Púder Nélkül

2015.10.04. 19:37

Minőség és kényelem - A teljesen alacsony sarok nemigazán tesz jót a lábaknak

Réka szerint a magyarok általában árérzékenyek és rövidtávra terveznek cipőkkel, akárcsak a ruhákkal.

Vas Népe

Mindig érdekelte a divat, a tánc és a szobrászkodás, ami számára a cipőalkotás folyamatában egyesül. Ő Vágó Réka, aki a Design Hét keretein belül Cipőfalatok címmel tartott előadást. A workshopon terítékre kerültek többek között a tervezői munka szépségei és a jó cipőválasztás ismérvei is.

Cipővásárláskor alapvető kérdés, hogyan válasszunk mutatós, de egyben mégis kényelmes lábbelit. El kell dönteni, utcai vagy alkalmi viseletre vágyunk, és eszerint kiválasztani a méretünknek és lábformánknak is megfelelő darabot.

Vágó Réka sokáig balett-táncosnak készült, később versenytáncolt, manapság pedig az argentin tangónak hódol, így pontosan tudja, hogyan tervezzen olyan cipőt, ami a fenti ismérveknek egyaránt megfelel.

Tánc közben megtanultam, mi kell ahhoz, hogy egy cipő stabil legyen és jól tartsa a lábat. Tudom, hol legyen a láb alátámasztva ami különösen a magassarkúknál fontos és hova kerüljenek a tartópántok, hogy ne nyomják a lábfejben található idegeket. A kényes területekre ezért csak díszítőpántokat tervezek árulta el Vágó Réka, aki a magas minőség és elegancia képviselőjeként az ugyanezen értékek mentén működő Miele bemutatótermében beszélt a tervezés folyamatáról. Emellett azt is kifejtette, hogyan válasszunk minőségi, szép és kényelmes lábbelit.

Sokan beáldozzák a kényelmet az esztétikumért, pedig a kettő nem zárja ki egymást. Ahhoz azonban, hogy mindkettő működjön meg kell ismerni a saját lábunkat. Meg kell tanulni, milyen típusú cipő passzol a lábformánkra, és ezt szem előtt tartva választani. Az üzletben vegyük kézbe, nézzük meg alaposan a lábbelit, milyen az anyaga, milyen a rögzítése, mennyire tűnik stabilnak. Szagoljuk is meg, hiszen akárcsak egy gyümölcs ízét, a cipő minőségét is sejteti az illata. Majd bújjunk bele, mert a legjobb cipőnek is kell 2-3 perc, amíg felveszi a láb hőjét és elkezd a lábformához igazodni. Ha 4-5 perc múlva sem enged, akkor később sem lesz kényelmesebb fejtette ki a tervező, aki a workshopon rámutatott: a magyar vásárlók nagyon árérzékenyek, és akárcsak a ruhákkal, a cipőkkel is inkább rövidtávra terveznek.

Inkább vesznek két pár cipőt mindegy hol, mint egy párat minőségi helyen. Emellett mivel itthon a kínálat kisebb, mint egyes nyugati országokban, nem is szánnak rá elég időt, hogy megtalálják az ár-érték arányban is megfelelő darabot. A legjobb választáshoz érdemes először az interneten tájékozódni az üzletek kínálatáról és a rendelkezésre álló méretekről, és csak utána nekiindulni. Így elkerülhető, hogy fárasztó, akár órákig tartó szaladgálás után is üres kézzel térjünk haza hangsúlyozta Réka, aki lapos- és magassarkú cipőket is szívesen visel.

Mivel balett-táncosnak készültem, nagyon szeretek laposban tipegni. A teljesen alacsony sarok ugyan nem tesz jót a lábaknak, de a 2 centis rendben van. Emellett imádom a magassarkút, amiből 7-9 centiméteres sarokmagasságút szoktam választani, mert az én lábamat az mutatja a legcsinosabbnak árulta el Réka, akinek első saját tervezése egy tűsarkú, hegyesorrú papucs volt kamáslival.

Réka néhány további tervezővel egy izgalmas hétvégi divatbemutatóval is színesíti a Design Hét programjait, de egy közös nagy dobás is készülőben van a már említett háztartási gépeket forgalmazó céggel.

A tervező egyedi darabjai a milánói divatkiállítás magyar pavilonjába is kiállításra kerültek, hamarosan pedig Abodi Dórával közös kollekcióval debütál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!