Programok

2014.05.04. 20:13

Programok, rendezvények Vas megyében május 5-től

Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények május 5-től. Böngésszen, és válogasson!

JÚNIUS 1.

Határon átnyúló kerékpár maraton

Eisenberg, Vaskeresztes – Eisenberg an der Pinka településen (Ausztria) kerül megszervezésre június 1-jén 11 órától a 3. Mountain Bike – Kerékpár Maraton női és férfi versenyzők részére, együttműködve a határ menti falvakkal. Az eisenbergi sportpálya melletti csarnok elől indul a futam, mely Deutsch Schützen (Németlövő), Horvátlövő, Vaskeresztes, Felsőcsatár, Burg, majd Eisenberg a célállomás. A versenyzők könnyű – családi szakasz ( 22 kilométer), közepes táv (31 kilométer) és extrém (61 kilométer) táv között válogathatnak, a magassági szint 656 méter. A magyarországi szakaszon a szervezésben részt vesz Vaskeresztes Község Önkormányzata, Német Önkormányzat Vaskeresztes, Német Hagyományőrzők Vaskeresztes és az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Vaskeresztes.

 

MÁJUS 20.

Ismét japán dobszó az estében

Szombathely - Ha tavasz, akkor az Ataru taiko ütőegyüttes (dobszínház) évnyitó nagy koncertje; ezúttal május 20-án az Agora–MSH-ban. A tíz Ataru-dobos japán módra az idén is a szombathelyi sportházban köszönti a (cseresznyevirágos) tavaszt: a hagyományok szerint új programmal jelentkező sakura-koncert május 20-án 19 órakor kezdődik, nagy energia-áramlással.

 

MÁJUS 17.

Gyalogos zarándoklat

Vasvár, Csehimindszent – Mindszenty József emlékére május 17-én rendezik meg a 18. gyalogtúrát és zarándoklatot. A Mindszenty József bíboros, hercegprímás esztergomi érsek tiszteletére indított túra és zarándoklat rajtja a vasvári Domonkos kolostor előtti parkban lesz május 17-én, szombaton reggel 8–8.30 óra között. Onnan a Petőfi utcán indulnak el a volt oszkói állomáshoz vezető úton, a Katonák útján, a Jeli Arborétumon, a Borhordó úton át az Oszkó Hegypásztorok pincéihez, majd tovább a bíboros csehimindszenti szülőházához, illetve a csehimindszenti napközi otthonhoz. A táv 20 kilométer. A célba érés 14 óra, a részvétel: ingyenes. A résztvevők emléklapot kapnak, akik teljesítik a távot, kitűzőt is. Visszaindulás 15.30-kor külön autóbusszal.

Pannon kulinária Burgenlandban

Őrisziget, Siget/Wart - A felsőri székhelyű Burgenlandi Magyar Kultúregyesület pannon kulináris sorozatában a bodzavirág felhasználásának módozatairól (szörp, lekvár stb.) lesz szó május 17-én 17 órától. A helyszín ezúttal az őriszigeti evangélikus gyülekezeti terem.

 

MÁJUS 16.

Az alsósági vidám napok

Celldömölk - Az alsósági városrész hagyományos tavaszköszöntője az idén május 16-17-18-án is sok programot kínál. Arra a főzőversenyre, amelyet a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár hirdet, máris lehet jelentkezni (a KMKK munkatársánál, Benke Csabánál). Az Alsósági Tavaszi Napok megnyitója május 16-án 18 órakor kezdődik, Fehér László polgármester és Erdélyi antal, az alsósági-izsákfai részönkormányzat vezetője köszöntőjével, az alsósági tagiskola és az alsósági óvodások közreműködésével. Aztán utcabál, a Potyautasok zenekarral. Május 17-én reggel 7-kor zenés ébresztő adja meg a jelet a kezdésnek. Lesznek sportversenyek, lesz kutyaiskolai bemutató, föllép a Soltis színház, megrendezik a főzőversenyt, lesz operettgála és nosztalgia-parti. Május 18-án a labdarúgó torna után (11 órakor, az alsósági evangélikus templomban) ökumenikus istentisztelet zárja a programot.

TÖOSZ-gyűlés a kisvárosban

Répcelak - Vas megyében a Répce-parti kisváros lesz a helyszíne a TÖOSZ polgármesteri fórumának. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ), mint eddig minden évben, idén is megrendezi valamennyi megyében a polgármesteri fórumokat. Az érdekvédelmi szövetség vezetői fontosnak tartják, hogy valamennyi tagjuknak rendszeresen lehetőséget biztosítsanak a véleményük kifejtésére, észrevételeik megfogalmazására és megvitatására az önkormányzati összefogás jegyében. Az idei megyei fórumokon egyfelől bemutatják és megvitatják a Norvég Alap támogatásával megvalósuló „A harmadik oldali erőszak megelőzése helyi szinten" című programjukat, másrészt a 2014-2020 közötti időszak európai uniós fejlesztési programjainak önkormányzati vonatkozásairól adnak tájékoztatást. A Vas megyei fórumot május 16-án Répcelakon tartják.

 

MÁJUS 14.

Herman Ottó és a rododenronok

Szombathely - Herman Ottó születésének 100. évfordulója alkalmából emlékülést rendez a Környezetügyi Intézet nyugat-dunántúli kirendeltsége a Kámoni Arborétumban. A május 14-én 14 órakor kezdődődő tanácskozáson Hermann Ottó tevékenységéhez kapcsolódó előadások hangzanak el: szó esik madarakról, halakról, horgászatról, a természetvédelem aktuális kérdéseiről. A program idején az arborétum féláron látogatható: épp pompáznak a rododendronok.

Újra galéria a Kossuth utcában

Szombathely - A karneváli művészetek utcájában, azaz a Kossuth Lajos utca 17-ben található tenyérnyi hely május 14-én (szerdán) 17 órától ismét galériaként funkcionál: a Mini Galéria első tárlatán a Colour című Szendiszücs-kiállítást láthatják az érdeklődők.

 

MÁJUS 13.

Az egészségről lesz szó és szűrnek is

Szombathely - Az egészség jegyében rendez délutánt a Vas Megyei Szív Egyesület május 13-án kedden 17 órától a Zanat Közösségi Házban . A résztvevők számára a szűrés ingyenes, megnézik a vércukor és koleszterin szintet, a vérnyomást, majd az eredmények ismeretében tanácsot adnak. Ezt követően 17 órától Vissza az egészséghez címmel tart előadást Schejbal Erzsébet életmód tanácsadó.

 

MÁJUS 12.

Létezésünk titka és a keresztény jövő

Szombathely - „Kicsoda Krisztus? A létezésünk titka és a keresztény jövő" címmel a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Katolikus Egyetemi Lelkészség nyitott előadások sorozatának záróelőadását rendezik május 12-én, hétfőn. A téma: Krisztus máig ható műve, az előadó dr. Németh Norbert egyetemi lelkész, főiskolai tanár., a lelkészség vezetője. Az előadás 18 órakor kezdődik a SEK „C" épületének földszinti nagyelőadójában (Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.).

Városi Anyák napi ünnepség

Körmend - A körmendi Vk. Nyugdíjas Klub, május 12-én, hétfőn 14 órakor városi Anyák napi ünnepségre várja a klubtagokat, a Batthyány kastély színháztermébe, ahol Bebes István polgármester köszönti az édesanyákat és óvodások adnak műsort.

Csoportos népdaléneklés

Gencsapáti – A Nemzeti Művelődési Intézet a Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtárral együttműködve rendezi meg a már hagyománnyá vált Vas Megyei Gyermek és Ifjúsági Népdal-éneklési versenyt. Május 12-én, hétfőn 10 órától a gencsapáti művelődési házban léphetnek fel a népdalt éneklő és népzenét játszó duók, triók és csoportok egy szabadon választott népdalcsokorral, mely egy tájegységről válogatott népzenei anyagot tartalmazhat. Nemzetiségi együtteseket is várnak.

 

MÁJUS 11.

Nemzetközi boksz gála

Szombathely - A Skorpió Box Club szervezésében nagyszabású, nemzetközi ökölvívógálának ad otthont vasárnap 14 órás kezdéssel a sportház. A Hauer Lajos emlékére meghirdetett nemzetközi verseny jubilál, hiszen a rendezvény már 5. alkalommal várja a sportág kedvelőit. Az idei erőpróbán négy ország (Magyarország, Szlovákia, Ausztria, Szerbia) 120-130 öklözője lép kötelek közé. A programot a Fertőszentmiklósi SE és a The Fighters Team Sopron igazi thai box-mérkőzése színesíti (a két klub a Skorpió testvéregyesülete), de lesz aikido- és nuncsaku-bemutató is. Érdekesség, hogy minden korosztályban, minden súlycsoportban rendeznek mérkőzéseket, de női meccsek is lesznek.

Kisállatvásár lesz Oladon

Szombathely-Olad - Díszmadarak, hörcsögök, díszbaromfik és társaik keresik új gazdáikat vasárnap 8-13 óráig az oladi művelődési központ udvarán. A kisállatvásárt a Savaria Díszmadártenyésztő és Állatbarát Egyesület tagjai szervezik.

Gettó volt 70 éve

Kőszeg - 1944. május 11-én a kőszegi zsidóságot gettóba zárták. Erre emlékeznek gyertyagyújtással vasárnap. A Kőszegi Európa Ház Egyesület május 11-én 19 órától pár perces megemlékezést tart az Árpád tér 13. szám alatti ház előtt. Kérik, mindenki hozzon magával egy szál gyertyát. 2010. júliusában a Kőszegi Polgári Kaszinó kezdeményezésére Gunter Demnig német művész botlatókövet helyezett el Bass Rezső állatorvos, gyárigazgató, a Kőszegi Kaszinó választmányi tagjának emlékére utolsó lakhelyénél az Árpád tér 13. számú ház előtt. Bass Rezső alakján keresztül emlékeznek a kőszegiek a 70 évvel ezelőtt gettóba zárt, Auschwitzba deportált zsidó közösség tagjaira.

Ferge Béla a muzsika üzenetéről

Sárvár - Hogyan lehet a zene ajándékával teljesebb és boldogabb az életünk? Mi a muzsika üzenete a 21. században? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Ferge Béla a Koncz János Alapfokú Művészeti Iskolában május 11-én 18 órakor kezdődő kreatív zenei előadásán. A rendezvény ingyenes.

Lukas Ligeti szólókoncert

Sárvár - Lukas Ligeti zeneszerző-zenész, Marimba Lumina szólókoncertje lesz, vasárnap 19 órakor a Nádasdy Ferenc Múzeum dísztermében. A világjáró zeneszerző és ütőhangszeres Lukas Ligeti kialakított egy sajátos stílust, amelyben felfedezhető a New York belvárosi kísérleti zene, a kortárs klasszikus zene, a jazz, az elektronika és az afrikai világzene.

 

MÁJUS 10.

Cosi fan tutte a szimfonikusokkal

Szombathely - Mozart Cosi fan tutte című operájának szcenírozott változata május 10-én 19 órakor kezdődik a Bartók Teremben. A Savaria Szimfonikus Zenekart Mányik Albert vezényli, rendező: Martin Sieghart. Fiordiligi: Miksch Adrienn, Dorabella: Heiter Melinda, Ferrando: Szappanos Tibor, Guglielmo: Haja Zsolt, Despina: Ana Maria Donose, Don Alfonso: Tóth János. A nápolyi történet azt a fiatal és örökérvényű „szerelmes" embertípust állítja gúny tárgyaként középpontba, amely halálosan komolyan veszi a mindenkori kapcsolatát, amelynek sem egyedisége, sem valódi tartalma.

Ír sztepptánc a sportházban

Szombathely - Írország Hercegnője Szombathelyre látogat: a Catherine Gallagher's Queen of the Dance szuperprodukciója az Agora–Művelődési és Sportházban lesz látható május 10-én.

Ismét Fő téri tavaszi virágvásár

Szombathely - A Szombathelyi Szépítő Egyesület az idén huszonegyedik alkalommal rendez virágvásárt május 10-én, szombaton 7 és 17 óra között Szombathely Fő terén. A hagyományos program keretében 15–20 kertész és kereskedő kínálja a színpompás muskátlik, balkonnövények, faiskolai növények, évelők, kaktuszok és cserepes növények gazdag választékát. A növények ültetéséhez az edényzeteket, balkonládákat és a virágföldet is beszerezhetjük. A helyszínen jelenlévő szakemberek pedig szaktanácsadással állnak az érdeklődők rendelkezésére. A vásárban délelőtt a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Napsugár Énekkara, délután Szombathely Város Fúvószenekara teszi hangulatosabbá a vásárolgatást.

Teljesítménytúra lesz szombaton

Kőszegi-hegység - „XL-es tekergés" az elnevezése annak a teljesítménytúrának, amely 15 órás, 59 kilométeres lesz szombaton a Kőszegi-hegységben. A Gesztenyekék Természetbarát Egyesület szervezésében reggel fél 6 és 7 óra között lehet rá nevezni. Rajt és cél a kőszegi Jurisics-vár elővára. Útvonala: Kőszeg-Őz kút-Belovich kápolna-Peruska Mária kegyhely-Csepreg-Tömörd-Kőszegfalva-Lukácsháza-Kőszegszerdahely-Velem-Pogányok-Kőszeg.

Hosszított nyitvatartás lesz

Kőszeg - A munkanapok áthelyezése miatt a kőszegi Tourinform iroda szombaton egész napos nyitva tartással (9-től-17.óráig) várja az érdeklődőket, vasárnap viszont zárva lesz.

Garaczi László parancsolata

Celldömölk - A Soltis Lajos Színház május 10-én (pénteken) 18 órakor kezdi legújabb premierjét a társulat Koptik Odó utcai kamaraszínházában. Garaczi László Szépet fogtok álmodni című színdarabjának eredeti verziója 2008-ban a Nemzeti Színház felkérésére készült: a szerzők a Tízparancsolatból kiindulva alkottak. Garaczi László a hatodikat kapta: „Ne paráználkodj!" A Soltis színház bemutatóját – kapcsolatokról, generációs és érzelmi problémákról, önkeresésről, a virtuális és a való világ között keletkező feszültségekről – Benkő Ágnes rendezte, benne színre lép szinte a teljes társulat. Az előadást elsősorban középiskolásoknak és fiatal felnőtteknek ajánlják.

Túra és csillagászat

Bük - Naprendszertúrával egybekötött „Asztromajálist” szervez a Gotthard Amatőrcsillagászati Egyesület, a büki művelődési központ és a Csepregi Olvasókör május 10-én, 10:30-tól 18 óráig. A Büki Művelődési és Sportközpont előtti téren felállítják a Naprendszer 1:450 000 000 kicsinyített modelljét. Így méretarányosan Zsira kerül a Neptunusz helyére. 11.45-kor gyalogtúra, 3-kor Csepregből pedig kerékpártúra indul a kocsinyített „Naprendszer” látnivalóinak megtekintésére, az utóbbi résztvevői Locsmándra is átkerekeznek. A téren az érdeklődők távcsővel megfigyelhetik a Napot és a bolygókat.

Koncert a helyiek közreműködésével

Csepreg - A Vocal Spirit énekkar ad koncertet a művelődési házban május 10-én 18 órakor. Közreműködik a Csepregi Vegyeskar Egyesület, valamint a Csepregi Csicsergők.

Hárfa muzsikával a gyógyulásért

Csepreg - A gyógyító zene címmel Ferge Béla zenetanár tart kreatív előadást május 10-én, szombaton 14 órától a csepregi általános iskolában. Hárfán közreműködik Ferge Lizi. A rendezvényen a részvétel ingyenes.

A Lábas Pajtások táncolnak

Bajánsenye - Az őrségi Lábas Pajtások Néptánc-együttes „5 éve a színpadon" című jubileumi előadása május 10-én 18 órakor kezdődik a bajánsenyei művelődési házban. A Lábas Pajtások igazi kistérségi együttes, hiszen Magyarszombatfáról, Kercaszomorról, Bajánsenyéről, Őriszentpéterről, Felsőmarácról, sőt még Zalabaksáról is vannak tagjai. Az együttes művészeti vezetője Kronekker Zsuzsanna néptáncoktató, koreográfus.

Tűzoltóautót adnak át a faluban

Egyházasrádóc - Az Egyházasrádóci Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltókocsi avató és szentelési ünnepséget tart május 10-én, 15 órakor a művelődési ház udvarán. A patinás egyesület már évtizedek óta ellátja a több mint ezer lakosú település tűzvédelmét, együttműködve a társközségek önkénteseivel is. Számos versenyen nyertek el rangos díjat és országos elismerésre is szert tettek.

Szentmise és megemlékezés

Rönök - A Szent Imre templomnál, szombaton 15 órától szentmisével és kulturális programokkal, ünnepi megemlékezés lesz a vasfüggöny lebontásának 25. évfordulóján.

Falunéző is, határjárás is

Hortvátzsidány - Délelőtt falunéző, délután határjárás lesz szombaton Horvátzsidányban. A falunézés során a Skoruš helytörténeti gyűjteményt, Várady Sándor Népek barátsága szobrát és a Keresztelő Szent János templomot lehet megtekinteni Krizmanich István polgármesterrel. Délután a határjárás útvonala: Horvátzsidány – Mária-kép – Peruska Mária kápolna – Kőszegfalva. A 8 kilométeres túrát Orbán Róbert vezeti. Találkozó 9.15-kor a horvátzsidányi autóbuszmegállóban.

Pinty, papagáj - Díszmadarak láthatók a hétvégén

Vasszécseny - Szombaton 9–17, vasárnap 9–16 óra között lehet megtekinteni a kultúrházban a díszmadarakat. A királypapagáj hasa, melle harsogó piros, háta, farka viszont zöld. Vonzza a tekintetet a vasszécsenyi kultúrházban, ahol 120 díszmadarat lehet megtekinteni ezen a hétvégén. De még bőven van itt látnivaló: apró ausztrál díszpintyek, afrikai törpepapagáj.

 

MÁJUS 9.

Határtalan dallal búcsúzik az MSH

Szombathely - Határtalan dallal búcsúzik – az átépítés, fölújítás előtt – az Agora–MSH. Kezdés: május 9-én 19.30-kor. Neves zenészek és előadóművészek közreműködésével Méry Péter elhatározta, hogy tesz valamit a határainkon innen és túl élő honfitársaink közötti összetartozás érzésének elősegítésére a zene és a dal eszközeivel. A 20-25 állomásból álló koncertturné Magyarország számos településén, határainkon túli területeken zajlik. Az egyes állomásokon az énekeseket egy állandó öttagú zenekar a Machine Mouse kíséri annak érdekében, hogy biztosítsák az élőzene varázsát. A szombathelyi majdnem háromórás koncerten többek között fellép: Charlie, Dér Heni, Nagy Feró, Tóth Gabi, Varga Miklós és még sokan mások. Az esemény a „Művelődési és Sportház épületének búcsúja" is egyben, hiszen ez lesz a júniusban elkezdődő felújítás előtti utolsó nagy könnyűzenei rendezvény. Kapunyitás este 7 órától.

Jég dupla viszkivel

Szombathely - Charlie és Nagy Feró is itt lesz a sportházban pénteken este hétkor. Akkor tartják ugyanis bezárás előtt a sportház búcsúbuliját.

Európa Nap lesz a Fő téren

Szombathely - Május 9-én, pénteken 10 órától ismét megrendezik az Európa Napot a Fő téren, ingyenes programokkal. Játékokkal, kvízekkel és hasznos európai uniós információkkal várják a gyerekeket és a felnőtteket, és folyamatos információszolgáltatást nyújtanak. Az EU-totót a nap folyamán jól kitöltők közül kisorsolják azt, aki részt vehet az országos sorsoláson, amelynek fődíja egy kétszemélyes, négy napos utazás Brüsszelbe repülővel 2014 nyarán.

Aréna: Képzelt riport

Szombathely - Az Aréna Savariában mutatja be a Pannon Várszínház Déry Tibor – Pós Sándor – Presser Gábor – Adamis Anna: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című produkcióját május 9-én 20 órától. A Vas Népe szombathelyi ügyfélszolgálati irodájában a Vas Megye Kártyával rendelkezők 8 százalék kedvezménnyel vásárolhatnak jegyet a Szombathelyen egyetlen alkalommal látható előadásra.

Vitalitas Galéria: Színderű est

Szombathely - Várnai Valéria festőművész életéről, művészetéről rendeznek emlékestet a Vitalitas Galériában május 9-én, pénteken délután fél 5-től Színderű címmel. Akik megidézik alakját: Horváth János festőművész, Kratochwill Mimi művészettörténész, Merklin Tímea újságíró, Prugberger Emil orvos, Vadas Zsuzsa újságíró, Zsámbéky Monika művészettörténész. A beszélgetést vezeti: Nagy Anna esztéta. A beszélgetés ideje alatt fotóvetítéssel, valamint képeiből rendezett kiállítással emlékezünk a művészre.

Jubileumi D.A.D.A., iskolai erőszak

Szombathely - Az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Simon István Utcai Általános Iskolája május 9-én, pénteken 14 órától rendezi meg a XV. jubileumi, megyei szintű D.A.D.A. vetélkedőjét az általános iskolák 6–7–8. évfolyamos tanulói számára. A rendezvény fővédnöke dr. Tiborcz János dandártábornok, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitánya. A vetélkedő Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával valósul meg. A versenybe benevezett négyfős csapatok összemérhetik tudásukat a rendőrség munkájával, és az idén elsajátított D.A.D.A. ismeretekkel kapcsolatos elméleti és gyakorlati feladatokban, melyek az iskolai erőszak témakörhöz kötődnek.

Egészségről és finom falatokról

Szombathely - Egészséges alapanyagok, egészséges táplálkozás címmel Hencsey Roland séf tart előadást május 9-én pénteken délután négy órakor a Vas Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület következő rendezvényén a Humán Civil Házban, Bem József u. 9. szám alatt. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Előadás a mérgező gombákról

Szombathely - Mérgező gombák, gombamérgezések címmel a budapesti Bathó Attila, a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal munkatársa tart előadást ma este a Humán Civil Házban. A Szombathelyi Gomba- és Gyógynövénygyűjtő Klub ingyenes rendezvénye hat órakor kezdődik.

Madarak és fák napja

Kőszeg - Pénteken és szombaton is „Miénk itt a rét!" címmel madarak és fák napját rendeznek az Alsó réten. Chernel István kezdeményezésére hazánkban Kőszegről indult el a természetet megszerettető Madarak és fák napja rendezvénysorozat. Néhány éve „Miénk itt a rét!" címmel az Őrségi Nemzeti Park és az Írottkő Natúrparkért Egyesület közösen rendezi ezt meg a kőszegi Alsó réten. Pénteken óvodai és iskolai csoportok, szombaton 10-18 óra között családok részére szerveznek csapatversenyt és játékos természetismereti vetélkedőt. Pénteken a Dottó csak óvodásokat szállít. Szombaton az ingyenes Dottó óránként indul a Károly Róbert térről fél 10-től a réthez, a Kábelgyári parkolóból 10 órától vissza a városba.

Közös emlékezés

Sárvár - Az I. világháborúra emlékeznek a lengyel kiállítóteremben, ahol bemutatják dr. Bedécs Gyula új könyvét és Benkő Sándor fotóit. A Sárvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat a száz éve kitört nagy háborúra emlékezik május 9-én, pénteken 16 órakor a kiállítótermében. Dr. Holló József nyugalmazott altábornagynak, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete és Múzeuma főigazgatójának vetítettképes előadásával nyitnak, majd dr. Bedécs Gyula új könyvét mutatják be A Kárpátok hágóin át Galíciába címmel. Az átfogó  jellegű, új könyv   a przemysli és a doberdói ütközetekről is számot ad. Ezt követően Kozma Gábor újságíró nyitja meg Benkő Sándor MÚOSZ nagydíjas fotóriporter kiállítását, amely az egykori doberdói hadszintereket idézi meg, művészi igénnyel. Ezt követően pedig az ifj. Béky Albert és Koszorús Ödön első világháborús szúró és vágó fegyvereiből és relikviáiból összeállított tárlatot tekinthetik meg a megemlékezés résztvevői, akik a város borát is megkóstolhatják majd. Az ünnepségen közreműködnek a sárvári zeneiskola növendékei. Este 7 órakor a Szent László templomban szentmisével zárul az emlékezés. A pénteken nyíló kiállítást május 24-éig péntekenként tekinthetik meg az érdeklődők, akik a látogatás időpontját a 06 30 321 1884-es telefonszámon egyeztethetik.

Pedagógiai nap a bázisóvodában

Sárvár - Regionális bázis-ovi pedagógiai nap lesz május 9-én, pénteken a Petőfi úti óvodában. Dr. Szijártó Valéria jegyző köszöntője után dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos a 2-es típusú cukorbetegség prevenciós technikáiról tart előadást, majd a vöröskeresztes bázisintézmény – immár második – erdei rendelőjét avatja fel Ágh Péter országgyűlési képviselő.

Péntektől raliverseny

Bük - Péntektől szombatig Bük környéke ad otthont az országos ralibajnokság 2. fordulójának. Tavaly hiányzott a Bükfürdő Rallye az országos versenynaptárból, idén viszont visszatérnek Vas megyébe az ország legjobb pilótái. A mezőny már csütörtökön Bükre érkezik (gépátvétel, adminisztráció, tesztfutam). A verseny pénteken 16 órakor a prológgal kezdődik: a Termál Fürdő parkolójában egy ügyességi versenyen mutatkoznak be a pilóták. Az országos ralibajnokság idei második – ám első murvás – futama szombaton 6.55-kor rajtol Szelestéről. A célvonalat a Gyógyfürdő bejáratánál húzták ki a szervezők, a verseny 18 óra körül ér véget. A közel száz autót számláló I. és II. osztályú mezőny több mint 300 km-t teljesít szombaton. A pilóták Szeleste–Acsád, Csepreg–Horvátzsidány és Szombathely (laktanya) térségében teljesítik a gyorsasági szakaszokat. Érdekesség, hogy a Bükfürdő Rallye versenyképes, régi (historic) autókat is felvonultat, de amatőrök is rajthoz állnak.

Zenei stílusok metszéspontjai

Rábakeresztúr - A Schnittpunkte (Metszéspontok) Fesztiválon jazz és klasszikus zene, szabad improvizációk és elektronika keveredik, fűszerezve tánccal és avantgárddal. A zenei rendezvény május 9-11-én lesz Rábakeresztúron (Heiligenkreuz im Lafnitztal). Az első esti fellépők között van a 4 States Sessions nevű formáció, amelybe négy országból verbuválódtak a zenészek. Hazánkat ez alkalommal a szaxofonos és basszusklarinétos Palatinszky Márton képviseli. A 4 States Sessions nem állandó zenekar, inkább vissza-visszatérő alkalomként lehet definiálni. Különböző fellépéseiken eddig már nyolcvan zenész vett részt benne.

Csillagászat és a távcsövezés

Hegyhátsál - A csillagászat napját rendezik meg május 9-én, pénteken a helyi csillagdában, színes programokkal.A korszerű csillagvizsgáló széles körben népszerű, köszönhetően közösségi programjaiknak is. Ezt a hagyományt folytatják május 9-én, pénteken, amikor megnyitják a csillagászat napját. Délután 17 órára várják az érdeklődőket a csillagda elé, bemutatják a modern technikát képviselő távcsövet. Ezt követően Régi fényképezőgépek címmel nyílik kiállítás és bemutató, megnyitja Fekete Tamás, a 3 F-K Fotóklub vezetője. A program dr. Szabó M. Gyula fizikus, csillagász, az MTA doktora, a Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont igazgatója előadásával folytatódik. Ő az Európai és magyar részvétel a közeljövő exobolygó-kutató űrtávcsöves programjaiban címmel tart előadást. Este filmet vetítenek a Mars kutatásáról, majd 21 órától távcsöves bemutató indul. A vendégek láthatják a Holdat, a Jupitert és a Szaturnuszt.

Születés ünnepe fotókkal, rajzokkal

Hosszúpereszteg - Az anyák napi fotókiállítás megnyitójával és A mi családunk című rajzpályázat eredményhirdetésével kezdődik a Születés ünnepe május 9-én, pénteken 17 órakor a művelődési házban. Ezt követően Nőkről nőknek – 50 év a pályán címmel dr. Polgár Mária szülész-nőgyógyász főorvos előadását hallgathatják meg az érdeklődők. A rendezvény ideje alatt a gyermekeket játszóházba várják

Magyar népi hangszerekről

Felsőőr (Oberwart) - A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület Felsőőrött magyar népi hangszer oktatást szervez. A tanfolyamot a Boglya együttes tartja a felsőőri székházban. A jelentkezők megtanulhatnak hegedülni, brácsázni, nagybőgővel, cimbalommal játszani. Az első órát ma tartják.

 

MÁJUS 8.

Szex és rendszer

Szombathely - Tóth Eszter (történész) és Murai András (filmtörténész) Szex és szocializmus című kötetének premierje május 8-án 18 órakor kezdődik az Agora–Savaria moziban. „A könyv témáinak hátterét az a Kádár-kori hivatalos álláspont adja, hogy a szocialista ember nevelhető, és nevelése társadalmi feladat, tehát közügy: ennek fényében idézzük fel a testiségről, a párkapcsolatokról és a szexualitásról szóló közbeszédet. (...) Célunk, hogy az olvasó megismerje, mit és hogyan lehetett a szexualitásról beszélni, milyen volt a szexuális felvilágosítás (...)", szól a szerzői ajánlat abban a reményben, hogy könyv hozzájárulhat „a Kádár-kor másodlagos emlékezetének kialakításához".

Újraszületés a hamvakból

Szombathely - Újraszületés a hamvakból – a holokauszt a reinkarnáció tükrében címmel tart előadást május 8-án (csütörtökön) 19 órakor az MMIK-ban Bistey Zsuzsa szellemtudománnyal foglalkozó pszichológus, az ispánki Arkánum Szellemi Iskola vezetője. Három könyvet is bemutat, melyek korunk és a mai ember lélekállapotának megértéséhez nyújtanak adalékot: Szeretettel, Ottó – Anna Frank örököse; Titkok az autisták világából; Merlin, a bárd, Wagner a zeneköltő – a Grál-legenda útja az évszázadok kultúrájában.

SEK: Brodszkijról tart előadást a belarusz irodalomprofesszor

Szombathely - Joszif Brodszkij költészetéről tart előadást T. E. Avtuhovics, a Hrodnai Állami Egyetem (Belarusz) tanszékvezető professzora csütörtökön a SEK Berzsenyi téri épületében. Az elődás orosz nyelvű, de szükség esetén tolmács áll az érdeklődők rendezésére. Az előadás szervezője az egyetemen működő Orosz Irodalmi Kutatócsoport, a Szláv Történeti és Filológiai Társaság, valamint a pedagóguskar TDK-csoportja. A Nobel-díjas Brodszkij a 20. századi orosz emigráns irodalom kiemelkedő képviselője: Leningrádban született, New Yorkban halt meg. Gyerekkorát meghatározta a II. világháború, fiatal éveiben hazájában „közveszélyes munkakerülésért" tartóztatták le, kényszermunkára ítélték. 1972-ben hagyta el a Szovjetuniót, az USA-ban telepedett le, egyetemeken tanított. Költőként Ahmatova fedezte föl. Verseit oroszul, esszéit inkább angolul írta. Jeles magyar fordítója a szintén költő Baka István.

Jogi segítséget nyújt a szolgálat

Celldömölk - A Vas Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata kihelyezett ügyfélfogadást tart a Dózsa György u. 18. szám alatt, csütörtökön 10–12 óráig. Jogi segítséget nyújtanak a rászoruló érdeklődőknek.

A régió színjátszói az NGKK-ban

Vasvár - Az idén a Nagy Gáspár Kulturális Központ nyerte el a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó regionális fordulója megrendezésének jogát. A versengés május 8-án 10 órakor kezdődik Vasváron, Vas megyét a Csepregi Színjátszók és a celli Soltis Gyerekstúdió képviseli.

 

MÁJUS 7.

SzínházSzerda Valló Péterrel

Szombathely - A Cafe Frei és a Weöres Sándor Színház SzínházSzerda-sorozatában május 7-én 17 órától Valló Péterrel, Az üvegcipő rendezőjével találkozhat a közönség. Valló Péter kezdettől visszajár Szombathelyre: az ő vezetésével vitte színre a társulat a Liliomot (szintén Molnár), a Nők iskoláját (Moliére), Az ügynök halálát (Miller), a Szent György és a Sárkányt (Weöres Sándor). Az üvegcipő a Weöres Sándor Színház utolsó nagyszínpadi bemutatója az évadban: a bérletes széria már elkezdődött. A főbb szerepekben: Csonka Szilvia, Nagy Cili, Szerémi Zoltán, Kálmánchelyi Zoltán.

Ruhaosztás lesz a rászorulóknak

Körmend - A Vöröskereszt irodájában (Hunyadi u. 8.) szerdán 9–11 óráig ruhaosztás lesz rászorulóknak.

Festőművész a Répce Galérián

Répcelak - Vértesi Péter (1938–2010) festőművész munkáiból nyílik tárlat a Répce Galérián. A művészt és az alkotásokat Salamon Nándor művészettörténész, művészeti író méltatja. A megnyitó szerdán este hat órakor kezdődik a művelődési házban.

Madárkiállítás a kultúrházban

Vasszécseny - A Pungor Ernő Művelődési Háza a helybeli hagyományőrző klub támogatásával, Horváth Zoltán rendezésében madárkiállítást kínál, május 7-étől 11-éig. Belépő nincs.

Dráma naprakész feldolgozásban

Bük - Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter vendégszerepel május 7-én, szerdán este 7 órától a művelődési központban, És Rómeo és Júlia című előadásukkal. A klasszikus, mégis aktuális drámában ketten elevenítik fel Shakespeare világát Vámos Miklós ötlete és Mészöly Dezső fordítása alapján.

 

MÁJUS 6.

Jogi segítséget nyújt a szolgálat

Körmend - A Vas Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata kihelyezett ügyfélfogadást tart a Szabadság tér 7. szám alatt kedden 10–12 óráig. Jogi segítséget nyújtanak a rászoruló érdeklődőknek.

Rendezvények a Születés hetén

Sárvár - A Születés hete rendezvénysorozat keddi programján a bölcsődék világa szerepel. Délelőtt fél tíztől nyílt nap lesz a Városi Bölcsődében, öt órakor játékos családi vetélkedő a Nádasdy-vár Művelődési Központban. Szerdán tíz órától Ringató Gerbert Judittal a könyvtárban, fél öttől zenés foglalkozás a Petőfi Úti Óvodában és a Bocskai Úti Tagóvodában.

Érkezik a Vitéz lélek

Vasvár - Május 6-án a Nagy Gáspár Kulturális Központ színpadán indul önkereső útjára a Vitéz lélek. A budapesti Nemzeti Színház előadását Vidnyánszky Attila rendezte. A Vitéz lélekkel kezdődött el a Nemzeti Színház új korszaka is: Vidnyánszky Attila igazgatóként és rendezőként ezzel a Tamási Áron-darabbal - illetve a saját Vitéz lélek-olvasatával - tette le névjegyét a Nemzetiben. Azt pedig még a múlt évben, évadkezdés előtt megígérte - ráadásul a nyilvánosság előtt -, hogy az előadást mindenképpen megmutatják a vasvári közönségnek. Vidnyánszky Attilát - és a beregszászi társulatot -hosszú évek óta szoros barátságok kötik Vasvárhoz, több beregszászi előadás itt született. Amikor pedig Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója Vidnyánszky Attilát - már a Nemzeti első embereként - meghívta a Rétesfesztiválra egy beszélgetésre, nemcsak a régi vasvári emlékekről esett szó, hanem a kapcsolattartás jövőbeni esélyeiről is. Íme: a Vitéz lélek - a címszerepben a nagyszerű Trill Zsolttal - május 6-án jön Vasvárra. Ebből az alkalomból Gergye Rezső fölidézi Tamási Áron vasvári kapcsolatait is. Mint kiderül, az írót már 60 éve szívesen látták volna itt - most a Vitéz lélek által megérkezik. És persze a vasvári színjátszók Erdélyben járván nem hagyták ki Tamási Áron szülőfaluját, Farkaslakát, ahol természetesen Becsben tartják az emlékét: egykori lakóhelye ma múzeum. Az 1998-as csoportképen - a mindig kedves házigazda szerepében - Tamási Áron húga is feltűnik.

 

MÁJUS 5.

Kiállítások

Szombathely. Weöres Sándor Színház, aula: Kaczmarski Ágnes  kiállítása május 9-éig látogatható.

Szombathelyi Képtár: kedden, szerdán és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Időszaki kiállítás: Kép–Tár–Ház országos festészeti kiállítás. Megtekinthető május 11-éig.

Iseum Savariense: kedd–szerda és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Agora–Savaria Filmszínház: Szívvel-lélekkel fotókiállítás nyílt a Jabil Fotóklub anyagából. A tárlat ingyenesen megtekinthető május 14-éig.

Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Gépipari Szakközépiskola: Az első világháború emlékezete című katonatörténeti kiállítás, mely Fonyódi László magángyűjteményéből származik megtekinthető május 10-éig, hétköznaponként 8–20 óráig.

Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola, Puskás Galéria: Tóth Márk 2/12/Fh osztályos tanuló „Akit a mozdony füstje megcsapott...” című fotókiállítása május 24-éig látogatható, hétköznaponként 8-20 óráig.

Hegyfalu. Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 8–18 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben a „Vasút világa” és a „Palócföld” című tárlat látható, a fogadóteremben Batthyány Lajos és kora, a belső teremben pedig a „Gyermeknap” és az „Újszövetség” címmel összeállított tárlat tekinthető meg. Kisgyörgy Erzsébet emlék kiállítása megtekinthető június 29-éig a múzeum nyitva tartási idejében.

Sárvár. Nádasdy-vár, Folyosó Galéria: Börner Ildikó és Bráder Tamás festőművészek Stílusok találkozása című kiállítása megtekinthető május 25-éig, naponta 10–18 óráig.

Vasvár. Nagy Gáspár Kulturális Központ, Castrum Galéria: Czanik Ferenc festőművész tárlata május 31-éig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!