Programok

2014.10.26. 14:42

Programok, rendezvények Vas megyében október 27-től

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények október 27-től. Böngésszen, és válogasson!

NOVEMBER 21.

Vasi népzenészek válogatottja

Celldömölk – Az idén a Kemenesaljai Művelődési Központban rendezik meg a vas megyei népzenei együttesek hagyományos találkozóját, megint „Vas megyében születtem..." címmel, azzal a céllal, hogy a megye legkiválóbb együttesei és szólistái megmutatkozhassanak a nyilvánosság előtt, népszerűsítve népzenei örökségünket. A találkozóra az énekesek, zenekarok és szólisták maximum 15 perces hagyományhű anyaggal jelentkezhettek. Ezekből a mutatványokból szakmai zsűri (benne Földesi Jánosné népzenetanszak-vezető, Sebők Lívia népdalénekes, Földesi János népzenetanár) állítja össze a találkozó programját. A válogatott műsort CD-n is rögzítik. A találkozó november 21-én 19 órakor kezdődik a KMKK-ban.

 

NOVEMBER 14.

A Vasi Egészségnapok keretében ingyenes szűrési program várja az érdeklődőket Vasváron az új Egészségházban, november 14-én, 14.00-18.00 között. Bőrgyógyászati szűrés, ortopédiai szűrés, csontsűrűség vizsgálat egy időben egy  helyen!"

 

NOVEMBER 9.

Babó Antal emlékkiállítás

Kőszeg – Változott a Babó Antal emlékkiállítás időpontja: az eredetileg november 2-ára tervezett tárlatmegnyitót november 9-én, vasárnap délelőtt 11 órakor tartják a kőszegi református templom Csillag-termében (Táncsics utca 2.). Bemutatkozik: Tótáné Pethő Rózsa nemezelő művész, Aranykoszorús babakészítő mester. Az alkotót és a kiállítást méltatja: Ráczné Páldy Eszter táj- és kertépítész. A kiállítás november 30-ág látogatható, csütörtöktől vasárnapig 14 és 17 óra között.

 

NOVEMBER 8.

Vasi látogatókat is vár a Genuss Burgenland

Oberwart – November 8–9-én én rendezik meg a Burgenland Genuss vásárt az Oberwarti Vásárvárosban. Magyarra fordítva „Élvezet Burgenland" a vásár neve, már régóta egy kedvelt eseménynek számít az osztrák és a vasi ínyencek számára. A vásár közel 120 kiállítójával naponta 09.00 -18.00 óráig várja a látogatókat. a rendezők azt ígérik, hogy a hagyományos termékek, kreatív gasztronómiai alkotások, falusi finomságok, friss gyümölcsök, zöldségek, különleges chutneys vagy édességek megtalálhatók lesznek a kétnapos vásáron.  A vásárral egy időben rendezik meg az „Ínyejándékozni, így karácsonyra ajándékot venni, vagy csak a spájzot feltölteni kiváló alkalom az oberwarti vásár, ahol a kóstolás nem csak megengedett, hanem kötelező.

 

NOVEMBER 6.

Tánc, látványos díszletek között

Bük – Fergeteges operettgálával érkezik a művelődési központba november 6-án 19 órakor az Orfeum Vándorszínpad. Sztárvendégek Kalocsai Zsuzsa és Oszvald Marika, a Budapesti Operettszínház Jászai Mari-díjas primadonnája és szubrettje, valamint a színpad tánckara és egyéb ismert énekesei.

 

NOVEMBER 4.

Nyugdíjasok egyeteme

Szombathely – „Nyugdíjas egyetem" címmel indít előadás-sorozatot a Savaria Egyetemi Központ a Károlyi Gáspár tér 4-ben: a főépület dísztermében. Az első félév első előadása november 4-én 17 órakor kezdődik a díszteremben. Az 50 év feletti érdeklődők ingyen vehetnek részt az előadásokon, a szemeszter végén oklevelet is kapnak; föltéve, hogy szorgalmasan látogatták az „órákat". A témák – és a témákhoz rendelt rangos előadók – a szervezők szándékai szerint „azt sugallják, hogy nem idegen a körülöttünk jócskán megváltozott, modernizálódott világ. Hogy az idő előrehaladtával is lépést tudunk tartani a tudomány, a művészet, a kutatás legfrissebb eredményeivel". A Nyugat-magyarországi Egyetem – Savaria Egyetemi Központ célja, hogy az élethosszig tartó tanulás koncepcióját minél közelebb hozza az 50 év felettiekhez, akik a remények szerint az előadások alkalmával kedvet kapnak a tanuláshoz.

 

NOVEMBER 3.

Egyetemi nyitás és liturgia

Szombathely – Megváltás „test"-közelben címmel folytatja nyilvános előadás-sorozatát a SEK, dr. Németh Norbert egyetemi lelkész, főiskolai tanár közreműködésével, a középpontban a katolikus egyház liturgiájával. Az első előadás november 3-án 18 órakor kezdődik az egyetem Berzsenyi téri D épületében, Liturgia és misztériumvallások címmel. A második alkalommal (november 24-én) a szentmiséről – a misének a liturgiában betöltött fontos szerepéről – lesz szó. A sorozat december 8-án a Liturgia, a hit és a teológia forrása című előadással ér véget.

 

NOVEMBER 2.

Kálvin emlékév

A reformáció emléknapján, október 31-én emlékeznek meg az ellenreformáció áldozatairól, köztük a gályarabnak eladott prédikátorokról a protestáns egyházak. A Őrségi Református Egyházmegye Kálvin éveket lezáró hálaadó istentisztelete november 2-án lesz. Hazánkban új „Kálvin-reneszánsz" kezdődik.

A Magyarországi Református Egyház Kálvin János Emlékbizottsága 2014. október 18-án a 2009 – 2014 közötti Kálvin Emlékévek zárórendezvényeként konferenciát szervezett Budapesten, a szépen felújított Kálvin téri református templomban. Ott hangzott el a fontos kijelentés: a genfi reformátor születésének 500. és halálának 450. évfordulója közötti évek hazánkban egy új „Kálvin-reneszánsz" lehetőségét teremtették meg.

A több mint négy évtizeddel ezelőtt megszakadt Református Egyházi Könyvtár sorozat Kálvin János újszövetségi bibliamagyarázatainak tizennégy kötetes, egységes megjelenésű kiadásával éledt újjá. A sorozat részeként jelenhetnek meg Kálvin újszövetségi bibliamagyarázatai, amelyek 2010-től folyamatosan kerülnek az olvasók látóterébe. A Kálvin Kiadó gondozásában még ebben az évben kiadják az Institutio jegyzetekkel ellátott új fordítását is.

Az Őrségi Református Egyházmegye – ahová a Vas megyei gyülekezetek is tartoznak – reformációi és a Kálvin éveket lezáró hálaadó istentisztelete november 2-án 15 órakor kezdődik a zalaegerszegi városi hangverseny- és kiállítóteremben. Az ünnepi alkalommal megtekinthető a Kálvin, a Káté és a protestáns gályarabok emlékezete című kiállítás.

Ifjúsági és serdülő tekeverseny

Zalaegerszeg – Területi versenyéhez érkezik a két utánpótlás – serdülő és ifjúsági – korosztály egyéni tekebajnoksága. Vasárnap Andráshidán 24 serdülő és 20 ifjúsági Zala és Vas megyei fiúversenyző méri össze a tudását 120 vegyes gurításban. A tét a Nyugat-Kelet versenyre való kvalifikáció. A megyei versenyen elért eredmények alapján Vas megyét 11 serdülő és 14 ifjúsági tekés képviselheti.

 

OKTÓBER 30.

Őszi zsidó este Schőner Alfréddal

Szombathely – Folytatódik a zsidó szabadegyetem ötödik szemesztere. A következő előadás október 30-án, csütörtökön 17 órakor kezdődik. Prof. dr. Schőner Alfréd főrabbi, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rektora „A szabadság gondolata Marc Chagall (Moishe Segal) művészetén keresztül" címmel a Bernstein Béla Kulturális Központban (Batthyány tér. 9.) tart előadást.

Nyolc éven aluliak sakkbajnoksága

Szombathely – A Vas Megyei Sakkszövetség, a Haladás VSE és az Út a Sakkmesteri Címig Alapítvány október 30-31-én, csütörtökön és pénteken a Haladás Rohonci úti sakktermében – mindkét napon 15 órától – rendezi meg a nyolc éven aluliak megyei sakkbajnokságát. A meghívott versenyzők rapid szabályokkal, 20-20 perces játékidővel, körmérkőzéses rendszerben mérik össze a tudásukat.

 

OKTÓBER 29.

Az eutanázia és a túlbuzgó gyógyítás

Szombathely – A Keresztény Egészségügyiek Dr. Batthyány László Társasága szervezésében október 29-én, szerdán délután 3 órakor a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Romhányi előadótermében dr. Hámori Antal tart előadást dr. Batthyány László boldoggá avatásának tizenegyedik évfordulójának évében. Az előadás címe: „Eutanázia és a túlbuzgó gyógyítás problematikája". Az előadás után lehetőség nyílik az érdeklődők számára jelentkezni a társaságba.

Rendhagyó felolvasóóra lesz

Csehimindszent – Rendhagyó felolvasóóra kezdődik október 29-én 16 óra 30 perckor a Mindszenty-emlékházban. Mindszenty József bíboros könyveire, emlékirataira és az általa írt könyvekre összpontosít a felolvasóóra. Közreműködnek a helyi iskola pedagógusai, diákjai és Mindszenty bíboros leszármazottai. 18 órától szentségimádás, 19 órától mise lesz.

Kónya Imre lesz a vendég

Sárvár – Október 29-én, szerdán 18 órakor folytatódik az Évezrednyitó beszélgetések című sorozat a Nádasdy-vár dísztermében. A vendég ezúttal dr. Kónya Imre jogász, volt belügyminiszter és annak az ellenzéki kerekasztalnak a főszervezője lesz, amely 25 évvel ezelőtt sikeresen kiharcolta és előkészítette Magyarországon a vértelen rendszerváltozást. A házigazda szerepében – mint mindig – most is Gróf István, a Sárvári Milleneum Alapítvány elnöke beszélget a vendéggel. A rendezvény ingyenes.

Civilekről szól

Szombathely – A város önkormányzata, a Szombathelyi Civil Kerekasztal, valamint a Martinus Vallási és Kulturális Egyesület rendez közös fórumot „Civil partnerségi kapcsolatok erősítése Szombathelyen" címmel október 29-én, szerdán 16 órától a polgármesteri hivatalban.

 

OKTÓBER 28.

Zsidók emléke

A tábori rabbi tart előadást kedden a zsidó katonák első világháborús részvételéről. A holokauszt 70. évfordulója kapcsán, több helyen tartottak már megemlékezést megyénkben, s ezekre meghívták a Szombathelyi Zsidó Hitközség vezetőjét, Márkus Sándort. Október 28-án, kedden a hitközség szervezésében egy másik kerek évfordulóra, az első világháború kitörésének 100. évfordulójára is emlékeznek Szombathelyen. A Katonatörténeti kiállításnak helyet adó Aréna utca 8. szám alatt 14 órakor kezdődik az „Emlékezni és emlékeztetni” – A zsidó katonák a Nagy Háborúban című rendezvény, amelyet Hende Csaba honvédelmi miniszter nyit meg. Ezen emlékbeszédet mond Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke, előadást tart Totha Péter Joel, a Honvédelmi Minisztérium Tábori Rabbinátusának vezető tábori rabbija.

Egy év Finnországban

Szentgotthárd – Folytatódik a szentgotthárdi színház aulájában „Az Ezerarcú Világ – Utazási élmények" sorozat. Ennek keretében október 28-án, kedden 17 órától „Egy év Finnországban" címmel Tóth Tímeának, a Pannon Kapu Kulturális Egyesület munkatársának színes előadását hallgathatják meg a világ iránt érdeklődők. Tóth Tímea egy évet töltött Finnországban ösztöndíjas egyetemistaként. Ott szerzett élményeit, benyomásait, tapasztalatait szeretné megosztani hallgatóságával, hátha más fiataloknak is kedve támad megpályázni egy ösztöndíjat.

 

OKTÓBER 27.

A KMKK őszi tarisznyájából

Celldömölk - Őszi tarisznyás tábort szervez a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár 7-13 éves gyerekeknek, október 27-étől 31-éig, naponta 9-16 óráig. A programban lesz őszi termények gyűjtése, töklámpafaragás, jelmezes-töklámpás fölvonulás, kirándulás, játszóház, szalonnasütés és filmvetítés.

Morrison műveit mutatja be Hobo

Szombathely – A legendás hírű The Doors énekese, Jim Morrison műveit mutatja be hétfőn az MMIK-ban Földes Hobo László.  Jim volt az első, aki hidat vert költészet és rockzene közé – mondta többször is a példaképének tartott költő-énekesről Földes, aki már évtizedek óta foglalkozik a tragikus sorsú, 1971-ben alig 27 éves korában elhunyt Morrisonnal. S valóban, a The Doors frontembere dalszövegeiben olyan költői eszközökkel élt, amikkel előtte korábban még senki. Hírneve és művészete talán ezért él tovább nemzedékekről nemzedékekre. Földes Hobo emlékműsora, az Amerikai ima – amelynek anyagát első ízben már 1997-ben kiadták CD-n – este hét órakor kezdődik.

Vendégjegyek csak Zalaegerszegen

Szombathely, Zalaegerszeg – Hétfőn 19 órás kezdéssel rendezik Zalaegerszegen Zalakerámia ZTE KK–Falco-Trend Optika KC Szombathely NB I-es férfi kosárlabda-mérkőzést. A hagyományoknak megfelelően a szomszédvári rangadóra elővételben nem lehet jegyet (felnőtt, nyugdíjas, diák) vásárolni, csak a helyszínen. A szervezők a vendégszurkolóknak külön pénztárat biztosítanak, amely már 15.30-kor kinyit. A zalaegerszegi klub külön büféről is gondoskodik a szombathelyi szurkolók részére.

Rendezvény

Sárvár - A Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtárban szerdán 17 órakor Táplálékod legyen gyógyítód – A betegségek oka, magyarázata, gyógyítása és megelőzése természetesen címmel Simonné Wildner Judit kertészmérnök tart előadást.

Répcelak. A városi könyvtárban szerdán 18 órakor dr. Horváth Sándor PhD néprajzos muzeológus, osztályvezető, Nemzetiségeink és a vallás címmel tart előadást.

Kiállítás

Szombathely - Smidt Múzeum: kedd–péntek, vasárnap 10–17 óráig. Időszaki kiállítás: A Nagy-testvérpár emlékezete (A szombathelyi származású kétszeres Európa-bajnok és kétszeres olimpiai bronzérmes páros műkorcsolyázó Nagy Marianna és Nagy László nemzetközi pályafutásának személyes emlékei, külön kiemelten szombathelyi vonatkozásaik). A Schola Cantorum Sabariensis és Szombathely Város Fúvószenekara emlékeit bemutató kiállítás december 15-éig tekinthető meg.

Vitalitas Galéria (11-es Huszár út 19.): Szabóné Fülöp Ida építész vezető tervező kiállítása október 31-éig tekinthető meg, a galéria nyitvatartási idejében: hétköznaponként 13.30–17.30 óráig.

Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Galériája: (Simon István u. 4.): a kőszegi Csók István Művészkör Színes válogatások című kiállítása november 9-éig, munkanapokon 8–18 óráig tekinthető meg.

Sárvár - Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva.

Nézünk, mint a Móritz Galériában

Celldömölk – A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Móritz Galériája sosem látott nagyszabású kiállítással várja az érdeklődőket. A Látványok és tekintetek című tárlaton a pécsi Janus Pannonius Múzeum gazdag 19. századi gyűjteményének az akadémikus történelmi festészettől az impresszionizmushoz utat nyitó darabjaival szembesülhet a látogató. A neveket sorolni is lenyűgöző: Benczúr Gyula, Paál László, Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál – és így tovább. A bemutató jelentőségét növeli, hogy a pécsi múzeum 19. századi gyűjteménye a maga teljességében és sokszínűségében még sosem került a nyilvánosság elé, érdemes hát akár elutazni Celldömölkre, és betérni a „bordó szalonba" a KMKK-ban. A valóban „látványos" kiállítás november 30-áig tart nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!