Programok

2015.05.31. 09:58

Programok, rendezvények Vas megyében június 1-től

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények június 1-től. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

Szülinapi megakoncerttel ünnepel Velencén az EFOTT!

Extrán tuningolt meglepetésekkel készülnek a szervezők. Velencén rendezik meg július 14-19. között hazánk legpatinásabb fesztiválját. Magyarország talán legszerethetőbb bulija jubilál, és a 40. évforduló alkalmából a szervezők nagyobb partit ígérnek, mint valaha: Punnany Massif, Quimby, Somló Tamás, Wellhello, Dub FX, Tankcsapda, Vad Fruttik, Halott Pénz, Ganxsta Zolee és a Kartel 20. szülinapi nyitókoncert és még sokan mások! (x) Részletek ide kattintva

JÚNIUS 25.

Természetfotós túrát rendez június 25-én az Őrségi Nemzeti Park és a Varázslatos Magyarország természetfotós mozgalom. A résztvevők reggel 5 órakor találkozhatnak majd Szalafőn az Őrségi Népi Műemlékegyüttesnél, ahonnan hajnali fotózásra indulnak Pityerszer környékén. Ez a program három órán át tart, majd újabb 180 percben lepkefotózás következik – ahogy a meghívó fogalmaz – Szalafő legszebb rétjein.

 

JÚNIUS 14.

Egyházmegyei programajánló

Június 14. Szent Mártonról nevezett települések találkozója (Szombathely)

 

JÚNIUS 13.

Egyházmegyei programajánló

Június 13. 11.00 – Papszentelés (Zalaegerszeg, Jézus Szíve-templom)

 

JÚNIUS 12.

Egyházmegyei programajánló

Június 12. – Szent Márton ereklye zarándoklata (Babosdöbréte)

 

JÚNIUS 9.

Egyházmegyei programajánló

Június 9. 10.00 – Bérmálkozók Lelki Napja (Vasvár)

 

JÚNIUS 8.

Egyházmegyei programajánló

Június 8. – Szent Márton ereklye zarándoklata (Kőszegszerdahely)

A híres sorozat folytatódik

Szombathely – A Szülőföld Kiadó Híres szombathelyi nők sorozatának új kötete Donászy Magda írót-költőt mutatja be, Devecsery László tollából. A könyv bemutatója hétfőn 17 órakor kezdődik az Őrvidék Házban (11-es Huszár út 40.), dr. Takátsné dr. Tenki Mária sorozatszerkesztő és Illés Károly alpolgármester ajánlásával. Közreműködnek a Bartók zeneiskola növendékei és gyerekek a Donászy Magda Óvodából.

JÚNIUS 7.

Egyházmegyei programajánló

Június 7. 9.00 – Úrnapi püspöki szentmise (Szombathely, Székesegyház)

Rönök - Kultúrház: vasárnap 14.30-kor a rábagyarmati színjátszók, Csiky Gergely: A nagymama című, három felvonásos színművét mutatják be.

 

JÚNIUS 6.

Készülnek a Kalapos Napokra

Bozsok – Bozsok jellegzetessége, turisták célpontja a Kalapos-kő, amelyről elnevezték a település rendezvénysorozatát, a Kalapos Napokat. A lényeg: minden programra kalapban vagy fejfedőben kell menni. Az idén nem májusban, hanem június első hétvégéjén  tartják majd a rendezvényeket és a dalos találkozót. A Bozsoki Kökörcsin Egyesület, az önkormányzat, a könyvtár, a Castanea egyesület, a vendéglátóhelyek, a vállalkozók és több magánszemély már nagy erőbedobással szervez.

Színjátszók akciója a sérült kisfiúért

Bük – Zalavári András Allotrópia című kamaradarabját mutatja be a Sok-Szín-Pad június 6-án, szombaton 19 órától a művelődési központ színháztermében. A színjátszók a bemutató teljes bevételét Tóth Dominik ifjú büki focista németországi műtétjére ajánlják fel.

Ez a szombat a mazsoretteké lesz

Sárvár – Debrecenből, Csepregről, Naszályról, Pétfürdőről, Pápáról, Vácról is érkeznek fellépők a szombati országos mazsorett fesztiválra, a házigazdák a sárvári mazsorettek lesznek. A botforgatók 14.30-tól a fürdőtől vonulnak át a várba. (A vonulás idejére a fürdő és a vár közötti útszakaszt lezárják, a forgalmat az Ady E. utca – Fekete-híd utca – Rákóczi utca irányába terelik. A fesztivál 15 órakor kezdődik a várban.

Szép ágak

Szombathely – Bognár Szilvia énekes és Kónya István lantművész lép föl június 6-án (szombat) 17 órakor a Savaria Múzeumban. Lesz könyvbemutató is.  „Rutafának sok szép ága" címmel kezdődik koncert és könyvbemutató szombaton 17 órakor a Savaria Múzeumban. Az előadók: a Vasi Népdalstúdióból indult, ma már nemzetközi hírű, de gyakran hazajáró Bognár Szilvia (ének) és a szintén nemzetközi hírű Kónya István (lant). Műsoron: magyar középkori, reneszánsz és barokk lantdalok, népdalok, egyházi népének, gregorián, szerelmi és virágénekek, zsoltárok, történeti énekek korabeli lantmuzsikával. A koncert műsora a Kónya István által írt, a szombathelyi B.K.L. Kiadónál megjelent első magyar Lantkönyvre és reneszánszlant-metodikára épül.

Összetartozás az Őrségben

Kerkáskápolna – A Nemzeti Összetartozás Napját tartják június 6-7-én az Őrségben. A határon túli településeket is érintő kerékpártúra Őriszentpéterről indul 6-án 9 órakor, délben ér Kerkáskápolnára, ahol 13 órakor díjugrató verseny kezdődik. Keserű József, Kerkáskápolna polgármestere elmondta: a határ majdnem száz éve elválasztja e táj embereit, ezért örülnek a nemzeti összetartozás napjának, vasárnap bemutatják azt a közös kultúrát, amit sikerült megőrizni. Egyik fő témájuk: a hungarikum klubok létrehozása a határmenti településeken. Köszöntőt mond V. Németh Zsolt államtitkár.

Egyházmegyei programajánló

Június 6. 10.00 – Bérmálás (Karakó)

Június 6. – Jegyesoktatók képzése (Szombathely, Martineum)

Koncert

Szombathely - Evangélikus templom, közösségi terme (Körmendi u. 2.): szombaton 18 órakor a Lanner kvartett koncertje. 

Színház

Magyarlak - Kultúrház: szombaton 17 órakor a rábagyarmati színjátszók, Csiky Gergely: A nagymama című, három felvonásos színművét mutatják be.

Rendezvény

Bozsok - Szombaton 10–12 óráig látogatható lesz a Castanea Közösségi Egészségcentrum Kneipp udvara. A Dobrádi Lovas Iskola és a Bozsoki Borház. 12.30-tól borkóstoló lesz a Borháznál. 12.30-tól fél órás műsort ad Kőszeg Város Ifjúsági Fúvószenekara. 14.30–19.00 óráig kézműves vásárt és gyermekprogramot tartanak a Borháznál.

Martineum Felnőttképző Akadémia: szombaton 10–16 óráig a Nyugat-dunántúli Kolping Szövetség Körzeti találkozója. 

Happy Zoo, Homa Centrum: szombaton 14–17 óráig örökbefogadó nap és jótékonysági vásár.

 

JÚNIUS 5.

Egyházmegyei programajánló

Június 5. 13.00 – Egyházmegyei ministráns focibajnokság (Csesztreg)

Negyvenöt éves a Városi Vegyeskar

Körmend – Fennállásának 45. évfordulóját ünnepli a Városi Vegyeskar. Június 5-én 18 órakor műsor lesz  a Városházán. A 33 tagú vegyeskaron kívül fellép az Olcsai és a Kölcsey általános iskola és a Štefan Kovač muraszombati kórusa. Közreműködik Sabáli Lászlóné és Sabáli László.

A Lanner Kvartett a Nádasdy-várban

Sárvár – A Budapest Fesztiválzenekar művészeiből álló Lanner Kvartett zenél a Nádasdy Múzeum dísztermében pénteken 19 órától.

Rendezvény

Szombathely - Weöres Sándor Színház, aula és stúdiószínpad: pénteken 17.30-kor Zenés irodalmi délután. Versek, dalok, felolvasás, beszélgetés az Ünnepi Könyvhét alkalmából. Közreműködnek a színház színművészei. 18.30-kor „Könyvespolc” átadó és köszöntő. Egy polc a társulat által kedvelt könyvekkel. Köszöntőt mond: dr. Czetter Ibolya, a Savaria Egyetemi Központ intézetigazgatója. Fuvolán közreműködik: Pulay Teréz és Prikazovics Júlia, Bartók Béla Zeneiskola. Műsor: Delibes: Lakmé – Virág duett. 

Fő tér: pénteken Ünnepi Könyvhét megnyitó. 11–18 óráig könyvárusítás. Helyi kiadók, Libri, Bibliaiskolák Közössége. Kézműves foglalkozás, könyvjelzőkészítés. 15 órakor köszöntő. Az Ünnepi könyvhetet megnyitja Alexa Károly irodalomtörténész, az Életünk főszerkesztője. 15.20-kor A cigány világzenét játszó Karaván Família műsora. 16.30-kor Majoros Ági Bábszínháza. A Százszorszép Bóbiska című bábelőadás. 17 órakor Verses–zenés program. Közreműködik a Boglya zenekar, a Koprive és a Tarisznyások együttes. 19 órakor Szombathely Város Fúvószenekara játszik. Vezényel: Szabó Krisztián Béla Pascal.

Oladi Általános Iskola udvara: pénteken Oladi juniális. 15 órától gulyásfőző verseny. 15.30-kor az általános iskola tanulóinak táncos bemutatója. 16 órakor az Olad Városrészért Egyesület „Ez a hazám” című rajzpályázatának megnyitója és díjátadója. 16.30-kor Paprika Jancsi Bábszínház: Paprika. 17.15-kor zumba fitnesz Novák Vikivel. 18 órakor a főzőverseny eredményhirdetése, majd utcabuli. 

Berzsenyi Dániel Könyvtár: pénteken 14 órakor Kalapos Éva író–olvasó találkozó és dedikálás.

Bozsok - Kultúrház: Riegler Attila és Horváth Zoltán fotóiból látható kiállítás. Pénteken 18.30-kor Dalos Találkozó lesz a Vadrózsa Népdalkör, az toronyi Aranypatak Asszonykórus, a Bucsui Vadvirágok, a Perenyei Férfi Népdalkör és a Bozsoki Dalárda fellépésével. A kórusok műsorai után nóta és dalversenyt rendeznek egyéni és csoportos kategóriában. Az estet harmonikával kísért közös nótázás zárja.


JÚNIUS 4.

Trianon emléke az Országzászlónál

Körmend – Az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékeznek június 4-én, 17 órakor az Országzászlónál. Bebes István polgármester mond emlékező beszédet, amit verses-zenés műsor követ.

Ünnepi Könyvhét

NYME-SEK, Forrásközpont, konferenciaterem: csütörtökön 17.15-kor 86. alkalommal kerül megrendezésre az Ünnepi Könyvhét. Ennek egyik programjaként kerül sor a Savaria University Press könyvbemutatójára, melyen a kötetek kapcsán fog beszélgetni a szerzőkkel dr. habil Fűzfa Balázs irodalomtörténész, egyetemi docens. Közreműködnek: Lutor Katalin, Varga Bence és Rozmán Kristóf (vers, zene).

Szombathely - Berzsenyi Dániel Könyvtár: csütörtökön Könyvheti Felolvashow. 10 órakor A Mesebolt Bábszínház művészei mesélnek. 16 órakor Holdosi József emlékest. Moderátor: Beck Zoltán romológus és Bokányi Péter irodalomtörténész. 17 órakor felolvasás a Kányák című regényből. Első felolvasók: Beck Zoltán, Bokányi Péter, Gergó Judit.

Menjünk a Marsra!

Cafe Frei (Fő tér 24.): csütörtökön 13–15 óráig Szo–FI – Legyen Szombathely az Olvasás Fővárosa Is – felolvaSHOW. 19 órakor Menjünk a Marsra! címmel Varga Bence és Szalai Szabolcs zenés irodalmi sci–fije zárja a napot.

Beregszász hangja

Szombathely – Beregszászi Olga kárpátaljai színművész lesz a vendége annak a jótékonysági estnek, amely csütörtökön 19.30-kor kezdődik az Agora – Savaria moziban, a Polgári Egyesület Szombathelyért szervezésében. A Polgári Egyesület Szombathelyért a trianoni megemlékezés bevételét (belépő nincs, adományokat szívesen fogadnak) a kárpátaljai (Ukrajna) magyarok támogatására fordítja. Az esten fellép Beregszászi Olga színművész, közreműködik Horváth Csaba, Nagyné Farkas Rita és Merklin Ferenc. Beregszászi Olga Kárpátalján, Beregszászon született, édesapja magyar, édesanyja ukrán. Zenei tanulmányait Ungváron végezte, Moszkvában diplomázott a színművészeti akadémián, hallgatója volt a budapesti színművészeti főiskolának. Játszott a Madách Színházban, az Arany János Színházban és Kaposváron. Több önálló albuma van, versekkel, dalokkal (népdaloktól Radnóti- és Pilinszky-versekig). Estjeivel bejárta a világot, Szlovákiától Új-Zélandig.

Koncert

Szombathely - Don Bosco Művelődési Ház: csütörtökön 20 órakor Divertimento, a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola zenei tagozata ének- és zenekarának évadzáró gálahangversenye.

Kiállítás

Szombathely - Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Csütörtökön 14–16 óráig A selyem legendája; az Ünnepi Könyvhét felolvashowpontja. Tárlatvezetés a múzeum időszaki kiállításaiban.

NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Galéria (Bolyai J. u. 11.): csütörtökön 10.30-kor „...Él nemzet e hazán." címmel, ünnepség a Nemzeti Összetartozás napján. Az emléknapon a bolyais és a felvidéki testvériskola diákjai által készített fotókból kiállítás nyílik. A tárlatot megnyitja Ladányi Lajos, a Zoboraljai Kulturális és Információs Központ igazgatója.

Kőszeg - Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont: csütörtökön 17 órakor, A lepkék varázslatos világa címmel fotókiállítás nyílik. A megnyitót követően dr. Szentirmai István, „A lepkék kapcsolatai" címmel előadást tart. A képek augusztus 23-áig tekinthetők meg.

 

JÚNIUS 3.

Könyvbemutatók a könyvhéten

Szent Márton könyvek bemutatója Az elmúlt hónapokban, Szent Márton születésének évfordulójához közeledve több kiadvány is megjelent a szentről, kultuszáról. Ezeket mutatják be Szombathelyen a Berzsenyi Könyvtárban június 3-án, amelyre ezúttal is szeretettel hívunk és várunk mindenkit.

Répcelak - Városi Könyvtár: szerdán 18 órakor, Fábián László író 75 éves. Beszélgető partner: Prof. dr. Pusztay János nyelvész.

Színházszerda

Cafe Frei (Fő tér 24.): szerdán 17 órakor Színházszerda. Beszélgetés a Weöres Sándor Színház 2015 őszi és 2016 tavaszi évadjának műsortervéről.

 

JÚNIUS 2.


Rendezvény

Kőszeg - Időskorúak Szociális Intézete (Kálvária u. 14.) : ma 10 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Kiállítás

Kőszeg - Hotel Irottkő aula: a Csók István Művészkör meghívására Papp Gábor, erdélyi festőművész „Színek és ünnepek” című kiállításával mutatkozik be a kőszegi közönségnek. A festmények június 5-éig tekinthetők meg.

 

JÚNIUS 1.

Csapó Tamás – Lenner Tibor: Budapest településmorfológiája című könyvének bemutatója

Berzsenyi Dániel Könyvtár, földszinti előadóterme: június 1-jén, (hétfő) 17.30-kor Csapó Tamás – Lenner Tibor: Budapest településmorfológiája című könyvének bemutatója. A szerzőkkel beszélget dr. habil. Fűzfa Balázs.

Rendezvény

Szombathely. Berzsenyi Dániel Könyvtár, földszinti előadóterme: június 1-jén, (hétfő) 17.30-kor Csapó Tamás – Lenner Tibor: Budapest településmorfológiája című könyvének bemutatója. A szerzőkkel beszélget dr. habil. Fűzfa Balázs.

 

RENDEZVÉNYEK, KIÁLLÍTÁSOK EGÉSZ HÉTEN ÁT

Kiállítás

Szombathely - Weöres Sándor Színház, aula: Oroszy Csaba, Apokrif című kiállítása június 15-éig látogatható.

Szombathelyi Képtár: szerda, péntek, szombat 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Kifutó címmel, kiállítás a Művészeti Intézet hallgatóinak diplomamunkáiból. Kiállítók: Alt Beáta, Balogh Anett, Bedő Krisztina, Borbély Gréta, Budai Bálint, Czene Mónika, Dabronkai Dávid, Farkas Éva, Földesi Barbara, Halter Bettina, Horváth Réka, Hulmann Evelin, Huszár Zsófia, Kertész Dávid, Kis Zsófia Evelin, Kollár Viktória, Kondás Rebeka Anna, Kondor Katalin, Kovács Kitti Dóra, Kulcsár Bence, Menyhárt Noémi, Mukanovics Márta, Nagy Edit, Nagy Gabriella, Nagy Viola Júlia, Nemes Dóra, Németh Zsuzsanna, Pridhoszki Kitti, Rédl Anita Erzsébet, Sándorfi Krisztina, Szakál András, Turi Judit, Varjas Lili. A tárlat június 5-éig látható.

Körmend - Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: „Körmend és a Batthyányak évszázadai”, Cipőtörténeti Gyűjtemény. Időszaki kiállítás: "Érzékek érintése: Herend" – kiállítás a kastély dísztermében. "Hintómakettek a kocsiszínben"– Varga Ernő hintómakettjei a Városi Kiállítóteremben. Nyitva tartás: kedd–szombat 10–16 óráig. Szentgotthárd. Templom Galéria: Gyécsek József fest(eget)őművész kiállítása június 7-éig látogatható, naponta 14–18 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!