Púder Nélkül

2016.08.27. 07:58

Csodákat tesz a kávézacc

A testápolás nem olcsó, ha valaki nemcsak zuhanyozással intézi el önmaga frissítését, hanem adni is szeretne valamit a bőrének.

Tóth Tímea

Eláruljuk, milyen jellegű kozmetikumokat érdemes használni, de azt is, hogy milyen konyhában megtalálható anyagokból állíthatunk össze házi bőrradírt, és milyen természetes növényi olajok révén juttathatunk hasznos tápanyagokat a bőrünkbe.

Szokás az arcot ápolni, a testet gyakran elhanyagoljuk, pedig az időjárás viszontagságai, az izzadtság, az idő ugyanúgy nyomot hagy rajta, hajlamos szárazzá válni. Különösen nyáron fontos ez, amikor sokkal több testrészünk van szabadon, ha nem akarunk retikülnek való krokodilfelületként mutatkozni, nem árt rendszeresen hidratálni. 

- Mivel nyáron a barnaságunkat is szeretnénk minél tovább megőrizni, bizony, foglalkozni kell a bőrünkkel - mutat rá szépségtanácsadónk, Kemény Katalin.

- A helyes testápolás három pillére: a tisztálkodás, az ápolás és a védelem, ami ezekben a hónapokban főleg a nap elleni védelmet jelenti. A megfelelő tisztálkodás alatt a tusolást értjük, nem pedig a hosszú órákig tartó forró fürdőt, amely feláztatja a bőrt, előjöhetnek a bőrhibák. 5,5-höz közelítő, inkább savasabb, nem szárító jellegű mosdószert használjunk, mert ami lúgos, az szárít. A törülközésnek is megvan a módja: finoman, puhán kell felitatni a testünkről a nedvességet. Mindig nem kell, de néha tényleg jól esik a durva törülközővel való dörzsölés, mert frissít, és néha igényli a bőr, hogy az elhalt hámsejteket leradírozzuk, ezek egyébként szürkítik a bőrt, eltömítik a pólusokat, és emiatt is alakulhatnak ki bőrhibák.

Keverjünk össze kávézaccot vagy barnacukrot két kiskanál olívaolajjal!  Fotó: Tóth Tímea


Tanácsadónktól azt is megtudjuk, hogy a szintetikus radírozók helyett, miből készíthetünk magunknak házilag bőrradírt. Keverjünk össze: kávézaccot vagy barnacukrot két kiskanál olívaolajjal! Ha magunkra dörzsöltük valamely keveréket, pár perc után nem egyszerűen lemossuk, hanem zuhanyozzunk le!

A testápolóknak három fontos funkciója van: meggátolják a bőr kiszáradását, vízmegkötő hatásuk van, feszesítenek, emellett értékes hatóanyagokkal töltik fel a bőrt. Hogy melyiket válasszuk, attól függ, mennyire száraz a bőrünk. Normál vagy kicsit száraz bőrnél elég egy egyszerű hidratáló testápoló, szárazabb bőrnél fontos, hogy többféle hatóanyagot is tartalmazzon. Idősebbeknél legyünk figyelemmel a megereszkedett bőrre, vizsgáljuk meg a testápoló leírását olyan szempontból is, hogy tartalmaz-e ránctalanító, feszesítő összetevőket. 

Ha valaki nem akar kozmetikumokat használni, jó tesz magával, ha növényi olajokkal keni a bőrét: olíva-, mandula-, jojoba- vagy kókuszolajjal. Nagyon jótékony hatású a sheavaj és a kakaóvaj, de a legmenőbb most babassu-, marula-, vagy argánolaj alkalmazása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!