Programok

2017.04.05. 18:01

Vasi programcsokor - Számos izgalmas kalandot kínálunk tavaszra

Ha elolvassa ajánlónkat, biztosan nem lesz kedve otthon maradni az ünnepek alatt!

Elek Szilveszter

SZOMBATHELY

Április 8-án 14-17 óráig készülődhet a húsvétra a Vasi Skanzenben. A rendezvény első állomásán dr. Horváth Sándor tart előadást a tavaszi népszokásokról. A programkínálatban szerepel az elmaradhatatlan nyuszisimogatás, a népi szabadtéri és ügyességi játékok. A vállalkozó kedvűek pedig agyagozhatnak, festhetnek textilt, készíthetnek tavaszi kopogtatót, illetve tojástartót is. Ha pedig már van tartó, kerüljön bele szép tojás is! A rendezvényen természetesen lesz mód tojásfestésre és -karcolásra, mégpedig népi iparművészek segítségével. A formabontó megoldások hívei akár gyöngyökkel is dekorálhatják a tojásokat.

Nem kell sokáig pihenniük a gyermekeknek, ugyanis április 13-án, csütörtökön 10 és 13 óra között az Agora - Művelődési és Sportházban húsvéti játszóházba várják őket. Bár Áki és Ervin gyermekkoncertje azt sugallhatja az olvasónak, hogy ez a 11 órakor kezdődő program csak az apróságoknak szól, de a szervezők ígérik: a nagycsoportos óvodásoktól kezdve a nagymamákig mindenkit rá tudnak hangolni az ünnepekre.

Az ünnepi készülődés jegyében hímes tojásokat is készíthet - népi iparművészek segítségével Fotó: Szendi Péter

Április 22-én és 23-án között rendezik meg a Szent György-napi vásárt a Vasi Skanzenben. A kézműves, natúr és biotermékek kedvelői országos vásáron válogathatnak a rengeteg kuriózum közül. De lesz Retextil bemutató és egész napos foglalkozás a Retextil Alapítvány jóvoltából, a kreatívabbak pedig Sárkányölő Szent György-maszkokat is készíthetnek. De betérhetnek a nyitott műhelyekbe is, ahol szövéssel, kötélveréssel és fazekassággal ismerkedhetnek. A programkínálatot hagyományőrző csoportok bemutatói is színesítik. Így a nagyérdemű megnézheti például a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület bemutatóját, a Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület pedig lovaglással és íjászattal szórakoztatja majd az érdeklődőket, a Magor Íjász Hagyományörző Egyesülettel karöltve. De szombaton lesz galambfajta-bemutató is.

Április 22. ezen kívül is mozgalmas lesz a vasi megyeszékhelyen. Az Agora - Művelődési és Sportházban 9 órától megtekinthető lesz a neves Vándorfény Galéria, amely azzal a céllal jött létre, hogy népszerűsítse a kortárs magyar festészetet. A rendezvény szervezői fontosnak tartják, hogy a festmények, grafikák és tűzzománcok eredeti díszítő funkciójukat visszanyerve minél több otthon enteriőrjét varázsolják bensőségesebbé és meghittebbé. De ugyanebben az épületben, szintén délelőtt lesz kézműveskuckó, ahol ezúttal zoknifigurákat készíthetnek a lelkes apróságok. A KRESZ-parkba is érdemes lesz ellátogatni, ahol 15 és 17 óra között évadnyitó családi programot rendeznek. A rendezvényen lesz tréfás ügyességi családi gokart- és kerékpárverseny is.

Április 26. biztosan be van már karikázva pirossal a musicalrajongók naptárában - ugyanis ezen a szerdán, 19 órakor az Agora - Művelődési és Sportházban tartják a Máté Péter és S. Nagy István feledhetetlen slágereit csokorba foglaló, Egy darabot a szívemből című musical ősbemutatóját. A '60-as évek Magyarországán játszódó mű történetét anyai fétis, bulis haverok, egy öreg lemezárus, felébredő és múló szerelmek és szétszakadó barátságok árnyalják. De a fiatalság pörgős életritmusa mindvégig sugározza a derűt.

Április 29-én, szombaton, a tánc világnapja apropóján közönségcsalogató táncház lesz a város főterén. A délelőttől egészen estig tartó rendezvényen a szinte felsorolhatatlanul sok együttesen keresztül a tánc számos stílusával megismerkedhet a közönség. A rendezvény záró programján Kodály útjain címmel tartanak néptánc-előadást, ahol az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttese lép fel.

BÜK

A fürdővárosban is lesz húsvéti vigadalom, mégpedig április 17-én, 8.30 és 12 óra között. Bemutatnak húsvéti népszokásokat, és lesz játszóház, fajátékok, valamint kézművessarok is. 10.30-tól pedig a Pódium Színház gyermekműsora szórakoztatja majd a kicsiket és nagyokat.

Május 1-jén, alig pár órával a 10. Büki Futónap után, 14 órakor kezdődik a városi majális. Mesejáték, színházi előadás, táncműsor és koncert is várja az érdeklődőket. A programok alatt lesz kirakodóvásár, légvár, kézműves-foglakozás és arcfestés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!