Púder Nélkül

2015.05.27. 13:37

Dr. Szöllősy Ilona nem érzi, hogy nyugdíjas, rengeteget dolgozik

Az óvóképző intézet igazgatója volt, összesen 26 évet dolgozott Sopronban, ebből 11 évet ingázott dr. Szőllősy Ilona, aki pszichológia pedagógia szakon végzett az ELTE-n 1970-ben.

Merklin Tímea

A szombathelyi cipőgyárban kezdett dolgozni, majd pályázott a soproni óvónő képzőbe pszichológia tanárnak. Pár év múlva igazgatóhelyettes lett, majd igazgató. Az intézet annak hatására váltott nevet óvóképzőre, hogy a régió öt megyéjéből érkező lányok között megjelentek a fiúk. Jó volt az óvónőképző és az erdészeti egyetem kapcsolata, a hallgatók közt sok között házasság született.

Dr. Szöllősy Ilona (73) hétvégente az unokája kedvenc ételeit főzi, szabadidejében szeret színházba járni, imád keresztrejtvényt fejteni, ez frissen tartja a gondolkodását (Fotó: Merklin Tímea)

– A 80-as évek közepén Komáromban is megalapítottuk a magyar óvónőképzőt. Tagja voltam az országos óvodai nevelési programot kidolgozó bizottságnak. Számos továbbképzést tartottunk öt megyében – meséli Ilona, aki 1998-ig dolgozott a soproni óvóképzőben, mígnem nyugdíjba ment. – A vége felé, 19 évvel ezelőtt megkaptam a Brunszvik-díjat, ami az óvodapedagógiában a legmagasabb fokú elismerés, Magyar Bálint miniszter adta át.Ilona 1987-ig Sopronban lakott, utána visszaköltözött Szombathelyre, mert szükség volt rá itthon is: az édesanyja meghalt, a fia pedig, akit egyedül nevelt, a győri főiskolán tanult szombathelyi tanulmányi szerződéssel. Nehéz évek voltak, jó évtizeden át ingázott Szombathely és Sopron között. Minden reggel négy órakor kelt, mert ötkor indult a vonat, este hétkor ért haza, nagyon fárasztó volt.

– Sokszor én tapostam az első nyomokat hajnalban a friss hóban. A vonaton munkára rendezkedtem be: ott javítottam a dolgozatokat, olvastam a szakirodalmat. Ez is egy életforma. Aki a második férjem lett, sokat segített nekem, például a bírálatok megfogalmazásában. Már akkor jártam vissza a Berzsenyi főiskolára is óraadóként mint pszichológia tanár, aztán ezt abbahagytam, mert meghívtak az egészségügyi főiskolára, a PTE szombathelyi képzési központjába tanítani, ott tanítottam a közelmúltig. Mindenkit tanítottam: a szociális munkásokat, az ápolókat, a mentőket, a szülésznőket, védőnőket is. Az utóbbi tíz évben két képzést is én alapítottam: a kisgyermek nevelői-gondozói felsőfokú szakképzést és annak főiskolai szintű képzését. Dr. Szőllősy Ilona 73 éves, de nem érzi, hogy nyugdíjas. Rengeteget dolgozik ma is. Kijár a gencsapáti otthonba, hogy foglalkozzon a gyerekekkel és a nevelőkkel. Tevékenykedik a Pálos Károly Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnál, problémás helyzetű gyerekeket és szülőket fogad, aztán esetmegbeszéléseket tart a kollégákkal. Tanít a Martineum falugondnok képzésében. Dolgozik a Foglalkoztatási Hivatalban egy-egy éves pályázati projekt keretében pszichológusként, a Humán Szakszolgálatot ő szervezte meg jó negyed évszázaddal ezelőtt, sokáig a vezetője is volt. 15 éve Pálos Károly díjat is kapott a munkájáért, 2009-ben a PTE a címzetes egyetemi docens címet adományozta neki.

– Örül az ember ezeknek a kitüntetéseknek, jól esik, hogy elismerik, hogy nem volt hiába ez a rengeteg munka. De nem ezekért dolgozom reggeltől estig mindennap, hanem azért, hogy másokon segítsek. Az olyan pillanatokért, amikor egy nehéz körülmények között élő idős asszony eljön otthonról a papírszalvétába csomagolt porcelán kis macskával, amit a polcról vett le, hogy nekem ajándékozza, mert nem tudja mással megköszönni, milyen sokat tettem érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!