Programok

2016.05.16. 17:06

Programok, rendezvények Vas megyében május 17-től

Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények május 17-től. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

JÚNIUS 3.

A látomás látványa

Kőszeg - Munkácsy-díjas jelmeztervező munkáinak egy részét láthatják hamarosan a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínházban. A kiállítást a Kőszegi Művészeti Egyesület és a Kőszegi Várszinház együtt hozta el a városba. Ma a díszlet- és jelmeztervezés „nagyasszonya" Gyarmathy Ágnes - így jellemezte őt prof. Dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész, egyetemi tanár, a Kőszegi Művészeti Egyesület elnöke. A Munkácsy-díjas művész tanulmányait a poznańi Képzőművészeti Akadémián végezte. Kiemelkedő művészeti tevékenységét 1978-ban is Munkácsy-díjjal ismerték el. (Ekkor mindössze 34 éves volt, fiatal kora miatt különösen nagy érdem volt ennek a kitüntetésnek a birtoklása.) Számos alkalommal dolgozott fővárosi és vidéki színházakban, valamint Lengyelországban, Csehszlovákiában, Jugoszláviában, a valaha volt NDK-ban és a Szovjetunióban is, vendégművészként. Több magyar tévéjáték és film, a többi között az Oscar-díjas Mephisto jelmezeit is ő készítette. Színházi, televíziós és filmes munkáiért számos nívódíjban részesült az elmúlt évtizedekben. Tehetségét - állítólag - festőművész édesapjától, Gyarmathy Tihamértól örökölte, és időközben nemcsak művészként, hanem egyetemi tanárként is kamatoztatta. Szürrealista fantázia, gondolat- és érzelemgazdag színpadképek, jelmezek, maszkok, kellékek, festőiség és grafikai erények jellemzik terveit. A látomás látványa elnevezésű kiállítás megnyitója június 3-án 18 órakor lesz a Jurisics-várban. A tárlat július végéig látogatható.

MÁJUS 29.

Élő csocsó is lesz a gyermeknapon

Őriszentpéter - Az előző évekhez hasonlóan május utolsó vasárnapján délután tartják meg a városi gyereknapot Őriszentpéteren. A futballpályán és környékén zajlanak majd az események, amelyeket az Őriszentpéterért Egyesület koordinálásával a város egyesületei és civil szervezetei rendeznek meg. Kézműves foglalkozások, versenyek, főzés színesítik az eseményt. Lesz élő csocsó, ugrálóvár és buborékfoci. A mentők, a tűzoltók és a rendőrség is tart bemutatókat.

MÁJUS 28.

Görögkatolikusok Közép-Európában

Vasvár  - Görögkatolikus estet rendez a Vasvári Domonkos Kolostor Alapítvány május 28-án délután fél öttől a kolostor épületében. Polgári László lelkész a Parakliszról, Kisléghi Nagy Ádám az ikonokról beszél, Királyné Kocsis Magdolna kántor pedig a görög egyház énekeivel ismerteti meg az érdeklődőket. A program 18 órakor görögkatolikus Mária-ájtatossággal zárul a plébániatemplomban.

Jubileumi lesz a májusfa-kitáncolás

Körmend  - Negyvenötödszörre is kitáncolják a májusfát a kastélyban május 28-án, szombaton. Ez a legrangosabb néptáncos rendezvény a Dunántúlon, házigazdája a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes. Mintegy háromszáz táncos, zenész mutatkozik be a 14 órakor kezdődő programban, a nézőket és a szereplőket fedett színpad várja. Megrendezik a Laj-tha László koreográfiai versenyt, a májusfa-kitáncolás 18 órakor veszi kezdetét. Az esemény táncházzal zárul.

MÁJUS 27.

Májusfa-kitáncolás Kenyeriben

Kenyeri - A tavalyi évben újra felélesztett hagyományt folytatva, idén is "Májusfa kitáncolásra" hívja a falu lakosságát a Kenyeri Rábamenti Citerazenekar Egyesület. A Kenyeri Művelődési Ház mellett az egyesület tagjai állították fel a falu májusfáját, amit 2016. május 27-én, pénteken 18 órától táncolnak ki. A talpalávalót a közelmúltban arany minősítést kapott Kenyeri Rábamenti Citerazenekar ifjú citerásai és Gyóró község gyerek citerásai pengetik majd. Az este folyamán vidám nótákkal szórakoztatja az érdeklődőket a Bogyoszlói Férfi Dalkör és a Kenyeri Rábamenti Citerazenekar is. A rendezvény ingyenes. Szeretettel várnak mindenkit a szervezők.

MÁJUS 22.

Végállomás olaszoknak

Szombathely - Lassan haza járó vendég lesz Szombathelyen a dallamos heavy metalt játszó Overtures, az olasz csapat ugyanis újra fellép a Végállomásban, ezúttal a napokon belül megjelenő negyedik, Artifacts című albumuk anyagát mutatják be a taljánok. Vendéget is hoznak magukkal, a hasonló stílusú Temperance eddig két albummal büszkélkedhet, s persze lesz helyi előzenekar is. A vasárnapi koncertnek ráadásul enyhén matiné jellege lesz, hiszen kapunyitás délután öt órakor, míg az elsőként fellépő Hóhér hatkor kezdi műsorát.

Rockot a börtönbe

Szombathely - Különleges helyszínen, a szombathelyi büntetés-végrehajtási intézetben lép fel vasárnap délután a 2014 decemberében alapított Gatto zenekar. Nem egyedi vállalkozás az övék, ám egyelőre még nem túl gyakori, hogy rockot vigyen egy csapat a börtönbe. A saját dalaik mellett többek között P. Mobil, Hobo Blues Band, Beatrice és Pokolgép feldolgozásokat is játszó Gatto mindenesetre példát kíván mutatni ezzel a lépéssel a pályatársaknak, bíznak benne, hogy lesznek követőik. A csapat eddig 32 koncerten van túl, szívesen hívják őket klubokba, motoros találkozókra, s idén ott lesznek Csörge-tavi rockfesztiválon is. Emellett készül első albumuk, amelyhez dalszövegeket Csiga Sándor, a Zöld, a Bíbor és a Fekete című rocksláger társszerzője írja.

Búcsút és fesztivált rendeznek a perec körül

Velemér - Őrségi Szentháromság-napi búcsút és perecfesztivált tartanak május 22-én vasárnap Veleméren. A programok délelőtt 10 órakor kezdődnek. Az Árpád-kori templomban szentmise lesz, a település központjában kézművesvásár kezdődik, és a perecsütéshez is hozzákezdenek a helytörténeti kiállítás kemencéjében. A rendezvényen Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke mond köszöntőt, majd Balogh Ernő polgármester is köszönti a vendégeket. A kulturális programokat a Vas Megyei Könyvtárellátási Szolgáltatási rendszer koordinálja és finanszírozza. Fellépnek: a Szentlászlói József Attila Művelődési Egyesület néptáncosai, Hertelendy Attila, a zalaegerszegi színház művésze és a Szó és Kép Színpad. Napközben folyamatosan látogatható az Árpád-kori műemléktemplom, és Ismerd meg Velemért elnevezéssel gyalogtúrán is részt lehet venni.

Gálára készül a kőszegi Dance Jam

Kőszeg - Óvodások és középiskolások is táncolnak, összesen 16 koreográfiát láthat a közönség a Jurisich-vár lovagtermében vasárnap délután. - Ez lesz a 26. gálaműsorunk, az idei előadásunk címe: Örökös körforgás - összegezte Földesiné Németh Csilla, a Dance Jam vezetője. Már a finisben vannak a próbák és országosan többszörösen elismert, díjazott produkciókat hoznak, mintegy évösszegzésként a közönség elé a lányok. Már hagyomány, hogy kiosztják az év táncosa címet, de minden fellépő, minden szereplő elismerést érdemel: - A táncos lányaim példaértékűek lehetnek kitartásuk, alázatosságuk révén kortársaik számára - így fogalmazott a koreográfus-vezető.

MÁJUS 21.

A szekér elindul

Bajánsenye - Gyerek- és felnőttcsoportok szállnak föl a IV. Őrségi Echós Szekérre: a falusi színjátszó találkozót ezúttal május 21-22-én rendezik meg Bajánsenyén, ahol élénk a színpadi élet: gyerek- és felnőtt színjátszók is működnek. A találkozó első napja a gyerekeké, a második a felnőtteké. Érkeznek szombaton gyerekszínjátszók Csesztregről, Szombathelyről, Csehimindszentről, és természetesen a házigazda bajánsenyei iskola színjátszóköre is föllép. A négy gyerekcsoport után 22-én (vasárnap) nyolc felnőttcsoport mutatkozik be a művelődési házban. Felsőlakos (Szlovénia), Murakeresztúr, Csákánydoroszló, Kerkabarabás, Vasvár, Bük, Körmend társulatai mellett a bajánsenyei Kerkabarka Színjátszó Kör szórakoztatja a közönséget. A falusi színjátszó találkozók hangulata semmi máshoz nem hasonlítható: tessék kipróbálni!

Szezonnyitó koncert

Szombathelyen, a Pistons Pubban szombat este héttől szezonnyitó koncertet tartanak helyi szereplők, az Altef4, az Új Nemzedék, Kóbor Zsóka, az Ndrew's Acoustic, a SzakadáRock, a Pandorra, valamint az Újvilág Utca közreműködésével.

MÁJUS 20.

Európai quadrille táncfesztivál

Szombathely. Fő tér: pénteken 12 órakor Európai quadrille táncfesztivál.

Szerencsés Károly történész tart előadást

Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára előadó- és kiállítóterme (Hefele M. u. 1.): pénteken 17 órakor a Közjó és Hagyomány Egyesület meghívására, Szerencsés Károly történész tart előadást az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezendő történelmi előadássorozat keretében. Előadásának címe: Demokrácia és / vagy diktatúra - Magyarország 1944-1956.

Mészáros Zsolt fotóművész évadzáró kiállítása

Szombathely - Weöres Sándor Színház, aula: pénteken 18.30-kor Mészáros Zsolt fotóművész évadzáró kiállítása. Jelenetek 10 előadásból - Válogatás a Weöres Sándor Színház 2015/2016-os évadának fotóiból. A kiállítást megnyitja: Szabó Tibor színművész. A tárlat megtekinthető június 9-éig.

Porcelánbaba kiállítás

Új Nemzedék Közösségi Tér (Óperint u. 1.): pénteken 16-18 óráig Porcelánbaba kiállítás. Tóth Erika magángyűjteménye.

Káldy Lajos festőművész kiállítása

Kámoni Arborétum, Ökoturisztikai Központ: pénteken 17 órakor Káldy Lajos festőművész, Fák, bokrok, virágok című kiállításának megnyitója.

Világsztárok magyar kedvence

Sárvár - Nevezhetjük világsztárok kedvenc magyar zenekarának az Angertea együttest, hiszen a triónak baráti segítségét ajánlott a Faith No More basszusgitárosa, Billy Gould, s Neil Kernon Grammy-díjas producer is. Hogy megérdemelten, azt a vasi közönség is lecsekkolhatja, az Angertea péntek este kilenctől a Nádasdy-vár pinceklubjában játszik. A házigazda az Atakám lesz.

Kezdődik egy újabb epizód

Szombathely - Garázslat - ez lesz a címe a fantasztikus hangú, több formációból is ismert Horváth Meggie, valamint az Epizód zenekar péntek esti fellépésének. A hat fős csapat - amelyben az énekesnő mellett Horváth Tamás billentyűs, Poócza Bence és Pejkó András gitárosok, Tóth László dobos, illetve Róka Miklós basszusgitáros szerepelnek még - a Pistons Pubban tartja új, saját dalokat tartalmazó albumának lemezbemutató koncertjét. A program kezdete fél kilenckor lesz.

Zságbamacska koncert

Szombathelyen, a Végállomásban tartja péntek este Sárga-Fekete című új albuma lemezbemutatóját a Zságbamacska. A nyolckor kezdődő koncert vendégei a Pandorra és a Manuphanktura.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!