Púder Nélkül

2010.12.04. 06:24

Dézsi Réka: az egyetlen minősített dúla-tréner

Miért lehet szükség dúlára? Dézsi Rékával beszélgetünk, aki nem csak dúla, de dúla-tréner is, az egyetlen minősített Magyarországon. A kétgyerekes jáki anyukának négy nevelt gyereke is van.

Merklin Tímea

A Király utcában van egy női kuckó a várandósok és a kismamák számára, ahol szülésre, anyaságra való felkészítő programok mennek. Van lombik-csoport (azok számára, akik próbálkoznak, de nem jön össze a baba), császár-csoport (azoknak, akiknek nem sikerült a normál szülés, a szülés-élmény feldolgozására), gyász-csoport (veszteségeink kezelésére), kismamáknak autogén tréning. A háttérben álló szakember-gárda egyik tagja Dézsi Réka, aki még csak 34 éves, de bőven van tapasztalata az anyaságról. Milyen otthon a hat gyerekkel?

- Addig volt nehéz, amíg nem volt saját gyerekem, nem tudtam mit kezdeni a nagyokkal. 26 évesen kaptam egy nagy családot. A kezdeti nehézségek után jó kapcsolatot sikerült kialakítanunk. Most 14-19 évesek a férjem előző házasságából származó gyerekek. Szünidőkben szoktak velünk lenni. A várandóssággal és a szüléssel nem csak baba születik, hanem anya is. Mióta megvannak a picik, és együtt vagyunk nyolcan, olaszos temperamentummal élünk. Húsz literes fazékban főzöm a húslevest, és miközben háziasszonykodom, a nagyok lekötik a piciket...

Dézsi Réka 2007 óta kísér szüléseket, havonta 3-4 kismama hívja segítségül. 1-2 találkozás után baráti viszony alakul ki. Sok mindent kell tudni a dúlának a kismamáról ahhoz, hogy a szülésnél jól lehessen kezelni a helyzetet, valóban segíteni tudjon. Szombathelyen, Körmenden megengedik, hogy jelen legyen a szülőszobán, sőt a kórházi csapat nagy mértékben támogatja a segítségnyújtását. A feldbachi kórházba is jár, ami az első "Anya-baba Barát" kórház Európában.

- Amikor spontán szülésre készülünk, az esetek többségében sikerül is. A legtöbb császármetszés azért van, mert az anya félelmei eluralják a testét. Lehet olyan mély blokk, amit nem tudunk kezelni. Engedni kell a testet, hogy kiengedje magából a babát. Ki kell szuszogni. Ki kell lélegezni. A félelem az, amitől fáj - mondja Réka. - A feszültség felfelé húzódik. Ha a félelmet, fájdalmat el tudja engedni a kismama, az ellazulás lefelé és kifelé engedi a babát. A legnehezebb, hogy az anya elengedje magát, az önmagával szembeni elvárásait. Jó feleségek, jó anyák szeretnénk lenni, tökéletes családban élni. Túl sok a követelmény. Nekem nincs elvárásom, tudom, ahányan vagyunk, annyi félék. A szülés-élményt, az anya születés emlékét tartom tiszteletben a munkám során. A szülés olyan, mint egy kút, amire az anyák visszajárnak erőt meríteni. Nem mindegy, hogy pozitív vagy negatív az élmény.

- A grazi dúla szövetséggel dúla-CD-t készítettünk: ősi törzsi szülődalokat, indiai mantrákat vettünk lemezre. Most nemrég vetettem be először a zenét. Bevittem a CD-t a szüléshez: kicsit túl hangos volt, apa le akarta halkítani, de az anya szólt, hogy ne. Neki jót tett, mert a zene árnyékában el tudott bújni, ki tudta adni magából a hangokat úgy, hogy nem kellett zavarban lennie. A zene elfedte ezeket az intim hangokat. Könnyű, gyors szülés volt. Akkor jöttem rá, hogy nem is a pici babák miatt csinálom a szüléskísérést - bár a pici babákat nagyon szeretem -, hanem a nők miatt - fogalmazza meg Réka a hitvallását.  Kicsit az anyukája vagyok a szülő anyáknak, aki a feltétel nélküli szeretet, elvárásmentes elfogadás biztonságát nyújtja. Ez nagyon ritka élmény a mai Magyarországon.

Csak lelki, érzelmi támogatás

Dézsi Réka Új-Mexikóban, Albuquerque-ben végzett dúla-tréner is, szeretné itthon is akkreditáltatni, mint OKJ-s képzést. A mostani dúla-képzések nem minősítettek. A dúla hivatás Magyarországon még nincs bejegyezve, a szolgáltatói jegyzékből az egyéb személyi szolgáltatás vállalkozói kategóriát lehet ráhúzni.

A dúla kórházi és otthoni szülést is kísérhet, de mindig szülésznővel, orvossal együtt, akik a szülés élettani menetét felügyelik.

A dúla nem a kórházi stáb része, őt az anya alkalmazza. Csak érzelmi, lelki támogatást ad. Vigyáz az anya szülés-élményére. (Nem mindegy, milyen emlék lesz majd a szülésről.) A dúla esetleg komfortnövelő technikákat alkalmaz, például segít a megfelelő pozíciót megtalálni a vajúdáshoz, megmasszírozza a szülő nő vállát, arcát, lassú együtt légzésre bírja, hogy az anyuka elengedje a fájdalmat. Azt tanítja, hogy a kontrakciót (méhösszehúzódást) ne fájdalomként élje meg az anyuka, hanem, mint egy szoros ölelést. A szóhasználata is más, a fájást "hullámnak" hívja.

Ugyanaz az erő, ami beviszi, az ki is hozza a babát
 
Ina May Gaskin, egy híres bába tartott képzést Szombathelyen; ő mondja, hogy ugyanaz az erő, ami beviszi a kisbabát, ki is hozza. Ugyanazok a hormonok hatnak a szülés, mint szeretkezés közben. Ugyanaz az elernyedés kell szüléskor, mint az orgazmushoz. Oxitocin hormon szabadul fel a szülésnél, a szeretkezésnél is. Ha elakad a vajúdás, a csók, a simogatás, a szép szavak (otthoni vajúdás esetén akár a szex) ezért vannak jó hatással. Ugyanazok a hangok jönnek elő. Ausztriában bátorítják az anyát a hangok kiadására, itthon meg csitítják, viselkedni kell, más is van a szülőszobán. Orgazmikus, eksztatikus szülések pedig vannak, helyszíntől függetlenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!