Programok

2015.03.15. 10:15

Programok, rendezvények Vas megyében március 16-tól

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények március 16-től. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

30%-os kuponos kedvezmény minden kedves VAOL látogatónak! (x)

Töltse a Húsvéti ünnepeket Novákfalván (x)

 

ÁPRILIS 24.

Ifjú tehetségek fesztiválja

Celldömölk – A KMKK a rendezi meg a Kemenesaljai Ifjú Tehetségek Művészeti Fesztiválját, hét kategóriában. A jelentkező fiatal szólisták és csoportok április 24-én mutatkoznak be, szakértő zsűri előtt.

ÁPRILIS 17.

Ez lesz a második Tulipánfesztivál

Celldömölk – A második Tulipánfesztiválra készül a város. A tervek szerint népművészeti kirakodóvásár és kiállítás, néptánc- és népzenei találkozó, vásári komédiák, báb- és színjátszó előadások, táncbemutatók, szabadtéri koncertek, kézműves foglalkozások és interaktív játszóházak, helyi ételek és italok kóstolója várja az érdeklődőket április 17-étől 19-éig. Minden program a tavaszt köszönti, amelynek egyik jelképe a tulipán, úgyhogy közben remélhetőleg szó szerint virágba, tulipánba borul maga a város is.

ÁPRILIS 3.

0321 – Kihívás: Előítéletek nélkül a Down-napon

Március 21-e a Down-szindróma világnapja, és ebből az alkalomból Vas megyében: Szombathelyen és Jákon is indul a „0321 – Kihívás, avagy játék előítéletek nélkül”. Jákon április 3-án lesz a Down-kihívás napja. Részletek.

 

MÁRCIUS 25.

Bibliai bélyegek albumba zárva

Szombathely – Dr. Gyürki László állította össze azt az albumot, amely ószövetségi és újszövetségi történeteket megörökítő bélyegekből válogat, A Biblia világa címmel. Az album bemutatója március 25-én 16 órakor kezdődik a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

Boldizsár Ildikóval a mesék világában

Celldömölk – Boldizsár Ildikó író, meseterapeuta, a Metamorphoses meseterápiás módszer megalkotója lesz a Joachim Kávé- és Civilház vendége március 25-én 17.30-tól. Mert „aki a meséket megtalálja, az élet forrásából iszik”, állítja Boldizsár Ildikó, aki jól tudja, hogy miképpen mutatnak utat a mesék az „élet útvesztőjében”. A házigazda dr. Györéné Losoncz Andrea meseterapeuta. 

Berzsenyi Dániel Könyvtár, földszinti előadóterme: március 25-én, szerdán 16 órakor Gyürki László: A Biblia világa: az Ó- és Újszövetség könyvei bélyegeken című kötetének bemutatója. A kiadványt az érdeklődők figyelmébe ajánlja Császár István püspöki helynök.

Vát. Önkormányzat: március 25-én, szerdán 18.00-kor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

MÁRCIUS 24.

Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ, díszterem: március 24-én, kedden 17 órakor Dr. Bordács Andrea egytemi decens, Kortárs művészet – miért ne érthetné? A kortárs művészet főbb tendenciái napjainkban címmel, tart előadást.

Ruhát oszt kedden a Vöröskereszt

Körmend – Március 24-én (kedden) 9–11 óráig a körmendi Vöröskereszt irodájában (Hunyadi u. 8.) ruhaosztást tartanak.


MÁRCIUS 23.

Bercsényi Miklós Általános Iskola, aula: március 23-án, hétfőn 15 órakor Testvérmúzsák című alkotóművészeti tárlat megnyitója. A kiállítást megnyitja Zsámboki Árpád a Savaria Lions Club elnöke. Köszöntőt mond Fokiné Rátz Ilona a Bercsényi Miklós Általános Iskola igazgatója. A tárlat március 30-áig, 8–16 óráig látogatható. 

MÁRCIUS 22.

Rockpassiót visznek Toronyba a szentpéterfaiak

Torony – Nem mindennapi előadásnak lehetnek szem- és fültanúi azok, akik március 22-én (vasárnap) 18 órától megtekintik a Szentpéterfai Talentumok előadását. A toronyi kultúrházban ugyanis Máté evangéliuma szerinti Rockpassiót adnak elő, amelyre minden érdeklődőt várnak.

Drámai tavasz

Celldömölk – Dráma van!, figyelmeztet a Magyar Drámapedagógiai Társaság. A dramatikus nevelés hete március 20-án kezdődik.Kilencvenegy program, rengeteg helyszín: Nagyváradtól Brüsszelig. A celldömölki programokat a Soltis színház szervezi: március 22-én 10-18 óráig módszertani napot tartanak, mindenekelőtt gyermekszínjátszó csoportok vezetőinek. Szó esik a színpadi zenehasználatról (a téma előadója Bercsényi Péter színész, énekes), a színpadi mozgás és koreográfia szerepéről (Benkő Ágnes mozgástanár, koreográfussal), a rendezői ismeretek, mesedramatizálás témakörben Perényi Balázs drámatanár, rendező osztja meg tapasztalatait a résztvevőkkel), a közösségteremtő színjátszásról pedig Nagy Gábor, a házigazda Soltis Lajos Színház vezetője, rendezője beszél. A „tavaszi zsongás” a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg, és fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A színjátszóknak nem feltétlenül kell színésszé válniuk: kell az értő közönség.

Cafe Frei (Fő tér 24.): vasárnap, 10 órakor Bóbita játszóház kicsiknek, nagyoknak. A gyermekek fejlesztő játékokat próbálhatnak ki, kézműveskedhetnek.

Négylábú, kétlábú köszöntő

Szombathely – A Fekete István Állatvédő Egyesület tavaszköszöntő sétára invitál „minden négylábút és kétlábút” március 22-én. Találkozó vasárnap 14 órakor a Víz-öntő utca 7-nél. A hétvégén hivatalosan is beköszöntő tavaszt üdvözli az a séta, amelyre az állatvédők invitálnak minden „minden négylábút és kétlábút” vasárnap délután. Az állatvédelem iránt behatóbban érdeklődőknek arra is lehetőségük lesz, hogy közelebbről megismerkedjenek az egyesület munkájával, az állatvédők által gondozott „kenneles kutyákkal”. Ahogy a sétára invitáló egyesületi meghívó mondja: „Természetesen a tagokkal is lehet barátkozni egy jó tea, forralt bor és zsíros kenyér mellett. Persze ha valaki maga hozna süteményt, pogácsát, azt sem utasítjuk vissza.” A program vasárnap délután 2 órakor kezdődik és eltart egészen este 8 óráig.

SZÍNHÁZ

Szentgotthárd-Rábatótfalu. Kultúrház: vasárnap 16 órakor Ács Miklós rendezésében, a rábagyarmati színjátszó csoport, Csiky Gergely: A nagymama című három felvonásos művét mutatják be.

MÁRCIUS 21.

Koncertre készülnek

Kőszeg – J. S. Bach, a barokk legismertebb zeneszerzőjének 330. születésnapján koncerttel tisztelegnek a Kőszegi Vonósok. Lassan egy éve jegyezték be a Kőszegi Vonósok Művészeti Egyesületet, amely a város kiemelt művészeti együttesének munkáját segíti. Ez lehetőséget adott az osztrák egyesülettel (KIBU-Komponisten und Interpreten im Burgenland) való közös koncert szervezésére, melynek ötlete már régóta megfogant, hisz a zenekarban a kőszegi és környéki zenészeken kívül kirchschlagi vonósok is muzsikálnak. A március 21-én 19 órakor a kőszegi vár lovagtermében, majd 22-én 15.30-kor Kirchschlagban hallható hangversenyen felcsendül a burgenlandi zeneszerzők (Laszakovits, Messner, Hausl) művei mellett Petró János fagottversenye és Takács Jenő „Kőszegi percek" című vonószenekari darabja is. Szólistaként Thummerer Ferenc lesz hallható.

Az Iseum fölött az antik csillagos ég

Szombathely – A csillagos ég című előadással folytatódik Az antik ember világlátása-sorozat március 19-én (csütörtökön) 18 órakor az Iseumban. Az előadó: Kovács József, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium munkatársa. Beszélgetőtársa: Sosztarits Ottó (Iseum Savariense). A belépés ingyenes. Március 21-én (szombaton) 15 órára várja az érdeklődőket az Iseum, ezúttal a MűTárgyEsetek-sorozat aktuális műtárgyaival. A cím sokat sejtet: „Ki önt fel a garatra?”, avagy római malomgarat-töredékek Savariából, kiselőadásokkal.

Madarakat lehet megfigyelni

Lukácsháza, Kőszeg – Szombaton délelőtt immár negyedik alkalommal rendezi meg az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság tavaszi madármegfigyelő programját. Hosszú vándorútja során kora tavasszal sokféle, az év más időszakában nem látható madárfaj is megpihen a lukácsházi víztározónál, a Kőszeg melletti Abért-tavaknál. A nemzeti park munkatársai és madarász barátaik professzionális madármegfigyelő eszközök segítségével hozzák testközelbe az érdeklődők számára ezeket a gyönyörű állatokat, de akinek van, érdemes a saját távcsövét is magával vinnie. A részvétel ingyenes, a szervezők 7 és 12 óra között várják az érdeklődőket, a családokat.

Kötélugrók Szasza emlékversenye

Szombathely – Március 21-én, szombaton az MMIK színpadán Szasza Memorial elnevezéssel nemzetközi kötélugróversenyt rendeznek. A Szombathelyi Kötélugró Klub kiválósága, Tóth Alexandra 2008-ban 22 esztendősen hunyt el – már hetedszer emlékeznek rá verseny keretében. Franciaországból, Ausztriából, illetve Magyarország több városából is érkeznek résztvevők. A program 14 órakor kezdődik a kismesterek tornájával, majd a kétköteles (DDC) verseny következik Végül 18.30-tól megemlékeznek a többszörös világ- és Európa-bajnok, a gyorsasági számban világcsúcsot is felállító Tóth Alexandráról.

Gazdát cserélnek a megunt tárgyak

Szentgotthárd  – Március 21-én a Széchenyi Iskola aulájában a Pannon Kapu Kulturális Egyesület szervezésében Tesz-vesz zsibit tartanak 9-től 13 óráig. A vásáron használt ruhák, játékok, sporteszközök, régiségek, háztartási tárgyak cserélhetnek gazdát.

Oltónap, magbörze lesz a teaházban

Orfalu – Oltónapot és magbörzést tartanak a Füveskertben és teaházban március 21-én, 10 és 16 óra között. A program előadásokkal kezdődik, Halász Elemér, a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány tagja beszél például az oltás, a szemzés tudományáról. Ezt követően lehetőség lesz gyakorlott szakemberekkel megtanulni az oltás és szemzés fogásait. A magbörzére pedig mindenki vihet saját vagy régi termesztésű magvakat. Napközben zene- és daltanulás, játszóház várja a kicsiket!

Tavaszi takarítás lesz a faluban

Hegyfalu – Tavaszi nagytakarítást szervez a Faluszépítő Kör. Szombaton délelőtt kilenckor gyülekeznek a Művelődési Ház előtt, ahol megbeszélik a teendőket. Várnak mindenkit, aki segíteni szeretne a település rendbetételében. A szemétgyűjtéshez az önkormányzat zsákokat biztosít, kesztyűt hozni kell.

Bük. Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár: szombaton 19 órakor a vasvári Üss a hasadra! Színpad, A fölösleges fájdalmak kora című versszínházi előadását tekintheti meg a közönség.

Széchenyi iskola: szombaton 9–13 óráig, Tesz–Vesz Zsibi. Használt ruhák, játékok, sporteszközök, régiségek, háztartási tárgyak vására.

A zene szárnyán 

Kőszeg – „A zene szárnyán Kőszegtől Kismartonig”. Ez a címe a Kőszegi Vonósok szombati koncertjének. 2014. áprilisában jegyezték be a Kőszegi Vonósok Művészeti Egyesületet, s ez lehetőséget adott az osztrák egyesülettel, a KIBU-val (Komponisten und Interpreten im Burgenland) való közös koncert szervezésére. A kőszegi zenekarban kirchschlagi vonósok is muzsikálnak. A március 21-én 19 órakor a kőszegi vár lovagtermében, majd másnap Kirchschlagban hallható hangversenyen felcsendül a burgenlandi zeneszerzők (Laszakovits, Messner, Hausl) művei mellett Petró János (a Savaria Szimfonikus Zenekar alapítója) fagottversenye és Takács Jenő, a 10 éve elhunyt burgenlandi magyar szerző „Kőszegi percek” című darabja is. A mű Kőszeghez, az ott átélt élményekhez kapcsolódik (1. tétel: „Kőszegi vár”). A közreműködők között a szimfonikus zenekar és a kőszegi koncertfúvószenekar tagjait is hallhatjuk. Szólistaként Thummerer Ferencet, aki a zeneiskola régi tanáraként is kötődik Kőszeghez.

SZÍNHÁZ

Szentpéterfa. Kultúrház: szombaton 18.30-kor Ács Miklós rendezésében, a rábagyarmati színjátszó csoport, Csiky Gergely: A nagymama című három felvonásos művét mutatják be.

Túra. Kőszeg. szombaton Tavaszi forrástúra a Kőszegi–hegységben, a Borostyánkő TBS Egyesülettel szervezett túra. Túravezető: Avas Jenő 0670-361-5964. Találkozó 9 órakor a Jurisics várnál.

MÁRCIUS 20.

Fotók a változás következményeiről

Őriszentpéter – Az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés hatásairól nyílik fotókiállítás Őriszentpéteren március 20-án 14 órakor. Az Éghajlatvédelmi Szövetség fotóiból összeállított tárlatot a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért Egyesület szervezte meg a helyi művelődési házban. A kiállítás képei bemutatják a felmelegedés globális hatásait, példákat mutatnak a megelőzést és az alkalmazkodást szolgáló emberi tevékenységekre. A kiállítást az Éghajlatvédelmi Szövetség, az Őrségi Nemzeti Park és a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért Egyesület képviselői közösen nyitják meg.

Búzaszem: vetítés a plébánián

Vasvár – A búzaszem című filmet vetítik március 20-án 19 órától a katolikus plébánia közösségi termében. Bejárat a paplak hátsó oldalán.

Játék a kastélyban és a KMKK-ban

Celldömölk – A KMKK gyerekszínházi sorozatában március 20-án a Fogi Színház lép föl a Nyakigláb, Csupaháj és Málészáj című mesejátékkal. A felnőttbérletben Molnár Ferenc-vígjátékot láthat a közönség március 28-án: a Játék a kastélyban a pápai S.K. Társulat produkciója.

Napfogyatkozás

NYME-SEK Természettudományi és Műszaki Kar, Kövesligethy Radó Csillagvizsgáló (Károlyi Gáspár tér 4. C épület): pénteken 10 órától Fogyatkozások és a történelmi kronológia. Csillagászati előadássorozat a természettudomány iránt érdeklődő felső tagozatos diákoknak, felnőtteknek. Részleges Napfogyatkozás megfigyelése. Előadó: dr. Péntek Kálmán, NYME TTK, a GAE elnöke és Mitre Zoltán. 

Hegyhátsál. Csillagvizsgáló (Fő u. 19.): Távcsöves bemutatás előzetes telefonos egyeztetés alapján, Tuboly Vince 0630-936-6333. Pénteken délelőtt részleges napfogyatkozás, távcsöves bemutatás 9.30–12 óráig. A bemutatás napszűrővel ellátott távcsövekkel történik. Lehetőség van szabad szemmel történő megfigyelésre 11–12-es hegesztőüvegen keresztül is.

Musical-bemutató

Szombathely - Már megint főpróbahét, már megint premier közeleg az Akacs 7-ben: momentán egy musical, a Sweet Charity, Nagy Cilivel a címszerepben, Béres Attila rendezésében. A bemutató március 20-án (pénteken) 19 órakor kezdődik. Részletek itt

0321 – Kihívás: Előítéletek nélkül a Down-napon

Március 21-e a Down-szindróma világnapja, és ebből az alkalomból Vas megyében: Szombathelyen és Jákon is indul a „0321 – Kihívás, avagy játék előítéletek nélkül”. Szombathelyen március 20-án a NymE Bolyai Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban, 23-án a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskolában lehet belevágni a nagy kalandba. Részletek.

NYME-SEK Természettudományi és Műszaki Kar, Kövesligethy Radó Csillagvizsgáló (Károlyi Gáspár tér 4. C épület tetőtér): pénteken 10 órától Fogyatkozások és a történelmi kronológia. Csillagászati előadássorozat a természettudomány iránt érdeklődő felső tagozatos diákoknak, felnőtteknek. Részleges Napfogyatkozás megfigyelése. Előadó: dr. Péntek Kálmán, NYME TTK, a GAE elnöke és Mitre Zoltán.

Rendezvény, Szombathely. NYME-SEK C-épület, Nagyelőadó (Károlyi Gáspár tér 4.): 18 órakor, Négy és fél millió lépés Magyarországon. Gyalogszerrel 2500 kilométeren át, 50 nap alatt végig az Országos Kék Körön, Kinyó Zsolt (Kósza) előadása.

Humán Civil Ház (Bem J. u. 9/B.): pénteken 15 órakor a Vas megyei Reumaklub szervezésében Vinczéné Végvári Katalin dietetikus tart előadást, Az egészséges táplálkozás címmel.

Humán Civil Ház (Bem J. u. 9/B.): pénteken 14.30-kor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Kiállítás, Szombathely. 

Zarkaházi Kastély: 18 órakor Marosfalvi Antal festő és restaurátor munkáiból nyílik kiállítás. A tárlat április végéig látogatható.


MÁRCIUS 19.

Egy irodalmi est Határ Győzőről

Répcelak – Az Irodalmunk Gyöngyszemei sorozatban dr. Mohácsi János irodalomtörténész Határ Győző emlékezete címmel tart előadást március 19-én este fél 6-tól a városi könyvtárban. Határ Győző Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító, filozófus volt, aki sokáig Londonban élt.

70 éve vitték el a Szent Koronát

Velem – A hajdani koronabunkernél, ahol Velemben őrizték a II. világháború idején a koronát, csütörtökön 18 órától dr. Zsigat Tibor emlékezik meg az eseményekről az önkormányzat felkérésére.

Beszélgetőkönyv-bemutató

Szombathely – 17 órakor kezdődik Pusztay János és Fűzfa Balázs „beszélgetőkönyvének” bemutatója a Berzsenyi könyvtárban. Az „Önmagad útját járd!” című kötet a Magyar Nyugat Könyvkiadó gondozásában jelent meg. A könyvben Fűzfa Balázs irodalomtörténész kérdezi Pusztay János Prima Primissima-díjas nyelvészprofesszort, a könyvbemutatón mindkettejüket Lovass Tibor, a Szombathelyi Médiaközpont ügyvezetője faggatja.

Szombathely. Iseum Savariense: 18 órakor, Az antik ember világlátása 2. A csillagos ég. Előadás és beszélgetés. Előadás és beszélgetés. Előadó: Kovács József (ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium). Beszélgetőtárs: Sosztarits Ottó (Iseum Savariense). A régmúltban az ember máshogy tekintett az égre, mást látott a fölébe boruló csillagos mennyboltozat sötétjében. Hiszen ott lakoztak a halhatatlanok, az ég csillagai alapján tájékozódott, de a csillagok járása határozta meg életek ritmusát és az isteni természetű égitestek mozgásához igazította ünnepeit is.

Berzsenyi Dániel Könyvtár, földszinti előadóterme: ma 17 órakor, Fűzfa Balázs – Pusztay János "Önmagad útját járd!" című kötetének bemutatója. A szerzőkkel beszélget Lovass Tibor a Szombathelyi Médiaközpont ügyvezető igazgatója. 

Répcelak. Városi Könyvtár: 17.30-kor Dr Mohácsi János irodalomtörténész, Határ Győző emlékezete című előadására várják az érdeklődőket. 

Szentgotthárd. Színház: 17 órakor, a Szentgotthárdi Tavaszköszöntő Fesztivál, Író – Olvasó találkozó. Vendég: Grecsó Krisztián. 

Ikervár. Zsidahó-dűlő: 16 órakor, József Pohár, tavaszünnep évszázados fák alatt. Koccintás a Zsidahó-dűlőben Batthyány József gróf testamentuma szerint.

Zöldbe öltöznek a szent tiszteletére

Szombathely – Írország nemzeti ünnepe alkalmából ünnepséget szerveznek a Savaria Egyetemi Központ D épületében (Berzsenyi tér 2.) 16 órától. A program keretében Dr. Bődy Edit egyetemi docens és Kovács Gábor, a Bran ír népzenei együttes vezetője tartanak előadást ír mítoszokról, majd a zsűri díjazza a szombathelyi közép- és általános iskolák diákjainak tematikus plakátversenyre beérkezett pályaműveit.


MÁRCIUS 18.

A Maros együttes a Nagy Háborúról

Celldömölk – Nem először lép föl a Maros megyei (Románia) Maros Művészegyüttes a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében. Ezúttal Imádság háború után című műsorukkal érkeznek: „Emlékezés a Nagy Háborúra versben, dalban, táncban." A koreográfus Varga János, a zene Bonczó Istváné. A díszletet Boka Gábor tervezte, a jelmeztervező Bandi Kati. Az együttes művészeti vezetője Varró Huba, igazgatója Barabási Attila Csaba. Az előadás március 18-án 18 órakor kezdődik a KMKK-ban.

Információs táblát adnak át a Rábánál

Magyarlak – A víz világnapja alkalmából délután fél háromkor a Szentgotthárd és Térsége Iskola Magyarlak-Csörötnek Általános Iskolájának diákjai és tanárai átadják a Rába-információs táblát. Magyarlakon a Kossuth Lajos utca 236. számnál köszöntőt mond Labritz Béla, Szentgotthárd alpolgármestere.

Cukorbetegek az óvodában

Szombathely – Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Belevaló Programja a cukorbeteg gyermekek óvodai fogadására való felkészítés, amely március 18-án szerdán 8 órakor kezdődik a SEK Forrásközpont konferenciatermében óvodapedagógusok, bölcsődei gondozónők, védőnők részére. Megnyitót mond: Koczka Tibor alpolgármester.

Iskolapszichológia és droghelyzet

Szombathely – Egészségfejlesztő programnapot tartanak pedagógusoknak a Nádasdy Ferenc utcai Prevenciós Házban március 18-án 9 órától. Dr. Zacher Gábor „Droghelyzet van (?!) a fiatalok mindennapjaiban" címmel tart előadást, szó lesz az iskolapszichológia prevencióban betöltött szerepéről, az egészséges táplálkozásról is..

Rendezvény

Cafe Frei (Fő tér 24.): március 18-án, szerdán 17 órakor SzínházSzerda. Vendég: A Miért szép című előadás-sorozat házigazdája, Oroszy Csaba és Kaczmarski Ágnes. Kaczmarski Ági az előadás-sorozat legjobb pillanatait felelevenítő videóösszeállítással is készül a rendkívüli Miért szép?-délutánra, amelynek fedőneve ezúttal: SzínházSzerda.

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, előadó terem (Honvéd tér 2.): 17 órakor, A hazai fürdőkultúra, mint európai unikum címmel, Dr. Németh István tart előadást.

Táplánszentkereszt – 17 órakor ismét összeül az olvasókör a Jókai művelődési ház könyvtárában. Erdélyi magyar írók kerülnek szóba, Kós Károlytól és Jékely Zoltántól Benedek Eleken és Tamási Áronon át Kányádi Sándorig. A hagyományok szerint lesz illatos tea is. 

MÁRCIUS 17.

Kezdődik a tavaszi lomtalanítás

Kőszeg – A Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. lomtalanítást végez a városban március 17-től. Kérik, hogy a megadott városrészen és napon reggel 7.30-ig tegyék ki a felesleges tárgyakat.

Szerencsevárók zöld ruhában

Szombathely – A nyelvi hetek program keretében Szent Patrik napi megemlékezést tartanak a Neumann János Általános Iskolában március 17-én. A diákjaink zöld ruhába öltözve mennek tanórára, utána az udvaron lóhere formát alakítanak ki, utalva az elvárt szerencsére. A „kizöldellést" a gyerekek munkáiból készült kiállítás is kíséri.

Az időskor kihívás mindenkinek

Gencsapáti – A Máltai Szeretetszolgálat szombathelyi vezetője, dr. Asbóth Mária jogász az „Időskor – a mindnyájunknak szóló kihívás” címmel tart előadást március 17-én, kedden 17.30-tól a művelődési házban nem csak a település, de az egész környék idős lakóinak.

Fehérlófia táncos mesejáték

Vasvár – A Maros Művészegyüttes március 17-én 12 órakor a Fehérlófia táncos mesejátékot mutatja be a Nagy Gáspár Kulturális Központban, valamint az Imádság háború után, „Kimegyek a doberdói harctérre ” című kompozíciót, amelyet táncképekből állítottak össze az első világháború áldozatai emlékére.

Magyar Odüsszeia a 20. században

Vasvár – A városi önkormányzat, a Vas-Vár Örökség Népfőiskola és a dr. Bendefy László Városi Könyvtár közös szervezésében könyvbemutató lesz március 17-én, 17 órakor a városi könyvtárban néhai Bődy József: Magyar Odüsszea a XX. században című alkotásáról. A vasvári származású, USA-ban elhunyt szerző emlékiratairól beszélget a szerző fia, dr. Bődy Pál történész és dr. Károssy Csaba ny. főiskolai tanár. Házigazda: Sejber Mihály alpolgármester. A résztvevők kilátogatnak a családi sírhelyhez a temetőbe.

Rendezvény, Szombathely. NYME-SEK C előadó (Károlyi Gáspár tér 4.): 18 órakor A villámok sajátosságai és villámlás megfigyelő rendszerek, dr. Wantuch Ferenc előadása.

Vasvár. Nagy Gáspár Kulturális Központ: 19 órakor Imádság háború után, emlékezés a Nagy Háborúra versben, dalban, táncban, a Maros Művészegyüttes előadása.

Rábahídvég. Művelődési Ház: ma 17 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket. 

Püspökmolnári. Művelődési Ház: 18.30-kor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket. 

Kiállítás,

Szombathely. Berzsenyi Dániel Könyvtár, földszinti előadóterme: 17 órakor, Trans/zit'89 a Goethe–Institut vándorkiállításának megnyitója és beszélgetés a korabeli eseményekről. Vendég: Hollósi Gábor rendőr ezredes, a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola igazgatója. A kiállítás megtekinthető április 4-éig.

Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ, Vizuális Művészeti Tanszék folyosója (Károlyi Gáspár tér 4., A épület): 17 órakor RE..., Nagy Gábor György oktató válogatott munkáiból nyílik kiállítás. Bevezetőt mond: Készman József művészettörténész. A kiállítás megtekinthető május 3-áig, Hétfő–szombat 10–17 óráig.

MÁRCIUS 16.

Rendezvény, Szombathely.

Kámoni Arborétum, Oktató Központ: 17 órakor, A zöldségfélék növényváltásos (vetésforgó) termesztése címmel, Németh Ferencné mérnök, tanár a Kertbarátkör vezetője tart előadást. Minden kertbarát tagot és érdeklődőt szeretettel várnak. 

NYME-SEK D épület fszt. I/II. terem (Berzsenyi tér 2.): 16.45-kor Savaria kurzus. Nőszervezetek a polgári korszakban Szombathelyen címmel, Dr. Katona Attila tart előadást.

HETI PROGRAMOK

Kiállítás, Szombathely. 

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–péntek 8.30–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552). Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Galériája: (Simon István u. 4.): Versvarázs című kiállítás megtekinthető április 12-éig, naponta 8–18 óráig. kivétel ünnepnapokon.

Szombathelyi Képtár: szerda, péntek, szombat 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. A magyar gobelin 100 éve kiállításmegnyitó. A Szombathelyi Képtár megnyitásának 30. évfordulójára szervezett kiállítás a magyar kárpitművészet 100 évén ível át 100 gobelint felsorakoztatva. A műfajtörténeti séta Ferenczy Noémi gobelinjeitől indul, és Domanovszky Endre, Plesznivy Károly, Pekáry István munkásságán át egészen a napjainkban készült alkotásokig tart. Bemutatjuk Magyarország legnagyobb gobelinjét és a millenniumi Himnusz–sorozat minden darabját. A kiállítás április 19-éig várja az érdeklődőket.

Szombathely – A Szamár-sziget szellemkatonái című kiállítás április 26-áig tart nyitva a Savaria Múzeumban. Megelevenedik a 100 éves múlt. Részletek.

Kőszeg. Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Nagy Lajos gyűjtő petróleumlámpáiból látható kiállítás naponta 10.00–17.30 óráig.Vasvár. Nagy Gáspár Kulturális Központ, Castrum Galéria: Biczó Antal festőművész Házak, tájak, hangulatok című kiállítása nyílott, mely március végéig látható.

Szentgotthárd. Színház aula: Életfák és mozaikok címmel, Kázárné Gabi amatőr üvegfestő kiállítása nyílott. A tárlat megtekinthető április 7-éig, hétfő–péntek 8.00–16.30 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!