Programok

2016.06.19. 08:18

Programok, rendezvények Vas megyében június 20-tól

Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények június 20-tól. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

JÚLIUS 2.

Ataru a Ság hegyen

Celldömölk - Nagyon úgy tűnik, hogy az Ataru Taiko japán dobszínház nemcsak a sakura-koncertekkel teremtett hagyományt, hanem a Ság hegyi föllépésekkel is. Július 2-án következik a második. Hogy a vulkanikus eredetű Ság hegynek mágikus ereje van, régóta sejtjük. Somogyi István rendező például itt vitte színre a Soltis Lajos Színház társulatával Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjét: hol máshol kereshetnénk a híres, csodálatos „Üdlakot", ha nem a mesebeli Ság hegy zugaiban és tisztásain. A Vörös Emil vezetésével most már több mint 10 éve lüktető, dübörgő Ataru Taiko japán ütőegyüttes (vagy dobszínház) a múlt évben tette először próbára a Ság hegyet. A kísérlet elementáris eredményt hozott: óriási tömeg került egy hullámhosszra a japán dobokkal és a hegy varázslatos energiáival, a KMKK közreműködésével. Még jó, hogy a kísérletet meg kell ismételni: az Ataru Taiko kráterkoncertje (rítusa) július 2-án 20 órakor kezdődik. A zarándoklatot nem érdemes kihagyni: testet-lelket megmozgató, átmosó, élmény. Mintha már hallanánk is a dobokat.

JÚNIUS 26.

PUNK

Szombathelyen, a Bohémban vasárnap délután négytől ska és punk zenekarok adnak koncertet. Fellép az olasz Los Fastidios, valamint két helyi csapat, a Derkovbois és a Kinek Beszélsz Te?

JÚNIUS 25.

Platinás huligánok

Szombathely - Két héttel a megjelenése után platina státuszt ért el a Hooligans legújabb, igaz történet című albuma, ami többek között azt is bizonyítja, hogy a húsz éve alapított zenekar továbbra is az egyik legkedveltebb csapat a hazai palettán. Ezt a népszerűséget ki is használja a négytagú együttes, a jubileumi év jegyében rengeteg koncert vár rájuk, így többek között a szombati szombathelyi Szent Iván-éji vigasságok programjának is ők lesznek az egyik közreműködői. A koncertjük este fél 11-kor kezdődik, előttük a Nagy Feróval felálló Beatrice játszik, a baboskendős zenekar nyolc órakor kezd a Csónakázó-tónál felállított nagyszínpadon. Lesznek további koncertek is, délután fél háromtól a Clap4What, négytől a Zaporozsec, míg este hattól a Margaret Island lép fel.

SZÓLÓBAN

Szombathelyen, a Bohémban szombat este nyolctól Rob Hollywood mutatja be dalait.

MÁGIKUS

Szombathelyen, a Cabana Gardenben szombat este nyárnyitó Magic Friday party várja a vendégeket. A hangulatfelelősök Fizboh, Pixa, Szécsei, Richard Wasc és Rayback lesznek.

HOUSE

Gyöngyösfaluban, a Holdfény Ligetben szombat este elektronikus zenei partit tartanak, amelynek sztárvendége az ibizai house klubokból ismert Tania Moon lesz. Fellép továbbá Slam Jr., Budai, Claudia Black, Köry, DJ Raul és Large is.

JÚNIUS 24.

Szent Iván éjjelén a Beatricével

Szombathely - A Szentivánéji Vigasságok koncertprogramja június 24-én (péntek) 14.30-kor kezdődik a Csónakázótónál szokás szerint fölállított nagyszínpadon. A Clap4what, a Zaporozsec, a Margaret Island után 20 órakor Nagy Feró és a Beatrice lép színpadra, 22.30-kor a Hooligans veszi birtokba a terepet. Az emlékműnél röppennek föl 24 órakor a tűzijáték első fénycsóvái. A gyerekhelyszínen 15-től 19 óráig tart a játék.

Az inga diadalútja 125 éve kezdődött

Celldömölk - Eötvös Loránd 125 éve, 1891-ben végzett kísérleteket a Ság hegyen torziós ingájával, bizonyítva a műszer alkalmazhatóságát. Az évfordulón kiállítás nyílik a Kemenes Vulkánparkban június 24-én (péntek) 15 órakor. Aztán Szabó Zoltán tart előadást Az inga útja a Ság hegyi méréstől a világhírnévig címmel.

Koncertek az Őrségi Vásárban

Őriszentpéter - A hét végi Őrségi Vásár már hagyományosnak számító kísérőrendezvényeként újra változatos zenei programot kínál a kisváros. Péntek este fél kilenctől a legnépszerűbb nemzeti rockzenekarunk, a hamarosan új albummal jelentkező Kárpátia lép fel, szombat este héttől a Magna Cum Laude ad koncertet, míg vasárnap este hattól a népzenei hagyományokat mai, modern, részben elektronikus megoldásokkal is ötvöző Holdviola programját tekinthetik meg az érdeklődők.

MULATÓS

Szombathelyen, a Sláger Mulatóban péntek este Tim-Tom szórakoztatja a közönséget, szombaton retró party lesz, ahol DJ T.B.Boy szolgáltatja a zenét.

JÚNIUS 23.

A színház ürügy lesz

Vasvár - Tizenötödik alkalommal rendezik meg a Színjátszó Fesztivált a városban. A jubiláló találkozó csütörtöktől vasárnapig tart. A 15 nevező csoport 23 előadásban mutatkozik be a jubileumi találkozón. A programra nemcsak hazai, hanem határon túli csoportok is neveztek a kezdetektől. Eddig jellemzően magyarlakta vidékekről érkeztek játszók, idén akár Grúziából is becsöppenhet egy különítmény. Az egyeztetés jelenleg is folyik. A vasvári találkozó sajátossága, hogy a fellépők nemcsak Vasváron, hanem a térség falvaiban is bemutatkoznak, idén hét helyszínen. A települések jelentkezhettek fogadó helyszínként, a színjátszók maguk választottak, hova mennek. - Innentől a színház csak ürügy az emberi kapcsolatok megkötésére. Ugyanis a falvak és a csoportok ezzel egyfajta barátságot kötnek. Elkezdődik egy folyamat. A színjátszó vendégek visszajárnak a településekre szerepelni, táborozni. Több példa is van már erre. Mindez a fesztiválnak köszönhetően - emelte ki a rendezvény legfontosabb hatását, eredményét Gergye Rezső szervező.

Kiss Sándor történész előadása

Szombathely - Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára előadó- és kiállítóterme (Hefele M. u. 1.): csütörtökön 17 órakor, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezendő történelmi sorozat következő előadását a Közjó és Hagyomány Egyesület meghívására M. Kiss Sándor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum tudományos főigazgató-helyettese tartja.

Tumó István a Móritz Galériában

Celldömölk - Tumó István íróval, festővel Németh Tibor könyvtárvezető beszélget június 23-án (csütörtök) 17.30-kor a KMKK Móritz Galériájában, ahol 18 órakor Fehér László polgármester nyitja meg a Tumó-tárlatot.

JÚNIUS 22.

Ha szerda, akkor Lamantin Klub

Szombathely - A Lamantin Jazz Fesztivál ma megnyitja a Lamantin Klubot a Weöres Sándor Színház klubjában. Föllép a Szabó Dániel Quintet: Szabó Dániel (zongora), Bacsó Kristóf (szaxofon), Zana Zoltán (szaxofon), Szandai Mátyás (bőgő), Juhász Márton (dob). Valamennyien a magyar és nemzetközi jazz-színtér középgenerációs élvonalbeli zenészei. Ma este örömzenére készüljön, aki a Lamantin Klubba betér.

KIÁLLÍTÁS

Szombathelyi Képtár: kedd–szerda, péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig.   Élesztő, a Nyugat-magyarországi Egyetem, BDPK Művészeti Intézet hallgatóinak diplomakiállítása. Kiállítók névsora: Andrasek Dorina, Balázs Johanna, Balogh Réka, Birinyi Zsuzsanna, Faragó Veronika, Lantos Maya, Magyar Krisztina Ágnes, Molnár Alexandra, Mukanovics Márta, Pócs Péter, Pócs Tamás, Portik Szabolcs Huba, Sághy Anna, Szilágyi Botond, Szücs Laura, Tüske Dóra, Vargová Katalin, Varju János, Virág Zsuzsanna. A tárlat június 24-éig tekinthető meg. A MA folyóirat mind a magyar irodalom, mind a képzőművészet szempontjából meghatározó jelentőségű orgánum volt. Főszerkesztője Kassák Lajos, köre, az aktivisták a magyar avantgárd legkiválóbb képviselői. A Szombathelyi Képtár könyvtára 16 értékes, eredeti MA példánnyal rendelkezik, képzőművészeti gyűjteményében pedig az ide tartozó művészek többségétől őriz alkotásokat. A kiállításon a folyóiratok és Kassák művei mellett Perlrott Csaba Vilmos, Uitz Béla, Nemes Lampérth József, Tihanyi Lajos, Kmetty János, Mattis Teutsch János, Bortnyik Sándor alkotásai láthatók. A kiállítás szeptember 18-áig tekinthető meg.

Iseum Savariense: kedd–szerda, péntek–vasárnap 10–17 óráig; csütörtök 10–18 óráig. Szent Márton és Pannónia. Kereszténység a római világ határán. Az Iseum Szent Márton emlékévében Pannonia ókeresztény emlékanyagának látványos válogatását tárja az érdeklődők elé. Ezt az egybegyűjtött műtárgykincset még soha nem láthatták az érdeklődők, sem Magyarországon, sem másutt. Több, mint tucatnyi magyar múzeum és gyűjtemény mellett Mainz, München, Kismarton, Zágráb és Sisak adta kölcsön féltve őrzött kincseit, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legteljesebb képet alkothassunk Szent Márton koráról, a 4-5. századi pannoniai kereszténységről. „Márton Pannoniában, Sabaria városában született" – ez a mondat évszázadokon át Savaria-Szombathely ismertségét jelentette, és egyben a most nyíló kiállításunk vezérfonalául szolgált. Tárlatunk – miként Márton megosztott köpenye – csupán egy fél. A másik fél, a Kárpát-medence 5-9. századi keresztény hagyatékát felölelő rész Pannonhalmán, a Főapátság múzeumában látható. Tekintsék meg mindkettőt! A két fél csak így válik ismét egésszé! A kiállítás november 30-áig tekinthető meg.

Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Változó kultúrák a változó tájban című állandó kiállítás – mely Vas megye őskorát bemutató tárlat.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–csütörtök 8.30–15.30, péntek 8.30–14.00 óráig, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552).

Járdányi Paulovics István Romkert: csak előre bejelentkezett csoportok számára látogatható! Bejelentkezés: 0620-260-8370.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–19 óráig.

Szombathely - Cafe Frei (Fő tér 24.): A tavasz kincseinek nyomában. Vass Péter Bexter és Pálfi András fotókiállítása. A tárlat megtekinthető június 30-áig.

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár, Kutatószoba: kedd, szerda: 10–18 óráig látogatható.

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár (Szily J. u. 1.): csütörtökön és pénteken a következő tárlatvezetési időpontokban látogatható: 9.00, 11.00, 13.00 és 15.00 órakor. Eiffel Szombathelyen – 130 éves a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár teremkönyvtára" című kiállítás, mely szeptemberig látogatható.

Smidt Múzeum: kedd-szerda, péntek, vasárnap 10-17 óráig; csütörtök 10-18 óráig. A hadisebesüléstől a gyógyulásig, időszaki kiállítás. A Smidt Múzeum kiállítása több ezer darabos háborús gyűjteményéből válogat. Az emléktárgyak a harcképtelenné válástól a hátországi, szombathelyi gyógyulásig kísérik végig az első világháborús sebesültek sorsát. A lövészárokban használt felszerelések, a sátorlap, a vállból kioperált srapnel golyó, repülő nyilak, a hordágy, a vonat, a vöröskeresztes és jótékonysági emlékek, orvosságok, röntgenképek, hálalevelek, naplók, allegorikus és karikatúra rajzok mind egykori túlélők kedves tárgyai, emlékei. A kiállítás július 15-éig várja az érdeklődőket.

Berzsenyi Dániel Könyvtár, 2. emeleti olvasóterem: Szombathely eltűnt épületei címmel, fotókiállítás nyílt. A bemutatott fényképeken olyan épületek láthatóak, amelyek már megsemmisültek, lebontásra kerültek, vagy olyan módon alakították át őket, hogy eredeti formájuk már nem felismerhető. A tárlat június 30-áig tekinthető meg.

Katonatörténeti kiállítás (Aréna u. 8.): Felszabadítás – Visszacsatolás címmel kiállítás látható, mely az intézmény nyitvatartási ideje alatt látogatható.

Katonatörténeti kiállítás (Aréna u. 8.): Az ostffyasszonyfai hadifogolytábor fennmaradt tárgyai című kiállítás nyílt. A kiállítás Czöndör János gyűjteményéből készült.

Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola, Puskás Galéria: Gódor József, „Táj és történelem" című fotókiállítása nyílott. A tárlat megtekinthető hétköznaponként, június 30-áig.

Cafe Frei (Fő tér 24.): A tavasz kincseinek nyomában. Vass Péter Bexter és Pálfi András fotókiállítása. A tárlat megtekinthető június 30-áig.

Hegyfalu. Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 10–17 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben Évfordulók és események anyagból: a Magyar kultúra napja – Békés megye, Tápé, Sárköz, Baranya, Somogy, Rábaköz című tárlat látható, a fogadó helységben I. világháború képeslapokon; a középső teremben Szent Márton emlékezete képeslapokon 2. rész címmel összeállított tárlat tekinthető meg.

Csehimindszent. Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum "A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892–1975)" című állandó kiállítása látható.

Kresz Park (Brenner Park): nyitva tartási idő – csak esőmentes, jó időben, keddtől vasárnapig 14.30–19.00 óráig.

Acsád. Szociális otthon: Sárosi István képeslapjaiból nyílt kiállítás, mely A középkori magyar művészetet mutatja be. A tárlat június 30-áig várja az érdeklődőket.

Répcelak. Répce Galéria: Móritz Sándor, Munkácsy Mihály-díjas festőművész emlékkiállítása nyílott. A kiállítás megtekinthető június 30-áig.

Kőszeg. Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10-17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja.

Hotel Irottkő aula: a kőszegi Csók István Művészkör Egyesület meghívására a Soproni Képzőművészeti Társaság tagjai mutatják be legújabb alkotásaikat. A két egyesület közötti baráti kapcsolatot erősíti a mostani meghívás is. A tárlat július 8-áig tekinthető meg.

Jurisics-vár, lovagterme: A látomás látványa címmel Gyarmathy Ágnes Munkácsy-díjas díszlet- és jelmeztervező kiállítása megtekinthető július 31-éig, hétfő kivételével naponta 10–17 óráig.

Koronaőrző bunker (Kálvária I. stáció előtt): a magyar szent korona történetét bemutató kiállítás tekinthető meg szombatonként 13–17 óráig. A nyitva tartástól eltérő időpontban csak előzetes bejelentés, egyeztetés alapján (legalább 2 munkanap) minimum 15 fő esetén látogatható az emlékhely.

Csepreg. Petőfi Sándor Művelődési Sportház és Könyvtár kiállító terme (Széchenyi tér 31.): Bálinth Zoltán, Erdély – Árkos vándor székely válogatás az árkosi néprajzi gyűjtemény anyagából. A tárlat megtekinthető augusztus 8-áig, naponta 10–18 óráig, bejelentkezés alapján egyéb időpontokban is.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva. Mi vagyunk a huszárok! címmel állandó kiállítás nyílt. Magyarország egyetlen huszár kiállítása a leghosszabb ideig fennálló Nádasdy huszárezred emlékanyagára építve mutatja be a legmagyarabb fegyvernem évszázadait, egyenruháit, fegyvereit, hétköznapjait. A társezredek, mind a Hadik huszárok, Radetzky huszárok tárgyi emlékei is segítik elképzelni, milyen is volt egy huszár élete a békés vagy háborús hétköznapokon. Ezredtörténetek, személyes sorsok elevenednek meg a huszármúzeum állandó kiállításán.

Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: Olajné Biró Aranka babakészítő mester, egyedi készítésű, díjazott babáinak kiállítása. A tárlat megtekinthető június 30-áig, a könyvtár nyitvatartási idejében.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: „Körmend és a Batthyányak évszázadai", Cipőtörténeti Gyűjtemény. Nyitva tartás: kedd–vasárnap 10–18 óráig.

Rendészeti Szakközépiskola (Alkotmány u. 5–7.): "A rendszerváltás utáni idegenrendészet története" című állandó kiállítás nyílott.

Magyarszombatfa. Őrségi Vadászati Kiállítás: keddtől vasárnapig 10–17 óráig várja az érdeklődőket.

Vasvár. Helytörténeti Múzeum, állandó kiállítások: Domonkos rendház épülete, rendtörténeti kiállítás, Vas vármegye középkori története. Nyitva tartás: kedd–péntek 10–18 óráig, szombat–vasárnap 14–16 óráig.

Szentgotthárd. Szlovén Kulturális és Információs Központ (Gárdonyi u. 1.): Andrej Blatnik fotóművész „Rábavidéki pillanatképek" című kiállítása. A tárlat június 30-áig tekinthető meg.

Felsőcsatár, Vashegy. Vasfüggöny Múzeum: naponta 10–19 óráig várja az érdeklődőket. Csoportos igény esetén a tulajdonos (megépítő) vezetésével tekinthető meg, aki valós, megtörtént szökési kísérleteket mutat be a korhű, illetve eredeti eszközök segítségével a történelmi időszakok sorrendjében. Idéntől új elemmel bővült a múzeum.

Magyarszombatfa. Őrségi Vadászati Kiállítás: keddtől vasárnapig 10-17 óráig várja az érdeklődőket.

Hegyhátsál. Csillagvizsgáló (Fő u. 19.): Távcsöves bemutatás előzetes telefonos egyeztetés alapján, Tuboly Vince 0630-936-6333.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!