Programok

2014.10.05. 10:13

Programok, rendezvények Vas megyében október 6.-tól

Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények október 6.-tól. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

OKTÓBER 27.

A KMKK őszi tarisznyájából

Celldömölk – Őszi tarisznyás tábort szervez a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár 7-13 éves gyerekeknek, október 27-étől 31-éig, naponta 9-16 óráig. A programban lesz őszi termények gyűjtése, töklámpafaragás, jelmezes-töklámpás fölvonulás, kirándulás, játszóház, szalonnasütés és filmvetítés.

 

OKTÓBER 24.

Civilek főzhetnek

Kőszeg – Az Orsolya-napi vásárra készülnek Kőszegen. Civil szervezetek főzhetnek, bárki süthet versenyszerűen. A Jurisics vár területén október 24-én és 25-én Orsolya napi főzőversenyre várják a civil szervezetek jelentkezését a natúrparki településekről. Mindkét nap az első tíz nevező csapatnak 5 ezer forint értékű alapanyagot adnak számla ellenében. Minimum 50 adag ételt kell elkészíteni, amelynek legalább felét adomány ellenében a látogatók kóstoltatására kötelező felajánlani. Adomány gyűjthető! Sütemények, valamint lekvárok, dzsemek, befőttek, aszalékok, borecetek, gyógylikőrök és egyéb módon feldolgozott gyümölcsök versenyét is meghirdették a szervezők.

Természetesen Őrség

Őriszentpéter – Az Őri Alapítvány és a Teleház október 24-25-én rendezi meg a Természetesen Őrség ökotermék-kiállítást és vásárt. Sok-sok őrségi termék kipróbálható és megkóstolható lesz. A kétnapos rendezvényen a helyi termékek vására és bemutatója mellett kiállítások, a témához kapcsolódó fórumok ugyanúgy teret kapnak, mint a színes, szórakoztató, kulturális és sportesemények. Az Őrségi Teleházban jelenleg több párhuzamos fejlesztés is fut. Ilyen a kerékpáros kölcsönző, szerviz és pihenőhely kialakítása és egy helyi termékeket értékesítő bolt megnyitása. A tervek szerint a következő években ezekkel bővül a Természetesen Őrség programkínálata.

 

OKTÓBER 19.

Dumakabaré Beleznay Endrével

Vasvár - A Stand Up Brigád „Dumakabaré" című produkciójával október 19-én, vasárnap 19 órakor Vasváron lép fel a Nagy Gáspár Művelődési Házban. A két részes stand-up és sketch comedy est szereplői: Beleznay Endre Tényi Anett, Szép Bence, Ürmös Zsolt.

 

OKTÓBER 17.

Bíró Ica jön a terem avatójára

Őriszentpéter – Az előzetes hírektől eltérően, nem Katus Attila személyi edző, életmód tanácsadó, hanem Bíró Ica fittnesz-szakértő, modell lesz a sztárvendég az őriszentpéteri konditerem avatóján. Az edzőterem hivatalos átadására október 17.-én pénteken kerül sor.

 

OKTÓBER 14.

Kóstoló, mesék, kézműves program

Bük – Az Országos Könyvtári Napok keretében október 14. és 17. között a büki könyvtár is változatos programokat kínál olvasóinak. Kedden fél hatkor az ételallergiákról lesz kóstolóval egybekötött előadás, szerdán tíztől az online katalógussal lehet ismerkedni. Csütörtökön fél hatkor grafológiai előadás kezdődik. Végül pénteken az óvodásokat mese délelőtt és iskola előkészítő foglalkozás, az iskolásokat pedig őszi kézműves délután várja a könyvtárban.

Amnesztia hét lesz a könyvtárban

Kőszeg – Az Országos Könyvtári Napokhoz kapcsolódik sokféle rendezvény a kőszegi Chernel könyvtárban. Október 14-től október 19-ig tartanak a kőszegi események. A könyvtár szervezésében lesz író-olvasó találkozó és Könyves Vasárnap is, valamint amnesztia hét. A lejárt határidejű könyvek, dokumentumok visszaadásakor a késedelmi díjat nem kérik.

Nyomoznak a városi könyvtárban

Sárvár – Az idén is bekapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programjába a sárvári városi könyvtár. Október 14-én, kedden 15 órakor nyitják meg a Detektívsarok című játékot, 17 órakor a könyvtárosok által gyűjtött képekből, könyvekből nyílik kiállítás. Szerdán 10 órakor Gerbert Judit Ringató foglalkozására várják a babákat és a mamákat, 17 órakor Pipics János kötetét mutatják be. Csütörtökön 17 órakor a Vas megyei zsidó emlékhelyekről Szántóné dr. Balázs Edit, pénteken 17 órától pedig az őszi gazdasági határnapokról Hámori Balázs tart előadást. A négy nap alatt féláron lehet beiratkozni, ingyenes lesz az internetezés, és elengedik a késedelmi díjat.

A Mohácsi-műhely, már bérleten kívül

Szombathely – A Zűrzavaros éjszaka a bérletes szériában már megtette a magáét, az új évadban bérleten kívül él tovább a WSSz-kínálatban. Caragiale vérbő komédiájának szövegét a Mohácsi-testvérek szabták-írták át, a rendezés Mohácsi János munkája. Nem mintha díj nélkül nem tudnánk, hogy kapitális komédia került ki a társulat keze alól, mégis: az évadot bevezető nyíregyházi Vidor Fesztiválon az idén Mohácsi István dramaturg és Mohácsi János rendező kapta meg a Capitano-díjat; cserébe a legélőbb szövegért és rendezésért. A Vidor a magas szinten szórakoztató „vidám művek" fesztiválja a Móricz Zsigmond Színház szervezésében. Meghívásos alapon működik, díjai a commedia dell' arte-figurák viselik. Egy szó mint száz, zűrös éjszaka kerekedik Dumitrache asztalosműhelyében, és miközben dúl a szerelem, a féltékenység és tetőfokára hág a hazafias hevület, már nem is tudjuk, hogy hol járunk: a múlt századforduló Romániájában, vagy inkább valahol máshol. Az biztos, hogy 130 percen át nem hagyjuk abba a nevetést. Annyira nem, hogy a végén könnyezünk. Előadás legközelebb: október 14-én.

 

OKTÓBER 13.

A XXXV. Megyei Csillagászati és Űrkutatási Hetek programjából

Szombathely - Október 13-án 18 órakor az MTA munkatársa, Sárneczky Krisztián csillagász „Célpont a Föld? Üstökösök, kisbolygók kozmikus közelségben?" címmel a SEK-en tart előadást.

Útikönyv a nagy háborúról

Vasvár – Október 13-án a Nagy Gáspár Kulturális Központban este hat órakor mutatják be Bedécs Gyulának az első világháborúról szóló útikönyvét. A szerzővel Fűzfa Balázs irodalomtörténész beszélget.

 

OKTÓBER 12.

Egy szekrényben a detektívekkel

Szombathely - A Szekrénymesék című zenés játék Mosonyi Alíz történeteiből készült. A Ziránó Színház vasárnap a Mesebeltban vendégeskedik a 4 éves kortól ajánlott előadással, a matiné 10 órakor kezdődik az MMIK-ban, a Mesebolt emeleti kamaratermében. Bábok, díszlet: Grosschmid Erik, zene: Schulteisz Gábor, |dramaturg-rendező: Khaled-Abdo Szaida. Játszók: Pfeifer Zsófia és Varga Péter Róbert. Mert „volt egyszer egy Mari nevű szekrény. És benne világhírű detektívek... Volt egyszer egy Mari nevű szekrény. És benne egy kis piros gomb... Volt egyszer egy Mari nevű szekrény. Benne egy világszép hercegnő nevelkedett..."

Még nincs itt a turnéjuk Végállomása

Szombathely – Szokatlan, ha egy Európában turnézó külföldi zenekar magyarországi koncertjét nem a fővárosban, hanem egy vidéki klubban tartja. A progresszív hatású, hardcore elemeket tartalmazó heavy metal zenét játszó mexikói Enough Has Been Said vasárnap a Végállomásban mutatják be Battlefield című albumuk dalait. Az este hatkor kezdődő koncerten az under-ground szintéren 2005 óta jelen lévő mexikóiak mellett két hazai zenekar, a goregrinder Paediatrician, valamint a szintén új anyaggal jelentkező helyi grindcore reménység, a Humugur lép még fel.

Túra

Szombathely. vasárnap Őszi erdei túra. Találkozó: a szombathelyi vasútállomáson, a 8.06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Túravezető: Rábai Péter 0670-240-9687.

 

OKTÓBER 11.

A Csók István Művészkör színei

Szombathely – Színes válogatások címmel nyílik kiállítás a Csók István Művészkör tagjainak munkáiból október 11-én 16 órakor az oladi iskola galériájában. Palcsó Julianna, Bráder Tamás Gusztáv, Jencsky Beatrix, Domsa Károly, Tálas Ágnes, Zsarnai Sándor, Szabadfi Marianna, Gódor József, Tritremmel Tímea, Berényi Sándor, Tölgyesi Ildikó, Koppándi József, Vízi Sándor, Gyöngy Kálmán alkotásait Torjay Valter ajánlja a közönség figyelmébe, közreműködik Láng Laura (ének), Pulay Teréz és Neszmélyi András (fuvola, klarinét).

Gesztenyés kalandok

Cák – A műemléki pincesor szórakozást nyújtó kirándulóhellyé válik szombaton délután 14-19 óra között. Ingyenes lovas kocsikázás, kézműveskedés, must-, kemencés pogácsa- és langallókóstoló várja az érdeklődőket szombaton délután Cákon. A „natúrparki kiruccanó" keretében falunéző túrán vehetnek részt kicsik is. Lesz előadás a gesztenyéről, fellép a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes, a kőszegszerdahelyi irodalmi színpad, a bozsoki dalárda. A gesztenyés sütemények versenyébe bárki benevezhet, aki azt leadja 14-16 óra között.

Szinte hazajáró vendégek

Körmend – Közel két órás koncerttel, s azon belül régi, klasszikus dalaikkal várja rajongóit a Körmendi Kulturális Központ nagytermébe szombaton este a Pál Utcai Fiúk. A már több, mint három évtizedes múlttal rendelkező alternatív zenekar szinte hazajáró vendégnek számít a vasi kisvárosban, legutóbb az V. Alterába Fesztivál keretében adtak forró hangulatú koncertet. A nyolc órakor kezdődő újabb körmendi randevún két további csapat, a Soulwave, valamint a dark-rock helyi legendája, a Secret Valley együttes, azaz Hege és társai működnek még közre.

Rocktóber a klubban

Répcelak – Hamisítatlan rockbulinak ad helyet szombaton este a répcelaki Korona Klub, a népszerű szórakozóhelyen két zenekar, a helyi kötődésű Mexacito és a Mobilizmo lép fel. Előbbi csapat munkásságára olyan kiválóságok voltak hatással, mint Ozzy Osbourne és a Black Sabbath, a Pantera, vagy a Black Label Society, míg a hazaiak közül a doom-metal kultikus hírű előadóit, a Mood és a Wall Of Sleep zenekarokat tekintik példaképüknek. A Kalmár Roland énekes, Fodróczy Attila gitáros, Giczi Kurt basszusgitáros és az egykori Moby Dick dobos, Rozsonits Tamás alkotta Mobilizmo pedig P.Mobil tribute zenekarként működik, így értelemszerűen a Schuster Lóránt vezette hazai rocklegenda dalait játsszák. Szombat esti közös koncertjük kilenc órakor kezdődik.

A Concordia kórus 155 éves lett

Kőszeg – Az ország egyik legrégebbi kórusa, a Concordia–Barátság Énekegyesület megalakulásának 155. évfordulóját ünnepli a hétvégén. A jubileumi hangversenyt a Jurisics-vár lovagtermében rendezik meg szombaton 19 órától.

Iskolai zsibi

Kőszeg – Zsibvásárt szerveznek a Balog iskola ebédlőjében október 11-én, szombaton reggel 8-tól 12 óráig. A „sulizsibire" mindenki elviheti otthon feleslegessé vált holmijait, csereberélhet kedvére játékot, sportszert.

Tenisz: nyílt nap a Sportliget pályáin

Szombathely – A Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. szombaton és vasárnap nyílt napot tart a Sportliget teniszpályáin. Ez idő alatt a fedett teniszpályák 8–12, a kültéri teniszpályák pedig szombaton 8–18, míg vasárnap 8–12 óra között látogathatók ingyen. A sportág kedvelői érdeklődhetnek a helyszínen, vagy Rácz Róbertnél.

Karateverseny a HVSE csarnokában

Szombathely – A Leo Karate-do SE szombaton a Haladás VSE Rohonci úti munkacsarnokában rendezi a Goju Kupa nemzetközi karateversenyt. A megmérettetésen tíz ország karatékái kata (formagyakorlat) illetve kumite (küzdelem) versenyszámban mérhetik össze a tudásukat. A verseny 9 órakor kezdődik, a belépés ingyenes.

 

OKTÓBER 10.

Keresd a kincset!

Szombathely – Nem csak a 2000 éveseké a világ! címmel a középiskolásokat kívánják megszólítani a Múzeumok Őszi Fesztiválján a „16 plusz"-os múzeumi találkozások programmal. A szervezők a fiataloknak ajánlják a 18-tól 22 óráig rendezett iseumi programokat, belépő nincs, hogy „Csekkolj az istenekkel és legyen tiéd a fáraók kincse!" címmel a diákok – az élő szabadulós-kijutós játékokhoz hasonlóan – végigjárhatják Isis savariai otthonát, megoldják a rejtélyeket, ókori pénzeket gyűjthetnek a győzelemért.

Nem csak bemutatják a múzeum 21. századi kütyüit, hanem ki is lehet próbálni: milyen a virtuális ásatás, a templomépítő játék, a szentély 3D-ben és interaktív érintőképernyős játékok. Aki előre szeretne felkészülni az Iseumból, a Google street view alkalmazás segítségével megteheti. Lehet játszani ókori társas és tábla játékokkal, kockával, a kvízeket friss mediterrán koktélok fogyasztása teszi kellemessé. Mivel nem telhet koncert nélkül ez a péntek este, fellép az Újvilág utca, a Savaria Slam Poetry, és az Ókori Kelet.

Országzászlót avat a város

Szentgotthárd – Október 10-én, pénteken 19.30-tól országzászló avatási ünnepséget rendeznek a Nagyboldogasszony templom előtti téren.

Új falubuszt kapott az őrségi település

Kerkáskápolna – Péntek délután 16 órakor ünnepélyes keretek között adják át a település új falubuszát. A rendezvényen köszöntőt mond V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Az ünnepség keretein belül Keserű József polgármester értékeli az elmúlt 4 esztendő önkormányzati munkáját, és megemlékeznek a 20 éves kerkáskápolnai falugondnoki szolgálatról.

Két külföldi mellé egy hazai

Sárvár – Jövő év januárjától határozatlan időre szünetelteti az eddig havi rendszerességgel jelentkező koncertjeit az Alternatív Zenei Klub, hogy újragondolja működését, s újraszervezhesse törzsközönségét, ám előtte utolsó alkalommal még berobbannak a hangfalak a Nádasdy-vár pincéjében. A péntek este kilenckor kezdődő évzárón két osztrák és egy helyi zenekar lép fel. A hazai színeket az Atakám képviseli, mely a közelmúltban megjelent The Gate Of Light című anyagát mutatja be a koncerten. A külföldi fellépők Ausztriából érkeznek, a progresszív rockot játszó Phi trióját már ismerősként köszöntheti a sárvári publikum, melléjük ezúttal a rockot, metalt, punkot, funkot és popot is ötvöző The Overalls csapódik.

Múzeumpedagógiai program a Vasi Skanzenben – diákok nélkül

Szombathely – A Vasi Skanzenben rendezik meg a tanárok görbe éjszakáját október 10-én, pénteken 17-től 22 óráig. Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum a pedagógusoktól mindig azt várja, hogy a lehető leggyakrabban elhozzák tanítványaikat kiállításaikra, foglalkozásaikra. Október 10-én este azonban kivételesen nem diákoknak kell múzeumlátogatást szervezni, mert ez a pedagógusoké lesz. A Tanárok (görbe) éjszakája a diákmentes, kötetlen, derűs együttlét ideje lesz. Belépés kizárólag néhány lejegyzett, saját gyűjtésű diák (vagy tanár) „aranyköpéssel" és pedagógus igazolvánnyal! A Vasi Skanzen múzeumpedagógiai foglalkozásai forgószínpadszerűen sorra kipróbálhatók.

A szalafői házban „Az élet sója" címmel tart szakvezetést – „Sólepárlás az Adrián" kiállításban dr. Horváth Sándor néprajzkutató, szövés-fonást mutat Kántor Orsolya textilműves, fazekasságot Udvardi Balázs Tamás. A farkasfai házban „Ráncba szedlek" címmel népi szólások-mondások magyarázatát adja tárgyak segítségével Nagy Endre muzeológus. A „Zsák a foltját, keresd a párját!" műtárgypárosító játékot Tóth Kálmán múzeumpedagógus vezeti. A felsőszölnöki házban a népi gyümölcstermesztés és feldolgozás tárgyait Poócza Hanna múzeumpedagógus mutatja be. A „Szapulástól a szelelésig" címmel a ház körüli munkák technikai eszközei Tóth Róbert múzeumpedagógus ismerteti meg az érdeklődőkkel, a „Megélt táj" című projekt kétnyelvű kártyajátékát M. Kozár Mária néprajzkutató.

A sárfimizdói házban néprajzi tárgyfelismerő árnyjátékot láthatunk dr. Illés Péter néprajzkutatótól, a „Fekete doboz – mindent a kéznek, semmit a szemnek!" című tárgyfelismerő játékot Zsoldosné Csidei Valéria gyűjteménykezelő vezeti. Az est vendégei termékkóstolón vehetnek részt az Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium oktatói és diákjai jóvoltából. 21 órától szalonnasütés, borozgatás, beszélgetés, nevetés, minthogy Tóth Róbert és Tóth Kálmán múzeumpedagógusok felolvasnak egy válogatást az összegyűjtött aranyköpések legjavából.

 

OKTÓBER 9.

Chagall fölöttünk - Emlékező zsidó szabadegyetemi esték

Szombathely - Ez lesz az ötödik szemeszter: folytatódik a Zsidó Szabadegyetem, izgalmas, érdekes előadásokkal. Ötödik alkalommal állnak az előadók a pódiumra a Batthyány téri Bernstein Béla Kulturális Központban. A témák kiválasztását a holokauszt 70. évfordulója kapcsán az emlékezésre összpontosulnak. A közös visszaemlékezésben részt vesznek katolikus, evangélikus és református egyházi képviselők is, valamint elmélyülhet a közönség az elmúlt 100 év történéseiben a zsidó identitású írók, költők, illetve iparosok, kereskedők életén keresztül. A zsidó vallás liturgiájában lehetőség lesz a Tóra örömünnepén részt venni, valamint ismét előad – ezúttal Chagall életével, művészetével ismerteti meg a közönséget – Schőner Alfréd főrabbi a november végéig, csütörtökönként jelentkező sorozatban. Az első előadásra október 9-én kerül sor, az előadók között van Mayer László levéltáros, Vasadi Péter tanár. Jakab Bálint szombathelyi református lelkipásztor, tiszteletes, valamint az evangélikus egyház képviseletében Gregersen Labossa György.

Többsincs királyfi turnéra indult

Szombathely – Csütörtökön 14 órakor a Kisfaludy utca 1-ben található volt ifjúsági ház színháztermében lép föl a Soltis színház. A gyerekközönség Többsincs királyfival találkozhat. Annak rendje és módja szerint turnéra indult új mesejátékával a Soltis színház. A Többsincs királyfi premierjével a szerző, Benedek Elek születésnapját, azaz a magyar mese napját is megünnepelték. A kacifántos történetet Katona Imre dramaturg vette kezelésbe, az előadást B. Péter Pál vezetésével vitte színre a társulat. A világ megbomlott rendjének visszaállítására hivatott Többsincs királyfit Szalai Szabolcs játssza, a sikeres próbatételek után jutalomként elnyert Világszép Gyöngyvirág szerepében Ziembicki Dórát láthatja a közönség. Ráki, a királyfi dajkája (nyilván a Többsincset támogató szereplők között): Benkő Ágnes. Ráki férje, Bakarasznyi: Bruckner Roland – mert egy rendes meséből nem hiányozhat a humor sem. Habakuk udvarmester testhezálló szerepében Nagy Gábor lép színpadra, az ördögök vezérét kettős szereposztásban Pesti Arnold és B. Péter Pál játssza, az örökös alördög: Piller Ádám. Egyik öreg király, másik öreg király: Sipos László. Csütörtökön tehát Szombathelyen játszik a társulat, amelynek több vasi városban önálló bérletsorozata van.

A XXXV. Megyei Csillagászati és Űrkutatási Hetek programjából

Kőszeg - Október 9-én (csütörtökön) Szabó M. Gyula csillagász, az ELTE Gothard obszervatóriumának és kutatóközpontjának igazgatója a mindenféle „égi apróságok", vagyis exobolygók „diszkrét bájáról", tudományos jelentőségéről beszél a kőszegi városi könyvtárban, kezdés 17 órakor.

Kulturális Központ - Idősek napja

Ma Körmenden 15 órától, Városi Idősek napja. Minden szépkorút szeretettel várnak.

Mától: Őszi Zsidó Esték

Szombathely – Mayer László levéltáros előadásával kezdődik meg 17.30-kor az Őszi Zsidó Esték-sorozat a Bernstein kulturális központban. Mayer László „Zsidó kereskedők 100 éve" című előadása Vas megye, illetve Szombathely egykori iparosaival, kereskedőivel, lakóhelyük életében a vészkorszak előtt, a vészkorszak után betöltött szerepükkel ismerteti meg az érdeklődőket. Kezdés 17.30-kor a Batthyány tér 9-ben.

 

OKTÓBER 8.

Kozmikus közelségben - A XXXV. Megyei Csillagászati és Űrkutatási Hetek programjából

Vas megye - A Gothard Amatőrcsillagászati Egyesület „naprendszertúrát" és sok más izgalmat kínál a XXXV. Vas megyei csillagászati és űrkutatási hetek programjában. Ebből mazsolázunk. És mégis mozog a Föld! Az idén ünnepeljük Galilei 450. születésnapját, amelyről a megyei csillagászati hetek programjában a szombathelyi SEK-en is megemlékeznek: Péntek Kálmán főiskolai tanár, a Gothard egyesület elnöke szerdán 18 órakor tart előadást a C épület nagyelőadójában. Október 9-én (csütörtökön) Szabó M. Gyula csillagász, az ELTE Gothard obszervatóriumának és kutatóközpontjának igazgatója a mindenféle „égi apróságok", vagyis exobolygók „diszkrét bájáról", tudományos jelentőségéről beszél a kőszegi városi könyvtárban, kezdés 17 órakor. Október 13-án 18 órakor az MTA munkatársa, Sárneczky Krisztián csillagász „Célpont a Föld? Üstökösök, kisbolygók kozmikus közelségben?" címmel a SEK-en tart előadást. Közben lesznek távcsöves bemutatók Kőszegen, Celldömölkön, Hegyhátsálon, a szombathelyi Agora – Gyermekek Háza vetélkedővel száll be a csillagászati hetek programjába.

Zoli és Sziszi, tetszés szerint

Szombathely – A WSSz két színésze, Kálmánchelyi Zoltán és Vass Szilárd október 8-án 17 órakor folytatja a Cafe Frei pódiumán „A' la carte"-sorozatát. (SzínházSzerda, páratlan hét.) Sziszi és Zoli ezúttal két kollégát is meghív az improvizációkra, mozgásra, stand up-elemekre épülő délutánra: Szabó Tibort és Csonka Szilviát. Sziszi és Zoli ezekben a hetekben az Én és a kisöcsém-csapatot erősíti a nagyszínpadon, Csonka Szilvia és Szabó Tibor a Márkus Emília Teremben A szelíd teremtés című kétszemélyes előadásban lép színre.

A 120. kiállítás a Nyitott Térben

Répcelak  – Nagyabonyi Vargha Károly festőművész (1904 – 1974) műveivel ismerkedhet meg a látogató a Nyitott Tér kulturális Egyesület és a művelődési ház Rpéce Galériájának 120. kiállításán. A megnyitó október 8-án 18 órakor kezdődik, Torjay Valter festő, művészettörténész ajánlásával. Az Előtérben a 2. osztályos Kovács Eszter alkotásai láthatók. Tanára: Molnárné Szabó Ernesztina.

Tudomány és hit kapcsolatáról

Szombathely – Tudomány és vallás címmel tagtoborzással egybekötött kerekasztal-beszélgetést tart a Szenczi Molnár Albert Kör október 8-án, szerdán 17 órától a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A felkért hozzászólók: Kordos László paleontológus, Jakab Bálint Mihály református lelkész és Szabó László nyugalmazott gyermekorvos. A beszélgetés moderátora Unger Zoltán, a SZMA Kör elnöke.

Ma Színházszerda

Rendezvény, Szombathely. Cafe Frei (Fő tér 24.): ma, 17 órakor Színházszerda, a 'la carte Zoli & Sziszi, ezúttal Csonka Szilviát és Szabó Tibort hívja meg.

Vasvár. Dr. Bendefy László Városi Könyvtár: ma, 14.30-kor Fény–Árnyék egy hivatásról – életmetszetben tények és történetek a „fordulat évétől” az ezredfordulóig egy népművelő szemével, Horváth Attila könyvének bemutatója. A szerző a „Közművelődés nagy generációjának” jeles tagja. A szerzővel Gergye Rezső beszélget.

Kiállítás

Répcelak. Répce Galéria: ma 18 órakor, Nagyabonyi Vargha Károly festőművész kiállítását, Torjay Valter festőművész nyitja meg. Az Előtér-ben Kovács Eszter 2. osztályos tanuló munkái láthatók. A kiállítás október 31-éig megtekinthető.

 

OKTÓBER 7.

Kamarakiállítás szóval, zenével

Szombathely – A zene mindenkié! címmel rendez kamarakiállítást a Smidt Múzeum a 100 éve megalapított Schola Cantorum Sabariensis, valamint a szombathelyi városi fúvószenekar emlékeiből. A megnyitón, október 7-én 17 órakor régi kórustagok elevenítik föl a múltat, közben fúvós muzsika szól és a szombathelyi Werner Kórus énekel.ű

 

OKTÓBER 6.

Bibliai Szabadegyetem

Szombathely - Berzsenyi Dániel Könyvtár, 4. emeleti terme: hétfőn 17–18 óráig, Bibliai Szabadegyetem indul, az előadás címe: Jézus beszélgetései Fülöp és Tamás apostolokkal.

 

KIÁLLÍTÁS

Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Víz alatt – múlt felett. Az Adria élővilága és az ókor emlékei a tengerben. Megtekinthető december 19-éig. Ma 17 órakor, Élenjáró elöljárók, Szombathely neves városvezetői a kezdetektől a 20. századig. Pálya- és városképek. Szombathely polgármestereinek politikai portréi, 1872–1914. Varga Eleonóra történész. Háborúk és béke. Polgármesterek a két világháború közti Szombathelyen Kelbert Krisztina történész – muzeológus.

Szombathelyi Képtár: kedden, szerdán és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Morvay László, halálának 10. évfordulója alkalmából, „Tűzben járt vala" címmel az emlékkiállítás november 9-éig látogatható. Időrétegek, Kondor János gyűjteményes kiállítása. Kondor János festő, grafikus festészetében a természetelvű és az absztrakció felé hajló törekvések egyaránt megfigyelhetőek. Figurális kompozícióiban elsősorban az emberi arc megfestése érdekli. A 90-es években készült munkáira a montázs-szerűség, a szakrális tematika és a drámai hangvétel jellemző. Kedvelt technikája az akvarell, emellett szívesen dolgozik pasztellel és foglalkozik grafikával is. Sámánok és víziók, A tárlat november 16-áig megtekinthető. Hans Ragnar Mathisen norvég képzőművész kiállítása november 2-áig látogatható.

Smidt Múzeum: kedd–péntek, vasárnap 10–17 óráig. Időszaki kiállítás: A Nagy testvérpár emlékezete (A szombathelyi származású kétszeres Európa-bajnok és kétszeres olimpiai bronzérmes páros műkorcsolyázó Nagy Marianna és Nagy László nemzetközi pályafutásának személyes emlékei). „A zene mindenkié" című, a Schola Cantorum Sabariensis és Szombathely Város Fúvószenekara emlékeit bemutató kiállítás december 15-éig tekinthető meg.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–szerda 9.00–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552)..

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–19 óráig. Sólepárlás az Adrián címmel kiállítás nyílott, mely november 9-éig tekinthető meg.

Egyházmegyei Könyvtár: csütörtökön és pénteken a következő tárlatvezetési időpontokban látogatható: 9.00, 11.00, 13.00 és 15.00 órakor.

Egyházmegyei Kincstár: kedd–szombat 9–17 óráig.

Agora–Gyermekek Háza: Repüléstörténet maketteken, Nyilasi László hagyatéki anyagából várja kiállítás az érdeklődőket, mely hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig látogatható.

Berzsenyi Dániel Könyvtár, földszinti előadóterme: A Látás szépsége címmel dr. Rácz Péterné Magda foltvarró kiállítása október 11-éig tekinthető meg.

Járdányi Paulovics István Romkert: kedd–vasárnap 10–19 óráig.

Acsád. Szociális otthon: december 5-éig a Képeslevelezőlapgyűjtők Egyesületének tagja, Sárosi István tárlata nyílott. A most bemutatásra kerülő kiállítás Romanika címmel várja a látogatókat.

Csehimindszent. Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum "A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892–1975)" című állandó kiállítása látható.

Hegyfalu. Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 8–18 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben a „Vasút világa" és a „Palócföld" című tárlat látható, a fogadóteremben Batthyány Lajos és kora, a belső teremben pedig a „Gyermeknap" és az „Újszövetség" címmel összeállított tárlat tekinthető meg.

Kőszeg. Hotel Irottkő aula: Gódor József, a kőszegi Csók István Művészkör tagjának Testvérvárosok című kiállítása, október 18-áig megtekinthető.

Kőszeg. Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja.

Felsőcsatár, Vashegy. Vasfüggöny Múzeum: naponta 10–19 óráig várja az érdeklődőket. Csoportos igény esetén a tulajdonos (megépítő) vezetésével tekinthető meg, aki valós, megtörtént szökési kísérleteket mutat be a korhű, illetve eredeti eszközök segítségével a történelmi időszakok sorrendjében.

Tudós tanáraira is emlékezik az iskola

Szombathely – Íme élünk, örömünnep ez! – ez a mottója a premontrei gimnázium egész évben tartó programsorozatának, amelynek részeként kiállítás nyílt. A Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium fennállásának 20. évében kiállítást szerveztek a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában. A premontreiek Szombathelyen mindig a tudományt képviselték, elég ha Hollán Ernő vagy Horváth Boldizsár nevét említjük, akik többed magukkal az iskola növendékei voltak. A kiállítás az iskola gazdag múltjából mutat be részleteket, ízelítőt ad a premontreiek kulturális örökségéből. Az érdeklődők egyebek között megtekinthetik a gimnázium alapítólevelét és az intézmény építkezésével kapcsolatos írásos emlékeket, a tudós tanárok dokumentumait.

Időrétegek tárulnak föl a képtárban

Szombathely – Kondor János festőművész, grafikus Időrétegek című kiállítása november 16-áig tart nyitva a Szombathelyi Képtárban. Olyan válogatás ez a Sárváron élő képzőművész alkotásaiból, amelyhez érdemes időről időre akár visszatérni, hogy újabb és újabb rétegek tárulhassanak föl előttünk; és nem csak az elmúlt 15-20 év Kondor-terméséből. Kondor János 1981-ben szerzett oklevelet a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola rajz-matematika szakán. 1985-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskola rendkívüli rajztanár-képző tagozatán. Mestere: Bráda Tibor. 1990-92 között óraadó tanárként dolgozott a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán, aztán a sárvári Koncz János Zenei és Művészeti Iskola tanára lett. 1995-96 között a szentgotthárdi nemzetközi művésztelepen dolgozott. Jelenleg Sárváron él, a Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója. Vagyis alkotóként és tárlatszervezőként, „galériásként" egyaránt otthon van a képzőművészet világában.

KONCERT

Szombathely. Végállomás Klub: pénteken 20 órakor a magyar metal zene egyik legismertebb és elismertebb bandája, az Omen lép színpadra. A helyi színeket a celldömölki Velvet Moon képviseli. Szombaton 21 órakor a hazai rap színtér egyik csillaga, a Killakikitt mutatja be Killagoons című albumát. Színpadra lép még Szegedről Fakapoe. A zenét Dj. Laki szolgáltatja. Vasárnap 18 órakor Mexikóból érkezik az Enough Has Been Said. A bemelegítésről a budapesti Paediatrican és a vasi Humugur gondoskodik.

Körmend. Kulturális Központ nagyterme: szombaton 20 órától a Pál Utcai Fiúk, a Soulwave és a Secret Valley közös koncertje.

HÁZIBULI Szombathelyen, a Sláger Mulatóban szombat este Tilinger Attila, valamint Sihell Ferry és Henna lesz a vendég.

BLUES Szombathelyen, a Malom Sörözőben péntek este nyolctól a Cserga és Barátai zenélnek.

MÚZEUMI Szombathelyen, az Iseum Savariense-nél péntek este hattól a Múzeumok őszi fesztiválja keretében az Újvilág Utca és az Ókori Kelet lép fel, illetve lesz Savaria Slam Poetry program is.

ROCK Celldömölkön, a Sörgödörben szombat este nyolctól az új énekessel felálló Red Rockets, valamint a Velvet Moon játszik.

SÖRFESZTIVÁL Körmenden, a Korona Étteremben három napos Sör- és Pálinkafesztivál lesz. Pénrtek este a Revans Rock Band, a P.N.R. Rock Band és az Övön Alul zenél, szombaton mások mellett Éder Gábor, míg vasárnap kora délután a Jó Laci Betyár szerepel.

RENDEZVÉNY

Szombathely. Kresz Park (Brenner Park): nyitva tartási idő – csak esőmentes, jó időben keddtől vasárnapig 14.30–19.00 óráig.

NYME-SEK Zenei Intézeti Tanszék (Géfin Gyula utca 28.): szombaton Bogártelki bál a Naszály zenekarral. 17.30-kor Gyermektáncház. 19 órakor Horváth Attila és a Naszály zenekar koncertje. 20.00 Bogártelki táncok tanítása és táncház.

Kámoni Arborétum, Oktató Központ: október 13-án, hétfőn 17 órakor a Kertbarát Kör tagjainak részére: Időszerű munkák a gyümölcsösben címmel Soós Péter tanár tart előadást.

Berzsenyi Dániel Könyvtár 4. emeleti terme: október 13-án, hétfőn 17–18 óráig Bibliai Szabadegyetem indul, az előadás címe: Jézus beszélgetései a gadarai megszállottal.

Zanati Közösségi Ház: október 14-én, kedden 17 órától a Vas Megyei Szív Egyesület ingyenes szűrést rendez. Vércukor-, koleszterinméréssel, vérnyomásméréssel és tanácsadással várják a szűrésen résztvevőket.

Cafe Frei (Fő tér 24.): vasárnap, 10 órakor Bóbita játszóház kicsiknek, nagyoknak. A gyermekek fejlesztő játékokat próbálhatnak ki, kézműveskedhetnek.

Cafe Frei (Fő tér 24.): október 13-án, hétfőn 18 órakor Kalandor-kör. Vörös Balázs – A fogorvosi széktől a kameráig.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum díszterme: pénteken 17.30-kor Czirók Zoltán és Horváth Ernő Egy sárvári vadászpilóta című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket. A könyvet bemutatja Takács Zoltán Bálint múzeumigazgató. Az est házigazdája: Reichardt Gabriella történész.

Szentgotthárd. Színház: szombaton 18 órakor jótékonysági divatbemutató a Magyarlak–Csörtönek Általános Iskola szervezésében. A Takács Jenő Zeneiskola tanárainak és növendékeinek műsora. Divatbemutató, a ruhák tervezője Szennai-Serbán Sarolta.

Hegyhátsál. Csillagvizsgáló (Fő u. 19.): Távcsöves bemutatás előzetes telefonos egyeztetés alapján, Tuboly Vince 0630-936-6333

Cák. Cáki Pincesor: szombaton 14–19 óráig, Gesztenyés kalandok Cákon. Ökoturisztikai nyílt nap Cákon. Gesztenyés sütemény verseny, kulturális programok, túrák, kézműves foglalkozások, gesztenyesütés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!