Programok

2014.03.02. 20:58

Programok, rendezvények Vas megyében március 3-tól

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények március 3-tól. Böngésszen, és válogasson!

MÁRCIUS 27.

Kristóf Ágota iskolatársainak

Szombathely – A világhírű író, Agota Kristóf szombathelyi érettségijének közelgő 60. évfordulója alkalmából konferenciát szervez, emléktáblát avat március 27-én a Kanizsai Dorottya Gimnázium baráti köre. Az eseményre várják mindazokat, akik Szombathelyen – vagy életének meghatározó helyszínén, Kőszegen – osztálytársai, iskolatársai, barátai, ismerősei voltak Kristóf Ágotának. A konferencia délelőtt 10 órakor kezdődik a gimnáziumban, a kora délutáni emléktábla-avatás után az Agora – Savaria moziban filmvetítéssel, beszélgetéssel folytatódik a program.

MÁRCIUS 22.

Kűrverseny is lesz show-elemekkel megspékelve

Szombathely - Formációs Táncok Magyar Bajnokságát és Kűr Magyar Bajnokságot rendez a Savaria Táncsport Egyesület. Március 22-én csaknem félezer táncost láthatunk az Arena Savariában.

Jön Catherine Gallagher, az ír tánc hercegnője

Bük - Catherine Gallagher, Írország hercegnője mellett Barry John Gallagher, a Lord of the Dance és a Riverdance szólótáncosa is fellép Bükön március 22-én, szombaton 19 órától. Két világsztár a Büki Művelődési és Sportközpont színpadán táncol együtt a Queen of the Dance című szuperprodukcióban, amely kétszer ötven perces előadás. Catherine Gallagher, Írország Nemzeti Bajnoka, többszörös ír sztepptánc világbajnok egy fantasztikus új show-t hoz el a magyar közönségnek, melyet gyönyörű fellépőruhák, fergeteges ritmus új modern, koreográfiák, és élő zenekaros dallamok jellemeznek. A művésznő megismerve az országok lelkületét és kultúráját, megjeleníti, sőt feldolgozza a rá hatást gyakorolt életérzéseket és benyomásait koreográfiáiban. Rajong Magyarországért, ezért a magyar néptánc elemeit, a magyar zenei motívumokat is beleszövi ír sztepptánc show-jába.

 

MÁRCIUS 21.

Oroszy Csaba bőröndjéből

Szombathely – Oroszy Csaba A 67/21-es bőrönd anyag című tárlata március 21-én 17 órakor nyílik meg a Vitalitas Galériában.

 

MÁRCIUS 20.

Szimfonikusok Moszkvából

Celldömölk - Mostanában rendszeresen fogad szimfonikus zenekarokat a művelődési központ. Legközelebb a Moszkvai Szimfonikus Zenekar (Moscow Symphony Orchestra) lép föl a KMKK színháztermében. A Viva, opera! című hangverseny március 20-án 18 órakor kezdődik.

 

MÁRCIUS 19.

Agora-fesztivál gyerekekkel

Szombathely - Az Agora Gyermek Művészeti Fesztivált az idén március 19-20-án rendezi meg a kulturális központ. A fesztivál nem más, mint (a régi Ki mit tud?-okhoz hasonlóan) az általános iskolás és középiskolás diákok amatőr művészeti bemutatója. A szervezők Szombathelyről és a városhoz tartozó kistérségből hét kategóriában (vers, mese- és prózamondás, népdaléneklés, népi hangszer, mai dal éneklés, modern és kortárs tánc, valamint egyéb kategória) várják a jelentkezőket. Vas megye minden más településéről három kategóriában (mai dal-éneklés, modern és kortárstánc, egyéb kategória) lehet nevezni a fesztiválra. A kisiskolások március 19-én, a felső tagozatosok és középiskolások március 20-án mutatkozhatnak be az Agora – Művelődési és Sportház színpadán a közönségmnek, egymásnak és a zsűrinek.

Fekete-piros néptánc-színház

Celldömölk - A nagyszerű Maros Művészegyüttes (Románia, Erdély, Marosvásárhely) nem először látogat el Celldömölkre. Ezúttal a Kányádi Sándor Fekete-piros című versének ihletésében készült néptánc-színházi előadást lláthatja a tánctársulattól a közönség. Kezdés: március 19-én 10.30-kor a KMKK-ban.

 

MÁRCIUS 15.

Továbbra is aktív a Secret Valley

Szombathely - Számos kiváló hangulatú estet köszönhettünk a kilencvenes években a vasi dark/new wave  legendának, a Secret Valley zenekarnak. Az emblemetikus formáció tavaly módosult felállásban újraindult, s bár eleinte csak néhány (jubileumi) koncertet terveztek, ám ezek sora egyre gyarapszik. Legközelebb március 15-én, a Vad Fruttik előtt, Szombathelyen lép színpadra a körmendi csapat.

Emléktúra a Rábán, kerékpártúra a Batthyány forráshoz

Ikervár - Az Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és az Arrabo Szabadidősport Egyesület rendhagyó ünnepi megemlékezést szervez március 15-én Ikerváron. Évtizedek óta hagyomány Ikerváron, hogy a március 15-i megemlékezés ünnepi köszöntőjében a település egy ifjú szónoka aktualizálja 1848 üzenetét korunk fiataljainak. Ebben az évben Varga Diána érettségi előtt álló diák mondja el a nemzeti ünnephez kapcsolódó gondolatait. Március 15-én délelőtt 10 órakor, a Batthyány emlékműnél kezdődő koszorúzási ünnepségen a Zichy Antónia Általános Iskola 5. osztályos tanulói P. né Berzlánovich Gabriella tanárnő által szerkesztett műsorral segítik az emlékezést. A koszorúzási ünnepséget követően, az ünnepi megemlékezéshez kapcsolódóan rendkívüli élményben lehet része az ünneplőknek, hiszen az Arrabo Szabadidősport Egyesület vízitúrára invitálja a bátor érdeklődőket. A Rába duzzasztógátjánál két lehetőség közül választhatnak az előre (március 5-ig) jelentkezettek - tájékoztatott Décsi Sándor az egyesület elnöke - egyrészt megismerhetik és gyakorolhatják a kenuzás alapvető elemeit, másrészt háromszemélyes kenuban evezhetnek a Rábán. A kenukat, a teljes túrafelszerelést, szakértelmet az Arrabo Szabadidősport Egyesület biztosítja a résztvevők számára. A teljes programról, a részvétel feltételeiről az egyesület, (www.arrabo.hu ill. a Batthyány Lajos Művelődési Ház honlapján – www.ikervarkultura.hu tájékozódhatnak az érdeklődők. Ezen a napon a művelődési ház és IKSZT Gyermek és Ifjúsági Önkormányzata kerékpártúrát is szervez a Batthyány - forráshoz. A bringások 14:00 órakor indulnak a Batthyány Lajos Művelődési Háztól. A gazdag szabadtéri programokhoz szép, tavaszi időjárást remélnek a szervezők.

 

MÁRCIUS 14.

Seherezádé a KMKK-ban

Celldömölk - A szombathelyi Attitude Balettiskola Rimszkij-Korszakov Seherezádé című balettje által idézi meg az ezeregyéjszaka varázslatos meséit: az előadás március 14-én 14 órakor kezdődik a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében.

 

MÁRCIUS 12.

Mogács Dániel Szombathelyen

Szombathely - Szombathelyen, a Végállomás Klubban szerdán este hét órától Mogács Dániel stand up comedy humorista önálló estjét rendezik meg.

Mennyei és földi

Szombathely - Herceg Esterházy Pálra emlékeznek március 12-én az egyetem (NymE SEK) Berzsenyi téri épületében és a székesegyházban. Mennyei harmóniák egykor és ma – herceg Esterházy Pál, az államférfi, a katona, a családfő, a költő, a zeneszerző és a mecénás címmel kamarakiállítás nyílik március 12-én 17.30-kor a Nyugat-magyarországi Egyetem D épületében, a Berzsenyi téren. itt mutatják be 18 órakor a Mennyei – Földi harmóniák egykor és ma címmel megjelent két kottáskönyvet is. A programot megnyitja Hende Csaba honvédelmi miniszter, az esemény fővédnöke, köszöntőt mond Horváthné dr. Molnár Katalin elnök-rektorhelyettes és dr. Puskás Tivadar polgármester. Fél 8-kor hangverseny kezdődik a székesegyházban, ugyancsak Esterházy Pál emlékére, a Berzsenyi Dániel Vegyeskar és a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság előadásában, a szombathelyi művészeti gimnázium kamaraegyüttesének közreműködésével. Vezényel: Vinczeffy Adrienne Artisjus-díjas karnagy.

Motorokból nyílik tárlat

Körmend - Méltóképpen ünnepli fennállásának 125. évfordulóját a Körmendi Vasparipa Egylet. Március 12-én 18 órakor motortörténeti kiállítás nyílik a Körmendi Vasparipa Egylet szervezésében, a tárlattal az elmúlt 125 évet szeretnék megidézni az érdeklődőknek. A kastély Sala Terrena termében a tárlatot Bebes István polgármester nyitja meg. A szervezők sok meglepetéssel készülnek: a veterán motoroktól a napjainkban használatos kétkerekűekig mindenféle járgány képviselteti majd magát. Annyit már most elárultak, hogy Sopronból egy ritkaságszámba menő motor, egy háromszemélyes Böhmerland is látható lesz majd. A kiállítást követően, március 22-én 19 órától pedig könnyedebb programot szervez az egylet, a Korona étterem pincéjében rockbulira várják a zenekedvelőket. Fellép a szombathelyi Hámori és Revans Rock Band, valamint a helyi Övön Alul zenekar is.

Farkasmustra Horgas Ádámmal

Szombathely – A SzínházSzerda-sorozat március 12-én 17 órakor folytatódik a Cafe Frei pódiumán: az aktuális vendég Horgas Ádám rendező, aki A dzsungel könyve című előadás (a szerzők: R. Kipling, Dés László, Geszti Péter, Békés Pál) műhelytitkaiba avatja be a közönséget. Premier: március 21-én a Weöres Sándor Színház nagyszínpadán.

 

MÁRCIUS 11.

Egészségügyi szűrés kedden

Szombathely-Zanat - A Vas Megyei Szív Egyesület egészségügyi szűrést rendez. március 11-én, kedden délután öt órától a Zanati Közösségi Házban. A mostani rendezvényen is lesz cukor, koleszterin és vérnyomás mérés, valamint tanácsadásra is sor kerül.

Reumatológia mindenkinek

Szombathely - Az „Együtt Egymásért” Eséllyel az Életért Egyesület újabb érdekes előadást szervez az egészség témakörében. Az érdeklődőket március 11-én (kedd) 17 órára várják a Humán Civil Házba (Bem József utca 9.b.) Itt Reumatológia mindenkinek címmel tart előadást dr. Varga Eszter főorvos, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Reumatológia Osztályának a vezetője.

Egy pompás és problémás terület

Szombathely - A Magyar Földrajzi Társaság Nyugat-magyarországi Osztálya és a Magyar Meteorológiai Társaság Szombathelyi Csoportja március 11-én (kedden) 18 órai kezdettel előadóülést tart. Bánkuti Zoltán Egyiptom ppt, azaz egy pompás és problémás terület címmel tart előadást, melyet a „Tanítványaink a katedrán” program részeként szerveznek meg. Az előadó 16 napot töltött az országban, ez alatt betekintést nyerhetett a történelmi és természeti kincsekbe, a kultúrába, a társadalmi sajátosságokba, valamint az éghajlat és időjárás jellemzőibe és szélsőségeibe is. Ezekről beszél majd kedden este az érdeklődőknek. Az előadás a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának a C épületének (Károlyi Gáspár tér 4.) előadójában lesz a földszinten.

 

MÁRCIUS 10.

Weöres-mozaik március 10-én

Szombathely - A Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Magyar Nyugat Könyvkiadó március 10-én, hétfőn 17 órakor fogja bemutatni Lőcsei Péter: Weöres-mozaik című kötetét a könyvtár előadótermében. A szerzővel beszélget: Gyurácz Ferenc, közreműködik: Petovári Anna, a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója.

Ismét nyitott előadások

Szombathely - „Kicsoda Krisztus? A létezésünk titka és a keresztény jövő" címmel a nyitott előadások folytatódnak tavasszal is a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központban. Az idei első előadás március 10-én lesz 18 órától az egyetemi központ C épületének nagyelőadójában. A „Jézus esemény" az evangéliumi és a történeti beszámolók alapján címmel Németh Norbert egyetemi lelkész tart előadást.

Rendezvény

GYSEV munkásszálló oktatóterme (Vasút u. 6.): 10-én, hétfőn 15 órakor orvosi előadás, gyakorlati kérdések a cukorbetegségben. Előadó dr. Hamza Eszter diabetológus szakorvos.

Közéleti kávézó a KMKK-ban

Celldömölk - Markó Péter, a Vas megyei közgyűlést 1998–2006 között elnöklő politikus lesz a vendége Fehér Lászlónak, a Cselekvő Összefogással Celldömölkért Egyesület elnökének március 10-én a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtárban. A közéleti kávézó-sorozat ba illeszkedő beszélgetés hétfőn 17 órakor kezdődik.

Kiállítások

Szombathely. Smidt Múzeum: kedd–péntek 10–17 óráig. Időszaki kiállítás: A Nagy-testvérpár emlékezete (A szombathelyi származású kétszeres Európa-bajnok és kétszeres olimpiai bronzérmes páros műkorcsolyázó Nagy Marianna és Nagy László nemzetközi pályafutásának személyes emlékei, külön kiemelten szombathelyi vonatkozásaik). Kedden 17 órakor Múlt jelent jövőt (szabadegyetem) – DokuMentés. Kézzel, fénnyel, nyomdagéppel: ezer év írott emlékei a Smidt Múzeumban. Dr. Smidt Lajos régi és ritka könyveinek gyűjteménye.

Orvostörténeti kiállítás egykor és ma. Előadók: Keppel Csilla történész, Varga Eleonóra történész.

Kőszeg. Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont: a GDF SUEZ – Az év természetfotósa 2013. címmel kiállítás nyílott Németh Bálint fotóiból. A tárlat április 10-éig látogatható.

Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Nagy Lajos gyűjtő petróleumlámpáiból látható kiállítás naponta 10.00–17.30 óráig.

 

MÁRCIUS 9.

Kultúrházat adnak át vasárnap

Szentpéterfa - A kultúrház ünnepélyes átadása vasárnap délután fél 3-kor kezdődik. Díszvendégek V. Némeh Zsolt országgyűlési képviselő és Harangozó Bertalan kormánymegbízott. A község értékeinek megőrzőiről készült dísztáblát is felavatják. Az ünnepi műsorban fellépnek a község óvodásai, iskolásai, színjátszói, énekkara, tamburazenekara.

Hétvégi sportműsor Vas megyében

Vas megye - Változatos kikapcsolódást kínál a hétvégi sportprogram Vas megyében: kosárlabdától a karatén át a fociig lesz minden.Részletek itt!

 

MÁRCIUS 8.

A Neoton és az R-Go

Szombathely - Március 8-án a Neoton família és az R-Go zenekar köszönti a nőket – és persze nem csak őket – az Agora – Művelődési és Sportház színpadán. A nőnapi szuperkoncertnek aposztrofált föllépés jelmondata – ráadásul eredetileg angolul – úgy hangzik, hogy „szeretjük a 80-as éveket". Tombol a retro, kitör a diszkóláz és répanadrág-mizéria. És bár azóta eltelt uszkve harminc év, néha tényleg úgy tűnik, hogy semmi sem változott. Mert Szukora Róbert beülhet bármelyik tehetségkutató verseny zsűrijébe, azért ha színpadra lép, akkor mindent betölt a csikidam. A Gidák újak, Szikora a régi, nem fog rajta az idő – vagy inkább ő fog ki az időn. Ugyanúgy Csepregi Éva, aki echte háziasszonyként föltűnhet akármilyen főzőműsorban, a színpadon ugyanaz a szőke sörényű, csillogó hangú énekesnő, aki volt egykor. És holnap hajnalig az is marad. Mindig a következő holnap hajnalig. A március 8-án 19 órakor kezdődő MSH-koncertre a Vas Népe ügyfélszolgálati irodájában (Széchenyi utca 1., telefon: 94/528-288) kedvezménnyel válthatnak jegyet mindazok, akik Vas megye-kártyával rendelkeznek. Először az R-Go, aztán Csepregi Éva és a família.

Mindenütt nő: a WSSz-ben is

Szombathely - Nő a mű mögött címmel nyílik kiállítás március 8-án 16 órakor a WS Színházban helyi női alkotók munkáiból, Jordán Tamás köszöntőjével, Nagy Anna esztéta ajánlásával, a „Mindenütt nő"-programban. A tárlat április 15-éig látogatható.

Mulatós nőnapi buli

Szombathely - A nevével ellentétben a Vidéki Mulató nem újabb szórakozóhely, hanem olyan fiatal felvidéki együttes, amely vidám zenéjével a felhőtlen szórakoztatás mellett kötelezte el magát. A Pikler Norbert, Sámson Tamás és Tóth Csaba alkotta trió 2011 nyarán jött létre, s azóta falu- és városnapok, zenés vacsorák, vállalati rendezvények, klubok, bárok, fogadások, esküvők és lakodalmak állandó hangulatfelelősei lettek, de a Nóta TV műsoraiban is folyamatosan találkozhatunk velük. Szombaton este a szombathelyi Sláger Mulató nőnapi rendezvényén lépnek fel, ahol a buli ígéretük szerint kifulladásig, vagy legalábbis addig tart, amíg a közönség hölgytagjai a cipősarkukat teljesen el nem táncolják.

Punk

Szombathely - Szombathelyen, a Végállomás Clubban szombaton hazánk egyik legkedveltebb punk-rock formációja, a Junkies ad koncertet. Az este kilenc órakor kezdődő program előzenekarai a helyi S.A.P.O. és a budapesti Igor Mortis Vodka Club lesznek.

Jótékonysági nőnapi bál

Kőszeg - Nőnapi jótékonysági bált rendez a Balog iskola szülői munkaközössége szombaton 19 órától a tornacsarnokban. Zenél a Dancing Duo.

Csákányi Eszter önálló zenés estje

Szentgotthárd - Csákányi Eszter zenés estet tart a Színházban, március 8-án 17 órától. „A téma örök: nők – végletes lelkiállapotban. Nők, akik alárendelik magukat a férfiaknak, akik hiába várakoznak a megbeszélt randevún, akik kiszellőztetik a lakásból a magányt, akik fiatal férfiba szeretnek bele."

Ez a nőnap nem csak nőknek szól

Szentgotthárd - Szombaton 20 órától Mr. Missh feat. Raul & Horváth Tamás koncertjére várnak mindenkit a Színház aulájába. 21 órától Retrobuli lesz Gabriellel.

Nőnapi operett gála Szász Katival

Vasvár - Az Orfeum Vándorszínpad mutatja be nőnapi operett gála műsorát tánckarral, látványos jelmezekkel és díszlettel március 8-án, szombaton 19 órától a Nagy Gáspár Kulturális Központban. Sztárvendég: Szász Kati.

Ünnepélyes avatás, szentelés

Felsőcsatár - A felsőcsatári integrált közösségi és szolgáltató tér ünnepélyes átadása szombat délután 15 órakor kezdődik a falu kultúrházában. Kratochvill Attila porlgármester projektismertetője után dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő köszöntője következik, majd Harangozó Bertalan kormánymegbízott mond beszédet. Az épületet Várhelyi Tamás plébános szenteli meg, ezt kulturális műsorok követik.

Rendezvény

Szombathely. Agora – Gyermekek Háza: szombaton 9–12 óráig Kézműves kuckó. Téma: Könyvfaló könyvjelző készítése.

Szentgotthárd. Színház: szombaton 17 órakor, Csákányi Eszter, Kossuth- és Jászai Mari-díjas művésznő önálló zenés estje.

Színház aula: szombaton 20 órától „Nőnek lenni jó” Nőnapi rendezvény, nemcsak nőknek!

Vasvár. Nagy Gáspár Kulturális Központ: szombaton 19 órakor Nőnapi Operett Gála Szász Katival.

Koncert

Végállomás Klub: Szombaton 20 órakor a 20. születésnapját ünneplő Junkies lép színpadra. Vendég a szombathelyi, punk-rock S.A.P.O.

Agora – Művelődési és Sportház: szombaton 19 órakor Neoton & R-GO koncert. A buliaz R-GO-val indul 19 órakor, ezt követően 21 órakor a Neoton lép színpadra.

Hétvégi sportműsor Vas megyében

Vas megye - Változatos kikapcsolódást kínál a hétvégi sportprogram Vas megyében: kosárlabdától a karatén át a fociig lesz minden.Részletek itt!

 

MÁRCIUS 7.

Női történetek

Szombathely - Nőtörténeti konferenciát rendeznek a Savaria Múzeumban március 7-én, pénteken 10-től 16 óráig. A hazai nőtörténetírás fontos alakjai jönnek: Acsádi Judit a magyar feminista mozgalmakkal, Tóth Eszter Zsófia a szocialista rendszerben működött prostitúcióval foglalkozik. Kereszti Orsolya témája: mi terelte a nőket a tudás felé? Sárai Szabó Katalin a Konzervatív nő a századfordulón címmel tart előadást. Árvai Tünde a II. világháború leventemozgalmait kutatja, Basics Beatrix a nők a képzőművészetben témát. A helyiek közül Czetter Ibolya a Márai regények női szerepeiről, Keppel Csilla a világháborús ápolónői tevékenységről, Csapláros Andrea a római női jog változásáról beszél, Kelbert Kriszta a 20. század eleji nőegyletekről.

Filmesek versenye

Szombathely - Március 7–8. között rendezik meg az I. Savaria Filmszemlét. A legjobb művek versenyének ígérkezik. Az eseménynek az Agora–Savaria filmszínház ad otthont. Március 7-én, 18 órakor nyitják meg ünnepélyesen a szemlét, de már délben elindulnak a vetítések. Lesznek szakmai konzultációk és forgatókönyvírói workshop is. Érkezik a honi médiavilág több országos szakembere, vezetője, így dr. Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, Köbli Norbert, a Forgatókönyvírók Országos Egyesülete elnöke, Cs. Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója és dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára. Március 8-án 17 órakor tartják a díjkiosztót.

Ferkovics József festő Szilánkjai

Szombathely – Ferkovics József herényi festőművész Szilánkok című kiállítását dr. Kapiller Sarolta ajánlja a közönség figyelmébe március 7-én (pénteken) 18 órakor a Herényiek Házában (Béke tér 7.). Közreműködik: a Tejút együttes. A tárlat március 14-éig tart nyitva, hétköznapokon 10-18, szombaton és vasárnap 14-18 óráig.

Újra indulnak a táncházak

Szombathely - Újra táncház sorozat indul a városban az Agora Szombathelyi Kulturális Központ szervezésében. A korábbi szombathelyi táncházak hagyománya éled újjá az NKA támogatásával és a NYME-SEK Szökős Néptáncegyüttesének közreműködésével. Néhány évig tartó szünet után az Agora kezdeményezésére és szervezésében a NYME SEK Zenei Intézeti Tanszéke ismét otthont ad a nemzetközi megbecsülésnek örvendő hazai táncházas kultúra továbbéltetésének. A vendégül meghívott együttesek más-más színezetét jelenítik meg a népzenei palettának – a sorozatban fórum nyílik a fiatal, feltörekvő bandák, a kuriózumot képviselő zenekarok, valamint az „adatközlő" muzsikusok előtt is. Március 7-én koncert és bál lesz a Tallabille Együttessel. Az együttes a régmúltba visszanyúló bourdon hangzásvilág képviselője, a tekerőlant, duda és citera zenei hagyományát tartja ébren.

Kultúrkocsmában a Belga

Szombathely - Kibővült a Belga, januártól új tagot köszönthet soraiban a hazai hip-hop színtér kiválósága. A lemezlovas Marvin jól ismert alakja az underground színtér világának, pályáját 1995-ben kezdte a Tilos Rádióban és a Radiocaféban, majd fellépett többek közt a SüssFelNapban, a MokkaCukkában és a Merlinben is. Alapítója a United Colors Of House-nak, a Blast From Past sorozatnak és a Hypnotronik esteknek. E hét végén a szombathelyi közönség is találkozhat vele, a kibővült Belga péntek este kilenc órától a Magház KultúrKocsmában lép színpadra.

Japánban és Amerikában is sikeresek

Szombathely - Mind az amerikaik, mind a japánok rákattantak egy fiatal magyar együttes, a sajátos elektrocore zenét játszó törökszentmiklósi Claps For Caroline dalaira. Olyannyira, hogy mindkét országban lemezszerződést ajánlottak a modern elektronikus zenét a metalcore műfajával vegyítő társaságnak. Persze a 2010 óta működő zenekar itthon is sikeres, a fővárosi klubokban és a vidéki koncerthelyszíneken egyaránt rendszeresen megfordulnak. Péntek este a szombathelyi Végállomást veszik  be,  ahol a Great Escape a Skicc és a Defi-brill társaságában lépnek majd fel.

Blues

Szombathely - Szombathelyen, a Malom Sörözőben péntek este kilenc órától a Blues Faces játszik.

Originál Erdős Virág: kötelező

Erdős Virág József Attila-díjas költő, író, drámaíró a WSSz Kötelező olvasmány-sorozatának pénteki vendége az Akacs 7-ben: a beszélgetés 17.30-kor kezdődik a stúdiószínpadon. A március 7-ére rendelt lecke a szerző Adjon az Isten. Ötvenhárom „originál haza-ötlet” 2014-re című kötete, vagyis – egy igazi naptár. Aki kérdez: Lévai Balázs. Közreműködik: Jordán Tamás. Erdős Virág különben a közelmúltban többször megfordult a megyében: a celli Soltis színház bemutatta a Pimpáré és Vakvarjúcska című Erdős Virág-mesét, a szerző és a közönség megelégedésére.

Női imanapot tartanak

Kőszeg - Pénteken 18 órától tartják a Nők Ökumenikus Világimanapjának kőszegi alkalmát a Zrínyi utcai evangélikus gyülekezeti házban. Ezen az egyiptomi nőkért imádkoznak a katolikus, evangélikus, református és baptista hívők.

Stekovics Baráth Irén kiállítása

Vasvár - Stekovics Baráth Irén grafikai munkáiból nyílik kiállítás pénteken 16 órakor a Nagy Gáspár Kulturális Központban. A tárlatot Némethné Baráth Anikó, a Vas Megyei Idősek Otthona vezetője ajánlja a közönség figyelmébe, Stekovics Baráth Irén verseiből a vasvári színjátszók adnak közre egy csokorravalót.

Vastag Tamás Bükfürdőn

Bükfürdő - Bükfürdőn, a Gyógy- és Élménycentrumban péntek este nyolc órától éjszakai fürdőzésre invitálják az érdeklődőket. A program vendége az X-Faktor első szériájának felfedezettje, Vastag Tamás lesz.

Magyarok tárlata Ausztriában

Oberwart/Felsőőr – Ivacson Bella-Rebekka és Porpáczy Zoltán közös kiállítása nyílik a Dóczi Virág vezette D-art Galériában Felsőőrött március 7-én, pénteken 18 órától.

Két évtized képinterpellációi

Vasszécseny – A Vasszécsenyben élő festőművész, Tóth Csaba kiállítása „Malevics négyzete – Két évtized képinterpellációi”címmel nyílik a komáromi Limes Galériában március 7-én, pénteken 17 órakor.A házigazda: dr. Farkas Veronika művészettörténész, bevezetőt mond Ölveczky Gábor grafikusművész.

Rendezvény

NYME-SEK Zenei Intézeti Tanszék (Géfin Gyula utca 28.): pénteken 19 órakor Padkaporos bál a Tallabille együttessel. A koncert után dél-alföldi táncok tanítása, táncház hajnalig.

Bük. Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum: pénteken 20 órától Éjszakai fürdőzés – sztárvendég: Vastag Tamás.

Vaskeresztes. Művelődési Ház: pénteken 18.30 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Koncert

Szombathely. Bartók Terem: pénteken 19.30 órakor A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje. Vezényel: Kocsis Zoltán.

Végállomás Klub: pénteken 20 órakor, a Claps for Caroline látogat a Végállomásba. A bemelegítésről a helyi illetőségű Great Escape és a kőszegi Defi-Brill gondoskodik majd.

Malom Söröző (Malom u. 6.): 7-én, pénteken 21 órakor, Blues Faces koncert.

Hétvégi sportműsor Vas megyében

Vas megye - Változatos kikapcsolódást kínál a hétvégi sportprogram Vas megyében: kosárlabdától a karatén át a fociig lesz minden. Részletek itt!

 

MÁRCIUS 6.

Sabine Gruber regénye, előben

Szombathely - Az olasz állampolgárságú, Bécsben élő és német nyelven író Sabine Gruber olvas fel Stillbach oder Die Sehnsucht című – 2011-ben megjelent, Ausztriában nagy visszhangot kiváltó regényéből – csütörtökön 14 órakor a Nyugat-magyarországi Egyetem germanisztika intézeti tanszékének szervezésében (Berzsenyi tér 2., földszint 1-es előadó). A város számára is nyitott program a budapesti Osztrák Kulturális Fórum támogatásával valósul meg, a belépés ingyenes.

Rómeó, mozi, Júlia

Szombathely - Az Agora – Savaria filmszínházban március 6-án (csütörtökön) 18 órakor: Rómeó és Júlia, egyenesen a londoni Globe Színházból. Folytatódik tehát az angol nyelvű színházi Shakespeare-sorozat. Dominic Dromgool színpadi változatát is a rekonstruált Globe-ban rögzítették telt ház előtt. Az előadás gond nélkül átível a különböző korosztályokon, és ebben a legnagyobb segítsége a fantasztikus szereplőgárda. A többit megteszi maga a történet, amelyről – ezer változatban – nem tudunk leszokni több mint négyszáz éve. Szabadság, szerelem, fiatalság, bolondság – vagy éppen hogy fiatalság, felelősség, –, mindenesetre vígjátéknak induló tragédia. Jelképpé változó halál: biztos belépő a halhatatlanságba. Kezdés: csütörtökön 6 órakor. Viszlát a Globe-ban.

A Föld, az élet és a csillagok

Körmend - Dr. Jankovics István egyetemi tanár, az MTA doktora Gondolatok az életről, a Földről, a csillagokról címmel tart előadást a Faludi Ferenc Könyvtárban március 6-án (csütörtökön) 18 órakor. Az esemény szervezője a vasi TIT.

Nektár Színház: Hamupipőke

Vasvár - A Gyermekszínházi bérletben március 6-án 10 órától és 14.30-tól a Hamupipőke című zenés mesejátékot játssza a Nektár Színház.

A híres Semmi a színpadon

Csepreg - A csepregi általános iskola és alapfokú művészet-oktatási intézmény színházi programja a Janne Teller nevezetes, nagy visszhangot kiváltott Semmi című regényének különleges színpadi adaptációjával folytatódik. Az előadást – a drámapedagógia eszközeivel, drámapedagógiai foglalkozással – Németh Ervin hozta létre diákok, valamint egy professzionális színész közreműködésével. A Semmi március 6-án érkezik Csepregre.

A történelem élő tanúival

Bozsok - A könyvtár A történelem élő tanúi című sorozatában március 6-án 17.30-kor azok szólalnak meg, akiket Bozsokról, Kőszegdoroszlóról, Perenyéből, Szentpéterfáról a Hortobágyra telepítettek ki az 50-es években.

Magyar királynék, nőnap alkalmából

Sárvár – Bilkei Irén főlevéltáros (Zala Megyei Levéltár) a régi magyar királynék nem mindig mesébe illő, viszont izgalmas sorsáról beszél a Nádasdy Ferenc Múzeumban. A „Felséges asszonyok. A középkori magyar királynék Gizellától Habsburg Máriáig” című előadás március 6-án (csütörtökön) 18 órakor kezdődik a Nádasdy-várban. A közelgő nőnapot köszöntő délutánra a belépés természetesen nem csak hölgyeknek díjtalan.

Rendezvények

Színház, Vasvár. - Nagy Gáspár Kulturális Központ: csütörtökön 14.30 órakor a Nektár Színház előadásában, a Hamupipőke zenés mesejáték.

Rendezvény, Sárvár. - Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: csütörtökön 17 órakor a Gothard Amatőrcsillagászati Egyesület „Csillagokban a jövő” prog-ramsorozatának keretén belül 450 éve született Galileo Galilei címmel, Matisz Attila csillagász tart előadást.

Vép. Művelődési Ház: csütörtökön 17 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

SZÍNHÁZ

Vasvár. Nagy Gáspár Kulturális Központ: ma 14.30 órakor a Nektár Színház előadásában, a Hamupipőke zenés mesejáték.

Rendezvény

Sárvár. Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: ma 17 órakor a Gothard Amatőrcsillagászati Egyesület „Csillagokban a jövő” programsorozatának keretén belül 450 éve született Galileo Galilei címmel, Matisz Attila csillagász tart előadást.

Vép. Művelődési Ház: ma 17 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Tanakajd. Művelődési Ház: ma 18.30 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

 

MÁRCIUS 5.

Fergeteges ír tánc-show

Szombathely - Minden idők egyik legsikeresebb táncprodukciója, a Michael Flatley által alapítottt Lord Of The Dance lesz látható március 5-én, szerdán este hét órától a Savaria Arénában. A tradicionális ír és kelta táncokra épülő show két évtizede hódította meg a világot, azóta több, mint 120 millióan látták a klasszikus történetet, a Jó és a Gonosz harcát bemutató előadást. A 2014-es turnénak öt magyarországi állomása lesz, köztük Szombathely is. A produkciót maga az alapító is elkíséri, s amennyiben egészségi állapota engedi, a fináléban színpadra is lép.

Muravidék digitális dokumentumaiból

Szombathely - A Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltárában március 5-én 17 órakor filmvetítést és projektbemutatót tart Kovács Attila A muravidéki magyarság történetének digitális dokumentumai címmel.

MűTárgyEsetek, Iseum rendezvény

Szombathely - Folytatódik a MűTárgyEsetek sorozat az Iseumban. Március 1-én, szombaton 15-18 óra között egy ókori textilműhely elevenedik meg a kiállító térben. Előadások hangzanak el a textilművesség leletei az Iseum kutatásából, a karcolt betűkről, a rekonstruált római viseletekről. Séta indul a kiállítás textilábrázolásai között, majd tárgyalkotó kézműves foglalkozások indulnak felnőtteknek és gyerekeknek.

SEK: Név, földrajz, nyelv és kultúra

Szombathely - A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ könyvtárának Tudomány a határon című sorozatában dr. Vörös Ottó nyugalmazott főiskolai tanár és dr. Tóth Péter tanársegéd beszélget a Forrásközpont konferenciatermében, március 5-én 17 órától. A beszélgetés tematikája Vörös Ferenc köteteire épül: Nyelvek és kultúrák vonzásában I-II., A nyelvföldrajztól a névföldrajzig IV., A nyelvi kölcsönhatások és személynevek, illetve Mutatvány az 1720-as országos összeírás névföldrajzából.

Weöres-mozaik ma a könyvtárban

Szombathely – A Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Magyar Nyugat Könyvkiadó ma 17 órától mutatja be Lőcsei Péter Weöres-mozaik című kötetét. A szerzővel beszélget: Gyurácz Ferenc. Közreműködik: Petovári Anna, a Bolyai Gimnázium tanulója.

Szerdán tartják fogadóóráikat

Szombathely - Horváth Zoltán, önkormányzati képviselő szerdán 16.15–17.15 óráig, a Szombathelyi Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolában fogadóórát tart.

Horvátlövő - Dr. Nemény András, országgyűlési képviselő szerdán, 16 órától a polgármesteri hivatalban tart fogadóórát.

Pornóapáti - Dr. Nemény András, országgyűlési képviselő szerdán, 17.30 órától a kultúrház klubhelyiségében fogadóórát tart.

Kiállítás, Szombathely.

Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Ma 17 órakor – Múlt jelent jövőt (szabadegyetem) –Kövek üzenete – A Savaria Múzeum római kőtára. Előadó: dr. Tóth Endre régész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára.

Weöres Sándor Színház, aula, Krúdy Klub: Kiss Miklós üvegtervező iparművész kiállítása március 7-éig látogatható.

Kőszeg. Hotel Irottkő aula: a Csók István Művészkör születésnapi közös kiállítása megtekinthető április 12-éig. Kiállító művészek: Palcsó Julianna, Bráder Tamás Gusztáv, Jencsky Beatrix, Berényi Sándor, Tálas Ágnes, Gódor József, Tritremmel Tímea, Zsarnai Sándor, Szabadfi Marianna, Domsa Károly, Tölgyesi Ildikó, Koppándi József, Vízi Sándor.

Szentgotthárd. Színház aula: Komlósi Ottília díszműüvegező iparművész Életcseppek című tárlata március 8-áig tekinthető meg, hétköznap 8.00–16.30 óráig.

 

MÁRCIUS 4.

A bombázásra emlékeznek

Szombathely - A város bombázásnak 69. évfordulója alkalmából tartanak megemlékezést március 4-én. Az ünnepség 17 óra 30 perckor kezdődik a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi téri épületének falán elhelyezett emléktáblánál.

A bombázás 69. évfordulóján

Szombathely - Kegyeleti megemlékezést tartanak március 4-én, kedden 18.15-től a Ferences templom – Assisi Szent Ferenc Kollégiumnál a Szombathely bombázásának 69. évfordulóján. „A bombatámadás áldozatainak" domborműnél adott műsor és ökumenikus szertartás után elhelyezik az emlékezés gyertyáit, majd a NYME Berzsenyi téri épületéhez vonulnak, ahol 19 órakor kezdődik az ünnep.

Véradás lesz a SEK-en

Szombathely - Véradás lesz a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központban. Az egyetemen immáron rendszeresen szerveznek véradást a következő alkalom március 4-én, kedden lesz. Azok, akik szívesen nyújtanák a karjukat és adnának vért megtehetik 12 óra 30 perctől egészen este 18 óráig, az egyetem B épületének tanácstermében.

A legmókásabb munkahely

Kőszeg - A Kőszegért Egyesület az idén is arra buzdítja a város polgárait, hogy együtt, jelmezben búcsúzzanak el a farsangtól. Kedden 10-kor kezdődik a gyerekek jelmezes felvonulása, koncertezik a Varnyú Country, délután jelmezverseny, felvonulás, farsangtemetés. Estére az is kiderül, melyik a legmókásabb munkahely Kőszegen.

Hagyományőrző batyusbál

Magyarszombatfa - Tökmagköpesztés, tollfosztás, kukoricamorzsolás, disznóperzselés, olajütés, rönkhúzás, maskarás télűzés: részben még létező, részben elfeledett falusi hagyományok. Szerencsére akadnak még olyan helyi hagyományőrzők, akik farsangkor rendszerint színre is lépnek egy-egy régi szokással. A Magyarszombatfai Hagyományőrző Egyesület is több sikeres rendezvényen van túl és úgy tűnik, ez kedvet adott a folytatáshoz. Ugyanis március 4-én, kedden 17 órakor a gödörházi kultúrotthonban ismét egy régebbi szokást elevenítenek fel, a húshagyó keddi batyusbálét. A tél lezárásaként maskarában várják a vendégeket.

Farsangi mulatság jelmezversennyel

Bajánsenye - Húshagyókeddi jelmezbálra várnak minden érdeklődőt március 4-én, kedden a művelődési házba. A program este fél hétkor kezdődik, a jelmezek díjazására fél kilenckor kerül sor, ezért arra kérnek minden maskarába bújó résztvevőt, hogy nyolc óráig érkezzen meg a megmérettetésre. Arról pedig, hogy mi vár az érdeklődőkre, már a plakát is sokat elárul: a tavalyi év legjobb jelmezeinek, legviccesebb jeleneteinek fotóival próbálják csábítani a jelentkezőket. A tavalyi farsang nagyon jól sikerült, 70–80 jelmezes nevezett be, érkeztek jelentkezők a szlovéniai Hodosról, valamint a szomszédos településekről is.

 

MÁRCIUS 3.

Kurucok Vasban

Szombathely - A Genius Savariensis Szabadegyetemen március 3-án (hétfőn) 16 órakor veheti át tanúsítványát prof. dr. Pusztay Jánostól – a szabadegyetem alapítójától – az a huszonhat hallgató, aki sikeresen tett vizsgát az első szabadegyetemi Savaria-kurzus első szemeszterének végén. Fél 5-kor folytatódik a tavaszi félév, a Savaria-kurzus második előadásával, Szombathely a 17. század második felében címmel. Az előadó: dr. Dominkovits Péter PhD levéltárigazagtó (Sopron). Ezután Polgár Marianna előadása következik, Vasvármegye és a kurucok címmel. A Genius Savariensis Szabadegyetem előadásainak helyszíne: Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ, D épület (Berzsenyi tér 2.). A belépés a szabadegyetemi előadásokra továbbra is díjtalan.

Hétfőn tartják fogadóóráikat

Szombathely - Rettegi Attila, a 3. számú választókerület önkormányzati képviselője, hétfőn 15–16 óráig, az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskolában fogadóórát tart. Gyebrovszki János, a 13. számú választókerület önkormányzati képviselője, hétfőn 16–18 óráig a Gyermekek Házában tart fogadóórát. Horváth Zoltán, önkormányzati képviselő hétfőn, 16.15–17.15 óráig, az LMP szombathelyi irodájában fogadóórát tart.

Emlékezés az iskola névadójára

Csepreg - Névadójára emlékezik a jövő héten a Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Az emlékhét hétfőn reggel nyolc órakor a névadó emléktáblájának megkoszorúzásával és a Suli-galéria megnyitásával indul. Még aznap délután helyismereti vetélkedőn vesznek részt a felső tagozatosok, este táncház. A kedd délután a hagyományos, felső tagozatos sudoku bajnokságé lesz. Szerdán délután Mókuskám, ki a házból! címmel játékos sportvetélkedőt szerveznek a térség nagycsoportos óvodásinak. Március 6-án, csütörtökön a soproni Petőfi Színház lesz az iskola vendége. A nap folyamán több előadásban mutatják be Janne Teller Semmi című tantermi drámáját, a rendező és foglalkozásvezető Németh Ervin. Pénteken 15 órától a Soltis Lajos Színház Üvegtemplom címmel zenés mesejátékot ad elő a művelődési házban, majd fél hattól a Nemzetiségi nap keretében az iskola német, horvát és roma tanulói mutatják be nemzetiségi kultúrájuk értékeit. Végül szombat délelőtt az intézmény művészeti csoportjai – színjátszói, néptáncosai, muzsikusai várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!