Premontrei Gimnáziumban őrzött, az egyiptológus szakmában „Szombathelyi múmia” néven ismert lelet. Feliratos és istenábrázolásos múmialeplek, vászon amulettek mellett egykori viseleti tárgyak és kiegészítőik révén mutatjuk be a textilfelhasználás e különleges, a magyarországi régészeti emlékanyagban alig fellelhető módozatát. Az egyiptomi múmiákon kívül Kr. u. 4–9. századi kopt textilek és a híres alsó-heténypusztai és vimináciumi, arannyal hímzett selyemszövet maradványok láthatók a tárlaton. A kiállítás megtekinthető október 29-éig.

Szombathelyi Egyházmegyei Kincstár (Berzsenyi tér 3.): kedd–szombat 9–17 óráig.

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár, Kutatószoba: kedd, szerda: 10–18 óráig látogatható.

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár (Szily J. u. 1.): csütörtökön és pénteken a következő tárlatvezetési időpontokban látogatható: 9.00, 11.00, 13.00 és 15.00 órakor.

Agora–Gyermekek Háza: Repüléstörténet maketteken, Nyilasi László hagyatéki anyagából várja kiállítás az érdeklődőket, mely hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig látogatható.

Berzsenyi Dániel Könyvtár, kiállítóterme: július 11-én, (szombat) 11 órakor a képes-levelezőlapgyűjtők országos kiállításának megnyitója. A kiállítást megnyitja: Koczka Tibor alpolgármester. Közreműködik a Tejút együttes. a kiállítás megtekinthető július 31-éig, a könyvtár nyitvatartási ideje alatt.

Katonatörténeti kiállítás (Aréna u. 8.): Felszabadítás – Visszacsatolás címmel kiállítás látható, mely az intézmény nyitvatartási ideje alatt látogatható.

Siker Könyvtár (Ady tér 40.): Magamba zárt világ címmel, a Szombathelyi Egyházmegyei karitász és a Szombathelyi Siker Könyvtár Alapítvány közösen kiállítja Darics Eszter amatőr autista képzőművész alkotásait. A tárlat július 9-éig, hétfőtől péntekig 9–17 óráig megtekinthető.

Celldömölk
Július 11-éig tart nyitva Tisza-Kalmár György festőművész tárlata a KMKK galériájában. A művész Vas megyében talált otthonra.

Csehimindszent
Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum "A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892–1975)" című állandó kiállítása látható.

Felsőcsatár
Vashegy. Vasfüggöny Múzeum: naponta 10–19 óráig várja az érdeklődőket. Csoportos igény esetén a tulajdonos (megépítő) vezetésével tekinthető meg, aki valós, megtörtént szökési kísérleteket mutat be a korhű, illetve eredeti eszközök segítségével a történelmi időszakok sorrendjében.

Hegyfalu
Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 8–18 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben a Magyar kultúra napja 3. rész – Hortobágy, Kalocsa és Kiskunhalas; Állatok világnapja – Tehenek; Vadászok és vadászat; Bor–utak; Lenin című tárlatok láthatók, a fogadóteremben március 15. és azt követő másfél év, a belső teremben pedig a Pápák – II. János Pál pápa címmel összeállított tárlat tekinthető meg.

Hegyhátsál.
Csillagvizsgáló (Fő u. 19.): Távcsöves bemutatás előzetes telefonos egyeztetés alapján, Tuboly Vince 0630-936-6333.

Körmend
Cipő, hintó, porcelán – és sok más. Ízelítő a körmendi kiállítás-kínálatból. A Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum mindenekelőtt állandó kiállításaival várja a közönséget. Cím szerint: Körmend és a Batthyányak évszázadai, illetve a nyitva tart a Cipőtörténeti Gyűjtemény. De vannak itt időszaki ajánlatok is. Az Érzékek érintése: Herend című bemutató a kastély dísztermében látható. A Hintómakettek a kocsiszínben-tárlat címe a városi kiállítóterem eredeti rendeltetésére utal: a hangukatos körterem hajdan kocsiszínként működött. (Amikor még lakták a kastélyt.) A hintómaketteket Varga Ernő tette „közszemlére”. (Nyitva tartás: kedd–szombat 10–16 óráig.) A Batthyány-kastély Sala Terrena Galériájában még nyitva van a nyolcadik Szudáni tárlat, amely dr. Abdel Hameed és a Körmendi Kulturális Központ rendezésében augusztus 2-áig, hétfő kivételével naponta 10–18 óráig várja a látogatókat. A kiállítás tárgyak, fotók, öltözékek segítségével mutatja be Afrika harmadik legnagyobb országát. A Rendészeti Szakközépiskola A rendszerváltás utáni idegenrendészet története című állandó kiállítást ajánlja.

Batthyány kastély – Sala Terrena Galéria: 8. Szudáni tárlat – Dr. Abdel Hameed és a Körmendi Kulturális Központ rendezésében augusztus 2-áig, hétfő kivételével naponta 10–18 óráig várja a látogatókat. Az izgalmas kiállítás tárgyak, fotók, öltözékek és gyümölcsök segítségével mutatja be Afrika 3. legnagyobb országát.

Rendészeti Szakközépiskola (Alkotmány u. 5–7.): "A rendszerváltás utáni idegenrendészet története" című állandó kiállítás nyílott.

Kőszeg
Hotel Irottkő aula: július 11-én, (szombat) 18 órakor a Csók István Művészkör, Berényi Sándor 80. születésnapja alkalmából „A művészet és én” címmel kiállítást rendez. Vendégként fellép a művész unokahúga Czipfné Berényi Ágnes és férje Czipf János. Mindketten a ”Pécsi Corazon Flamenco Duó” tagjai. Továbbá énekével színesíti az ünnepséget Lakihegyi Ibolya. A tárlatot megnyitja Básthy Béla alpolgármestere. A kiállítás megtekinthető augusztus 1-jéig.

Hotel Irottkő aula: a kőszegi Csók István Művészkör júniusi vendégei a Balaton Art művészcsoport három tagja. Börner Csák Ildikó, Halász Piroska és Papp Márta Ilona festőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás Színek, Formák címmel. A kiállítás július 11-éig látogatható.

Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Nagy Lajos gyűjtő petróleumlámpáiból látható kiállítás naponta 10.00–17.30 óráig.

Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja. Rómer Flóris születésének 200. évfordulójára emlékezve időszaki kiállítás nyílt a Jurisics-vár déli szárnyában (Várkiállítás). A Régészek Kőszeghegyalján című időszaki tárlat a régészet másfél évszázados történetét, módszertani változását mutatja be Rómer Flóris, Miske Kálmán, Bándi Gábor és a mai régészek kőszeghegyaljai ásatásain, illetve Kern István tárgyain keresztül. A tárlat augusztus 30-áig látogatható.

Koronaőrző bunker (Kálvária I. stáció előtt): a magyar szent korona történetét bemutató kiállítás tekinthető meg szombatonként 13–17 óráig, csoportok előzetes bejelentkezés alapján látogathatják a tárlatot.

Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont: A lepkék varázslatos világa címmel fotókiállítás nyílt. A képek augusztus 23-áig tekinthetők meg.

Sárvár
Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva. Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: a Sárvár-rábasömjéni Díszítő és Kézműves Kör és a nyőgéri Ügyeskezek szakkörének, „Anyagba zárt képzelet” című kiállítása nyílott. A tárlat július 23-áig látogatható.

Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: a Sárvár-rábasömjéni Díszítő és Kézműves Kör és a nyőgéri Ügyeskezek szakkörének, „Anyagba zárt képzelet” című kiállítása nyílott. A tárlat július 23-áig látogatható.

Szentgotthárd
Színház aula: Molnár–C. Pál festőművész kiállítása megtekinthető július 28-áig, hétfő–péntek 8.00–16.30 óráig.

Vasvár
Nagy Gáspár Kulturális Központ, Castrum Galéria: a „Thália legrakoncátlanabb tündére” című, Kiss Manyiról szóló kiállítás július végéig látogatható.

Helytörténeti Múzeum, állandó kiállítások: Domonkos rendház épülete, rendtörténeti kiállítás, Vas vármegye középkori története. Nyitva tartás: kedd–péntek 10–18 óráig, szombat–vasárnap 14–16 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!