Programok

2014.09.14. 16:09

Programok, rendezvények Vas megyében szeptember 15-től

Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények szeptember 15-től. Böngésszen, és válogasson!

OKTÓBER 9.

Chagall fölöttünk - Emlékező zsidó szabadegyetemi esték

Szombathely - Ez lesz az ötödik szemeszter: folytatódik a Zsidó Szabadegyetem, izgalmas, érdekes előadásokkal. Ötödik alkalommal állnak az előadók a pódiumra a Batthyány téri Bernstein Béla Kulturális Központban. A témák kiválasztását a holokauszt 70. évfordulója kapcsán az emlékezésre összpontosulnak. A közös visszaemlékezésben részt vesznek katolikus, evangélikus és református egyházi képviselők is, valamint elmélyülhet a közönség az elmúlt 100 év történéseiben a zsidó identitású írók, költők, illetve iparosok, kereskedők életén keresztül. A zsidó vallás liturgiájában lehetőség lesz a Tóra örömünnepén részt venni, valamint ismét előad – ezúttal Chagall életével, művészetével ismerteti meg a közönséget – Schőner Alfréd főrabbi a november végéig, csütörtökönként jelentkező sorozatban. Az első előadásra október 9-én kerül sor, az előadók között van Mayer László levéltáros, Vasadi Péter tanár. Jakab Bálint szombathelyi református lelkipásztor, tiszteletes, valamint az evangélikus egyház képviseletében Gregersen Labossa György.

 

SZEPTEMBER 28.

Az amatőröket is várják a futófesztiválra

Szombathely - Megkezdődött a visszaszámlálás, még két hét van a szombathelyi futófesztivál rajtjáig. A futófesztivál keretében a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület megrendezheti az első magyarországi 10 km-es országúti országos bajnokságot, illetve 4x2,5 km-es váltó ob-t – az NYME SEK környezetében kijelölt 2550 méteres körön. A szeptember 28-án, vasárnap esedékes rendezvény azonban az amatőrök számára is nyitott: lesz 10 km-es egyéni, illetve 4x2,5 km-es (férfi és női) váltófutam is (nem igazolt versenyzőknek), illetve legfeljebb 20 méteres babafutás 2 éven aluliak számára. A helyszínen lesz börze is, ahol a még nem teljes váltók csapattagokat találhatnak. Érdemes az előnevezést választani (a piciknek természetesen nem kell) – nemcsak azért, mert szeptember 21-éig olcsóbb a nevezési díj, hanem mert az előnevezettek a verseny emblémájával ellátott pólót, illetve névre szóló rajtszámot is kapnak. A verseny plakátjai, szórólapjai már fellelhetők szerte Szombathelyen. További információ Kívés Istvántól és Söjtöry Elvirától kérhető.

 

SZEPTEMBER 27.

Ismét várják a Vas megyében élő ikreket a negyedik ikertalálkozóra Ikervárra

Ikervár - Az idei évben a szüreti vigasságokhoz kapcsolódik a vélhetően hagyománnyá nemesedő ikertalálkozó. Szeptember 27-én egész napos, gazdag programsorozatra készülnek a helyiek. Azon túl, hogy az elmúlt évhez hasonlóan csatlakoztak a „Magyarország szeretlek!" országos programsorozathoz megünneplik az iskola 50 éves jubileumát, ünnepélyesen átadják a felújított Szent Borbála teret és e napon örülhetnek a megszépült Sportcsarnoknak is. Délután két órakor köszöntik a helyi és a megye számos pontjáról érkező ikreket, akik a falu lakóival együtt sokféle fakultatív programon vehetnek részt: íjászkodhatnak és jurtát állíthatnak a Bulcsu Vezér Hagyományőrző Egyesülettel, kenuzhatnak a Rábán az Arrabo Szabadidősport Egyesülettel, nemezelhetnek, szőlőt préselhetnek, bejárhatják a falut lovaskocsin, gyalog, talicskán. Táncra perdülhetnek „A Két Zsivány" szüreti mulatósán és a Regös Együttes csárdás ain. A vendégszerető ikerváriak természetesen a jelmezes szüreti felvonulásra, eszem-iszomra és a csűrdöngölő szüreti bálra is invitálnak minden érdeklődőt. Az ikertalálkozóra a művelődési házban és a polgármesteri hivatalban várják a jelentkezéseket.

 

SZEPTEMBER 26.

Újra Szent Mihály napi forgatag

Bük - Harmadszor rendezik meg szeptember 26-án és 27-én a Szent Mihály napi forgatagot, azaz hagyományos nevén a kisfarsang mulatságait. A két nap során színpadra lép a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Boglya zenekar, valamint a Lord, a Zanzibár és az Alma zenekar.

 

SZEPTEMBER 20.

A trianoni kereszt évfordulóján

Celldömölk - A trianoni emlékkeresztet 1934 őszén állították föl a Ság hegyen, azóta határozza meg Kemenesalja látványát. Az emlékkereszt fölállításának évfordulójáról minden évben megemlékeznek. Az idén szeptember 20-án 15 órakor kezdődik az ünnepség Fehér László polgármesteri köszöntőjével, a Kemenesmagasi Citerazenekar közreműködésével, versmondással, tárogatószóval. Zárszót mond Heim Géza, a Kemenesaljai Trianon Társaság elnöke.

Színes programok az Őrségben: Szattán kemenceünnep, Őriszentpéteren szüret

Harmadik alkalommal rendezik meg szombaton Szattán a Kemence Ünnepét. A falu kemencéjét, amit társadalmi összefogással építettek a helybeliek, már pénteken befűtik. Akkor perecet sütnek a másnapi vendéglátáshoz. Szombaton folyamatosan fűtik tovább a kemencét, amelyben délután 13 órától – amikor a programok is kezdődnek - bárki süthet kedvére. Főzés is lesz, de a szervezők hangsúlyozták, hogy nem főzőverseny. Az itt készült ételeket saját fogyasztásra és a rendezvényre érkező vendégek kínálására készítik. A délutánt sport és kulturális rendezvények színesítik és vetélkedő is lesz.

Az őriszentpéteri egyesületek és a művelődési ház szervezésében közös Szőlő Szüretet tartanak Őriszentpéteren szombaton 13 órától. A szüreten résztvevők feldíszített traktorokon felvonulás keretében keresik fel a szereket és leszüretelik a felajánlott szőlőt. Ebből a szőlőből készítik el a „Szentpéteri mustot” a művelődési ház udvarán. A mustkészítés után szüreti vacsorára várják a résztvevőket, majd bállal fejeződik be a program. Az őriszentpéteri szüretre várják a vendégeket.

 

SZEPTEMBER 19.

A jövő elektromos autói versenyeznek

Körmend - Másodszor rendezik meg a két országon áthaladó e-via, az elektromos autók versenyét a városban. Szeptember 19-én délután a megyében csak itt lesz lehetőség arra, hogy a járművek szerelmesei rácsodálkozhassanak a technikai innovációkra, a hangtalanul suhanó autókra. Körmend cél és startállomásként is szerepel, a Vasparipa Egylet motoros kíséretet ad a menethez.

 

SZEPTEMBER 18.

Herman Ottó-nap

Kőszeg - Szeptember 18-án 10 órakor avatják fel Herman Ottó szobrát. Az érdeklődők megismerhetik a tudós életét, molinó kiállításon „A magyar halászat könyve" című művét, lesz kirándulás a Herman Ottó sziklához, s előadás hangzik el róla, a polihisztorról, a magyar tudomány fenegyerekéről.

 

SZEPTEMBER 17.

A komisz búzaszem

Szombathely - Ismét kezdődnek az előadások a Prevenciós Házban minden hónap harmadik szerdáján. Az őszi évad első rendezvényén, szeptember 17-én délután fél ötkor dr. Balogh Márta gasztroenterológus főorvos beszél a lisztérzékenységről. Előadásának címe: A komisz búzaszem. Szó lesz arról is, hogy a Szombathelyiek Egészségéért Egyesület lisztérzékenységi szűrést végzett az óvodákban. Az uniós támogatású, februárban befejeződött programban mintegy ezer hatéves gyereket vizsgáltak meg. Egy újabb pályázat és az önkormányzat támogatásával nemrég újraindult a szűrés, melyet a védőnői hálózat végez. Ezúttal is találtak lisztérzékeny gyerekeket. Egy csepp vér, tíz perc várakozás, és kiderül, hogy a lurkó egészséges-e, avagy további vizsgálatok szükségesek.

A világjáró Osonó újra visszatér

Celldömölk - A világjáró sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely szeptember 17-én ismét Celldömölkön játszik: az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadás – Fazakas MIsi rendezésében – előbb 10-kor, aztán 13 órakor órakor kerül a közönség elé a Soltis színház Koptik Odó utcai kamaraszínházában. Azoknak, akik kíváncsiak a világra!

Irodalmunk gyöngyszemei

Répcelak - A Nyitott Tér Kulturális Egyesület és a Városi Könyvtár Irodalmunk gyöngyszemei című sorozatában hallhatja a közönség Az I. világháború irodalma című előadást, dr. Bedécs Gyula történésztől, nyugalmazott tanártól. Moderátor: Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, egyetemi docens. Kezdés szeptember 17-én, szerdán 18 órakor a Városi Könyvtárban.

 

SZEPTEMBER 15.

Szimfonikus projektbe kezdtek

Szombathely - Komoly vállalkozásba fogott az Ocho Macho, SzívFonik név alatt, a Tinódi vegyeskar, egy rézfúvós csapat, a Szigetvári Szívhúrosok, valamint a Dübörgő Wattacukrok közreműködésével szimfonikus projektbe vágtak. Ennek dupla bemutatóját hétfőn és kedden a Weöres Sándor Színház nagyszínpadán tartják. A koncertek mindkét nap este hatkor kezdődnek.

Hastánc szinte az egész világ

Szombathely - Cafe Frei (Fő tér 24.): hétfőn 18 órakor Bangó Mária – Mira – hastánc szinte az egész világ. A Kalandor-kör őszi, első vendége. Élete, hivatása az orientális tánc és vele a keleti kultúrák.

 

Színház

Szombathely. Weöres Sándor Színház: ma 19 órakor a Krúdy Klubban: Bábelna – nyelvleckék hala(n)dóknak. Szeptember 19-én (pénteken) 19 órakor: A jó pálinka itassa magát – még mindig a Stúdiószínpadon. MMIK Mesebolt Bábszínház kamaraterem: vasárnap 10 órakor, Irgünc-Burgunc, Pöttöm színházi matinéra várják 4 éves korig a gyermekeket.

Celldömölk. Kamaraszínház: szombaton, 19 órakor a Woyzeck című előadásra várják az érdeklődőket.

 

RENDEZVÉNY

Szombathely. Kresz Park (Brenner Park): nyitva tartási idő – csak esőmentes, jó időben, keddtől vasárnapig 14.30–19.00 óráig.

Kresz Park ( Brenner park): szeptember 22-én, hétfőn, 13.30–14.30 Autómentes nap. Kerékpáros ügyességi verseny az Autómentes Nap városi rendezvényeként 4. osztályos 5 fős csapatoknak –előzetes jelentkezés alapján. Gyülekezés: 13.15-kor a Kresz Park épületénél.

Kőszeg. Fő tér: szeptember pénteken Autómentes nap Kőszegen. Környezetnevelési programok, kerékpáros ügyességi versenyek.

Fő tér: vasárnap, VI. Citycross Kőszeg. Belvárosi mountainbike körverseny 11 és 12 óra között. További információ: 0620-989-1751.

Szentgotthárd. Széll Kálmán tér, szökőkút: vasárnap 10–18 óráig, Európai mobilitási hét, Városi sportnap. 10 órakor Kerékpáros felvonulás a város utcáin. 10.45-kor A rendezvény megnyitása. 11 órakor TRX bemutató. 14 órakor A Szamóca Színház műsora, játékos bohócverseny. 16 órakor Beszélegetés a város híres sportolóival: Pars Krisztián, Dancsecs Bojána, Gécsek Tibor. 17 órakor A szombathelyi Kötélugró Klub bemutatója. Egész nap állapotfelmérés az EFI szervezésében. Különleges kerékpárok bemutatója, kipróbálása. 3 próbás pecsétgyűjtő játék. Aszfaltrajzverseny, KRESZ-totó, kézműves fopglalkozások, ugrálóvár, rodeobika, csocsó, lengőteke.

Vasvár. Nagy Gáspár Kulturális Központ: pénteken 18.30-kor, Hajts kocsisom szép hazámon át! a Kákics zenekar népzenei koncertje. Utána táncház a zenekarral.

Hegyhátsál. Csillagvizsgáló (Fő u. 19.): Távcsöves bemutatás előzetes telefonos egyeztetés alapján, Tuboly Vince 0630-936-6333.

 

KIÁLLÍTÁS

Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Víz alatt – múlt felett. Az Adria élővilága és az ókor emlékei a tengerben. Megtekinthető szeptember 30-áig. Ma 17 órakor, Élenjáró elöljárók, Szombathely neves városvezetői a kezdetektől a 20. századig. Hivatalviselés Rómában és a tartomány városaiban, Csapláros Andrea régész, ókortörténész. Savaria városi elöljárói Sosztarits Ottó régész előadása. Vasárnap 14–19 óráig Múzsák Kertje. Játékokkal, ókori egyiptomi amulettek készítésével, ókori kézműves mesterségek bemutatásával, fazekas korongozás, mécses készítése, kőfaragás, kincskeresés fémkeresővel és római sírok feltárásával várják az érdeklődőket.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–szerda 9.00–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552).

Járdányi Paulovics István Romkert: kedd–vasárnap 10–19 óráig.

Smidt Múzeum: kedd–péntek, vasárnap 10–17 óráig. Időszaki kiállítás: A Nagy–testvérpár emlékezete (A szombathelyi származású kétszeres Európa–bajnok és kétszeres olimpiai bronzérmes páros műkorcsolyázó Nagy Marianna és Nagy László nemzetközi pályafutásának személyes emlékei, külön kiemelten szombathelyi vonatkozásaik). Üdvözlet az Adriáról! kiállítás a Smidt Múzeum gyűjteményéből válogatva a „boldog békeidők”, illetve a második világháborút megelőző évtizedek utazási szokásaiból, fürdőkultúrájából ad ízelítőt. A kedvelt tengerparti fürdőhelyek, nyaralások hangulatát szombathelyi polgárok korabeli viseleteivel, tárgyaival, fényképeivel idézzük meg. A tárlat szeptember 30-áig látogatható.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–19 óráig. Sólepárlás az Adrián címmel kiállítás nyílott, mely november 9-éig tekinthető meg.

Szombathelyi Képtár: kedden, szerdán és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Tengerre magyar! – Fiume magyar emlékezete. Skultéty Csaba gyűjteménye. „Tengerre magyar!” – hangzott Kossuth Lajos felhívása, felidézve azt az időt, amikor még magyar hajók horgonyoztak az Adriai-tenger kikötőjében. Fiume az Osztrák-Magyar Monarchia idején Magyarország legnagyobb kikötője, a Szent Korona legszebb gyöngyszeme volt. A hajófedélzetet imitáló kiállítás a város egykori pezsgő életét mutatja be, Skultéty Csaba több évtizedes gyűjtőmunkájának köszönhetően korabeli dokumentumok, tárgyi emlékek, makettek és hajóberendezések segítségével. A tárlat szeptember 28-áig látogatható. Derkovits Gyula születésének 120., halálának 80. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő A Szombathelyi Derkovits Kör Története, Az 1948-1953 közötti időszak című kiállítás szeptember 28-áig tekinthető meg. Morvay László, halálának 10. évfordulója alkalmából, „Tűzben járt vala” címmel az emlékkiállítás október 26-áig látogatható.

Magyarszombatfa. Őrségi Vadászati Kiállítás: keddtől vasárnapig 10–17 óráig várja az érdeklődőket.

Vasvár. Helytörténeti Múzeum, állandó kiállítások: Domonkos rendház épülete, rendtörténeti kiállítás, Vas vármegye középkori története. Nyitva tartás: kedd–péntek 10–18 óráig, szombat–vasárnap 14–16 óráig.

Szentgotthárd. Színház aula: szeptember „Die Bildermacher” Fotóklub kiállítása nyílott, mely október 3-áig látogatható, hétköznap 8.00–16.30 óráig, valamint a rendezvények ideje alatt.

Felsőcsatár, Vashegy. Vasfüggöny Múzeum: naponta 10–19 óráig várja az érdeklődőket. Csoportos igény esetén a tulajdonos (megépítő) vezetésével tekinthető meg, aki valós, megtörtént szökési kísérleteket mutat be a korhű, illetve eredeti eszközök segítségével, időrendben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!