Púder Nélkül

2014.07.23. 11:20

Ruha is teszi az embert

Szombathely - Hogyan hatnak megjelenésükkel a női vezetők? Mennyire tudatosak választásaikban a különböző alkalmakkor? Sorozatunkban erről beszélgetünk sikeres nőkkel ezúttal Pallósiné dr. Toldi Mártával, aki 21 évig volt a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója, 2014. június 1-től nyugdíjas.

Merklin Tímea

– A munkám során soha nem gondoltam úgy magamra, mint nőre, mindig a feladat motivált akár a fenntartóval való kapcsolatban, akár a rendezvényeken. A nőiséget, mint mesterfogást nem használtam. Akik szépek, nyilvánvalóan másképp használják az adottságaikat. Nekem az volt a lényeg, hogy alkalomnak megfelelően jelenjek meg, szellemileg, fizikailag legyek felkészült – fogalmazta meg Pallósiné dr. Toldi Márta.

– Az ember maga választ sokféle szerepet. A saját választásaimnak való megfelelés volt a nehezebb, mert háromfélét választottam: a feleséget, az anyaságot és a hivatást. Mindig azzal áltattam magam, hogy ezek azonos szinten vannak nálam, de sokszor a hivatás a másik kettő elé furakodott. Ha nem így lett volna, nem is tiszteltek volna meg újabb és újabb megbízásokkal.

Márta 43 évig dolgozott a könyvtár szolgálatában. Szolid, konzervatív stílusú öltözködése közismert, sőt példaadó mások számára, és mindig van benne egy csipetnyi extravagancia: egy ékszerrel, egy harisnyával, egy egyedi stílusú ruhadarabbal módosít egy árnyalatnyit a visszafogottságon, meglepőek a kalapjai, sapkái.

Pallósiné dr. Toldi Márta ehhez a szolid kék kiskosztümjéhez barokkos, rokokós fodrokkal díszített inget visel, hogy feldobja. Fotó: Merklin Tímea

– Talán ezekkel a különleges darabokkal lépek ki egy kicsit a feszes feladat- és kötelességtudatból. Nem csak angol kis kosztümöket hordok, néha franciát is. Mindig törekedtem arra, hogy a színek, anyagok harmóniában legyenek, olykor a kontrasztra építek. Ebben benne van az is, hogy milyen a hangulatom. Voltak, vannak alkalmat megtisztelő ruháim, mindig szempont volt, hogy bármikor bárhol meg tudjak jelenni. A könyvtár értékközpontúságának megfelelően öltöztem. Ebből kitűntek azok a ruhák, amelyekben előadást tartottam vagy rendezvényeken moderáltam. Az ilyen alkalmakhoz úgy viszonyultam, mintha színházba mennék. Elsősorban a magam szórakoztatására öltözöm, de azt is figyelembe véve, hogy mások is úgy lássanak: illik rám a ruha. Az volt a célom, hogy legyek mindig rendezett. Fodrászhoz ritkán járok, olyan frizurát választottam, hogy magam is be tudjam szárítani, mert időm mindig kevés volt.

Márta szolidan, de határozottan és következetesen kiállt a dolgok mellett. Saját bevallása szerint harcos is tud lenni, akár makacsul, tűzön-vízen át végigviszi, amit eltervezett. Azt mondja, ez jelenik meg az extrákban.

– Foglalkozom a divattal, az értékek változásával. Tegyük fel a kérdést: ruha teszi-e az embert? Az első benyomás a mai világban nagyon fontos, hiszen a képi világhoz szoktunk.

A slow life helyett rohanó tempó van, nem érsz rá, nincs idő kibontani magadat. Ezért be kell mutatni magadat az öltözködéseddel, a kézfogásoddal, az udvariassági formákkal, ahogy a másik szemébe nézel. Rövid, gyors interakciókban élünk, nem érünk rá megismerkedni, az első benyomás döntő. A megjelenésünkkel üzenünk, a ruházkodás egy stílusjegy, fontos, hogy milyen stílust választunk, mit akarunk kifejezni. Azt mondhatjuk: „A ruha is teszi az embert."

NYUGDÍJBA MENT, DE NEM TŰNT EL

Pallósiné dr. Todi Márta mély hivatásszeretettel dolgozott nyugdíjazásáig, Sokat tanult azért, hogy jól csinálhassa. Nyugdíjba ment, de ez nem jelenti azt, hogy eltűnt volna a közéletből. Sőt, a könyvtárban is lehet vele találkozni, ahol ő önkéntesen tovább segíti kollégái tevékenységét. Az öltözködésére most is odafigyel, és mások is odafigyelnek rá. Az intézménye által képviselt klasszikus értékrendet tükrözi, amit az önkifejezés, a napi hangulat módosít, de mindig csak egy árnyalatnyit ad hozzá az apró különlegességekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!