Baba

2015.01.27. 10:35

Pelenkatorta vagy kisruha - mit vigyünk babalátogatóba?

Nagy a választék bébi holmikból, de jól meg kell gondolni, hogy mit vegyünk, ha babalátogatóba megyünk. A legtöbb ajándékot ugyanis az újdonsült anyukák is feleslegesnek tartják.

Unger Tamás

Sokaknak okoz problémát, hogy milyen ajándékot válasszanak, ha babalátogatóba mennek. Nem egyszerű a döntés, ugyanis szinte bármelyik ajándékkal befürödhetnek a jóhiszemű ajándékozók. A legbiztosabb, ha egyeztetünk az újdonsült anyukával a babának szánt ajándékról, úgy biztosan nem járunk pórul. Nem szabad megfeledkezni az anyukáról, és az ilyen esetben háttérbe szoruló apukáról sem. Összeállításunk célja, hogy könnyebb legyen kiválasztani a megfelelő ajándékot.

 

Olyat vigyünk, ami elfogy

A gyermek születésével minden családba a tárgyak megfékezhetetlen áradata zúdul. Ezért ha nem tudunk kifejezett kívánságról vagy szükségletről, a legnagyobb jót gyakran azzal tesszük, ha valami olyat viszünk, ami idővel elfogy. Minél kisebb a lakás, annál inkább érdemes erre odafigyelni. Vehetünk ugyan a kicsinek rágókát, ruhát vagy játékot, de valószínűleg csak porfogónak lesznek alkalmasak.

A legtöbb kismama mindig örül a fogyóeszközöknek, amelyek nem túl olcsók, de annál többet kell használni belőlük. Bátran lehet ezért pelenkát vagy popsitörlőt vinni. Érdemes azonban rákérdezni arra, hogy milyet használnak, nehogy esetleg a baba bőrének rosszat tegyen. Különösen nagy divatnak örvend a pelenkatorta, amelyet megrendelésre már több helyről be lehet szerezni. Ez az ajándék praktikus, mondhatni jolly joker lehet. A „tortát" ráadásul fel is lehet dobni extra ajándékokkal is: alvós kendővel, zoknival vagy egy aranyos sapkával is.

A látogatóba érkező legtöbb vendég hibát követ el, amikor ruhát visz ajándékba. A legtöbb szülő ugyanis megveszi a szükséges holmikat, látatlanban pedig nagyon nehéz kiválasztani a megfelelő méretet. Ha mégis ragaszkodunk ehhez az elképzeléshez, érdemes megkérdezni a kisbaba pontos méreteit.

Amennyiben maradandó ajándékot szeretnénk választani, nagyon jó ötlet beszerezni egy szép kis ládikát, amibe az édesanya bele tudja tenni az emlékeket: az első rugdalózót vagy cumit, az első fotókat, naplót, hajfürtöt, fogakat, stb. Gondoljunk csak bele, hogy mekkora élmény lesz, ha a gyermek életének egy fontos eseményén átnyújtja ezeket az édesanya.

Milyen játék a nyerő?

A játék is hasznos ajándék lehet, ha biztosan tudjuk: a család nem engedheti meg, hogy olyanra költsön, ami nem feltétlenül létszükséglet a babának.

Héra Róbert és felesége, Eszter egy Paragvári utcában található bababolt tulajdonosai. Elmondásuk szerint leginkább játékokat visznek a babalátogatóba készülő vendégek.

– Népszerűek a plüssök, a zenélő, rezgő játékok és a ruhák is. Utóbbiból inkább nagyobbat választanak, hogy mindenképpen jó legyen a kicsire. Ha mégsem passzol, akkor ki is cseréljük a ruhákat. A kisbaba először csak a színeket és a hangokat figyeli, ezért minél feltűnőbb színű vagy hangú egy játék, annál népszerűbb lesz a kicsinél. A zenélő körforgókat, amelyeket a kiságy fölé lehet tenni, például sokan választják. Amikor a kicsi már fogni is tud, akkor lehet valami csörgő, sípoló játékot is választani – mondták el.

A gyönyörű Miller Hanna édesanyja hangsúlyozta, hogy ő a pelenkának és a popsitörlőnek örült a legjobban.

– Ezek hasznos ajándékok, de az is jólesett, ha nekem hoztak például üdítőt vagy mondjuk egy könyvet a szoptatásról.

Nem csak az újszülött körül forog a világ

A babalátogatóba érkező vendégek könnyen elfeledkeznek arról, hogy nem csak az újszülött körül forog a világ. A legtöbb kismamának nem jár ki az a luxus, hogy megfelelő módon figyeljen saját magára. Kifejezetten jó dolog ezért, ha a hullafáradt anyukára is gondolunk. Ha tudjuk, hogy nem áll ugrásra készen egy barát vagy rokon, aki főzne a családra, bátran vihetünk egy nagy adag ételt és gyümölcslevet. Ezzel teljesen le lehet venni a kismamákat a lábukról. Az apák pedig még az anyákhoz képest is jobban háttérbe szorulnak. Ezért, ha igazán jófejek akarunk lenni, akkor viszünk nekik is valamit. Lehet akár egy doboz sört, a humorosabb apukáknak pedig akár füldugót is. Végezetül ne feledkezzünk meg az esetleges nagytesó(k)ról sem, ők is megérdemelnek valami szép ajándékot. Ilyenkor különösen oda kell figyelni rájuk, a szülőkön kívül pedig a látogatóba érkező vendégek viselkedésén is sok múlik.

Amennyiben semmi ötletünk nincs az ajándékkal kapcsolatban, de nem szeretnénk előre megkérdezni az anyukát, vehetünk ajándékutalványt is. Biztosak lehetünk benne, hogy hasznos lesz a szülőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!