Programok

2013.05.26. 14:59

Programok, rendezvények Vas megyében május 27-től

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények május 27-től. Böngésszen, és válogasson!

Vas Népe

JÚNIUS 15.

Körmend  - A woodstocki fesztiválról énekelnek dalokat a Rábastock-on június 15-én 13 órától a szabadidő centrumban. Fellép a Tűzkerék, a FuzzBox, a Soulwave, a Blues Revolver, Cserga, a Hendrix reload, Báró és a Blues step, valamint Meggie.

Kultikus slágerek szövegírójára emlékeznek sárvári zenészek – 90 éve született Fülöp Kálmán

Sárvár - A Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár kezdeményezésére egyedülálló összefogással állítanak színpadra zenés emlékműsort Sárváron rockzenekarok, valamint rézfúvós- és vonósegyüttesek tagjai. A különböző ösvényeken járó aktív sárvári muzsikusok útjainak közös produkcióban való találkozására ilyenformán mindeddig nem volt még példa, így aki elmegy június 15-én a Nádasdy-várba, már csak emiatt is olyasmit fog látni, amilyet eddig még nem.

 

JÚNIUS 8.

Szombathely - Bővül a helyi élő zene kínálata: a Sörpatikában is lesznek koncertek. Június 8-án az Acoustic Blues Jam játszik, műsorukban Eric Clapton, Neil Young, Sting dalainak feldolgozásai is hallhatók. 

Babaruhabörze, jótékonykodás

Szombathely - Nyári babaruhabörze lesz az Oladi KIKI tornatermében június 8-án délelőtt kilenc órától. Új gazdára találhatnak a jó állapotú használt baba- és gyerekruhák, lábbelik 0-14 éves korig, babafelszerelések, játékok, gyerekjárművek, mesekönyvek, használt kismamaruházat és -felszerelés. A kicsik a Bóbita játszóházban szórakozhatnak. A börzén kreatív anyukák is bemutatkoznak. A szervezők a szociális programjuk keretében gyűjtenek az Egyházmegyei Karitász, illetve a megyei kórház újszülött osztálya javára.

Tíztánc Európa-bajnokság a sportházban

Szombathely - Az idei, 48. alkalommal megrendezendő Savaria Nemzetközi Táncversenyen Tíztánc Európa-bajnokságot tartanak június 8-án, szombaton az AGORA sportházban.

Szudáni nap Körmenden

Körmend - Immáron hagyomány, hogy megrendezik a Szudáni napot a kisvárosban. Idén június 8-án kerül erre sor a Színházteremben, folklór programokkal. A népszerű, szudáni születésű gyermekorvos, dr. Abdel Hameed Abdel Hay teremtett hagyományt az afrikai ország kultúrájának, népművészeti kincseinek bemutatásával. Egyúttal társasági eseménnyé is kinőtte magát a rendezvény, hiszen rendszeresen részt vesz rajta a hatalmas és befolyásos ország bécsi nagykövete (hazánknak nincs nagyköveti szintű kapcsolata Szudánnal). Ezúttal is így lesz mondta el Hameed doktor, készülődvén a nagy eseményre. A június 8-ai, szombati eseményt a bécsi nagykövetségről H. E. Mahmoud Hassan Elamin úr, valamint dr. Yousif Elkordofani misszióvezető és Bebes István körmendi polgármester nyitja meg. Ezután pedig a Nile Group szudáni népi együttes műsorát láthatják az érdeklődők hallottuk.

 

JÚNIUS 7.

Kalinkó, expó, fesztivál - Több tucat kulturális és szórakoztató program

Répcelak - Ismét kulturális kavalkád lesz a kisvárosban. Június második hétvégéjén három napon át kínál jó szórakozást a Répcelaki Fesztivál. Tartalmas események színhelye lesz három napon át június 7-én, 8-án és 9-én a város: az egykori népzenei és népművészeti fesztivál egész hétvégét betöltő kulturális és gazdasági kavalkáddá vált. Kiállítások, komoly- és könnyűzenei koncertek, különféle műfajú táncos programok, kézműves vásár és népi kismesterségek bemutatói, bábszínház, karaoke verseny, főzőverseny, sajtkészítési bemutató, játszóház népi gyermekjátékokkal, s egyebek. Az évek óta népszerű eseménnyel azt kívánják reprezentálni, hogy a kisváros is képes ezreket megmozgató rendezvényt szervezni.

Emléktúra indul a kaszagyárban

Szentgotthárd - A Móra Ferenc Könyvtár, a Pannon Kapu Kulturális Egyesület, a Helyismereti Klub és a Fotóklub szervezésében nyílik meg „A kaszagyár múltja, jelene és...?" című kiállítás június 7-én  17 órakor a színház aulájában. Köszöntő mond Pochán Miklós, majd tárlatvezetés lesz Kovács Gyulával. 18 órakor emléktúra is indul a kaszagyárban.

 

JÚNIUS 6.

A felolvasás kerül a középpontba

Szombathely - A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Könyvtára  június 6-án, csütörtökön ismét megrendezi az Ünnepi Könyvheti Felolvashow-t. A szervezők célja továbbra is, hogy a felolvasást középpontba helyezve minél több embert bevonjanak az olvasásba, felhívják a figyelmet az olvasás fontosságára és a könyv szeretetére. Az elmúlt évekhez hasonlóan a nap folyamán a város különböző helyszínein működő olvasópontokon bárki bekapcsolódhat a felolvasásba. Az egyetemi központ könyvtárában a délelőtti interaktív foglalkozásokat követően 15 órától dr. Felszeghi Sára előadására kerül sor Kórkép a kor képe: alkotás és betegségélmény a magyar irodalomban címmel.

 

JÚNIUS 5.

Sárvár - Mike Parkers Unified Theory játszik június 5-én, szerdán 19 órától a Nádasdy-vár múzeumának dísztermében. Az amerikailengyel jazz-szeánszon ötvözik a dzsessz, a rock, a hip-hop, a funk, az avantgárd és a klasszikus romantikus zenét.

Információs nap civil közösségeknek

Sárvár -  A Vas Megyei Civil Információs Centrumot működtető Hegypásztor Kör és a Sárvári Környezetvédő és Természetbarát Egyesület partnerségi információs napot rendez június 5-én szerdán este hat órától. A rendezvény helyszíne a város Polgármesteri Hivatala. A kis előadóterembe várják a civil szervezetek képviselői mellett közösségek, baráti társaságok, önkormányzatok, intézmények képviselőit is.

 

JÚNIUS 4.

Szombathelyi diáksport napok

Szombathely - A szombathelyi diáksport bizottság és szabadidő szövetség idén is megrendezi a városi diáksport napokat. Kedden a III-IV. korcsoportos általános iskolásoké lesz az Arena Savaria. A 8.45-kor kezdődő megnyitó és közös bemelegítés után indul a program 14 óráig. A középiskolások (V-VI. korcsoportosok) szerdán a sportligetben sportolhatnak együtt szintén 9.15-től. A gyerekek 11 sportágban, versenyszámban - B33, röplabda, tenisz, kispályás foci, lábtenisz, darts, bowling, görkorcsolya, váltófutás, petanque, legek (ügyességi) versenye - vetélkedhetnek, szórakozhatnak.

 

JÚNIUS 3.

Hétfőn tartják fogadóóráikat

Szombathely - Gyebrovszki János, a 13. sz. választókerület önkormányzati képviselője hétfőn 16-18 óráig az AgoraGyermekek Házában (Jászai M. u. 4.) fogadóórát tart. Dr. Horváth Attila önkormányzati képviselő hétfőn 17-18 óráig az Oladi KIKI-ben (Simon I. u. 26.) tart fogadóórát. Horváth Csaba, a 4. sz. választókerület önkormányzati képviselője hétfőn szintén 17-18 óráig tartja fogadóóráját a Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában (Váci M. u. 11.).

Sárvár - Kondora István polgármester és Máhr Tivadar alpolgármester Magyarország nem hagyja magát címmel tart fogadóórát hétfőn 8 órától a piacon.

A pikkelysömör kezelése lesz a téma

Szombathely - Májusban indult el egy olyan országos túra, mely érinti azt a hét vidéki várost, ahol a pikkelysömör betegséget hatékonyan kezelő biológiai terápia zajlik. Szeretnék, ha az a 150-200 ezer  érintett, aki Magyarországon ettől a betegségtől szenvednek, kapna  segítséget, illetve támogatást.  hétfő délután kettő órára a Markusovszky kórházba várnak mindenkit, akit érdekel és érint a téma.  Olyan  betegeket is szívesen látnak, akik eddig még nem mertek betegségükkel orvoshoz fordulni.

 

JÚNIUS 2.

Vasárnap kőszegi sportágválasztó

Kőszeg - Vasárnap a Lóránt Gyula Sporttelep ad otthont a már második alkalommal megrendezendő kőszegi sportágválasztónak. A kőszegi, a város környékén élő fiatalok tíz sportággal (labdarúgás, tenisz, teke, birkózás, kosárlabda, atlétika, kézilabda, síugrás, ökölvívás, asztalitenisz) ismerkedhetnek meg. A családokat különféle programok, játékos versenyek is várják. A sokszínű program 14 órakor kezdődik, 17 óra körül fejeződik be.

JÚNIUS 1-2.

Koncert, Vasvár. Templom: ma 20 órakor a Nyíregyházi Cantemus Gyermekkarhangversenye kezdődik Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagyvezetésével.

Színház, Szombathely. Weöres Sándor Színház, Márkus Emília Terem: a Portugálcímű előadást láthatják szombaton 19 órakor a nézők bérleten kívüli előadáson. Színházterem: a Black Comedy című előadást szombaton 19 órakor a Kabos Gyula bérletesek nézhetik meg. Vasárnap 19 órakor A félkegyelmű című előadás kezdődik.

Mesebolt Bábszínház: ma 10 órakor a bábszínház kamaratermében a Hoppláda, 16 órakor az MMIK színháztermében a Tessék engem megmenteni!, vasárnap 10 órakor pedig a bábszínház kamaratermében a Felbukkan egy szombóc című előadásra várják a közönséget.

Rendezvény, Szombathely. Agora–Művelődési és Sportház: szombaton 17 órakor a Lorigo TSE évzáró műsora, vasárnap 17 órakor pedig ritmikus sportgimnasztika évzáró rendezvény kezdődik.

Bük. Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum: szombaton 13.30 órakor zumbabemutató kezdődik az 5. számú medencénél.
Sárvár. Nádasdy-vár udvara: szombaton rendezik a VIII. Sárvári Országos Mazsorett Fesztivált.Vasárnap gyereknapi programokkal várják a családokat.

A várban, a Galeria Arcisad helyet Jankovics Marcell Kossuth-díjas grafikusművész kiállításának, ami vasárnap 11 órakor nyílik.

Kiállítás, Kőszeg. Hotel Írottkő, aula: szombaton 18 órakor a kőszegi Csók István Művészkörtagjának, Tálas Ágnes „Ábrázolástól a Kifejezésig” című kiállítását Tálas József tanár nyitja meg. A kiállítás június 28-áig tekinthető meg.Művészetek Háza: Sugárzás és tűz címmel osztrák művészek, Werner Schuster (röntgenképek) és Herta und Ernst Weihs (kerámia) kiállítása várja az érdeklődőket.
Körmend. Batthyány-kastély, Sala Terrena Galéria: Carlo Marzuttini szobrászművész(Olaszország) kiállítása június 28-áig látható, hétfőtől-péntekig 10–12 és 13–16 óra között. A tárlatot szombaton 16 órakor H. Vörös Márta és Enzo di Grazia nyitja meg.Celldömölk. KMKK: Munkácsy Mihály-kiállítás várja az érdeklődőket július 30-áig, naponta 9–20 óráig, húsz festmény Pákh Imrétől, a legnagyobb Munkácsy-magángyűjteményből.

A képek ízelítőt adnak Munkácsy művészetéből, nagy műveit pedig (Krisztus-trilógia, Siralomház, Honfoglalás, Ásító inas) reprodukciókban mutatják be egy külön teremben, valamint egy filmvetítés révén a közönség teljes képet kaphat a Munkácsy-életmű egészéről is.

Magyarszombatfa. őrségi Vadászati Kiállítás: keddtől-vasárnapig 10–17 óráig várja az érdeklődőket.Túra, Felsőcsatár. Szombaton rendezi meg az Alpokalja Turista Egyesület a Vas-hegyi túrát 10, 20 és 40 kilométeres távon.Nevezni 7–10 óráig lehet a kultúrotthonban. A túrák részben osztrák területen haladnak,ezért a szervezők kérik,hogy személyazonosító okmány minden résztvevőnél legyen.

 

JÚNIUS 1.

Kitáncolják a májusfát

Körmend - Szombat este hat órakor kezdődik a kastély udvarán a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes Mindennapi Táncaink című műsora.

Bohócok meséje: Hoppláda elsején

Szombathely - Paul Maar: Hoppláda című meséjét mutatja be a Mesebolt Bábszínház június 1-én, szombaton 10 órától az MMIK-ban.

Táncosok évzáró gálaműsort adnak

Szombathely - Június elsején rendezi meg a Lorigo Alapfokú Művészeti Iskola a 10. jubileumi évzáró gálaműsorát. A rendezvényen mintegy 400 táncos lép fel, külön erre az alkalomra készült koreográfiával. Láthatja a közönség a Mesevár, a Szűrcsapó utcai, a Donászy Magda óvoda ovisait, a Derkovits, a Dési Huber, a Gothard, a Zrínyi, a Bercsényi, a Reguly, a Paragvári utcai általános iskola diákjait. A műsorban társastánc és néptánc bemutatók lesznek, valamint a break, a különböző divattáncok és a modern táncok is feltűnnek a színen. Versenytánc egyesületek is bemutatkoznak, jelesül a Rimányi Táncstúdió, a Galaxy Rock and Roll, valamint a Lorigo TSE versenyzői. Az évzáró gálaműsor délután öt órakor kezdődik az AgoraMűvelődési és Sportházban.

A Cantemus kórus a templomban

Vasvár - A nyíregyházi Cantemus Gyermekkórus hangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők június 1-jén este 20 órától a vasvári templomban. Vezényel: Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy. A gyermekkórus bejárta a világot és rendszeresen visszatérő vendég a legnívósabb nemzetközi fesztiválokon.

Zenekar egy gitárra

Szombathely - Petruska András 9 évesen kezdett el gitározni tanulni, és korán belevette magát a dalírásba is. Több zenekaron keresztül jutott el saját, szóló produkciójának felépítéséig. Ebben a fingerstyle játékmódra való rátalálás inspirálta, amely olyan utakat nyitott meg zenei fejlődésében, ahol igazán kibontakoztathatta fantáziáját. Ez a felszabadultság érződik előadásaiban is. 2010-ben indult szóló pályafutása alatt és a háta mögött álló, több mint 300 klub- és fesztivál fellépéssel, valamint két kiadott kislemezzel rengeteg rajongót és elismerést gyűjtött. 2010-ben megnyerte a Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai díját, majd a következő évben a Quimby egyszemélyes előzenekarként turnézott. Június 1-én este a Magházban lép fel.

Vasi ízek juniálisa

Jánosháza - Ínycsiklandóprogramra várják szombaton a vasi ízek szerelmeseit. Lesz főzőverseny,helyi termék és kézműves vásár és zene minden mennyiségben. A Vasi vidéki ízek juniálisa néven futó programkavalkád 10 órakor a hazai, helyi alapanyagokból készülő ételek főzőversenyének rajtjával indul. A zsűri, melynek elnöke Medgyasszay László, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke lesz, 14 órakor hirdet majd eredményt. Ugyancsak délután kettőtől lesz látogatható a vidéki életet népszerűsítő Vidékfejlesztési INFOPont,majd 15 órától prof. dr. Schöpflin György EP-képviselő,15.45-től pedig V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár tart előadást, utóbbi a vidékmegtartó erejéről. Később Stefka István és Bayer Zsolt is szóhoz jut, a Vidéki erős emberverseny 17 órakor kezdődik.Fél órával később a Nefelejcs Nétáncegyüttes és a Kármentő Népzenei Együttes lépszínpadra, 18 órától Marton Ferenc megyei alelnök beszél Kemenesalja fejlesztéséről,majd a Zaporozsec, végül a Balkán Fanatik zenél.

Középkori Kavalkád felvonulással

Vasvár - A Mérték Egyesület rendezi június 1-én, szombaton 13 órától a II. Középkori Kavalkádot a Szentkút Fürdő és Kemping területén. Szerepelnek középkori harcosok, a Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület, a Hunyadi Mátyás Fekete Sereg Hagyományőrző Csoport, a Gölbasi Vitéz Egyesület, a Baranta Tradicionális Egyesület, a Nyugati Gyepük Pajzsa, a Mira Orient Tánccsoport, aZörej zenekar. 15 órakor jelmezes felvonulás indul a harcos csapatokkal a Tretter  Bartók  Alkotmány utca  Árpád tér  Mártirok utca  Fürdő útvonalon. A gyerekeknek lesz népi játék, kézműves foglalkozás, arcfestés, lovaglás. Belépő nincs, a program alatt a fürdő használata ingyenes.

A Cantemus Gyermekkar lép fel

Vasvár - A nyíregyházi Cantemus Gyermekkar ad hangversenyt június 1-én 20 órakor a vasvári templomban Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetésével. A nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában több kórus is működik, a legkisebbek a Nyitnikék kórus, őket követi a Napsugár kórus, a Cantemus Fiú Vegyeskar és a Cantemus Gyermekkórus. Utóbbi bejárta a világot és rendszeresen visszatérő vendég a legnívósabb nemzetközi fesztiválokon, számtalan díja van. Itteni fellépését a vasvári plébánia, a helyi zeneiskola és a városi kórus, valamint a viszáki Pajtaszínház és Galéria támogatja.

 

MÁJUS 31.

Pajor András képei: kisvárosi ünnepek

Sárvár - Pajor András fotóriporter, fotóművész Kisvárosi ünnepek című fotókönyvének bemutatóját május 31-én, pénteken este hat órától rendezik a sárvári Nádasdy-vár múzeumának dísztermében.

Hatosfogat Művészeti Fesztivál

Vép - A Hatos Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hetedik alkalommal rendezi meg az alapfokú művészeti iskolák tanulóinak részvételével a Hatosfogat Művészeti Fesztivált. Pénteken  délelőtt tíz órakor kezdődik a diáktalálkozó a kisváros művelődési házában, ahol kis kézművesek, táncosok, dalosok mutatkoznak be.

Éhen Gyula emlékév, filmnappal

Szombathely – Az Éhen Gyula emlékév megnyitása lesz pénteken. A 160 éve született volt polgármester szellemi öröksége előtt tisztelegnek a filmnappal is. Éhen Gyula volt polgármester születésének 160. évfordulója,valamint az Éhen Gyula Kör életre hívásának 25. évfordulója alkalmából emlékév veszi kezdetét pénteken, azaz május 31-én. A rendezvény-sorozat,vagyis az Éhen Gyula emlékévmegnyitása a Városformálók filmnapjával indul pénteken délután 1 órakor.Ünnepi köszöntőt mond Puskás Tivadar polgármester, az emlékévet megnyitja Lazáry Viktor alpolgármester. Ezután városi filmpremier lesz, bemutatják a Határvidék című alkotást. A 24 perces dokumentumetűdöt Erdélyi János filmrendező ajánlja az ünneplők figyelmébe. Délután Éhen Gyula szellemi örökségéhez, szakterületeihez kapcsolódó filmeket vetítenek, így a Nyitányt, a Városformálókat,majd a Remeteidőt.

Az őrállók tiszteletére

Szalafő - A hét végén  rendezik meg az Őrállók napját a sportpályán. A programok péntek este kezdődnek, s szombaton folytatódnak. Pénteken este tíz órakor őrtűz lobban fel a felsőszeri Őrtűz állásnál, majd a fáklyás felvonulást követően tábortűz lesz a rendezvény helyszínén. Szombaton reggel 9 órakor kezdődik a főzőverseny, 11 órakor pedig hivatalosan is megnyitják a rendezvényt. Délelőtt fellép még az Őrségi Dalárda, a Lábas Pajtások, s a helyi iskolás gyermekek bábjátékát is megnézhetik az érdeklődők. Délután háromkor az Őrállók Alapítvány Vitézlő Oskolájának harci bemutatójára kerül sor, majd hétpróba veszi kezdetét. Lesz még íjászkodás, Mátyás fekete serege is bemutatót tart, s a 16. századi vitézek korába is bepillanthatnak az érdeklődők. A napot a Forte együttes bálja zárja.

A dohányzás ellen emelik fel hangjukat

Szombathely - Nagyszabású programmal készül az Egészséges Városok Szövetségének Szombathelyi Tagszervezete, a Humán Civil és a Prevenciós ház a dohányzás elleni világnapon. A rendezvényt péntek reggel 9 órakor dr. Puskás Tivadar polgármester nyitja meg a Prevenciós Házban. Délelőtt fél 11-ig a középiskolásoknak tartanak előadásokat Megéri elszívni? címmel, majd délután fél egyig a pedagógusokat is megszólítják.

KMKK: tankerületi pedagógusnap

Celldömölk - A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a hagyományteremtés szándékával tankerületi pedagógusnapokat szervez. Celldömölkön május 31-én 14 órakor kezdődik az ünnepség a KMKK-ban. A műsorban fellép a Tücsök Bábcsoport, Rozmán Kristóf és Varga Richárd egyetemi hallgatók (NymE SEK), köszöntőt mond Kovács Ferenc országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke, Fehér László polgármester és Rozmán László tankerületi igazgató.

 

MÁJUS 30.

 

Rendezvény,
Szombathely.
Agora–Gyermekek Háza:június 14-éig „Megálló” –kiránduló osztályoknak rendeznek különböző programokat,ügyességi játékokat, vetélkedőket,kézműves foglalkozásokat.

Színház,
Szombathely.
Weöres Sándor Színház, Márkus Emília Terem: a Portugálcímű előadást láthatják ma 19 órakor a Honthy Hanna-bérletesek.
Színházterem: a Black Comedy című előadást ma 19 órakor a Ráday Imre-bérletesek nézhetik meg.

Kiállítás,
Szombathely. Vitalitas Galéria: S. Horváth Ildikó grafikusművész Buborékok című kiállítása június 3-áig, hétköznapokon 13.30–17.30-ig látogatható.
Agora–Pincegaléria: Rozmán Balázs kiállítása június 7-éig tekinthető meg, kedd–csütörtök 14–17 óráig, illetve előre egyeztetett időpontban.

Kőszeg. Művészetek Háza: Sugárzás és tűz címmel osztrák művészek, Werner Schuster (röntgenképek) és Hertaund Ernst Weihs (kerámia) kiállításalátható.
Hotel Írottkő, aula: Palcsó Julianna és Bráder Tamás Gusztáv közös tárlata látható Ég és Föld között címmel. A kiállítás május 31-éig tekinthető meg. Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva.
Nádasdy-vár, Folyosó Galéria:Gimigaléria címmel látható kiállítás a Tinódi Sebestyén Gimnázium tanulóinak alkotásaiból június 2-áig, naponta 10–18 óráig.
Körmend. Batthyány-kastély, Városi Kiállítóterem:május 31-éig látható a Kerámia évtizedek című tárlat az 50-es, 60-as, 70-es, 80-asévek kerámiai a Hittig gyűjteményből.

Összeül csütörtökön a szombathelyi testület

Szombathely - Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők, hogy fontos kérdésekben hozzanak döntéseket. Döntenek az óvodai csoportok létszámáról, s terítékre kerül a biomassza erőmű kérdései is.

Kiállítják a végzősök munkáit

Szombathely - A többéves hagyománynak megfelelően a Savaria Egyetemi Központ rajz tanszékének végzős diákjai diplomamunkájukat mutatják be, védéssel egybekötve csütörtök délután öt órakor a Képtárban. Újdonság, hogy ezzel egy időben az intézmény művésztanárainak kiállítása is megtekinthető lesz. Bevezetőt mond Butak András, a Művészeti Intézet igazgatója, a kiállítást megnyitja Nagy Anna esztéta

A Jobbik a devizahitel megoldásairól

Celldömölk - A Jobbik Magyarországért Mozgalom csütörtökön 18 órakor lakossági fórumra várja az érdeklődőket a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtárban. Téma: Devizahitel? Mi tudjuk a megoldást! A rendezvényen részt vesz Z. Kárpáti Dániel és Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselői, a házigazda pedig Horváth Sándor lesz, a Jobbik celldömölki elnöke.

Európa a polgárokért

Szentpéterfa - Testvértelepülési találkozót rendeznek a faluban ezen a hétvégén. Az Európa a polgárokért elnevezésű programot az unió is támogatja. Rajzversennyel és vetélkedővel kezdődik meg csütörtökön a vasárnapig tartó uniós program a településen. Csütörtök délelőtt kirándulás Pinkovacba, Güssingbe és Felsőcsatárra, délután főzőverseny, este folklórműsor és bál szerepel műsoron. Szombaton délelőtt tíz órakor szentmise lesz, ezt követi a tűzoltóautó és szerházavatás, kitüntetések átadása. Délután három órakor szakmai fórum lesz az Európai Unióról, s együttműködési megállapodásokat írnak alá. A sportpálya tűzoltó bemutatók és sportversenyek színhelye lesz.  Öt órakor Vujity Tvrtkóval találkozhat a közönség, este hétkor szépségversenyt rendeznek,  közben  Erik-koncertet hallgathatnak az egybegyűltek. Vasárnap tízkor Úrnapi körmenetet tartanak, egy órakor pedig a Vasfüggöny múzeumot tekinthetik meg az érdeklődők.

 

MÁJUS 29.

Szabadegyetem: könyvtáros az előadó

Répcelak - Pallósiné dr. Toldi Márta PhD könyvtáros, szociológus, a Berzsenyi Könyvtár igazgatója, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ óraadója lesz a Nyitott Tér Közhasznú Kulturális Egyesület vendége május 29-én szerdán. Előadásának címe: Értékek a változó időben. A Répcelaki Szabadegyetem előadás-sorozatának rendezvénye hat órakor kezdődik a városi könyvtárban.

Színház és kiállítás a kastélyban

Körmend - A Batthyány kastély Színház aulájában Trabarna és Rekop György önálló estje lesz május 29-én 19 órától. Június 1-én a Sala Terrena Galériában Carlo Marzuttini szobrászművész kiállítását H. Vörös Márta és Enzo di Grazia nyitja meg a Körmendi Kulturális Központ és a La Roggia Galéria (Pordenone, Italia) együttműködésében.

Történészek a perem-magyarokról

Szombathely - Az őrvidéki, a szlavóniai, boszniai, ó-romániai és bukovinai magyarokról beszélnek dr. Botlik József (Pázmány Péter Katolikus Egyetem) és dr. Makkai Béla (Károli Gáspár Református Egyetem) történészek május 29-én szerdán, 17 órától a Savaria Múzeum előadótermében. Az előadók a perem-magyarok kiterjedt kérdéskörének legfőbb tanulságait osztják meg a közönséggel. A küzdelmes magyar nemzeti sors törékeny tükrébe pillanthatunk be a történész tanárok által.

 

Rendezvény,
Szombathely. Bolyai gimnázium díszterme: ma délután öt órakor a Kummer Táncegyüttes gálaműsora kezdődik. Közreműködik a Campanella TE és a Kristály Tánccsoport.

Szentgotthárd. Színház, aula: ma délután negyed hatkor a Szentgotthárdi Életfa Baráti Kör rendezvényén dr. Lazáryné Illés Mária gyermek- és felnőtt pszichológus, pszichoterapeuta, igazságügyi szakértő tart előadást. Téma: Jaj, iskolába megy a gyermekem!

Répcelak.
Városi könyvtár: ma 18 órakor a Répcelaki Szabadegyetem sorozat részeként Pallósiné dr. Toldi Mária PhD könyvtáros, szociológus, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója, a NYME SEK óraadója tart előadást Értékek a változó időben címmel.

Körmend. Batthyány-kastély, színház aulája: ma 19 órakor kezdődik Trabarna és Rekop György önálló estje.

Színház, Szombathely. Weöres Sándor Színház, Márkus Emília Terem: a Portugál című előadást láthatják ma 19 órakor a Gózon Gyula-bérletesek. Színházterem: a Black Comedy című előadást ma 19 órakor a Básti Lajos-bérletesek nézhetik meg.

Kiállítás, Szombathely. Szombathelyi Egyházmegyei Kincstár: az állandó kiállítások mellett időszaki várostörténeti tárlat is látható. Nyitva tartás: kedd–szombat 9.00– 17.00 óráig. Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium, Puskás Galéria (Petőfi u.): Bráder Tamás Gusztáv és Bráder Tamás Generációk című kiállítása 31-éig látható.

 

MÁJUS 28.

Rendezvény, Szombathely.
Agora–Gyermekek Háza: június 14-éig „Megálló” – kiránduló osztályoknak rendeznek különböző programokat, ügyességi játékokat, vetélkedőket, kézmûves foglalkozásokat.

Agora–Savaria Filmszínház: ma 18 órakor a Polgári Egyesület Szombathelyért rendezésében kezdődik a Polgári esték Szombathelyen: Közéletrajz – beszélgetés Ókovács Szilveszter főigazgatóval, a Magyar Állami Operaház vezetőjével. Köszöntőt mond: Ágh Péter országgyűlési képviselő, beszélgetőtárs: Horváth Csaba egyesületi elnök.

Színház, Szombathely. Weöres Sándor Színház, színházterem: a Black Comedy című előadást ma 19 órakor a Bilicsi Tivadar-bérletesek nézhetik meg.

Kiállítás, Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: hétfő–szombat 9–17 óráig. Smidt Múzeum: kedd–péntek és vasárnap 10–17 óráig. Szombathelyi Képtár: kedden, szerdán és pénteken 12–17 óráig, csütörtökön és vasárnap 10–17 óráig. Járdányi Paulovics István Romkert: kedd–szombat 10–17 óráig.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–17 óráig. Iseum Savariense: kedd–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig.

Kőszeg. Művészetek Háza: Sugárzás és tűz címmel osztrák művészek, Werner Schuster (röntgenképek) és Herta und Ernst Weihs (kerámia) kiállítása látható. Hotel Írottkő, aula: Palcsó Julianna és Bráder Tamás Gusztáv közös tárlata látható Ég és Föld között címmel. A kiállítás május 31-éig tekinthető meg.

Répcelak. Répce Galéria: Szalay Lajos (1909–1995) Kossuth-díjas grafikusművész rajzaiból látható kiállítás, a Szombathelyi Képtár gyűjteményéből június 4-éig. Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9– 17 óráig nyitva. Új időszaki kiállítás látható június elejéig, amelyen Jankovics Marcell Az ember tragédiája című egész estés rajzfilmjének grafikái tekinthetők meg. Nádasdy-vár, Galeria Arcis: a Magyar Festők Társasága Önarczképek című kiállítása várja az érdeklődőket május 29-éig, hétköznapokon 10–17 óráig, szombatonként 9–13 óráig. Nádasdy-vár, Folyosó Galéria: Gimigaléria címmel látható kiállítás a Tinódi Sebestyén Gimnázium tanulóinak alkotásaiból június 2-áig, naponta 10–18 óráig.

Gémesi György lesz Gróf István vendége

Sárvár - Kedden este folytatódik az Évezrednyitó beszélgetések címmel elindított és azóta is sikeres sorozat. Gróf Istvánnak, a Sárvári Milleneum Alapítvány elnökének vendége ezúttal dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke lesz. A Magyar Vívószövetség elnökeként és a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökeként is tevékenykedő dr. Gémesi György immár a hatodik ciklusban Gödöllő polgármestere. Kezdés kedden 18 órakor a Nádasdy vár dísztermében. A belépés ezúttal is ingyenes.

A perem-magyarok sorsának tükrében

Vasvár - A perem-magyarok, mint magyar sorstükör címmel tart előadást két történész május 28-án, kedden 18 órától a Nagy Gáspár Kulturális Központban. Az őrvidéki, a szlavóniai, boszniai, ó-romániai és bukovinai magyarok sorskérdéseiről dr. Botlik József történész, ny. egyetemi docens (Pázmány Péter Katolikus Egyetem) és Dr. Makkai Béla történész, tanszékvezető egyetemi docens (Károli Gáspár Református Egyetem) beszél.

Terítéken a műgát, a falu közbiztonsága

Nick - A Rába-műgát lesz a helyszíne az önkormányzat keddi ülésének. Mégpedig azért, mert a képviselő-testület rendőrségi beszámolót hallgat meg a község és a nicki műgát közbiztonsági helyzetéről. Szó lesz még az önkormányzati társulások tevékenységéről, a társulási cél megvalósulásáról, továbbá az adóbevételek alakulásáról.

 

MÁJUS 27.

A cukorbetegség lesz a fókuszban

Szombathely - A cukorbetegek egyesülete május 27-én a GYSEV munkásszálló termében fél háromkor edukátori  előadást tart Amit a cukorbetegségről mindenkinek tudnia kell címmel.

Rendezvény

Szombathely - Agora–Gyermekek Háza: június 14-éig „Megálló" – kiránduló osztályoknak rendeznek különböző programokat, ügyességi játékokat, vetélkedőket, kézműves foglalkozásokat.

Színház

Szombathely - Weöres Sándor Színház, színházterem: Útközben – Szabó Tibor önálló estjére hétfő este hét órakor várják a közönséget. Stúdiószínpad: A jó pálinka itassa magát című előadás szintén este hét órakor kezdődik.

Kiállítás

Szombathely - Agora–Gyermekek Háza: „Repüléstörténet maketteken" – állandó kiállítás; mától június 15-éig az Ovis Tárlaton a Brenner János Óvoda és a Kőrösi Óvoda mutatkozik be.

Szombathely - Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium, Puskás Galéria (Petőfi u. 1.): Bráder Tamás Gusztáv és Bráder Tamás Generációk című kiállítása május 31-éig látható.

Szombathely - Vitalitas Galéria: S. Horváth Ildikó grafikusművész Buborékok című kiállítása június 3-áig, hétköznapokon 13.30–17.30-ig látogatható.

Szombathely - Ferences templom (Aréna u. 1., oldalfolyosó): Egyházi évfordulók és események, havonta változó anyag látható a templom nyitvatartási idejében.

Hegyfalu - Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 8–18 óra között látogatható.

Acsád - Szociális otthon: július közepéig Sárosi István budapesti gyűjtő kiállítása várja az érdeklődőket Arcok a világból címmel. Az összeállítás néhány találomra kiragadott ország lakóit mutatja be az elmúlt 115 év képeslapjain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!