Programok

2015.09.20. 20:13

Programok, rendezvények Vas megyében szeptember 21-től

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények szeptember 21-től. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

OKTÓBER 3.

A Csók művészkör kiállításra készül

Kőszeg – Október 3-án 17 órakor Básthy Béla alpolgármester nyitja meg Annemarie Maruna, Reinhard Atzl és Palcsó Julianna kiállítását a Hotel Írottkő aulájában.

SZEPTEMBER 30.

Százötven éve indult útnak

Bük - Szeptember 30-án ünneplik a Sopron-Szombathely-Nagykanizsa vasútvonal megépítésének százötvenedik évfordulóját.

Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma”

Vashosszúfalu - Kultúrház: szeptember 30-án, (szerda) 19 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Káld - Faluház: szeptember 30-án, (szerda) 17.30-kor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Mindennapi függőségeinkről

Kőszeg – Dr. Zacher Gábor tart előadást a fenti címmel a várban szeptember 30-án 18 órai kezdettel.

Természetfotók a búbos bankáról

Kőszeg – Az év madaráról szerdán délután fél 5-kor dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója nyitja meg a kiállítást a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban.

SZEPTEMBER 29.

Nepál – földrengés előtt

NYME-SEK C előadó (Károlyi Gáspár tér 4.): szeptember 29-én, (kedd) 18 órakor, Nepál – földrengés előtt címmel, dr. Farkas Görgy tart előadást.

SZEPTEMBER 28.

Könyvbemutató

Weöres Sándor Színház, Krúdy Klub: szeptember 28-án, (hétfő) 18 órakor Stekovics Gáspár: Képpel/írott/táj – könyvbemutató. A beszélgetést vezeti: dr. Bokányi Péter irodalomtörténész. Közreműködik: Kiss Mari színművész, Szyksznian Wanda grafikusművész, Sándor György humorista.

SZEPTEMBER 27

SZÍNHÁZ

Szombathelyen a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ Mesebolt Bábszínház kamarateremében vasárnap 10 órakor Kormos István Az égigérő fa című előadására várják a gyermekeket!.

SZEPTEMBER 26.

Oladi őszköszöntő fesztivál

Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Rendezvényháza (Simon I. u. 2.): szeptember 26-án, (szombat) Oladi őszköszöntő fesztivál. 15 órakor Lecsófőző verseny kezdete (a hozzávaló alapanyagokat a szervezők biztosítják). 15.30-kor az Oladi Simon István Utcai Általános Iskola diákjainak műsora. 16 órakor Ügyességi játékok kutyáknak és gazdiknak. 17 nórakor Zumba fitnesz Novák Viki tanítványaival. 17.30-kor Tombolasorsolás. 18 órakor Lecsófőző verseny eredményhirdetése. Tarisznyások Együttes koncertje. 19 órakor Galambos Ferenc bűvész műsora. 20 órakor Rock and Dili Show. 21 órakor Retrobuli DJ Szúnyoggal. Műsorvezető: Fazekas Gábor. Kísérőprogramok: A Fekete István Állatvédő Egyesület örökbefogadó napja, kutyás ügyességi játékok, zsákbamacska, tombola, lovagoltatás, kézműves játszóház, arcfestés, csillámtetoválás, óriáscsúszda, légvár.

125 esztendeje oltják a tüzet

Hosszúpereszteg – Szeptember 26-án, szombaton 16 órakor kezdődik a település önkéntes tűzoltó egyesületének 125 éves jubileumi rendezvénye. A templomi szertartást követően 18 órától a művelődési házban ünneplik a lánglovagokat: elismeréseket és egy terepjárót is átvehetnek majd a helyi önkéntesek. Születésnapi (tábor)tűz is lesz, majd utcabállal zárul a rendezvény.

Szüreti felvonulás

Nárai - szeptember 26-án, (szombat) szüreti felvonulás. 8 órakor gyülekezés a Hősök terén a parkolóban, traktorok díszítése. 14 órakor szüreti felvonulás indul a Hősök teréről. Meghívott díszvendég: Kazár Néptáncegyüttes. 18 órakor Bohém szüreti műsor a művelődési házban. 20 órától szüreti bál hajnalig.

Ki főzi a legjobb pásztorételt?

Rábapaty – Ez is kiderül a rábapatyi Liget téren szombaton, ahol izgalmas Szent Mihály-napi programokkal várják a látogatókat. Főzőverseny is lesz: a bográcsos pásztorételek alatt 13.30-kor gyújtják meg a tüzet, 15 órától a Szelindek zenekar alapozza meg a hangulatot, majd a Kenyeriből érkező dalkör és citerazenekar tagjai veszik birtokba a színpadot. A helyi dalkör népdalokkal rukkol elő, 17.15-kor kihirdetik a főzőverseny eredményét, majd 17.45-től Gerbert Juditnak tapsolhat a közönség. A csepregi Farkas Sándor Egylet egy komédiát ad elő, Boros Luca és Pócza Vivien pedig hastáncprodukcióval kápráztatja el a nézőket. A nicki Fergeteg Néptáncegyüttes 19 óra után lép színpadra, a közös és minden bizonnyal látványos tűzgyújtást Rábapatyon is 19.30-ra tervezik – sámándobosokkal és néptáncosokkal.

Elszármazottak találkozója 2015

Nagytilaj - Szent Márton templom: szeptember 26-án, (szombat) 14 órakor Elszármazottak találkozója 2015. 14 órakor ünnepi szentmise a Szent Márton templomban. Szent Márton ereklye zarándoklata. Pitti Katalin operaénekes, Liszt díjas érdemes művész előadása, Hegedűs Valér orgonaművész kíséretében. 16.30-tól a kultúrház udvarán: Polgármesteri köszöntő., megyei önkormányzat elismerésének átadása, értéktárról előadás, Alibánfai Lila akác dalkör előadása, „Csokoládé, mert imádjuk!” Erős György ízrestaurátor előadása, vacsora - zenél Székely Gyula harmonikás. 22 órakor tábortűz – Szalonnasütés.

Vas megyei családi nap és ikertalálkozó szüreti vigassággal

Ikervár - Művelődési Ház – rendezvénytér: szeptember 26-án, (szombat) Vas megyei családi nap és ikertalálkozó szüreti vigassággal. 8.30-kor ökumenikus istentisztelet a Szent György templomban. 10 órától főzőverseny és sportversenyek. 13 órától kenuzás a Rába-folyón. 13.30-tól megnyitó, köszöntőt mond V. Németh Zsolt államtitkár, Majthényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és Fehér Ferenc polgármester. Közreműködik az Ümmögő együttes. 14 órakor ikertalálkozó és szüreti vigadalom, ikrek köszöntése. 15 órakor testszépítés Bíró Icával. 16 órakor a főzőverseny eredményhirdetése. 17 órakor jelmezes szüreti felvonulás. 18 órakor slágershow és mulatós parádé – Pap Rita & Bodnár Attila. 19 órakor Vida Rock Band. 20 órakor Sipőcz Band. 21 órakor Máglyagyújtás – álomba ringató – retro zene Mixivel. Kísérő programok: életmód tanácsadás Mecseki Ferenccel, szőlőpréselés, mustkészítés, falujáró sétakocsikázás, agyagozás, nemezelés, öko–kreatív technikák, arcfestés, kisállat simogatás, örökbefogadás a Fekete István Állatvédő Egyesület közreműködésével.

Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma”

Sitke - Művelődési Ház: szeptember 26-án, (szombat) 17 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Nagysimonyi - Művelődési Ház: szeptember 26-án, (szombat) 18.30-kor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

SZEPTEMBER 25.

Őrségi Tökfesztivál

Tizenkettedszer rendezik meg idén, szeptember 25. és 27. között az Őrségi Tökfesztivált. Őriszentpéteren az első napon töktermesztők konferenciája zajlik le, szombaton kézműves kirakodóvásár kezdődik, a kulturális programban fellép többek közt az Ocho Macho (18 óra). Az Őrségi Nemzeti Park fesztiváljához kapcsolódva Nagyrákoson, Szalafő-Pityerszeren és Magyarszombatfán is lesznek programok.

Klíma és front a kutatók éjszakáján

Szombathely – Két előadással is kapcsolódik a kutatók éjszakája elnevezésű országos programhoz a Magyar Meteorológiai Társaság Szombathelyi Csoportja. Szeptember 25-én szól előadás a frontérzékenységről és a klímaváltozásról is, arról, hogyan lehet alkalmazkodni a meteorológiai kihíváshoz.

Vitéz Veder Mihály, tüzér tábornok és cserkészvezető felújított sírjának megáldása

Szent Márton úti temető, A/4 parcella: szeptember 25-én, (péntek) 15 órakor a Nagy Háborús Emlékév 2015 rendezvény keretében, Vitéz Veder Mihály, tüzér tábornok és cserkészvezető felújított sírjának megáldása. A tábornok katonai életútját méltatja: dr. Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka. A cserkészvezetőről megemlékezik: Tóth Róbert történész. Az elfelejtett katonasírokról mondja el gondolatait: Kiskós Ferenc igazgató.

Kutatók Éjszakája a csillagvizsgálóban

Szombathely - A Kutatók Éjszakáján, jó idő esetén az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont (ELTE GAO MKK) munkatársai az intézet távcsöveivel bemutatják az érdeklődőknek az őszi égbolt aktuális látnivalóit. A látogatók közben megtekinthetik a csillagvizsgáló évszázados múltjának tárgyi emlékeit bemutató Gothard Tudomány- és Technikatörténeti Állandó Kiállítást. Rossz idő esetén előadást hallgathatnak meg az intézmény jelenéről és az ott folyó tudományos tevékenységről, kutatásokról. Időpont: 2015. szeptember 25., 20:00-23:00 Helyszín: ELTE GAO MKK, 9700 Szombathely, Szent Imre Herceg u. 112.

Indiából jött...

Rábahidvég – Szeptember 25-én, pénteken 18 órakor Fernandes Loyd, SVD atyával, az egyházközség káplánjával beszélgethetnek az érdeklődők a rábahidvégi művelődési házban. A verbita atya a rendezvényen mesél szülőföldjéről, Indiáról, és arról, hogyan jutott el Magyarországra, valamit pályafutása titkaiba is beavatja a vendégeket.

Nemzetközi vasútmodellek

Szentgotthárd – Szlovén, osztrák és hazai kiállítók hozzák modelljeiket, terepasztalaikat. Szeptember 25-től három napon át tart a III. Nemzetközi Vasútmodell kiállítás.

Kutatók éjszakája – A fény és a színek

Szombathely - Szombathelyi Képtár: szeptember 25-én, (péntek) 18–23 óráig Kutatók éjszakája – A fény és a színek. 18 órakor Vig Károly: „Legyen világosság!” – a fény születése. Mi a fény? Mióta fényes a világunk? Milyen fizikai és kémiai folyamatok révén keletkezik a fény? Hogyan tudunk mi fényt előállítani? Alapvető kérdések. Egyszerű fizikai bemutatókkal válaszoljuk meg őket együtt! Vetített képes előadás, bemutatóval. 18.20-kor Bölcskey Miklós: Camera obscura performance. Az előadó a közönséggel együtt alakítja ki a képalkotó teret: itt válnak láthatóvá a külvilág illékony képei, melyek füstre, áttetsző anyagra vagy egy palackra vetítődnek ki. Különös kapcsolatba kerül ezáltal a sötétség és a fény a látással, a fizikai törvényszerűség a digitális technikával. Kísérlet fényérzékeny anyagokkal. 18.40-kor Vig Károly: Miért színes a világunk? Ki hinné, hogy az általunk ismert világban 16 féle módon jöhet létre szín? De mi a szín és hogyan keletkezik? Fizikai bemutatók segítségével keressük meg a választ. Vetített képes előadás, bemutatóval. 19 órakor Pődör György: Világító ásványok. Ultraibolya fényben számos ásványféleség fehér, lila, rózsaszín, zöld színben fluoreszkál. Gyönyörű látvány! Pedig a jelenség mögött nagyon egyszerű kémiai-fizikai törvényszerűségek állnak. Előadás, bemutatóval. 19.20-kor Dankovics Róbert: Fenyegető színek az élővilágban. A hétpettyes katica félelem nélkül sétál a leveleken. Vajon miért nem csippenti fel egy madár? A legtöbb állat színes, ezzel üzen környezetének: vigyázz, mérgező vagyok! A szín ugyanakkor a rejtőzködés eszköze is lehet. De hogyan? Vetített képes előadás, múzeumi preparátumok bemutatásával. 19.40-kor Géczi-Tuba Gabriella: Színezékek az élelmiszerekben. 20 órakor Farkas Mihály: Pár percben a lézerről. A lézerfény előállítása egykoron a technika csúcsteljesítménye volt, napjainkban akár a kulcstartónkon is fityeghet egy apróka lézerforrás. A lézerfényt nap mint nap használjuk, de hogyan állítjuk elő? A válasz egyszerű: a lézer is fény, csak kicsit másmilyen. És tudjuk, hogy a lézer is színes. Előadás látványos lézerbemutatóval. 20.20-kor Ferencz Eszter – Nagy Marcella – Kenesei Ágnes: A színes őskor. A séi újkőkori lelőhelyen előkerült festett edények bemutatásán keresztül betekintést nyerhetünk a szürkének hitt őskor színes világába. Meggyőződésünk, hogy az interaktív foglalkozás keretében meg tudjuk győzni a résztvevőket, hogy az 5–7000 évvel ezelőtti művészek milyen mesteri fokon bántak a természet kínálta színekkel. Vetített képes foglalkozás, újkőkori leletek bemutatásával, rajzolással, a hajdani festékkészítési módszerek kipróbálásával. 20.40-kor Ferencz Eszter – Vig Károly: Színes üveggyöngyök – egy germán temető leletanyagának vizsgálata. Egy 5–6. századból származó germán népcsoport temetőjének feltárása során gyönyörű üveggyöngyök kerültek elő. Vajon hogyan készítették elődeink a színes gyöngyöket? Ennyire ismerték volna a kémiát? Egyszerű kísérletekkel bizonyítjuk be, hogy nem is olyan bonyolult az egész. A bóraxgyöngy-próba során fémsókat olvasztunk a színtelen bóraxgyöngybe, amely jellegzetes színt kap. Ugyanezek a fémsók a színtelen lángot is jellegzetes színűre festik. Ami kicsiben működött, nagyban is működni fog az éjszakai tűzijáték–bemutató során. Előadás, vetítéssel, kémiai kísérletekkel. 21 órakor Gyarmati András: Hogyan veszélyezteti a fény a műtárgyakat? Mindennapi tapasztalat, hogy az erős napfényen szárított ruhák színei veszítenek élénkségükből. Ugyanez a veszély fenyegeti a múzeumok raktáraiban őrzött műtárgyakat is. A fény energiát közvetít, amely elbontja a színeket okozó szerves molekulákat: a textíliák, a festmények, a szerves preparátumok színeik lehalványulnak, kifakulnak. A szigorú műtárgyvédelmi előírások a minimálisra próbálják csökkenteni a folyamat sebességét, de megakadályozni nem tudják annak lassú előrehaladását. Hogyan zajlik mindez a gyakorlatban? Erre kapunk választ a szakavatott restaurátortól. 21.20-kor Gálig Zoltán: A fények és a színek a festészetben. A színek nemcsak hangulatokat, de jelentést is hordoznak, szimbolikájuk átszövi a festészet évszázadait. Miért visel Mária vörös ruhát és miért kék a köpenye? Mit sugall a püspökök lila miseruhája és a lila oltárterítő? Miért színesek az árnyékok a festményeken? Hogyan jön létre a mélység érzete a festővásznon? A Szombathelyi Képtár alkotásai között egy rövid séta során a kapjuk meg a választ a kérdésekre. Séta, rövid megállókkal a Szombathelyi Képtár kiállításában. 21.40-kor Sosztarits Ottó: A fény szerepe a római építészetben. A napfény, a természetes benapozás nem csak a római épületek külső-belső tereinek megvilágításában játszott szerepet, kiemelten fontos volt a templomok homlokzatán elhelyezett szobrászati emlékek fény által történő kiemelésében, a hangsúlyos elemek kijelölésében, amit a savariai Iseum példáján, az elkészült 3D-s modell segítségével szeretnék bemutatni. A domborművek plaszticitásából eredő fény-árnyék játék markánsan egészítette ki a (ma már alig rekonstruálható) színezést is. 22 órakor Bakucz András: Színek az építészetben. A színek körülvesznek bennünket, és ha akarjuk, ha nem, hatással vannak ránk. A belsőépítész pontosan ezt használja ki, amikor különböző hangulatú tereket hoz létre. Előadás, vetítéssel. 22.20-kor Károlyi Nóra: Színes csábítás – a média színmágiája. Miért csábulunk el a televízió vagy a számítógép képernyőjének láttán? Hogy manipulálják a reklámok a nézőt? Hogyan hatnak a kavargó képek és a vibráló színek a médiafogyasztókra? Médiakutatók vizsgálatainak tükrében igyekszik magyarázattal szolgálni a médiapedagógus. 22.40-kor Farkas Mihály: A színek és a tűz. A fémsók jellegzetes színűre festik a lángot. Ezt használják ki a tűzijáték készítői is. A látványos bemutató során kiderül, miért ezüst vagy piros a görögtűz, hogyan lehet zöld, lila, sárga fényű világító rakétát előállítani. Szabadtéri tűzijáték-bemutató, rövid előadással. Közreműködik: Metahertz Kutatóközpont: lézerfestés, lézer drive játék, mission impossible, lézerfénytörés vetítéssel, füstgép, tükrös csapatépítő játék.

III. Nemzetközi vasútmodell kiállítás

Szentgotthárd - Hotel Lipa Étterem: szeptember 25-27. (péntek–vasárnap) III. Nemzetközi vasútmodell kiállítás. Működő terepasztalok, kerti vasút és játszótér, vásárlási lehetőség, egyedi modellek, modellrepülők. Nyitva: péntek 8–18 óráig, szombat–vasárnap 9–16 óráig.

SZEPTEMBER 24.

Nemzetközi fúvószenekari találkozó

Kőszeg - szeptember 24-27. (csütörtök-vasárnap) kőszegi szüret, nemzetközi fúvószenekari találkozó.

Hit-Nemzet-Közjó klub

Szombathely - 18:00, Hit-Nemzet-Közjó klub, Oladi római katolikus plébánia közösségi terme. Előadó: Dr.Bakó Balázs, Mikes püspök és IV.Károly restaurációs kísérlete.

Dokumentumok Almásy László életéből

ŐrvidékHáz (11-es Huszár út 40.): szeptember 24-én, (csütörtök) 17.30-kor Dokumentumok Almásy László életéből címmel kiállításmegynitó és előadás, mely Almásy László elfeledett szombathelyi múltjába enged betekintést. A kiállítás anyagát összeállította és az életpályát előadás keretében bemutatja: dr. Nemes József. A tárlat október 15-éig várja az érdeklődőket.

Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma”

Bejcgyertyános - Teleház: szeptember 24-én, (csütörtök) 17.30-kor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Sótony -  Faluház: szeptember 24-én, (csütörtök) 19 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Beszélgessünk az egészségről

Sárvár - Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: szeptember 24-én, (csütörtök) 17 órakor Beszélgessünk az egészségről címmel, Kiss Zsuzsanna természetgyógyász tart előadást.

SZEPTEMBER 23.

Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma”

Kenéz - Önkormányzat: szeptember 23-án, (szerda) 18 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

SZEPTEMBER 22.

Lakossági fórum

17:00, lakossági fórum az Oladi ÁMK-ban, Oladról-Oladért. Szervező: Olad Városrészért Egyesület és Dr. Horváth Attila, a városrész közgyűlési képviselője.

Szállj ki a kocsiból!

A kormány környezetvédelmi, közlekedésszervezési és közérzeti okokból is elkötelezetten támogatja a fenntartható közlekedési módok minél szélesebb körű térnyerését. A kampány célja, hogy az önkormányzatokat a fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére, a lakosságot pedig a rendelkezésre álló közlekedési eszközök használatára és kombinálására ösztönözze. Kis odafigyeléssel időt, pénzt takarítunk meg, és az egészségünkért is teszünk valamit. Az országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva Bük városa is megrendezi az autómentes napot. A program szeptember 22-én lesz.

Zeneovi óvodás korú gyermekeknek

Oberwart. Burgenlandi Magyar Kultúregyesület: kedden 14.30 órakor magyar zeneovi óvodás korú gyermekeknek. A foglalkozásokat keddenként tartja Gaal Zita, kétnyelvű óvónő.

SZEPTEMBER 21.

Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma”

Molnaszecsőd - Közösségi Ház: szeptember 21-én, (hétfő) 17.30-kor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket

Magyarszecsőd - Közösségi Ház: szeptember 21-én, (hétfő) 19 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Beszélgetés Gráfik Imrével

A Weöres Sándor Színház Krúdy Klubjában szeptember 21-én, 17 órakor Mesterségek nyomában, „Mesterségünk címere" címmel Jordán Tamás beszélget Gráfik Imre néprajzkutatóval. A beszélgetés alapja a Weöres Sándor Színház nagy sikerű Szakmák Színháza című előadása, valamint a budapesti Néprajzi Múzeum kiadásában megjelent Céhemlékek – Guild relics című kötet.

 

KIÁLLÍTÁS

Szombathely - Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Selyemszálak, a kiállítás a természet- és a történettudomány aspektusából közelíti meg a selyemnek, mint a természet gazdag adottságaiból megszülető anyagnak, és mint a viselettörténet örök összetevőjének történetét. A „selyemszálak fonalain” keresztül bemutatja a selyem alapanyagainak széles spektrumát, bepillantást nyújt a magyarországi selyemgyártás ipartörténeti kulisszáiba, felvonultatja késztermékeit, s divattörténeti palettáján a selyemtextíliákból készült történeti viseletekkel hálózza be, végül az intimitás szférájába, egy női budoárba csábítja látogatóit. A tárlat október 29-éig tekinthető meg. Si si ru kou, avagy a titokzatos selyem kiállításmegnyitó. Kínában évezredek óta ismert, féltve őrzött titok, a Római Birodalomban költséges luxusáru: a selyem. A kiállítás a selyemszövés legendák homályába vesző történetét, a textíliák sivatagokat, tengereket és hegyvidékeket átszelő útját mutatja be, egészen a Római Birodalomban történő felhasználásáig. Pannoniai példák érzékeltetik téren és időn átívelő divatját, kulturális hatásait, a selyem őskori, középkori és kora újkori felhasználását. A tárlat megtekinthető október 29-éig.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–péntek 8.30–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552).

Weöres Sándor Színház, aula: szeptember 25-én, pénteken 18 órakor Fragments – Dénes Nóra kiállítása. A tárlat megtekinthető október 18-áig.

Járdányi Paulovics István Romkert: kedd–vasárnap 10–19 óráig.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–19 óráig.

Szombathelyi Képtár: szerda, péntek, szombat 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Szuppán Irén textilművész ikat kiállítása nyílik. Szuppán Irén Munkácsy Mihály-díjas, Érdemes és Kiváló művész élete és munkássága 1981 óta az ikat technika felfedezésére és érzékeny alkalmazására irányul. Figurális múltidéző kompozíciói mellett absztrakt és elvont fogalmakat megjelenítő faliképeket is készít. Csendes visszafogottságú munkái finomságukkal egyben nyugalmat is árasztanak. Az ikat távol-keleti ősi technika, melyben a szövés során a kézzel megfestett láncszálak foltszerű színhatása dominál. A pamutszálakat egyenként megfestik a szövés előtt, így ezekkel hozzák létre a kész szövetben a foltszerű hatásokat. A technika tehát a kézi festés és a szövés érdekes együttese. A kiállítás október 29-éig látogatható. Imago. 5. Textilművészeti Triennálé. A több mint négy évtizedes hagyománnyal bíró textilbiennálék és – triennálék sorában az idei seregszemlén kiemelt szerepet kap a selyem. A kiállítást öt kategóriában hirdettük meg: fal- és tértextil, textildesign, nemzetközi miniatűrtextil, nemzetközi zászló valamint nemzetközi szalag. A több mint 1500 négyzetméternyi területen zsűri döntése alapján 18 országból 168 alkotó 202 művel mutatkozhat be a Képtárban. A kiállítás megtekinthető október 29-éig. Schrammel Imre gyűjteményes kiállítása nyílott. Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész, a Nemzet Művésze kiállítása, a művész alkotásainak Szombathelyre kerülése alkalmából. Schrammel Imre szombathelyi születésűként mindig erősen kötődött a városhoz. Régi elhatározása, hogy alkotásainak java Szombathelyen legyen folyamatosan megtekinthető. A leendő állandó kiállítás első lépéseként 100 alkotás kerül letétbe a Szombathelyi Képtárba. Ezek a művek Schrammel Imre fontos korszakait reprezentálják. A kiállításon belül kiemelt figyelemre számíthatnak a Herend számára készült porcelánszobrok, valamint a művész egyedi kísérletező kedvéről tanúskodó művek. A kiállítás december 17-éig tekinthető meg.

Iseum Savariense: szerda–szombat 10–17 óráig. Textilek a Holtak Birodalmában. Kiállításmegnyitó a Selyem-sorozatban. A kiállítás fő attrakciója az 1951-ig a Premontrei Gimnáziumban őrzött, az egyiptológus szakmában „Szombathelyi múmia” néven ismert lelet. Feliratos és istenábrázolásos múmialeplek, vászon amulettek mellett egykori viseleti tárgyak és kiegészítőik révén mutatjuk be a textilfelhasználás e különleges, a magyarországi régészeti emlékanyagban alig fellelhető módozatát. Az egyiptomi múmiákon kívül Kr. u. 4–9. századi kopt textilek és a híres alsó-heténypusztai és vimináciumi, arannyal hímzett selyemszövet maradványok láthatók a tárlaton. A kiállítás megtekinthető október 29-éig.

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár, Kutatószoba: kedd, szerda: 10–18 óráig látogatható.

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár (Szily J. u. 1.): csütörtökön és pénteken a következő tárlatvezetési időpontokban látogatható: 9.00, 11.00, 13.00 és 15.00 órakor.

Katonatörténeti kiállítás (Aréna u. 8.): az I. világháború képeslapokon című kiállítás október 15-éig várja az érdeklődőket.

Vitalitas Galéria (11-es Huszár út 19.): Rápli Pál építész kiállítása október 2-áig tekinthető meg, hétfőtől péntekig 13.30–17.30 óráig.

Cafe Frei: szeptember 28-án, (hétfő) 18 órakor, Silk Arts címmel, Dezse Kriszta kiállítása nyílik. A kiállítást megnyitja: Kovács Ági, irodalomtörténész, újságíró. A tárlat október 31-éig megtekinthető.

Hegyfalu - Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 8–18 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben a Magyar kultúra napja 3. rész – Hortobágy, Kalocsa és Kiskunhalas; Állatok világnapja – Tehenek; Vadászok és vadászat; Bor–utak; Lenin című tárlatok láthatók, a fogadóteremben március 15. és azt követő másfél év, a belső teremben pedig a Pápák – II. János Pál pápa címmel összeállított tárlat tekinthető meg.

Csehimindszent - Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum "A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892–1975)" című állandó kiállítása látható.

Acsád - Szociális otthon: a Képeslevelezőlapgyűjtők Egyesületének szervezésében, Tátra címmel nyílott képeslap kiállítás. A kiállítási anyagot Sárosi István állította össze. A tárlat szeptember végéig várja a látogatókat.

Szociális otthon: a Képeslevelezőlapgyűjtők Egyesületének szervezésében, A fény éve címmel, kiállítás nyílt, mely november 4-éig várja az érdeklődőket.

Répcelak - Répce Galéria: Barabás László festőművész kiállítása nyílott. Az Előtérben Szabó Balázs 6. osztályos tanuló munkái láthatók. A tárlat megtekinthető október 3-áig.

Kőszeg - Hotel Irottkő aula: a Csók István Művészkör tagja Zsarnai Sándor és meghívott vendégének, a paksi Pokorni Lovas Katalin festményeiből nyílt kiállítás. A tárlat október 3-áig látogatható.

Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Nagy Lajos gyűjtő petróleumlámpáiból látható kiállítás naponta 10.00–17.30 óráig.

Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja.

Koronaőrző bunker (Kálvária I. stáció előtt): a magyar szent korona történetét bemutató kiállítás tekinthető meg szombatonként 13–17 óráig, csoportok előzetes bejelentkezés alapján látogathatják a tárlatot.

Sárvár - Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–21 óráig nyitva. Mi vagyunk a huszárok! címmel állandó kiállítás nyílt. Magyarország egyetlen huszár kiállítása a leghosszabb ideig fennálló Nádasdy huszárezred emlékanyagára építve mutatja be a legmagyarabb fegyvernem évszázadait, egyenruháit, fegyvereit, hétköznapjait. A társezredek, mind a Hadik huszárok, Radetzky huszárok tárgyi emlékei is segítik elképzelni, milyen is volt egy huszár élete a békés vagy háborús hétköznapokon. Ezredtörténetek, személyes sorsok elevenednek meg a huszármúzeum állandó kiállításán.

Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: a Méhészegyesület megalakulásának 90. és újraalakulásának 10. évfordulója alkalmából kiállítás nyílt. A tárlat szeptember 30-áig látogatható.

Nádasdy-vár, Galeria Arcis: Marinka Zsuzsanna Alexandrovna, Fotó & Videó kiállítása október 3-áig, hétköznap 10–17 óráig, szombaton 9–13 óráig látogatható.

Körmend - Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: „Körmend és a Batthyányak évszázadai”, Cipőtörténeti Gyűjtemény. Időszaki kiállítás: "Érzékek érintése: Herend" – kiállítás a kastély dísztermében. Nyitva tartás: kedd–szombat 10–16 óráig.

Batthyány kastély – Városi Kiállítóterem: Retina címmel nyílt fotókiállítás, mely a városi ünnepeken, köztereken készült különleges pillanatképekből összeállított, amatőr fotósok munkáit mutatja be. A tárlat szeptember 26-áig látogatható.

Rendészeti Szakközépiskola (Alkotmány u. 5–7.): "A rendszerváltás utáni idegenrendészet története" című állandó kiállítás nyílott.

Vasvár - Helytörténeti Múzeum, állandó kiállítások: Domonkos rendház épülete, rendtörténeti kiállítás, Vas vármegye középkori története. Nyitva tartás: kedd–péntek 10–18 óráig, szombat–vasárnap 14–16 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!