Programok

2014.11.16. 18:48

Programok, rendezvények Vas megyében november 17-től

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények november 17-től. Böngésszen, és válogasson!

DECEMBER 10.

Mojszejev: Hetvenhét éve a színen, újra nálunk

Szombathely – A világhírű Mojszejev Balett magyarországi turnéján útba ejti Szombathelyt. Egyszer régen, 1967-ben már járt itt az együttes. Most az Arena Savariában lép fel, mert a sportházat éppen átalakítják. December 10-én 19 órakor kezdődik a Mojszejev Balett előadása az Arena Savariában, Agora-szervezésben. Jegyek a Vas Népe Széchenyi utcai ügyfélszolgálati irodájában is kaphatók.

Az 1906-ban Kijevben született Igor Mojszejev nevét a róla elnevezett stílus tette ismertté, amelyet a különböző népek táncai és a hagyományos balettelemek ötvözésével alakított ki. A nevét viselő, világhírű táncegyüttese 1937 februárjában jött létre. Az egyedülálló műfaj, a szcenikus néptánc sok gyötrelmes munka során alakult ki. Különleges képességű és képzettségű táncosokra volt szükség hozzá. Az együttesbe bekerülni rang volt, Mojszejev maga válogatott a jelentkezők között, akiknek előbb stúdiós képzésen kellett részt venniük. Az alapító már nincs köztünk, de a legenda és az együttes tovább él: a légtáncosok december 10-én Szombathelyen lépnek föl.

 

NOVEMBER 30.

Kispályás foci Cellben, Kőszegen

Celldömölk, Kőszeg – Nagypályás csapatoknak rendeznek kispályás egyesületi labdarúgótornát november 30-án Celldömölkön a városi sportcsarnokba. A szervezők (Velencei Tibor, Mangenelli Zsolt) a megyei I. osztályig bezáróan várják a csapatokat. Nevezési határidő: november 23. A részvételhez szükséges érvényes játékengedély és sportorvosi igazolás. Kőszegen a hagyományos Cáki Csikó Csárda Kupa kispályás labdarúgótornának ad otthont a november 19–21-én a Béri Balog Ádám Általános Iskola tornacsarnoka. Ezen az erőpróbán nincs megkötés, bármely osztályban szereplő labdarúgó pályára léphet. A szervezők csak az első 24 csapat jelentkezését fogadják el. Nevezni december 16-ig – 15 óráig – lehet az iskolában. A szervezők (Földesi János) várják az érdeklődőket.

Büki Advent

November 30-án Bükön 14.00 órától 19.00 óráig: Kézműves vásár, 16.30-kor a Csodaország Óvoda Katica csoportja ad műsort, 17.30-kor a Répcementi Férfikar lép fel, majd 18.00 órakor gyertyagyújtás, 18.15-kor pedig a Zabszalma együttes Csillagcsengő című ünnepi műsora lesz látható.

 

NOVEMBER 29.

Csodálatos nők

Szombathely – Tűz és jég, szertelenség és fegyelem, nyíltság és bezárkózás: Edith és Marlene, vagyis Botos Éva és Nagy-Kálózy Eszter vendégjátéka az MMIK színpadán. Mészáros Márta, a női sorsok érzékeny krónikása rendezésében láthatja a szombathelyi közönség az Edith és Marlene című előadást, amelyben a 20. század két emblematikus, legendás előadóművésze, Edith Piaf és Marlene Dietrich jelenik meg a színen: Edith-et Botos Éva, Marlene-t Nagy-Kálózy Eszter játssza Marton Róbert, Kecskés Karina, Puskás Péter és Szokolai Zoltán társaságában.

„Különös élmény számomra, hogy bő huszonöt év után újra életre kel Budapesten az Edith és Marlene, amit Mészáros Márta biztatására írtam a Pesti Színháznak, és amit ismét ő rendez", írja az előadáshoz fűzött bevezetőjében a darab szerzője, Pataki Éva, hozzátéve, hogy „ma nem mernék róluk írni, ilyen őrültségbe csak fiatalon vág bele az ember".  Az előadásban a híres dalok is megszólalnak. Edith és Marlene november 29-én 19 órakor érkezik az MMIK színpadára.

 

NOVEMBER 25.

Afrikában kalandozott a hölgy

Szombathely – A Magyar Meteorológiai Társaság Szombathelyi Csoportja november 25-én, kedden 18 órától fórumot tart, ahol dr. Béres Csilla „Kalandozások Afrikában” címmel tart előadást.Helyszín a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ „C” épületének földszinti előadója.

Dr. Faragó Tamás is vendég lesz az egyetemen

Szombathely – Jövő keddtől csütörtökig sportszakmai napokat tart a Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézete. A november 25-én kezdődő háromnapos programsorozat első két napjára minden érdeklődőt várnak. Kedden 8 órától a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT) gyakorlati bemutatója lesz Sárai Gabriella vezetésével az egyetemi csarnokban, 11 órától a fittségmérés elméleti hátterét világítja meg dr. Csányi Tamás és dr. Révész László a díszteremben. Előtte, 10 órakor ugyanitt rendezik a megnyitót, illetve dr. Hollerné Mecséri Annamária dr. Földes Éváról készített könyvének a bemutatóját. Szerdán, 26-án 13–16 óráig nemcsak az egyetemisták, hanem a középiskolások is csatlakozhatnak a crosstraining-programhoz (egyetemi csarnok). A C nagyelőadóban pedig 18 órától a Halhatatlan címmel lesz dr. Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázóval egy beszélgetés. A sportszakmai napokon az egyetemisták számára több sportversenyt is tartanak.

NOVEMBER 24.

Historizmus és a történelem

Kőszeg – A Nemzeti Kiválóság Programban hétfőn dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész szervezésében érdekes előadások hangzanak el az Európa-házban. A Nemzeti Kiválóság Program és az ISES Alapítvány együttműködéseként született a „Historizmus és a történelmi jelen” elnevezésű workshop. Ez hétfőn 10 órakor kezdődik az Európa-házban. 20 perces előadások hangzanak el délelőtt és délután is historizmusról, historizálásról, politikról, városépítészetről. Az előadók között van Ekler Dezső és Fejérdy Tamás építészek, Sidó Anna múzeumpedagógus is.

NOVEMBER 23.

Bóbita játszóház, kicsiknek és nagyoknak

Ma tíz órától a Cafe Frei-ben A Bóbita Belvárosi Játékbolt és Fejlesztő Központ munkatársai szórakoztatják a gyermekeket. Játékmestereik vasárnap délelőtt szórakoztatják a kicsiket, fejlesztik a nagyokat, mutatnak be új játékfajtákat, mindezt úgy, hogy közben szüleik nyugodtan megihassanak egy kávét, vagy bekapcsolódhassanak a játékba.

Bob és Bobek a Meseboltban

A győri Vaskakas Bábszínház vendégjátéka a Bob és Bobek látható ma délelőtt tíz órától a Mesebolt Bábszínház kamaratermében. Az előadásra 4 éves kortól várják a gyerekeket. Az előadást rendezte: Bartal Kiss Rita, játssza: Szúkenyik Tamás. Tartsatok velünk félresikerült madáretetőt építeni és bankrablót fogni

NOVEMBER 22.

Ismét világsztárok jönnek

Szombathely – Újabb világsztár zenekar érkezik a vasi megyeszékhelyre, november 22-én, szombaton este az G.B.H. ad koncertet a Végállomásban, amelyet jogosan tartunk a punk stílus egyik alapzenekarának. Az 1978-ban alapított brit zenekar a műfaj óriásai közül szinte egyedülálló módon jelenleg is folyamatosan turnézik, s bár többször is felléptek hazánkban, Szombathelyen azonban még sosem jártak. A jövő heti koncertjükhöz egy spanyol (Bastards On Parade) és egy szlovén zenekar (Odpisani), valamint a hazai legendák közül az ETA is csatlakozik.

Egyházmegyei Családi Lelki Nap

Celldömölk – A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtárban rendezik meg november 22-én, szombaton az Egyházmegyei Családi Lelki Napot. Reggel 9 órától lesz gyülekezés, az ünnepélyes megnyitó 10 órakor kezdődik. Ebéd előtt BÍró László püspök atya tart két elmélkedést, majd délután 3 órakor püspöki szentmise lesz a kegytemplomban. A gyerekeknek a bencés kolostorban rendeznek korosztályos programokat.

Duplázni fog Bödőcs Tibor

Szentgotthárd – Öt évnyi kihagyás után tér vissza Szentgotthárdra Bödőcs Tibor, s rögtön dupla előadást láthat a közönség a humoristától. A november 22-én este öt órára hirdetett műsor már telt házas, a hétkor kezdődő ráadásra azonban még kaphatóak jegyek.

Jubilál a néptánc-egyesület

Kőszeg – A 25 éves Hajnalcsillag Néptáncegyüttes jubileumi műsorára kerül sor a Jurisics vár lovagtermében november 22-én 18 órakor. Az együttes rendszeres fellépője a városi rendezvényeknek, de számos alkalommal képviselte hazáját külföldön is. A csoport többször járt már Erdélyben, ahol megtapasztalhatták a még élő népi kultúrát, az eredeti népviseletek sokszínűségét, és az ősi népdalok szépségét.  Művészeti vezetőjük Dvorákné Kővári Anikó.

A hős huszárok előtt tisztelegnek

Szombathely – November 22-én szombaton 14 órakor a szombathelyi 11-es huszárlaktanyában első világháborús megemlékezést tartanak. A rétsztvevők a limanovai csata századik évfordulója alkalmából emléktáblát avatnak, és fejet hajtanak a hős magyar huszárok emléke e-lőtt. A rendezvény szervezője a Szombathelyi 11-es huszár Hagyományőrző Egyesület, és az Apáczai Csere János Alapítvány.

A Hajnalcsillag jubileumi műsora

Kőszeg – A 25 éves Hajnalcsillag Néptáncegyüttes jubileumi műsorát láthatja, hallhatja a közönség a Jurisics vár lovagtermében november 22-én, szombaton 18 órától. Az együttes a Királyi Városnapon „Pro Communitate” kitüntetésben részesült az önkormányzattól.

Kuntár Lajos 100 éves lenne

Csörötnek – Dr. Kuntár Lajos író, újságíró születésének 100. évfordulója tiszteletére emlékünnepséget rendeznek a művelődési házban november 22-én 14 órától.

Sokszoros donorok köszöntése lesz

Vasegerszeg – Többszörös véradókat köszöntenek szombaton délután négy órakor a Polgármesteri Hivatal nagytermében. A Vöröskereszt helyi szervezete ünnepi műsorral és terített asztallal kedveskedik a donoroknak. Fellép a hegyfalui Háncs néptánccsoport.

Évet értékelnek az őrállók

Szalafő – Az Őrállók Alapítvány november 22-én, szombaton a szalafői művelődési házban tartja azt az ünnepi összejövetelét, amelyen a 2014-es esztendő eseményeit veszik számba. A rendezvényre mindazok meghívást kaptak, akik valamilyen formában segítették az őrállók munkáját. Emblematikus eseménye az alapítványnak a nyár eleji Őrállók napja, amely az idén már kétnapos volt. Hagyományos nyári táboraikban ismét sok gyerek töltötte hasznosan az idejét. Jelesebb ünnepnapokon több alkalommal is gazdag programmal várták a vendégeket Pityerszeren, és számtalan más esemény lebonyolítása is fűződik a nevükhöz. Az évzáró összejövetelükön egy vidám estével az önkéntes segítőiknek szeretnék megköszönni az önzetlen támogatást.

Koncert. Szombathely.

Végállomás Klub: ma 19.30 órától, a legendás punk formáció, a GBH lép színpadra, érkezik még egy spanyol banda, a Bastards of Parade, egy szlovén zenekar, az Odpisani, és a magyar punk színtér is képviselteti magát egy legendával, koncertezik még az ETA.
MMIK: ma 19 órakor, Ismerős Arcok, 15 év gondolatban, dalban... címmel, jubileumi koncert.
Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola tornaterme: (Simon István u. 4.): ma 19 órakor, Quimby koncert.

Sárvár. Tinódi Gimnázium, Medvegy Antal Díszterme: ma 18 órakor, a Sárvári Pedagógus Női Kar 45 éves jubileumi hangversenyére várják az érdeklődőket. A kórust vezeti: Hallerné Horváth Márta. Közreműködik és a kórust zongorán kíséri: Babos Judit. A műsort vezeti: Vörös Zsófia. Köszöntőt mond: Kondora István polgármester.

Színház.
Szombathely.

MMIK Mesebolt Bábszínház kamaraterem: vasárnap 10 órakor, Bob és Bobek – a győri Vaskakas Bábszínház vendégjátéka, melyre 4 éves kortól várják a gyermekeket.

Rendezvény, Szombathely. Agora – Gyermekek Háza: ma 9–12 óráig Kézműves kuckó. Téma: „Játsszunk a fonallal!” – Karmantyúbáb készítése.

Kámoni Arborétum, Oktató Központ: hétfőn 17 órakor, a Kertbarát kör tagjai részére tart előadást, a Művészet a kertészetben címmel, Mesterházy Tihamér tanár.

Cafe Frei (Fő tér 24.): vasárnap, 10 órakor Bóbita játszóház kicsiknek, nagyoknak. A gyermekek fejlesztő játékokat próbálhatnak ki.

Csörötnek: Művelődési Ház: ma 14 órakor, Dr. Kuntár Lajos születésének 100. évfordulója tiszteletére rendezendő emlékünnepségre várják a látogatókat. Program: Dr. Báger Gusztáv. „Kuntár Lajos 100” című költeménye. Kocsis Zsolt polgármester köszöntője. Dr. Kuntár Tamás köszöntője. A Művelődési Ház névadása. Dr. Kuntár Lajos emléktábla avatás.

Viszák. Faluház (Fő u. 57.): ma 14.30-kor, a Viszáki Asszonykórus ünnepli fennállásnak 30. évfordulóját. Ez alkalommal ünnepi műsorra és a műsort követő vacsorára várják az érdeklődőket.

Kiállítás, Szombathely.

Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Víz alatt – múlt felett. Az Adria élővilága és az ókor emlékei a tengerben. Megtekinthető december 9-éig.

Kőszeg. Hotel Irottkő aula: a Csók István Művészkör vendége, Pósa Ede szerb festőművész kiállítása látható.

NOVEMBER 21.

Vasi népzenészek válogatottja

Celldömölk – Az idén a Kemenesaljai Művelődési Központban rendezik meg a vas megyei népzenei együttesek hagyományos találkozóját, megint „Vas megyében születtem..." címmel, azzal a céllal, hogy a megye legkiválóbb együttesei és szólistái megmutatkozhassanak a nyilvánosság előtt, népszerűsítve népzenei örökségünket. A találkozóra az énekesek, zenekarok és szólisták maximum 15 perces hagyományhű anyaggal jelentkezhettek. Ezekből a mutatványokból szakmai zsűri (benne Földesi Jánosné népzenetanszak-vezető, Sebők Lívia népdalénekes, Földesi János népzenetanár) állítja össze a találkozó programját. A válogatott műsort CD-n is rögzítik. A találkozó november 21-én 19 órakor kezdődik a KMKK-ban.

Gyerekkönyvek három nyelven

Alsóőr/Unterwart – Az alsóőri Magyar Média és Információs Központ (UMIZ) óvodapedagógiai bizottsága négy új háromnyelvű gyermekkönyv bemutatóját tartja a község nagy rendezvénytermében november 21-én, pénteken 14.30-kor. A német-horvát-magyar nyelvű köteteket óvodásoknak és elemi iskolásoknak ajánlják.

Német, horvát, cigány és magyar

Csepreg – Nemzetiségi napra készül a Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény. A gyerekek november 21-én műsort adnak, közben betekintést nyerhetnek a környéken élő német, horvát és cigány közösségek életébe. A német szekcióba Kőszegről, a horvát szekcióba Horvátzsidányból érkeznek vendégek, előadást tart dr. Karagity Mihály, a Horvát Köztársaság tiszteletbeli konzulja. A roma programban mások mellett föllép Horváth Béla és zenekara.

A cserkészek a Nagy Háborúra emlékeznek

Szombathely - A Nagy Háborús Emlékév programsorozat keretében tart megemlékezést a 350. számú Szent Márton Cserkészcsapat november 21-én, pénteken.

Nemcsak az első világháborúról emlékeznek meg ezen a délutánon, hanem arról is, hogy 25 éve alakult újjá a Magyar Cserkész Szövetség III. Kerülete.

A Szent Márton temetőben felújították Gárdos László cserkész sírját, amelynél Kiskós Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője és Hamza István, a Magyar Cserkészszövetség III. kerületének elnöke, cserkésztiszt mondanak beszédet 15 órakor.

Ezt követően Nagyapáink háborúja címmel rendeznek emlékülést a Szent Márton Látogatóközpontban 16 órától. Schönek Pétertörténész-szociológus a Nagy Háború és a magyar cserkészet címmel tart előadást, Orbán Krisztina történész-hittantanár a honvéd tábori lelkészek szolgálatáról beszél az első világháborúban. Tóth Róbert történész-muzeológus a domonkos szerzetesek háború idején végzett tevékenységéről ad összefoglalást. A domonkosok tárgyi emlékeiből időszaki kiállítást nyit Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke. A program az elesett katonákért, a háború áldozataiért celebrált engesztelő szentmisével zárul 18 órakor.

Vasban

Celldömölk – Az idén a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár színházterme ad helyet a Vas megyei népzenei együttesek „évi rendes” bemutatkozásának. A műsor november 21-én 19 órakor kezdődik, „Vas megyében születtem...” címmel.

Egy ilyen reprezentatív eseményről nem hiányozhat a Boglya együttes, amely mostanában egyébként is különös lendületben van. Föllép aztán a Fülemüle Népdalkör, a Gencsi Bakafánt, a Hetyei Daloskör, a Keltike együttes, a friss Vass Lajos-nagydíjas Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör, a Koprive tamburazenekar, a Nardai Énekkar, a Perenyei Férfi Népdalkör, Pintér Anikó és Hujber Ferenc, a Répce-menti Férfikar, a Rutafa énekegyüttes, Sinkó Pál és Gál pál, a Sitkei Citerazenekar és Pávakör, a Tavaszi Szél citerazenekar, a toronyi Aranypatak asszonykórus, a Vasi Népdalstúdió: Tanai Erzsébet és Pothárn Ágnes, Varga Diána, Veres Mihaela és Timár Magdolna. Akinek kétségei vannak afelől, hogy mit jelent a „bakafánt” vagy a „rutafa”, főleg ott kell lennie pénteken a KMKK-ban. (Annyi biztos, hogy a rutafa magasra nő, talán az égig is.)

Balneológiai gyűlést tartanak

Bükfürdő – A Magyar Balneológiai Egyesület 112 éve működik az eredményes gyógyítás, a gyógyfürdők fejlesztése, a gyógyvizek védelme érdekében. Évenként rendeznek nagygyűlést, amelyre idén Bükfürdőn kerül sor. A november 21-én kezdődő háromnapos tanácskozás házigazdája a Büki Gyógyfürdő Zrt. A rendezvény egyik fővédnöke dr. Ruszinkó Ádám, turizmusért felelős helyettes államtitkár. A nagygyűlésen részt vesz az ESPA (European Spas Association) elnöknője, Dr. Janka Zalesakova is. Az ünnepélyes megnyitó 15.45-kor kezdődik. Szó lesz az egészségügyi turizmus jelentőségéről, a külföldi betegek arányáról, szerepéről, a határon átnyúló ellátásról szóló direktíva hatásáról, illetve az egészségügyi turizmus fejlesztéséről. Az előadások fő témája a balneológia és az egészségturizmus a tudományosság és az üzleti érdekek összefüggésében.

 

NOVEMBER 20.

Éhen Gyulára emlékeznek

Szombathely – Éhen Gyula születésének 161. évfordulójára emlékezik az Éhen Gyula Kör november 20-án (csütörtökön) 16.30-kor az Éhen-telepi mellszobránál. Az ünnepség szónoka dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, köszöntőt mond Kozma Gábor, a kör elnöke. A beszédek után koszorúzás következik, ezután a Nyitra utcai ÁMK-ban folytatódik a program. 

Fogadóórát tart csütörtökön

Kőszeg – Rába Kálmán önkormányzati képviselő november 20-án, csütörtökön 16-18 óra között a városháza fogadórás helyiségben tart fogadóórát.

A Magyar Tudományos Akadémia felolvasó termében lesz a Reframing Europe’s Future című kötet bemutatója 20-án. Szerkesztői Jody Jensen és a Kőszegen működő prof. Miszlivetz Ferenc voltak. A kötet kulcsfontosságú lehet a nemzetközi tanulmányok, közgazdaságtan, az európai tanulmányok illetve a demokrácia mai európai és globális kihívásainak hallgatói, művelői számára egyaránt. A bemutatót Navracsics Tibor, Magyarország EU biztosa nyitja meg.

Zsidóság az irodalomban

Szombathely – „Az önmeghatározás dilemmái: zsidó identitás az irodalomban” című előadásában Kovács Ágnes szombathelyi irodalomtörténész az Őszi Zsidó Esték ajánlója szerint arra tesz kísérletet, hogy 20. századi szövegekből vett példákon keresztül mutassa meg a zsidó identitás irodalmi reprezentációját. Az előadás 17.30-kor kezdődik a Bernstein Béla Kulturális Központban (Batthyány tér 9.). A szabadegyetemi sorozat csütörtök délutánonként várja az érdeklődőket.

Rendezvény, Szombathely. Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti előadóterme: 17 órakor Böröczki Mihály Falevelek című verseskötetének szerzői estje. Az est házigazdája Pallósiné dr. Toldi Márta szociológus– könyvtáros. Közreműködnek: Szalai András versmondó, Zsapka Attila énekmondó.

Szombathelyi Képtár: kedden, szerdán és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Mária út címmel László Dániel festőművész vándorkiállítása nyílott. László Dániel festőművész 2001-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, Károlyi Zsigmond tanítványaként. 2003 óta a fiatal természetelvű festőket tömörítő Sensaria Képzőművészeti Egyesület elnöke. Mária út című kiállításán harminc festményét mutatja be, amelyeket a Kárpát-medencét átszelő, 1400 kilométer hosszú zarándokútról készített. A kiállítás december 21-éig tekinthető meg.

Egyházmegyei Könyvtár: csütörtökön és pénteken a következő tárlatvezetési időpontokban látogatható: 9.00, 11.00, 13.00 és 15.00 órakor.

Kőszeg. Hotel Irottkő aula: a Csók István Művészkör meghívott vendége Pósa Ede Magyarországon élő szerb festőművész kiállítása december 6-áig látogatható.

Református templom: a Csillag-teremben a nemrégiben Babó-díjjal kitüntetett Tótáné Pethő Rózsa nemezelő művész, babakészítő aranykoszorús mester kiállítása december 1-jéig látogatható, csütörtöktől vasárnapig, 14–17 óráig.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva.

NOVEMBER 19.

Rendezvény, Répcelak.

Városi Könyvtár: 16.30-kor A harmadik torony, Szerb Antal emlékezet című előadásra várják az érdeklődőket. Közreműködnek: Trokán Péter, a Weöres Sándor Színház művésze, valamint dr. Bokányi Péter irodalomtörténész.

Kiállítás, Szombathely.

Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. 17 órakor Technikatörténeti forgácsok. Vendég: Tóth József motorfűrész–gyűjtő. A Vasi Múzeumbarát Egylet „Gyűjtemények gyűjteménye” című sorozatának 22. eseményén egy tokorcsi magángyűjtő egészen különleges „aprítástechnikai” kollekciójának rejtelmei tárulnak fel. Narrátor: Varga Péter tárlatvezető.

Iseum Savariense: kedd–szerda és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig Szemtől szemben. Képek az elhurcolt szombathelyi zsidóság történetéből. A kiállítás nem csupán a Szombathelyről elhurcolt zsidóság pusztulásáról beszél, hanem korabeli portrék és életképek segítségével bemutatni törekszik sorsuk boldog és eredményes időszakát, amikor identitásuk még nem volt gátja életüknek. Talán itt az ideje, hogy szembenézzünk a feledésbe merült emberek sokaságának tekintetével. A tárlat 2015. február 28-áig látogatható.

Répcelak. Répce Galéria: Szent Márton ábrázolások címmel Aigner Géza gyűjteményéből nyílt kiállítás, mely december 6-áig látogatható.

Énekes, egy szál gitárral

Szombathely – Varga Richárd tart lemezbemutató koncertet november 19-én este a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Klubok, pincék, kávézók és kultúrházak közönsége ismeri verseit és dalait, ő azt tudja, amit csak kevesen: függetlenül megszólítani. Boros Ferenc beszélget a dalszerzővel lemezről, a dalok születéséről, inspirációkról és sok minden másról.

Szerdán tartják fogadóórájukat

Szombathely – Dr. Puskás Tivadar polgármester és Illés Károly, a 2. számú választókerület képviselője szerdán 13–15 óráig a Regionális Szociális Forrásközpontban (11-es Huszár út 116.) fogadóórát tart.

A harmadik torony a Nyitott térben

Répcelak – Az Irodalmunk gyöngyszemei sorozatban kerül sor A harmadik torony – Szerb Antal emlékezete című előadásra november 19-én (szerdán) 16.30-kor a városi könyvtárban, a megyei könyvtárellátási szolgáltató rendszer, a répcelaki Nyitott Tér Kulturális Egyesület és a városi könyvtár szervezésében. Az íróként és irodalmárként egyaránt maradandó értékeket alkotó Szerb Antalról dr. Bokányi Péter irodalomtörténész beszél, a délutánon közreműködik Trokán Péter színművész a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulatából.

 

NOVEMBER 18.

A Savaria Szálló nem enged el

Szombathely – A sikerre való tekintettel folytatódik a Savaria Szállóval kapcsolatos nosztalgiázás a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Előbb november 18-án, aztán november 27-én, mindkét alkalommal 17 órára várják az érdeklődőket a BDK-ba, ahol a centenáriumi kiállítás megtekintése mellett beszélgetésre is mód nyílik.

Nyílt nap lesz a gimnáziumban

Szentgotthárd – Megnyitja kapuit a pályaválasztás előtt álló diákoknak a Vörösmarty Mihály Gimnázium. A leendő elsősöket november 18-án, kedden reggel 8 és délelőtt 11 óra között várják majd az intézményben.

A főépítész tart élménybeszámolót

Szentgotthárd – November 18-án, kedden 17  órától az Ezerarcú világ - utazási élmények sorozat keretében Czeiner Gábor, Szentgotthárd város főépítésze Kaliforniába kalauzolja el a látogatókat a Színház aulájában.

 

Rendezvény, Szombathely. Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ: 14.30-kor, Fogyatkozások és csillagászati okaik – Planetáriumi foglalkozások. Előadó: Dr. Péntek Kálmán, NYME TTK, a GAE elnöke.

Szentgotthárd. Színház aula: 17 órakor, Az Ezerarcú világ - Utazási élmények – Kalifornia, Czeiner Gábor Szentgotthárd város főépítészének szemével.

KőszegVirágudvar (Táblaház u. 11.): pénteken 17.30-kor, Advent a Natúrparkban ..., ahogy mi szeretjük. Kiállítás és vásár, helyi kézműves és termelők termékeiből. Közreműködnek Kőszeg Város Fúvószenekarának tagjai. Nyitva naponta 10–18 óráig, a kiállítás december 21-éig megtekinthető.

Szentgotthárd. Csákányi László Filmszínház: pénteken 17.30 órától, Rossini: A sevillai borbély című műve következik a Teatro Real Madrid előadásában két felvonásban.



Kiállítás, Szombathely.

Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Víz alatt – múlt felett. Az Adria élővilága és az ókor emlékei a tengerben. Megtekinthető december 9-éig. Egy korszak történelmi traumák között. Kultúra és műpártolás 1920–1944. Az országos vándorkiállítás múzeumok, levéltárak és könyvtárak anyagából válogatva, kevéssé ismert műtárgyak segítségével fest új és egyedi képet a két világháború közötti negyedszázad kultúrájáról. A tárlatot az 1934-es szombathelyi műtörténeti kiállításon bemutatott páratlan Vas megyei műkincsvagyon – ma még fellelhető – darabjai egészítik ki. A tárlat december 31-éig látogatható.

Szombathelyi Képtár: kedden, szerdán és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. „Spejz-show”, T. Takács Tibor kiállítása. A kiállításban a „kincs” kategóriába került tárgyak által inspirált művek szerepelnek, kiegészülve igényes grafikájú táblákkal, feliratokkal, műtárgyfotókkal. A kiállítás címe ironikus utalás a múzeumi kiállítások előzményét jelentő „Wunderkammer”-ekre. A műtárgyak világa ezeréves hagyományokat elevenít fel, melyeket sajátos, mai látásmódjával ötvöz a művész. A kiállítás december 21-éig látható.

Agora – Gyermekek Háza, kiállító terem: Kedves kedvencek címmel, Farkasné Bakucz Henrietta és Harkay Gabriella házi készítésű játékainak kiállítás, november 26-áig látogatható, hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: „Körmend és a Batthyányak évszázadai", Cipőtörténeti Gyűjtemény. Időszaki kiállítás: Ember, táj eszköz. Nyitva tartás: kedd–szombat 10–16 óráig.

Szentgotthárd. Szlovén Kulturális és Információs Központ (Gárdonyi u. 1.): ma 18 órakor a 13. Nemzetközi Művésztelep, Szentgotthárd alkotásaiból nyílik kiállítás. Szakmai méltatást mag. Franc Obal, művészettörténész tart. A kiállítás december 15-éig tekinthető meg.

Hegyfalu. Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 8–18 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben a Magyar kultúra napja 3. rész – Hortobágy, Kalocsa és Kiskunhalas; Mikulás – Télapó; Állatok világnapja – Tehenek; Vadászok és vadászat; Bor–utak; Lenin című tárlatok láthatók, a fogadóteremben I. világháború képeslapokon, a belső teremben pedig a Pápák – II. János Pál pápa címmel összeállított tárlat tekinthető meg.

KoncertSzombathely.

Végállomás Klub: pénteken 22 órakor, egy fergeteges After partyra várják, a Tankcsapda–Depresszió–Road koncert közönségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!