Programok

2014.11.09. 19:35

Programok, rendezvények Vas megyében november 10-től

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények november 10-tól. Böngésszen, és válogasson!

DECEMBER 10.

Mojszejev: Hetvenhét éve a színen, újra nálunk

Szombathely – A világhírű Mojszejev Balett magyarországi turnéján útba ejti Szombathelyt. Egyszer régen, 1967-ben már járt itt az együttes. Most az Arena Savariában lép fel, mert a sportházat éppen átalakítják. December 10-én 19 órakor kezdődik a Mojszejev Balett előadása az Arena Savariában, Agora-szervezésben. Jegyek a Vas Népe Széchenyi utcai ügyfélszolgálati irodájában is kaphatók.

Az 1906-ban Kijevben született Igor Mojszejev nevét a róla elnevezett stílus tette ismertté, amelyet a különböző népek táncai és a hagyományos balettelemek ötvözésével alakított ki. A nevét viselő, világhírű táncegyüttese 1937 februárjában jött létre. Az egyedülálló műfaj, a szcenikus néptánc sok gyötrelmes munka során alakult ki. Különleges képességű és képzettségű táncosokra volt szükség hozzá. Az együttesbe bekerülni rang volt, Mojszejev maga válogatott a jelentkezők között, akiknek előbb stúdiós képzésen kellett részt venniük. Az alapító már nincs köztünk, de a legenda és az együttes tovább él: a légtáncosok december 10-én Szombathelyen lépnek föl.

 

NOVEMBER 30.

Kispályás foci Cellben, Kőszegen

Celldömölk, Kőszeg – Nagypályás csapatoknak rendeznek kispályás egyesületi labdarúgótornát november 30-án Celldömölkön a városi sportcsarnokba. A szervezők (Velencei Tibor, Mangenelli Zsolt) a megyei I. osztályig bezáróan várják a csapatokat. Nevezési határidő: november 23. A részvételhez szükséges érvényes játékengedély és sportorvosi igazolás. Kőszegen a hagyományos Cáki Csikó Csárda Kupa kispályás labdarúgótornának ad otthont a november 19–21-én a Béri Balog Ádám Általános Iskola tornacsarnoka. Ezen az erőpróbán nincs megkötés, bármely osztályban szereplő labdarúgó pályára léphet. A szervezők csak az első 24 csapat jelentkezését fogadják el. Nevezni december 16-ig – 15 óráig – lehet az iskolában. A szervezők (Földesi János) várják az érdeklődőket.

 

NOVEMBER 29.

Csodálatos nők

Szombathely – Tűz és jég, szertelenség és fegyelem, nyíltság és bezárkózás: Edith és Marlene, vagyis Botos Éva és Nagy-Kálózy Eszter vendégjátéka az MMIK színpadán. Mészáros Márta, a női sorsok érzékeny krónikása rendezésében láthatja a szombathelyi közönség az Edith és Marlene című előadást, amelyben a 20. század két emblematikus, legendás előadóművésze, Edith Piaf és Marlene Dietrich jelenik meg a színen: Edith-et Botos Éva, Marlene-t Nagy-Kálózy Eszter játssza Marton Róbert, Kecskés Karina, Puskás Péter és Szokolai Zoltán társaságában.

„Különös élmény számomra, hogy bő huszonöt év után újra életre kel Budapesten az Edith és Marlene, amit Mészáros Márta biztatására írtam a Pesti Színháznak, és amit ismét ő rendez", írja az előadáshoz fűzött bevezetőjében a darab szerzője, Pataki Éva, hozzátéve, hogy „ma nem mernék róluk írni, ilyen őrültségbe csak fiatalon vág bele az ember".  Az előadásban a híres dalok is megszólalnak. Edith és Marlene november 29-én 19 órakor érkezik az MMIK színpadára.

 

NOVEMBER 22.

Ismét világsztárok jönnek

Szombathely – Újabb világsztár zenekar érkezik a jövő héten a vasi megyeszékhelyre, november 22-én, szombaton este az G.B.H. ad koncertet a Végállomásban, amelyet jogosan tartunk a punk stílus egyik alapzenekarának. Az 1978-ban alapított brit zenekar a műfaj óriásai közül szinte egyedülálló módon jelenleg is folyamatosan turnézik, s bár többször is felléptek hazánkban, Szombathelyen azonban még sosem jártak. A jövő heti koncertjükhöz egy spanyol (Bastards On Parade) és egy szlovén zenekar (Odpisani), valamint a hazai legendák közül az ETA is csatlakozik.

Duplázni fog Bödőcs Tibor

Szentgotthárd – Öt évnyi kihagyás után tér vissza Szentgotthárdra Bödőcs Tibor, s rögtön dupla előadást láthat a közönség a humoristától. A november 22-én este öt órára hirdetett műsor már telt házas, a hétkor kezdődő ráadásra azonban még kaphatóak jegyek.

Jubilál a néptánc-egyesület

Kőszeg – A 25 éves Hajnalcsillag Néptáncegyüttes jubileumi műsorára kerül sor a Jurisics vár lovagtermében november 22-én 18 órakor. Az együttes rendszeres fellépője a városi rendezvényeknek, de számos alkalommal képviselte hazáját külföldön is. A csoport többször járt már Erdélyben, ahol megtapasztalhatták a még élő népi kultúrát, az eredeti népviseletek sokszínűségét, és az ősi népdalok szépségét.  Művészeti vezetőjük Dvorákné Kővári Anikó.

 

NOVEMBER 21.

Vasi népzenészek válogatottja

Celldömölk – Az idén a Kemenesaljai Művelődési Központban rendezik meg a vas megyei népzenei együttesek hagyományos találkozóját, megint „Vas megyében születtem..." címmel, azzal a céllal, hogy a megye legkiválóbb együttesei és szólistái megmutatkozhassanak a nyilvánosság előtt, népszerűsítve népzenei örökségünket. A találkozóra az énekesek, zenekarok és szólisták maximum 15 perces hagyományhű anyaggal jelentkezhettek. Ezekből a mutatványokból szakmai zsűri (benne Földesi Jánosné népzenetanszak-vezető, Sebők Lívia népdalénekes, Földesi János népzenetanár) állítja össze a találkozó programját. A válogatott műsort CD-n is rögzítik. A találkozó november 21-én 19 órakor kezdődik a KMKK-ban.

Német, horvát, cigány és magyar

Csepreg – Nemzetiségi napra készül a Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény. A gyerekek november 21-én műsort adnak, közben betekintést nyerhetnek a környéken élő német, horvát és cigány közösségek életébe. A német szekcióba Kőszegről, a horvát szekcióba Horvátzsidányból érkeznek vendégek, előadást tart dr. Karagity Mihály, a Horvát Köztársaság tiszteletbeli konzulja. A roma programban mások mellett föllép Horváth Béla és zenekara.

A cserkészek a Nagy Háborúra emlékeznek

Szombathely - A Nagy Háborús Emlékév programsorozat keretében tart megemlékezést a 350. számú Szent Márton Cserkészcsapat november 21-én, pénteken.

Nemcsak az első világháborúról emlékeznek meg ezen a délutánon, hanem arról is, hogy 25 éve alakult újjá a Magyar Cserkész Szövetség III. Kerülete.

A Szent Márton temetőben felújították Gárdos László cserkész sírját, amelynél Kiskós Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője és Hamza István, a Magyar Cserkészszövetség III. kerületének elnöke, cserkésztiszt mondanak beszédet 15 órakor.

Ezt követően Nagyapáink háborúja címmel rendeznek emlékülést a Szent Márton Látogatóközpontban 16 órától. Schönek Pétertörténész-szociológus a Nagy Háború és a magyar cserkészet címmel tart előadást, Orbán Krisztina történész-hittantanár a honvéd tábori lelkészek szolgálatáról beszél az első világháborúban. Tóth Róbert történész-muzeológus a domonkos szerzetesek háború idején végzett tevékenységéről ad összefoglalást. A domonkosok tárgyi emlékeiből időszaki kiállítást nyit Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke. A program az elesett katonákért, a háború áldozataiért celebrált engesztelő szentmisével zárul 18 órakor.

 

NOVEMBER 19.

Énekes, egy szál gitárral

Szombathely – Varga Richárd tart lemezbemutató koncertet november 19-én este a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Klubok, pincék, kávézók és kultúrházak közönsége ismeri verseit és dalait, ő azt tudja, amit csak kevesen: függetlenül megszólítani. Boros Ferenc beszélget a dalszerzővel lemezről, a dalok születéséről, inspirációkról és sok minden másról.

 

NOVEMBER 18.

A Savaria Szálló nem enged el

Szombathely – A sikerre való tekintettel folytatódik a Savaria Szállóval kapcsolatos nosztalgiázás a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Előbb november 18-án, aztán november 27-én, mindkét alkalommal 17 órára várják az érdeklődőket a BDK-ba, ahol a centenáriumi kiállítás megtekintése mellett beszélgetésre is mód nyílik.

Nyílt nap lesz a gimnáziumban

Szentgotthárd – Megnyitja kapuit a pályaválasztás előtt álló diákoknak a Vörösmarty Mihály Gimnázium. A leendő elsősöket november 18-án, kedden reggel 8 és délelőtt 11 óra között várják majd az intézményben.

A főépítész tart élménybeszámolót

Szentgotthárd – November 18-án, kedden 17  órától az Ezerarcú világ - utazási élmények sorozat keretében Czeiner Gábor, Szentgotthárd város főépítésze Kaliforniába kalauzolja el a látogatókat a Színház aulájában.

 

NOVEMBER 16.

Családi nap lesz vasárnap

Szombathely – November 16-án a Márton napi hagyományokat feldolgozó programon a régi vásárok hangulatát megidéző kézműves helyszínek, Szent Márton életét felelevenítő interaktív játék és a jeles nap nevezetes szokásait megismertető tréfás ügyességi és logikai játékok várják a látogatókat az Agora Savaria Filmszínházban délelőtt 10.00 órától.

A Vatikán kincsei filmen, 3D-ben

Szentgotthárd – Nem mindennapi filmcsemegével várják a mozirajongókat a megújult városi filmszínházba: november 16-án, vasárnap délután háromkor, majd öt órakor – a hazai bemutató előtt egy hónappal – a Csákányi László Filmszínházban vetítik a Vatikáni múzeum című filmet 3D-ben. A Leonardo, Raffaello és Michelangelo műveit felvonultató film a keresztény vallás szentélyét úgy mutatja be, ahogy Magyarországon még soha senki nem látta.

 

NOVEMBER 15.

Horgászok ágvágókkal

Kőszeg – Az év végére három programot tervez a Kőszegi Sporthorgász Egyesület. Ezekre várják tagjaikat, segítőket. Kelemen Péter egyesületi elnök elsőként azt említi: november 15-én, szombaton, Albert napján 8 órától a Téglagyári tónál szerveznek közösségi munkát. Az előző évektől eltérően azt kéri, hogy oda minél többen menjenek ki lehetőleg fűrészekkel, ágvágókkal, mert sok a tereprendezési munka. Természetesen délidőben az ebédről gondoskodnak. November 30-án, vasárnap, András napján 8 órától közgyűlést tart az egyesület. Azon döntenek a 2015. évi horgászrendről, a fizetési kötelezettségekről, így a jegyárakról, a tagdíjakról is. December 6-án, szombaton 8 órától Mikuláskupát rendeznek a Csónakázó tavon. Ez leginkább a tó körüli park téliesítéséről szól majd. Emlékeztetőül közölte: mindhárom napon horgászati tilalom van tavaikon, s a kötelezően előírt közösségi munkát a két napon lehet pótolni.

Az Ungaresca Gedi tiszteletére adja műsorát

Szombathely – A népszerű Ungaresca Táncegyüttes idei nagy évzáró műsora a 2014-es Néptánc panoráma kétnapos programjába illeszkedik, szombaton 18 órától rendezik meg az MMIK-ban Horváth János Gedi tiszteletére. „Nem a pacsirta fontos, hanem a dal" – szokta mondogatni az idén 70. születésnapját ünneplő Horváth János Gedi, a neves néptáncos és koreográfus, a magyar néptánckultúrát – itthon és külföldön is – több mint fél évszázada reprezentáló Ungaresca Táncegyüttes korábbi művészeti vezetője. Nem tudta eltántorítani a szervezőket a szándékuktól: hiába hárított, a műsort neki ajánlják a kerek évforduló alkalmából.  A Vas megyei népzenei hagyományok iránt érdeklődőket már november 15-én, szombaton 14 órától várják egy konferenciára, ahol a vasi néptáncmozgalom tendenciáiról és dr. Pesovár Ernő szellemi hagyatékáról lesz szó, ezt a műhelymunkát koronázza meg az Ungaresca-est. A Néptánc panoráma 2014 programja vasárnap délelőtt 10 órától folytatódik a vasi néptáncegyüttesek fellépésével.

Az Ungaresca műsora Gedi szellemiségét, gondolkodásmódját igyekszik megmutatni a koreográfiáin keresztül. Horváth Győzőtől megtudtuk: azért választották az „Aki dudás akar lenni" címet, mert ez a motívum szerepel az estet nyitó, Profán sirató című számban, Gedi ezzel nyert először országos koreográfiai díjat. A mű az 1974-es amerikai és párizsi diáklázadásokról szól, az Eper és vér című film egyik jelenete ihlette, az, amelyikben a fiatalok a földön ülnek, ritmusokat ütnek, és berohannak a rendőrök, hogy szétverjék őket... A műsorban Gedi további koreográfiái, főleg táncszínházi művek is megjelennek. Az Ungaresca mellett fellép a Boglya, a körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes, az Ungaresca Senior és a Körmendi Senior Csoport.

Almás finomságok fesztiválja

Jánosháza – Almafesztivált rendeznek Jánosházán szombaton. A Millennium Polgári Egyesület és a Szív Egyesület programján a gasztronómiáé lesz a főszerep. Részletek itt!

Az első libafutam Márton tiszteletére

Celldömölk – A Vulkán Gyógy- és Élményfürdő előtt rendez Márton-ünnepet a Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület és a Kemenesaljai Művelődési Központ november 15-én (szombaton) 10 órától. Lesz újbor-áldás és -kóstoló, Márton-napi kirakó. Délután 4-kor megkezdődik az I. VulkánSági Libafutam, 17.30-kor az Ultraviolák bábcsoport Liba-show-t ad elő, 18 órától operett- és könnyűzenei slágerek szórakoztatják a közönséget. Kínálnak libaételeket, lesz gesztenyesütés.

Jegyelővételben a Falco-Paks derbire

Szombathely – Az NB I-es férfi kosárlabda-bajnokság 6. fordulójában, szombaton (18.00) a Falco-Trend Optika Szombathely KC az Atomerőmű SE Paksot látja vendégül. A nagy érdeklődésre való tekintettel a szombathelyi klub elővételben is árusít belépőket. A sérga-fekete drukkerek pénteken 17-19 óra között, szombaton pedig 16.30-tól vásárolhatnak jegyeket az az Arena Savaria főbejárati jegypénztárában.

Kézműves kuckó

Szombathely – November 15-én, szombaton délelőtt 09.00 és 12.00 óra között újabb bütykölési lehetőséggel várják az ügyes kezű óvodásokat és iskolásokat az Agora Gyermekek Házában. Az eseményen részt vevők ezúttal a gömbölyű fonásokat és a kötélverést tanulmányozhatják, majd készíthetik el egyedi alkotásaikat.

Változik a program

Szombathely – Elmarad a Sláger Mulatóban Jolly és Suzy november 15-re meghirdetett fellépése, a népszerű páros helyett Lakatos Jocó és Bartus Jocó duója, a Kreol együttes szórakoztatja a közönséget, amely napjaink trendi, dallamos hangzásvilágát ethno elemekkel és elektronikus stílusokkal vegyíti. Az est másik résztvevője az eredeti programnak megfelelően a Tajtiboy lesz.

Lemezmegjelenést ünnepel a Vasmacska

Répcelak – Égessük földig címmel jelenteti meg egy hét múlva bemutatkozó albumát a Vasmacska. A részben budapesti, részben túrkevei kötődésű rockzenekar a hazai színtér egyik különleges színfoltja, s nemcsak azért, mert négy vagány csaj alkotja. A Vasmacska ugyanis a rockzene azon dallamos ágának elkötelezettje, amely nagyon hiányzik a klubokból és a koncertszínpadokról. A zenekar szombaton, Répcelakon játszik, vagyis a vasi közönség azon kegyben részesülhet, hogy a Vasmacska dalait már a lemezmegjelenés előtt is hallhatja. A Korona Klubban este kilenckor kezdődő koncerten a Vadvágány és a Red Reckets is fellép.

Ökumenikus istentisztelet

Szombathely – A Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület szervezésében november 15-én, szombaton 10 órakor a Székesegyházban kerül sor a fegyveres és rendvédelmi szervezetek, valamint a közfeladatot ellátók békében elhunyt bajtársai és hozzátartozóik emlékére rendezett ökumenikus istentiszteletre.

NGKK: Páratlan páros bohózat

Vasvár – Ray Cooney: Páratlan páros című darabját november 15-én 19 órától mutatja be a Kalocsai Színház.

 

NOVEMBER 14.

Vasvár – A Vasi Egészségnapok keretében ingyenes szűrési program várja az érdeklődőket Vasváron az új Egészségházban, november 14-én, 14.00-18.00 között. Bőrgyógyászati szűrés, ortopédiai szűrés, csontsűrűség vizsgálat egy időben egy  helyen!"

Ingyen átvizsgálják a gépkocsikat

Szombathely – A Vas Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége november 14-én pénteken ingyenes közlekedésbiztonsági napot tart reggel 8 órától 14 óráig a Sági u. 4. szám alatti vizsgálóállomáson. A személy- és tehergépkocsikat (3500 kilogramm össztömegig) átnézik a szakemberek, szabad kapacitás és megfelelő műszaki állapot esetén azonnal le is lehet vizsgáztatni a járműveket. A vizsgálatra előzetesen be kell jelentkezni a 94/ 511-415 és 511-416 telefonszámokon.

Séta a diabétesz világnapján

Celldömölk – Egészség-programra várja az érdeklődőket a Cselekvő Összefogással Celldömölkért Egyesület a diabétesz-világnap alkalmából november 14-én (pénteken) 15 órától 18 óráig a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtárban. Lesz orvosi előadás és tanácsadás a cukorbetegség témakörében, alkalom nyílik szűrővizsgálatra, 17 órakor pedig séta kezdődik az egészségért. A program házigazdája Fehér László polgármester, az egyesület elnöke.

Előadás a cukorbetegnek

Szombathely – November 14-én (pénteken) 15 órakor a diabétesz világnapja alkalmából kezdődik program a Vízöntő utca 7-ben. Diabétesz és a psziché címmel Soós Tibor tart előadást, aztán Tóthfalusiné Németh Beáta a cukorbetegek egészséges táplálkozásáról ad felvilágosítást. A rendezvényen a régi vércukormérők ingyenesen új készülékre cserélhetők.

Őszi-téli esték a kastélyban

Szombathely – A Gyöngyöshermáni – Szentkirályi Polgári Kör csoportjai a hétvégén Őszi-téli esték címmel kulturális programot szerveznek. November 14-én (pénteken) 17 órakor kezdődik az irodalmi klub „Nagynevű elődök, híres szombathelyiek" című sorozatának 2. előadása. November 16-án (vasárnap) 17 órakor a nóta- és népdalkör szórakoztatja az érdeklődő közönséget. A programok helyszíne a zarkaházi Szily-kastély.

Egy hang, egy gitár

Szombathely – A Dalnok – így nevezi önmagát Szabó Leslie, aki péntek este kilenc órától a Pistons Pubban mutatja be dalait. A Megasztár első szériája által országos ismertségre szert tett énekes-gitáros valóban kiérdemli a titulust, hiszen előadói estjein gyakran egyetlen gitárral kíséri önmagát. Intim zenei világa kifejezetten jól illik az olyan hangulatos kis klubokhoz, mint amilyen a Pistons is.

Barátok egymás közt

Táplánszentkereszt – A 2014-es Pulzus tehetségkutató verseny győztese, a szombathelyi Vadvágány lesz az egyik fő fellépője annak a péntek esti rockbulinak, amelynek a táplánszentkereszti Jókai Mór Művelődési Ház biztosít helyet. Az este nyolckor kezdődő rendezvényen összesen négy baráti rockzenekart láthat a közönség, a Vadvágány mellett színpadra lép a néhány hete ismét új énekessel dolgozó Red Rockets, továbbá a P.N.R. Rock Band, illetve a Revans Rock Band is.

Szemtől szemben Bálint Andrással

Szombathely – November 14-én 19 órakor kezdődik Bálint András Radnóti című estje az Iseumban. Az előadás előtt, 18 órától Kelbert Krisztina tárlatvezetést tart a Szemtől szemben-kiállításon. Számadás, vallomás, gyónás és rítus, nyilvános identitás-teremtési kísérlet: mindez együtt Bálint András színművész Radnóti című estje, amelyet 2007-ben mutatott be a Radnóti Színházban, Deák Krisztina rendezésében. „Valahányszor költői estet készítettem (Kosztolányi, Szép Ernő, Radnóti, Babits, Márai, Arany), mindig kicsit magamról is beszéltem. Most Radnóti költészetében azt keresem, ami az ő magyarságtudatáról, zsidóságáról és katolicizmusáról szól, és szeretnék beszélni a saját családomról, a gyökereimről", szól Bálint András bevezetője. Az est irodalmi tanácsadója a Radnóti-monográfia szerzője, Ferencz Győző – akinek szerkesztésében, sajtó alá rendezésében hamarosan megjelennek Radnótiné Gyarmati Fanni naplói. Bálint András járt már Szombathelyen a Radnótival. De a színházban az a legszebb, hogy mindig az „ittnek" és a „mostnak" szól. Együtt létezünk Bálint Andrással: nincs külön színpad, nincs külön nézőtér. „...nem véd meg engem sem emlék, sem varázslat...", mondja az est záróverse. De minket talán igen.

 

NOVEMBER 13.

Többsincs királyfi a kultúrházban

Vasvár – Katona Imre: Többsincs királyfi című gyermekszínházi előadását november 13-án 10 órától és 14.30-tól mutatja be a Nagy Gáspár Kulturális Központban a celldömölki Soltis Lajos Színház.

Szentségimádás lesz a papokért

Szombathely – Minden hónap második csütörtökén az esti szentmise után szentségimádást tartanak papokért és papi hivatásokért a szombathelyi Székesegyház Madonna-kápolnájában. Így lesz ez ezen a héten is, a szentségimádás 18 óra 45 perckor kezdődik.

Fatimai est körmenettel

Szombathely-Szentkirály – A Szombathely-szentkirályi fatimai est lelki vezetője Merkli Ferenc vasszécsenyi plébános lesz. Csütörtökön, némileg módosult időpontban, 17.30 órakor kezdődik a szentségimádás, majd 18 órakor szentmise lesz gyertyás körmenettel.

Páros tárlat, 70 év múlva

Szombathely – Csütörtökön 17 órakor nyílik meg Dési Huber István (1895 – 1944) és Sugár Andor (1903 – 1944) emlékkiállítása a képtárban, amely nagy számban őrzi alkotásaikat: Dési Huber Istvánné ajándékozásának köszönhetően. A két művész rokoni kapcsolatban volt, de ennél is fontosabb, hogy barátként és kollégaként sokat tettek a modern képzőművészet elfogadtatásáért. A kiállítás jellegéből adódik, hogy az egyéni művészi pályák reprezentálásán túl lehetőség nyílik a kölcsönhatások kimutatására is.

Tanárok zenélnek

Szombathely – A Bartók Béla Zeneiskola, november 13-án 17.30-tól rendezi meg tanári hangversenyét a Bartók Teremben. A koncerten több zenei korszakot felölelő szóló- és kamarazenei művekkel lépnek színpadra a zeneiskola tanárai. Egy népzenei műsorszám után Vivaldi, Mozart, Beethoven, Tarrega-Llobet, Grieg, Glinka, Debussy és Babadzsanjan szerzőktől hallgathatunk zenei produkciókat. Gécziné Kiss Gabriella énekén túl felvonulnak a hangszeresek: Buti Zsanett, Kiss Gergő, Simkó Zsuzsanna, Vlasitsné Kardos Éva – zongora, Lengyel Szabina – csembaló, Bende Gabriella – furulya, Baldauf Veronika – oboa, Borhi Ágnes – klarinét, Tóth Mónika – fagott, Szőke Beáta, Tamás Zsuzsa – hegedű, Rác Gábor – brácsa, Pothárn Margit – gordonka, Lipi Tamás – nagybőgő, Horváth László – gitár, Földesi Jánosné – népi hegedű, Földesi János – dob, Völgyi Attila – koboz. Vendégek: Farkas Dóra, Kovács Éva, Puskás Ágnes, Rabiné Pék Marianna, Stankowsky Nóra. Műsorvezető Pulay Teréz. A belépés ingyenes.

A zene mindenkié

Szombathely - Siker Könyvtár (Ady tér 40.): csütörtökön 16.30-kor, Zenés beszélgetés Koltai Róberttel.

 

NOVEMBER 12.

A Woyzeckkel a holokausztról

Celldömölk, Sopron – A celli Soltis színház Woyzeck-előadása meghívást kapott a soproni Kaleidoszkóp Versfesztivál november 11-étől 16-áig tartó, naponta több eseményt kínáló Holokauszt Emlékfesztiváljára: a társulat november 12-én (szerdán) 19 órakor lép föl a Liszt Központban. A Woyzeck tökéletes illik a holokauszt-emlékezéshez: Büchner zsenialitása elsőként érzett rá a 19. században a modernitás gépezetének mindent bedaráló erejére, amely elvezetett az ember tárgyiasításához, a nagyüzemi öléshez: a holokauszthoz. A szerdai fesztiválprogramban lesz még „Radnóti slam", 19 órától az Egyetemi Ifjúsági Házban, valamint Gerendás Péter-koncert Csöndes őszi eső címmel 20 órától a Liszt Központban. A Holokauszt Emlékfesztivál november 16-án a Lola Blau című színházi előadással ér véget: kezdés a régi soproni bírósági épületben, vasárnap 18 órakor.

Drogprevenciós előadások a suliban

Szombathely – Klobusitzky György (mestertanár) drogprevenciós előadásokat tart szerdán a Premontrei gimnáziumban az osztályfőnöki órákon.

 

NOVEMBER 11.

Könyvbemutató

Szombathely. Berzsenyi Dániel Könyvtár, földszinti előadóterme: kedden 17 órakor, Majdán János, A közlekedés története Magyarországon (1700–2000) című könyvének bemutatója. A kötetet bemutatja a szerző és Dr. Kalocsai Péter történész.

Egy délután az egészségünkért

Zanati közösségi Ház: Kedden 17 órakor, „Egy délután az egészségünkért" címmel, szervez ingyenes egészségügyi szűrést a Vas Megyei Szív Egyesület. Lesz cukor-, koleszterin- és vérnyomás mérés, valamint tanácsadás is.

Márton, a katona: tárlat és előadók

Szombathely – Szent Márton, a katona címmel nyílik kiállítás kedden 17 órakor a Savaria Múzeumban, dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntőjével. A kiállítás fővédnöke dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter. A kiállítást kedden 14 órától tudományos ülés vezeti be, ugyancsak a Savaria Múzeumban, prof. Dr. Vig Károly, az MTA VATT elnöke bevezetőjével. Az előadók: Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója, dr. Mráv Zsolt (Magyar Nemzeti Múzeum), Sosztarits Ottó (Iseum Savariense), dr. Tóth Endre (Magyar Nemzeti Múzeum), dr. Zágorhidi Czigány Balázs (vasi kormányhivatal), dr. Tóth Ferenc (MTA). A program a múzeum, az önkormányzat és a Szent Márton Programiroda együttműködésében jön létre.

Megkóstolják az újbort

Kőszeg – A Kőszegi Borbarátok Egyesülete hagyományos Szent Márton-napi újborkóstolót szervez. A rendezvény kedden 18 órakor kezdődik a Kőszegi Brenner János Közösségi Ház földszinti termében. Bemutatják a kőszegi, a csepregi és a lukácsházi termelők 2014-es évjáratú borait.

 

Kiállítás

Szombathely - Savaria Múzeum kedden 10–18 óráig, Szent Márton, a katona. 14 órakor Konferencia. A római katonaság jelenléte Pannóniában a 4. században. Katona szentek. 17 órakor „... de apja megmaradt a rosszban". Kiállításmegnyitó. Márton hiába szerette volna megkeresztelni édesapját. Az öreg veterán semmiben nem akart osztozni azokkal, akik a 4. századra lerombolták az egykori istenek templomait, szobrait, köztük azokat, amelyeket – hadi győzelmükért hálából – katonák emeltek. Milyen katonai vonatkozású emlékek tűntek el, és melyekkel találkozhatott még Savariában Márton? Erről mesél a kiállítás.

Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Víz alatt – múlt felett. Az Adria élővilága és az ókor emlékei a tengerben. Megtekinthető december 9-éig. Egy korszak történelmi traumák között. Kultúra és műpártolás 1920–1944. Az országos vándorkiállítás múzeumok, levéltárak és könyvtárak anyagából válogatva, kevéssé ismert műtárgyak segítségével egyedi képet a két világháború közötti kultúráról. A tárlatot az 1934-es szombathelyi műtörténeti kiállításon bemutatott páratlan vasi műkincsvagyon – ma még fellelhető – darabjai egészítik ki. A tárlat december 31-éig látogatható. November 19-én 17 órakor, Technikatörténeti forgácsok. Vendég: Tóth József motorfűrész–gyűjtő. A Vasi Múzeumbarát Egylet „Gyűjtemények gyűjteménye" című sorozatában a tokorcsi magángyűjtő különleges „aprítástechnikai" kollekcióját mutatja be.

Szombathelyi Képtár: Dési Huber István (1895–1944) és Sugár Andor (1903–1944) emlékkiállítása. A Szombathelyi Képtár nagy számban őrzi a 70 éve meghalt művészek alkotásait, Dési Huber Istvánné ajándékozásának köszönhetően. A két művész rokoni kapcsolatban volt, de ennél is fontosabb, hogy barátként és kollégaként sokat tettek a modern képzőművészet elfogadtatásáért. Baloldaliként a munkásosztály győzelmében bíztak, és arra törekedtek, hogy hozzájáruljanak a jövő új művészeti nyelvének kidolgozásához. A kiállítás az egyéni művészi pályák mellett a párhuzamokat, kölcsönhatásokat is reprezentálja. A kiállítás december 21-éig tekinthető meg.

Szombathely – A Mária-utat bemutató kiállítás nyílt a Szombathelyi Képtárban. Közel félszáz alkotáson elevenedik meg az út. Dr. Veres András megyéspüspök nyitotta meg a tárlatot múlt héten. A hatalmas és értékes kollekcióból álló válogatás egészen november 30-ig látogatható.

Smidt Múzeum: kedd–péntek, vasárnap 10–17 óráig. Időszaki kiállítás: A Nagy–testvérpár emlékezete (A szombathelyi származású kétszeres Európa–bajnok és kétszeres olimpiai bronzérmes páros műkorcsolyázó Nagy Marianna és Nagy László nemzetközi pályafutásának személyes emlékei, külön kiemelten szombathelyi vonatkozásaik). A kiállítás december 31-éig látogatható. „A zene mindenkié" című a Schola Cantorum Sabariensis és Szombathely Város Fúvószenekara emlékeit bemutató kiállítás, december 15-éig tekinthető meg. Szerdán 16 órakor, Nyelvújítók Vas megyében – Kultsár Istvántól Weöres Sándorig. A magyar nyelv napja 2014 tiszteletére. Előadók: Fűzfa Balázs és Tóth Péter irodalomtörténészek. Közreműködnek a NymE-SEK magyar szakos hallgatói.

Egyházmegyei Kincstár: kedd–szombat 9–17 óráig.

Agora – Gyermekek Háza, kiállító terem: Kedves kedvencek címmel, Farkasné Bakucz Henrietta és Harkay Gabriella házi készítésű játékainak kiállítása, november 26-áig látogatható, hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig.

Vitalitas Galéria (11-es Huszár út 19.): pénteken 17 órakor, Sztranyák Zsófia grafikusművész kiállítása nyílik. A tárlatot Kánya Dóra újságíró nyitja meg. A kiállítás december 5-éig tekinthető meg, hétköznaponként 13.30–17.30 óráig.

Sárvár. Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: Dr. Kulcsár László, Az Alpok virágai című fotókiállítása november 29-éig látogatható.

Vasvár. Helytörténeti Múzeum, állandó kiállítások: Domonkos rendház épülete, rendtörténeti kiállítás, Vas vármegye középkori története. Nyitva tartás: kedd–péntek 10–18 óráig, szombat–vasárnap 14–16 óráig.

Szentgotthárd. Színház aula: a Szentgotthárdi Fotóklub fotókiállítása megtekinthető november 30-áig, hétfőtől péntekig, 8–17 óráig.

Szent Márton Gyermekei című programsorozat keretében, Szent Mihálytól Péter Pálig címmel, még péntekig tart a november harmadikán indult, óvodás és első osztályos csoportoknak szóló néprajzi sorozat. A foglalkozások, a falusi munkákról, eszközökről, kézműves mesterek műhelyeiről és a hozzájuk kapcsolódó szokásokról, hagyományokról. szólnak. A foglalkozásokon zoknilibát, és libaformájú sütit is készítenek. A programra, hétköznap délelőtt és délután is lehet menni előzetes bejelentkezés után, helyszín: az Agora- Gyermekek háza.

Répcelak. Répce Galéria: Szent Márton ábrázolások címmel, Aigner Géza gyűjteményéből nyílt kiállítás, mely december 6-áig látogatható.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: Batthyányak nemzetsége, „Körmend és a Batthyányak évszázadai"– kiállítás a kastély dísztermében, tapintható műtárgyakkal kiegészítve; Cipőtörténeti gyűjtemény. Nyitva tartás: kedd–vasárnap 9–17 óráig.

Rendezvény

Szombathely. Agora – Gyermekek Háza: szombaton 9–12 óráig Kézműves kuckó. Téma: „Játsszunk a fonallal!" – Fonások 2. – Gömbölyű fonások és kötélverés.

Agora–Savaria Filmszínház: vasárnap 10–13 óráig, Szent Márton családi nap. A Márton napi hagyományokat feldolgozó programon a régi vásárok hangulatát megidéző kézműves helyszínek, Szent Márton életét felelevenítő interaktív játék és a jeles nap nevezetes szokásait megismertető tréfás ügyességi és logikai játékok várják a látogatókat.

Berzsenyi Dániel Könyvtár, 4. emeleti terme: november 17-én, hétfőn 17–18 óráig, Bibliai Szabadegyetem indul, az előadás címe: Jézus beszélgetései az ellenségeivel.

Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ: november 18-án, kedden 14.30-kor, Fogyatkozások és csillagászati okaik – Planetáriumi foglalkozások. Előadó: Dr. Péntek Kálmán, NYME TTK, a GAE elnöke.

Herényiek Háza (Béke tér 1.): szombaton 9 órától, a II. Szombathely Open – Gombfoci Kupa. A verseny 8 pályán a szektorlabda szabályok szerint, versenycsapatokkal kerül megrendezésre. Délelőtt a nyolcaddöntőbe jutásért svájci rendszerben, kézi számolással zajlik a verseny.

Siker Könyvtár (Ady tér 40.): csütörtökön 16.30-kor, Zenés beszélgetés Koltai Róberttel.

Sárvár. Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: csütörtökön 17 órakor, A csokoládékészítés rejtelmei címmel, Erős György tart előadást.

Bük. Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum: szombaton 13.30-kor, „Lunah" Hastánc Trió műsora, a 4. számú, vagy az 5. számú medencénél. Vasárnap 13.30-kor, Kangoo Jumping zenés sportbemutató a 4. számú, vagy 5. számú medencénél.

Celldömölk. Városi Sportcsarnok: szombaton 22–03 óráig, Gubicza Roland, X-faktor zenés táncos est. Sztárvendég: Kasza Tibor.

Szentgotthárd. Színház aula: november 18-án, kedden 17 órakor, Az Ezerarcú világ - Utazási élmények – Kalifornia, Czeiner Gábor Szentgotthárd város főépítészének szemével.

Hegyhátsál. Csillagvizsgáló (Fő u. 19.): Távcsöves bemutatás előzetes telefonos egyeztetés alapján, Tuboly Vince 0630-936-6333.

Vasvár - Dr. Bendefy László Városi Könyvtár: szombaton 15 órakor, "Euro–Atlanti kerékpártúra 2014" címmel, Nagy Tamás fényképes vetítéssel egybekötött élménybeszámolóra várja az érdeklődőket.

Koncertek - Bulik

Szombathely - Végállomás Klub: pénteken 20 órakor, Csajok a színpadon! Az Ankh, a Powertrip és a SoulDiver szórakoztatja a közönséget.

Pistons Pub (volt Premier Café, Fő tér): szombaton 22 órától Depeche Mode Party.

HIP-HOP Szombathelyen, a Végállomásban szombat este kilenctől Tkyd, Mikee Mykanic és Funktasztikus közreműködésével tartanak hip-hop bulit.

GITÁRZENE Szombathelyen, a Malom Pubban péntek este kilenctől a Boogie Things játszik.

LEMEZBEMUTATÓ Szombathelyen, a Berzsenyi Dániel Könyvtárban november 19.-én, este öt órától Varga Richárd tartja 101 című új albumának lemezbemutató koncertjét.

ELEKTRO Szombathelyen, a Romkertben péntek este tíztől gólyaavató afterparty, míg szombaton Cocktail Night program várja az érdeklődőket. Az afterparty zenéjéről D.J. Roland, D.J. Flash és HPeet gondoskodik.

PARTY Szombathelyen, az aClubban péntek este tíztől Suit Up partit rendeznek.

AFTER Sárváron, az Underground The Clubban szombat este tíztől szalagavató afterparty várja a szórakozni vágyókat. A zenéről a One Like Two D.J. lemezlovas párosa gondoskodik.

Színház

Szombathely. MMIK Mesebolt Bábszínház kamaraterem: vasárnap 10 órakor, Vitéz László – Az elásott kincs című, matiné előadás, melyre 4 éves kortól várják a gyermekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!