Programok

2015.03.01. 13:09

Programok, rendezvények Vas megyében március 2-től

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények március 2-től. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

Töltse a Húsvéti ünnepeket Novákfalván (x)

Március 15-i megemlékezés Novákfalván (x)

Nőnap Novákfalván (x)

 

MÁRCIUS 15.

Idén is Batthyány Emléktúra a Rábán

Körkép – Az Arrabo Szabadidősport Egyesület március 15-én, vasárnap az idén is megrendezi a Batthyány Emléktúrát a Rába folyón – a szervezők korlátozott számban tudnak kenukat biztosítani a vadvízi túrához. Jelentkezni március 12-ig lehet. A túra 10 órakor indul a rumi közúti híd alól, a jobb partról. A cél az ikervári duzzasztómű, a táv 12,5 folyamkilométer – túrázók a tervek szerint 12-13 óra között érnek be a célba. A résztvevőket a Rábán jártas, képzett túravezetők kísérik. A Rába ezen szakaszán csónak, kenu, kajak és faltboot is használható. 

MÁRCIUS 14.

A város kétnapos ünnepet tart

Szombathely – A Vasi Skanzenben kezdődik március 14-én 10 órától az ünnepi programsorozat a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola diákjainak műsorával. Ünnepi beszédet mond: dr. Puskás Tivadar polgármester, majd huszártoborzó lesz, ismerkedés a huszártábor életével, lovashuszár-bemutatók, népzenei és táncos programok, huszárvirtus-vetélkedők, Kossuth-nóta verseny. Március 15-én, vasárnap reggel 9-kor kezdődik a felvonulás lovasok, zenészek és táncosok felvezetésével a Gagarin utcától az Ady téren át (ahol megkoszorúzzák Petőfi szobrát) a Március 15. térre. Itt a Neumann János Általános Iskola diákjai adnak műsort, majd 10.45-től a Savaria Múzeum parkjában fellépnek: a Boglya, a Pilvax, az Ungaresca. Ünnepi beszédet mond: dr. Hende Csaba miniszter.

Motorosok a klubban

Répcelak – Az ország legnépszerűbb motoros zenekara – ezt állítja önmagáról az egykori Deák Bill Blues Band dobos, a saját zenekarában a mikrofont is magához ragadó Szabó Blöró István által vezetett Blues Company. Nem alaptalanul mondják mindezt, hiszen húzós rock és blues alapú zenéjükkel, közérthető, helyenként kissé vulgáris, máskor inkább humoros szövegeikkel pillanatok alatt fantasztikus hangulatot képesek varázsolni a nézőtérre és a színpadra egyaránt. Az immár több mint két évtizedes múlttal rendelkező zenekar azonban nem csak a motoros találkozókon ért el sikereket, a rockkocsmák és klubok világában is remekül megállják helyüket. Március 14-én mindezt a répcelaki Korona Klubban is bebizonyíthatják, hiszen a nemzeti ünnepünk előestéjén a közkedvelt Vas megyei szórakozóhelyen lépnek majd fel. A kilenc órakor kezdődő program vendége a csornai Rock-Torock lesz.

 

MÁRCIUS 13.

Csemer Boglárka MMIK-ban dalol

Szombathely – Csemer Boglárka Boggie Wars For Nothing című dalával megnyerte a Dal-versenyt, ő képviselheti Magyarországot a 2015-ös bécsi Eurovíziós Dalfesztiválon. A Dal-győzelem után elsőként viszont Szombathelyen lép föl. Március 13-án (pénteken) 21 órakor az MMIK-ban hangzanak föl Boggie legkedvesebb dalai. A Wars For Nothing mellett további „egyszerű, őszinte és mély mondanivalójú dalokat” ígér az énekesnő.

A forradalomról emlékeznek meg

Szentgotthárd – Az önkormányzat március 13-án tart ünnepi megemlékezést az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 167. évfordulója alkalmából. 17 órakor megkoszorúzzák a hősi emlékművet. Ezt követően 17 óra 45 perckor „Piros, fehér, zöld ..." címmel A Szentgotthárd és Térsége Széchenyi István Általános Iskola 5-8. évfolyamos tanulói adnak műsort a színházteremben. Köszöntőt mond Huszár Gábor polgármester.

 

MÁRCIUS 11.

RENDEZVÉNY

Szombathely. Szombathelyi Képtár: március 11-én, szerdán 17 órakor Schrammel–napló címmel, könyvbemutató. Vendég: Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész. Beszélgetőtárs: Dvorszky Hedvig Ferenczy Noémi-díjas művészettörténész, Vig Károly tudományos igazgatóhelyettes, Savaria MHV Múzeum.

 

MÁRCIUS 10.

Batthyány és Szily küzdelme

Körmend – A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége körmendi csoportjának szervezésében dr. Gyürki László tart előadást Batthyány József bíboros és Szily János püspök küzdelme II. József egyházpolitikájával címmel. Kezdés kedden 18 órakor a polgármesteri hivatal nagytermében.

RENDEZVÉNY

Szombathely. Savaria Múzeum: március 10-én, kedden 16 órakor, Kultúrák peremén – tudomány közepén címmel, könyvbemutató. A magyarországi szlovének néprajzi kutatóját, a 60 esztendős M. Kozár Máriát köszöntő tanulmánykötetbe hazai és szlovéniai barátai, ismerősei, tisztelői írtak a Szentgotthárd környéki szlovénekhez, illetve az általuk lakott vidék és környéke néprajzához, kultúrtörténetéhez kötődő cikkeket. A magyarországi szlovének néprajza sorozat 6. köteteként napvilágot látott kiadványt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a Magyar Néprajzi Társaság adta ki.

Agora – Gyermekek Háza: március 10-én, kedden 14.30-kor Világjárók előadássorozat, élménybeszámolókkal egzotikus országokról. Skandinávia végvidékein – Dr. Vig Károly előadása.

Zanati közösségi Ház: március 10-én, kedden 17 órakor a Vas Megyei Szív Egyesület egészségügyi szűrést végez. Vérnyomásmérés, koleszterin-, cukormérés és tanácsadás várja a z érdeklődőket.

Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ, C előadó (földszint): március 10-én kedden 18 órakor, Gomba és időjárás címmel, Kalauz József tart előadást.

Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ, díszterem: március 10-én, kedden 17 órakor, Dr. habil Péntek Kálmán főiskolai tanár, Nagy pillanatok a csillagászat történetében címmel tart előadást a nyugdíjas egyetem előadássorozat keretében.

Szentgotthárd. Színház: március 10-én, kedden 17 órakor, Az ezerarcú világ – Utazási élmények. Az élet Szenegálban. Előadó: Tóth Csaba.

 

MÁRCIUS 9.

Nem csak a 20 éveseké a világ

Körmend – A körmendi városi nyugdíjas klub városi nőnapi ünnepséget tart március 9-én 14 órakor a Körmendi Kulturális Központ Berzsenyi utcai épületében. A város szépkorú asszonyait Bebes István polgármester köszönti, műsort adnak a Rázsó Imre Szakközépiskola diákjai.

RENDEZVÉNY

Szombathely. Cafe Frei (Fő tér 24.): március 9-én, hétfőn 18 órakor, Kalandor–Kör, Kiss Norbert – Európa–bajnok gyorsasági autóversenyző mesél utazásairól.

 

MÁRCIUS 8.

A Bűn és bűnhődés a Koptik Odó utcában

Celldömölk – Raszkolnyikov visszatér a Koptik Odó utcai kamaraszínházba: a Soltis színház és a Teleszterion Színházi Műhely koprodukciójában készült Bűn és bűnhődést március 8-án láthatja a közönség. A celldömölki előadás vasárnap 19 órakor kezdődik.

RENDEZVÉNY

Szombathely. Cafe Frei (Fő tér 24.): vasárnap 16–20 óráig, Nőnapi A’la carte – Peltzer Gézával.

Szentgotthárd. Színház aula: vasárnap 14 órakor Nőnek lenni... egy nap, ami a nőkről, nőknek szól. Otthon elkészíthető kozmetikumok és masszázs. Hangutazás. Ingeraktív konyha. Betegségűző csodaszerek a kaptárból. A XXI. századi nő és női szerepe. A színek világa a csakrákon keresztül. Egészség vagy betegség? Danó Éva jósnő.

Hosszúpereszteg. Művelődési Ház: szombaton 9.30–14.30-ig Tavaszváró családi egészségnap. Programok: Zenés reggeli torna; Interaktív játszóház; Ilyen a rendőrök munkája – A rendőrautó kívül-belül. 11 órától „Mozdulj ... fejben is!” – Szabó Zoltán mentőtiszt előadása. Csak sportosan! foci, csocsó, ping–pong, íjászat. Szépítő sarok nagyobbaknak: fodrász, körmös, kozmetikus. Egészséges finomságok kóstolója.

SZÍNHÁZ

Szombathely. MMIK Mesebolt Bábszínház kamaraterem: vasárnap 10 órakor, Csigaház, a Ciróka Bábszínház vendégjátéka. melyre 4 éves korig várják a gyermekeket.

 

MÁRCIUS 7.

Jótékonysági nőnapi bál lesz

Kőszeg – A Balog iskola szülői munkaközössége az idén is megrendezi jótékonysági nőnapi bálját. Ez március 7-én az iskola tornacsarnokában lesz. Földesi János igazgató elmondta: az iskola két udvara közül az egyiken játszótér lett kialakítva a kicsiknek, a másikra pedig a nagyoknak szeretnének padokat felállítani, a báli bevételt arra fordítják majd.

Gergely Róbert lesz a nőnapi ajándék

Celldömölk – Gergely Róbert színész és énekes varázsolja el a közönséget március 7-én (szombaton) 18 órától a KMKK színháztermében. Nőnapi koncert lesz, nem csak nőknek. Viszont egészen biztosan megérkezik a titkozatos, csábos Emanuelle.

Családban élni, muzsikálni jó

Bögöte – Családi napot rendeznek március 7-én, szombaton a bögötei polgármesteri hivatal emeleti termében. Köszöntőt mond Patyi Elemér polgármester és Németh Zsuzsanna IKSZT vezető. A programban kihirdetik a „Családban élni jó!” című rajzpályázat eredményeit, és kiállítás nyílik Serediuk Péter festő- és grafikusművész alkotásaiból. 15.45-től Családi kohézió címmel Dávidovits Judit családterapeuta, pszichológus tart előadást. A GYEREHÁZ-ban természetes anyagokkal dolgozhatnak a kézműves foglalkozás résztvevői. A könyvtárban a továbbtanulásról tartanak tanácsadást az érdeklődőknek. Meseterápia témában Pálfalvi Dorottya meseíróval találkozhatunk. A gyermeknevelésről Seuczné Horváth Réka védőnő beszél. A családi vetélkedő után Takács család koncertjével zárul a nap.

Sportautós dzsembori szépségversennyel

Ostffyasszonyfa – Itt a tavasz, végre nem maradnak hétvégi program nélkül a benzingőzt kedvelők: március első szombatján egy egyedi sportautó-találkozóval és pályaedzéssel vár minket a Pannónia-Ring. A sportautó és III. Tavasz Nyitogató BMW találkozó március 7-én 8 órakor kezdődik. A depó 10 ezer négyzetméteres területén egész nap megtekinthető mintegy 90 elkápráztató autó. A palettán ott vannak BMW-k, Porschek, Volkswagenek, Alfa Romeok, FIAT-ok, stb.

RENDEZVÉNY

Szombathely. Agora – Gyermekek Háza: szombaton 9–12 óráig Kézműves kuckó. Téma: Virágok nőnapra.

Oladi Általános Iskola: szombaton 9–12 óráig, az Olad Városrészért Egyesület szervezésében, nőnapi virágvásárral egybekötött magbörzét tartanak. Programok: 10–11 óráig kertészeti szaktanácsadás. Gyerekeknek színes kézműves foglalkozások.

SZÍNHÁZ

MMIK, Nagyterem: szombaton 15.30-kor Mazsola és Tádé – zenés bábjáték. Előadja az Ametist Bábszínház.

KONCERT

Húszéves jubileumi turné

Szombathely – Decemberben lesz húsz éve, hogy megalakult a Felvidék legnépszerűbb dirty rock and roll zenekara, a Rómeó Vérzik. Koppányék ennek apropóján az egész esztendőt az évfordulónak szentelik, szokásos tavaszi országjáró koncertsorozatukat is jubileumi turnénak keresztelték el. Szombat este a Végállomásban lépnek fel, előttük egy tatabányai rockzenekar, a What?, illetve egy egri metalcore formáció, a PsychoGang játszik.

 

 

MÁRCIUS 6.

Istentisztelet lesz a nők világnapján

Szombathely – Március 6-a a nők ökumenikus világimanapja. A Szombathelyi Evangélikus Egyházközség most is ökumenikus istentisztelettel emlékezik március 4-én, 17 órakor az evangélikus kápolnában. Az idei istentisztelet liturgiáját a bahamai asszonyok készítették elő.

Berzsenyi és kora a gimnáziumban

Celldömölk – Az idén is megrendezi a névadója korát idéző műveltségi vetélkedőt a celli Berzsenyi gimnázium és szakképző iskola. A versenyre további „Berzsenyik” csapatait várják március 6-án délután.

Magyar katonák csontjait rejti a föld

Szombathely - A „Szamár-sziget szellemkatonái” címmel nyílik tárlat a Savaria Múzeumban pénteken 17 órakor. Ami a szicíliai maffia rettegett börtönszigete volt a 90-es évek végéig, ma lélegzetelállító szépségű turistaparadicsom a Földközi-tenger közepén. Aki Asinarára lép, nem gondolná, hogy magyar katonák csontjait rejti az „ördög szigete”. Száz éve hadifogolytábor működött itt. Hová tűnt az elveszett hadsereg?  Margittai Gábor és Major Anita a világon először térképezték föl a haláltáborokat. Ennek foglalata nemzetközi multimédiás vándorkiállításuk, amely április 26-ig látható.

Egy este szélárnyékos, csendes lepelben

Szentgotthárd – Rendhagyó akusztikus koncertet ad péntek este a szentgotthárdi Színházban Szabó Balázs Bandája. Az alternatív, a folk, a pop és a rock határán lavírozó együttes Csöndkabát címet viselő műsorában megzenésített versek hangzanak el, elsősorban Radnóti és Pilinszky műveiből válogatva. Szabó Balázs mindig is érzékeny volt a klasszikus és a kortárs irodalom iránt, a Csöndkabát műsorral régi álmát valósította meg. Az énekes-dalszerző művész úgy fogalmazott: szélárnyékos, csendes lepelben zajlik majd az este. Az előadás hét órakor kezdődik.

Palya Bea lemezbemutatója

Bük – Legújabb, A nő című albumának tartja lemezbemutató koncertjét péntek este nyolc órakor a büki művelődési központ színháztermében Palya Bea.

 

MÁRCIUS 5.

Sikerül-e a hárpia megzabolázása?

Szombathely – Ezúttal moziba invitálja a közönséget a Weöres Sándor Színház, igaz, most is színházról van szó. Ha egyszer, amint azt a Globe homlkozata hirdeti, színház az egész világ. A londoni Globe-ban készül Shakespeare-felvételekből láthatunk hamarosan kettőt a WSSz-stúdióban. A makrancos hölgy, avagy A hárpia megzabolázása március 5-én (csütörtökön) 19 órakor kezdődik, az angol nyelvű előadáshoz a magyar feliratok Nádasdy Ádám fordítása alapján készültek. A legbotrányosabb Shakespeare-komédia után következik a Vízkereszt, vagy amit akartok (mindenki mást szeret), szintén Nádasdy-feliratozással, március 19-én 19 órától. Lesz szünet is, mint a színházban.

Kiállítás

Szombathely. Szombathelyi Képtár: szerda, péntek, szombat 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Ma 17 órakor Arany Alap, kortárs nemzetközi képzőművészeti kiállítás Szlovéniából. A festmények kizárólag a soraji nemzetközi művésztelepen készültek 2011–2012-ben. A szakmai zsűri 120 képet választott ki 73 művésztől, ezek az alkotások egy állandó gyűjtemény alapját képezik. Ez a gyűjtemény indult el vándorkiállításra Szlovéniában és a határokon túlra. A kiállítás április 5-éig tekinthető meg.

Iseum Savariense: szerda–szombat 10–17 óráig. Ma Március 5-én, csütörtökön 10–18 óráig, Navigium Isidis. Ingyenes látogatási nap. Isis istennő hajózási ünnepe és az Isis savariai otthona állandó kiállítás megnyitásának 2. évfordulója alkalmából. Tárlatvezetés 11.00, és 16.00 órakor.

SZÍNHÁZ

MMIK, Színházterem: ma 14.30-kor Boldog képek – a Vojtina Bábszínház vendégelőadása, melyre 7 éves kortól várják a gyermekeket.

 

MÁRCIUS 4.

Menjünk Boldogra!

Szombathely – A Mesebolt zenés gyerekbérletében érkezik az MMIK-ba a debreceni Vojtina Bábszínház Boldog képek-előadása. Március 4-én és 5-én is megnézhetjük Bartal Kiss Rita rendezését. A forgatókönyvet szintén ő írta. A mese egy faluról szól, ahol mosolygós emberek néznek ránk, ahol a lányok viselete a tündérekéhez hasonlít, ahol még a macskák is boldogan pödörgetik bajszukat a tejeslábas fölött. Ez a falu tényleg létezik: a Mátra alján, a Galga folyó völgyében, Palócföldön. Úgyhogy menjünk együtt Boldogra, a boldogság titkát keresni! Kalauzunk a Vojtina Bábszínház, március 4-én és 5-én (szerdán, csütörtökön), mindkét napon 14.30-kor az MMIK színháztermében.


MÁRCIUS 3.

Jogi segítséget nyújt a szolgálat

Körmend – A Vas Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata kihelyezett ügyfélfogadást tart kedden, 10–12 óráig a Szabadság tér 7. szám alatt. Jogi segítséget nyújtanak a rászorulóknak.


MÁRCIUS 2.

Rendezvény, Szombathely.
Kámoni Arborétum, Oktató Központ: 17 órakor, A szőlő növényvédelme címmel, Láng József szőlész–borász, tanár tart előadást. Minden kertbarát tagot és érdeklődőt szeretettel várnak.

Szentgotthárd . Az Egészségfejlesztési Iroda szervezésében március 2-án, 17 órai kezdettel dr. Birtha Gyöngyike járási tisztifőorvos tart ételbemutatóval és kóstolással egybekötött előadást Gyermekkori elhízás címmel a színházban.

Színház, Szentgotthárd. 17 órakor, Út az egészséghez: gyermekkori eHlízás címmel, Dr. Birtha Gyöngyike járási tiszti főoros ingyenes előadása. Ételbemutató és kóstoló.

 

KIÁLLÍTÁSOK A HÉTEN

Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Végtelen sokféleség – A rovarok birodalma. A Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítása. A rovarok az élővilág egyik legnagyobb csoportját alkotják, és a tenger mélyét kivéve mindenütt előfordulnak, ahol állati élet egyáltalán lehetséges. A kiállítás segít felfedezni ezeket a titokzatos élőlényeket, bemutatva változatos megjelenésüket, életmódjukat, hasznukat. A kiállítás április 19-éig látogatható.

Szent Márton, a katona. Márton hiába szerette volna megkeresztelni édesapját. Az öreg veterán semmiben nem akart osztozni azokkal, akik a 4. századra lerombolták az egykori istenek templomait, szobrait, köztük azokat, amelyeket – hadi győzelmükért hálából – katonák emeltek. Milyen katonai vonatkozású emlékek tűntek el, és melyekkel találkozhatott még Savariában Márton? Erről mesél a kiállítás.

Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Herman Galéria (Ernuszt K. u. 1.): „Ghána egy kutatótanár szemével” címmel, dr. Kúti Zsuzsanna fotóiból válogatott kiállítás nyílt. A tárlat április 11-éig látogatható.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–péntek 8.30–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552).

Weöres Sándor Színház, aula: a Magyar Speciális Olimpia Szövetség, „Távol s oly közel” című fotókiállítása március 6-áig látogatható.

Smidt Múzeum: szerda–péntek, 10–17 óráig. Időszaki kiállítás: A Nagy–testvérpár emlékezete (A szombathelyi származású kétszeres Európa–bajnok és kétszeres olimpiai bronzérmes páros műkorcsolyázó Nagy Marianna és Nagy László nemzetközi pályafutásának személyes emlékei, külön kiemelten szombathelyi vonatkozásaik).

„A zene mindenkié” című a Schola Cantorum Sabariensis és Szombathely Város Fúvószenekara emlékeit bemutató kiállítás.

Szombathelyi Képtár: szerda, péntek, szombat 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Benkő Sándor fotóművész, A pillanat relatív igazsága című kiállítása megtekinthető március 15-éig.

A magyar gobelin 100 éve kiállítás. A Szombathelyi Képtár megnyitásának 30. évfordulójára szervezett kiállítás a magyar kárpitművészet 100 évén ível át 100 gobelint felsorakoztatva. Fotókiállítás a Képtár archívumából a Képtár megnyitásának 30. évfordulója alkalmából. A tárlaton abból a hatalmas fotógyűjteményből mutatnak be válogatást, amely az elmúlt 30 évben a kiállításainkon, rendezvényeinken készült – érzékeltetve az idő múlását.

Kőszeg. Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva.

Répcelak. Répce Galéria: Dallos László fotóművész, Önretró című kiállítása nyílott. Az Előtér-ben Mérges Petra 3. osztályos tanuló munkái láthatók. A tárlat április 1-jéig látogatható.

Vasvár. Nagy Gáspár Kulturális Központ, Castrum Galéria: Az I. világháború mai szemmel, című OKIT által rendelkezésre bocsátott festmények vándorkiállítása. A tárlat március 10-éig megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!