Programok

2014.03.09. 20:50

Programok, rendezvények Vas megyében március 10-től

Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények március 10-től. Böngésszen, és válogasson!

MÁRCIUS 30.

Töredezett emlékekből

Szombathely - Prof. dr. Schőner Alfréd főrabbi nyitja meg Ferkovics József festőművész kiállítását a Bernstein Béla Kulturális Központban. Ferkovics József szombathelyi festőművész „Töredezett emlékek-sorstöredékek" című sorozatából március 30-án 14 órakor nyílik kiállítás a Szombathelyi Zsidó Hitközség Brenstein Béla Kulturális Központjában (Batthyány tér 9.). A holokauszt 70. évfordulójára rendezett kiállítást prof. dr. Schőner Alfréd főrabbi ajánlja a közönség figyelmébe. „Ferkovics József 1961. április 17-én született Letenyén. Kitűnő rajzkészsége már gyermekkorában feltűnt tanárainak, akik rendszeresen pályázatokra nevezték be, amelyekről általában díjazottként tért haza. 1974-ben Japánban egy gyermekrajzverseny 2. helyezettje lett. Grafika és festészet szakon a Pécsi Képző és Iparművészeti középiskolában tanult. Budapestre kerülve a Képző -és Iparművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait", írja Daróczi Ágnes (Romano Instituto). A kiállítás az idén Bécsbe és Heidelbergbe is eljut.

 

MÁRCIUS 27.

Kristóf Ágota iskolatársainak

Szombathely - A világhírű író, Agota Kristóf szombathelyi érettségijének közelgő 60. évfordulója alkalmából konferenciát szervez, emléktáblát avat március 27-én a Kanizsai Dorottya Gimnázium baráti köre. Az eseményre várják mindazokat, akik Szombathelyen – vagy életének meghatározó helyszínén, Kőszegen – osztálytársai, iskolatársai, barátai, ismerősei voltak Kristóf Ágotának. A konferencia délelőtt 10 órakor kezdődik a gimnáziumban, a kora délutáni emléktábla-avatás után az Agora – Savaria moziban filmvetítéssel, beszélgetéssel folytatódik a program.

 

MÁRCIUS 25.

Márciusi Hóesés várható: Udvaros, Básti, Cserhalmi, Kulka

Szombathely - Március 25-én 19 órakor ismét Hóesés várható az Agora– MSH-ban. És ez nem időjárás-előrejelzés: Dés László és Bereményi Géza dalait négy nagyszerű színész énekli – éli. A nyáron bezár az Agora – Művelődési és Sportház, és a nagy házalakítás előtt mindenképpen jó emléket szeretne hagyni maga után. Ezért kapott meghívást a sportházba a „nagy négyes”: Udvaros Dorottya, Básti Juli, Kulka János és Cserhalmi György – hogy az Orlai Produkciós Iroda ajánlásával megismételjék a néhány évvel ezelőtti varázslatot. „Mi történhet meg férfi és nő között? Minden. Bármi. A szenvedélytől a közönyig akármi. Össze lehet foglalni mindezt egyetlen koncertben? Igen. Legalábbis erre vállalkozik négy kiváló színész (két nő és két férfi) és a kiváló zene. „A szöveg sem utolsó”, mondja az ajánló – és muszáj hinni neki. Udvaros Dorottya hozza a Hóesést, énekel Vetkőzésről, arról, aki Hiába szép. Básti Julié és Cserhalmi Györgyé például a Tíz kicsi bűnjel. Kulka János úgy jön, mint senki más. Dés László és Bereményi Géza új dalokat is írt a négy színésznek. A kihagyhatatlan koncert március 25-én 19 órakor kezdődik az Agora – MSH-ban.

 

MÁRCIUS 23.

Jótékonysági hangverseny

Gencsapáti - Varga Ramóna gyógykezelésének támogatására szolgál az a jótékonysági koncert, amely március 23-án (vasárnap) 15 órakor kezdődik a gencsapáti plébániatemplomban.

Filmek a klubban

Sárvár - Hét év telt el, amióta utoljára próbálkozott az Alternatív Zenei Klub a klubmozivetítések ötletével.A lathatatlansarvar.hu szerint a szervezők úgy gondolták, hogy most minden lehetőség adott ahhoz, hogy újra 10 alkalmas, havi rendszerességű vetítéseket rendezzenek a Pinceklubban. A listán igényesebb, aktuális, megosztó, vagy egyéb ismérvek alapján érdekes filmalkotások lesznek. Az első vetítés március 23-án (vasárnap), 18 órakor kezdődik. Az érdeklődők a Bodzsár Márk által rendezett Isteni műszak című filmet láthatják.

 

MÁRCIUS 22.

Előadás, egy órával előbb a WSSz-ben

Szombathely - A Weöres Sándor Színház értesíti a Kabos Gyula-tavaszi bérlet tulajdonosait, valamint a március 22-ére meghirdetett A dzsungel könyve című előadásra már elővételben jegyet váltott nézőit, hogy az előadás a megszokott 19 óra helyett egy órával korábban – 18 órakor – kezdődik az Akacs 7-ben, a nagyszínpadon.

Kűrverseny is lesz show-elemekkel megspékelve

Szombathely - Formációs Táncok Magyar Bajnokságát és Kűr Magyar Bajnokságot rendez a Savaria Táncsport Egyesület. Március 22-én csaknem félezer táncost láthatunk az Arena Savariában.

Jön Catherine Gallagher, az ír tánc hercegnője

Bük - Catherine Gallagher, Írország hercegnője mellett Barry John Gallagher, a Lord of the Dance és a Riverdance szólótáncosa is fellép Bükön március 22-én, szombaton 19 órától. Két világsztár a Büki Művelődési és Sportközpont színpadán táncol együtt a Queen of the Dance című szuperprodukcióban, amely kétszer ötven perces előadás. Catherine Gallagher, Írország Nemzeti Bajnoka, többszörös ír sztepptánc világbajnok egy fantasztikus új show-t hoz el a magyar közönségnek, melyet gyönyörű fellépőruhák, fergeteges ritmus új modern, koreográfiák, és élő zenekaros dallamok jellemeznek. A művésznő megismerve az országok lelkületét és kultúráját, megjeleníti, sőt feldolgozza a rá hatást gyakorolt életérzéseket és benyomásait koreográfiáiban. Rajong Magyarországért, ezért a magyar néptánc elemeit, a magyar zenei motívumokat is beleszövi ír sztepptánc show-jába.

 

MÁRCIUS 21.

Oroszy Csaba bőröndjéből

Szombathely – Oroszy Csaba A 67/21-es bőrönd anyag című tárlata március 21-én 17 órakor nyílik meg a Vitalitas Galériában.

A szőlőhegyek gazdagsága a téma

Vasvár - A szőlőhegyek gazdagságáról esik szó március 21-én 9 órától kezdődően a Nagy Gáspár Művelődési Központban. Kovács István, a Hegypásztor Kör elnöke és V. Németh Zsolt államtitkár mond köszöntőt.

Tárgyi emlékek, dokumentumok

Répcelak - Az első világháború emlékei címmel nyílik kiállítás eredeti dokumentumokból és tárgyakból március 21-én délután öt órakor a városi könyvtár tetőterében. A relikviák vitéz Fonyódi László nyugalmazott főtörzszászlós, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Vas Megyei Szervezet elnöke, a Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezete elnökhelyettese gyűjteményéből valók.

 

MÁRCIUS 20.

Szimfonikusok Moszkvából

Celldömölk - Mostanában rendszeresen fogad szimfonikus zenekarokat a művelődési központ. Legközelebb a Moszkvai Szimfonikus Zenekar (Moscow Symphony Orchestra) lép föl a KMKK színháztermében. A Viva, opera! című hangverseny március 20-án 18 órakor kezdődik.

 

MÁRCIUS 19.

Agora-fesztivál gyerekekkel

Szombathely - Az Agora Gyermek Művészeti Fesztivált az idén március 19-20-án rendezi meg a kulturális központ. A fesztivál nem más, mint (a régi Ki mit tud?-okhoz hasonlóan) az általános iskolás és középiskolás diákok amatőr művészeti bemutatója. A szervezők Szombathelyről és a városhoz tartozó kistérségből hét kategóriában (vers, mese- és prózamondás, népdaléneklés, népi hangszer, mai dal éneklés, modern és kortárs tánc, valamint egyéb kategória) várják a jelentkezőket. Vas megye minden más településéről három kategóriában (mai dal-éneklés, modern és kortárstánc, egyéb kategória) lehet nevezni a fesztiválra. A kisiskolások március 19-én, a felső tagozatosok és középiskolások március 20-án mutatkozhatnak be az Agora – Művelődési és Sportház színpadán a közönségmnek, egymásnak és a zsűrinek.

Ne légy áldozat!

Szombathely - Agora – Művelődési és Sportház, Cuba Café: 19-én, szerdán 17 órakor Ne légy áldozat! címmel dr. Németh Zsolt kriminológus tart előadást.

Miről árulkodik a gyermekrajz?

Szombathely - A manipuláció, a finommotorika fejlődése, a környezeti ingerek segítik a gyermeket abban, hogy lerajzolja mindazt, ami benne rejlik, amit nem tud, vagy nem akar elmondani. A pszichológia a gyermekrajzot önvallomásnak tartja, és ezért is kutatja annak értelmét. A Prevenciós Ház szerdai programján számos dolgot megtudhatnak az érdeklődők arról, mit árul el egy gyermekrajz. Németh Rita művészetterapeuta rajzelemző előadása fél ötkor kezdődik.

Fekete-piros néptánc-színház

Celldömölk - A nagyszerű Maros Művészegyüttes (Románia, Erdély, Marosvásárhely) nem először látogat el Celldömölkre. Ezúttal a Kányádi Sándor Fekete-piros című versének ihletésében készült néptánc-színházi előadást lláthatja a tánctársulattól a közönség. Kezdés: március 19-én 10.30-kor a KMKK-ban.

A mitől vagy kitől? változó klíma

Répcelak - Művelődési Otthon és Könyvtár: 19-én, szerdán 17 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma" című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

 

MÁRCIUS 18.

A mitől vagy kitől? változó klíma

Szombathely - Vízügyi Igazgatóság: 18-án, kedden 14 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma" című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Takács László az erő forrásáról szól

Körmend - A Szent Kereszt szolgálata, lelki öröm és erő forrása címmel Takács László tart előadást, a városházán kedden 18 órakor.

Esszenciális olajok a mindennapokban

Hosszúpereszteg - Művelődési Ház: 18-án, kedden 17 órakor Bányi Kriszta, a Nyugat Rádió szerkesztő–műsorvezetője tart előadást, Esszenciális olajok a mindennapokban címmel.

 

MÁRCIUS 17.

Szabadegyetemi előadások

Szombathely - A Genis Savariensis Szabadegyetem Savaria-kurzusának harmadik összejövetele hétfőn 16.30-kor kezdődik a Savaria Egyetemi Központ D épületében (Berzsenyi tér 2.). Szombathely – mezőváros a 18. században címmel Feiszt György ny. levéltár-igazgatóhelyettes tart előadást, dr. Zsámbéky Monika PhD, művészettörténész témája: „Aki átformálta a várost – Szily János, az első szombathelyi püspök." Holnap 18 órakor, ugyancsak a SEK D épületében prof. dr. Pusztay János várja az érdeklődőket „A magyar nyelv eredetéről – másképpen" című előadásával.

Hétfőn tartja fogadóóráját

Szombathely - Rettegi Attila, önkormányzati képviselő hétfőn 15–16 óráig, az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskolában fogadóórát tart.

Kinyílik az első kormányablak

Répcelak - Hétfőn délután két órakor adják át az első, okmányirodai feladatokat is ellátó kormányablakot Vas megyében, a Répcelaki Közös Önkormányzati Hivatalban. Az ünnepségen köszöntőt mond Harangozó Bertalan kormánymegbízott és Ágh Péter országgyűlési képviselő. Az avatóbeszédet Balatoni Monika társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár tartja.

Felmérik a vízigényeket

Vép - A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara március 17-én, hétfőn 14 órakor a mezőgazdasági szakiskolában előadást tart és felmérést végez a mezőgazdasági célú, felszíni vizekből kielégíthető vízigényekről. A felmérésre az öntözési stratégia kialakítása miatt van szükség. Várják a termelőket és a téma iránt érdeklődőket.

 

MÁRCIUS 16.

A Jánosvitéz

Szombathely - MMIK, Színházterem: vasárnap 10 órakor A Jánosvitéz – A MárkusZínház vendégjátéka. Az előadásra 6 éves kortól várják a gyermekeket.

Családi játszóház

Szombathely - Agora–Savaria Filmszínház: vasárnap 10–13 óráig vitézes családi, zenés játszóház. Családi játszóház huszárokkal, élőzenével, tánccal, kézműves foglalkoztatóval és mesefilm vetítéssel.

Oltónap magbörzével együtt

Orfalu - Március 16-án, vasárnap 10-től 16 óráig a füveskertben és teaházban oltónapot és magbörzét tartanak. A Szemle Egyesület szeretette vár minden érdeklődőt a közelgő Gyümölcsoltó Boldogasszony napjának jegyében vasárnap 10-től 16 óráig tartandó Gyümölcsészet – Oltónap és magbörze programjára a füveskertbe és teaházba. Lesz fajtabemutató a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány előadásában, s felelevenítik a naphoz tartozó népszokásokat is. A játszóházban a gyerekek nemezalmát készíthetnek, s lesz gyümölcsfaárverés is. A befolyt ősszegből az Orfaluban megvalósuló, a Vendvidék gyümölcsfajtáit gyűjtő Tündérkertet támogatják. A szervezők vad alanyt biztosítanak almához, körtéhez, cseresznyéhez és szilvához, de oltóvesszőt csak korlátozott mennyiségben tudnak adni. Ezekhez a fajtákhoz hozni kell oltógallyat a fa tavalyi hajtásainak a végéből. A magbörzéhez olyan régi vagy saját termesztésű magokat vihetnek az érdeklődők kis tételben, amit szívesen ajánlanának másoknak is termesztésre. A szervezők azt ajánlják, hogy akinek van jó oltókése, az vigye magával, hiszen lehet vele gyakorolni.

A helyi 16 pont

Szombathely – A hónap „műtárgya” a Smidt Múzeumban egy különleges szombathelyi kordokumentum, amely a nemzeti ünnephez kapcsolódik: a szombathelyi 16 pont. A Szombathelyen 1848. március 17-én kelt 16 pontot a városi rendkívüli és nyilvános közgyűlés elfogadta, és mint petíciót Vas megye közgyűlése elé terjesztette. A város főjegyzője, a későbbi igazságügyminiszter Horváth Boldizsár által megfogalmazott pontok rávilágítanak a korszakfordító idők helytörténeti vonatkozásaira. A dr. Smidt Lajos 1848-49-es kisnyomtatvány-gyűjteményéhez tartozó iratot és a szabadságharc jeles személyiségeinek tárgyi emlékeit Keppel Csilla történész mutatja be március 16-án, vasárnap a MűTárgyEsetek 15-től 18 óráig tartó rendezvényén, 16 órától.

 

MÁRCIUS 15.

Március 15-i programok Szombathelyen

Szombathely - Városi ünnepséget rendeznek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulója tiszteletére szombaton. 8.45 48-as tér: Gróf Batthyány Lajos szobrának koszorúzása. 9.30: Felvonulás huszárok, lovasok és hagyományőrző csoportok felvezetésével. Útvonal: Ady Endre tér – Petőfi Sándor utca – Paragvári utca – Deák Ferenc utca – Március 15. tér. 9.30: Savaria Múzeum parkjában dr. Horváth Boldizsár szobrának koszorúzása. 10.00: A Március 15. téren az Országzászló felvonása katonai tiszteletadással. Ünnepi műsor: Szabadnak születtél, előadják: a Kanizsai Dorottya Gimnázium diákjai. 10.30: Átvonulás a  Petőfi Sándor és Sörház utcán keresztül a Petőfi-szoborhoz, lovas huszárok felvonulása és bemutatója a Sörház utcában. 11.00: Az Ady téren a Petőfi-szobornál ünnepi műsor: Tavaszébresztés, ünnepi beszédet mond: dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész. Szombathely Diákpolgármesterének beiktatása, Petőfi Sándor szobrának koszorúzása. 12.30: Az AGORA – Savaria Filmszínházban IV. Szombathelyi Sajtófotó-kiállítás. A kiállítást megnyitja dr. Puskás Tivadar SZMJV polgármestere. A sajtófotó-kiállítás március 31-éig tekinthető meg az AGORA – Savaria Filmszínház aulájában.

Forgalomkorlátozások Vas megyében március 15-én!

Vas megye - A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket és az üzemeltetőket, hogy az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére tartandó ünnepi megemlékezésekkel kapcsolatban az alábbi forgalomkorlátozásokra lehet számítani. Részletek itt!

Továbbra is aktív a Secret Valley

Szombathely - Számos kiváló hangulatú estet köszönhettünk a kilencvenes években a vasi dark/new wave  legendának, a Secret Valley zenekarnak. Az emblematikus formáció tavaly módosult felállásban újraindult, s bár eleinte csak néhány (jubileumi) koncertet terveztek, ám ezek sora egyre gyarapszik. Legközelebb március 15-én, a Vad Fruttik előtt, Szombathelyen lép színpadra a körmendi csapat.

Egy Fonogram-díjas zenekar

Szombathely - Extra hosszú programmal érkezik szombaton este a Végállomás Clubba a Fonogram-díjas Insane zenekar. A modern metal zenét játszó budapesti együttes másfél évtizede van a pályán, ennek örömére új dalaik mellett a korai időszakuk kedvenceit és különlegességeket is bemutatnak. Szombathelyen a Turn Of Mind és a Csakazértis is fellép velük.

Depeche Mode party

Szombathelyen, a Pistons Pubban a Savaria Depeche Mode Fan Club programja keretében szombat este tíz órától a Királyi Papság nevű instrumentális elektro projekt lép fel, majd Meggie és Tomsa zenél, végül szinti-pop, new wave és EBM zenék szólalnak meg.

Finom elektronika, gitárcentrikus dalok

Szombathely - Három évnyi szünet után az elmúlt év végén jelentkezett új albummal a Vad Fruttik együttes. Azóta a Darabok című nagylemezének dalaival turnézik a csapat, s ezúttal a vasi megyeszékhelyen is bemutatják legfrissebb szerzeményeiket, melyek között érzelmesen andalító számok éppúgy előfordulnak, mint ironikus hangvételű, elektronikával finoman átszőtt, de mégis gitárcentrikus darabok. A hazai alterpop színtér kiválósága szombat este az Agora–Savaria Moziban áll közönsége elé. A kilenc órakor kezdődő koncert előzenekara az ismét aktív Secret Valley lesz.

Techno

Szombathely - Szombathelyen, a Cuba Caféban szombaton este tíz órától hazai tech-house és techno műfajának ismert képviselője, Andrewboy lesz a vendég. A fel- és levezetésről Köry, Raul és Large gondoskodnak.

Bemutató a Virágudvarban

Kőszeg - Virágudvar (Táblaház u. 11.): szombaton és vasárnap, Egy cserépnyi fűszerkert, bemutató a Virágudvarban. Az évelő és egynyári hidegtűrő zöldség és fűszernövények vetése, szaporítása a biokertben. Nyitva: 10–12 és 14–17 óráig.

Ünnepi séta, túra és nyitva tartás

Kőszeg - Városnéző séta lesz március 15-én a kőszegi Tourinform szervezésében. Találkozó 10 órakor a Fő tér 2. szám alatti irodánál. Aznap Mária út túra indul a Péruska Mária kápolnához. Ez közepesen nehéz túra; a táv 20 kilométer, úgy 7 órás. Túravezető Hegyvári Ferenc, indulás 9 órakor a Rákóczi Ferenc utca 25. szám elől. Fűszerkerti bemutató lesz a Virágudvarban március 15-én és 16-án. Nemzeti ünnepünkön a kőszegi múzeumok a szombati nyitva tartást alkalmazzák.

Városi ünnep

Körmend - Idén is méltóképpen emlékeznek Március 15-re a város lakói, elöljárói. Az ünnepi beszédek és koszorúzások után kulturális műsorok várják majd az érdeklődőket, a többi között táncosok is bemutatkoznak.

A domborműnél és a hősök sírjánál

Celldömölk - Az önkormányzat és a KMKK hív ünnepelni március 15-én. A megemlékezés az 1848-49-es szabadságharcosok domborművénél kezdődik szombaton 10 órakor: köszöntőt mond Fehér László polgármester, beszéddel készül Gasztonyiné Fódi Zita, a városi óvoda vezetője. Ünnepi műsort adnak a városi általános iskola diákjai és a Kemenesalja Néptánccsoport.

Huszárok, jelképek

Sárvár - Nemzeti ünnepünkön, március 15-én, szombaton 9 órától a Nádasdy Ferenc Múzeum újra elindítja forradalmárképzőjét. Az ifjú forradalmárok fegyverekkel ismerkedhetnek, kardokat készíthetnek, huszároknak egyenruhát tervezhetnek, de próbára tehetik megfigyelőképességüket és gyorsaságukat is. A Nádasdy Ferenc Múzeum munkatársai azonban nemcsak az ifjú forradalmárokat, hanem szüleiket és nagyszüleiket is várják az ünnepi programra. A fegyverbemutató során a múzeum vendégei megismerhetik a fegyverek működését, azok előnyeit és hátrányait. Az elkészített fakard pedig egy jó párbajra hív, melynek során nemcsak a kéz ügyessége, hanem az elme gyorsasága is számít. Mindkettőt edzhetik a változatos témájú kirakójátékok, akár igazi verseny is kialakulhat a résztvevők között. A kiállítás alapos tanulmányozása is segít abban, hogy megfelelő huszár egyenruhát tervezzenek az ifjú tehetségek. Elmepróbáló a Kossuth bankók világát, a város történetét feldolgozó kérdések sora, melyekre szintén a kiállítások segítenek választ találni. Memóriajátékokkal bárki felmérheti, mennyire feledékeny – vagy éppen ellenkezőleg. A hagyományosan jó hangulatú tárlatvezetések során ezúttal a nemzeti jelképeket mutatják be. És a program végére talán az is kiderül, vajon mióta kackiás a huszárok bajusza.

Pilvax kávéház a vár folyosóján

Sárvár - Március 15-én 9 órától a nemzeti ünnephez kapcsolódó műhelyfoglalkozásokra várják a gyerekeket a művelődési központ klubjaiba. Színházi élményt is kínálnak az ünneplőknek: 11 órától a Csalóka Péter című előadást játssza a Soltis Lajos Színház társulata a hátsó nagyterem. Közben – ugyancsak 11-től – a Pilvax kávéházzá alakuló folyosón a Regös együttes muzsikál.

Csillagösvény Vasváron

Vasvár - A szombathelyi "folkrock" stílusban zenélő Csillagösvény zenekar március 15-én tartja idei első koncertjét Nemzeti Ünnepünk alkalmából az Ismerős Arcok elő-zenekaraként. Kezdés: 18:30 órától a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központban.

Koncert a színházteremben

Vasvár - Nemzeti ünnepünk alkalmából ad koncertet március idusán a Nagy Gáspár Kulturális Központ színháztermében az idén másfél évtizedes jubileumához érkező Ismerős Arcok zenekar. A rock, a blues és a jazz műfajából építkező, valamint a népzenei elemeket sem nélkülöző zenéjét költői igényességű dalszövegekkel társító zenekar szombaton este nyolc órakor lép fel, közvetlenül előttük – fél héttől – a Csillagösvény mutatja be dalait.

Emléktúra a Rábán, kerékpártúra a Batthyány forráshoz

Ikervár - Az Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és az Arrabo Szabadidősport Egyesület rendhagyó ünnepi megemlékezést szervez március 15-én Ikerváron. Évtizedek óta hagyomány Ikerváron, hogy a március 15-i megemlékezés ünnepi köszöntőjében a település egy ifjú szónoka aktualizálja 1848 üzenetét korunk fiataljainak. Ebben az évben Varga Diána érettségi előtt álló diák mondja el a nemzeti ünnephez kapcsolódó gondolatait. Március 15-én délelőtt 10 órakor, a Batthyány emlékműnél kezdődő koszorúzási ünnepségen a Zichy Antónia Általános Iskola 5. osztályos tanulói P. né Berzlánovich Gabriella tanárnő által szerkesztett műsorral segítik az emlékezést. A koszorúzási ünnepséget követően, az ünnepi megemlékezéshez kapcsolódóan rendkívüli élményben lehet része az ünneplőknek, hiszen az Arrabo Szabadidősport Egyesület vízitúrára invitálja a bátor érdeklődőket. A Rába duzzasztógátjánál két lehetőség közül választhatnak az előre (március 5-ig) jelentkezettek - tájékoztatott Décsi Sándor az egyesület elnöke - egyrészt megismerhetik és gyakorolhatják a kenuzás alapvető elemeit, másrészt háromszemélyes kenuban evezhetnek a Rábán. A kenukat, a teljes túrafelszerelést, szakértelmet az Arrabo Szabadidősport Egyesület biztosítja a résztvevők számára. A teljes programról, a részvétel feltételeiről az egyesület, (www.arrabo.hu ill. a Batthyány Lajos Művelődési Ház honlapján – www.ikervarkultura.hu tájékozódhatnak az érdeklődők. Ezen a napon a művelődési ház és IKSZT Gyermek és Ifjúsági Önkormányzata kerékpártúrát is szervez a Batthyány - forráshoz. A bringások 14:00 órakor indulnak a Batthyány Lajos Művelődési Háztól. A gazdag szabadtéri programokhoz szép, tavaszi időjárást remélnek a szervezők.

Megemlékezés, koszorúzás a sírnál

Vasegerszeg - Megkoszorúzza Markusovszky Lajos sírját a település önkormányzata és a Vas Megyéért Egyesület az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. Március 15-én délután két órakor a község tornatermében a vasegerszegiek ünnepi műsorával kezdődik a program. Köszöntőt mond Ágh Péter országgyűlési képviselő, prof. dr. Rácz Károly egyetemi tanár, az Orvosi Hetilap főszerkesztője, Michal Sykora, Csorba (Strba) polgármestere. Majd Markusovszky sírjához vonulnak az ünneplők, ahol Kovács Ferenc megyei közgyűlési elnök és prof. dr. Horváth Boldizsár, a Vas Megyéért Egyesület elnöke, a Markusovszky Emlékbizottság vezetője beszél.

Múltidéző és könyvbemutató

Nick - Rendhagyó lesz a nemzeti ünnep a településen. A Nicki Szent Anna Templomért Alapítvány és a községi önkormányzat a március 15-én délután három órakor kezdődő megemlékezés mellett múltidéző délutánra invitálja a lakókat. A helyi civil szervezetek ünnepi műsorát könyvbemutató követi. A Nick, ahogy az elődök látták című kiadványt pályázati forrás támogatásával jelentette meg az alapítvány. A kötetet V. Molnár Zoltán nyugalmazott sárvári könyvtárigazgató mutatja be.

Vasfüggöny múzeumban

Felsőcsatár - Március 15-én, nemzeti ünnepünkön nyit a Vasfüggöny múzeum, amely egy tavalyi uniós projekt révén bekerült a jegyzett nemzetközi múzeumok sorába. Goják Sándor alapító-tulajdonos: Megtisztelő az uniós elismerés, a horvátországi Rijekában (Fiume) tavaly be is mutathattam filmen, fotókon a gyűjteményt. Csak úgy maradhatunk versenyben, ha állandóan frissítünk, fejlesztünk fogalmazott. A látogatók a hét végén már az új szerzeményeket is megtekinthetik. Közte egy, a szökést gátló vízrácsot, sorkatonai használati tárgyakat, hírtelefon kellékeket. Goják úr hangsúlyozta, hogy minden új elem eredeti, mintahogy az egész múzeuma is.

 

MÁRCIUS 14.

Március 15-i programok Szombathelyen

Szombathely - 13.30-tól a Vasi Skanzenben huszártoborzó lesz gyerekeknek, felnőtteknek, lovashuszár-bemutatók, népzenei és táncos programok, huszárvirtus vetélkedők várják a látogatókat. Majd Kossuth-nóta Versenyt rendeznek.

Megemlékezés a 48-as hadnagyról

Szombathely - Megemlékező koszorúzást tart a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola március 14-én a Szent Márton temetőben Medgyesi Somogyi Ignác 48-as honvéd hadnagy sírjánál, aki pápóci nemesi család sarja. A 44-es, megyékben szervezett honvédzászlóalj tagjaként részt vett Budavár visszavételében. Hősiességükért Görgey Artúr külön napiparancsban dicsérte meg a zászlóaljat. Élete jelentős részét, 22 évet mint Vas Megye főlevéltárnoka élt le. Felesége Csesznák Emma volt, korán meghalt kislányuk is a sírban pihen. A tisztet Torjay Valter méltatja.

Színek és évek az Oladi Galérián

Szombathely – Szabadfi Mariann, Tölgyesi Ildikó, Zsarnai Sándor közös kiállítása nyílik „Színek és évek” címmel március 14-én 18 órakor az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Galériáján Torjay Vater festőművész, művészettörténész bevezetőjével. Közreműködik: Pulay Teréz és Neszmély András (fuvola, klarinét).

Odett Szombathelyen

Szombathely - Végállomás Klub: pénteken 20 órakor, Odett lép színpadra és bemutatja hamarosan megjelenő Csillagtérkép című új albumát, a koncert vendége az Újvilág Utca.

Szigliget bohózat

Szombathely - Weöres Sándor Színház, Márkus Emília terem: pénteken 19 órakor Michael Fryan – Hamvai Kornél: Szigliget című bohózata kerül bemutatásra.

Huszártoborzó gyerekeknek

Szombathely - Vasi Skanzen: pénteken 13.30 órától Huszártoborzó gyerekeknek, felnőtteknek, családi délután. Lovas huszár bemutató, népzenei és táncos programok, huszárvirtus vetélkedők, Kossuth–nóta verseny.

Elektro

Szombathely - Szombathelyen, a Magház KultúrKocsmában péntek este tíz órától Llkrndsz, Bega aka Age-B, M.C. Fantom és Subculture Revolution aka D.J. Savage közreműködésével tartanak elektronikus zenei partit.

Kézműves kiállítás a Borok Házában

Kőszeg - A Borok Házában pénteken 17 órakor nyílik az a kiállítás, amely a natúrpark területén élő kézművesek munkáit mutatja be.

Megemlékezés

Vasvár - Nagy Gáspár Kulturális Központ: pénteken 19 órától Megemlékezés az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc tiszteletére. Ünnepi beszédet mond: V. Németh Zsolt; közreműködik az Ungaresca Senior Tánccsoport és a Kardos László Általános Iskola tanulói.

Két nap alatt kétszer lép fel a Rackajam

Sárvár - Duplázásra készül a vasi városban a Ferenczi György vezette Rackajam, az ünnepi hétvégén kétszer is fellépnek a településen. Az elsősorban magyar folklórból építkező, de a műfajokat egyesítő fúziós zenét játszó együttes péntek este nyolc órai kezdettel a Nádasdy-vár pinceklubjában ad koncertet, itt az előzenekaruk az új albumát turnéztató Colombre Band lesz. Holnap az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára szervezett városi ünnepség közreműködői lesznek. Utóbbi program délelőtt tíz órakor kezdődik a Nádasdy-vár udvarán.

Seherezádé a KMKK-ban

Celldömölk - A szombathelyi Attitude Balettiskola Rimszkij-Korszakov Seherezádé című balettje által idézi meg az ezeregyéjszaka varázslatos meséit: az előadás március 14-én 14 órakor kezdődik a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében.

Ismét közéleti teadélután lesz

Vép - Havonta jelentkezik a településhez kötődő, vagy onnét elszármazott embereket vendégül látó, bemutató Közéleti teadélután programsorozata. A városi önkormányzat és a művelődési ház vendége ezúttal dr. Varga Péter jogász és „világutazó” lesz. A kötetlen beszélgetés pénteken este hat órakor kezdődik a művelődési házban.

 

MÁRCIUS 13.

Összeül a testület

Szombathely - Csütörtökön ismét összeül a testület, reggel kilenc órakor kezdődik a márciusi ülés. Dr. Puskás Tivadar polgármester a két hete tartott közgyűlés végén jelentette be, hogy előrehozza az időpontot, s nem a hónap utolsó csütörtökén ülnek össze a képviselők. Nincs sok napirendi pont, a nyílt ülésen 13 előterjesztést tárgyalnak majd a képviselők. Mindjárt az ülés elején egy javaslat kerül terítékre a belvárosi sétálóövezet kibővítésére, megújítására vonatkozó tanulmányterv készítésével kapcsolatos döntések ügyében. Szóba kerül az első világháború történelmi emlékeit őrző emlékművek helyreállítása, s meghozhatják a Claudius Ipari Park bővítésére vonatkozó kérelemmel kapcsolatos döntéseket is. Több együttműködési szerződést módosítanak, s várhatólag elfogadják a város út-, közterület- és közvilágítás felújítási tervét. Lesz egy tájékoztató a város vagyongazdálkodásáról, valamint személyi ügyekben is születhet döntés.

Rolling Stones koncert a vásznon

Szombathely - Csütörtök este 18 órakor mutatják be a Rolling Stones koncertfilmet a Savaria Moziban. A 100 ezer rajongó előtt rögzített filmmel a zenekar fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte. A kétórás felvételen a Stones összes klasszikusa elhangzik, köztük a Start Me Up, Honky Tonk Women, a Jumpin‹ Jack Flash. A sorozat zárásaként március 21-én 18 órakor egy Elton John filmet vetítenek.

Rockabilly

Szombathely - Bánya Café: március 13-án este két rockabilly együttes lép fel: a horvátországi The River Shark, majd a helyi Iron Cats. Kezdés 20 órakor.

Alíz, a lány, aki követte a fehér nyuszit

Szombathely - MMIK, Színházterem: csütörtökön 14.30 órakor Alíz, a lány, aki követte a fehér nyuszit – a Vojtina Bábszínház vendégelőadására 4 éves kortól várják a gyermekeket.

Rendkívüli testületi ülés lesz

Sárvár - Három témát tárgyal a képviselő-testület a csütörtökön 15.30-kor kezdődő rendkívüli, nyílt ülésén. A Sárvári Gyógyfürdő Kft. részére nyújtandó tagi kölcsön, az önkormányzati beruházásokhoz szükséges fedezetbiztosítás és a teniszpálya használatára vonatkozó szerződés szerepel a napirenden. Zárt ülésen választják meg a szavazatszámláló bizottságok tagjait.

Tanácskoznak a testületek

Vép - Rendkívüli együttes testületi ülést tartanak a vépi és a bozzai képviselők csütörtök délután fél négykor a művelődési házban. Módosítják a Vépi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatát, s kinevezik a védőnőt. Ezt követően a vépi városatyák szavazatszámláló bizottsági póttagot választanak, rendeleteket módosítanak, s meghallgatják a polgármester két ülés között tett fontosabb intézkedésekről szóló beszámolóját.

Rolling Stones-koncert a vásznon

Szombathely – Ma este 18 órakor mutatják be a Rolling Stones koncertfilmet a Savaria moziban. A 100 ezer rajongó előtt rögzített filmmel a zenekar fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte. A kétórás felvételen a Stones összes klasszikusa elhangzik, köztük a Start Me Up, Honky Tonk Women, a Jumpin Jack Flash. A sorozat zárásaként március 21-én 18 órakor egy Elton John-filmet vetítenek.

 

MÁRCIUS 12.

Mogács Dániel Szombathelyen

Szombathely - Szombathelyen, a Végállomás Klubban szerdán este hét órától Mogács Dániel stand up comedy humorista önálló estjét rendezik meg.

Mennyei és földi

Szombathely - Herceg Esterházy Pálra emlékeznek március 12-én az egyetem (NymE SEK) Berzsenyi téri épületében és a székesegyházban. Mennyei harmóniák egykor és ma – herceg Esterházy Pál, az államférfi, a katona, a családfő, a költő, a zeneszerző és a mecénás címmel kamarakiállítás nyílik március 12-én 17.30-kor a Nyugat-magyarországi Egyetem D épületében, a Berzsenyi téren. itt mutatják be 18 órakor a Mennyei – Földi harmóniák egykor és ma címmel megjelent két kottáskönyvet is. A programot megnyitja Hende Csaba honvédelmi miniszter, az esemény fővédnöke, köszöntőt mond Horváthné dr. Molnár Katalin elnök-rektorhelyettes és dr. Puskás Tivadar polgármester. Fél 8-kor hangverseny kezdődik a székesegyházban, ugyancsak Esterházy Pál emlékére, a Berzsenyi Dániel Vegyeskar és a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság előadásában, a szombathelyi művészeti gimnázium kamaraegyüttesének közreműködésével. Vezényel: Vinczeffy Adrienne Artisjus-díjas karnagy.

Farkasmustra Horgas Ádámmal

Szombathely – A SzínházSzerda-sorozat március 12-én 17 órakor folytatódik a Cafe Frei pódiumán: az aktuális vendég Horgas Ádám rendező, aki A dzsungel könyve című előadás (a szerzők: R. Kipling, Dés László, Geszti Péter, Békés Pál) műhelytitkaiba avatja be a közönséget. Premier: március 21-én a Weöres Sándor Színház nagyszínpadán.

Motorokból nyílik tárlat

Körmend - Méltóképpen ünnepli fennállásának 125. évfordulóját a Körmendi Vasparipa Egylet. Március 12-én 18 órakor motortörténeti kiállítás nyílik a Körmendi Vasparipa Egylet szervezésében, a tárlattal az elmúlt 125 évet szeretnék megidézni az érdeklődőknek. A kastély Sala Terrena termében a tárlatot Bebes István polgármester nyitja meg. A szervezők sok meglepetéssel készülnek: a veterán motoroktól a napjainkban használatos kétkerekűekig mindenféle járgány képviselteti majd magát. Annyit már most elárultak, hogy Sopronból egy ritkaságszámba menő motor, egy háromszemélyes Böhmerland is látható lesz majd. A kiállítást követően, március 22-én 19 órától pedig könnyedebb programot szervez az egylet, a Korona étterem pincéjében rockbulira várják a zenekedvelőket. Fellép a szombathelyi Hámori és Revans Rock Band, valamint a helyi Övön Alul zenekar is.

Képzőművész a galérián

Répcelak – Kemény Judit (1918–2009) képzőművész alkotásaiból nyílik tárlat a Répce Galérián szerda este hat órakor. A kiállítást Bretus Imre művészettörténész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. Közreműködnek a Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói. Az Előtérben Czine Dominika 7. osztályos diák munkái láthatók, tanára Molnárné Szabó Ernesztina.

Honvédsírok a Felvidéken

Szombathely – Görföl Jenő fotóiból nyílik kiállítás március 12-én 15.30-kor a Bolyai gyakorló gimnáziumban, „Hol sírjaink domborulnak” – 1848-as honvédsírok és emlékművek a Felvidéken címmel. A tárlatot megnyitja Csóka Tibor, az iskola tanára.

Múlt századi Vas megyei művészek

Szombathely – „Múlt századi női művészek Vas megyében” címmel tart előadást Tóth Csaba festőművész ma fél négykor a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesületben.

 

MÁRCIUS 11.

Egészségügyi szűrés kedden

Szombathely-Zanat - A Vas Megyei Szív Egyesület egészségügyi szűrést rendez. március 11-én, kedden délután öt órától a Zanati Közösségi Házban. A mostani rendezvényen is lesz cukor, koleszterin és vérnyomás mérés, valamint tanácsadásra is sor kerül.

Reumatológia mindenkinek

Szombathely - Az „Együtt Egymásért” Eséllyel az Életért Egyesület újabb érdekes előadást szervez az egészség témakörében. Az érdeklődőket március 11-én (kedd) 17 órára várják a Humán Civil Házba (Bem József utca 9.b.) Itt Reumatológia mindenkinek címmel tart előadást dr. Varga Eszter főorvos, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Reumatológia Osztályának a vezetője.

Egy pompás és problémás terület

Szombathely - A Magyar Földrajzi Társaság Nyugat-magyarországi Osztálya és a Magyar Meteorológiai Társaság Szombathelyi Csoportja március 11-én (kedden) 18 órai kezdettel előadóülést tart. Bánkuti Zoltán Egyiptom ppt, azaz egy pompás és problémás terület címmel tart előadást, melyet a „Tanítványaink a katedrán” program részeként szerveznek meg. Az előadó 16 napot töltött az országban, ez alatt betekintést nyerhetett a történelmi és természeti kincsekbe, a kultúrába, a társadalmi sajátosságokba, valamint az éghajlat és időjárás jellemzőibe és szélsőségeibe is. Ezekről beszél majd kedden este az érdeklődőknek. Az előadás a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának a C épületének (Károlyi Gáspár tér 4.) előadójában lesz a földszinten.

Dabronka cirkusz, világszám

Jánosháza - Március 11-én 10 órakor kezdődik a Mesebolt Bábszínház előadása jánosházi Művelődési Otthonban, ahol a színház legújabb produkciójában marionett bábok varázsolnak különleges hangulatot a színpadra. Az előadás címe: Dabronka cirkusz, világszám.

Rendezvény

Szentgotthárd. Színház aula: szerdán 17 órakor a Harmónia Egészségvédő Kör szervezésében, „Betegség, mint pótcselekvés” címmel, a szombathelyi Természetgyógyászati Klinika munkatársai várják előadásra az érdeklődőket.

Kiállítás, Szombathely.

Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola, Puskás Galéria: Oláh Károly a Rumi-Rajki kör tagja, erdélyi és hazai tájakat bemutató festényeiből nyílott kiállítás. A tárlat április 5-éig látogatható, hétköznaponként 8-20 óráig.

Agora–Gyermekek Háza, kiállító terem: „Az elvetett magtól a kenyérig" című néprajzi kiállítás megtekinthető március 22-éig: hétköznap 8–17 óráig; szombaton 9–12 óráig.

Agora–Gyermekek Háza: Repüléstörténet maketteken, Nyilasi László hagyatéki anyagából várja kiállítás az érdeklődőket, mely hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig látogatható.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva.

Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: ifj. Béky Albert magángyűjtő Fegyverek a világban – valahol Európában című kiállítása megtekinthető március 29-éig, hétköznap 10–17 óráig, szombaton 9–13 óráig.

Nádasdy-vár, Galeria Arcis: Horváth M. Judit fotóművész Csalóka látszat című kiállítása  megtekinthető  március 27-éig, hétköznap 10–17 óráig, szombaton 9–13 óráig.

 

MÁRCIUS 10.

Weöres-mozaik március 10-én

Szombathely - A Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Magyar Nyugat Könyvkiadó március 10-én, hétfőn 17 órakor fogja bemutatni Lőcsei Péter: Weöres-mozaik című kötetét a könyvtár előadótermében. A szerzővel beszélget: Gyurácz Ferenc, közreműködik: Petovári Anna, a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója.

Ismét nyitott előadások

Szombathely - „Kicsoda Krisztus? A létezésünk titka és a keresztény jövő" címmel a nyitott előadások folytatódnak tavasszal is a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központban. Az idei első előadás március 10-én lesz 18 órától az egyetemi központ C épületének nagyelőadójában. A „Jézus esemény" az evangéliumi és a történeti beszámolók alapján címmel Németh Norbert egyetemi lelkész tart előadást.

Rendezvény

GYSEV munkásszálló oktatóterme (Vasút u. 6.): 10-én, hétfőn 15 órakor orvosi előadás, gyakorlati kérdések a cukorbetegségben. Előadó dr. Hamza Eszter diabetológus szakorvos.

Közéleti kávézó a KMKK-ban

Celldömölk - Markó Péter, a Vas megyei közgyűlést 1998–2006 között elnöklő politikus lesz a vendége Fehér Lászlónak, a Cselekvő Összefogással Celldömölkért Egyesület elnökének március 10-én a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtárban. A közéleti kávézó-sorozat ba illeszkedő beszélgetés hétfőn 17 órakor kezdődik.

Kiállítások

Szombathely. Smidt Múzeum: kedd–péntek 10–17 óráig. Időszaki kiállítás: A Nagy-testvérpár emlékezete (A szombathelyi származású kétszeres Európa-bajnok és kétszeres olimpiai bronzérmes páros műkorcsolyázó Nagy Marianna és Nagy László nemzetközi pályafutásának személyes emlékei, külön kiemelten szombathelyi vonatkozásaik). Kedden 17 órakor Múlt jelent jövőt (szabadegyetem) – DokuMentés. Kézzel, fénnyel, nyomdagéppel: ezer év írott emlékei a Smidt Múzeumban. Dr. Smidt Lajos régi és ritka könyveinek gyűjteménye.

Orvostörténeti kiállítás egykor és ma. Előadók: Keppel Csilla történész, Varga Eleonóra történész.

Kőszeg. Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont: a GDF SUEZ – Az év természetfotósa 2013. címmel kiállítás nyílott Németh Bálint fotóiból. A tárlat április 10-éig látogatható.

Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Nagy Lajos gyűjtő petróleumlámpáiból látható kiállítás naponta 10.00–17.30 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!