Programok

2014.11.23. 10:24

Programok, rendezvények Vas megyében november 24-től

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények november 24-től. Böngésszen, és válogasson!

DECEMBER 10.

Mojszejev: Hetvenhét éve a színen, újra nálunk

Szombathely – A világhírű Mojszejev Balett magyarországi turnéján útba ejti Szombathelyt. Egyszer régen, 1967-ben már járt itt az együttes. Most az Arena Savariában lép fel, mert a sportházat éppen átalakítják. December 10-én 19 órakor kezdődik a Mojszejev Balett előadása az Arena Savariában, Agora-szervezésben. Jegyek a Vas Népe Széchenyi utcai ügyfélszolgálati irodájában is kaphatók.

Az 1906-ban Kijevben született Igor Mojszejev nevét a róla elnevezett stílus tette ismertté, amelyet a különböző népek táncai és a hagyományos balettelemek ötvözésével alakított ki. A nevét viselő, világhírű táncegyüttese 1937 februárjában jött létre. Az egyedülálló műfaj, a szcenikus néptánc sok gyötrelmes munka során alakult ki. Különleges képességű és képzettségű táncosokra volt szükség hozzá. Az együttesbe bekerülni rang volt, Mojszejev maga válogatott a jelentkezők között, akiknek előbb stúdiós képzésen kellett részt venniük. Az alapító már nincs köztünk, de a legenda és az együttes tovább él: a légtáncosok december 10-én Szombathelyen lépnek föl.

 

DECEMBER 5.

Képtári Puncs

Szombathely – Szabad a vásár a képtárban, lesz aukció is.  A tavalyi hagyományt folytatva, új elemekkel kiegészítve újra karácsonyi vásárt rendez a Szombathelyi Képtár. December 5-én és 6-án várják mindazokat az érdeklődőket, akik különleges ajándékkal szeretnék meglepni szeretteiket az ünnepen. A vásárban képző- és iparművészek, designerek kínálják egyedi alkotásaikat. A vásárhoz aukció kapcsolódik december 6-án (szombaton) 17 órától. Számos Vas megyei képzőművész küldi el műveit az árverésre (ezek november 28-ától meg is tekinthetők). Az aukció bevételének felét az Ars Savaria második kötetének elkészítésére ajánlják fel. December 6-án 18 órakor, zárásképpen: Puncs-koncert. Akik játszanak: Németh Tamás, Mészáros Szabolcs, Madarász Péter Pál, Dj Pernau.

 

DECEMBER 4.

Jön az évi rendes modellkiállítás

Szombathely – Az MMIK-ból a Savaria Plazába költözik az évi rendes vasútmodell-kiállítás: december 4-étől 7-éig mindenki valóra válthatja be nem teljesült gyerekkori álmait.

 

DECEMBER 3.

A „széttépett esztendők" tárlatának megnyitóját irodalmi est kíséri

Szombathely – Kelemen Zoltán és Varga Richárd Szállj, költemény című előadóestje december 3-án 18 órakor kezdődik Bernstein Béla Kulturális Központban. Előtte kiállítás nyílik Széttépett esztendők címmel.

Aranyosi érkezik

Szombathely – A Dumaszínház társulatának egyik kedvelt tagja, Aranyosi Péter érkezik jövő hét szerdáján a vasi megyeszékhelyre. A népszerű stand up comedy humorista este hét órai kezdettel az Agora Savaria Filmszínházban mutatja be a diaképes vetítéssel feltuningolt Négybetűs szavak című önálló előadói estjét.

Advent, Ádám, Éva és az Angyalmadár

Szombathely – Angyalmadár címmel ad adventi koncertet Végvári Ádám és Csepregi Éva december 3-án 19 órakor az evangélikus templomban. Végvári Ádám és Csepregi Éva a Neoton Família révén szereztek több évtizede tartó, nem lanyhuló népszerűséget a közönség körében. Egy ideje már gondolkodtak azon, hogy miképpen állíthatnának össze unplugged-válogatást azokból a dalokból, amelyek csendes-ülős koncerten szólnának a legszebben, de nem valamely művelődési ház színháztermében, hanem szakrális térben. Az ötlet most valósággá válik: Ádám és Éva zenészbarátok társaságában az idei adventen több templomban is fellép. Az Angyalmadár tehát nem Neoton-koncert lesz, hanem az előadók szándékai szerint adventi lelki élmény, vallomás ünnepről, várakozásról, meghittségről. A szombathelyi evangélikus templomban december 3-án 19 órakor száll föl az Angyalmadár.

 

DECEMBER 2.

Pozsonyi ajándékai a Békeházban

Vasvár – Pozsonyi János képzőművész Vasvár városának ajándékozott műveiből nyílik kiállítás a Békeházban december 2-án Tóth Csaba festőművész rendezésében. Megnyitja: Kovács Tilda, Vasvár város korábbi polgármestere.

 

DECEMBER 1.

SEK: Közlekedj okosan!

Szombathely – A Genius Savariensis Szabadegyetem folytatja kurzusait. A Savaria-kurzus következő előadója Kalocsai Péter, Szombathely közlekedéstörténete a polgári korban című előadása december elsején (hétfőn) 16.45-kor kezdődik a Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi téri épületében. A Nemzetiségek, kisebbségek-kurzusra december 2-án (kedden) 18 órakor Pusztay János professzor várja az érdeklődőket, szintén a SEK D épületében. Az előadások továbbra is ingyenesen látogathatók.

Hétfőtől használt könyvek vására

Szombathely, Sárvár – Az előző évekhez hasonlóan, idén is könyvvásárt tartanak két helyszínen hétfőtől. December 1–19. között, a vasi megyeszékhelyen található Siker Könyvtár (Szombathely, Ady tér 40.) használt könyvekből tart kiárusítást, hétköznapokon 9.00–17.00 óráig. Az érdeklődők magyar– és szépirodalmi alkotások, szórakoztató könyvek, szakirodalom, ismeretterjesztő irodalom, gyerekeknek szóló könyvek közül válogathatnak. December 1–4. között, hétfőtől–csütörtökig, Sárváron, a Nádasdy–vár Művelődési Központ és Könyvtárban, az állományából kivont könyvekből kedvezményes vásárt tartanak, a könyvtár nyitvatartási idejében, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Siker-élmény indul

Szombathely (öl) – A Siker Könyvtár alapítványi formában működik, évről évre hősiesen megküzdve a fönnmaradásért. Az Ady tér 40-ben található könyvtárba jó bemenni: otthonosság, kedvesség fogadja az embert, a rendszeresen programokról nem beszélve; írókkal, színészekkel találkozhatunk itt időről időre. Mától december 19-éig pedig, a hagyományoknak megfelelően, könyvek között válogathatunk, de nem a könyvtári polcokról: a Siker megrendezi évi rendes vásárát fölöslegessé vált példányaiból. Magyar- és a világirodalom, kortárs szerzők, ismeretterjesztő könyvek, német nyelvű könyvek, gyermek és ifjúsági irodalom – lehet bátran válogatni. És mindenkinek sikerélményben lehet része: a könyvek nem drágák, akinek drága ajándékra nem telik, biztosan talál itt igazi, értékes meglepetésnek valót. És az anyagi gondokkal küzdő könyvtárnak is nagyon jól jön némi bevétel. Ady tér 40., Siker Könyvtár, december 19-éig, nyitva tartási időben.

 

NOVEMBER 30.

A százholdas pagony meséi Szombathelyen

Szombathely – A Mesebolt Bábszínház november 30-án A százholdas pagony meséit kínálja matinénak. Kezdés délelőtt 10-kor az MMIK-ban.

Kispályás foci Cellben, Kőszegen

Celldömölk, Kőszeg – Nagypályás csapatoknak rendeznek kispályás egyesületi labdarúgótornát november 30-án Celldömölkön a városi sportcsarnokba. A szervezők (Velencei Tibor, Mangenelli Zsolt) a megyei I. osztályig bezáróan várják a csapatokat. Nevezési határidő: november 23. A részvételhez szükséges érvényes játékengedély és sportorvosi igazolás. Kőszegen a hagyományos Cáki Csikó Csárda Kupa kispályás labdarúgótornának ad otthont a november 19–21-én a Béri Balog Ádám Általános Iskola tornacsarnoka. Ezen az erőpróbán nincs megkötés, bármely osztályban szereplő labdarúgó pályára léphet. A szervezők csak az első 24 csapat jelentkezését fogadják el. Nevezni december 16-ig – 15 óráig – lehet az iskolában. A szervezők (Földesi János) várják az érdeklődőket.

Büki Advent

Bük – November 30-án Bükön 14.00 órától 19.00 óráig: Kézműves vásár, 16.30-kor a Csodaország Óvoda Katica csoportja ad műsort, 17.30-kor a Répcementi Férfikar lép fel, majd 18.00 órakor gyertyagyújtás, 18.15-kor pedig a Zabszalma együttes Csillagcsengő című ünnepi műsora lesz látható.

Marica grófnő egyszer

Szombathely – A Turay Ida Színház 2014. november 30-án, vasárnap 15.00 órára tervezett Marica grófnő című, operett előadása, technikai okok miatt elmarad. A megváltott jegyek az este hét órakor kezdődő Marica grófnő előadásra becserélhetők, vagy a váltás helyén visszaválthatók.

 

NOVEMBER 29.

Csodálatos nők

Szombathely – Tűz és jég, szertelenség és fegyelem, nyíltság és bezárkózás: Edith és Marlene, vagyis Botos Éva és Nagy-Kálózy Eszter vendégjátéka az MMIK színpadán. Mészáros Márta, a női sorsok érzékeny krónikása rendezésében láthatja a szombathelyi közönség az Edith és Marlene című előadást, amelyben a 20. század két emblematikus, legendás előadóművésze, Edith Piaf és Marlene Dietrich jelenik meg a színen: Edith-et Botos Éva, Marlene-t Nagy-Kálózy Eszter játssza Marton Róbert, Kecskés Karina, Puskás Péter és Szokolai Zoltán társaságában.

„Különös élmény számomra, hogy bő huszonöt év után újra életre kel Budapesten az Edith és Marlene, amit Mészáros Márta biztatására írtam a Pesti Színháznak, és amit ismét ő rendez", írja az előadáshoz fűzött bevezetőjében a darab szerzője, Pataki Éva, hozzátéve, hogy „ma nem mernék róluk írni, ilyen őrültségbe csak fiatalon vág bele az ember".  Az előadásban a híres dalok is megszólalnak. Edith és Marlene november 29-én 19 órakor érkezik az MMIK színpadára.

Elkezdődik a szerzetesek éve

Szombathely – Advent első vasárnapjától kezdődik a szerzetesek éve. Ferenc pápa hirdette meg, hogy „Az Istennek szentelt személyek, a szerzetesek éve lesz 2015. Olyanokról van szó, akik felébreszthetik a világot" – mondta Ferenc pápa a szerzetesekről. Ez alkalomból közös szentségimádás lesz a Szombathelyi Egyházmegye szerzeteseivel november 29-én 19 órától a Martineumban.

Adventi programok a Fő téren

Szombathely – Ismét megrendezik az adventi kulturális programsorozatot a Fő téren. Szombaton 14 órakor a Német Nemzetiségi Önkormányzatok Vas – Zala Megyei Szövetség Kórusai lépnek fel. 16.40-kor a Polgármesteri Hivatal Versmondó Stúdiójának karácsonyi műsora lesz látható, „Reménykedő november" címmel. 17 órakor Puskás Tivadar polgármester megnyitja az adventi rendezvénysorozatot. 17.05-kor ökumenikus szertartás keretében meggyújtják a város adventi koszorújának első gyertyáját. 17.30-kor a Ribilio Andante Jazz Band lép színpadra.

Fonogram-díjas csapat jön

Szombathely – Kevesen játsszák hazánkban olyan érzékkel a késő hatvanas, kora hetvenes évek rockzenéjét, mint a 2009-ben alapított Ozone Mama. A négy fős zenekar sikerei közül kettőt érdemes kiemelni: 2012-ben Fonogram-díjat kaptak, tavaly pedig megnyerték a Hard Rock Rising tehetségkutató versenyt is. A dinamikus, könnyen befogadható rockzenét játszó csapat szombat este a Végállomásban lép fel, az este nyolckor kezdődő koncert előzenekarai a helyi kötődésű Üveghegy, valamint a kőszegfalvai Dirty Beats lesznek.

Trick zenekar szombaton a Pistons Pubban

Szombathely – Alig néhány hete jelent meg, így még szinte egészen friss a grunge-rock egyik tehetséges hazai képviselőjének, a nyergesújfalui Trick zenekarnak első nagylemeze. A jelenleg trió felállásban dolgozó csapat a 11 dalt tartalmazó Álomgyár című album dalait a héten Szombathelyen, a Pistons Pubban is bemutatja. A szombat este kilenckor kezdődő koncertre szinten nagyszerű vendégzenekart is hoznak magukkal a srácok, előttük az egyedig hangzás- és szövegvilágú budapesti Half Note City mutatkozik be.

Szezonnyitó jéggála

Szombathely – Jéggálával veszi kezdetét a 28. szezon a szombathelyi műjégpályán. Február végéig szinte minden szombaton a legkülönbözőbb programok várják a műjégpályán a korcsolyasport iránt érdeklődőket. A Szova Zrt., a Szombathelyi Szabad-idősport Szövetség és a Puskás Diáksport Egyesület közös rendezvényfolyama szombaton 10 órakor a szezonnyitó jéggálával rajtol – játékos vetélkedők, minden korcsoportot megszólító ügyességi versenyek várják a korcsolyázókat.

Adventi program Körmenden

A Szabadság téren az adventi programsorozat részeként szombaton este fél hattól Dávid Roland musical-énekes lép fel.

 

NOVEMBER 28.

Bódogék várnak ránk a pincében

Szombathely – A Perint-parti Szó-fogadó Waldorf Gimnáziumban az idén is készült színházi előadás: G. Ekler Ágnes ezúttal Szakonyi Károly Adáshibáját vitte színre a 11. osztályosokkal. A bemutató november 28-án (pénteken) 18 órakor kezdődik az Art Café pincéjében (Fő tér 10.), ugyanitt november 30-án (vasárnap) is lesz előadás. A Bódog család vár minket, mint a Messiást. És ha az Adáshiba konfliktusában a saját problémáinkra ismerünk, a hiba nem a mi készülékünkben van.

Fergeteges hangulat

Szombathely – Nemcsak a színpadon, az életben is párt alkot az a két énekes, akik e hét végén a Sláger Mulatóban szórakoztatják a közönségüket. Jolly és Suzy a színpadon találtak egymásra, Suzy eleinte az akkor még a Románcok együttessel dolgozó Jolly, azaz Tarcsi Zoltán háttértáncosaként lépett fel, majd a munkakapcsolatból szerelem bontakozott ki. Első közös lemezük 2009-ben jelent meg, azóta sikert sikerre halmoznak, a mulatós műfaj egyik legnagyobb sztárjaként tartják már számon a párost. A szombathelyi Sláger Mulató színpadán nem először láthatja őket a közönség, eddigi fellépéseik alkalmával mindig fergeteges hangulatot teremtettek, s valószínűleg így lesz a péntek esti programban is.

További zenei, - koncert és kulturális programok

Szombathely - A Végállomásban péntek este nyolctól a Revans Rock Band, a Csillagösvény és az osztrák Marius Dobra Band ad koncertet.

Szombathely - A Bohém Caféban ma este kilenctől Poócza Nonsense András zenél, aki kedd este nyolctól az Andersen Meghalt együttessel a Szimfónia Kávézóban játszik. Előttük Kóbor Zsóka lép fel.

Szombathely - A Fő téren az adventi programok keretében holnap este fél hattól a Ribilio Andante Jazz Band zenél.

Szombathely - A Pistons Pubban péntek este nyolctól tartják Porkoláb Tamás, Gáspár Zsolt és Maróti Adrián stand up comedy estjét.

 

NOVEMBER 27.

Keresztény, zsidó párbeszédről

Szombathely – Csütörtökön este folytatódik az Őszi zsidó esték előadássorozat alatt a Szombathelyi Zsidó Hitközség Bernstein Béla Kulturális Központ első emeleti nagytermében (Batthyány tér 9.) Simon Ferenc esperes, az ausztriai magyarok főlelkésze a keresztény, zsidó párbeszédről tart előadást este fél 6-tól.

Szindbádot Pálfy Margit kíséri haza

Celldömölk – Pálfy Margit színművész Szindbád hazamegy című Márai-estje november 27-én (csütörtökön) 17 órakor kezdődik a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtárban, az író halálának (ahogy a meghívó mondja: „égi születésnapjának") 25. évfordulója emlékére.

KMKK: egy este, két halhatatlan

Celldömölk – Kárpáti György és dr. Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázók, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagjai lesznek a Cselekvő Összefogással Celldömölkért Egyesület vendégei november 27-én 19 órakor a KMKK-ban. Műsorvezető: Vízy András. Az est házigazdája Fehér László polgármester. A belépés díjtalan.

A Zonta hangjai

Szombathely – A Zonta Club és a művészeti gimnázium hagyományos adventi jótékonysági koncertje csütörtökön 18 órakor kezdődik a premontrei gimnázium dísztermében. Az iskolai ének-zenekar hagyományos adventi jótékonysági hangversenyén ezúttal felhangzik Georg Muffat g-moll concerto grossja („Édes álom"), Bach d-moll hegedű kettősversenyének II. tétele, Michael Haydn: G-dúr sinfonia című kompozíciója, Dvorák Bibliai dalok, illetve Vivaldi Gloria című művének részletei. Közreműködnek az iskola énekes és hangszeres szólistái, az ének- és zenekar, valamint Németh Judit, a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulatának színésznője. Vezényel: Kalló Zsolt és Paulik Ákos. A koncertre belépés ingyenes, adományokat a Zonta jótékonysági céljaira a helyszínen (vagy utalással, számlaszámon) szívesen fogadnak a szervezők. Az adományokat gyermekek, fiatalok támogatására, gyermekeiket egyedül nevelő anyák megsegítésére fordítja a szombathelyi Zonta Club. A koncert tehát ma 18 órakor kezdődik a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium dísztermében.

 

NOVEMBER 26.

Kiállítás nyílik püspöki ajánlással

Szombathely – A szombathelyi püspökség és az I. világháború címmel kezdődik konferencia és nyílik kiállítás szerdán délután egy órakor az Egyházmegyei Kollégium dísztermében. A tárlatot dr. Veres András megyés püspök ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A konferencia levezető elnöke dr. Perger Gyula egyháztörténész lesz. Az előadók között szerepel Bakó Balázs PhD, Pál Ferenc és Rétvári Balázs.

A lélek plusz a test a Joachimban

Celldömölk – Szerdán 17.30-kor dr. Györéné Losoncz Andrea biblioterapeuta várja az érdeklődőket a Joachim Kávé- Civil Házban. Testről, lélekről lesz szó, intim teagőzben.

 

NOVEMBER 25.

Afrikában kalandozott a hölgy

Szombathely – A Magyar Meteorológiai Társaság Szombathelyi Csoportja november 25-én, kedden 18 órától fórumot tart, ahol dr. Béres Csilla „Kalandozások Afrikában" címmel tart előadást.Helyszín a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ „C" épületének földszinti előadója.

Dr. Faragó Tamás is vendég lesz az egyetemen

Szombathely – Jövő keddtől csütörtökig sportszakmai napokat tart a Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézete. A november 25-én kezdődő háromnapos programsorozat első két napjára minden érdeklődőt várnak. Kedden 8 órától a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT) gyakorlati bemutatója lesz Sárai Gabriella vezetésével az egyetemi csarnokban, 11 órától a fittségmérés elméleti hátterét világítja meg dr. Csányi Tamás és dr. Révész László a díszteremben. Előtte, 10 órakor ugyanitt rendezik a megnyitót, illetve dr. Hollerné Mecséri Annamária dr. Földes Éváról készített könyvének a bemutatóját. Szerdán, 26-án 13–16 óráig nemcsak az egyetemisták, hanem a középiskolások is csatlakozhatnak a crosstraining-programhoz (egyetemi csarnok). A C nagyelőadóban pedig 18 órától a Halhatatlan címmel lesz dr. Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázóval egy beszélgetés. A sportszakmai napokon az egyetemisták számára több sportversenyt is tartanak.

Csoportkör zárás a Szuperligában

Celldömölk – A férfi asztalitenisz Klubcsapatok Szuperligája C csoportjának záró fordulójában a két legerősebb csapat találkozik kedden 17 órától az alsósági sportcsarnokban. A szezonban három fronton – a magyar Extraligában, a Szuperligában és az ETTU Kupában – is harcoló, és mindeddig százszázalékos Celldömölki VSE-Swietelsky-Wewalka csapata a csoport második helyén álló, két magyar játékost, Jakab Jánost és Molnár Krisztiánt is felvonultató osztrák Stockerau együttesét fogadja.

Jazzkoncert a Nádasdy-várban

Sárvár – Kitűnő jazzkoncertre hívja a zenerajongókat a Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár. Kedden 19 órakor, egy amerikai–lengyel összetételű csapat, a Parker–Parker–Prucnal Trio zenél a Nádasdy Múzeum dísztermében.

„Koncz"ert – Koncz János emlékére

Sárvár – A Koncz János Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak és diákjainak emlékkoncertje lesz november 25-én 17 órakor. névadójuk születésének 120. évfordulójának alkalmából. A koncert helyszíne a Koncz János Alapfokú Művészeti Iskola díszterme.

A magyar faluról a kultúrházban

Csehimindszent – Magyar örökség-díjas és Mindszenty emlékérmes Magyaródy Szabolcs tart előadást a csehimindszenti művelődési házban „A magyar falu jövője" címmel november 25-én 17.30-tól a vasvári Dr. Bendefy László Városi Könyvtár és a Nagy Gáspár Kulturális Központ illetve a helyi önkormányzat közös szervezésében.

Még egy híres nő a megyeszékhelyről

Szombathely – Kedden 10 órakor kezdődik a Híres szombathelyi nők című Szülőföld-sorozat legújabb kötetének bemutatója a Savaria Egyetemi Központ dísztermében. Dr. Földes Éva sporttörténész, neveléstörténész, az 1948-as olimpia művészeti versenyének 3. helyezettje életét, pályáját dr. Hollerné Mecséri Annamária foglalta kötetbe. A bemutatón köszöntőt mond dr. Takátsné dr. Tenki Mária sorozatszerkesztő és Horváth Vilmos, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület elnöke. A kötet megszületéséről a szerző beszél.

Esti fantasztikus tudomány

Szombathely – Dr. Szabó Róbert PhD, az MTA csillagászati intézetének főmunkatársa kedden megmutatja, hogyan válhat a tudományos fantasztikumból fantasztikus tudomány: „Exobolygók mindenhol – a Kepler-forradalom" című előadása 18 órakor kezdődik a vasi TIT Kőszegi utcai székházában. Az a kérdés is felvetődik, hogy egyedül vagyunk-e az univerzumban.

Folytatódik a Szent Márton Akadémia

Szombathely – A Szent Márton Akadémia második előadása kezdődik kedd este 18 órakor a Martineum Felnőttképző Akadémián. Dr. Németh Norbert egyetemi lelkész tart előadást, amelyben arra keresi a választ: kik és miért vesszőzték ki Mártont Savariából?

 

NOVEMBER 24.

Historizmus és a történelem

Kőszeg – A Nemzeti Kiválóság Programban hétfőn dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész szervezésében érdekes előadások hangzanak el az Európa-házban. A Nemzeti Kiválóság Program és az ISES Alapítvány együttműködéseként született a „Historizmus és a történelmi jelen" elnevezésű workshop. Ez hétfőn 10 órakor kezdődik az Európa-házban. 20 perces előadások hangzanak el délelőtt és délután is historizmusról, historizálásról, politikáról, városépítészetről. Az előadók között van Ekler Dezső és Fejérdy Tamás építészek, Sidó Anna múzeumpedagógus is.

 

Rendezvény

Szombathely - Agora – Gyermekek Háza: kedden 14.30-kor, Világjárók – Görögországi barangolások, Kúti Zsuzsanna előadása. Szombaton 9–12 óráig Kézműves kuckó. Téma: Adventi díszek készítése.

Agora–Savaria Filmszínház: december 3-án, szerdán 19 órakor Négybetűs szavak – Aranyosi Péter önálló estje.

Art Café Pince (Fő tér 10.): vasárnap 18 órakor Szakonyi Károly: Adáshiba címmel, G. Ekler Ágnes rendezésében, a Perintparti Szó-fogadó Waldorf Gimnázium, 11. osztályának előadására várják az érdeklődőket.

Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola (Simon I. u. 2.): december 1-től 6-áig Együtt élünk rendezvény a nem látókról a nem látókért a látóknak.

Berzsenyi Dániel Könyvtár, 4. emeleti terme: december 1-jén, hétfőn 17–18 óráig Bibliai Szabadegyetem indul, az előadás címe: Jézus beszélgetései a tanítványaival.

Evangélikus templom: december 3-án, szerdán 19 órakor Ádám és Éva – Angyalmadár, adventi koncert.

Ferences templom (Szent Erzsébet tér 1.): kedden 15 órakor, A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Vasi Vendéglősök Klubja, 25. éves megalakulásának tiszteletére rendezendő ünnepi szentmisére várja a családokat, ismerősöket.

Sárvár - Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: szerdán 17 órakor, Az emberi szervezet védekező és öngyógyító mechanizmusai címmel, Sonnleitner Károly tart előadást. Pénteken 17 órakor Dr. Desits Imre Nevető medicina című kötetének bemutatójára kerül sor. A szerzővel V. Molnár Zoltán ny. könyvtárigazgató beszélget.

Kőszeg - Virágudvar (Táblaház u. 11.): Advent a Natúrparkban ..., ahogy mi szeretjük. Kiállítás és vásár, helyi kézműves és termelők termékeiből. Nyitva naponta 10–18 óráig, a kiállítás december 21-éig megtekinthető.

Kőszeg- Református templom Csillag-terme: Tótáné Pethő Rózsa nemezelő művész, babakészítő aranykoszorús mester kiállítása december 1-jéig látogatható, csütörtöktől vasárnapig, 14–17 óráig.

Vép. Művelődési Ház: szerdán 18 órakor, a Hatos Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Tudás Fája Közalapítványa, a Tudásünnep 2014. programsorozatában, Kovács Kati énekest látja vendégül.

Szentgotthárd. Színház aula: vasárnap 15 órakor Adventi varázslatok, karácsonyi készülődés. Asztaldísz és ajándék készítés. Játszószőnyeg. Mézeskalács sütés. Szeretet asztala. Hozd el egy megunt játékodat, könyvedet, és vigyél helyette másikat!

Szentgotthárd - Rábakethelyi katolikus templom: szombaton 16 órakor Adventi hangverseny és gyertyagyújtás.

Szentgotthárd - Színház aula: vasárnap 15 órakor Adventi varázslatok, karácsonyi készülődés. Asztaldísz és ajándékkészítés. Játszószőnyeg. Mézeskalács sütés. Szeretet asztala. Hozd el egy megunt játékodat, könyvedet és vigyél helyette másikat!

Szentgotthárd - Széll Kálmán tér, kisszínpad: szombaton 17 órakor Adventi műsor. Az Arany János Általános Iskola és a Pszichiátriai Betegek Otthona műsora.

Rábakethelyi katolikus templom: szombaton 16 órakor adventi hangverseny és gyertyagyújtás.

Széll Kálmán tér, kisszínpad: szombaton 17 órakor adventi műsor. Az Arany János Általános Iskola és a Pszichiátriai Betegek Otthona műsora.

Körmend. Szabadság tér: szombaton 16.30-tól első gyertyagyújtás, ünnepi ráhangolódás. 16.30-kor az óriás adventi kalendárium nyitása. 17 órakor gyertyagyújtás. 17.10-kor a Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjainak műsora. 17.30-kor ünnepi dallamok – Dávid Roland musical énekes.

Hegyhátsál. Csillagvizsgáló (Fő u. 19.): Távcsöves bemutatás előzetes telefonos egyeztetés alapján, Tuboly Vince 0630-936-6333.

Csehimindszent. Művelődési Ház: kedden 17.30-kor, „A magyar falu jövője" címmel, Magyaródy Szabolcs tart előadást.

 

Kiállítás

Szombathely - Savaria Múzeum: kedden 10 órakor, Festetics Imre és Beythe András emlékülés. A magyar tudomány napja tiszteletére. Az emlékülés két vasi tudósra, a 250 éve született Festetics Imrére, a „természet genetikai törvényeinek" első megfogalmazójára, és a 450 éve született Beythe András református prédikátorra, a magyar nyelvterület második füveskönyvének szerzőjére emlékezik. Előadók: Nagy Melinda egyetemi tanár, Szabó István egyetemi tanár, Szabó T. Attila egyetemi tanár, Balogh Lajos c. egyetemi tanár.

Szombathely - Smidt Múzeum: kedd–péntek, vasárnap 10–17 óráig. Időszaki kiállítás: A Nagy–testvérpár emlékezete (A szombathelyi származású kétszeres Európa–bajnok és kétszeres olimpiai bronzérmes páros műkorcsolyázó Nagy Marianna és Nagy László nemzetközi pályafutásának személyes emlékei, külön kiemelten szombathelyi vonatkozásaik). A kiállítás december 31-éig látogatható. „A zene mindenkié" című a Schola Cantorum Sabariensis és Szombathely Város Fúvószenekara emlékeit bemutató kiállítás, december 15-éig tekinthető meg.

Szombathelyi Képtár: kedden, szerdán és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Időrétegek, Kondor János gyűjteményes kiállítása. Kondor János festő, grafikus festészetében a természetelvű és az absztrakció felé hajló törekvések egyaránt megfigyelhetőek. Figurális kompozícióiban elsősorban az emberi arc megfestése érdekli. A 90-es években készült munkáira a montázs-szerűség, a szakrális tematika és a drámai hangvétel jellemző. Kedvelt technikája az akvarell, emellett szívesen dolgozik pasztellel és foglalkozik grafikával is. A tárlat december 21-éig megtekinthető. „Spejz-show", T. Takács Tibor kiállítása. A kiállításban a „kincs" kategóriába került tárgyak által inspirált művek szerepelnek, kiegészülve igényes grafikájú táblákkal, feliratokkal, műtárgyfotókkal. A kiállítás címe ironikus utalás a múzeumi kiállítások előzményét jelentő „Wunderkammer"-ekre.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–szerda 9.00–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552).

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–19 óráig.

Járdányi Paulovics István Romkert: kedd–vasárnap 10–19 óráig.

Kőszeg - Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont: szerdán 17 órakor, a Kemenes Vulkánpark képzőművészeti pályázatára beérkezett alkotásokból nyílik kiállítás, mely 2015. január 15-éig látogatható.

Szentgotthárd - Színház aula: a Szentgotthárdi Fotóklub fotókiállítása megtekinthető november 30-áig, hétfőtől péntekig, 8–17 óráig.

Szlovén Kulturális és Információs Központ (Gárdonyi u. 1.): a 13. Nemzetközi Művésztelep, Szentgotthárd alkotásaiból nyílt kiállítás, mely december 15-éig látogatható.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva.

Koncert

Szombathely - Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium, díszterme: csütörtökön 18 órakor, Adventi hangverseny. Közreműködnek: a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola növendékei (Hangszeres és ének), Németh Judit a Weöres Sándor Színház művésze.

Szombathely - Bartók Terem: szombaton 17.30-kor Szombathely város Erkel Kórusa 55 éves fennállását ünnepli. Ez alkalomból kiállítással egybekötött jubileumi hangversenyt tartanak. Köszöntőt mond dr. Puskás Tivadar polgármester.

Végállomás Klub: szombaton 20 órakor a modern rock hazai képviselője, az Ozone Mama koncertezik, vendég a kőszegi rock & punk Dirty Beats és a rock és heavy metal Üveghegy.

Szombathely. Végállomás Klub: pénteken 20 órákor a Csillagösvény zenekar lép színpadra, vendég a dallamos rockban nyomuló Revans Rock Band. Szombaton 20 órakor a modern rock hazai képviselője, az Ozone Mama koncertezik.

Színház

Bük - MSK Színházterme: csütörtökön 19 órakor, a Ferrum Színházi Társulás mutatja be Házasulók című darabját.

Szombathely - MMIK Mesebolt Bábszínház kamaraterem: vasárnap 10 órakor A Százholdas pagony meséi című matiné előadásra várják 4 éves kortól a gyermekeket.

Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ, nagyelőadó: csütörtökön 17 órakor, a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi Központ Közhasznú Alapítvány, a Környezetvédelmi Klub előadását tartja, melynek témája: Biztonságpolitika és a társadalom környezettudatosságának összefüggései. Előadó: Simon József.

Szombathely. MMIK, Nagyterem: vasárnap 15 és 19 órakor Marica grófnő – Operett a Turay Ida Színház előadásában.

Katonai Érdekvédelmi és Nyilvántartó Iroda (volt KIEG, Deák F. u. 76.): csütörtökön 9–16 óráig, a nagy Háborús Emlékév 7 fordulóból álló vetélkedője.

 

Vasi véradónaptár

Szombathely, Területi Vérellátó

8.00–15.00 óráig; péntek: 8.00–13.00 óráig.

Hétfő: Epcos – Szombathely, Szent László király u. 12.30–15.30 óráig.

Kedd: Epcos – Szombathely, Csaba u. 12.30 –15.30 óráig; Nárai 17.00–19.00 óráig.

Szerda: Szentgotthárd város 9.00–17.30 óráig.

Csütörtök: Torony 16.30–19.00 óráig.

Péntek: Vép – Galambos Trans 9.00–11.30 óráig; Vép – SAB 12.00–15.00 óráig; Vép város 16.00–19.00 óráig.

A Celldömölki Vértranszfúziós Osztály vérvételei.

Kedd: Káld 15.30–18.00 óráig.

Csütörtök: Kenyeri 15.30–18.00 óráig; Pápóc 18.30–19.30 óráig.

Péntek: Sárvár – Danubius Hotel 13.30–16.30 óráig.

Életet ment, aki vért ad!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!