Programok

2015.09.06. 09:14

Programok, rendezvények Vas megyében szeptember 7-től

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények szeptember 7-től. Böngésszen, és válogasson!

SZEPTEMBER 25.

Őrségi Tökfesztivál

Tizenkettedszer rendezik meg idén, szeptember 25. és 27. között az Őrségi Tökfesztivált. Őriszentpéteren az első napon töktermesztők konferenciája zajlik le, szombaton kézműves kirakodóvásár kezdődik, a kulturális programban fellép többek közt az Ocho Macho (18 óra). Az Őrségi Nemzeti Park fesztiváljához kapcsolódva Nagyrákoson, Szalafő-Pityerszeren és Magyarszombatfán is lesznek programok.

Klíma és front a kutatók éjszakáján

Szombathely – Két előadással is kapcsolódik a kutatók éjszakája elnevezésű országos programhoz a Magyar Meteorológiai Társaság Szombathelyi Csoportja. Szeptember 25-én szól előadás a frontérzékenységről és a klímaváltozásról is, arról, hogyan lehet alkalmazkodni a meteorológiai kihíváshoz.

SZEPTEMBER 19

Megáldják a fénykeresztet

Nick – A Nicki Szent Anna Templomért Alapítvány szervezésében rendezik meg szeptember 19-én és 20-án a kulturális örökség napjának nicki programjait. 19-én a Feszületek az otthonokban című kiállítást nyitják meg 16 órakor az Örökségvédelmi Közösségi Házban, amit szentmise követ. Ezután előadás hangzik el a Szent Korona misztériumáról, majd 19 órakor megáldják a fénykeresztet. A szervezők kérik, hogy az alkalomra minden résztvevő vigyen magával gyertyát, vagy mécsest. Másnap a kiállítást meg lehet tekinteni.

 

SZEPTEMBER 18.

Orvossal indul a teadélután

Vép – Útjára indul a Közéleti Teadélután programsorozat. Idén az első vendég szeptember 18-án (péntek)18 órakor a vépi származású Dr Sámson Zoltán belgyógyász orvos lesz.

 

SZEPTEMBER 16.

Pék Tibor című könyvének bemutatója

Megyehíd - Községi Könyvtár: szeptember 16-án, (szerda) 19 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Pecöl - Polgármesteri Hivatal: szeptember 16-án, (szerda) 17.30-kor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

 

SZEPTEMBER 15.

A vasúti emlékhely átadó ünnepsége

Bucsu - szeptember 15-én, (kedd) 18 órakor a vasúti emlékhely átadó ünnepsége. 18 órakor ünnepélyes megnyitó, Harangozó Bertalan – Vas megye kormánymegbízottja, Horváth Tímea polgármester, Horváth László megyei igazgató, Magyar Közút Nonprofit Zrt. A megnyitót követően az emlékhely kiállított tárgyai megtekinthetők.

Horváth Ákos – Magyar színész New Yorkban

Cafe Frei: szeptember 14-én, (hétfő) 18 órakor Kalandor-Kör, Horváth Ákos – Magyar színész New Yorkban!

 

SZEPTEMBER 13.

A magyar dal fővárosában

Bük – A vasi település lesz ez évben a Magyar Dal Fővárosa, így vasárnap az ország figyelme ide irányul. A Gyógy- és Élménycentrum parkolójában már délelőtt tíz órakor elkezdődnek a gyermekműsorok, fellép a Zabszalma, a Tarisznyások együttes és a Kakaó zenekar. Délután többek közt az Express együttest, a Zaporozsecet és a Bin Jipet láthatja a közönség. Lesz továbbá Pál Utcai Fiúk és Zenevonat koncert, utóbbi során az LGT tagjai, Karácsony János, Somló Tamás és Solti János is színpadra lép. Az est sztárjai a Kowalsky meg a Vega (képünkön) és a 30Y lesznek.

Kárpótolják a közönséget

Kemenestaródfa – Vihar mosta el a nyáron a falunapi programot a vasi községben, a hét végén azonban kárpótolják a közönséget. Vasárnap ünnepi programoknak ad helyet a település, melynek esti kulturális blokkjában, fél nyolctól előbb a Sorry N' együttes, majd az annak idején igen népszerű V-Tech frontembere, Kefír lép színpadra.

 

SZEPTEMBER 12.

Dr. Várszegi Asztrik ünnepi miséje

Celldömölk – Szeptember 12-13-án rendezik meg Celldömölkön a kismáriacelli főbúcsút. Szeptember 12-én 16 órakor kezdődik a diákok szentmiséje a kegytemplomban, körmenettel. Aztán következik a zarándokok fogadása. A főbúcsú ünnepi szentmiséje 18 órakor kezdődik, aztán körmenet. Az ünnepi szentmisét dr. Várszegi Aztrik pannonhalmi főapát mutatja be. 21 órakor Egymásra hangolva címmel Várnagy Andrea és Farkas Zsolt zongoraművész-házaspár ad koncertet a templomban. A búcsúi nagymise szeptember 13-án 10 órakor kezdődik, bemutatja: dr. Tempfli Imre, a stuttgarti magyarok plébánosa.

Kajak-kenu a Rábán

Körkép – A jubileumi, 20. Rába Maraton kajak-kenu verseny mezőnye evez végig szombaton Szentgotthárdtól Molnaszecsődig a Rábán. A molnaszecsődi Bayou-Bönhő Kajak Kenu Egyesület, a Körmendi Bereki Bárkások és a Leányfalu Vadkacsák közös rendezvénye az ország leghosszabb, legnépszerűbb vadvízi versenye. A mezőny szombaton 8-tól 11 óráig Szentgotthárdon nevez, és száll vízre. Az időt Körmenden, 56 km-nél mérik, de az időt csak akkor érvényesítik, ha a versenyző teljesít további 20 km-t Molnaszecsődig. A szervezők idén is nemzetközi mezőnyt, körülbelül száz hajót várnak – és várnak természetesen mindenkit, akit érdekel a vadvízi túrakenuzás, túrakajakozás.

Zöld Szentgotthárd - Környezetvédelmi, Kulturális és Gasztronómiai Fesztivál

Szentgotthárd - szeptember 12-én, (szombat) kerül megrendezésre a Zöld Szentgotthárd- Környezetvédelmi, Kulturális és Gasztronómiai Fesztivál, a II. Szentgotthárdi Vadásznap és az I. Hazai, Vasi Szüreti Bárányfesztivál. A program 8 órakor kezdődik a város főterén a Vadászkürtösök ébresztőjével, illetve vadételek főzőversenyével, bárányételek kóstolójával a Várkertben. 9 órától konferencia veszi kezdetét Fenntartható fejlődés címmel, mely Huszár Gábor polgármester köszöntőjével kezdődik. Délelőtt Ökumenikus Hubertusz mise, pásztorfohász, vadászok szellemi vetélkedője, vadászkutya bemutató, szarvasbőgés bemutató, ragadozó madár bemutató, a vadgazdálkodás szakmai ismertetése. Délután kulturális műsorokkal, gyermek programokkal, kirakodó vásárral, kiállítással, bemutatóval és még sok érdekes programmal várják az érdeklődőket. 18 órától a Sipőcz Rock Band szórakoztatja a közönséget.

Tesz–Vesz Zsibi

Polgármesteri Hivatal (új parkoló): szeptember 12-én, (szombat) 9–13 óráig, Tesz–Vesz Zsibi. Használt ruhák, játékok, sporteszközök, régiségek, háztartási tárgyak vására. Eső esetén, a Széchenyi Iskola aulájában tartják a vásárt.

Nemzetiségi Nap

Szombathely - Vasi Skanzen: szeptember 12-én, (szombat) 15 órakor, Nemzetiségi Nap. Az idei rendezvényt a szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szervezi a többi szombathelyi nemzetiségi önkormányzattal együttműködve. Fellépnek: a Mesevár Óvoda horvát csoportja, a Pipitér Óvoda német csoportja, a szombathelyi Gyöngyvirágok (Djurdjice) horvát vegyeskar, a szombathelyi horvát önkormányzat tamburazenekara, a szombathelyi szlovén önkormányzat Nefelejcs Énekkara. A gyermekeket kézműves foglalkozások várják.

Szombaton Kőszeg Duatlon

Kőszeg – A Kőszegi Triatlon és Úszó Klub idén is megrendezi őszi duatlonversenyét. Szeptember 12-én, szombaton a város központjában futnak, kerékpároznak, majd ismét futnak a Kőszeg Duatlon 2015 résztvevői. Hét korosztályos futamot hirdettek meg, a legkisebbek (a 7 évesek és fiatalabbak), valamint a 8–9 évesek távja 500 m futás, 2 km kerékpározás, 250 m futás, a junioroké 3 km, 8 km és 1,7 km. Ugyanennyit kell majd teljesíteni a nyílt futamban (1995-ben és előtte születettek) indulóknak és a váltóknak is. Kerékpáros fejvédő használata minden futamban kötelező.

A Magyar Dal Napja rendezvénysorozat

Fő tér – Rendezvénytér: szeptember 12-én, (szombat) a Magyar Dal Napja rendezvénysorozat. 10–22 óráig Szombathelyi Big Band Fesztivál.

 

SZEPTEMBER 11.

Hatvan járgányt várnak az idei MiSTER CLASSiCra

Bükfürdő – Kétnapos versenysorozattal búcsúztatják az idei szezont az oldtimerek szerelmesei Bükfürdőn és környékén szeptember 11 és 12-én. A tizenharmadik alkalommal megrendezett futam mezőnye mintegy ötszáz kilométeres útvonalon szeli majd Vas és Zala megye útjait, illetve a szomszédos Ausztriába is átlátogatnak. A versenyzők különböző időmérő és ügyességi feladatokat teljesítenek. A versenyközpont Bükfürdőn lesz, innen indulnak és ide is érkeznek vissza a versenyzők. A fürdő nyári bejáratánál levő parkolóban várnak indulásra az autócsodák, amelyeket az idén is itt lehet megcsodálni. Az eddigi regisztráció alapján nagyjából 60 öreg járgánnyal neveztek be, az induló autók között van Skoda, Mercedes Benz, BMW, Alfa Romeo, Ferrari, Porsche, Lancia, MG, Jaguar, Rollce Royce, Opel GT, Zsiguli, NSU és 1961-es évjáratú Vespa 400 is.

A huszárság és a diplomácia

Sárvár – Könyvbemutatóra invitálja a huszárság, a diplomácia és a török mindennapok iránt érdeklődőket a Nádasdy Ferenc Múzeum. Szeptember 11-én, pénteken 18 órakor a díszteremben mutatják be Tóth Ferenc Egy magyar származású diplomata életpályája – Francois de Tott báró című könyvének bemutatójára.

Magyar Dal Napja

Zsira - Fogyatékosok Otthona: szeptember 11-én, (péntek) a Magyar Dal Napja rendezvénysorozat. 19 órakor Ismerős Arcok koncert. Szeptember 13-án, (vasárnap) 13.30–22.00 óráig, Art Líra zenekar; Cirákulum együttes; Delhusa Gjon; Dudás András harmonikaművész; Fiesta együttes; Hangadók zenekar; Gold zenekar; Szivárvány zenekar; Vox Megere zenekar.

Bozsoki szüreti mulatság

Bozsok - szeptember 11-12. (péntek–szombat) Bozsoki szüreti mulatság. Szüreti felvonulás, bál, helyi bor- és süteményverseny.

A Magyar Dal Napja rendezvénysorozat

Bük - 13 órakor Expressz együttes – BÜK színpad; 14.15-kor Zaporozsec – FÜRDŐ színpad; 15.30-kor Bin Jip – BÜK színpad; 17 órakor Pál Utcai Fiúk – FÜRDŐ színpad; 18.35-kor Zenevonat koncert LGT dalokkal, közreműködik: Somló Tamás, Karácsony János, Solti János, Heincz Gábor Biga és az Abrakazabra zenekar – BÜK színpad; 20.10-kor Kowalsky meg a Vega – FÜRDŐ színpad; 21.45-kor 30Y – BÜK színpad.

Agora – Művelődési és Sportház, nagyszínpad: szeptember 11-én, (péntek) a Magyar Dal Napja rendezvénysorozat. 15 órakor Room 5; 15.40-kor MC B és FS; 16.30-kor Vadvagány; 17.30-kor Tohu-Bohu; 18.40-kor Vida Rock Band; 19.50-kor Soulution; 20.50-kor Ladánybene 27.

„Miénk itt a tér” színpad: szeptember 11-én, (péntek) a Magyar Dal Napja rendezvénysorozat. Utcazenész produkciók a nagyszínpad koncertek szünetében. 16 órakor Red Rockets; 17.10-kor N’Drew Acoustic; 18.10-kor Szabó Balázs; 19.20-kor Magyarucca (Pál Kriszta); 20.30-kor B&J.

 

SZEPTEMBER 10.

Vassurány - Faluház: csütörtökön 18.30-kor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma" című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Abu Ramla – a homok atyja

Savaria Múzeum: szeptember 10-én, (csütörtök) 15 órakor, „Abu Ramla – a homok atyja” Almásy László emlékezete című tudományos ülés. A résztvevőket köszönti: Dr. Puskás Tivadar polgármester és Csapláros Andrea a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója. Az ülést megnyitja: Dr. Vig Károly az MTA VATT elnöke. Előadások: Dr. Vig Károly: Emlékezés a 120 éve született Almásy Lászlóra. Dr. Kubassek János: Almásy László földrajzi felfedezései a Líbiai-sivatagban. Dr. Nemes József: Almásy László autó- és motorsport tevékenysége az 1920-as években. Bajzik Zsolt: Egy fotóalbum titkai.

 

SZEPTEMBER 9.

Salköveskút - Faluház: szeptember 9-én, (szerda) 18.30-kor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma" című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Barabás László festőművész kiállítása

Répcelak - Répce Galéria: szerdán 18 órakor Barabás László festőművész kiállításának megnyitója. A kiállítást megnyitja: Rasperger József grafikusművész. Közreműködnek: a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói. Az Előtérben Szabó Balázs 6. osztályos tanuló munkái láthatók. A tárlat megtekinthető október 3-áig.

 

SZEPTEMBER 8.

Ingyenes szűrés

Zanati Közösségi Ház: szeptember 8-án, (kedd) 17 órakor a Vas Megyei Szív Egyesület szervezésében ingyenes szűrést rendeznek. Vércukor, koleszterin és vérnyomásmérésre, továbbá tanácsadásra várják az érdeklődőket.

Magyar zeneovi

Oberwart - Burgenlandi Magyar Kultúregyesület: kedden 14.30 órakor magyar zeneovi, óvodás korú gyermekeknek. A foglalkozásokat keddenként tartja Gaal Zita, kétnyelvű óvónő.

 

SZEPTEMBER 7.

Szűrés és tanácsadás

Szombathely - GYSEV munkásszálló oktatóterme (Vasút u. 6.): 15 órakor, a Szombathelyi Cukorbetegek Egyesülete előadást szervez. Téma: Új vércukormérő készülékek bemutatása. A régi mérők ingyenes cseréjének lehetősége.

 

KIÁLLÍTÁS

Szombathely - Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Selyemszálak, a kiállítás a természet- és a történettudomány aspektusából közelíti meg a selyemnek, mint a természet gazdag adottságaiból megszülető anyagnak, és mint a viselettörténet örök összetevőjének történetét. A „selyemszálak fonalain” keresztül bemutatja a selyem alapanyagainak széles spektrumát, bepillantást nyújt a magyarországi selyemgyártás ipartörténeti kulisszáiba, felvonultatja késztermékeit, s divattörténeti palettáján a selyemtextíliákból készült történeti viseletekkel hálózza be, végül az intimitás szférájába, egy női budoárba csábítja látogatóit. A tárlat október 29-éig tekinthető meg. Si si ru kou, avagy a titokzatos selyem kiállításmegnyitó. Kínában évezredek óta ismert, féltve őrzött titok, a Római Birodalomban költséges luxusáru: a selyem. A kiállítás a selyemszövés legendák homályába vesző történetét, a textíliák sivatagokat, tengereket és hegyvidékeket átszelő útját mutatja be, egészen a Római Birodalomban történő felhasználásáig. Pannoniai példák érzékeltetik téren és időn átívelő divatját, kulturális hatásait, a selyem őskori, középkori és kora újkori felhasználását. A tárlat megtekinthető október 29-éig.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–péntek 8.30–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552).

Berzsenyi Dániel Könyvtár: a Wiener Fotografien Walzer az 1860-as és 70-es évek bécsi műtermi fotográfiái címmel kiállítás nyílt. A tárlat szeptember 18-áig látogatható.

Weöres Sándor Színház, aula: szeptember 12-én, (szombat) 18 órakor, Transzparens tükröződések – Foky Éva kiállítása. A kiállítást megnyitja: prof. dr. Vig Károly, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettese. Közreműködik: Kelemen Zoltán és Maronics Ferenc. A kiállítás megtekinthető szeptember 23-áig.

Járdányi Paulovics István Romkert: kedd–vasárnap 10–19 óráig.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–19 óráig.

Szombathelyi Képtár: szerda, péntek, szombat 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Szuppán Irén textilművész ikat kiállítása nyílik. Szuppán Irén Munkácsy Mihály-díjas, Érdemes és Kiváló művész élete és munkássága 1981 óta az ikat technika felfedezésére és érzékeny alkalmazására irányul. Figurális múltidéző kompozíciói mellett absztrakt és elvont fogalmakat megjelenítő faliképeket is készít. Csendes visszafogottságú munkái finomságukkal egyben nyugalmat is árasztanak. Az ikat távol-keleti ősi technika, melyben a szövés során a kézzel megfestett láncszálak foltszerű színhatása dominál. A pamutszálakat egyenként megfestik a szövés előtt, így ezekkel hozzák létre a kész szövetben a foltszerű hatásokat. A technika tehát a kézi festés és a szövés érdekes együttese. A kiállítás október 29-éig látogatható. Imago. 5. Textilművészeti Triennálé. A több mint négy évtizedes hagyománnyal bíró textilbiennálék és – triennálék sorában az idei seregszemlén kiemelt szerepet kap a selyem. A kiállítást öt kategóriában hirdettük meg: fal- és tértextil, textildesign, nemzetközi miniatűrtextil, nemzetközi zászló valamint nemzetközi szalag. A több mint 1500 négyzetméternyi területen zsűri döntése alapján 18 országból 168 alkotó 202 művel mutatkozhat be a Képtárban. A kiállítás megtekinthető október 29-éig. Schrammel Imre gyűjteményes kiállítása nyílott. Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész, a Nemzet Művésze kiállítása, a művész alkotásainak Szombathelyre kerülése alkalmából. Schrammel Imre szombathelyi születésűként mindig erősen kötődött a városhoz. Régi elhatározása, hogy alkotásainak java Szombathelyen legyen folyamatosan megtekinthető. A leendő állandó kiállítás első lépéseként 100 alkotás kerül letétbe a Szombathelyi Képtárba. Ezek a művek Schrammel Imre fontos korszakait reprezentálják. A kiállításon belül kiemelt figyelemre számíthatnak a Herend számára készült porcelánszobrok, valamint a művész egyedi kísérletező kedvéről tanúskodó művek. A kiállítás december 17-éig tekinthető meg.

Iseum Savariense: szerda–szombat 10–17 óráig. Textilek a Holtak Birodalmában. A kiállítás fő attrakciója az 1951-ig a Premontrei Gimnáziumban őrzött, az egyiptológus szakmában „Szombathelyi múmia” néven ismert lelet. Feliratos és istenábrázolásos múmialeplek, vászon amulettek mellett egykori viseleti tárgyak és kiegészítőik révén mutatjuk be a textilfelhasználás e különleges, a magyarországi régészeti emlékanyagban alig fellelhető módozatát. Az egyiptomi múmiákon kívül Kr. u. 4–9. századi kopt textilek és a híres alsó-heténypusztai és vimináciumi, arannyal hímzett selyemszövet maradványok láthatók a tárlaton. A kiállítás megtekinthető október 29-éig.

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár, Kutatószoba: kedd, szerda: 10–18 óráig látogatható.

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár (Szily J. u. 1.): csütörtökön és pénteken a következő tárlatvezetési időpontokban látogatható: 9.00, 11.00, 13.00 és 15.00 órakor.

Katonatörténeti kiállítás (Aréna u. 8.): az I. világháború képeslapokon című kiállítás október 15-éig várja az érdeklődőket.

Hegyfalu. Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 8–18 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben a Magyar kultúra napja 3. rész – Hortobágy, Kalocsa és Kiskunhalas; Állatok világnapja – Tehenek; Vadászok és vadászat; Bor–utak; Lenin című tárlatok láthatók, a fogadóteremben március 15. és azt követő másfél év, a belső teremben pedig a Pápák – II. János Pál pápa címmel összeállított tárlat tekinthető meg.

Csehimindszent. Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum "A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892–1975)" című állandó kiállítása látható.

Acsád. Szociális otthon: a Képeslevelezőlapgyűjtők Egyesületének szervezésében, Tátra címmel nyílott képeslap kiállítás. A kiállítási anyagot Sárosi István állította össze. A tárlat szeptember végéig várja a látogatókat.

Szociális otthon: a Képeslevelezőlapgyűjtők Egyesületének szervezésében, A fény éve címmel, kiállítás nyílt, mely november 4-éig várja az érdeklődőket.

Répcelak - Répce Galéria: Barabás László festőművész kiállítása nyílott.  Az Előtérben Szabó Balázs 6. osztályos tanuló munkái láthatók. A tárlat megtekinthető október 3-áig.

Kőszeg - Hotel Irottkő aula: a Csók István Művészkör tagja Zsarnai Sándor és meghívott vendégének, a paksi Pokorni Lovas Katalin festményeiből nyílt kiállítás. A tárlat október 3-áig látogatható.

Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Nagy Lajos gyűjtő petróleumlámpáiból látható kiállítás naponta 10.00–17.30 óráig.

Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja.

Koronaőrző bunker (Kálvária I. stáció előtt): a magyar szent korona történetét bemutató kiállítás tekinthető meg szombatonként 13–17 óráig, csoportok előzetes bejelentkezés alapján látogathatják a tárlatot.

Sárvár - Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–21 óráig nyitva. Mi vagyunk a huszárok! címmel, állandó kiállítás nyílt. Magyarország egyetlen huszár kiállítása a leghosszabb ideig fennálló Nádasdy huszárezred emlékanyagára építve mutatja be a legmagyarabb fegyvernem évszázadait, egyenruháit, fegyvereit, hétköznapjait. A társezredek, mind a Hadik huszárok, Radetzky huszárok tárgyi emlékei is segítik elképzelni, milyen is volt egy huszár élete a békés vagy háborús hétköznapokon. Ezredtörténetek, személyes sorsok elevenednek meg a huszármúzeum állandó kiállításán. Az 1965-ös sárvári árvízre emlékező időszaki kiállítás szeptember 13-áig várja a látogatókat. Magánszemélyek fényképfelvételei, tárgyai, visszaemlékezései mellett a Nyugat–dunántúli Vízügyi Igazgatóság árvízi naplója, jelentései, valamint korabeli mentési eszközök segítik az események bemutatását.

Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: a Méhészegyesület megalakulásának 90. és újraalakulásának 10. évfordulója alkalmából kiállítás nyílt. A tárlat szeptember 30-áig látogatható.

Nádasdy-vár, Galeria Arcis: Marinka Zsuzsanna Alexandrovna, Fotó & Videó kiállítása október 3-áig, hétköznap 10–17 óráig, szombaton 9–13 óráig látogatható.

Körmend - Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: „Körmend és a Batthyányak évszázadai”, Cipőtörténeti Gyűjtemény. Időszaki kiállítás: "Érzékek érintése: Herend" – kiállítás a kastély dísztermében. Nyitva tartás: kedd–szombat 10–16 óráig.

Batthyány kastély – Városi Kiállítóterem: Retina címmel nyílt fotókiállítás, mely a városi ünnepeken, köztereken készült különleges pillanatképekből összeállított, amatőr fotósok munkáit mutatja be. A tárlat szeptember 26-áig látogatható.

Rendészeti Szakközépiskola (Alkotmány u. 5–7.): "A rendszerváltás utáni idegenrendészet története" című állandó kiállítás nyílott.

Vasvár - Vas Megyei Idősek Otthona és Gondozóháza: „Kékrandevú” című kézimunkákból készült kiállítás nyílt.

Helytörténeti Múzeum, állandó kiállítások: Domonkos rendház épülete, rendtörténeti kiállítás, Vas vármegye középkori története. Nyitva tartás: kedd–péntek 10–18 óráig, szombat–vasárnap 14–16 óráig.

Szentgotthárd -   Színház aula: a Sárvári Fotóklub Témafüggetlen bemutatkozó kiállítása nyílt. A tárlat megtekinthető szeptember 22-éig, hétfőtől péntekig 8–17 óráig.

Felsőcsatár, Vashegy - Vasfüggöny Múzeum: naponta 10–19 óráig várja az érdeklődőket. Csoportos igény esetén a tulajdonos (megépítő) vezetésével tekinthető meg, aki valós, megtörtént szökési kísérleteket mutat be a korhű, illetve eredeti eszközök segítségével a történelmi időszakok sorrendjében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!