Programok

2015.03.08. 14:43

Programok, rendezvények Vas megyében március 9-től

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények március 9-től. Böngésszen, és válogasson!

30%-os kuponos kedvezmény minden kedves VAOL látogatónak! (x)

Töltse a Húsvéti ünnepeket Novákfalván (x)

Március 15-i megemlékezés Novákfalván (x)

 

ÁPRILIS 17.

Ez lesz a második Tulipánfesztivál

Celldömölk – A második Tulipánfesztiválra készül a város. A tervek szerint népművészeti kirakodóvásár és kiállítás, néptánc- és népzenei találkozó, vásári komédiák, báb- és színjátszó előadások, táncbemutatók, szabadtéri koncertek, kézműves foglalkozások és interaktív játszóházak, helyi ételek és italok kóstolója várja az érdeklődőket április 17-étől 19-éig. Minden program a tavaszt köszönti, amelynek egyik jelképe a tulipán, úgyhogy közben remélhetőleg szó szerint virágba, tulipánba borul maga a város is.

 

MÁRCIUS 25.

Bibliai bélyegek albumba zárva

Szombathely – Dr. Gyürki László állította össze azt az albumot, amely ószövetségi és újszövetségi történeteket megörökítő bélyegekből válogat, A Biblia világa címmel. Az album bemutatója március 25-én 16 órakor kezdődik a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

 

MÁRCIUS 21.

Koncertre készülnek

Kőszeg – J. S. Bach, a barokk legismertebb zeneszerzőjének 330. születésnapján koncerttel tisztelegnek a Kőszegi Vonósok. Lassan egy éve jegyezték be a Kőszegi Vonósok Művészeti Egyesületet, amely a város kiemelt művészeti együttesének munkáját segíti. Ez lehetőséget adott az osztrák egyesülettel (KIBU-Komponisten und Interpreten im Burgenland) való közös koncert szervezésére, melynek ötlete már régóta megfogant, hisz a zenekarban a kőszegi és környéki zenészeken kívül kirchschlagi vonósok is muzsikálnak. A március 21-én 19 órakor a kőszegi vár lovagtermében, majd 22-én 15.30-kor Kirchschlagban hallható hangversenyen felcsendül a burgenlandi zeneszerzők (Laszakovits, Messner, Hausl) művei mellett Petró János fagottversenye és Takács Jenő „Kőszegi percek" című vonószenekari darabja is. Szólistaként Thummerer Ferenc lesz hallható.

 

MÁRCIUS 20.

Fotók a változás következményeiről

Őriszentpéter – Az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés hatásairól nyílik fotókiállítás Őriszentpéteren március 20-án 14 órakor. Az Éghajlatvédelmi Szövetség fotóiból összeállított tárlatot a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért Egyesület szervezte meg a helyi művelődési házban. A kiállítás képei bemutatják a felmelegedés globális hatásait, példákat mutatnak a megelőzést és az alkalmazkodást szolgáló emberi tevékenységekre. A kiállítást az Éghajlatvédelmi Szövetség, az Őrségi Nemzeti Park és a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért Egyesület képviselői közösen nyitják meg.

 

MÁRCIUS 18.

A Maros együttes a Nagy Háborúról

Celldömölk – Nem először lép föl a Maros megyei (Románia) Maros Művészegyüttes a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében. Ezúttal Imádság háború után című műsorukkal érkeznek: „Emlékezés a Nagy Háborúra versben, dalban, táncban." A koreográfus Varga János, a zene Bonczó Istváné. A díszletet Boka Gábor tervezte, a jelmeztervező Bandi Kati. Az együttes művészeti vezetője Varró Huba, igazgatója Barabási Attila Csaba. Az előadás március 18-án 18 órakor kezdődik a KMKK-ban.

Emléktúra a Rába mentén

Március 15-én vasárnap az Arrabo Szabadidősport Egyesület Batthyány emléktúrát szervez Rum és Ikervár között a Rába folyón. Az elmúlt évekhez hasonlóan március 15-én vasárnap 14:00 órától az egyesület kenuzásra várja az ikervári fiatalokat. Helyszín: a Rába folyó duzzasztó feletti szakasza.

Cukorbetegek az óvodában

Szombathely – Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Belevaló Programja a cukorbeteg gyermekek óvodai fogadására való felkészítés, amely március 18-án szerdán 8 órakor kezdődik a SEK Forrásközpont konferenciatermében óvodapedagógusok, bölcsődei gondozónők, védőnők részére. Megnyitót mond: Koczka Tibor alpolgármester.

Iskolapszichológia és droghelyzet

Szombathely – Egészségfejlesztő programnapot tartanak pedagógusoknak a Nádasdy Ferenc utcai Prevenciós Házban március 18-án 9 órától. Dr. Zacher Gábor „Droghelyzet van (?!) a fiatalok mindennapjaiban" címmel tart előadást, szó lesz az iskolapszichológia prevencióban betöltött szerepéről, az egészséges táplálkozásról is..

Rendezvény

Cafe Frei (Fő tér 24.): március 18-án, szerdán 17 órakor SzínházSzerda. Vendég: A Miért szép című előadás-sorozat házigazdája, Oroszy Csaba és Kaczmarski Ágnes. Kaczmarski Ági az előadás-sorozat legjobb pillanatait felelevenítő videóösszeállítással is készül a rendkívüli Miért szép?-délutánra, amelynek fedőneve ezúttal: SzínházSzerda.

 

MÁRCIUS 17.

Kezdődik a tavaszi lomtalanítás

Kőszeg – A Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. lomtalanítást végez a városban március 17-től. Kérik, hogy a megadott városrészen és napon reggel 7.30-ig tegyék ki a felesleges tárgyakat.

Szerencsevárók zöld ruhában

Szombathely – A nyelvi hetek program keretében Szent Patrik napi megemlékezést tartanak a Neumann János Általános Iskolában március 17-én. A diákjaink zöld ruhába öltözve mennek tanórára, utána az udvaron lóhere formát alakítanak ki, utalva az elvárt szerencsére. A „kizöldellést" a gyerekek munkáiból készült kiállítás is kíséri.

Rendezvény

NYME-SEK C előadó (Károlyi Gáspár tér 4.): március 17-én, kedden 18 órakor A villámok sajátosságai és villámlás megfigyelő rendszerek, dr. Wantuch Ferenc előadása.

Rábahídvég. Művelődési Ház: március 17-én, kedden 17 órakor Pék Tibor, A mitől vagy kitől? változó klíma című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Püspökmolnári. Művelődési Ház: március 17-én, kedden 18.30-kor Pék Tibor, A mitől vagy kitől? változó klíma című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

 

MÁRCIUS 15.

Ismét Batthyány Emléktúra a Rábán

Körkép – Az Arrabo Szabadidősport egyesület március 15-én, vasárnap az idén is megrendezi a Batthyány Emléktúrát a Rábán. a résztvevők 10 órakor szállnak vízre a rumi közúti híd alatt, a jobb partról. A táv 12,5 folyamkilométer, a cél az ikervári duzzasztómű, úgy 12-13 óra körül ér be a célba a mezőny. A szervezők korlátozott számban tudnak kenukat biztosítani. A folyó vadvízi jellegére tekintettel, a túrázókat képzett vezetők segítik, kísérik. Nevezni csütörtökig lehet.

Március 15-e díjátadó gálával

Kőszeg – Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének 167. évfordulója alkalmából március 15-én 16 óra 30 perckor a Jurisics téren ünnepi megemlékezés kezdődik. Beszédet mond dr. Kondora Bálint a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke. 17 óra15 perckor a Jurisics várban a Művészeti Szemle díjátadó gálaműsora kezdődik.

Kőszeg várja a pingpongosokat

Kőszeg – Vasárnap asztalitenisz-versenyt rendeznek a Bersek iskolában a „Kőszeg vár" Kupáért játékengedéllyel rendelkezők és amatőrök számára. Nevezni a helyszínen 8.45-ig lehet ingyenesen. Az utánpótláskorúak (általános és középiskolások) fiú és lány egyéni küzdelmei 9 órakor kezdődnek. A 11 órakor rajtoló felnőtt kategóriában férfi amatőröknek és igazoltaknak, illetve nőknek is lesz egyéni versenyük, párosban nyílt viadalt hirdettek. Az érmesek mellett a legeredményesebb egyesületet is díjazzák a „Kőszeg vár" vándorserleggel.

Kiállítás

Szombathelyi Képtár: Vasárnap 15 órakor A magyar gobelin 100 éve, ingyenes tárlatvezetés a kiállításban. A tárlatot bemutatja: Cebula Anna művészettörténész, igazgató.

Nézze meg, hogy ünnepelnek március 15-én Vas megyében!

 

MÁRCIUS 14.

A város kétnapos ünnepet tart

Szombathely – A Vasi Skanzenben kezdődik március 14-én 10 órától az ünnepi programsorozat a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola diákjainak műsorával. Ünnepi beszédet mond: dr. Puskás Tivadar polgármester, majd huszártoborzó lesz, ismerkedés a huszártábor életével, lovashuszár-bemutatók, népzenei és táncos programok, huszárvirtus-vetélkedők, Kossuth-nóta verseny. Március 15-én, vasárnap reggel 9-kor kezdődik a felvonulás lovasok, zenészek és táncosok felvezetésével a Gagarin utcától az Ady téren át (ahol megkoszorúzzák Petőfi szobrát) a Március 15. térre. Itt a Neumann János Általános Iskola diákjai adnak műsort, majd 10.45-től a Savaria Múzeum parkjában fellépnek: a Boglya, a Pilvax, az Ungaresca. Ünnepi beszédet mond: dr. Hende Csaba miniszter.

Motorosok a klubban

Répcelak – Az ország legnépszerűbb motoros zenekara – ezt állítja önmagáról az egykori Deák Bill Blues Band dobos, a saját zenekarában a mikrofont is magához ragadó Szabó Blöró István által vezetett Blues Company. Nem alaptalanul mondják mindezt, hiszen húzós rock és blues alapú zenéjükkel, közérthető, helyenként kissé vulgáris, máskor inkább humoros szövegeikkel pillanatok alatt fantasztikus hangulatot képesek varázsolni a nézőtérre és a színpadra egyaránt. Az immár több mint két évtizedes múlttal rendelkező zenekar azonban nem csak a motoros találkozókon ért el sikereket, a rockkocsmák és klubok világában is remekül megállják helyüket. Március 14-én mindezt a répcelaki Korona Klubban is bebizonyíthatják, hiszen a nemzeti ünnepünk előestéjén a közkedvelt Vas megyei szórakozóhelyen lépnek majd fel. A kilenc órakor kezdődő program vendége a csornai Rock-Torock lesz.

Ifjúsági kör alakult a gyülekezetben

Sárvár – Az evangélikus gyülekezet életében újabb csoport alakult: az Evangélikus Ifjúsági Kör. A fiatalokat tömörítő csoport összejöveteleit szombatonként, 16 órai kezdettel tartják a parókián. A szervezők a színes programokra szeretettel hívnak minden megkonfirmált fiatalt, hogy egymás hite által is erősödjenek.

Megyei bajnokság terematlétikában

Kőszeg – Március 14-én, szombaton a Kőszegi Béri Balog Ádám Általános Iskola tornacsarnokában rendezik meg a megyei terematlétikai bajnokságot. Az I–II. korcsoportosok 9 órakor kezdenek, sprint és többkörös futásban vetélkednek. A III–IV. korcsoportosok programjában sprint, több körös futás, ötösugrás, tömötttlabda-lökés és magasugrás szerepel. A versenyük 10.30-kor rajtol.

Öregfiúk gyűrik egymást kispályán

Szombathely – Második alkalommal ad otthont szombaton a Farkas Károly utcai sporttelep az Arborétum Sportcentrum Kupa öregfiúknak kiírt kispályás labdarúgótornának. Tizenkét csapat nevezett – a Vassurány érkezik címvédőként. A csoportmecsek 8 órakor kezdődnek, a +35-ös korosztály 1x15 perces meccseket játszik a palánkos, műfüves pályán.

Ütik majd a rézdobot

Március 14-én este a Nádasdy Múzeumban, másnap a várudvaron ünnepelnek a sárváriak.Méltó módon emlékeznek meg a városban az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulójáról. Az ünnep előestéjén 18 órától a Nádasdy Ferenc Múzeum dísztermébe várják a sárváriakat, akik a Regös együttes Ütik a rézdobot című zenés összeállításával hangolódhatnak rá a nemzeti ünnepre. Március 15-én 10.30-kor a Nádasdy-vár udvarán kezdődik a városi ünnepség, amelynek szónoka Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatója lesz. 11 órakor Batthyány Lajos, Kossuth Lajos és Széchenyi István emléktáblájánál és Petőfi Sándor szobránál koszorúznak, majd a művelődési központban kinyit a Pilvax kávéház.

Sárvár Kupa országos karate

Sárvár – A Sárvári Shotokan Karate Egyesület szombaton 10 órás kezdéssel a Nádasdy iskola sportcsarnokában rendezi a 15. Sárvár Kupa országos karateversenyt. A szervezők közel 30 egyesület több mint 200 sportolójának a részvételére számítanak. A mérkőzések három küzdőtéren, 12 korcsoportban zajlanak, a versenyzők egyéni formagyakorlat és küzdelem kategóriában tehetik próbára a tudásukat. Az esemény rangját a magyar JKA karate válogatott szereplése is jelzi. A szervezők várják a sportág kedvelőit.

Grecsó Krisztián, tárlat és Ataru

Szentgotthárd – Március 14-én Tavaszköszöntő fesztivál kezdődik Szentgotthárdon: 17 órakor nyílik meg Kázárné Gabi amatőr üvegfestő Életfák és mozaikok című kiállítása a színház aulájában. A vendég-kiállító: Barabásné Ibolya, aki csuhéból készült húsvéti alkotásaival érkezik. Március 19-én 17 órakor Grecsó Krisztián – a Pletykaanyu, Tánciskola, Mellettem elférsz, Megyek utánad ... című könyvek szerzője – lesz a Pannon Kapu Kulturális Egyesület vendége a színház aulájában. A rendezvényre a belépés ingyenes. Március 21-én 17 órakor az Ataru Taiko japán dobszínház koncertezik a színház nagytermében.

Lelkinapok más és más imafajtákkal

Szombathely – A Martineum Felnőttképző Akadémián (9700 Szombathely, Karmelita u. 1) szombaton fél 10-től különféle imafajtákat lehet megismerni az „imaiskolában". Az ezt vezető szociális testvérek szerint érdemes néhány módszert megtanulni, gyakorolni, hogy ezáltal felkészítsük magunkat (készségessé tegyük a szívünket) arra, hogy az Úristen hozzánk intézett szavát meghalljuk, és rendszeres kapcsolatba lehessünk vele. Április 18-án és május 9-én is lesz ingyenes „imaiskola" a Martineumban.

Rendezvény

Szombathely - Vasi Skanzen: szombaton 10–15 óráig ünnepi műsor a 48-as forradalom évfordulóján. Előadják: a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Művészeti Iskola diákjai. Huszártoborzó gyerekeknek, felnőtteknek, családi programok. Ismerkedés a huszártábor életével, lovashuszár-bemutatók, népzenei és táncos programok, huszárvirtus-vetélkedők, Kossuth-nóta verseny.

Agora – Gyermekek Háza: szombaton 9–12 óráig Kézműves kuckó. Téma: Kokárda és bokréta készítése.

NYME-SEK Zenei Intézeti Tanszék (Géfin Gyula utca 28.): szombaton „Vas megyében verbuválnak". 17.30-kor Gyermektáncház. 19 órakor Táncház Vas megyei verbunktáncokkal. Muzsikálnak: Horváth Attila és barátai.

Koncert

Szombathely - Végállomás Klub: szombaton 19 órakor a thrash metal nagyágyúja, a Moby Dick érkezik a klubba. Földi pokol című nagylemezüket mutatják be, de lesznek régi, klasszikus slágerek is. A hangulat fokozásáról a Noctis és a Vesztegzár gondoskodik.

Hegyfalu. Művelődési Ház: szombaton 19 órától APEX emlékkoncert. Negyedik alkalommal szerveznek emlékkoncertet az egykori APEX (orvosi latin: szívcsücsök) zenekar – azóta elhunyt – tagjai emlékére. Színpadra állnak a régi és új zenekar tagjai. Várják a régi barátokat, ismerősöket a buliba, ahol fellép az Ndrew's Acoustic, a Red Rockets, és természetesen a hazaiak az APEX, és a Galeri.

Kiállítás

Szombathely - Smidt Múzeum: A Smidt Múzeum '48-as kincsei. 14 órakor Németh Tamás tárogatóművész előadása. 14.30-kor Interaktív tárlatvezetés gyerekeknek. 16 órakor Dr. Smidt Lajos 1848-as relikviái – Keppel Csilla történész előadása. 14–17 óráig kézműves foglalkozások: linómetszés, kötélverés, hajtogatás, sablonfestés.

 

MÁRCIUS 13.

Csemer Boglárka MMIK-ban dalol

Szombathely – Csemer Boglárka Boggie Wars For Nothing című dalával megnyerte a Dal-versenyt, ő képviselheti Magyarországot a 2015-ös bécsi Eurovíziós Dalfesztiválon. A Dal-győzelem után elsőként viszont Szombathelyen lép föl. Március 13-án (pénteken) 21 órakor az MMIK-ban hangzanak föl Boggie legkedvesebb dalai. A Wars For Nothing mellett további „egyszerű, őszinte és mély mondanivalójú dalokat” ígér az énekesnő.

A forradalomról emlékeznek meg

Szentgotthárd – Az önkormányzat március 13-án tart ünnepi megemlékezést az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 167. évfordulója alkalmából. 17 órakor megkoszorúzzák a hősi emlékművet. Ezt követően 17 óra 45 perckor „Piros, fehér, zöld ..." címmel A Szentgotthárd és Térsége Széchenyi István Általános Iskola 5-8. évfolyamos tanulói adnak műsort a színházteremben. Köszöntőt mond Huszár Gábor polgármester.

Lelki imanap lesz a pápa kérésére

Szombathely – Ferenc pápa az idei évben meghirdette a „24 óra az Úrért" elnevezésű lelki napot. Ennek lényege, hogy minden évben legalább egy alkalommal minden templom egész nap nyitva legyen, ahová csendes adorációra és lelki töltekezésre betérhetnek a hívek. A március 13-14-ére kitűzött imanap mottója: „Isten végtelenül irgalmas". Szombathelyen változik emiatt a 24 órás szentségimádás programja. Az eredetileg március 14-ére kitűzött szentségimádás március 13-án, este 6 órakor kezdődik. A helyszín változatlan: a Szent Norbert-templom. Március 14-én, este 6 órakor Veres András megyés püspök mutat be szentmisét a szombathelyi templomban.

Kreatív díszek a helyi kultúrházban

Magyarszombatfa – Magyarszombatfáért Hagyományőrző És Faluszépítő Egyesület újabb programmal várja az érdeklődőket. Húsvétváró kreatív délutánokat szerveznek a kultúrházban minden kedden és pénteken egészen április 4-ig, 17 és 20 óra között. Hozzáértő segítséggel lehet kreatív díszeket, dekorációkat készíteni és tojásokat festeni. A szervezők annyit kérnek, hogy tojást mindenki vigyen magával!

Nemzeti ünnep

Ikerváron a Batthyány emlékműnél pénteken március 13-án 17:00 órai kezdettel kezdődik a koszorúzási ünnepség. "Piros, fehér, zöld" c. szerkesztett műsorral köszöntik az ünnepet a helyi iskolások Pástiné B. Gabriella rendezésében. A rendezvényen közreműködik Németh Tamás tárogatóművész. A lelkesítő ünnepi köszöntőt - mint az a településen már hagyomány – az idén is középiskolai diák mondja Szőke Szeverina személyében, aki a sárvári Tinódi Gimnázium tanulója.

Otthonszínház intézetlakóknak

Szombathely – Látásfogyatékkal élőknek, az időskorúaknak és intézeti lakóknak kínál új lehetőséget a Savaria Lions Club az „otthonszínház" megszervezésével. Március 13-án 14 órától a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézetben tartják az első előadást, fellép Kelemen Zoltán színész és Varga Richárd énekes, gitáros. A cél az intézeti lakóknak az „otthonukba" elhozni a művészetet, segítve ezzel mentális gondozásukat.

Megemlékeznek a szabadságharcról

Őriszentpéter – Délután 17 órakor tartják Őriszentpéteren az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepséget a művelődési házban. A rendezvényen ünnepi beszédet mond Rimán Lászlóné alpolgármester. A műsorban fellépnek: Olasz Katalin énekes, a Lábas Pajtások, az Őrségi Dalárda és az általános iskola diákjai és énekkara. A megemlékezést után koszorúzás lesz a város központjában lévő emlékműnél. Az ünnepi programhoz tartozik még, hogy a református templomban március 15-én ünnepi istentisztelet lesz,  azt követően koszorúznak a templomkertben lévő szabadságharcosok kopjafájánál.

Forradalmi játékok péntek délután a téren

Celldömölk – Pénteken 15.30-kor kezdődik meg a belvárosi Szentháromság téren az 1848-as forradalom évfordulójának megünneplése. A gyerekek történelmi játszóházban élhetik át a korabeli eseményeket, készíthetnek csákót, kardot, zászlót, kokárdát, megfogalmazhatják a saját 12 pontjukat. Lesz zenés-táncos toborzó, szökési kísérlet a börtönből: azaz a labirintusból, 16 órakor közösen mondják el a Nemzeti dalt. A városi megemlékezésre 16.30-kor kerül sor az 1848/49-es emlékhelynél, a régi városházánál, ahol Fehér László polgármester mond ünnepi beszédet, fellépnek a városi általános iskola diákjai, valamint a Kemenesalja Néptánccsoport és a Soltis színház.

Rendezvény

Zarkaházi Szily-kastély: pénteken 17 órakor kezdődik a zarkaházi Szily-kastélyban működő irodalmi körben a „Nagynevű elődök – híres szombathelyiek" című sorozat 4. előadása. Egyúttal megemlékeznek dr. Pető András, Országh László, Kárpáti Kelemen és dr. Pável Ágoston életútjáról. Aztán híres helyi sportolók, Rajczy Imre, Asbóth József, a Nagy-testvérpár, Tóth Géza és Németh Pál, a „dobópápa" világraszóló eredményeiről esik szó.

Vasvár - Dr. Bendefy László Városi Könyvtár: pénteken 18.30-kor Pék Tibor, A mitől vagy kitől? változó klíma című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Kiállítás

Vasvár - Nagy Gáspár Kulturális Központ, Castrum Galéria: pénteken 17.30-kor Biczó Antal festőművész Házak, tájak, hangulatok című kiállításának megnyitója. Computer grafikák az Őrség festői foltjairól és a vasi vizek világáról. A kiállítást megnyitja: Kozma Gábor újságíró. A tárlat március végéig várja az érdeklődőket.

KONCERT

Szombathely - Végállomás Klub: pénteken 21 órakor a honi hip-hop színtér vezető bandája, a Kezdet Phiai lép színpadra. Vendég a Rossz Nyelvek, a lemezjátszók mögött DJ. Laki. Szombaton 19 órakor a thrash metal nagyágyúja, a Moby Dick érkezik a klubba. Földi pokol című nagylemezüket mutatják be, de lesznek régi, klasszikus slágerek is. A hangulat fokozásáról a Noctis és a Vesztegzár gondoskodik.

 

MÁRCIUS 12.

Fotókkal a Nílustól a Vörös-tengerig

Szombathely – A Nílustól a Vörös-tengerig címmel nyílik kiállítás Lantai-Csont Gergely szudáni fotóiból az Iseumban. A tárlatot dr. Lassányi Gábor regész-egyiptológus, a Magyar Régész Szövetség elnöke ajánlja a közönség figyelmébe március 12-én 17 órakor.

Friss francia filmet tessék!

Szombathely – Magasabb üzemmódba kapcsol a Frankofón Filmnapok-sorozat az Agora – Savaria filmszínházban. Csütörtökön 18 órakor vetítik először Lisa Azuelos Elemi szerelem című, magyar feliratozással ellátott filmjét, amelyet aztán március 15-éig műsoron tart a mozi. Szintén mától 15-éig látható Az új barátnő című vadonatúj, szinkronizált Francois Ozon-film, amelyben Sophie Marceau is föltűnik. A mai vetítés 20 órakor kezdődik. Párkapcsolatok, veszteségek, folytonos boldogságkeresés.

KRAFT pályázat középiskolásoknak

Kőszeg – Találd ki Kőszeget! mottóval alkotópályázatot indít a kőszegi KRAFT Projekt a kőszegi és Kőszegen tanuló középiskolások számára két kategóriában. Az alkotás során végiggondolják azt, hogyan tudnák lakóhelyüket fejleszteni, újragondolni, újraértelmezni, még szerethetőbbé, vonzóbbá és élhetőbbé tenni. Az alkotópályázathoz kapcsolódó workshopot csütörtökön 15 órától rendezik meg az Európa Házban.

Csütörtökön van a vese világnapja

Szombathely – Csütörtökön 10. alkalommal rendezik meg a Vese Világnapját. Ez alkalomból a B. Braun Avitum 6. számú Dialízisközpontban (Hübner János u.1–3) 14–18 óráig nyílt napot tartanak a központ tárgyalótermében, ahol vetített képes előadást tartanak a cég és a nephrológia erőfeszítéseiről, hogy ellássák a lakosság körülbelül egytizedét érintő, vesebetegséggel küzdő pácienseket. Megyénkben 1976 óta van szervezett nephrológiai ellátás, 1978 óta dialíziskezelés. Itt működik az ország második legtöbb beteget ellátó dialízis központja és a lakosság számához viszonyítva megyénkben dializáljuk a legtöbb beteget – ami nem azt jelenti, hogy itt a legtöbb a vesebeteg, hanem azt, hogy itt a rászorulók a lehető legmagasabb arányban hozzájutnak a kezeléshez. Az idült vesebetegségben szenvedők száma világszerte növekszik, ennek fő okai a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás és az időskorúak számarányának növekedése.

Rendezvény

MMIK Nagyterem: csütörtökön 18 órakor Pokoli történetek – Angyali történetek, avagy két óra alatt a Föld körül Vujity Tvrtko-val.

Kiállítás

Iseum Savariense: szerda–szombat 10–17 óráig. Csütörtökön 17 órakor A Nílustól a Vörös–tengerig. Fotókiállítás Lantai-Csont Gergely szudáni képeiből. 2013 őszén Lantai-Csont Gergely, a fiatal magyar fényképész, mintegy négy hónapos kelet-afrikai expedíciót szervezett az Afrikai Magyar Egyesület támogatásával. A National Geographic Traveller magazin rangos díját 2013-ban elnyert fotós fő célja az Egyiptomtól egészen Kelet–Kongóig tartó úton, a zárt közösségek felkeresése és magas színvonalú fotódokumentáció készítése volt. Az út szudáni szakaszán az expedíció szakmai konzulense Lassányi Gábor volt. A tárlat elsődleges célja Szudán gazdag kultúrájának és kulturális örökségének bemutatása. Másodlagos cél a legdélebbi ismert magyar kötődésű csoport, a magyarabok bemutatása hazai kiállításon. A kiállítás május 17-éig tekinthető meg.

Sárvár. Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: csütörtökön 17 órakor, a Szakrális emlékek; Szentképek, énekes– és imakönyvek, vallásos kiadványok a 18–19. és 20. századból című kiállítás megnyitója. A tárlatot megnyitja: Orbán István kanonok.

 

MÁRCIUS 11.

Bájoló: évadzáró és a folytatás

Szombathely – Az Agora-művészeti fesztiválon nyertes fiatal előadó, Vesztergom Péter lesz Boros Ferenc vendége a Bájoló-sorozat tavaszi évadzáróján, március 11-én (szerdán) 17 órakor a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti előadótermében. A beszélgetés mellett Leonard Cohen, Elton John, a Beatles és mások dalai hangzanak el, Vesztergom Péter előadásában. Ezzel véget ér ugyan a Bájoló-évad, de tervek szerint a program sokak örömére folytatódik: a Berzsenyi Dániel Könyvtár – és a zenés-beszélgetős sorozat szervezője, Boros Ferenc – továbbra is nyitott kapukkal várja a bemutatkozni vágyó középiskolás és egyetemista fiatal tehetségeket. Lehet jelentkezni!

A magatartási zavarról beszélnek

Szentgotthárd – A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat szervezésében „Legyetek jók, ha tudtok!" címmel, Móritz Márta gyermekpszichológus tart előadást a Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal Refektóriumában március 11-én 13 óra 30 perctől. A magatartási, az aktivitás és figyelem zavarai, a tünetek, valamint az ellátás és a kezelési lehetőségek is szóba kerülnek majd.

RENDEZVÉNY

Szombathely – Szombathelyi Képtár: március 11-én, szerdán 17 órakor Schrammel–napló címmel, könyvbemutató. Vendég: Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész. Beszélgetőtárs: Dvorszky Hedvig Ferenczy Noémi-díjas művészettörténész, Vig Károly tudományos igazgatóhelyettes, Savaria MHV Múzeum.

Kiállítás

Szombathely - Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Galériája: (Simon István u. 4.): szerdán 15 órakor, Versvarázs című kiállítás megnyitója. Közreműködnek: a Dr. Tolnay Sándor Általános Iskola tanulói. A rendezvényt megnyitja Devecsery László. A tárlat megtekinthető április 12-éig, naponta 8–18 óráig, kivétel ünnepnapokon.

 

MÁRCIUS 10.

A daganatok kezelését firtatják

Szombathely – Az „Együtt Egymásért" Eséllyel az Életért Egyesület előadást szervez március 10-én (kedden) 17 órától a Humán Civil Házban. A „Sugárkezelés szerepe a daganatok gyógyításában" címmel dr. Padányi Gergő tart előadást.

Egészségügyi mérések ingyen

Szombathely – A Zanati közösségi Házban március 10-én 17 órakor a Vas Megyei Szív Egyesület egészségügyi szűrést végez. Vérnyomásmérés, koleszterin-, cukormérés és tanácsadás várják az érdeklődőket.

A csillagok közé repít az előadó

Szombathely – Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ dísztermében március 10-én, kedden 17 órakor dr. Péntek Kálmán főiskolai tanár „Nagy pillanatok a csillagászat történetében" címmel tart előadást. A díszterembe várnak minden érdeklődőt, az előadás része a nyugdíjas egyetem programsorozatnak.

Batthyány és Szily küzdelme

Körmend – A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége körmendi csoportjának szervezésében dr. Gyürki László tart előadást Batthyány József bíboros és Szily János püspök küzdelme II. József egyházpolitikájával címmel. Kezdés kedden 18 órakor a polgármesteri hivatal nagytermében.

A változó klímával ismerkedhetnek

Horvátzsidány, Kiszsidány – Horvátzsidányban a művelődési házban március 10-én, kedden 17 óra 30 perctől Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma" című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket. Kiszsidányban az önkormányzatnál ugyanezen a napon, ugyanerre a programra este hét órától invitálják a résztvevőket.

Kreatív díszek a helyi kultúrházban

Magyarszombatfa – Magyarszombatfáért Hagyományőrző És Faluszépítő Egyesület újabb programmal várja az érdeklődőket. Húsvétváró kreatív délutánokat szerveznek a kultúrházban minden kedden és pénteken egészen április 4-ig, 17 és 20 óra között. Hozzáértő segítséggel lehet kreatív díszeket, dekorációkat készíteni és tojásokat festeni. A szervezők annyit kérnek, hogy tojást mindenki vigyen magával!

A nagyvilággal ismerkedhetnek

Szentgotthárd – A Pannon Kapu Kulturális Egyesület szervezésében március 10-én, 17 órától folytatódik Ezerarcú Világ – Utazási élmények sorozat. A mostani állomás Szenegál lesz, ahova Tóth Csaba kíséri el az érdeklődőket. A rendezvényre a belépés ingyenes. A következő barangolás helyszíne is izgalmas élményeket ígér, Rómában és a Vatikánba kalauzolják el az érdeklődőket.

Vadászatról a galériában

Vép – Tavaszi galérianyitót rendeznek a vépi óvodában március 10-én 11 órakor. A kiállítás az erdőről a vadakról és a vadászatról szól. Megnyitja: Kámán György vadász, aki erdészeti, vadászati történeteket mesél.

Planetárium a faluházban

Győrvár – A győrvári faluházban március 10-én az iskola szervezésében a Partiscum Mobil Planetárium lesz a vendég. Egy hatalmas mobil sátrat állítanak fel, ahol az iskola minden tanulója és a környék óvodásai is egy-egy 45 perces előadást tekinthetnek meg.

RENDEZVÉNY

Szombathely – Savaria Múzeum: március 10-én, kedden 16 órakor, Kultúrák peremén – tudomány közepén címmel, könyvbemutató. A magyarországi szlovének néprajzi kutatóját, a 60 esztendős M. Kozár Máriát köszöntő tanulmánykötetbe hazai és szlovéniai barátai, ismerősei, tisztelői írtak a Szentgotthárd környéki szlovénekhez, illetve az általuk lakott vidék és környéke néprajzához, kultúrtörténetéhez kötődő cikkeket. A magyarországi szlovének néprajza sorozat 6. köteteként napvilágot látott kiadványt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a Magyar Néprajzi Társaság adta ki.

Agora – Gyermekek Háza: március 10-én, kedden 14.30-kor Világjárók előadássorozat, élménybeszámolókkal egzotikus országokról. Skandinávia végvidékein – Dr. Vig Károly előadása.

Zanati közösségi Ház: március 10-én, kedden 17 órakor a Vas Megyei Szív Egyesület egészségügyi szűrést végez. Vérnyomásmérés, koleszterin-, cukormérés és tanácsadás várja a z érdeklődőket.

Humán Civil Ház (Bem J. u. 9/B.): kedden 17 órakor „Együtt Egymásért" Eséllyel az Életért Egyesület előadást szervez, a Sugárkezelés szerepe a daganatok  gyógyításában... címmel. Előadó: dr. Padányi Gergő.

Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ, C előadó (földszint): március 10-én kedden 18 órakor, Gomba és időjárás címmel, Kalauz József tart előadást.

Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ, díszterem: március 10-én, kedden 17 órakor, Dr. habil Péntek Kálmán főiskolai tanár, Nagy pillanatok a csillagászat történetében címmel tart előadást a nyugdíjas egyetem előadássorozat keretében.

Horvátzsidány - Művelődési Ház: kedden 17.30-kor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma" című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Kiszsidány - Önkormányzat: kedden 19 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma" című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Bük - Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár Színházterme: kedden 19 órakor Dunai Tamás, Jászai Mari–díjas, Érdemes művész „Szavakat fúvok" című önálló estje kerül megrendezésre. A műsorban elhangzanak többek között Szép Ernő, Márai Sándor, Radnóti Miklós, Babits Mihály, József Attila, Nagy László versei francia sanzonnal fűszerezve, klarinéttal és szaxofonnal kísérve.

 

MÁRCIUS 9.

Nem csak a 20 éveseké a világ

Körmend – A körmendi városi nyugdíjas klub városi nőnapi ünnepséget tart március 9-én 14 órakor a Körmendi Kulturális Központ Berzsenyi utcai épületében. A város szépkorú asszonyait Bebes István polgármester köszönti, műsort adnak a Rázsó Imre Szakközépiskola diákjai.

RENDEZVÉNY

Szombathely – Cafe Frei (Fő tér 24.): március 9-én, hétfőn 18 órakor, Kalandor–Kör, Kiss Norbert – Európa–bajnok gyorsasági autóversenyző mesél utazásairól.

 

KIÁLLÍTÁS

Szociális otthon: a Képeslevelezőlapgyűjtők Egyesületének szervezésében, Az ókor művészete címmel nyílott képeslap kiállítás, mely március 31-éig várja a látogatókat.

Sárvár. Nádasdy-vár, Galeria Arcis: Renate Rosenbauer festőművész kiállítása nyílott. A tárlat megtekinthető április 4-éig, hétköznap 10–17 óráig, szombaton 9–13 óráig.

Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Herman Galéria (Ernuszt K. utca 1.): „Ghána egy kutatótanár szemével" címmel, dr. Kúti Zsuzsanna fotóiból válogatott kiállítás nyílt. A tárlat április 11-éig látogatható.

Kőszeg. Hotel Irottkő aula: A kőszegi Csók István Művészkör alakulásának negyedik és Csók István születésének 150. évfordulóján, Tóthárpád Ferenc kőszegi író–költő versei alapján készült alkotásaiból," Illusztrációk" címmel nyílt festmény- és fotókiállítás. Kiállító alkotók: Berényi Sándor, Bráder Tamás Gusztáv, Domsa Károly, Gódor József, Gyöngy Kálmán, Jencsky Beatrix, Koppándi József, Palcsó Julianna, Szabadfi Marianna, Tálas Ágnes, Tölgyesi Ildikó, Zsarnai Sándor. A kiállítás április 10-éig várja az érdeklődőket.

Kőszeg - Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja.

Sárvár. Nádasdy-vár, Folyosó Galéria: Dr. Med. Nógrády László, Négy földrész vadállatai címmel fotókiállítása nyílt. A tárlat megtekinthető: március 30-áig, naponta 10–18 óráig.

Szombathely - Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Tárlatok: Szent Márton, a katona. Végtelen sokféleség – A rovarok birodalma. A Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítása. Szamár-sziget szellemkatonái. A szicíliai maffia rettegett börtönszigetén, az ördög szigetének is nevezett Asinarán I. világháborús hadifogolytábor működött: Hogyan maradt a 85 ezres fogolytömegből hatezer élőhalott? Hová tűnt az elveszett hadsereg? Erről mesél a kiállítás, 100 év elteltével most először.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–péntek 8.30–15.30, csak előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552).

Berzsenyi Dániel Könyvtár, földszinti előadóterme: március 17-én 17 órakor, Trans/zit'89 a Goethe Institut vándorkiállításának megnyitója és beszélgetés a korabeli eseményekről. Vendég: Hollósi Gábor rendőrezredes, a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola igazgatója. A kiállítás megtekinthető április 4-éig.

Smidt Múzeum: szerda–péntek, 10–17 óráig. Időszaki kiállítás, amely a szombathelyi származású kétszeres Európa-bajnok és kétszeres olimpiai bronzérmes páros műkorcsolyázó Nagy Marianna és Nagy László nemzetközi pályafutásának személyes emlékeit mutatja, különös tekintettel a szombathelyi emlékekre. A zene mindenkié címmel mutatja be a múzeum a Schola Cantorum Sabariensis és Szombathely Város Fúvószenekara emlékeit.

Szombathelyi Képtár: szerda, péntek, szombat 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig tart nyitva. Benkő Sándor fotóművész A pillanat relatív igazsága című kiállítása megtekinthető március 15-éig. A magyar gobelin 100 éve című kiállítással 30. születésnapját ünnepli a képtár. A műfajtörténeti séta Ferenczy Noémi gobelinjeitől indul és egészen a jelenkort reprezentáló művekig tart.

Felsőcsatár, Vashegy - Vasfüggöny Múzeum: szombattól ismét, naponta 10–19 óráig várja az érdeklődőket a múzeum. Csoportos igény esetén a tulajdonos (megépítő) vezetésével tekinthető meg, aki valós, megtörtént szökési kísérleteket mutat be a korhű, illetve eredeti eszközök segítségével a történelmi időszakok sorrendjében.

Cafe Frei (Fő tér 24.): „Ablak" Szendiszűcs István kiállítása. Különös fantáziavilágra nyit ablakot Szendiszűcs István. Egy világra, amely telis–tele van színes léggömbökkel, tündérszerű női alakokkal, tarka bútorokkal, magányos játékmackókkal. A keramikusként indult szombathelyi művész képein megjelennek élete kísérői: hol egy hollóval, hol egy rókával osztja meg mindennapjait. A tárlat március 15-éig megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!