Púder Nélkül

2016.05.13. 18:45

Két hastáncos hercegnő - A zene, a mozgás és a gyönyörű ruhák egyből elvarázsolták őket

Vép - A hastánc nemcsak nőies, hanem egészséges is, ha pedig valaki igazán jól csinálja, akár meg is lehet élni belőle.

Budai Dávid

A közelmúltban két hastáncversenyen is indult Gyűrű Zsuzsa, aki az egyik versenyen profi felnőtt kategóriában két ezüst minősítéssel kategóriagyőztes lett, egy másik versenyen pedig profi szóló kategóriában arany minősítést szerzett, a legmagasabb pontszámmal, így ráadásként még az est folyamán megrendezett gálán is felléphetett. Ugyanezeken a versenyeken indult Habda Viktória is, aki először két arany minősítést szerzett félprofi kategóriában, majd a másik versenyen félprofi szóló kategóriában ismét két arany minősítéssel érkezett haza. A két hölgy nem csupán abban hasonlít egymásra, hogy mindketten egyre sikeresebb hastáncosok, hanem abban is, hogy mindketten ugyanott kezdtek el táncolni hét évvel ezelőtt.

Kupák, serlegek, érmek - Habda Viktória és Gyűrű Zsuzsa szenvedélye a tánc, akármerre járnak, mindenhol meggyőzik a zsűrit (Fotó: Unger Tamás)

Miért lesz valakiből hastáncos, mit tud adni a tánc, és milyen áldozatokat kell érte hozni? Próba előtt beszélgettem a két keleti hercegnővel . Mindent csak szenvedéllyel érdemes csinálni, ez a táncra különösen igaz. Zsuzsánál és Viktóriánál a hastánc igazi szerelem, ami az első perctől egészen mostanáig tart. A zene, a mozgás és a gyönyörű ruhák egyből elvarázsolták mindkettejüket, olyannyira, hogy elkezdtek versenyekre járni, ahol egyre szebb eredményeket érnek el. Zsuzsa a munka, az idén érettségiző Viktória pedig az iskola mellett szorít időt a táncra. Szerencséjük van, mivel mindkettejük családja támogatja szenvedélyüket. Megtudtam, bár már rutinos előadónak számítanak, ugyanúgy izgulnak színpadra lépés előtt, mint a legelső alkalommal. A versenyekre egyedül készülnek fel, maguk választanak zenét, és maguk találják ki a koreográfiát is. Igaz, már nem csak a sajátjukat, mivel hétről hétre fél tucat felnőttnek és hét gyereknek tartanak órát a vépi kultúrházban.

Bár elsőre az ember nem gondolná, a hastáncon belül nagyon sok stílus van. Mind-egyiket szigorú szabályok határozzák meg. Figyelni kell a lépésektől a zeneválasztáson át, a ruhákig mindenre. Ha már ruhák - a legolcsóbb hastáncosruhát 40 ezer forintból lehet kihozni, ha az ember maga készíti el a szabásmintát, varrja meg és ragasztja rá egyesével a díszeket. A határ természetesen a csillagos ég, akár több százezer forint is lehet egy profi fellépőruha. A hastánc éppen ezért nem olcsó mulattság, főleg azon a szinten nem, amelyen Zsuzsa és Viktória műveli. A versenyeken ugyanis nevezési díj van, ehhez jönnek még a szállás és az utazás költségei. Megtudtam, a fellépésekből összegyűjtött pénzt éppen az ilyen költségek emésztik fel. Persze szó sincs arról, hogy a pénzért csinálnák, pedig akik sorra nyerik a legkomolyabb versenyeket, azok már meg tudnak élni a hastáncból, annyi helyre hívják őket. És hogy mit ad a tánc? Mindenkinek mást. Van, akinek a zárkózottságból segít kitörni, van, aki a hastánc által bontakozik ki.

A hastánc nem csak rendkívül nőies, de nagyon egészséges is a hölgyek számára, hiszen szó szerint teljesen átmozgatja a derék és csípőtájékot. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy bármilyen alkattal el lehet kezdeni, mint ahogyan a kor sem számít.

Persze a hastánc sem kivétel abban, hogy jóval könnyebbnek tűnik, mint amilyen valójában. Az izomláz eleinte elkerülhetetlen, viszont aki egyszer tánc közben átéli a keleti zene varázsát, örökre rabja marad.

Címkék#hastánc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!