Programok

2015.03.29. 08:08

Programok, rendezvények Vas megyében március 30-tól

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények március 30-tól. Böngésszen, és válogasson!

ÁPRILIS 24.

Ifjú tehetségek fesztiválja

Celldömölk – A KMKK a rendezi meg a Kemenesaljai Ifjú Tehetségek Művészeti Fesztiválját, hét kategóriában. A jelentkező fiatal szólisták és csoportok április 24-én mutatkoznak be, szakértő zsűri előtt.

Nógrádi György Csákánydoroszlóban

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, közgazdász,egyetemi tanár lesz a Csaba József-kör vendége 2015. április 24-én 18 órakor a helyi művelődési házban. Előadásának címe a Világpolitika 2015-ben.

 

ÁPRILIS 17.

Ez lesz a második Tulipánfesztivál

Celldömölk – A második Tulipánfesztiválra készül a város. A tervek szerint népművészeti kirakodóvásár és kiállítás, néptánc- és népzenei találkozó, vásári komédiák, báb- és színjátszó előadások, táncbemutatók, szabadtéri koncertek, kézműves foglalkozások és interaktív játszóházak, helyi ételek és italok kóstolója várja az érdeklődőket április 17-étől 19-éig. Minden program a tavaszt köszönti, amelynek egyik jelképe a tulipán, úgyhogy közben remélhetőleg szó szerint virágba, tulipánba borul maga a város is.

Zseboroszlán: koraszülöttek a tenyérnyi babák

Szombathely – A koraszülöttség ma Magyarországon népbetegség, minden 10. gyermek idő előtt jön a világra. A Semmelweis Egyetem három koraszülött-intenzív osztályán látják el az 1500 grammnál kisebb magyar koraszülöttek 30-40 százalékát, itt kezelik a legsúlyosabb terhespatológiai eseteket, súlyos fejlődési rendellenességben szenvedő és aszfixiás, nem működő keringéssel, légzéssel világra jött babákat, akiken 10-20 évvel ezelőtt még biztosan nem lehetett volna segíteni. Életük kezdetének nehézségeiről, orvosaik, ápolóik küzdelmeit is bemutatva Szuchy Zsuzsanna készített dokumentumfilmet „Tenyérnyi gyerekek” címmel. A filmet Szombathelyen a Savaria Moziban is bemutatják április 17-én 18 órától, hozzáfűzve egy olyan kerekasztal-beszélgetést, amelynek nemcsak a rendező lesz vendége, de a Markusovszky kórház Perinatális Intenzív Centrumának főorvosa, dr. Grassely Magdolna és a Győri Hittudományi Főiskola erkölcsteológia tanára, Bokor Zoltán is, valamint a Zseboroszlán Vas Megyei Koraszülöttekért Közhasznú Alapítvány alapítója, Kaczmarski Szilvia.

ÁPRILIS 9.

Olad-Simon Napok

Szombathely – Az oladi Simon István Utcai Általános Iskola április 9-étől 16-áig rendezi meg a hagyománnyá vált Olad – Simon Napokat. Rengeteg változatos program várható. Részletek itt

A roma kultúra napján a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Szombathely – A roma kultúra napját 1993 óta ünnepeljük Magyarországon, minden évben április elején (első hétvégéjén).

A Berzsenyi könyvtárban április 9-én kínálnak ebből az alkalomból programot: könyvbemutatót, kiállítást, filmvetítést. A „cigányság szent ünnepének” nevezte Choli Daróczi József a minden év áprilisának első hétvégéjén megrendezendő roma kulúra napját. A programot első alkalommal 1993 áprilisában szervezték meg neves cigány művészek Budapesten, a Magyar Írószövetség székházában. Az idén a Berzsenyi Dániel Könyvtár és a szombathelyi roma nemzetiségi önkormányzat kínál gazdag délutánt a roma kultúra napja alkalmából április 9-én 17 órára a földszinti előadóteremben. - Lesz könyvbemutató: Nótár Ilona Amit a nő kíván című kötetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Nótár Ilona író, újságíró, szülésznő és pedagógus. Legújabb könyvében 16 nő történetét rögzíti: 16 vallomást önmagukról, a világról, vágyaikról. Ahogy az ajánló mondja: „Nem könnyű elmagyarázni annak, aki nem lát, hogy milyen a szivárvány. Még nehezebb egy férfinak leírni, mitől nő egy nő. Nótár Ilona még ennél is nagyobb fába vágta a fejszéjét akkor, amikor arra vállalkozott, hogy hogy novellaformában fest képet arról, milyen egy roma nő.” Lesz a roma kultúra napján tárlatnyitó: a Szombathelyen is jól ismert Ferkovics József festőművész alkotásaiból láthat válogatást a közönség. Az esten közreműködik Baranyai Sándor (hegedű) és az Aranyhíd táncosai: Forgács Vanessza, Bogdán Vanessza és Árvai Mária. Ugyancsak április 9-én, de a délutáni Berzsenyi könyvtári programot megelőzően (13 órakor) a szombathelyi Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrált Központ diákjainak levetítik a „Sárga, piros, kék – Ferkovics József útjai” című, többszörös díjnyertes dokumentumfilmet. A film Boros Ferenc és Rozmán László alkotása.

Az egyetemisták hisznek a versben: költészetnapi aktivity

Szombathely– Az egyetemisták hisznek a versben: a SEK Berzsenyi téri épületében alaposan megünneplik a költészet napját.

A szombathelyi pedagógusképző kar irodalomtudományi intézete a házigazdája annak az egész napon átívelő programnak, amely április 9-én reggel 8-kor kezdődik a Berzsenyi tér 2-ben. Délelőtt kinyit a Slam-műhely, ahova szombathelyi középiskolások is meghívást kapnak. Lesz irodalmi aktivity és tárlatnyitó, hozzá az előrejelzés szerint sok nevetés. Délután 5-kor Lutor Katalin és Kocsis Marcell „Amit mondani kell” című Kányádi Sándor-összeállítása következik, aztán az új hangok szólalnak meg: antológia-bemutató Fűzfa Balázs és Rozmán Kristóf vezetésével. A „Hiszünk a versben” című est 18 órakor kezdődik (a címötletet Jancsó Miklós 1994-es „Hiszünk a dalban”-koncertje adta). a fellépők között van Szabó Tibor, Kelemen Zoltán (a WSSz színészei), a Savaria Slam Poetry, Varga Richárd, Varga Bence (Zaporozsec), Doma Bence és Puskás Mátyás (Kockacukor), valamint Lutor Katalin, Szalai Szabolcs, Rozmán Kristóf. (Április 11-én meg majd gondoljunk a születésnapos József Attilára – és Márai Sándorra.)

ÁPRILIS 8.

Megünneplik a költészet napját

Szentgotthárd – Április 8-án 17 órakor nyílik a költészet napjával egybekötött Színházfotográfia című kiállítás a Színház aulájában. A Szentgotthárdi Fotóklub tagjainak képei mellett megtekinthetők Benkő Sándor, Büki László, Mészáros Zsolt, Unger Tamás, valamint Czika László fotói is. A költészet napja alkalmából Fekete Linda és Szabó Róbert Endre – a Weöres Sándor Színház színészei – adnak műsort. A rendezvényre a belépés ingyenes.

Szerelmes história a kultúrházban

Vasvár – Szép Ernő: Lila ákác című szerelmes, bájosan humoros históriáját mutatja be a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház április 8-án 19 órától a Nagy Gáspár Kulturális Központban.

Kulka János önálló estje: Ez a hely!

Szombathely – Ez a hely! címmel Kulka János mutatja be önálló estjét a WS Színház nagyszínpadán április 8-án. Az Orlai Produkció vendégjátéka 19 órakor kezdődik. A bevezető szerint Kulka Jánosnak jól áll a sanzon, mert nem egyszerűen „sanzonosan” énekel: történeteket mesél, embereket és helyzeteket jelenít meg, színházat teremt ezzel a zenével. Elvégre kiváló színész. Közös nevezőre hozza Charles Aznavourt és Leonard Cohent, Dés Lászlót és Stinget, Cseh Tamást és Nádasdy Ádámot. Az előadás zenei vezetője, egyúttal billentyűse: Demko Gergely. Gitár: Sipeki Zoltán. Producer: Orlai Tibor.

Színházfotográfia a költészet napján

Szentgotthárd – Április 8-án 17 órakor nyílik a költészet napjával egybekötött Színházfotográfia című kiállítás a Színház aulájában. A Szentgotthárdi Fotóklub tagjainak képei mellett megtekinthetők Benkő Sándor, Büki László, Mészáros Zsolt, Unger Tamás, Czika László fotói is. Emellett Fekete Linda és Szabó Róbert Endre színészek adnak műsort.

ÁPRILIS 7.

Rendezvény, Szombathely. Humán Civil Ház (Bem J. u. 9/B.): kedden 17 órakor a 2015. évi "Egészség Világnap" rendezvény. Köszöntőt mond Dr. Kecskés László főorvos, városi képviselő, az Egészségügyi Szakmai Bizottság elnöke. Előadó: Jágerné Dr. Szabó Erika.

Csákánydoroszló. Művelődési Ház: kedden 17 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Rátót. Önkormányzat: kedden 18.30-kor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Jogi segítséget nyújt a szolgálat

Körmend – A Vas Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata kihelyezett ügyfélfogadást tart április 7-én (kedden) 10–12 óráig Körmenden, a Szabadság tér 7. szám alatt. Az igazságügyi szolgálat munkatársai térítésmentes jogi segítséggel, tanácsadással állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Fogyasztóvédelmi ügyfélfogadások

Szombathely – A Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének áprilisi kihelyezett ügyfélfogadási időpontjai a járási hivatalokban a következők: április 7-e (kedd), Celldömölki Járási Hivatal, Városháza tér 1. 9–11 óráig. Sárvári Járási Hivatal, Várkerület 3. 13–15 óráig. Április 13-a (hétfő), Körmendi Járási Hivatal, Szabadság tér 7. 9–11 óráig; Kőszegi Járási Hivatal, Kossuth utca 15. 13–15 óráig. Április 14-e (kedd), Vasvári Járási Hivatal, Alkotmány utca 1. 9–11 óráig. Április 29-e (szerda), Szentgotthárdi Járási Hivatal, Széll Kálmán tér 11. 13–15 óráig.

ÁPRILIS 6.

Nyuszifoci a jáki sporttelepen

Ják – A Jáki SE április 6-án, húsvéthétfőn rendezi meg a hagyományos Nyuszifoci Kupa kispályás labdarúgó-tornát. Nincs megkötés, bármely osztályban, országban játszó focista nevezhető. Az 5+1 fős csapatok két füves és egy betonos kispályán meccselnek. A torna pénzdíjas. Lehet nevezni a helyszínen is 8.00–8.30 között, a szervezők (Németh Zsolt, Máté Zoltán) várják az érdeklődőket.

Nyuszifoci kispályás torna

Acsád – Az Acsád-Meszlen SE húvéthétfőn rendezi a hagyományos Nyuszifoci Kupa kispályás labdarúgótornát. Az 5+1 fős csapatok füves pályán játszanak, megkötés nincs, bármely osztályban szereplő futballista nevezhető. A program 8.45-kor kezdődik, a helyszínen lehet nevezni. A szervezők (Prátser Péter, Boros Csaba) várják az érdeklődőket.

Tizedik, jubileumi Húsvét Kupa

Káld – Káld Asztalitenisz Szakköre tizedik alkalommal rendezi meg a Húsvét Kupát amatőrök számára – csak olyanokat várnak, akik NB III-nál alacsonyabb osztályban pingpongoznak, illetve ranglistaponttal nem rendelkeznek. Egyéni versenyt elsősorban 1–8. osztályosok számára terveznek, de lesz csapatverseny is – erre kortól és nemtől függetlenül háromfős együttesek nevezhetnek. A Húsvét Kupa április 6-án, hétfőn 13.30-kor kezdődik a káldi faluházban. Horváth József elsősorban előzetes nevezésekre számít, de még a verseny előtt fél órával a helyszínen is lehet jelentkezni.

Lovasverseny

Dobrádi Lovas Iskola: hétfőn 11 órakor Lovasverseny.

RENDEZVÉNY

Szombathely. Vasi Skanzen: április 6-án, hétfőn 10–17 óráig, Húsvéthétfő. 10–11 óráig "Nagy Nyuszikeresés. 14–17 óráig Nyuszi–simogató; lányoknak csönkölés, fiúknak tojásba vágás; népi szabadtéri, ügyességi játékok, fajátékok, játszóház (Biohinta, Táplán Kultúrájáért Közhasznú Egyesület); folklórműsor a malomkertben, táncház kicsiknek és nagyoknak (Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, Boglya zenekar); szabadtéri gyermekjátékok; tavaszi népszokások felelevenítése a gyermekközönség bevonásával; tojásfestés, karcolás, agyagozás, textilműhelyben kézműves foglalkoztató; locsolóvers–mondó verseny ovis, iskolás és felnőtt kategóriában – Nevezés a helyszínen 14.30-ig, verseny 15 órától – a legjobbak bemutatkozása várhatóan 16 órától.Herényiek Háza (Béke tér 1.): pénteken 15–17 óráig húsvéti kézműves foglalkozásra várják az érdeklődőket.

Bük. Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár Színházterme: április 6-án, hétfőn 9 órától színes húsvéti programmal várják a legkisebbeket. A programban szerepel tojáskereső verseny, kézműves sarok, történeti játszóház. A Háncs Néptáncegyüttes közreműködésével a régi húsvéti népszokásokat idézik fel, a Portéka Színpad pedig húsvéti Vásári komédiájával szórakoztatja a gyermekeket.

ÁPRILIS 5.

RENDEZVÉNY

Kőszeg. Jurisics-vár: vasárnap 14.30–17.00 óráig, Húsvéti játszóház a Hajnalcsillag Néptáncegyüttessel. A résztvevők húsvéti díszeket készíthetnek, megismerkedhetnek a hagyományos tojásfestési technikával és népi játékokat tanulhatnak. Mindenki vigyen magával 3–5 darab kifújt vagy főtt tojást, illetve egy–két piros tojást is!

Szentgotthárd. Színház: vasárnap 18 órakor, Fúvóskoncert és bál. A koncerten fellép: Szentgotthárd város Fúvószenekara, vezényel: Rápli Róbert karnagy. A báli talpalávalót az Extázis együttes szolgáltatja. A bál 19.30-kor kezdődik a Lipa Étteremben.

Szentpéterfa. Kultúrház: vasárnap 21 órától, húsvéti rock buli. A zenét a Mokka Tribute Band és a Csungám szolgáltatja.

ÁPRILIS 4.

Húsvéti játékok a színház aulájában

Szentgotthárd – A Pannon Kapu Kulturális Egyesület szeretettel várja a kicsiket és a nagyokat a húsvéti játszóházukba április 4-én, szombaton délután három órától a Színház aulájába. Lesz nyuszis kekszsütés a „Nagyi konyhájában", tojásfestés, a kézműves kuckóban húsvéti ajándéktárgyakat fognak készíteni és lehet találkozni a húsvéti nyuszival is. Természetesen a tojásvadászat sem maradhat el!

Virgonc húsvéti hagyomány

Unterwart, Alsóőr – A tojásírás rejtelmeibe vezeti be a gyerekeket az alsóőri Virgonc néptáncegyüttes. A foglalkozás április 4-én 14 órakor kezdődik az alsóőri Öreg Iskolában.

Színház aula: szombaton 15 órától Nyuszi ül a fűben... – húsvéti készülődés.

Rendhagyó nyitva tartás a könyvtárban

Szombathely – A Berzsenyi Dániel Könyvtár a húsvéti ünnepekre való tekintettel rendhagyó nyitva tartással várja olvasóit a hétvégén. Szombaton rövidített nyitva tartás lesz, a földszinti hírlap-olvasó 8–13 óráig, az emeleti terek 10–13 óráig látogathatók. Vasárnap és hétfőn a könyvtár zárva tart.

Örökbefogadható kutyák napja

Szombathely – A Fekete István Állatvédő Egyesület április 4-én, szombaton 14-től 17 óráig várja az érdeklődőket, az állatbarátokat örökbefogadható kutyusaival és jótékonysági vásárral a Happy Zooban (Homa Centrum,Varasd utca 10.). Örömmel fogadják a mentett állatoknak szánt húsvéti ajándékokat is.

Tojásvadászat és festési technikák

Szentgotthárd  – „Nyuszi ül a fűben ” címmel húsvéti készülődésre várja a Pannon Kapu Kulturális Egyesület az érdeklődőket április 4-én, 15 és 19 óra között a Színház aulájában. Lesz tojásvadászat a kertben, nyuszis keksz sütés a nagymama konyhájában, a kézműves műhelyben pedig húsvéti ajándékok is készülnek majd. A tojásgyárban pedig a tojásfestési technikákkal lehet közelebbről megismerkedni.

Fáklyás feltámadási körmenet

Rönök – A hagyományokhoz híven idén is nagyszombaton, 20 órai kezdettel, két ország érintésével tartják a fáklyás feltámadási körmenetet a Szent Imre templomnál.

Húsvéti készületek

Bozsok. Kultúrház: szombaton 14–17 óráig, húsvéti előkészületek, tojásrajzolás, borkóstolás.

A vaol.hu nagy húsvéti programajánlójáért kattintson ide

ÁPRILIS 3.

0321 – Kihívás: Előítéletek nélkül a Down-napon

Március 21-e a Down-szindróma világnapja, és ebből az alkalomból Vas megyében: Szombathelyen és Jákon is indul a „0321 – Kihívás, avagy játék előítéletek nélkül”. Jákon április 3-án lesz a Down-kihívás napja. Részletek.

Nagypénteken a városi keresztút

Szombathely – Nagypénteken a püspöki liturgia Jézus halálának emlékére 15 órakor kezdődik. Este 8 órától Szombathely város keresztútja lesz.

A város keresztútja péntek este 8-tól

Szombathely – Pénteken 20 órakor a Perint patak hídjától, az Óperint utcából indul Szombathely város nagypénteki keresztútja. Dr. Veres András megyés püspök és két szerzetes, Németh Erika szociális testvér és Hesz Dénes ferences atya vezeti a keresztutat.

Húsvéti játszóházak

Rendezvény, Szombathely. Herényiek Háza (Béke tér 1.): pénteken 15–17 óráig húsvéti kézműves foglalkozásra várják az érdeklődőket. Szombathely. Vasi Skanzen: április 6-án, hétfőn 10–17 óráig, Húsvéthétfő. 10–11 óráig "Nagy Nyuszikeresés. 14–17 óráig Nyuszi–simogató; lányoknak csönkölés, fiúknak tojásba vágás; népi szabadtéri, ügyességi játékok, fajátékok, játszóház; folklórműsor a malomkertben, táncház kicsiknek és nagyoknak; szabadtéri gyermekjátékok; tavaszi népszokások felelevenítése; tojásfestés, karcolás, agyagozás, textilműhelyben kézműves foglalkoztató; locsolóvers–mondó verseny ovis, iskolás és felnőtt kategóriában.

Celldömölk. KMKK: pénteken 10–12 óráig, húsvéti tojásfestés, kézműves foglalkozás és játszóház várja a gyermekeket. Szükségetek lesz ollóra és kifújt tojásokra, amelyeket hozzatok magatokkal a foglalkozásra. Programok: Húsvéti díszek és dekoráció készítése, tojásfestés, társasjátékok, locsolóversek tanulása.

Csönge. Kultúrház: pénteken 15.30–17.00 óráig húsvéti játszóház. Programok: húsvéti dekorációk készítése, húsvéti üdvözlőlapok készítése, tojásfestés, húsvéti színezők.Szentgotthárd. Színház aula: pénteken 8–16 óráig, Tavaszi szüneti játszóház.

Magyarlak. Művelődési Ház: pénteken 9–12 óráig Húsvéti játszóház, tojásfestés, kézműves műhely és játszósarok várja a gyermekeket. Kifújt vagy főtt tojást hozz magaddal!

Szentpéterfa. Kultúrház: vasárnap 21 órától, húsvéti rock buli. A zenét a Mokka Tribute Band és a Csungám szolgáltatja. 

ÁPRILIS 2.

Az antik ember világlátása a téma

Az Iseum Savariense csütörtökön 18 órától Az antik ember világlátása-sorozat 3. előadását ajánlja a közönség figyelmébe A tér és az idő címmel. Előadó: Sümegi István (NymE Savaria Egyetemi Központ). Beszélgetőtárs: Sosztarits Ottó (Iseum Savariense). Tér és idő – e két fogalom értelmezése kezdetektől fogva a bölcselet központi kérdései közé tartozik. Mivel a világ egésze nem lehet a közvetlen emberi tapasztalás tárgya, ezért nem csoda, hogy annyiféle – egymással sokszor szöges ellentétben álló – elképzelés alakult ki velük kapcsolatban. A tér és az idő mást jelentett az ókor nagy gondolkodói számára, és merőben más volt az, ahogyan a görög poliszok lakói érzékelték.

Tavaszi szó - Nem a fecskék, hanem a diákírók

Sárvár – A tavasz beköszöntét nem a nárciszok és a fecskék jelzik a legpontosabban, hanem a diákírók, diákköltők sárvári találkozója. Az idén rendezik meg a harmincnyolcadikat. Részletek itt!

Nyuszik és versek a tarisznyából

Tanakajd – A 25 éves Tarisznyások együttes április 2-án 17.30-kor a tanakajdi művelődési házban ad koncertet. A varázslatos tarisznyából ezúttal is megzenésített versek előkerülnek elő, de lehet, hogy kiugrik néhány húsvéti nyuszi is. Elvégre a Tarisznyások-koncertet húsvétváró délutánba csomagolták: lesz a gyerekeknek játszóház is.

Csodabogarak és megfestett tojások

Táplánszentkereszt. Jókai Mór Művelődési Ház: csütörtökön 10 órától Húsvéti játszóház, kézműves foglalkozások, tojásfestés, húsvéti dekorációk, húsvéti népi játékok, húsvéti kalácsfonás helyben, gombfoci bemutató és játék. 16 órától Locsolóvers–mondó verseny. 17 órától "A falu legszebb hímes tojása"verseny és a Locsoló vers–mondó verseny eredményhirdetése. 17.30-kor Nyusziváró Filmklub – Csodabogarak: Az elveszett hangyák völgye.

Szent Márton és a katekumenátus

Szombathely – Csütörtökön folytatódik a Szent Márton Akadémia. A sorozat V. előadásának címe: A katekumenátus szerepe és jelentősége Márton életében. Kürnyek Róbert plébános tartja az előadást 18 órától a Martineum Felnőttképző Akadémián (Karmelita utca 1.) A katekumenátus intézménye vonzó volt Márton számára, megalapozta hitét és gondolkodásmódját.

Színház aula: csütörtökön 17 órakor, Az Ezerarcú Világ – Utazási élmények. Róma–Vatikán - Andreides Gábor előadása..

ÁPRILIS 1.

A kék lufik napja

Szombathely – Április 2-a az autizmussal élők világnapja, amelynek alkalmából Szombathely is kékbe öltözik; csak egy nappal előbb. Részletek itt!

Művészetis diákok gálában

Szombathely – A művészeti szakközépiskola képző- és iparművészeti tagozatának reprezentatív bemutatkozó kiállítása április elsején 17 órakor nyílik meg a Szombathelyi Képtárban. Ugyanezen a napon 19 órakor kezdődik az iskola zeneművészeti tagozatának hagyományos gálakoncertje a Bartók Teremben. A koncerten való szereplés jogát válogatóversenyen vívhatták ki a diákok, akik a gálahangversenyen a Savaria Szimfonikus Zenekarral együtt léphetnek színpadra. A koncertre a belépés ingyenes.

SzínházSzerda Valló Péter rendezővel

Cafe Frei - április 1-én, szerdán 17 órakor SzínházSzerda Valló Péter rendezővel, Trokán Péter színművész és Sodró Eliza színművésznő beszélget, A király mulat című előadásról.

Már látogatható a lápok háza

Szőce – Április 1-jétől lesz látogatható a lápok háza. Az érdeklődők a kiállítótérben interaktív módon ismerkedhetnek meg a lápok élővilágával és a hozzá kapcsolódó hagyományokkal. Ha a látogatók igénylik, bemutatásra kerül a tőzegmohás láprét is. Az Őrségi Nemzeti Park egyik legjelentősebb és leghíresebb fokozottan védett része a szőcei láprét és patakvölgy. A Szőce patak és az azt kísérő rétek kaszálók különleges természeti értéke az évszázados hagyományos paraszti gazdálkodásnak, a kaszálásra alapozott szarvasmarhatartásnak köszönhetően maradt fenn. A láprét, hasonlóan a többi hazánkban találhatóhoz, a jégkorszak végén jött létre, és számos jégkorszaki maradványfajt megőrzött. Olyan különleges növények találhatók itt, mint a rovaremésztő kereklevelű harmatfű, vagy a zergeboglár. Viszonylag kis területen tíz ritka tőzegmohafaj él itt, és a tőzegeper egyetlen őrségi előfordulási helye. A Szőce patak völgyét a hazai botanikusok eldorádójának is nevezik. A Lápok háza április 1-től – október 30-ig 10 és 16 óra, júliusban és augusztusban 10 és 17 óra között látogatható.

A változó klímáról beszélgethetnek

Bozsok – Az önkormányzati hivatalban április 1-én, szerdán 17 órakor előadás kezdődik. Pék Tibor „A mitől vagy kitől? változó klíma" című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket!

A király mulat a kávézóban is

Szombathely – A SzínházSzerda-sorozatban április elsején 17 órakor: A király mulat a Cafe Frei pódiumán. A WSSz közelgő premierjéről Sodró Eliza, Trokán Péter és Valló Péter beszélget.

Miről álmodik Jolán?

Celldömölk – Április elsején (szerdán) 13 órakor a celli Soltis színház vendége lesz a budapesti HoppArt Társulat. És ez nem áprilisi tréfa, hanem Ibusár állomás. Az előadás Parti Nagy Lajos Ibusár című művének felhasználásával készült, a zeneszerző: Nyitrai László, a rendező: Máthé Zsolt. Jolán, illetve Amália szerepében: Kiss Diána Magdolna. Guszti, avagy Bajkhállóy, valamint Talpighy és Leopold: Friedenthal Zoltán. MÁV-Monofonikus: Kéménczy Antal Mert ez egy tőrőlmetszett zenés-táncos huszerett, amelyben Sárbogárdi Jolán vasúti dolgozó kettős életet él. Operettet, jobban mondva csillogó huszerettet csinál a szürke valóságból. Ebből az előadásból aztán tényleg kiderül, hogy miről álmodik a lány. Holdvilág se kell, csak Ibusár állomás.

Ma előadás: Magyarország fürdőnagyhatalom

Szombathely – A Genius Savariensis Szabadegyetem szerdán 17 órakor dr. Németh István előadásával folytatódik, a Magyarország fürdőnagyhatalom-kurzus helyszíne a Vas Megyei Kereskedelmi és Ipar Kamara (Honvéd tér.2.). Ezúttal a fürdőkhöz tartozó létesítményekről, építményekről – és funkciójukról – lesz szó.

MÁRCIUS 31.

Játék a színen angolul

Szombathely – Több mint 10 éve minden évben nagy siker az általános és középiskolás diákok részvételével megrendezett regionális angol drámafesztivál, amelynek az idén a WSSz ad helyet: március 31-én délután. A drámafesztivált a Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Angoltanári Információs Központja indította útnak, a siker azóta is töretlen: évente több mint 200 általános és középiskolás diák vesz részt a programban. A fesztiválra angol nyelven előadott jelenettel, verssel, prózával, énekkel, musicalrészlettel, filmmel vagy egyéb produkcióval lehet nevezni. A produkciókat szakmai zsűri értékeli, a fellépők minősített oklevelet kapnak. A zsűriben nem először foglal helyet Nagy Cili, a WSSz színésznője (aki most épp egy New York-i musical főszereplője), értékel W. Farkas László tanár és tolmács, Juhos Erika, az Oxford University Press képviselője, valamint a szervezők képviselében Wagner Anikó angoltanár.

Húsvétváró délután

Hosszúpereszteg – Művelődési Ház: március 31-én, kedden 14.00–16.30 óráig, húsvétváró délutánt szerveznek. Programok: húsvéti kézműves kuckó, tojáskeresés, tojásdobáló verseny, arcfestés, aszfaltrajz, íjászat, nyuszisimogató, húsvéti kalácskóstoló.

Újra együtt vannak a diákírók, -költők

Sárvár – Kedden 18 órakor nyílik meg a diákírók, diákköltők – és leendő irodalmárok – 38. kárpát-medencei találkozója a Nádasdy-vár parjkában, Tinódi Lantos Sebestyén emlékművénél. A táborozásra ismét az 50 legjobb középiskolás pályázó kapott meghívást, a zsűriben a friss Kossuth-díjas Mezey Katalin költő, író, műfordító elnököl.

Drámafesztivál diákokkal, angolul

Szombathely – A megye 9 általános- és középiskolájából 130 diák (a 3. évfolyamtól a 14. évfolyamig) vesz részt az évente nagy sikerrel megrendezett angol drámafesztiválon, ahol minden produkció: vers, dal, jelenet angol nyelven hangzik el. Kedden 14 órától 23 produkciót láthat a közönség a Weöres Sándor Színházban. A fellépőket szakmai zsűri értékeli. 

MÁRCIUS 30.

Bucsu – Óvoda: március 30-án, hétfőn 17.30-kor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

 

Kiállítás

Szombathely - Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Herman Galéria (Ernuszt K. u. 1.): „Ghána egy kutatótanár szemével" címmel dr. Kúti Zsuzsanna fotóiból válogatott kiállítás nyílt. A tárlat április 11-éig látogatható.

Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Galériája: (Simon István u. 4.): Versvarázs című kiállítás megtekinthető április 12-éig, naponta 8–18 óráig, kivétel ünnepnapokon.

Kőszeg. Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont: Dr. Kulcsár László botanikus fotókiállítása nyílt. A képek május 24-éig megtekinthetők.

Jurisics-vár, lovagterme: a Kőszegi Művészeti Egyesület, „Visszapillantás" című jubileumi tárlata 18 művész alkotásaival keddtől vasárnapig 10–17 óráig várja az érdeklődőket.

Sárvár. Nádasdy-vár, Galeria Arcis: Renate Rosenbauer festőművész kiállítása nyílt. A tárlat megtekinthető április 4-éig, hétköznap 10–17 óráig, szombaton 9–13 óráig.

Körmend. Rendészeti Szakközépiskola (Alkotmány u. 5–7.): „A rendszerváltás utáni idegenrendészet története" című állandó kiállítás nyílt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!