Programok

2014.09.07. 21:45

Programok, rendezvények Vas megyében szeptember 8-tól

Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények szeptember 8-tól. Böngésszen, és válogasson!

SZEPTEMBER 28.

Az amatőröket is várják a futófesztiválra

Szombathely – Megkezdődött a visszaszámlálás, még két hét van a szombathelyi futófesztivál rajtjáig. A futófesztivál keretében a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület megrendezheti az első magyarországi 10 km-es országúti országos bajnokságot, illetve 4x2,5 km-es váltó ob-t – az NYME SEK környezetében kijelölt 2550 méteres körön. A szeptember 28-án, vasárnap esedékes rendezvény azonban az amatőrök számára is nyitott: lesz 10 km-es egyéni, illetve 4x2,5 km-es (férfi és női) váltófutam is (nem igazolt versenyzőknek), illetve legfeljebb 20 méteres babafutás 2 éven aluliak számára. A helyszínen lesz börze is, ahol a még nem teljes váltók csapattagokat találhatnak. Érdemes az előnevezést választani (a piciknek természetesen nem kell) – nemcsak azért, mert szeptember 21-éig olcsóbb a nevezési díj, hanem mert az előnevezettek a verseny emblémájával ellátott pólót, illetve névre szóló rajtszámot is kapnak. A verseny plakátjai, szórólapjai már fellelhetők szerte Szombathelyen. További információ Kívés Istvántól és Söjtöry Elvirától kérhető.

SZEPTEMBER 27.

Ismét várják a Vas megyében élő ikreket a negyedik ikertalálkozóra Ikervárra

Ikervár - Az idei évben a szüreti vigasságokhoz kapcsolódik a vélhetően hagyománnyá nemesedő ikertalálkozó. Szeptember 27-én egész napos, gazdag programsorozatra készülnek a helyiek. Azon túl, hogy az elmúlt évhez hasonlóan csatlakoztak a „Magyarország szeretlek!" országos programsorozathoz megünneplik az iskola 50 éves jubileumát, ünnepélyesen átadják a felújított Szent Borbála teret és e napon örülhetnek a megszépült Sportcsarnoknak is. Délután két órakor köszöntik a helyi és a megye számos pontjáról érkező ikreket, akik a falu lakóival együtt sokféle fakultatív programon vehetnek részt: íjászkodhatnak és jurtát állíthatnak a Bulcsu Vezér Hagyományőrző Egyesülettel, kenuzhatnak a Rábán az Arrabo Szabadidősport Egyesülettel, nemezelhetnek, szőlőt préselhetnek, bejárhatják a falut lovaskocsin, gyalog, talicskán. Táncra perdülhetnek „A Két Zsivány" szüreti mulatósán és a Regös Együttes csárdás ain. A vendégszerető ikerváriak természetesen a jelmezes szüreti felvonulásra, eszem-iszomra és a csűrdöngölő szüreti bálra is invitálnak minden érdeklődőt. Az ikertalálkozóra a művelődési házban és a polgármesteri hivatalban várják a jelentkezéseket.

 

SZEPTEMBER 26.

Újra Szent Mihály napi forgatag

Bük – Harmadszor rendezik meg szeptember 26-án és 27-én a Szent Mihály napi forgatagot, azaz hagyományos nevén a kisfarsang mulatságait. A két nap során színpadra lép a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Boglya zenekar, valamint a Lord, a Zanzibár és az Alma zenekar.

SZEPTEMBER 20.

A trianoni kereszt évfordulóján

Celldömölk – A trianoni emlékkeresztet 1934 őszén állították föl a Ság hegyen, azóta határozza meg Kemenesalja látványát. Az emlékkereszt fölállításának évfordulójáról minden évben megemlékeznek. Az idén szeptember 20-án 15 órakor kezdődik az ünnepség Fehér László polgármesteri köszöntőjével, a Kemenesmagasi Citerazenekar közreműködésével, versmondással, tárogatószóval. Zárszót mond Heim Géza, a Kemenesaljai Trianon Társaság elnöke.

 

SZEPTEMBER 19.

A jövő elektromos autói versenyeznek

Körmend - Másodszor rendezik meg a két országon áthaladó e-via, az elektromos autók versenyét a városban. Szeptember 19-én délután a megyében csak itt lesz lehetőség arra, hogy a járművek szerelmesei rácsodálkozhassanak a technikai innovációkra, a hangtalanul suhanó autókra. Körmend cél és startállomásként is szerepel, a Vasparipa Egylet motoros kíséretet ad a menethez.

 

SZEPTEMBER 18.

Herman Ottó-nap

Kőszeg – Szeptember 18-án 10 órakor avatják fel Herman Ottó szobrát. Az érdeklődők megismerhetik a tudós életét, molinó kiállításon „A magyar halászat könyve" című művét, lesz kirándulás a Herman Ottó sziklához, s előadás hangzik el róla, a polihisztorról, a magyar tudomány fenegyerekéről.

 

SZEPTEMBER 17.

A komisz búzaszem

Szombathely – Ismét kezdődnek az előadások a Prevenciós Házban minden hónap harmadik szerdáján. Az őszi évad első rendezvényén, szeptember 17-én délután fél ötkor dr. Balogh Márta gasztroenterológus főorvos beszél a lisztérzékenységről. Előadásának címe: A komisz búzaszem. Szó lesz arról is, hogy a Szombathelyiek Egészségéért Egyesület lisztérzékenységi szűrést végzett az óvodákban. Az uniós támogatású, februárban befejeződött programban mintegy ezer hatéves gyereket vizsgáltak meg. Egy újabb pályázat és az önkormányzat támogatásával nemrég újraindult a szűrés, melyet a védőnői hálózat végez. Ezúttal is találtak lisztérzékeny gyerekeket. Egy csepp vér, tíz perc várakozás, és kiderül, hogy a lurkó egészséges-e, avagy további vizsgálatok szükségesek.

 

SZEPTEMBER 15.

Szimfonikus projektbe kezdtek

Szombathely – Komoly vállalkozásba fogott az Ocho Macho, SzívFonik név alatt, a Tinódi vegyeskar, egy rézfúvós csapat, a Szigetvári Szívhúrosok, valamint a Dübörgő Wattacukrok közreműködésével szimfonikus projektbe vágtak. Ennek dupla bemutatóját hétfőn és kedden a Weöres Sándor Színház nagyszínpadán tartják. A koncertek mindkét nap este hatkor kezdődnek.

 

SZEPTEMBER 14.

Kisállatok a placcon

Szombathely – A nyári szünet után először és az idén utoljára lesz kisállatvásár az oladi művelődési központ udvarán vasárnap. A Savaria Díszmadártenyésztő és Állatbarát Egyesület rendezvényén – ahogy azt már megszokhatták a látogatók – díszmadarakat, díszbaromfit, nyulakat és más kisállatokat mutatnak be és kínálnak a tenyésztők. A rendezvény vasárnap 8 órakor kezdődik, és 12 óráig tart. Az egyesület tagjai utána sem pihennek, hiszen már lelkesen készülnek az októberi nagyrendezvényükre, a díszmadár-kiállításra.

Fogathajtók megyei döntője

Hegyhátszentjakab – Vasárnap 13.30 órától a helyi sportpályán rendezik meg Vas megye ez évi kettesfogathajtó-bajnokságának döntőjét. A résztvevők év közben minősítő versenyeken vettek részt; eddigi eredményeiket összesítve a döntőbelivel hirdetnek majd végeredményt.

Erős emberek országos versenye

Szombathely – Vasárnap a Joskar-Ola Napok keretein belül rendezik meg a könnyűsúlyú erősember magyar bajnokságot – maximum 105 kiló lehet a versenyző súlya. A látványosnak ígérkező erőpróbának a Mikes Kelemen utcai betonos sportpálya ad otthont. Az öt résztvevő tíz versenyszámban ad számot erejéről, felkészültségéről. A vasi, szombathelyi színeket a Galaxy Fitness-Concordia Trans sportolója, Gadó Andás képviseli a versenyen.

 

SZEPTEMBER 13.

Lovasterápiás születésnap

Balogunyom – Jubileumi Unicornis napot rendeznek a lovasterápiás központban. Bemutatókkal várnak mindenkit.

Gyalogos búcsúi zarándoklat

Vasvár – Egervárról indul a gyalogos zarándoklat szeptember 13-án 13 órakor Vasvárra, a Szentkúti Mária-napi búcsúra. Lehet csatlakozni a vasboldogasszonyi, a gósfai templomnál és Győrváron is. A zarándokok a pácsonyi vasútállomás, majd a vasvári szőlőhegyek érintésével mezei-erdei utakon haladva érnek célba.

Koczor emlékverseny lövésztalálkozóval

Szombathely – Szeptember 13-án, szombaton 9 órakor kezdődik a Homok úti lőtéren a Koczor Lajos emlékverseny, amelyre minden volt és jelenlegi sportlövőt várnak. A viadal sportpuska és sportpisztoly számokból, 2x10 értékelt lövésből áll. Ugyanazon a napon minden egykori MHSZ-es sportlövőt családtagjaikkal együtt lövésztalálkozóra vár Holecz Károlyné, Jutka néni, aki 40 éve gondnoka a lőtérnek.

A világ közepén rotyog a pörkölt

Ispánk – Szombaton kilencedik alkalommal rendezik meg a „Világ közepén" elnevezésű falunapot. Az előző évekhez hasonlóan a pörköltfőző verseny lesz az esemény egyik fő attrakciója. Ez a főzőverseny igen népszerű a régióban, hatalmas a túljelentkezés. A szervezők 20-25 csapat nevezését fogadták el. A versenyzők számára 2 kilogramm húst, zsírt és tüzelőt biztosítanak, a többi alapanyagról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia. Kosárlabdatorna is színesíti a programot, amelyre a környező települések csapatait várják. Lehet még sétakocsikázni, tekézni, lesznek még kézműves-foglalkozások és kulturális műsor is sztárvendéggel. A rendezők a gyermekekre is gondoltak, változatos programok várják őket is.

Teljesítménytúra a Vasi Hegyháton

Vasvár – A Vasvári Természetjáró Sportegyesület gyalogos teljesítménytúrát szervez szeptember 13-án Szentkút Fürdő rajt-céllal.

Kiváló rock and rollt hoznak magukkal

Szombathely – A Magyar dal napja mellett egy másik zenei fesztivál is lesz a hétvégén a megyeszékhelyen. A XVI. Joskar-Ola napok keretében nemcsak az V. Szombathely Hangja verseny döntőjét rendezik meg – aminek sztárvendége Muri Enikő lesz –, de szombaton és vasárnap néhány további kiváló előadót is láthat a közönség. Így szombaton a Soulution együttest, vasárnap este nyolctól pedig az Ocho Machot. Mellettük egy Fejér megyéből érkező rock and roll formációt is ajánlunk olvasóink figyelmébe, a Boka és a Klikk szombat délután négy órától zenél.

Corona éjszakája

Szombathelyen, a Cabana Gardenben szombat este tíz órától a Corona éjszakája elnevezéssel rendeznek elektronikus zenei partit.

Big Band

Szombathelyen, szombaton a Fő téren tartják a kilencedik Big Band Fesztivált. 11-kor a Moson Big Band, háromkor a Kanizsa Big Band, majd a graziak és a budapestiek (Eleven) következnek. A házigazda Isis Big Band fél nyolckor lép színpadra.

Üdvözlő tornával kezdik a napot

Bükfürdő – A Termál Kemping 15. születésnapját ünnepelte pénteken. A jubileum alkalmából szombaton is reggeltől estig színes, szórakoztató programokkal várják a vendégeket. Szombaton nyolc órakor napüdvözlő reggeli tornával kezdődik a rendezvény, 8.30-kor a csepregi fúvósok fújnak zenés ébresztőt, amihez mazsorettek táncolnak. 9.15-től Tai Chi mozgás meditáció lesz, majd hangterápia tibeti zengőtálakkal. 10 és 12 óra között csapatépítő, közösségi játékokat rendeznek. 14 órától ismét hangterápia bemutató, 15 órától jubileumi tortadélután. 16.30-tól a Háncs néptánc együttes ad táncházas műsort. 17 órakor Vacsorához szól a zene, a menü: élőzene mellett lehet kóstolni a csülkös babgulyást, a marhapörköltet galuskával, a grillezett zöldségeket és húsokat, melyek mellé salátabárt is berendeznek. A kemping ajándéka: 1deciliter Bük Város vagy a Fesztivál Borából. A program 18.30-kor Darts versennyel folytatódik, 19.30-tól Bingo lesz. A családi foglalkoztató programban hozzáférhetők a logikai játékok.

Hétvégén torna GP

Szombathely – Szeptember 13–14-én, szombaton és vasárnap rendezik meg az idei nemzetközi tornaversenyt, a hatodik Magyar Grand Prix-t az Arena Savariában. Tíz ország közel 90 versenyzője indul, köztük olimpiai, világ- és Európa-bajnokok. Ezúttal is itt lesz a lólengés olimpiai aranyérmese, Berki Krisztián is. Illetve a teljes férfi és női válogatott keret, hiszen három hét múlva kezdődik a világbajnokság. A Szombathelyi Sportiskola tornászai közül Csillag Tünde és Tóth Boglárka lép a szerekhez. Szombaton 15 órától az egyéni összetett versenyeket rendezik, amely egyben selejtező is a vasárnap 15 órakor kezdődő szerenkénti döntőkre.

Sportesemények

Asztalitenisz. NB II., férfi. Celldömölki VSE II.–Budaörs II. 10.00. NB III. Celldömölki VSE IV.–Mosonmagyaróvár II. 10.00.

Szombathely – A Haladás VSE NB I/B-s női kézilabdacsapata szombaton 18 órakor a Pénzügyőrt fogadja a Rohonci úti csarnokban, ezzel elkezdődik a 2014/2015-ös szezon. A HVSE tavaly bronzérmes volt, idén is megcélozta legalább a dobogót, míg a Pénzügyőr szerényebb erőt képvisel. „Természetesen szeretnénk győzelemmel bemutatkozni a mezőnynek, a szurkolóinknak, de nehéz meccsre számítok. Bolfán sérüléssel, Mayer betegséggel bajlódik” – fogalmazott a HVSE edzője, Bölöni Roland.

Kosárlabda. Felkészülési mérkőzés, férfi. Fürstenfeld–Egis Körmend 19.00. Felkészülési torna, férfi, Oberwart. Bronzmeccs 17.30, döntő 19.30.

Labdarúgás. NB I. Budapest Honvéd–Szombathelyi Haladás 16.30 (M1). Női U19-es Eb-selejtező. Belgium–Szlovénia, Bük, 13.00, Magyarország–Észtország, Király Sportlétesítmény.

A Szombathelyi Szabadidősport Szövetség labdarúgó szakága és a Joskar-Ola Lakótelepért Alapítvány szombaton rendezi a Joskar-Ola Kupa kispályás labdarúgótornát. A hagyományos, pénzdíjas erőpróbának a Mikes Kelemen utca és a vasút közötti pályák adnak otthont. A szervezők (Lendvai Ferenc, Gerencsér Tibor, Szerdahelyi János) várják a jelentkezőket. Nevezni a helyszínen 8 órától 8.30-ig lehet.

Lövészet. Koczor Lajos emlékverseny, Homok úti lőtér, 9.00.

Teke. NB I., férfi. Vasasszonyfa–Soproni Sörgurítók, VAOSZ, 14.00, Csákánydoroszló–Elekthermax Vasas, Szentgotthárd, 14.00. NB II. Sárvári Kinizsi–Lovászi 10.00. NB III. Perenye–Kondorfa 14.30, Tanakajd–Vonyarcvashegy 16.00, Felsőmarác-Boldizsár Trans–Néró TC Nárai, Halogy, 16.00. Megyei I. osztály. Körmendi TSE– Thermalpark-Szentgotthárd II. 16.00, Vasjármű TK–Bulcsú Vezér TK 9.00, Ják–Horváth-Gravitáció TK II:, Nárai, 14.00, Vép– Néró TC II. 16.00, Rum–Szőce 16.00

Hálát adnak az idei terményekért

Sárvár – Termény hálaadási ünnepség és szüreti mulatság lesz szombaton a városban. A terményeket 10 órakor áldják meg a Kossuth téren (rossz idő esetén a Szent László-templomban), ahol a nagycsaládosok terményadományokat kapnak. A Városháza előtt 14 órától lehet gyönyörködni a felsorakozott traktorokban, a jelmezes szüreti felvonulás 16 órakor indul a Petőfi lakótelepről. Az Országos Nádasdy Ételmustra győztese 17 órától szőlővel, vaddal, borral készült étkeket kóstoltat a Nádasdy-vár udvarán, ahol 17.30-kor kezdődik a folklórműsor. A szüreti felvonulás ideje alatt, 16 és 17 óra között egész pályás útlezárás lesz a Petőfi utcai lakóteleptől a Hunyadi utcán keresztül a Batthyány utcai körforgalomig, majd a Batthyány utcán és a Kossuth téren át a vár hátsó bejáratáig.

Elhalasztott gencsi falunap

Gencsapáti – A szeptember 13-ára, szombatra tervezett falunap a várható rossz időjárás miatt elmarad. Helyette október 4-én lesz megtartva a községi rendezvény.

A Vasi Skanzenben a famegmunkálás titkainak feltárása után boros téma következik

Szombathely – A Vasi Skanzen szeptember 13-án két programot is ajánl a közönségnek. Előbb a fa, aztán a bor áll az érdeklődés középpontjában.

Szombaton délután 2 órától 5 óráig újabb „Csináld magad-akció" részesei lehetünk: most a famegmunkálás titkaiba nyerhetünk bepillantást. Ahogy a múzeumi ajánló mondja: „Folytatódik családi délután sorozatunk, ezúttal a famunkákkal ismerkedhetnek a látogatók. Az érdeklődők mindenekelőtt előadást hallhatnak a térség népi faépítészetéről. Aztán kecskerágóból pásztorlegyezőt, nyárfából bödönedényt, dióból reneszánsz trónszéket készítünk, de alakul itt dombormű, sőt szobor is."

Régi kép a múzeumi gyűjteményből. A famegmunkálás módozataival élőben is megismerkedhetünk. Fotó: Vasi Skanzen

A kisebbek faraghatnak dobókockát, viráglétrát, dolgozhatnak lábbal hajtós faesztergán. Továbbá: „Nem maradunk bárdolatlanok, faragunk gerendát fejszével, bárddal, és használatba vesszük a vonószéket, a fajankót is." A skanzen látogatói famintákon ismerkedhetnek az egyes fafajokkal, kipróbálhatják, hogy meg tudják-e különböztetni a tiszafát a diófától. Sőt, olyan fa is lesz, amibe beleharaphatnak: mindenki megkóstolhatja az Élelmiszeripari és Földmérési Szakközépiskola által erre az alkalomra sütött fatörzs-rudakat. Viszont: „Fából vaskarikát nem csinálunk, de azért ne mondja senki, hogy ezek a programok fabatkát sem érnek ." nem mondjuk, a világért sem.

Ugyancsak szombaton 18 órától 21 óráig Muzeomix – tudomány és művészet kóstolója címmel kínál újabb programot a Vasi Skanzen. A téma: a bor. Az asztalnál Illés Péter kultúraantropológus, Boráros Szilárd báb-, jelmez- és díszlettervező és Komlós Ádám fotográfus foglal helyet. Ők hozzák szőlős-boros történeteiket, zenéről Dániel Gogyár, borról a Bortársaság gondoskodik. Sőt: lesz az este (és a bor) folyamán hegy-gyűlés is.

 

SZEPTEMBER 12.

Nyílt napok a madárvártán

Tömörd – Természetvédelem a gyakorlatban. Ezt élheti át mindenki, aki a hétvégén elmegy a Tömördi Madárvártára. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, a Chernel István Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi Kara gyakorlati természetvédelmi nyílt napokra várja az érdeklődőket péntektől vasárnapig a Tömördi Madárvártán. A nyílt napokon természetvédelmi célú botanikai és zoológiai vizsgálati módszereket mutatnak be. Lehetőség lesz például nappali és éjszakai lepkék megfigyelésére, kétéltűek vizsgálatára, madárgyűrűzésre, kisemlős csapdázásra, denevér detektorozásra, állatok nyomkövetésére, növénytársulások vizsgálatára, növényfajok megismerésére, meghatározására.

A magyar dal ünnepnapjai

Szombathely – Bár a 2014-es Magyar dal napja program fővárosa a Zala megyei Hévíz lett, a vasi megyeszékhely is alaposan kiveszi a részét az egész országot körbeölelő sorozatból. Szombathely egy egész hétvégét szán a magyar dalnak, a rendezvények már pénteken megkezdődnek a Vasi GaLiba Gasztrofesztivál zenei programjaival, s egészen vasárnap estig tartanak. Lesz műfaji kavalkád, várhatóak érdekes és különleges produkciók, fellépnek helyi és országosan ismert előadók. A névsorból – amely valóban impozáns – most csupán egyetlen nevet emelünk ki, az Agora nagyszínpadon szombaton este többek között a Pannonia Allstar Ska Orchestra (képünk) is koncertezik.

Techno a klubban

Répcelak – Az ország egyik legtehetségesebb techno lemezlovasa, a soproni Miss Groove lesz az első számú közreműködője a Korona Klub péntek esti szezonnyitó partijának. Tőle nem csak fergeteges techno szetteket, de tech-house, electro house és progressive house összeállításokat is várhat a közönség. A répcelaki klubba a Roughly Party csapata már hatodik éve szervez folyamatosan elektronikus zenei esteket, a pénteki program rendezői szintén az alkotói team tagjai, Snash NG, illetve Yago lesznek, akik mindketten tevőlegesen is hozzájárulnak annak sikeréhez. A sztárvendég, valamint a két házigazda lemezlovas mellett feltörekvő D.J.-k, Akos Veecs aka The Slave, illetve Droid gondoskodnak még a hangulatról.

Metalcore

Szombathelyen, a Végállomás Clubban péntek este nyolc órától a metalcore-t játszó győri The Seat Of Pain, a bakonyszentkirályi punk-rocker KözTerület, illetve a kemenesmihályfai Silent Murder ad koncertet.

Mulatós

Szombathelyen, a Sláger Mulatóban péntek este Standi Pityu szórakoztatja a közönséget.

Munkáltatókkal találkoznának

Szombathely, Körmend – Országos roadshowra indult a FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft. A legtöbb (3500) megváltozott munkaképességű embert foglalkoztató hazai cég és állami nagyvállalat ezeken a rendezvényein kíván találkozni a lakossággal és a helyi munkáltatókkal nyolc nagyváros forgalmas pontjain. A program következő állomásai: szeptember 12-én 14-18 óra között a szombathelyi, 13-án 14-18 óra közt a körmendi TESCO-parkolóban.

Egy órával később kezdődik a meccs

Celldömölk – Pénteken hazai pályán játssza második extraligás bajnokiját is a Celldömölki VSE-Swietelsky-Wewalka férfi asztalitenisz-csapata. Az eredeti, 17 órai időpont helyett egy órával később, 18 órakor kezdődik a találkozó az alsósági sportcsarnokban.

Kosárlabda

Felkészülési torna, férfi, Oberwart. Güssing–Falco KC Szombathely 18.00

 

SZEPTEMBER 11.

Ingyenesen lehet pingpongozni

Szombathely – Nagy sikerrel, „telt házzal" indult be a Szombathelyi Asztalitenisz Kör „Családi és közösségi pingpong" programja. Az egyesület szeptember elejétől március végéig – 25 alkalommal – ingyenes asztaliteniszezési lehetőséget biztosít családok, közösségek, de akár egyéni pingpongbarátok részére csütörtökönként 19 órától az Aranyhíd oktatási központ tornatermében. Lehet csatlakozni.

A nankingi ifjúsági olimpián jártak

Szombathely – Szeptember 11-én, csütörtökön 18.30-tól a Malom Söröző Olimpia termében lesz a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület következő rendezvénye: a nankingi ifjúsági olimpia három szombathelyi résztvevője, Dévai Boglárka tornász, Halász Bence kalapácsvető és Németh László atlétaedző lesznek a vendégek. Ők mesélnek – képek segítségével is – kínai élményeikről és a második nyári ifjúsági olimpiáról.

Márai Sándorra emlékeznek csütörtökön

Kőszeg – A Kőszegi Polgári Kaszinó csütörtökön 16 órától szervezett rendezvényt a Jurisich Miklós Gimnázium dísztermébe, ahol megemlékeznek Márai Sándor égi születésnapjának 25. évfordulójáról. A nagy író 1989. január 15-én kézírással írta meg utolsó naplóbejegyzését: „Várom a behívót, nem sürgetem, de nem is halogatom. Itt az ideje." Végül 1989. február 21-én egy pisztolylövéssel tett pontot életére San Diegoban. Hamvait a Csendes-óceánba szórták. A kaszinó vendége Pálfy Margit, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett előadóművész.

Az első ellátás az MMIK-ban

Szombathely – A Genius Savariensis Szabadegyetem egészségügyi kurzusának következő előadását Köcse Tamás régiós vezető-mentőtiszt tartja „Közlekedési, háztartási balesetek – az első ellátás" címmel. Az előadás csütörtökön 16.30-kor kezdődik az MMIK-ban.

Weöres Sándor Színház

Szombathely. Weöres Sándor Színház: csütörtökön újra műsoron a Szigliget, Jordán Tamással, Kiss Marival, Bajomi Nagy Györggyel, Trokán Péterrel, Szerémi Zoltánnal, Orosz Róberttel – és az 50-es évekkel, Balikó Tamás rendezésében. A nagyszínpadon újra életre kel A dzsungel könyve: csütörtök és péntek este 7-kor is lesz előadás. Horgas Ádám-rendezés.

 

SZEPTEMBER 10.

Litográfiák a Nyitott Térben

Répcelak – Kovács Péter Balázs KPB Munkácsy Mihály-díjas festőművész Litográfiák KPB című kiállítása szerdán 18 órakor nyílik meg a Répce Galériában, a Nyitott Tér Kulturális Egyesület és a művelődési ház szervezésében. A tárlatot Tóth Csaba festőművész, főiskolai docens ajánlja a közönség figyelmébe, közreműködnek a Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjai. Az Előtérben a 4. osztályos Varga Nina Csenge munkái láthatók (tanára: Molnárné Szabó Ernesztina).

 

SZEPTEMBER 8.

Lelkészi értekezlet, tisztújítás előtt

Őriszentpéter - Lelkészi értekezlet tart az Őrségi Református Egyházmegye szeptember 8-án 10 órakor a művelődési házban. Az értekezleten egyebek mellett kijelölik a tisztújító jelölő egyházmegyei közgyűlés időpontját, előkészítik a reformáció ünnepnapjára tervezett istentiszteletet.

A körülöttünk élő természet

Kőszeg – A Bersek József Általános Iskola a 2014. szeptember 18-ai Herman Ottó-naphoz kapcsolódóan rajz- és fotópályázatot hirdet általános iskolai tanulók részére, melyből kiállítást rendez az iskolában. Téma: a körülöttünk élő természet. Beérkezési határidő: szeptember 15-e (hétfő) 14 óra. A művek mellé kérik feltüntetni az alábbi adatokat: név, iskola a tanuló neve, osztálya. Iskolánként alsó tagozatból és felső tagozatból 10-10 A/4- es méretű, szabadon választott technikával készült rajzokat, illetve fotókat várnak.

 

Kiállítás

Szombathely

Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Víz alatt – múlt felett. Az Adria élővilága és az ókor emlékei a tengerben. Megtekinthető szeptember 30-áig. Falu az Adrián – Isztria néprajza a valóság és a turisztikai kínálat tükrében. A pazini (Horvátország) néprajzi múzeum vendégkiállítása a kereskedelem, a gazdálkodás és az agroturizmus bemutatásával nyújt ízelítőt az Isztria borkultúrájából. A tárlat szeptember 14-éig látogatható.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–19 óráig. Sólepárlás az Adrián címmel kiállítás nyílott, mely november 9-éig tekinthető meg. Szeptember 13.-án 14–17 óráig Csináld Magad! Bárdolatlan ne maradjon! – famunkák. Esztergályozás, bárdolás, hántolás fajankón.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–szerda 9.00–15.30, előzetes egyeztetés alapján.

Szombathelyi Képtár: kedden, szerdán és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Tengerre magyar! – Fiume magyar emlékezete. Skultéty Csaba gyűjteménye.

Evangélikus Lelkészség közösségi terme (Körmendi u. 2.): az „Óperint városrész és környéke" képeslevelezőlap kiállítás megtekinthető szeptember 11-éig.

Smidt Múzeum: kedd–péntek, vasárnap 10–17 óráig. Időszaki kiállítás: A Nagy–testvérpár emlékezete (A szombathelyi származású kétszeres Európa–bajnok és kétszeres olimpiai bronzérmes páros műkorcsolyázó Nagy Marianna és Nagy László nemzetközi pályafutásának személyes emlékei, külön kiemelten szombathelyi vonatkozásaik). Üdvözlet az Adriáról! kiállítás a Smidt Múzeum gyűjteményéből válogatva a „boldog békeidők", illetve a második világháborút megelőző évtizedek utazási szokásaiból, fürdőkultúrájából ad ízelítőt. A kedvelt tengerparti fürdőhelyek, nyaralások hangulatát szombathelyi polgárok korabeli viseleteivel, tárgyaival, fényképeivel idézzük meg. A tárlat szeptember 30-áig látogatható. Vasárnap 14.30-kor – Irány az Adria! Ingyenes tárlatvezetés az Üdvözlet az Adriáról! című kiállításban.

Rendezvény

Szombathely. Fő tér: szeptember 12.-én, Ga-Liba gasztrofesztivál, helyi ízek, étkek és italok minden mennyiségben és csak minőségben. Szombaton jön a IX. Szombathelyi Big Band Fesztivál, vasárnap: a Magyar Dal Napja.

Szombathely. MMIK Mesebolt Bábszínház kamaraterem: szeptember 14.-én 10 órakor, A Százholdas pagony meséi, matiné előadásra várják 4 éves kortól a gyermekeket.

Cafe Frei (Fő tér 24.): szeptember 14.-én, 10 órakor Bóbita játszóház kicsiknek, nagyoknak. A gyermekek fejlesztő játékokat próbálhatnak ki, kézműveskedhetnek. 15-én, hétfőn, 18 órakor, Bangó Mária – Mira – hastánc szinte az egész világ. A Kalandor-kör őszi, első vendége. Élete, hivatása az orientális tánc és vele a keleti kultúrák.

Szentgotthárd. Színház és környéke: szeptember 13.-án Zöld Szentgotthárd, környezetvédelmi, gasztronómiai és kulturális fesztivál. 9–13 óráig Tesz-vesz zsibi, a Színház melletti sátorban. 15 órakor Kemenesalja Néptánccsoport, Felsőszölnöki Néptánccsoport bemutatója. 16.15-kor Paprika Jancsi kalandjai - bábszínház. 17 órakor a „Kölyökdivat" üzlet gyermek divatbemutatója. 17.30-kor Gorički Lajkoši népzenészek Gornji Petrovci-ból. 17.45-kor Kóbor Zsóka és Kovács Miklós zenés műsora. 19 órakor Buday Péter mesterszakács főzőbemutatója.19.50-kor a „Zöld Szentgotthárd" díj átadása. Bemutatók: 14 órakor Pronas kert bemutatás, a kert megtekintése; 15 órakor a „Vadvirág" méhes- és füveskert birtok programja. Gyermekprogramok: 14–19 óráig öko játszóház, környezetvédelmi játékok, arcfestés, csillámtetoválás, ugrálóvár, vízifoci. 20 órakor sztárvendég: Rony. „A dödöllétől a krumplispogácsáig" főzőverseny.

Rum. Művelődési Ház és környéke: Szeptember 13.-án 13–22 óráig Falunap. 13 órakor, Kézműves foglalkozás és ugrálóvár gyerekeknek. 14 órakor Rumi gitárklub műsora, Várhelyi Zoltán vezetésével. 15 órakor Galaxy Rock'n' Roll. 15.30-kor MozduljunKÁM Egyesület fellépése. 16 órakor Energy Dabaston táncfellépése. 16.15-kor Karate bemutató. 16.30-kor Rába (p)ART Társulat előadása. 17 órakor Gersekaráti kötélugrók. 17.30-kor Tápláni balettosok fellépése. 18 órakor Nicki Fergeteg Néptáncegyüttes. 18.30-kor a Művelődési Ház avatása. 19 órakor vacsora. 19.30-kor Operett – musical részletek, Hertelendy Attila és Foki Veronika előadásában. 20 órától Bál a MagyarOK buli zenekarral.

Hegyhátsál. Csillagvizsgáló (Fő u. 19.): Távcsöves bemutatás előzetes telefonos egyeztetés alapján, Tuboly Vince 0630-936-6333.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!