Púder Nélkül

2016.07.30. 07:08

Haj-bajok a tengerparti nyaraláson

A fejünk dísze, ékessége a frizura, nem mindegy, melyik időszakban milyet választunk, de az még mindig csak a külcsín, magára a hajra is oda kell figyelni. A látvány mellett az egészségügyi és higiénés szempontok is fontosak.

Tóth Tímea

Milyen problémáink lehetnek nyáron a hajunkkal, mennyit rontanak rajta a tengerparti nyaralások? Mit tegyünk, hogyan kezeljük ezeket? - Polgár Tibor fodrásszal beszélgettünk.

- Talán magas elvárásnak tűnik, de annyiszor kell samponnal hajat mosni, ahányszor bemegy valaki a tengerbe. Különben a hajszálakon megmaradó só dolgozik, és szárítja, mattítja a hajat. Még nehezebb a helyzet, ha valakinek festett haja van, mert a sós víz a festéket is szívja. Az ilyen hajat festett hajra való, vitaminos samponnal kell mosni. Ez azért lényeges, mert így visszaállíthatjuk a haj PH-értékét. Nemcsak a testet kell lúgosítani, hanem a hajat is. Tusfürdővel ne mossunk hajat, mert az általában savasít, durvább összetevői vannak.

Annyiszor kell hajat mosni, ahányszor bemegy valaki a tengerbe

Nemcsak a só szítta hajjal van baj, a tűző nap alatt mindenki izzad.

- Van, aki kibírja, hogy lucskosra izzadt fejjel lefekszik, én nem tenném. Ez higiénia, igényesség kérdése. A rövid hajat könnyű megmosni. A hosszú hajat viszont nem szívja agyon a nap, mert a szálak egymást védik, takarják. Aki intenzíven napozik, vagy hosszú időket tölt napon, kösse be a fejét kendővel, viseljen kalapot. Ha még így is kiszárad a haja, feltétlenül vitaminos sampont vegyen. Vannak elő- és utókezelő, hajvégápoló samponok, szaküzletben kell vásárolni. A hajunknak megfelelő ápolószereket keressük, nem feltétlenül az olcsót. Az ár ma már leképezi a minőséget, drágán nem kapsz vacakot.

Néha nem árt az egészséges frizurát is megújítani.

- Négyhetente feltétlenül szükséges a vágás, ez frissíti a hajat, így minden szál meg tud újulni. Nem mindig kell új frizurában gondolkodni, de még csak frizuraigazításban sem, elég akár csak egy millimétert vágni a végéből.

Gond szokott lenni a fejbőr korpásodása, amikor a strandon vagy tengerparton ki-be megyünk a vízből. Ezzel vajon mit lehet kezdeni?

- A korpásodásnak három igazi oka van. Az első az, ha valaki nem öblíti le rendesen a hajáról a sampont és a balzsamot. Nagyon sokáig, akár két percig kell öblíteni, méghozzá folyó vízzel, míg csak azt nem érezzük, hogy a hajunk már nem csúszik, és a fejbőr tiszta. A második ok, ha a hajtő nem szárad meg rendesen. Úgy is megfázhat, hogy észre sem vesszük. Például, ha egy vitorlázó a széllel szárítja a haját. A harmadik ok gomba lehet, ezt bőrgyógyásznak is látni kell. A gombás fejbőr pikkelyes, kezelni kell, lúgosítás szükséges. Vannak időszakok, amikor valakinek a fejbőre váratlanul bekorpásodik, majd a korpa egyik napról a másikra eltűnik. Napjainkra sokat fejlődött az általános higiéné, nyilván az anyagiaktól függ, hogy ki mennyit költ hajápolásra. Azt ajánlom, legyünk igényesek, keressük mindig a minőséget.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!