Púder Nélkül

2011.07.21. 17:14

Ólomszennyezett arcpakolást talált a fogyasztóvédelmi hatóság

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) 90 kereskedelmi egységben vizsgálta az arc- és testpakolások címkézését, valamint összetételét, és ennek során egy ólomszennyezett terméket is talált - közölte a hatóság az MTI-vel csütörtökön.

MTI

Az NFH a közleményben ugyan nem nevesíti a szennyezett terméket, de felhívja a figyelmet: az ólom tudtunkon kívül akár a régi csővezetékeken átfolyó vízből, de bizonyos termékek használatával is a szervezetbe kerülhet, például hajkezelő készítmények, iszappakolás vagy ajakrúzs révén.
Szervezetünk megóvása érdekében célszerű odafigyelni, hogy ezen termékeket milyen rendszerességgel használjuk - hangsúlyozza az NFH.

A hatóság a piacon egyre nagyobb választékban megjelenő arc- és testpakolásoknál a termékek címkefeliratát vizsgálta, valamint laboratóriumban ellenőrizte a termékek egészségbiztonsági megfelelőségét. Bár a vizsgálati eredmények alapján a biztonsági követelményeknek mikrobiológiai tisztaság szempontjából valamennyi minta eleget tett, egy esetben a laboratórium ólom tartalmat mutatott ki - olvasható a közleményben.

Az NFH az ellenőrzött kereskedelmi egységek - például áruházláncok, drogériák, kozmetikai termékeket értékesítő szaküzletek, illatszerboltok - csaknem harmadában állapított meg intézkedésre okot adó hiányosságot. Ilyen volt például a nem megfelelő címkézés, az elővigyázatossági előírások és a tárolási körülmények feltüntetésének, valamint a minőségmegőrzési idő feltüntetésének hiánya. Ezenkívül egyes helyeken lejárt szavatosságú arcmaszkokat forgalmaztak.

A laboratóriumi vizsgálatokkal kapcsolatban a közlemény kitér arra is, hogy az ólom és vegyületei kozmetikai termék gyártásához nem használhatók fel, ugyanakkor a kozmetikumokban felhasznált nyersanyagok szennyeződéseként előfordulhat a nehézfém. A szennyeződésként előforduló ólom mennyiségére vonatkozóan biztonsági szempontból érvényes szabályozás jelenleg nem létezik, ezért a hatóságnak jogi eszközökkel eljárni nem áll módjában - hangsúlyozza a hatóság.

A hatóság az ólomszennyezett termékek forgalmazását megtiltani nem tudja, ettől függetlenül felhívják a fogyasztók figyelmét arra, hogy az ólom kis mennyiségben is veszélyes lehet, így nem árt megfontolni bizonyos termékek rendszeres használatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!