Programok

2014.06.15. 21:36

Programok, rendezvények Vas megyében június 16-tól

Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények június 16-tól. Böngésszen, és válogasson!

JÚNIUS 30.

Mesebirodalom lesz a könyvtárban

Bük – Idén nyáron is megnyitja kapuit a „mesebirodalom” a városi könyvtárban. Június 30. és július 4. között várják az alsó tagozatos fiúkat és lányokat különféle mesébe illő programokkal, vidám vetélkedőkkel, játékkal, kirándulással.

 

JÚNIUS 28.

Vásári forgatag Őriszentpéteren

Őriszentpéter - Június utolsó hétvégéjén immár 34. alkalommal rendezik meg a térség legnagyobb hagyományőrző fesztiválját, az Őrségi Vásárt. A programok fókuszában idén is az őrségi kézműves hagyományok bemutatása áll, rendkívül gazdag kulturális programmal ötvözve. Szombaton reggel fél kilenctől térzene fogadja a vendégeket, kilenctől hivatalosan is megnyílik a vásár.

Zenés műsorral kedveskednek

Szentgotthárd - A Pannon Kapu Kulturális Egyesület mindenkit szeretettel vár a Városházi Esték nevű rendezvénysorozatára. Június 28-án 19 óra 30 perckor Leslie Night együttes ad koncertet, majd július 5-én, este fél nyolckor Kovács Miklós és Kóbor Zsóka zenés műsorát hallhatják és láthatják az érdeklődők a Széll Kálmán téri szökőkútnál.

 

JÚNIUS 27.

Fókuszban a töktermesztés és feldolgozás lesz

Kerkáskápolna - Június 27-én, pénteken 10 órakor az Őrségből Kitelepítettek Emléknapja kezdődik. A program részeként délután kettőkor a Kitelepítettek Emlékművét avatják fel a Batthyányszeri buszfordulónál. Háromkor átadják a felújított közösségi házat, négykor pedig kezdődik a kapornaki találkozó ,,Fókuszban a töktermesztés és feldolgozás" címmel. Helyszíne a szlovéniai Kapornak tájháza.

 

JÚNIUS 25.

Rose az idén mégsem jön a Kőszegi Várszínházba

Kőszeg - A Kőszegi Várszínházban Vári Éva betegsége miatt elmarad a június 25-ére, a vár lovagtermébe meghirdetett Rose című előadás. A megvásárolt jegyeket visszaváltják, vagy a másnapi előadáson (Spiró György: Prah) is elfogadják.

 

JÚNIUS 21.

Egy napra változik a buszmenetrend

Szombathely - A Szentivánéji mulatság miatt, június 21-én változik a Vasi Volán menetrendje. Délelőtt 10 órától üzemzárásig a Vasútállomásról induló és oda visszaérkező 29A és 29C autóbuszok nem érintik az uszodát és a Tófürdőt. A járatok a Rohonci- Magyar – Gagarin útvonalon közlekednek. A forgalmi rend vasárnap áll vissza.

Nem egyéjszakás kaland ma már

Szombathely - A város kulturális intézményei idén is megrendezik a Múzeumok nyári éjszakáit. A tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is három hétvégén várják a látogatókat, különböző helyszíneken, változatos programokkal. Eredetileg „egyéjszakás kaland" a „Múzeumok éjszakája" című országos rendezvény, idén június 21-én több száz helyszínen tartanak éjjeli programokat Magyarországon. A kései időpont a látogatók csábítását szolgálja, ismerjék meg éjjeli fényeknél a múzeumokat, amiket egyébként csak nappal lehet látogatni. Szombathelyen azonban három egymást követő szombaton éjjel (18 órától éjfélig) kínálnak rendkívüli programot a múzeumok: június 21-én a Vasi Skanzenben, 28-án, a Savaria Múzeumban, a Smidt Múzeumban, a Romkertben, a Vas Megyei Levéltárban és (új helyszínként) a Szombathelyi Törvényszéken, július 5-én a Szombathelyi Képtárban és az Iseumban.

Kirándulás a Balatonra

Szombathely - A Szombathelyi Cukorbetegek Egyesülete június 21-én, szombaton, Tapolca–Badacsony úticéllal, kirándulást szervez. A részletekről Barna Tamásné, szerdán 13-15 óráig, a Klubban ad felvilágosítást.

Botrányos kiállítás lesz a kápolnában

Körmend - A Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár és a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum szervezésében a Múzeumok éjszakáján, szombaton 19 órától a kastély kápolnájának a kiállítóhelyiségébe várja az érdeklődőket a Körmendi skandallumok – Botrányos kiállítás megnyitójára.

Sótony Kupa kispályás torna

Sótony - Az idei, immár 5. Sótony Kupát június 21-én rendezik meg a Hegyhát-Sótony focipályán.

Az orosz sors változatai

Szombathely – Harminc előadás hangzik el a Szláv Történeti és Filológiai Társaság felolvasóülésén, amelyre az ország egyetemi szlavisztika-központjaiból érkeznek neves előadók, az ELTÉ-től Debrecenig.

A szombathelyi székhelyű Szláv Történeti és Filológiai Társaság évente megrendezett tudományos felolvasülése fontos fórum a szlavista szakemberek – irodalomkutatók, történészek, nyelvészek, a kultúra-tudomány művelői – számára, Az idei felolvasülés – június 20-21-én a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi téri épületében – a történelem és az egyéni lét kapcsolatára, konfliktusára fókuszál. 

Elöljáróban néhány cím, a teljesség igénye nélkül: Kroó Katalin Turgenyev Nemesi fészek című regényét elemzi, az egyén életrajz-történetével az előtérben. Kalavszky Zsófia Puskin virtuális biográfiáit veszi számba. Gyimesi Zsuzsa a zseniális orosz feltaláló, Lev Theremin sorsát göngyölíti fel: Kelet és Nyugat közt, a 20. században. Kalafatics Zsuzsa a hétköznapi erőszak alakváltozatait térképezi fel a nálunk is népszerű kortárs orosz szerző, Viktor Jerofejev prózájában. Szaniszló Orsolya azt vizsgálja, hogyan kezdődött a nők állami oktatása az Orosz Birodalomban.

ZENE, KONCERT

VÍGASSÁGOK Szombathelyen, a Szentivánéji Vígasságok keretében szombat délután két órától rendeznek koncerteket. Először a Vadvágány, majd a Zaporozsec lép fel, őket fél hattól a Timi & Hot Stuff követi. Este nyolctól a The Carbonfools, fél tizenegytől a Republic játszik.  

BLUES Szombathelyen, a Zsinagóga Udvaron szombat este fél kilenctől a Blues Jam zenél. 

PARTY Szombathelyen, a Pistons Pubban szombaton este Depeche Mode party lesz. A program tíz órakor Sounds Of Dark Elektro összeállítással kezdődik, majd a synth-pop, new wave és EBM zenék szólalnak meg. 

VÁLTOZATOS Sárváron, a Csónakázó-tónál szombaton Szent Iván-éji programokkal kiegészített Halászléfőző fesztivált szerveznek. Hat órától egy cseh cimbalmos banda, a Vracovi zenél, majd a Re-Akció, Petruska András, a Drummoló és Nemes Levente szórakoztatja a közönséget. 

ROCK Csákánydoroszlón, a Vízivándor táborhelyen szombat este nyolctól a River Runners ad koncertet. 

FALUNAP Nicken, a falunapi rendezvény keretében szombat délután három órai kezdettel az Üveghegy zenekar mutatja be műsorát.


JÚNIUS 20.

Mulatság lesz

Szentgotthárd - A Pannon Kapu Kulturális Egyesület június 20-án, pénteken este rendezi meg Szent Iván Éji programját, több helyszínen. A programok a Pável Ágoston Múzeum és a Temetőkápolnában, a Móra Ferenc Könyvtárban , valamint a Színház előtti téren leszen. Fellép többek között Szentgotthárd Város Fúvószenekara, Lobo Latino koncert, de lesz majd tűzijáték is.

Kinek lesz malaca?

Pusztacsó – Péntek estétől szombaton éjjelig tart a hétvégén a kis falu immár harmadik Malacfesztiválja. Az idei Malacfesztivál pénteken est 8 órakor Vlasits György harmonikajátékával kezdődik, közben tábortüzet gyújtanak, 22 órától az Albatrosz együttes koncertezik. Másnap 11 órától indul a zenés menet a falu utcáin. Délben tartják a megnyitó ünnepséget, ezután műsort adnak a kőszegpatyi óvodások, fellépnek a kőszegi fúvósok, a Be-Jó táncosai is. Operett-slágereket játszik az Orfeum Vándorszínpad, délután fél 4-kor pedig bemutatják a malacszépségverseny résztvevőit. Fél 5-től az Alma együttes lép fel, fél 7-től a Varnyú Country ad koncertet, aztán kisorsolják a tombolát. A fődíj mi is lehetne más, mint egy egy élő malac. Bál után koncertek következnek. Szombaton, a rendezvény ideje alatt malacsütő verseny zajlik, megrendezik a Leader helyi termékek vásárát, lesz ugrálóvár és sok más is. 

JÚNIUS 19.

Falut fejleszt a fesztivál

Vasvár  - A vidékfejlesztés gondolata is megjelenik a június 19-22. között rendezendő nemzetközi Vasvári Színjátszó Fesztivál létrehozásában.400 színjátszó érkezik a térségbe négy napra. 29 csoport 42 előadást tart 12 helyszínen, melyek közt van Vasvár, Szemeny, Petőmihályfa, Rum, Rábahidvég, Gersekarát, Győrvár, Csehimindszent, Szajk, Andrásfa is. Hat külföldi csoport is érkezik: Erdélyből, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából. A színház ezzel a hegyháti fesztivállal túlmutat önmagán, hiszen infrastukturális és közösségfejlesztéseket generál a falvakban (színpadfelújítások, függöny- és székcserék). Meg kell oldani falusi vendéglátásban a csoportok szállását és ellátását, hiszen Vasvár nem tud fogadni 400 embert egyszerre. A falvak lakói összefognak ki fogad éjszakára, ki főz , presztízs, hogy a vendég jövőre is oda jöjjön vissza.

A holokausztra emlékszik a város

Körmend – Június 19-én este hat órától megemlékezést tartanak a holokauszt hetvenedik évfordulóján. A rendezvény a helyi emlékműnél lesz, emlékező beszédet mond Bebes István polgármester. Hencsei Tamás Radnóti miklós Nem tudhatom című versét szavalja el, Klement András pedig szintén egy Radnóti-verset A hetedik eklogát. Ezután a gyászolók kaddis imája következik, majd koszorúkat, virágokat, emlékező kavicsokat helyeznek el az emlékműnél.

Dopping és drog a fiatal sportolóknál

Szombathely – Csütörtökön 11 órától A dopping és drogfogyasztás megelőzése fiatalkorú sportolóknál címmel edzői konferenciát rendeznek az NYME SEK-en. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkársága megbízásából a Magyar Edzők Társasága regionális konferencia sorozatot rendez „A dopping és drogfogyasztás megelőzése fiatalkorú sportolóknál” címmel. Budapest, Debrecen, Győr, Pécs és Szeged után csütörtökön Szombathelyen lesz a sorozat záró rendezvénye .a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában. A konferencia előadásai sokoldalúan közelítik meg a sajnos nagyon aktuális témát. Vargáné Csóbor Lujza, a Kiút Alapítvány vezetője előadásában a fiatalok dopping- és drogfogyasztásának alakulását elemzi. Dr. Fazekas Attila, a sportállamtitkárság főosztályvezető helyettese a doppingolás és a drogfogyasztással kapcsolatos jogi szabályozást ismerteti. A drogfogyasztás és a fiatal kori bűnözés összefüggéseiről Márkus Erika alezredes, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács munkatársa beszél. A tavaly jóváhagyott nemzeti drogellenes stratégiába Burszki Mónika, a Nemzeti Drogmegelőzési Iroda osztályvezetője avatja be a hallgatókat. A záró előadást dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője tartja a doppingolás és drogfogyasztás egészségügyi kockázatairól. A rendezők minden érdeklődő edzőt, sportszakembert és pedagógust várnak a rendezvényre.

Szombathely.
Szombathelyi Képtár: kedden, szerdán és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Tengerre magyar! – Fiume magyar emlékezete. Skultéty Csaba gyűjteménye. „Tengerre magyar!” – hangzott Kossuth Lajos felhívása, felidézve azt az időt, amikor még magyar hajók horgonyoztak az Adriai-tenger kikötőjében. Fiume az Osztrák-Magyar Monarchia idején Magyarország legnagyobb kikötője, a Szent Korona legszebb gyöngyszeme volt. A hajófedélzetet imitáló kiállítás a város egykori pezsgő életét mutatja be, Skultéty Csaba több évtizedes gyűjtőmunkájának köszönhetően korabeli dokumentumok, tárgyi emlékek, makettek és hajóberendezések segítségével. 

Egyházmegyei Kincstár: kedd–szombat 9–17 óráig.

Katonatörténeti kiállítás (Nagykar u. 1-3.): az Osztrák Magyar Monarchia szárazföldi hadereje és légjáró csapatai című kiállítása naponta 9–17 óráig megtekinthető a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző iskolában.

Acsád. Szociális otthon: július közepéig a Képeslevelezőlapgyűjtők Egyesületének bemutató tárlata tekinthető meg. A most bemutatásra kerülő kiállításban Afrika tájait, állatvilágát, városait, az ott élő embereket mutatja be, melyet Sárosi István budapesti gyűjtő állított össze.

Kőszeg. Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont: Kisnémeth Ferenc grafikus, festőművész kiállítása július 15-éig látogatható. 

JÚNIUS 18.

Szerdán Kutyavilág lesz a belvárosban

Szombathely - A „Kutyavilág a belvárosban” az Agora–Savaria Filmszínház és a Fekete István Állatvédő Egyesület közös rendezvénye lesz június 18-án, szerdán. 19 órakor kutyás flashmob a szombathelyi Fő tér közepén, a Császárkőnél, amelyre várják a kutyatulajdonosokat. A villámcsődület résztvevői piros pólót vagy inget viselnek, és az ebek számára is piros (vagy színes) kendőt hoznak. 19.30-kor Best Friend címmel Oszterman Bence fotókiállítása nyílik. 19.45-kor a Fehér Isten (16) című filmet vetítik kedvezményes helyárral.

Múzeumpedagógiai tapasztalatcserék

Szombathely - Múzeumpedagógiai tapasztalatcseréket szervez „Az ismeretszerzés élményei" címmel a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum június 18-án (szerdán) és június 19-én (csütörtökön) reggel 9, illetve délután 1 órától az óvodák, az általános és a középiskolák pedagógusai részére.

Kreatív város, fenntartható vidék

Kőszeg - Kreatív város – fenntartható vidék(KRAFT) címmel rendeznek fórumot és kerekasztal beszélgetést június 18-án, szerdán a Társadalomtudományok Intézete (ISES) Alapítvány szervezésében. Miszlivetz Ferenc Kreatív Kőszeg címmel tart előadást, Homolya Róbert, a KRAFT-ról, mint kiemelt nemzeti projektről. Friedler Ferenc az oktatás, kutatás és innováció szervezeti integrációjáról beszél, Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a kőszegi bencés rendház jövőjéről. Gaál Zoltán bemutatja Kőszegi portfólióját, Tóth Zoltán és Rodler Gábor bemutatja Kőszeg és Keszthely szakmai együttműködési lehetőségeit. Ekler Dezső építész a projekt megvalósíthatósági tanulmányának fő elemeit emeli ki.

Emberként közelednek egymáshoz

Szombathely – Alulról jövő, civil kezdeményezésként rendezik meg a „Zsidó – keresztény kézfogás” című programot a zsidó hitközségben, egyházi elöljáróságok nélkül, nem vallási szempontból, hanem „emberként” közelítve meg egymás kultúráját.

– Kifejezetten nem a holokausztról szeretnénk beszélgetni. Az egyes ember kíván találkozni az egyes emberrel, civil a civillel, egyik közösség a másikkal, ismerkedési szándékkal, közös kultúraépítő céllal – tudjuk meg az egyik szervezőtől, Hesztera Aladár műemlékvédő szakrestaurátortól, akit katolikusként a Szent Norbert fíliához fűznek baráti szálak. Nem vallási szempontból közelít a zsidó kultúrához, hanem „amatőr módra”, „merő érdeklődésből”. Három misekönyvét olvasva azt a felfedezést tette, hogy azok állandóan az Ószövetségre hivatkoznak, habár ez a miséken nem derül ki. 

– Azt figyeltem meg, ha a hivatalos fórumokat bevonjuk, mindenki zsidóbarát, de a civil szférában nem ismerjük egymást. Anélkül szeretnénk találkozni és beszélgetni, hogy bárki ebből politikai kérdést csinálna – mondja a neves restaurátor. – Etikai alapon szeretnénk közelíteni egymáshoz: hogy állok a másik emberhez. Lehet elutasítani vagy szeretni valakit, ha ismerem, de ha nem ismerem, hogy viszonyuljak hozzá? Ezért június 18-án 18 órakor összegyűlünk a helyi zsidó hitközségben, más civil közösségekkel együtt, és ismerkedünk. Nem a zsidók hívtak minket, mi akartunk menni. Mayer László levéltáros a közelmúlt történelméről is beszélni fog.

Kiállítás, Szombathely.
Smidt Múzeum: kedd–péntek, vasárnap 10–17 óráig. Időszaki kiállítás: A Nagy–testvérpár emlékezete (A szombathelyi származású kétszeres Európa–bajnok és kétszeres olimpiai bronzérmes páros műkorcsolyázó Nagy Marianna és Nagy László nemzetközi pályafutásának személyes emlékei, külön kiemelten szombathelyi vonatkozásaik).

Egyházmegyei Könyvtár: csütörtökön és pénteken a következő tárlatvezetési időpontokban látogatható: 9.00, 11.00, 13.00 és 15.00 órakor.

Agora – Gyermekek Háza: kiállítás nyílt a Brenner János Óvoda képzőművészeti munkáiból. A tárlat június 20-áig látogatható, hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig.

Hegyfalu. Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 8–18 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben a „Vasút világa” és a „Palócföld” című tárlat látható, a fogadóteremben Batthyány Lajos és kora, a belső teremben pedig a „Gyermeknap” és az „Újszövetség” címmel összeállított tárlat tekinthető meg. Kisgyörgy Erzsébet emlék kiállítása megtekinthető június 29-éig a múzeum nyitvatartási idejében.

Csehimindszent. Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum "A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892–1975)" című állandó kiállítása látható. 

Répcelak. Répce Galéria: Rudnay Társaság gyűjteményes kiállítása megtekinthető július 5-éig.

JÚNIUS 17.

Egy teljes hónap Trianon jegyében

Szombathely – Folytatódnak a Trianon emlékhónap rendezvényei a városban. Kedden 15 órakor koszorúzás lesz az oladi Szentháromság templomnál, 17 órakor a résztvevők előadást hallgathatnak meg a Vasi Skanzen német nemzetiségi házában németek kitelepítéséről. Előadó: Gregersen Labossa György evangélikus lelkész. Majd néptánc, népzene, hangulatkeltő bemutatók lesz, és további előadások a Vaskeresztesi Nemzetiségi Tánccsoport Pornóapáti Tánccsoport közreműködésével. Az emlékhónap Június 27-én lovas hűségtúrával folytatódik, amelynek szervezője a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület.

Kiállítás, Szombathely.
Iseum Savariense: kedd–szerda és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Út az Adriához – a Mediterráneum vonzásában; Örökzöld szentély – az Adria növényvilága. A kiállítás ízelítőt ad az egykor Savariában élt rómaiak életmódjából és kapcsolataiból, a mediterrán világból, amelyből a Borostyánút mentén fekvő városok közül talán éppen Savaria kapta a legtöbbet. Az Iseumban az Adria partvidékének jellegzetes őshonos és mediterrán növényei is láthatóak lesznek. A kiállítás október 5-éig tekinthető meg. 

Agora–Gyermekek Háza: Repüléstörténet maketteken, Nyilasi László hagyatéki anyagából várja kiállítás az érdeklődőket, mely hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig látogatható.

Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. 

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–szerda 9.00–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552). Járdányi Paulovics István Romkert: kedd–vasárnap 10–17 óráig. 

Kőszeg. Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja.

Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont: Kisnémeth Ferenc grafikus, festőművész kiállítása július 15-éig látogatható.Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: Batthyányak nemzetsége – kiállítás a kastély dísztermében, tapintható műtárgyakkal kiegészítve; Cipőtörténeti gyűjtemény. Időszaki kiállítás: Vár a kastély – A körmendi hercegi kastély évszázadai. Nyitva tartás: kedd–vasárnap 10–17 óráig.

JÚNIUS 16.

Virág Lipót nyomába ered a Bloomsday

Szombathely - Ha június 16-a, akkor világszerte Bloomsday; a 90-es évek közepe óta a megyeszékhelyen is. Ez lesz itt a 20. Bloomsday. Elvégre James Joyce innen származtatja 1904. június 16-án „játszódó" világhírű, korszakváltó regényének (Ulysses) világhírű hősét, Virág Lipótot (Leopold Bloom). Az idei Bloomsday 15 órakor kezdődik a Fő téri Joyce-szobornál, ahol a városi fúvósok ír dalokkal szórakoztatják a közönséget. Aztán következik az út hagyományos megpecsételése, aztán szabadtéri kiállítás nyílik. A zsinagóga-udvarban előadások, vetítések elevenítik föl az elmúlt 20 évet, a képtárban megnyílik a városi Adria-sorozat újabb kiállítása. Hatkor a Savaria Szimfonikus Zenekar „Joyce zenéi" címmel ad koncertet a Bartók Teremben, este nyolckor a Karak zenekar játszik a zsinagóga-udvaron. Kelta bulizene zárja a napot ugyanitt, játszik a Firkin (esőben irány a Savaria mozi).

Hangulatos kocsma-punk

Szombathely – Nincs még egy zenekar hazánkban, amely képes lenne jobban megeleveníteni a vidám kocsma-punkos kelta életérzést, mint a 2008-ban alapított Firkin, ezért a legjobb döntés volt őket meghívni az idei, már huszadik szombathelyi Bloomsday-re. A kortárs művészeti fesztivált most is James Joyce világhírű regénye, az Ulysses cselekményének napján, június 16-án rendezik meg, s a Firkin mellett a Karak képviseli még a könnyűzenét.

Fókuszban Adria, a közelség tengere

Szombathely – A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum szervezésében 2014. június 16-án 16 óra 30 perckor a szombathelyi képtárban tárlat nyílik az Adria, a közelség tengere című kiállítássorozat részeként. Múzsám, Adria című kiállítás megnyitóján köszöntőt mond Csapláros Andrea múzeumigazgató és Cebula Anna, a szombathelyi képtár igazgatója. A kiállítást megnyitja dr. W. Farkas László angoltanár, Bloom-kutató.

Megemlékezés a deportálásról

Szentgotthárd - Június 16-án hétfőn, 17 órakor a szentgotthárdi zsidó temetőben a Szombathelyi Zsidó Hitközség és Szentgotthárd Város Önkormányzata megemlékezést tart a magyar zsidóság deportálásának 70. évfordulója alkalmából.

Rendezvény

Szombathely. Fő tér: ma 15 órától Bloomsday 2014. Kortárs művészeti fesztivál kerül megrendezésre. 15 órakor Megnyitó - Fő tér – Joyce szobor. 15.20-kor pecsételés. 15.30-kor Képzős egyetemisták kiállítása az Agora – Savaria Filmszínház melleti területen. 16 órakor Bloomsday 20 – előadások, visszaemlékezések az Agora – Savaria Filmszínház aulájában. 16.30-kor Múzsám Adria – kiállítás megnyitó a Szombathelyi Képtárban. 18 órakor Joyce zenéi – A Savaria Szimfonikus zenekar koncertje a Bartók Teremben. 20 órakor Karak koncert; 21 órakor Firkin koncert a Zsinagóga udvarán.

Kiállítás

Szombathely. Szombathelyi Képtár: Hétfőn 16.30-kor Múzsám, Adria – Kiállításmegnyitó. A Szombathelyi Képtár kortárs képzőművészeti kiállítása adriai inspirációkra készült alkotásokból válogat. A festményeken és installációkon felsejlik a tengerparti kis városok mediterrán hangulata, a tengerbe beékelődő Isztriai-félsziget kikötőinek és gondozott tengerpartjainak andalító légköre. Mind olyan kapocs, ami miatt kiállításunk a Bloomsday rendezvényeinek sorába illeszkedik, hiszen a múlt századelőn Triesztben lakó James Joyce híres regényének főhőse, az Ulyssesben szereplő Leopold Bloom szombathelyi kötődésű. A kiállítás megnyitja: W. Farkas László, Bloom-kutató.

Kőszeg. Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Nagy Lajos gyűjtő petróleumlámpáiból látható kiállítás naponta 10.00–17.30 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!