Púder Nélkül

2011.12.10. 13:16

Pikáns megrendeléseket is teljesít hazánk legjobb jégszobrásza

Esküvők, partik, születésnapi bulik, céges rendezvények látványeleme a jégszobor, amely nemcsak ilyenkor télen, hanem nyáron is felkapott díszítőelem számos helyen és eseményen. M. Tóth Zsolt jégszobrászt egyre többen kérik meg arra, hogy készítsen valami igazán egyedit számukra, az ötletek az italcsúszdától egészen a pikáns, vicces figuratív alkotásokig terjednek.

Matolcsi Renáta

A budapesti születésű, de zalai gyökerekkel rendelkező, keramikus végzettségű férfi ilyenkor lelkesen láncfűrészt ragad és élvezettel vág bele a hatalmas jégtömbbe. Még az sem szomorítja el, hogy műve mulandó.

- Kétféle módon alkotok, vagy előre elkészítek egy alkotást, ami dísze egy rendezvénynek, vagy színpadon látványfaragok. A legtöbb esetben rám bízzák, hogy mit készítsek, maximum a témakör adott. Ennek azért örülök, mert ilyenkor úgy érzem, elfogadják a hozzáértésemet, ráadásul kiélhetem a művészi szabadságom - mondja Zsolt, akit a legjobban a közönség öröme motivál. 
 
Mindegy hogy nyári forróság vagy fogcsikorgató hideg van, a jégszobrász bármilyen időjárási viszonyok között képes akár húsz perc leforgása alatt elkészíteni alkotásait. 
- A legtöbben bizonyára úgy gondolják, hogy télen van igazán hangulata egy ilyen faragásnak, de én a nyári, tengerparti környezetet is nagyon szeretem. Ez utóbbi esetben néha megviccelem a közönséget, s úgy irányítom a gépet, hogy akik közel jönnek, még egy kis szálló porjeget is kapnak tőlem, ami felüdülés a harminc-negyven fokos hőségben. Az évek során egyébként megtapasztaltam, hogy az emberek figyelmét legfeljebb húsz percig lehet lekötni, ezért maximum ennyi időt adok magamnak, hogy az adott helyszínen elkészítsem a szobraimat. Ezt olyasfajta élményként próbálom átadni, ahogy egy énekes dalol a színpadon, vagy egy bűvész előad egy műsorszámot. Az én alkotásaim mulandók. Megfelelő körülmények között két-három hónapig megmaradnak, de például egy esküvőn, a nagy nyári melegben is 8-10 órán át tartják a formájukat. A lényeg számomra, hogy az alkotásban örömömet leljem és a közönség tetszését elnyerjem. 
 

M. Tóth Zsolt mindig előre tervet készít, ez alapján kezd neki a munkának. Hosszú évek óta külföldön is megméretteti magát, sikerrel. Legközelebb Oroszországba utazik, ahol egy háromállomásos bajnokságon vesz részt. A versenyeken az amerikaiak, a japánok és az oroszok a legtöbb elsőséget megszerző nemzet, ám ez esetben is igaz, hogy a pénz igen befolyásoló tényező.
 
- Hamarosan indulok Szibériába, Jakutszkba, a bajnokság első helyszínére, ahol három, különböző témakörben kell egy-egy alkotást elkészítenem. Próbáltam karakteres, látványos terveket készíteni, a cél pedig mindig az, hogy az adott mennyiségű jégtömbből a lehető legkevesebb hulladékkal, művészien dolgozzuk ki a szobrot. Ha bekerülök a legjobb tizenöt közé, akkor továbbmehetek Moszkvába, majd kis szerencsével onnan Szentpétervárra, az utolsó fordulóra. A versenyek meghívásos alapon működnek, nem elég beküldeni egy jó pályázati anyagot, a jégszobrásznak egy bizonyos szintet kell elérnie ahhoz, hogy a szervezők látókörébe kerüljön - meséli Zsolt, aki minden áldott nap gyakorol, emellett rendkívüli hidegre is felkészül, hiszen akár mínusz húsz fok is lehet oroszországi munkája alatt.


Szerző: Matolcsi Renáta

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!