Programok

2014.10.12. 08:43

Programok, rendezvények Vas megyében október 13-tól

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények október 13-tól. Böngésszen, és válogasson!

NOVEMBER 14.

A Vasi Egészségnapok keretében ingyenes szűrési program várja az érdeklődőket Vasváron az új Egészségházban, november 14-én, 14.00-18.00 között. Bőrgyógyászati szűrés, ortopédiai szűrés, csontsűrűség vizsgálat egy időben egy  helyen!"

OKTÓBER 27.

A KMKK őszi tarisznyájából

Celldömölk - Őszi tarisznyás tábort szervez a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár 7-13 éves gyerekeknek, október 27-étől 31-éig, naponta 9-16 óráig. A programban lesz őszi termények gyűjtése, töklámpafaragás, jelmezes-töklámpás fölvonulás, kirándulás, játszóház, szalonnasütés és filmvetítés.

 

OKTÓBER 25.

Szűrés Sárváron

Sárvár - A Vasi Egészségnapok keretében  szűrési program várja az érdeklődőket Sárváron 2014.10.25-én 9.30-14 óráig a Simon-Júdás vásáron! Bőrgyógyászati szűrés, ortopédiai szűrés, csontsűrűség vizsgálat egy időben egy  helyen! Vércukorszintmérés, koleszterinszintmérés, vérnyomásmérés, tanácsadás

 

OKTÓBER 24.

Civilek főzhetnek

Kőszeg - Az Orsolya-napi vásárra készülnek Kőszegen. Civil szervezetek főzhetnek, bárki süthet versenyszerűen. A Jurisics vár területén október 24-én és 25-én Orsolya napi főzőversenyre várják a civil szervezetek jelentkezését a natúrparki településekről. Mindkét nap az első tíz nevező csapatnak 5 ezer forint értékű alapanyagot adnak számla ellenében. Minimum 50 adag ételt kell elkészíteni, amelynek legalább felét adomány ellenében a látogatók kóstoltatására kötelező felajánlani. Adomány gyűjthető! Sütemények, valamint lekvárok, dzsemek, befőttek, aszalékok, borecetek, gyógylikőrök és egyéb módon feldolgozott gyümölcsök versenyét is meghirdették a szervezők.

Természetesen Őrség

Őriszentpéter - Az Őri Alapítvány és a Teleház október 24-25-én rendezi meg a Természetesen Őrség ökotermék-kiállítást és vásárt. Sok-sok őrségi termék kipróbálható és megkóstolható lesz. A kétnapos rendezvényen a helyi termékek vására és bemutatója mellett kiállítások, a témához kapcsolódó fórumok ugyanúgy teret kapnak, mint a színes, szórakoztató, kulturális és sportesemények. Az Őrségi Teleházban jelenleg több párhuzamos fejlesztés is fut. Ilyen a kerékpáros kölcsönző, szerviz és pihenőhely kialakítása és egy helyi termékeket értékesítő bolt megnyitása. A tervek szerint a következő években ezekkel bővül a Természetesen Őrség programkínálata.

 

OKTÓBER 23.

Megemlékezés október 23-án

Vasvár – Az 56-os emlékezés október 23-án 17:30-kor kezdődik a Főszolgabíró téren, majd a koszorúzás után az ünnepség a Nagy Gáspár Kulturális Központban folytatódik. V. Németh Zsolt a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár mond beszédet, majd átadják az önkormányzat által idén adományozott kitüntetéseket. Műsort adnak a vasvári zeneiskola és alapfokú művészeti iskola tanárai és növendékei.

 

OKTÓBER 19.

Dumakabaré Beleznay Endrével

Vasvár - A Stand Up Brigád „Dumakabaré" című produkciójával október 19-én, vasárnap 19 órakor Vasváron lép fel a Nagy Gáspár Művelődési Házban. A két részes stand-up és sketch comedy est szereplői: Beleznay Endre Tényi Anett, Szép Bence, Ürmös Zsolt.

 

OKTÓBER 18.

Kórusok lépnek fel a refektóriumban

Szentgotthárd - Kórustalálkozót rendeznek a szentgotthárdi refektóriumban október 18-án 19 órakor, a zene megünneplésére. Fellép a szentgotthárdi városi vegyeskar Soós János karnagy vezényletével, a körmendi városi vegyeskart Sabáli Lászlóné vezényli. Szerepel a programban a Berzsenyi Dániel Vegyeskar (NymE – Savaria Egyetemi Központ), élén Vinczeffy Adrienne. Az eseményre a belépés díjtalan.

Koncert. Szombathely.

Végállomás Klub: október ma 20 órakor, igazi, vérbeli köcsögmetált prezentál a nagyérdemű közönségnek a szombathelyi ZPZ zenekar. Érkezik még Körmendről a Secret Valley és a vasvári Verilun.

Pistons Pub (volt Premier Café, Fő tér): ma 22–04 óráig, Depeche Mode party.

Kámoni Arborétum, Oktató Központ: ma 18 órakor, Bagdi Bella, Jobb veled a világ Boldogság címmel, koncert lesz, melyen 8 boldogságfokozó technikát lehet elsajátítani.

Szentgotthárd.
Refektórium: ma 19 órakor, Kórustalálkozó a Zenei világnap tiszteletére. Fellépnek: Szentgotthárd Város Vegyeskara, karnagy: Soós János; Körmend Város Vegyeskara, Karnagy: Sabáli Lászlóné; Berzsenyi Dániel Vegyeskar, Szombathely, Karnagy: Vinczeffy Adrienne.

Rendezvény,
Szombathely. Agora–Savaria Filmszínház: vasárnap 10 órától, családi, zenés játszóházba várják a mesekedvelő családokat. 11 órakor a Csingiling és a kalóztündér című film kerül vetítésre. A legkisebbek a kamarateremben 10.30-kor és 11.45-kor a Bogyó és Babóca kalandjaival találkozhatnak. A jó hangulatról a Boglya zenekar gondoskodik, közben táncos körjáték és tánctanulás.Kézműves foglalkozások és a Bóbita Játszóház kreatív játékai kínálnak önfeledt szórakozást.

Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Iskolai Könyvtára (Simon I. u. 2.): vasárnap 14.30–19.00 óráig Könyves vasárnap. 14.30-kor kiállításmegnyitó: „A mosoly kopogás az ember szívéhez” – válogatás a rajzpályázat alkotásaiból. Megnyitja: Rettegi Attila igazgató. 15 órakor Szorgos kis kezek – családi játszóház őszi termések, levelek, természetes anyagok felhasználásával. 16.30-kor Könyves útvesztő – akadályverseny bátor csapatoknak. 17.30-kor Oladi teaház – az akadályverseny eredményhirdetése, a napi izgalmak levezetése egy pohár tea és süti kíséretében.

Herényiek Háza (Béke tér 1.): vasárnap 14–17 óráig, Csintekerintő játszóház. Programok: 14–17 óráig, kézműves foglalkozások őszi terményekből (asztali díszek, töklámpás faragása, kopogtató, mécsestartó, gyertyaöntés). Jó idő esetén népi sportjátékok. 15 órakor Frédy bácsi bábszínháza – „Piroska és a farkas”. 16.30-kor a Dr. Pesovár Ernő AMI néptáncosainak bemutatója, táncház.

Szentgotthárd.
Színház aula: vasárnap 14.30-kor, Ezoterikus nap, egy nap a nyugalom jegyében. Kineziológiai technikák, kreatív rajztanfolyam. A meditáció és a hipnózis gyógyító hatása. A Hold titokzatos ereje. A csakrák és az aromaterápia. Mit árul el az Aura? Az életünk célja és az önmegismerés útja. Áldás vagy átok? Célok, vágyak elérése a jóga útján.

Vasvár.
Nagy Gáspár Kulturális Központ: vasárnap 19 órakor, Dumakabaré, stand-up és sketch comedy est Beleznay Endrével. Közreműködnek: Tényi Anett, Ürmös Zsolt és a vasvári Szép Bence.

Kiállítás,
Szombathely.

Szombathelyi Képtár: ma 15–18 óráig, MűTárgyEset. A hónap műtárgya: Rumi Rajki István terve (bronz szobra) a sárvári I. világháborús emlékműhöz 1934. 16 órakor A sárvári . világháborús emlékmű tervei és megvalósulása – Rumi Rajki István és Tóth István lovas szobrai – vetítettképes előadás – Zsámbéky Monika művészettörténész. 15–18 óráig, szobrászműhely gyerekeknek és felnőtteknek.

KONCERT
Szombathely. Végállomás Klub: szombaton 20 órakor, igazi, vérbeli köcsögmetált prezentál a nagyérdemű közönségnek a szombathelyi ZPZ zenekar. Érkezik még Körmendről a Secret Valley és a vasvári Verilun.

Pistons Pub (volt Premier Café, Fő tér): szombaton 22–04 óráig, Depeche Mode party.

Kámoni Arborétum, Oktató Központ: szombaton 18 órakor, Bagdi Bella, Jobb veled a világ Boldogság címmel, koncert lesz, melyen 8 boldogságfokozó technikát lehet elsajátítani.

Szentgotthárd.
Refektórium: szombaton 19 órakor, Kórustalálkozó a Zenei világnap tiszteletére. Fellépnek: Szentgotthárd Város Vegyeskara, karnagy: Soós János; Körmend Város Vegyeskara, Karnagy: Sabáli Lászlóné; Berzsenyi Dániel Vegyeskar, Szombathely, Karnagy: Vinczeffy Adrienne.

ZENE, KONCERT

ABSZURD Szombathelyen, az MMIK-ban szombaton este héttől az abszurd humor hazai képviselője, a L’art Pour L’art társulat mutatja be A postás, aki megeszi a leveleket című műsorát.

ROCK Szombathelyen, a Végállomásban szombaton este nyolctól a ZPZ, a Secret Valley, valamint a Verilun ad koncertet. Jövő héten csütörtökön, szintén este nyolctól ugyanott a Cojones, az Aspects, illetve az Overcast játszik.

Megnyílt Szabóné Fülöp Ida kiállítása a Vitalitas Galériában

Szombathely – Ezúttal építész hölgy, Szabóné Fülöp Ida a Vitalitas Galéria vendége, kiállítása „hetvenkedés”, vagyis ez a 70. tárlat a galéria életében. 

- Ida keze alatt ég a munka, sokoldalú és sokat tervezett, a kastélyoktól a kórházi mosodán át a társasházakig. Tavaly Hefele-díjat kapott. Több munkahelyen ismerte meg a vasi építőipar tervező műhelyeit, 1987 óta vezető tervező – mutatta be a kiállító pályáját Vincze Csaba építész.    Szabóné Fülöp Ida – aki a megnyitóra saját sütésű réteseket hozott – azt is megosztotta a közönséggel, hogy nem könnyű családot ellátni a határidős munkák között, úgy, hogy mindig meleg vacsora is legyen. Nem egyszer dolgozott éjszakába nyúlóan, sok köszönet jár a férjének és a gyerekeknek a türelmükért. Ma kevés munka van, most van idő úszni, kertészkedni, unokázni. Ebben a szakmában is jellemző a megélhetési harc, a megrendelőnek való kiszolgáltatottság, sok rossz döntések miatti kompromisszumot is meg kell kötni, főleg a társasházaknál. A tervező nem is találkozik a későbbi tulajdonosokkal, csak az építtetővel, aki egyet akar: minél gazdaságosabban építkezni, és eladni az ingatlant, pedig jó lenne a párbeszéd a lakások használóival.

OKTÓBER 17.

Bíró Ica jön a terem avatójára

Őriszentpéter - Az előzetes hírektől eltérően, nem Katus Attila személyi edző, életmód tanácsadó, hanem Bíró Ica fittnesz-szakértő, modell lesz a sztárvendég az őriszentpéteri konditerem avatóján. Az edzőterem hivatalos átadására október 17.-én pénteken kerül sor.

Hegyek vonzása

Celldömölk – Őszre is izgalmas kalandokat kínál a Kemenes Vulkánpark: pénteken délután Erőss Zsolt fotóiból nyílik kiállítás, vasárnap a vulkánoké és az alpinistáké lesz a főszerep. Október 17-én, pénteken 16 órakor a minden idők legsikeresebb magyar hegymászójaként számon tartott, tavaly elhunyt Erőss Zsolt expedíciós fotóiból nyílik kiállítás a vulkánparkban. A harminc képből álló tárlatot Kollár Lajos – aki több expedíción is társa volt Erőss Zsoltnak – ajánlja a jelenlévők figyelmébe, majd Magyarok a világ nyolcezresein címmel   tart előadást. Október 19-én, vasárnap 11 órakor a Jáva szigetéről nemrég visszatért Karátson Dávid mesél a vulkanológiai tanulmányúton szerzett tapasztalatairól – előadását minden bizonnyal lélegzetel-állító fotókkal illusztrálja majd. Vasárnap további izgalmas kalandokkal is várják a vulkánpark látogatóit: alpinisták mentési gyakorlatot tartanak, az épületen kívül pedig a falmászás alapvető fogásait is elsajátíthatják az érdeklődők. Október 25-én 14 órától az egykori bazaltbánya nyomába eredhetnek a túrázók, akik a hajdani bányászok visszaemlékezései nyomán a bánya történetét is megismerhetik.

HÉTVÉGI PROGRAMOK

RENDEZVÉNY

Szombathely. Agora–Savaria Filmszínház: vasárnap 10 órától, ismét családi, zenés játszóházba várják a mesekedvelő családokat. 11 órakor a Csingiling és a kalóztündér című film kerül vetítésre. A legkisebbek a kamarateremben 10.30-kor és 11.45-kor a Bogyó és Babóca kalandjaival találkozhatnak. A jó hangulatról a Boglya zenekar gondoskodik, közben táncos körjáték és tánctanulás.Kézműves foglalkozások és a Bóbita Játszóház kreatív játékai kínálnak önfeledt szórakozást.

Kresz Park (Brenner Park): nyitva tartási idő – csak esőmentes, jó időben, keddtől vasárnapig 14.30–19.00 óráig.

NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola könyvtára: október 22-én, szerdán 20 óráig, várják a szülőket és a gyerekeket a nyílt nap alkalmából. 16–20 óráig, játékos programok, kézműves foglalkozás, diavetítés. 17 órakor Magyar Veronika pszichológus bevezető előadása, amely után a szülőknek lehetőségük lesz kötetlen beszélgetésre is.

Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Iskolai Könyvtára (Simon I. u. 2.): vasárnap 14.30–19.00 óráig, Könyves vasárnap. 14.30-kor kiállításmegnyitó: „A mosoly kopogás az ember szívéhez” – válogatás a rajzpályázat alkotásaiból. Megnyitja: Rettegi Attila igazgató. 15 órakor Szorgos kis kezek – családi játszóház őszi termések, levelek, természetes anyagok felhasználásával. 16.30-kor Könyves útvesztő – akadályverseny bátor csapatoknak. 17.30-kor Oladi teaház – az akadályverseny eredményhirdetése, a napi izgalmak levezetése egy pohár tea és süti kíséretében.

Neumann János Általános Iskola (Losonc u. 1.): pénteken 17.30–21.00 óráig, „Iskolai Könyvtárak Éjszakája” címmel, programot hirdet az érdeklődő tanulóknak és szüleiknek. Író-olvasó találkozó kicsiknek és nagyoknak – vendég: Pacskovszky Zsolt vasi író. Mesés kirándulás a képzelet birodalmában – Farkas Ágnes pszichológus tart előadást szülőknek a meseolvasás fontosságáról. Olvastad? – könyves játék kicsiknek és nagyoknak. Ügyeskedjünk! – kézműves foglalkozás. Egész este selfie bajnokságot hirdetnek az osztályok között, téma: A könyv és én. Ma 10.40-kor, az iskola udvarán, olvasó flashmob produkciót szerveznek az iskola tanulóival közösen.

Humán Civil Ház (Bem J. u. 9/B.): október 21-én, kedden 15 órakor, a Vas Megyei Reumaklub szervezésében, zeneterápiás foglalkozást tartanak.

Zöldpatika, tetőterem (Óperint u. 12.): pénteken 19.45–22.00 óráig, Egy este a humorról címmel, előadást tartanak. Az est folyamán nevetésre, vidámságra, humorra ösztönző formákat, módszereket ültethetünk gyakorlatba. Megtudhatjuk, hogy mi az optimizmus és tanulható-e?

Herényiek Háza (Béke tér 1.): vasárnap 14–17 óráig, Csintekerintő játszóház. Programok: 14–17 óráig, kézműves foglalkozások őszi terményekből. Jó idő esetén népi sportjátékok. 15 órakor Frédy bácsi bábszínháza – „Piroska és a farkas”. 16.30-kor a Dr. Pesovár Ernő AMI néptáncosainak bemutatója, táncház.

Sárvár. Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: ma 17 órakor, Vas megyei zsidó emlékhelyek. Szántóné Dr. Balázs Edit egyetemi docens előadása Lukács Erzsébet fotóinak felhasználásával. Pénteken 16.45-kor, „Könyvtárpártoló tevékenységért” – elismerő oklevelek átadása. 17 órakor, „Ősz az idő, Szent Mihály nap közeledik...” Őszi gazdasági határnapok a paraszti kultúrában. Hámori Balázs etnográfus előadása.

KiÁLLÍTÁS

Szombathely.
Vitalitas Galéria (11-es Huszár út 19.): pénteken 17 órakor Szabóné Fülöp Ida építész vezető tervező kiállítását, Vincze Csaba építészmérnök nyitja meg. Gitáron közreműködik: Horváth László művésztanár. A tárlat október 31-éig tekinthető meg, a Galéria nyitvatartási idejében: hétköznaponként 13.30–17.30 óráig.

ZENE, KONCERT

MULATÓS Szombathelyen, a Sláger Mulatóban péntek este héttől Standi Pityu szórakoztatja a közönséget.

ELEKTRO Szombathelyen, a New York Caféban pénteken este tíztől vendég fellépőként Whitenegro, rezidens lemezlovasként pedig Joey szolgáltatja a zenét.

KÖZÖSEN Sárváron, a Danubius Hotel Spa Thermal termében pénteken este héttől komolytalan zene címmel Bornai Tibor és Vámos Miklós közös előadói estjét rendezik meg. 

OKTÓBER 16.

„Spejz-show"-t rendez a képtár

Szombathely - Azt ígérik, hogy egy estére megállítják az időt: október 16-án (csütörtökön) 17 órakor kezdődik a „Spejz-show" a szombathelyi Képtárban. T. Takács Tibor kiállítása az őskortól napjainkig kalauzolja a látogatót, a jubiláló Meggie és Géza időmegállító repertoárja ezúttal Edith Piaftól Janis Joplinig terjed. (A koncert tart háromszor 40 percig.) A tárlatot Takács Zoltán Bálint, a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatója ajánlja a közönség figyelmébe. Az idő az alkotók ígérete szerint egy estére ugyan megáll, de a kiállítás november 30-áig megtekinthető.

Rendezvény. Táplánszentkereszt. Hét Kastély Kertje Művészeti Óvoda (Fő utca 5/c.): ma 13 órakor ünnepli az „Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel” alternatív pedagógiai program Megyei Bázisóvodája cím elnyerésének 10. évfordulóját. A jubileumi ünnepséget ifj. Perl János polgármester nyitja meg, melyen részt vesz Nagy Jenőné a program írója is. Ovigaléria megnyitó: Vörös Ferenc festőművész őszi témájú képei. „Szállj elő zöld ág” gyermekjáték tehetségműhelyes gyerekek műsora. Padosné Kiszela Edit visszaemlékezése a kezdetekre, a kiépítésre. Tehetséges iskolás zenészek műsora. Emléklapok, emblémák kiosztása. Óvónők kórusa. Forrai Katalin Múzeum megtekintése.

Kiállítás, Szombathely.
Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ, Forrásközpont, Aula (Károlyi Gáspár tér 4., C épület): az Utazó Olvasó című fotókiállítás megtekinthető október 31-éig, az egyetem nyitvatartási idejében.

Felsőcsatár, Vashegy. Vasfüggöny Múzeum: naponta 10–19 óráig várja az érdeklődőket. Csoportos igény esetén a tulajdonos (megépítő) vezetésével tekinthető meg, aki valós, megtörtént szökési kísérleteket mutat be a korhű, illetve eredeti eszközök segítségével a történelmi időszakok sorrendjében.

OKTÓBER 15.

A Hunyadi-sorozat szerzője érkezik

Celldömölk - Bán Mórral, a Hunyadi című nagy sikerű történelmi sorozat szerzőjével beszélget dr. Bellérné Horváth Cecília, a könyvtár egykori igazgatója október 15-én (szerdán) 17.30-kor a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics könyvtárában.

Szűrés Szombathelyen

Szombathely - A Vasi Egészségnapok keretében Nyílt Szűrőnap várja az érdeklődőket Szombathelyen 2014 10.15-én (szerdán) 13-18 óráig. Helyszín: Markusovszky Kórház. Mammográfiás szűrés,  méhnyakszűrés, bőrgyógyászati szűrés egy időben egy  helyen! Vérnyomásmérés, vércukorszintmérés, koleszterinszintmérés, életmód tanácsadás, dietetikai tanácsadás, büfé és még sok más program várja az érdeklődőket!

Könyvek a lakható és szerethető otthonról

Petrik Adrien építész-író lesz október 15-én, szerdán 17 órától a Siker Könyvtár vendége egy kötetlen beszélgetés erejéig. A szervezők Asszony és háza, avagy az én Toszkánám címet adták a kissé szokatlannak ígérkező író-olvasó találkozónak. Petrik Adrien – eddig – három kötetben örökítette meg otthonteremtésének mozzanatait. Az asszony és háza 2005-ben, A másik kert 2009-ben, A hideg szóda élvezete pedig tavaly karácsonykor jelent meg. A köteteket rengeteg egyéni lakberendezési ötlet, receptek, kézműves praktikák és szívet melengető fotók teszik még élvezhetőbbé. Annak krónikái, ahogy az építész szerző hatalmas életerővel és kreativitással létrehozta maga körül a gyermekektől, virágoktól, cicáktól „nyüzsgő házat”, az igazán lakható és szerethető, természetközeli otthont. A beszélgetésen személyesen is hallhatunk tőle otthonról, kertről, kutyákról, macskákról, asszonyról és házáról.

Rendezvény, Sárvár.

Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: Ma 10 órakor, Ringató. Dalok, versek, mondókák Gerbert Judittal. 17 órakor, Felhős utakon. Pipics János kötetének bemutatója a Sylvester Könyvbarátok Klubjában. A szerzővel Farkas Jánosné beszélget.

Berzsenyi Dániel Könyvtár: ma, 10 órakor és 11 órakor „Miért üres a postaláda mostanában” címmel, rendhagyó könyvtári foglalkozás az internetes közöségi oldalakról. 17 órakor Megőrzött pillanatok. Szemelvények Torjay Valter antik fotográfia gyűjteményéből 1860–1940.

Kiállítás, Szombathely.
Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Víz alatt – múlt felett. Az Adria élővilága és az ókor emlékei a tengerben. Megtekinthető december 19-éig. Ma, 16.30-kor Egy korszak történelmi traumák között. Kultúra és műpártolás 1920–1944. Kiállításmegnyitó. Az országos vándorkiállítás múzeumok, levéltárak és könyvtárak anyagából válogatva, kevéssé ismert műtárgyak segítségével fest új és egyedi képet a két világháború közötti negyedszázad kultúrájáról. A tárlatot az 1934-es szombathelyi műtörténeti kiállításon bemutatott páratlan Vas megyei műkincsvagyon – ma még fellelhető – darabjai egészítik ki. A tárlat október végéig látogatható.

Magyarszombatfa. Őrségi Vadászati Kiállítás: keddtől vasárnapig 10–17 óráig várja az érdeklődőket.

OKTÓBER 14.

A Mohácsi-műhely, már bérleten kívül

Szombathely - A Zűrzavaros éjszaka a bérletes szériában már megtette a magáét, az új évadban bérleten kívül él tovább a WSSz-kínálatban. Caragiale vérbő komédiájának szövegét a Mohácsi-testvérek szabták-írták át, a rendezés Mohácsi János munkája. Nem mintha díj nélkül nem tudnánk, hogy kapitális komédia került ki a társulat keze alól, mégis: az évadot bevezető nyíregyházi Vidor Fesztiválon az idén Mohácsi István dramaturg és Mohácsi János rendező kapta meg a Capitano-díjat; cserébe a legélőbb szövegért és rendezésért. A Vidor a magas szinten szórakoztató „vidám művek" fesztiválja a Móricz Zsigmond Színház szervezésében. Meghívásos alapon működik, díjai a commedia dell' arte-figurák viselik. Egy szó mint száz, zűrös éjszaka kerekedik Dumitrache asztalosműhelyében, és miközben dúl a szerelem, a féltékenység és tetőfokára hág a hazafias hevület, már nem is tudjuk, hogy hol járunk: a múlt századforduló Romániájában, vagy inkább valahol máshol. Az biztos, hogy 130 percen át nem hagyjuk abba a nevetést. Annyira nem, hogy a végén könnyezünk. Előadás legközelebb: október 14-én.

Kóstoló, mesék, kézműves program

Bük - Az Országos Könyvtári Napok keretében október 14. és 17. között a büki könyvtár is változatos programokat kínál olvasóinak. Kedden fél hatkor az ételallergiákról lesz kóstolóval egybekötött előadás, szerdán tíztől az online katalógussal lehet ismerkedni. Csütörtökön fél hatkor grafológiai előadás kezdődik. Végül pénteken az óvodásokat mese délelőtt és iskola előkészítő foglalkozás, az iskolásokat pedig őszi kézműves délután várja a könyvtárban.

Amnesztia hét lesz a könyvtárban

Kőszeg - Az Országos Könyvtári Napokhoz kapcsolódik sokféle rendezvény a kőszegi Chernel könyvtárban. Október 14-től október 19-ig tartanak a kőszegi események. A könyvtár szervezésében lesz író-olvasó találkozó és Könyves Vasárnap is, valamint amnesztia hét. A lejárt határidejű könyvek, dokumentumok visszaadásakor a késedelmi díjat nem kérik.

Nyomoznak a városi könyvtárban

Sárvár - Az idén is bekapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programjába a sárvári városi könyvtár. Október 14-én, kedden 15 órakor nyitják meg a Detektívsarok című játékot, 17 órakor a könyvtárosok által gyűjtött képekből, könyvekből nyílik kiállítás. Szerdán 10 órakor Gerbert Judit Ringató foglalkozására várják a babákat és a mamákat, 17 órakor Pipics János kötetét mutatják be. Csütörtökön 17 órakor a Vas megyei zsidó emlékhelyekről Szántóné dr. Balázs Edit, pénteken 17 órától pedig az őszi gazdasági határnapokról Hámori Balázs tart előadást. A négy nap alatt féláron lehet beiratkozni, ingyenes lesz az internetezés, és elengedik a késedelmi díjat.

Rendezvény, Szombathely. Zanati közösségi Ház: ma 17 órától a Vas Megyei Szív Egyesület ingyenes szűrést rendez. Vércukor-, koleszterinméréssel, vérnyomásméréssel és tanácsadással várják a szűrésen részt vevőket.

Sárvár. Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: ma 15 órakor, Az országos könyvtári napok keretében, Nyomozzunk együtt! A Detektívsarok című játék megnyitója. 17 órakor, Könyvtárosok gyűjtötték. Képek, könyvek, emlékek című kiállítás megnyitója.

Kiállítás, Szombathely.
Smidt Múzeum: kedd–péntek, vasárnap 10–17 óráig. Időszaki kiállítás: A Nagy–testvérpár emlékezete (A szombathelyi származású kétszeres Európa–bajnok és kétszeres olimpiai bronzérmes páros műkorcsolyázó Nagy Marianna és Nagy László nemzetközi pályafutásának személyes emlékei, külön kiemelten szombathelyi vonatkozásaik). „A zene mindenkié” című a Schola Cantorum Sabariensis és Szombathely Város Fúvószenekara emlékeit bemutató kiállítás, december 15-éig látogatható.

Szombathelyi Képtár: kedden, szerdán és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Időrétegek, Kondor János gyűjteményes kiállítása. Kondor János festő, grafikus festészetében a természetelvű és az absztrakció felé hajló törekvések egyaránt megfigyelhetőek. Figurális kompozícióiban elsősorban az emberi arc megfestése érdekli. A 90-es években készült munkáira a montázs-szerűség, a szakrális tematika és a drámai hangvétel jellemző. A tárlat november 16-áig megtekinthető.

Acsád. Szociális otthon: december 5-éig a Képeslevelezőlapgyűjtők Egyesületének tagja, Sárosi István tárlata nyílott. A most bemutatásra kerülő kiállítás Romanika címmel várja a látogatókat.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: Batthyányak nemzetsége – kiállítás a kastély dísztermében, tapintható műtárgyakkal kiegészítve; Cipőtörténeti gyűjtemény. Nyitva tartás: kedd–vasárnap 9–17 óráig.

 

OKTÓBER 13.

A XXXV. Megyei Csillagászati és Űrkutatási Hetek programjából

Szombathely - Október 13-án 18 órakor az MTA munkatársa, Sárneczky Krisztián csillagász „Célpont a Föld? Üstökösök, kisbolygók kozmikus közelségben?" címmel a SEK-en tart előadást.

Útikönyv a nagy háborúról

Vasvár - Október 13-án a Nagy Gáspár Kulturális Központban este hat órakor mutatják be Bedécs Gyulának az első világháborúról szóló útikönyvét. A szerzővel Fűzfa Balázs irodalomtörténész beszélget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!