Púder Nélkül

2017.05.07. 18:30

Így lehet tökéletes üzletasszony

A hölgyek szerencsésebbek, mint a férfiak - már ami az üzleti öltözködést illeti. Nincsenek olyan szigorúan kőbe vésett szabályok a viseletre, mint a férfiaknál, de nem árt néhány dologgal tisztában lenni, hogy tökéletes, pozitív benyomást keltsünk.

Vadas Krisztina

A hölgyek szeretnek csinosan, divatosan öltözködni. Az üzleti életben általában meghatározott paraméterek mentén választják ki ruháikat, de még így is vannak gyakori hibák, amelyekről lehet, hogy nem is tudják, hogy elkövették. Lacfi Ági üzleti öltözködési tanácsadó segítségével megmutatjuk, hogyan válhat Önből is tökéletes külsejű üzletasszony.

BLÉZER

- A legfontosabb, hogy nagyon figyeljünk oda a méretekre! - tanácsolta Lacfi Ági. - Kevesen vannak köztünk, akikre tökéletesen illenek a konfekcióméretek. Vannak domborulataink: lehet, hogy ha vállban és mellben jó egy blézer, akkor az ujja hosszú vagy derékban bő. Éppen ezért javaslom mindenkinek azt, hogy legyen jóban egy varrónővel: így mindig meg tudja igazíttatni a megvásárolt ruhákat - mondta a tanács-adó. Ahogy a férfiaknál, a hölgyeknél is érvényes az a szabály, hogy a blézer ujja az orsócsontig érjen (kivéve persze, ha háromnegyedes fazonú az ujj). - Nem jó, ha rálóg a kézfejre, mert akkor kislányos hatást kelt. Olyan lesz tőle az összhatás, mintha anyukánk ruhájába bújtunk volna bele - részletezte Ági. A hölgyeknél nincs kőbe vésve, hogy be kell gombolni a blézert, de vegyük figyelembe, hogy így mutatja meg legjobban az alakunkat, és a ruha szabása is így mutatkozik meg. Ezért érdemes legalább érkezéskor begombolni és később kiengedni.

SZOKNYA

Az öltözködési tanácsadó tapasztalatai szerint a legtöbb nő a szoknya hosszával hibázik. - Valamiért az a rossz berögződése a hölgyeknek, hogy ha térdig érő szoknyát választanak, attól öregnek látszanak. Ez nincs így! - szögezte le Ági. Sokan ragaszkodnak a miniszoknyához, ám ez a legtöbb esetben nem előnyös: mivel a legtöbb nőnek nincsenek tökéletes lábai, egy ilyen aljban ország-világ láthatja a tökéletlenségeiket. Márpedig egy üzleti tárgyaláson, találkozón nem lehet ez a célunk.

- Az üzleti megjelenésnél a szoknya minimum térdig ér: alulról vagy felülről súrolja azt. A legtöbb nőnek jól áll, ha nem látszik ki a térdkalácsa - mondta Ági. Egy praktikus tanácsot is megosztott velünk: többféle lábforma van, de a legtöbb nőnek a térdkalácsa alatt van egy kis beugró rész, mielőtt a lábikra kezdődne. Ha idáig ér a szoknya, akkor optikailag a legvékonyabb résznél vágja el a szoknya a lábat, és így lesz a legcsinosabb az összhatás.

ING

A hölgyeknek - ellentétben a férfiakkal - nem kötelező a hosszú ujjú ing. Lehet akár rövidujjú is, és akár gallér nélküli fazont is választhatunk. Az átlátszó, a mélyen dekoltált és a vállpántos felső viszont tiltólistán van. Utóbbit abban az esetben viselhetjük, ha kardigán, blézer van felette, amelyet biztosan nem veszünk le. A nagy, színes grafikákkal díszített felsőket is érdemes mellőzni, válasszunk diszkréten dekorált vagy egyszínű darabokat.

 

CIPŐ, TÁSKA

A lábbelinél a legfontosabb szabály, hogy az orra zárt legyen. A sarokrésze lehet pántos, de tanácsosabb, ha az is zárt, és legfeljebb egy kis bokapánt díszíti. Semmiképpen se válasszunk szandált, papucsot, vászoncipőt! Egyáltalán nem kötelező a magas sarkú, de egy közepes magasságú csinosabb megjelenést kölcsönöz. A lapos sarkú cipőket inkább csak nadrágos összeállításhoz javasolja a szakértő. - Ma már az sem kőbe vésett szabály, hogy a cipő és a táska színének meg kell egyezni. Nyugodtan viselhetünk fekete lábbelihez piros táskát: ez egy kis pluszt ad a megjelenéshez - fejtette ki Ági. Ettől függetlenül azonban nagyon fontos, hogy ne Hello Kitty-s vászontáskával jelenjünk meg. Érdemes beruházni egy jobb minőségű, univerzális darabra, amelyet bármikor bevethetünk. - Amitől óvnék mindenkit, azok a másolatok. Ma már szinte mindenki Luis Vuitton- és Michael Kors-replikákkal szaladgál, ráadásul ezek nagy részéről messziről ordít, hogy másolat. Sokkal jobb választás egy egyszerű, csinosabb darab, mint az utánzatok - fogalmazta meg intelmeit Ági.

HARISNYANADRÁG

Lady Diana magyarországi látogatásai óta nálunk sem kötelező a hölgyeknek a harisnyanadrág viselése, Diana ugyanis meztelen lábakkal jelent meg egy meglehetősen konzervatív eseményen is - persze hibátlan, tökéletesen egyenletesre barnult lábszárai voltak. - Ha olyan kondícióban vannak a lábaink, hogy megengedhetjük magunknak a harisnya elhagyását, akkor legyen. Ha nem így van, akkor szabály ide vagy oda, érdemesebb felvenni. Felsővezetői vagy protokoll találkozón mindenképpen javasolt a harisnya viselése - mondta Ági.

Lacfi Ági 2007-ben kezdett stílustanácsadással foglalkozni. Előtte is tevékenykedett már ilyen területen, de kisfia születésekor kisebb szünetet tartott munkájában. Az újrakezdéskor döntött úgy, hogy az üzleti öltözködésre szakosodik. Kiderült, hogy nagy igény mutatkozik arra, hogy valaki irányt mutasson: az üzletemberek szeretnének jól öltözködni, akár céljaikat előremozdítóan megjelenni. Régebben Lacfi Ági csak hölgyekkel foglalkozott, majd egyre több férfi kereste fel. Rájött: nekik sokkal nagyobb szükségük van az iránymutatásra. Persze ettől még továbbra is segíti női ügyfeleit. Privát tanácsadáson személyre szabottan mutatja meg, mi az, amit illik viselni. De cégek felkérésére előadásokat is tart a munkavállalóknak, vállalkozóknak, hogy megtanulják, miként ébresszenek bizalmat ügyfeleikben a megjelenésükkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!