Püspökmolnári

2017.06.23. 18:40

Lengyel, magyar (iskola) két jó barát

Huszonkét lengyel diák érkezett a múlt héten Püspökmolnáriba. A néhány napos látogatás egy ígéretes testvériskolai kapcsolat kezdete.

Tersztyánszky Krisztina

A történet még a télen kezdődött, amikor egy Gdansk és Varsó közötti észak-lengyel település iskolájában hasonló nagyságrendű magyarországi intézményt kezdtek keresni a diákok, Piotr Wolinsky történelemtanár vezetésével. Az apropót az adta, hogy a község nevében a "magyar" szót viseli: Wegiersk. A választás - közösségi oldala alapján - a Prinz Gyula Általános Iskolára esett, melynek felső tagozata Püspökmolnáriban, az alsó pedig Rábahídvégen működik.

Smolczer Tibor és Urszula Arentowicz iskolaigazgatók ajándékot cserélnek a zárónapon

Sok üzenetváltás és bemutatkozó videók küldése után a két iskola diákjai most júniusban személyesen is egymásra találhattak. A kommunikáció közös nyelve többnyire az angol volt, melyet mindkét intézményben tanulnak a gyerekek.

Zofia Plocharska, Dawid Zdunsk lengyel, illetve Kozma Soma és Kozma Liza magyar tanulók ajándékot cserélnek a búcsúzás előtt

A néhány nap során a vendéglátók rendkívül gazdag programot kínáltak a látogatóknak. A lengyel diákok megtekintették Szombathelyt, ellátogattak Budapestre és megmártóztak a Balatonban is. Megismerkedtek a vasi iskola mindkét részével, találkoztak a két település polgármesterével. A baráti beszélgetések során a faluvezetők is támogatásukról biztosították a kezdeményezést.

A csoportkép a püspökmolnári iskola udvarán készült pénteken. Rajta a lengyel vendégek, a Prinz Gyula Általános Iskola felsősei, illetve a két iskola tanárai (középen a két igazgató)

Az együtt töltött napokat természetesen a gyerekek élvezték a legjobban. Játékok, sportversenyek, gulyásparti során ismerkedtek egymás nyelvével, szokásaival. A közös programokba a magyar iskola valamennyi diákja és jó néhány szülő is bekapcsolódott, barátságok szövődtek.

Smolczer Tibor és Urszula Arentowicz iskolaigazgatók az együttműködési megállapodás aláírása után

A látogatás során a két iskolaigazgató, Urszula Arentowicz és Smolczer Tibor együttműködési megállapodást írt alá. Ennek értelmében a partnerek továbbra is ismerkednek egymás kultúrájával, iskolai csereprogramokat indítanak, részt vesznek a lengyel-magyar barátság napjának megszervezésében, valamint lehetőség szerint versenyek, konferenciák, tanfolyamok útnak indításában.

A fotó pénteken készült a püspökmolnári iskola tornatermében, ahol a tanulók közös játékokon vettek részt
Fotó: Prinz Gyula Általános Iskola

Smolczer Tibor igazgató megerősítette: a fotók, videók, programok cseréje a gyerekek között az őket elválasztó ezer kilométer ellenére is folytatódik, és jövőre igyekeznek megszervezni a püspökmolnári gyerekek viszontlátogatását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!