Púder Nélkül

2016.07.26. 09:40

Őszi cipőtrend: itt a hippistílus!

Rábapaty - Sneakerek, Oxford-cipő, flatform, platform, - ha Ön nem tudja, hogy miről beszélünk, olvasson csak tovább: megmutatjuk őket. A leárazások is most zajlanak megyeszerte, így sürgősen vásároljon be nyári cipőből, aki teheti.

Simán Klára

Véget ért a nyári szezon, ami a lábbeliket illeti: az üzletekben az őszre készülnek, éppen csak a csizmákat nem tették ki. Azonban a nyári szandálok, papucsok még kaphatóak, ráadásul - inkább nagyobb, mint kisebb mértékben - leárazva. Most zajlik ugyanis a nyári kiárusítás.

- Ebben az éveben fellélegezhetett a lábunk, hiszen ez a nyár a kényelem rajongóinak kedvez: az alacsonyabb sarkú modellek között is találhatunk divatos darabokat - tudtuk meg Vargáné Dala Enikőtől, az egyik nagy cipőbolt üzletvezetőjétől. Kiderült, hogy a sláger minden típusban az aranyszín, a fémes csillogás, a flitterek, a merész színkombinációk. Fontos, hogy ne csak vakon kövessük a divatot: muszáj, hogy a lábbeliválasztásunk tükrözze az egyéniségünket. Ő személy szerint a magas sarkú cipőket kedveli, de ezek közül is lehet trendit és egészségeset találni:

- Előnyös tulajdonsága a magas sarkú cipőknek, hogy a legnagyobb márkák már antishock technológiát alkalmaznak: ez úgy működik, mint például - hogy egy hasonlattal éljünk - az autóknál a lengéscsillapító, azaz a lépések által keltett rezgések akár 50%-át elnyeli. A talprészben található stabilizátorok és légkarmák érezhetően csillapítják a gerincoszlopra, csigolyákra, ízületekre ható terhelést - tudtuk meg Vargáné Dala Enikőtől. Kényelmesebbé teszi nemcsak a laposabb, hanem a magasabb sarkú cipők viselését is a Touch it megoldás, a puha, rugalmas talpbetét membrános láb-ággyal, így extra kényelmet, kiváló komfortérzetet biztosít a viselője számára. A zselés réteg folyamatosan veszi fel a láb alakját, igazodva a terhelés mértékéhez, így biztosítja a kellemes járást mindenkor.

Az egészséges cipő szellőzik is: fontos tulajdonság ebből a szempontból a lyukacsos talpbetét, ezen keresztül távozik a nedvesség, így a levegő folyamatosan cserélődik, optimális klímát biztosítva viselőjének. Hasznos lehet még a cserélhető speciális talpbetét, amely jól alátámasztja a lábfej hossz- és harántboltozatát; kíméli az izmokat, és megfelelő komfortot nyújt. Ez egyébként a gerincet is tehermentesítheti.

- A megfelelő méretű cipő választása kiemelt szempont, de érdekes módon nem mindenkinél: sokan sok mindenre képesek egy szép cipőért. Van, aki akár egy-egy mérettel nagyobb vagy kisebb lábbelit is megvásárol, figyelmen kívül hagyva a hordással járó kellemetlenségeket. A bőrcipőknél beszélhetünk csekély mértékű tágulásról, ami viszont inkább csak oldalirányú, nem pedig hosszanti.

- Légy divatos, és óvd a környezetet! A cipőüzletben a környezetvédelem jegyében készült termékek is megvásárolhatók, melyek gyártása során olyan alapanyagokat használnak fel, mit a 100%-ig újrahasznosított gumi, biológiailag lebomló gumi (a földbe visszakerülve 5 éven belül lebomlik), a PET-palack vagy a szövethulladék.

Egy másik környezetbarát technológia jellemzője, hogy a lábbeli belső bélése kizárólag növényi cserzésű bőrből készül, így kémiai alapanyagok nem kerülnek felhasználásra.

Egyre többen tisztában vannak a trendi cipők típusneveivel, de azért nem árt tisztázni néhány dolgot:

- Letaszíthatatlanul dobogósak a sneakerek: ezek a sportosabb cipőfajták kényelmesek, és remekül kombinálhatók szoknyával is, viszont sportolásra nem alkalmasak. A flatformos cipő és szandál (azaz gyakorlatilag a szokásosnál vastagabb talpú lábbeli, amely viselőjét magasabbnak láttatja) idén nagy divat - szokatlan megjelenésük miatt talán kevésbé lesznek népszerűek, de ennek ellenére biztos, hogy kényelmesek.

A platformos magas sarkúak között vannak rejtett platformosak is: itt nem látható a magasítás, szimpla magas sarkúnak tűnik a lábbeli. Ami a sarkakat illeti, most a 60-as, 80-as évek vastag sarkú modelljei térnek vissza. (Hozzátesszük, hogy kényelmesebbek is, könnyebb a járás bennük.)

- Közkedveltek még mindig az úgynevezett balerinacipők, amelyek fűzős és fűző nélküli változatban is hódítanak.

- Újra itt van az úgynevezett Oxford-cipő: ez elsőre kissé maszkulin hatású, de nőies ruhadarabokkal kombinálva igazán stílusos viselet minden évszakban - mondta el kérdésünkre Vargáné Dala Enikő.

Most kell cipőboltokba látogatni: megtudtuk, hogy ezekben a hetekben kezdődtek nagy leárazások minde-nütt, hiszen az üzletekbe érkeznek már a 2016-os év őszi-téli modelljei. Még van pár hetük a vásárlóknak, hogy akár féláron jussanak hozzá a nyári darabokhoz - és ez nem csak a női cipőkre érvényes, hanem hasonló mértékű a kedvezmény a férfi- és gyereklábbelik terén is!

Ami az őszi trendet illeti: a boltokban már megjelentek a hippistílusú cipők is, valamint a puha bélésű, hűvös textúrájú, markáns talpú, nemesen fénylő, de továbbra is a kényelmet előtérbe helyező, földszínű, bordó és kék árnyalatú kollekciók.

...érdemes volt elolvasnom azt a cikket, amely arról szólt, hogy mit NEM tesznek a mentálisan erős emberek. Tizenhárom dolgot sorolt fel, ennek legalább fele átgondolatlan marhaság. Ugyanis - mint rendszerint - a bölcs(nek látszó) mondatoknak a totális ellenkezője is igaz.

Nem pazarolják az időt arra, hogy sajnáltassák magukat - nyugodtan, hiszen ez egy fontos pszichológiai folyamat: az úgynevezett szublimálással kibeszélik magukbólaz emberek a feszültséget.

Nem félnek a változástól - ha nem félnek tőle, akkor nagy baj van. Az evolúció során ugyanis megtanultuk, hogy féljünk az ismeretlentől, hiszen veszélyt hordoz. De azért vagyunk emberek, hogy átgondoljuk a dolgot, és ha logikus, meglépjük azt. Vagyis félhetünk, csak az ne (feltétlenül) akadályozzon meg a cselekvésben!

Nem zavarja őket, hogy mások mit gondolnak róluk - célszerű odafigyelni azoknak a véleményére, akik fontosak nekünk: több szempontból láthatjuk általuk önmagunkat. Valódi önismeretre pedig úgy tehetünk szert, ha a külvilág reakcióit figyeljük, elemezzük.

A mentálisan erős emberek ugyanis szerintem egyvalamit biztosan nem tesznek: nem mennek gondolkodás nélkül a másik után...














Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!