Púder Nélkül

2011.05.19. 13:40

Kerek élet zsiráfnyelvvel - Az együttérző beszélgetés receptje

A sakálok csak magukra figyelnek, nem hallgatják meg a másikat, amíg a zsiráfok kedvesen odahajolnak egymáshoz, és meglátják a valódi együttérzésre, szeretetre vágyó másikat is.

Kővári Gabriella

Zsörtölődő házastárs, beavatkozó anyós, akaratos gyerek, számonkérő felettes, problémás kolléga. Életünk kiapadhatatlan konfliktusforrásai lehetnek, ha nem állítjuk erőforrásaink csatasorába az erőszakmentes, azaz  együttérző kommunikációt (EMK).


- Beszéljünk tudatosan a beidegződött, jól begyakorolt, azonban rossz következményekkel, kellemetlen lelkiállapotokkal járó beszédstílusunk helyett - javasolta Jónai Éva Hava tréner, aki az Otthon Segítünk Alapítvány meghívására érkezett múlt pénteken a székesfehérvári Civil Központba.  - Jóllehet nem könnyű, az EMK négy alaplépésének tudatos alkalmazásával lehetséges úgy beszélni, hogy  célt  is érjünk, partnerünk érzései se sérüljenek, és ne is húzzon védőfalat maga köré szavaink hatására. Bár technikázásnak tűnik első hallásra, az EMK könnyedséget, örömöt visz kapcsolatainkba.

Íme az egymásra figyelő, együttérző beszélgetés módszerének egyszerű receptje.
Önkéntelen reagálás helyett álljunk meg egy pillanatra, ne engedjük, hogy elragadjon az indulat, és tegyünk fel magunknak négy kérdést:
1. Mi történik most? Figyeljük meg ítéletmentesen!
2. Mit érzünk ebben a pillanatban? Tudatosítsuk!
3. Mire lenne szükségünk? Azonosítsuk, hogy mit szeretnénk az adott helyzetben.
4. Mit tehetnénk most? Fogalmazzunk meg kérést, megoldási javaslatot.

Kitartással, odafigyeléssel mindenki képes kiállni önmagáért, kimondani azt, ami a szívében él,  méghozzá úgy, hogy senkit sem kritizál.  Kapcsolatteremtő stratégiánk megváltoztatásával életminőségünk is javul, több figyelmet, megértést kapunk és adunk,  egyértelműen és hatékonyan tudunk kommunikálni, konfliktusainkat békésebben oldhatjuk meg, és egyre nagyobb harmónia veszi át a félreértések helyét - sorolta az oktató az empátiára épülő nyelvhasználat előnyeit, amelyet például  a pusztaszabolcsi óvoda napi életében már egy ideje alkalmaznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!