Púder Nélkül

2010.08.04. 07:00

Trópusi ízek a kertből - Napos helyen nálunk is terem a füge

Több családi ház kertjében látunk dúsan burjánzó, termű fügefát. Akár házilag is szaporíthatjuk ezt a déli hangulatot hordozó növényt.

Tersztyánszky Krisztina

A füge ázsiai eredetű szubtrópusi növény, az eperfafélék családjába tartozik. Nagy bokrot nevel, levelei ujjasan szabdaltak, de lehetnek épek is. A növények egy- vagy kétlakiak. A nálunk termő típusok csak nővirágot fejlesztenek és beporzás nélkül érlelik be mag nélküli gyümölcseiket. A gyümölcs az elhúsodott virágzati tengelyből fejlődik. A keleti mesék kedvelt gyümölcsei lehetnek lilásfeketék vagy sárgák, alakjuk a lapos gömbtől a megnyúlt körtéig változhat. Tősarjak szétültetésével és dugványozással könnyen szaporítható, ősszel vagy tavaszszal. Az ősszel kiásott kis gyökeres növényeket cserépbe ültetve fagymentes helyen teleltessük át, a tavasziakat már végleges helyükre is ültethetjük. Tarthatjuk a növényt dézsában is. Dugványozáshoz a vesszőket ősszel, lombhullatás után szedjük és a tél folyamán fagymentes helyen, nedves homokban vermeljük.

A vesszőket tavasszal helyezzük földbe úgy, hogy a felső végük két centire szabadon maradjon. A nedves talajban hamar meggyökeresednek. A szabadföldi fügét télen takarni szükséges. A lombhullatás után az összekötözött gallyakat egy a tőhöz ásott árokba lehúzzuk és földdel, lombbal letakarjuk. A takarást márciusban távolítsuk el. A jól fejlett bokrok a fagyot is átvészelik. A füge általában 2-4 éves korában kezd el teremni. Általában évente kétszer hoz termést. A lédús gyümölcsök leszedve csak egy-két napig tárolhatók. Jelentős cukortartalma miatt pálinkát, alkoholt, ecetet és bort készítenek belőle. A friss és aszalt füge lekvárok, dzsemek jó nyersanyaga, különleges édességek is készülhetnek belőle.
A fügét a legtöbben bokorként nevelik, de fának is metszhető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!