Programok

2014.06.21. 19:32

Programok, rendezvények Vas megyében június 23-tól

Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények június 23-tól. Böngésszen, és válogasson!

JÚLIUS 11.

Hopplá és itt is lesz a fesztivál

Szentgotthárd – Július 11-én és 12-én 25. alkalommal rendezik meg a Hopplá Fesztivált a Várkertben. Az egész családnak jó kikapcsolódást nyújtó programon fellép a 100 Folk Celsius, de lesz Delta buli is. Az első napon felbőgnek a veterán- és terepmotorok a körmendi Vasparipa Egylet segítségével. Ezek körbejárják majd a várost. A gyerekeknek lesz az ingyenes ugrálóvár és kézműves foglalkozás. Fellép: Hahó, Öcsi, Secret Valley, Kalapács és az Akusztika, Zaporozsec, Ossian, Saves As, AC/DP.

 

JÚNIUS 30.

Mesebirodalom lesz a könyvtárban

Bük - Idén nyáron is megnyitja kapuit a „mesebirodalom” a városi könyvtárban. Június 30. és július 4. között várják az alsó tagozatos fiúkat és lányokat különféle mesébe illő programokkal, vidám vetélkedőkkel, játékkal, kirándulással.

 

JÚNIUS 29.

Matiné az első világháborúról

Kőszeg - Vasárnap, június 29-én 11 órakor a Művészetek Házában megemlékeznek az I. világháború kirobbanásáról. Berta von Suttner, az első Nobel-díjas írónő műveiből olvas fel Wilma Baruneis németül és Lőrincz Magda – magyarul.

 

JÚNIUS 28.

Faluházat, parkot avat a község

Dozmat – Szombaton az egészségről, kultúráról szól a falunap a településen. Az eseménysorozat 9 órakor kezdődik a faluházban: Varázshegedű címmel Csider Sándor mondja el verses gondolatait a szeretetről, a boldogságról. 10 órakor dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő adja át a felújított faluházat és a község pihenőparkját. Mindkettőt dr. Perger Gyula plébános áldja meg. Fél 11-től Pars Krisztián olimpiai kalapácsvetővel kezdődik beszélgetés, amit a fiatalok labdarúgó- mérkőzése követ. Lesz nősök-nőtlenek futballmeccs is, a napot hajnalig tartó bál zárja.

Határvidék a moziban

Répcelak – Többszörösen díjnyertes dokumentumfilmek bemutatója lesz szombaton a művelődési házban. Az alkotók egyike, Boros Ferenc helyi kötődésű. A Határvidék című dokumentum-etűdben a Vas megyei határvidéken lévő vasfüggöny, kihalt és kettévágott falvak, elhagyott határőrlaktanyák, emberi sorsok, tragédiák, és a schengeni határnyitás elevenedik meg. A Napfényember Spiegler Elemér 102 éves holokauszt túlélő élettörténetét, mélyen humanista személyiségét mutatja be, megcsillantja a borzalmakat felülíró humorát. Spiegler Elemér legyűrte a gonoszt: semmi-időbe taszította azt a világot, amely szégyenfolt az emberi civilizáció történetén. A fél hétkor kezdődő vetítés után beszélgetés lesz az alkotókkal.

Városházi Esték nyárra

Szentgotthárd – A Pannon Kapu Kulturális Egyesület Városházi Esték elnevezésű programjának következő állomása szombaton 19.30 lesz a Széll Kálmán téri szökőkútnál. Az érdeklődők ezúttal a Leslie Night együttes koncertjét hallgathatják meg, majd július 5- én 19.30 órakorkor Kovács Miklós és Kóbor Zsóka lép fel.

Úsznak 1 km-t és 50 métert

Szombathely – A hatodik állomásával folytatódik szombaton a Szombathelyi Szabadidősport Szövetség „Minden hónapban egy próba” elnevezésű teljesítménypróba sorozata. A szervezők 10 órától a Tó fürdő nagy medencéjénél várják azokat, akik az 1 km-es úszást teljesíteni szeretnék. Óránként indulnak a csoportok. Ám 14 órától már a „Sportra fel Szombathely!” program résztvevői veszik birtokba a medencét. Az érdeklődők 50 méteres úszásban tehetik próbára a gyorsaságukat – 12 korosztályban hirdették meg a versenyt.

Ismét megrendezik a Király Kupát

Szombathely – Szombaton 11 órakor lejátssza első felkészülési mérkőzését a Haladás NB I-es labdarúgócsapata. A zöld-fehérek a szlovák bajnokság harmadik helyén végzett, az Európa-ligában induló Spartak Trnavát fogadják a Rohonci úton. Szintén a Szombathelyi Haladás labdarúgócsapatával kapcsolatos hír, hogy jövő pénteken kerül sor a 11. Király Kupa nemzetközi tornára. A Király Sportlétesítményben rendezendő viadalon a címvédő Haladáson kívül a Puskás Akadémia, a Kaposvár és a román elsőosztályú FC Clienci vesz részt. A döntőbe jutásért 14 órától Radóék a románokkal csapnak össze. A bronzmérkőzés 17.30-kor, a döntő 19 órakor kezdődik.

Vásári forgatag Őriszentpéteren

Őriszentpéter - Június utolsó hétvégéjén immár 34. alkalommal rendezik meg a térség legnagyobb hagyományőrző fesztiválját, az Őrségi Vásárt. A programok fókuszában idén is az őrségi kézműves hagyományok bemutatása áll, rendkívül gazdag kulturális programmal ötvözve. Szombaton reggel fél kilenctől térzene fogadja a vendégeket, kilenctől hivatalosan is megnyílik a vásár.

Zenés műsorral kedveskednek

Szentgotthárd - A Pannon Kapu Kulturális Egyesület mindenkit szeretettel vár a Városházi Esték nevű rendezvénysorozatára. Június 28-án 19 óra 30 perckor Leslie Night együttes ad koncertet, majd július 5-én, este fél nyolckor Kovács Miklós és Kóbor Zsóka zenés műsorát hallhatják és láthatják az érdeklődők a Széll Kálmán téri szökőkútnál.

Sportnap és U21-es bajnokok focitornája

Rum – Június 28-án, szombaton sportnapot rendez a Rum KSC. A program 9 órakor U11-es focitornával indul, 12-től pedig a megyei II. osztályú U21-es bajnokcsapatok (Újperint, Bajánsenye, Rum) csapnak össze. A sportvetélkedők 16 órakor kezdődnek – teke, illetve labdarúgó utcabajnokság, lányok-asszonyok focija, futás, kerékpározás, görkorcsolyázás, büntetőrúgó-verseny és csocsó szerepel a palettán. Lesz szabadtéri főzés családi, baráti társaságok, munkahelyi közösségek, civil szervezetek részvételével. Este köszöntik a község U21-es bajnok labdarúgócsapatát, illetve megyei I-es tekecsapatát, a napot pedig bállal zárják.

Fényhangár a múzeumok éjszakáján

A Savaria Múzeumban szombaton 18 órakor Konzi Big Band koncert lesz a Savaria Múzeum parkjában. 18.30-kor Mi is nyaraltunk az Adrián! – kiállításmegnyitó a Kőtár előtt. 19 órakor Hogyan nyaraltunk az Adrián a '60-as, '70-es években? 19.30-kor Búvárportyák Montenegróban. 20 órakor Tenger alatti bestiárium. 20.30-kor Régészet a tenger alatt. 21 órakor Tárlatvezetés a Víz alatt – múlt felett című kiállításban. 21.30-kor Fényfestés: a FényHangár műsora a Savaria Múzeum parkjában. 23.30-kor Konzi Big Band koncert. A Kőtárban kézműves foglalkozás.

Múzeumok éjszakái

RENDEZVÉNY

Bük.
Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum: szombaton 13.30 Mazsorett produkció; vasárnap 14.30 Kovács Kati fellépése.

KIÁLLÍTÁS

Szombathely.  
Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Szombaton 18-24 óráig Múzeumok nyári éjszakái. 18.00 Konzi Big Band koncert a Savaria Múzeum parkjában. 18.30 Mi is nyaraltunk az Adrián! – Kiállításmegnyitó a Kőtár előtt. 19-21 óráig vetített képes előadások a Díszteremben. 19.00 Hogyan nyaraltunk az Adrián a '60-as, '70-es években? 19.30 Búvárportyák Montenegróban. 20.00 Tenger alatti bestiárium. 20.30 Régészet a tenger alatt. 21.00 Tárlatvezetés a Víz alatt – múlt felett című kiállításban. 21.30 Fényfestés: a FényHangár műsora a Savaria Múzeum parkjában. 23.30 Konzi Big Band koncert. 23.30 Vetítés a Kompart hallgatóinak és a Művészeti Szakközépiskola növendékeinek munkáiból. A Kőtárban kézműves foglalkozás, történeti embertani bemutató, csontkirakó és foglalkozás, római kori pajzskészítés, helyszíni boncolás mikroszkópos vizsgálatokkal, lámpáskészítés.

Smidt Múzeum: kedd–vasárnap 10–17 óráig. Szombaton 18-21 óráig Múzeumok nyári éjszakái. 18.00 Papírszínházi meseelőadás. 18.15 Élmény-tárlatvezetés gyerekeknek Smidt-kutyussal. 18.45 Papírszínházi meseelőadás. 19.00 Üdvözlet az Adriáról! – tematikus tárlatvezetés. 20.00 Életre kel(l) a múlt – tárlatvezetés az egész múzeumban. 21.00 a 83. gyalogezred fotói és a Smidt Múzeum első világháborús gyűjteménye. 22.00 Éjszakai őrjárat a középkori várban a Smidt Múzeumtól a Romkertig. 18-21 óráig kézműves kuckó – tutajkészítés, világítótorony és medúza készítése, kavicsfestés, papírbabák öltöztetése korabeli fürdőruhákba.Szombathelyi Törvényszék: szombaton 18-23 óráig várja az érdeklődőket. Előadások, kézműves foglalkozások, rajzverseny, szellemi totó, rabosítás, kiállítás régi pénzekből, berendezett börtöncella megtekintése.

KONCERT

Szentgotthárd. Széll Kálmán tér, szökőkút: szombaton 19.30-kor Leslie Night együttes koncertje.

 

JÚNIUS 27.

Fókuszban a töktermesztés és feldolgozás lesz

Kerkáskápolna - Június 27-én, pénteken 10 órakor az Őrségből Kitelepítettek Emléknapja kezdődik. A program részeként délután kettőkor a Kitelepítettek Emlékművét avatják fel a Batthyányszeri buszfordulónál. Háromkor átadják a felújított közösségi házat, négykor pedig kezdődik a kapornaki találkozó ,,Fókuszban a töktermesztés és feldolgozás" címmel. Helyszíne a szlovéniai Kapornak tájháza.

Gálaműsorral készülnek

Szentgotthárd – A Nyugdíjas Pedagógusok és Barátaik Egyesület pénteken 17 órától tartja meg a „Fordítsd az arcodat a nap felé...” című gálaműsorát a szentgotthárdi Színházban, az egyesület megalakulásának 20. évfordulója alkalmából.

 

JÚNIUS 25.

Könyvbemutató beszélgetéssel

Szombathely - A Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Szülőföld Könyvkiadó szervezésében június 25-én, 17 óra 30 perckor a könyvtár negyedik emeleti előadótermében könyvbemutatóra és irodalmi beszélgetésre várják az érdeklődőket. A könyvtárban Fábián Mária Született nagymamák című könyvét mutatják be. Köszöntőt mond dr. Takátsné dr. Tenki Mária, Szombathely megyei jogú város kulturális tanácsnoka.

Rose az idén mégsem jön a Kőszegi Várszínházba

Kőszeg - A Kőszegi Várszínházban Vári Éva betegsége miatt elmarad a június 25-ére, a vár lovagtermébe meghirdetett Rose című előadás. A megvásárolt jegyeket visszaváltják, vagy a másnapi előadáson (Spiró György: Prah) is elfogadják.

RENDEZVÉNY

Szentgotthárd. Színház: pénteken 17 órakor, „Fordítsd az arcodat a nap felé...” címmel a Nyugdíjas Pedagógusok és Barátaik Egyesülete megalakulásának 20. évfordulója alkalmából, gálaműsort rendeznek.

KIÁLLÍTÁS

Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–szerda 9.00–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552). Járdányi Paulovics István Romkert: kedd–vasárnap 10–17 óráig. Szombaton 18-22 óráig Múzeumok nyári éjszakái. 18 és 19 órakor Római kori séta a Romkertben. 22 órakor Éjszakai őrjárat a középkori várban – találkozó a Smidt Múzeum udvarán.

Smidt Múzeum: kedd–péntek, vasárnap 10–17 óráig. Időszaki kiállítás: A Nagy-testvérpár emlékezete (A szombathelyi származású kétszeres Európa-bajnok és kétszeres olimpiai bronzérmes páros műkorcsolyázó Nagy Marianna és Nagy László nemzetközi pályafutásának személyes emlékei, külön kiemelten szombathelyi vonatkozásaik). Szombaton 18-21 óráig Múzeumok nyári éjszakái. 18 órakor Papírszínházi meseelőadás. 18.15-kor Élmény-tárlatvezetés gyerekeknek Smidt-kutyussal. 18.45-kor Papírszínházi meseelőadás. 19 órakor Üdvözlet az Adriáról! – tematikus tárlatvezetés. 20 órakor Életre kel(l) a múlt – tárlatvezetés az egész múzeumban. 21 órakor a 83. gyalogezred fotói és a Smidt Múzeum első világháborús gyűjteménye – tematikus tárlatvezetés. 22 órakor Éjszakai őrjárat a középkori várban a Smidt Múzeumtól a Romkertig. 18-21 óráig kézműves kuckó – tutajkészítés, terménykép alkotása kávébabból, világítótorony és medúza készítése, kavicsfestés, papírbabák öltöztetése korabeli fürdőruhákba.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–17 óráig. Szombathelyi Képtár: kedden, szerdán és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Műhelytitok – Sütő Éva iparművész kiállítása. Sütő Éva a Vas megyei művészeti élet évtizedek óta jelentős alkotó tagja, állandó kiállítója a szombathelyi Nemzetközi Textilbiennálénak és triennálénak. Textil- és bőrmunkái kísérletező kedvét, szín- és formagazdagságát bizonyítják. Foglalkozik történelmi témákkal, a nemzet jelleg vonatkozásaival, szombathelyi lokálpatriótaként a város múltjával és értékeivel. Munkái több műfajban készülnek: fal- és tértextil, zászló és minitextil, használati tárgyak vagy lírai szobrok. A tárlat augusztus 10-éig tekinthető meg. Tengerre magyar! – Fiume magyar emlékezete. Skultéty Csaba gyűjteménye. „Tengerre magyar!” – hangzott Kossuth Lajos felhívása, felidézve azt az időt, amikor még magyar hajók horgonyoztak az Adriai-tenger kikötőjében. Fiume az Osztrák-Magyar Monarchia idején Magyarország legnagyobb kikötője, a Szent Korona legszebb gyöngyszeme volt. A hajófedélzetet imitáló kiállítás a város egykori pezsgő életét mutatja be, Skultéty Csaba gyűjtőmunkájának köszönhetően korabeli dokumentumok, tárgyi emlékek, makettek és hajóberendezések segítségével. Iseum Savariense: kedd–szerda és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Út az Adriához – a Mediterráneum vonzásában; Örökzöld szentély – az Adria növényvilága. A kiállítás ízelítőt ad az egykor Savariában élt rómaiak életmódjából és kapcsolataiból, a mediterrán világból, amelyből a Borostyánút mentén fekvő városok közül talán éppen Savaria kapta a legtöbbet. Az Iseumban az Adria partvidékének jellegzetes őshonos és mediterrán növényei is láthatóak lesznek. A kiállítás október 5-éig tekinthető meg. 

Egyházmegyei Kincstár: kedd–szombat 9–17 óráig.Egyházmegyei Könyvtár: csütörtökön és pénteken a következő tárlatvezetési időpontokban látogatható: 9.00, 11.00, 13.00 és 15.00 órakor.

Vas Megyei Levéltár (Hefele M. u. 1.): szombaton 18-23 óráig Múzeumok nyári éjszakái. A börtöncellák sötétje. Az egykori vármegyei börtön – a Levéltár régi épülete – pincéjének egyéni megtekintése, kínzóeszközök „kipróbálása”. Kísérőprogramok  az előadó- és kiállítóteremben: a levéltári honlap és digitális levéltári kiadványok bemutatása, kipróbálása, levéltári kiadványok vására.Szombathelyi Törvényszék (Szily J. u. 7.): szombaton 16-23 óráig várja az érdeklődőket a 125 éves Szombathelyi Törvényszék épülete. Előadások, kézműves foglalkozások, rajzverseny, szellemi totó, rabosítás néhány percre, kiállítás régi pénzekből, érmekből, órákból, bírósági paloták bemutatása képeslapokon és berendezett börtöncella megtekintése.

Agora–Gyermekek Háza: Repüléstörténet maketteken, Nyilasi László hagyatéki anyagából várja kiállítás az érdeklődőket, mely hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig látogatható.

Katonatörténeti kiállítás (Nagykar u. 1-3.): az Osztrák Magyar Monarchia szárazföldi hadereje és légjáró csapatai című kiállítása naponta 9–17 óráig megtekinthető a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző iskolában.

Hegyfalu. Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 8–18 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben a „Vasút világa” és a „Palócföld” című tárlat látható, a fogadóteremben Batthyány Lajos és kora. 

JÚNIUS 24.

Rendezvény, Szombathely.
Berzsenyi Dániel Könyvtár, 4. emeleti előadóterem : szerdán, 17.30-kor bemutatják Fábián Mária született nagymamák című könyvét. Köszöntőt mond dr. Takátsné dr. Tenki Mária.

Program: Nagymama az irodalomban, Rozán Eszter, biblioterapeuta. Juhász Ferenc: Nagymama című versét elmondja Laki Sarolta. A beszélgetés résztvevői Merklin Tímea újságíró, Dr. Láng Gusztáv irodalomtörténész és dr. Fábián Márta. Az est moderátora Nagy Éva igazgató.

Kiállítás, Körmend. Batthyány kastély – Kápolna kiállítóhelyiség: a Körmendi skandalumok – Botrányos kiállítás című tárlat megtekinthető július 20-áig, a Dr. Batthyány–Strattmann László Múzeum nyitvatartási idejében.

Répcelak. Répce Galéria: Rudnay Társaság gyűjteményes kiállítása megtekinthető július 5-éig.

Acsád. Szociális otthon: július közepéig a Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesületének bemutató tárlata tekinthető meg. A most bemutatásra kerülő kiállításban Afrika tájait, állatvilágát, városait, az ott élő embereket mutatja be, melyet Sárosi István budapesti gyűjtő állított össze. 

JÚNIUS 23.

Termelői fórum – francia példával

Szombathely - Franciaország legnagyobb termelői piacának működésével is megismerkedhetnek a termelői fórum résztvevői június 23-án (hétfőn), 13–16 óráig a Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. irodájában (Horváth Boldizsár körút 9.). A fórumon három Vas megyei termelő áll elő jó példákkal, szó lesz a piaci értékesítés higiéniai szabályairól, valamint a szombathelyi termelői piac működési tapasztalatairól. Az esemény társszervezője a Nemzeti Agrárkamara Vas megyei igazgatósága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!